Dodaj do ulubionych

po pierwszej operacji. co mam robic dalej?

02.03.06, 12:36
Pomocy, prosze!
Helena miala w grudniu pierwsza operacje u pani prof. Dutkiewicz. Rzecz w
tym, ze ja w ogole nie wiem co dalej. Tzn - wiem, ze ok. drugiego roku zycia
bedzie druga operacja, ale co sie dzieje pomiedzy? Pani prof. mowila, zebysmy
do niej przyszli dopiero tuz przed druga operacja.Czy dziecko z rozszczepem
ma lekarza prowadzacego? Czy juz czas na logopede? Czy jezeli Heli wyszly
dwa pierwsze zeby (na dole), powinnam isc z nia do ortodonty? Czy jest jakas
ogolna sciezka postepowania?
Pomozcie, prosze, wciaz bladze we mgle.
t.
Obserwuj wątek
    • miluolka Re: po pierwszej operacji. co mam robic dalej? 02.03.06, 13:40
      Teraz to możesz narazie zapomnieć o profesor, w tej chwili co jest wskazane to
      zapisać sie do logopedy bo im wcześniej tym lepiej, i to tyle na razie. Moja
      córcia nie ma lekarza prowadzącego, chirurg zrobił to co do niego należało, my
      teraz to tylko mamy co jakiś czas wizyty u logopedy i laryngologa, i kontrola u
      ortodonty jak wyjdą wszystkie ząbki czyli około 3 roku życia.
      KASIA
      • agunek1 Re: po pierwszej operacji. co mam robic dalej? 02.03.06, 14:51
        Jeśli operacja była robiona w IMiD to jakieś pół roku przed ukończeniem
        drugiego roku życia małej zarezerwuj termin operacji, a potem przyjedź na
        kontrol ze dwa miesiące przed terminem do chirurga i ortodonty. Wtedy upewnicie
        się czy dziecko może mnieć zrobiony zabieg w tym wieku czy trzeba jednak
        poczekać. Wtedy zawsze możecie przełożyć operację na koniec drugiego roku. My
        tak zrobiłyśmy i zabieg był przeprowadzony w wieku dwóch lat i jednego miesiąca
        (wczoraj wróciłyśmy do domku). Na szczęście wszystko było zrobione w pierwszym
        terminie - grypy, przeziębienia i rota wirusy ominęły nas szerokim łukiem.

Pozdrawiam. Aga
    • mimarzena Re: po pierwszej operacji. co mam robic dalej? 02.03.06, 15:37
      Fakt, chirurg Wam na razie niepotrzebny, ale logopeda i ortodonta -tak. Nie
      czekajcie na zęby ani na pierwsze słowa, tylko pokażcie Helenkę specjalistom już
      teraz. Na pewno rozwieją wszystkie Wasze wątpliwości i powiedzą co dalej.
      Potrzebne są skierowania od lekarza rodzinnego.
      Pozdrawiam
    • micra spokojnie poczekać 02.03.06, 19:34
      Spokojnie poczekaj na drugą operację. Nie wiem, czy jest sens stresować
      dodatkowo dziecko wizytą u ortodonty - zwłaszcza, że ma dopiero dwa ząbki. Na
      logopedę też jeszcze jest czas. Co najwyżej możesz zacząć ćwiczenia rozwijające
      aparat mowy, czyli dmuchanie, "kląskanie", nadymanie policzków, robienie
      dziwnych min. Ale na to też masz czas, możesz spokojnie poczekać do ukończenia
      2-go roku życia.
      • mimarzena Re: spokojnie poczekać 02.03.06, 21:45
        Nieprawda, logopeda we wczesnym okresie (kiedy nie ma współpracy z dzieckiem)
        zaleci masaże usprawniające mięśnie twarzy, języka, podniebienia. Jest to
        niezmiernie ważne dla prawidłowej wymowy w późniejszym okresie. Podniebienie
        musi być ruchome, podobnie warga, żeby dziecko mówiło prawidłowo.
        Niektóre dzieci nosza aparaty ortodontyczne jeszcze przed operacją wyrostka i to
        wcale nie z powodu krzywych zębów.
        Pozdrawiam i zachęcam do wizyty u specjalistów.
        • micra Re: spokojnie poczekać 02.03.06, 23:29
          Prawda. Wydaje mi się, że skoro dziecko jest po operacji w bądź co bądź
          specjalistycznym szpitalu i zalecenie jest wyraźne, by się zgłosić na następną
          operację (pewnie z jakąś kontrolą po pewnym okresie), a nie ma mowy o pomocy
          logopedy ani ortodonty więc może jednak nie ma takiej konieczności?

