Dodaj do ulubionych

kiedy operacja

23.08.06, 13:23
Witam wszystkie mamusie i ich dzieciaczki. Moja dziecinka choć jest jeszcze w
brzuszku będzie miała obustronny rozszczep wargi i podniebienia. Chciałam się
was poradzić, a może bardziej dowiedzieć w jakim wieku wasze dzieciaczki
miały 1 operację zszycia podniebienia oraz czy miały wasze dzieciaczki
założoną płytkę zaraz po urodzeniu. Staram się czytać jak nawięcej lecz co
źródło to inne informacje, a nie chciałabym niczego przeoczyć bądź podjąc
błędną decyzję. Z góry dziękuje za wszelkie informację.
Obserwuj wątek
    • agnieszka.rzeznik Re: kiedy operacja 23.08.06, 21:06
      Cześć
      Ja też dużo czytałam i czytam i też napotkałam info o płytce. W Imidzie
      rozmawiałam z dr. Boczar na ten temat i ona powiedziała, że nie stosują płytki
      bo bardzo trudno ją dostosować do małego podniebienia, robią się odciski,
      odleżyny i inne świństwa, co potem przeszkadza w operacji. Zresztą nie była
      potrzebna, bo młody dzielnie sobie radził.
      Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego
      Agnieszka
      • kasia.be1 Re: kiedy operacja 23.08.06, 21:50
        moj synek bedzie mial operacje w wieku 8 miesiecy, czyli w lutym 07
        lukaszek ma prawostronny rozszczep wargi i podniebienia
        jesli chodzi i plytki to podzielam opinie przedmowcy, dr Piwowar z IMiD rowniez
        nie poleca plytki. jest to stara metoda obecnie nie stosowana. dodam tylko, ze
        nie powinnas sie martwic - nasz synek swietnie sobie radzi z jedzeniem, uzywa
        specjalnego smoczka NUK dla dzieci z rozszczepem.
        zycze powodzenia,
        kasia
    • annya11 Re: kiedy operacja 23.08.06, 21:52
      Nince zrobiono płytke i to było ogromne nieporozumienie w naszym przypadku. W
      trakcie robienia odlewu kawalek gipsu wpadł małej nie tam gdzie trzeba...Było
      prze moment wszytskim gorąco.
      Jeśli Twoje dzieciątko będzie jadło smoczkiem rozszczepowym, to nie ma potrzeby
      robienia płytki. Płytkę stosowano jako ułatwienie przy karmieniu tradycyjnym
      smoczkiem