Pewnie, niektóre noszą, ale może niektóre mają takie wyraźne zalecenie?

Powiem szczerze, że nie wiem, jaką wadę ma dziecko toroto, a nawet z opisu nie
          wiedziałbym co dokładnie temu dziecku jest.

Nie, dzieci z rozszczepem nie muszą mieć jakiegoś specjalnego lekarza
          prowadzącego. Dzieci z rozszczepem często mają problemy z uszami - pojawiają się
          zapalenia ucha lub uszu - na to trzeba zwracać szczególną uwagę.

W niektórych miastach jest tak, że poradnia wad rozwojowych twarzoczaszki
          zaprasza do siebie na kontrole co pewien czas, ale do ortodonty zapraszają
          dopiero wtedy, gdy z dzieckiem można jakoś pracować - gdy można nawiązać jakiś
          kontakt. Tu uwaga, podam straszną datę - nie wcześniej niż w 3 roku życia.
        • micra a jeżeli masz wątpliwości to przeczytaj... 02.03.06, 23:37
          ...to co napisały: agunek1 i miluolka - mniej więcej to samo co ja.

Do toroto: jeżeli nie miałaś zalecenia ze Szpitala to nie musisz się wybierać -
          jeżeli już, to do laryngologa, ale tylko w przypadku podejrzenia problemów z
          gardłem i słuchem.
          • mimarzena Re: a jeżeli masz wątpliwości to przeczytaj... 03.03.06, 14:23
            Micra, to, że Twoje dziecko nie potrzebuje opieki specjalistów, to nie znaczy,
            że żadne jej nie potrzebuje! Dziecko Toroto jest na pewno świetnie zoperowane i
            jak napisała, chirurg nie zalecił jej wizyt az do nastepnej operacji
            przeszczepu. Ale to chirurg, a nie logopeda czy ortodonta. Nie odradzaj nikomu
            wizyty u specjalisty, bo moze sie okazac, że jednak była potrzebna i co wtedy????
            Moja Iza jest pod kontrolą logopedy od 7-go miesiaca zycia i właśnie od tego
            czasu miała zalecone masaże. Żadna współpraca dziecka nie jest tu potrzebna. Za
            to w wieku 3 lat, gdy wiekszość dzieci zaczyna dopiero pracę z logopedą, Iza już
            jej nie potrzebowała, bo wszystkie głoski wymawiała poprawnie. Teraz (w wieku 5
            lat) chodzimy na co 2-tygodniowe spotkania do logopedy, ale po to, żeby
            zmobilizowac Izę do starannej mowy, a nie żeby ćwiczyc jakies głoski. I nie
            wmówisz mi, że niepotrzebna była wczesna konsultacja logopedyczna. Oczywiscie
            musi to byc surdologopeda, czyli taki, który zajmuje się właśnie
            najwcześniejszym okresem kształtowania mowy. Tu polecam mgr Radkowską z IMiD.
            Żałuję, że do ortodonty z IMiD nie poszliśmy odpowiednio wcześnie, bo i ze
            zgryzem nie byłoby do tej pory problemów, straciliśmy kilka lat.
            Masz rację, że trzeba kontrolować słuch- to również b. ważne i nie mozna zaniedbać.
            Pozdrawiam
            • micra surgologopedia 04.03.06, 18:55
              a możesz mnie oświecić czym zajmuje się surgologopedia?
            • micra oczywiście surdologopedia n/t 04.03.06, 19:14
              • mimarzena Re: oczywiście surdologopedia n/t 04.03.06, 21:57
                Surdologopeda zajmuje się kształtowaniem mowy. Pracuje z dziećmi z zaburzeniami.
                Może mnie trochę poniosło z tym surdologopedą, wystarczy logopeda znający
                profilaktykę logopedyczną i stosowne ćwiczenia. Jeszcze raz polece tu mgr Radkowską.
                Pozdrawiam
                • micra definicja surdologopedii 05.03.06, 10:11
                  źródło: www.logopedia.net.pl
                  Surdologopedia (łac. surdus - głuchy, gr. logos - słowo, gr. paideia - nauka) -
                  to dział logopedii specjalnej zajmujący się:
                  - nauczaniem (kształtowaniem) mowy w wypadku jej braku lub utraty,
                  - usuwaniem zaburzeń głosu,
                  - usuwaniem trudności w czytaniu i pisaniu u osób z uszkodzonym narządem słuchu.

Przedmiotem badań surdologopedii jest mowa osób z wadą słuchu, a dokładniej
                  teoria i praktyka komunikacji, jej zaburzeń w aspekcie rewalidacji tych osób.

Cel główny:
                  - kształtowanie, wychowanie i terapia osób z wadą słuchu zgodnie z podstawowymi
                  zasadami logopedii.

Funkcje surdologopedii:
                  1. teoretyczna- określa podstawowe pojęcia związane z różnymi aspektami mowy,
                  teorią informacji i komunikacji.

Cel szczegółowy:
                  - formułowanie metod i zasad postępowania z osobami niesłyszącymi,
                  - zajmowanie się swoistościami komunikacji osób z wadą słuchu i jej
                  uwarunkowaniami biopsychospołecznymi,
                  - opracowanie podstaw merytorycznych terapii mowy.
                  • mimarzena Re: wracając do tematu 05.03.06, 21:58
                    Mam nadzieję, że autorka wątku podejmie właściwą decyzję, najlepszą dla jej dziecka.
                    Pozdrawiam
    • tygrysek30 Re: po pierwszej operacji. co mam robic dalej? 06.03.06, 15:19
      Przeszlam podobna droge. 1 operacja u prof Dudkiewicz. Bylam w stresie i chcialam zeby sie
      cos dzialo a Pani prof tylko powiedziala ze smiechem, zebym sie odzczepila od swojego
      dziecka i dala mu spokojnie zyc, co nie znaczy ze nie mam nic do roboty.

1. Po operacji zapisalam sie do logopedy. Zlecila mi pani dr Radkowska masaze, ale wcale nie
      za wszelka cene. Maly nie daje sie masowac, za to bardzo ladnie mowi pierwsze slowa
      2. Bylam u ortodonty. Kazano mi czekac, az wyjdzie wiecej zebow i zglosic sie po 1 roku zycia
      na ogledziny, gdyby sie cos dzialo niepokojacego- brak zebow zly zgryz, ktory radykalnie
      uniemozliwia poprawne jedzenie itp a tak wogole okolo 2 roku zycia 1 istotna wizyta
      3 Foniatra - o tym decyduje logopeda
      4. Wyznaczenie terminu 2 operacji

Do tego czasu starannie odzywiac glaskac i piescic, pilnowac wagi dziecka, co wcale nie jest
      takie proste- moj maly nie tolertuje zadnego mleka i jest niejadkiem
      Systematyczne kontrole u laryngologa. Moje dziecko ma oczywiscie stale wysiekowe zapalenie
      uszu
      Pilnowac badan moczu i kalu. Sprawy zywieniowe weszly u mnie na pierwszy plan.
      • toroto Re: po pierwszej operacji. co mam robic dalej? 07.03.06, 14:37
        strasznie wam dziekuje :-)
        i zadzwonie do logopedy.
        dziekuje, na prawde!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka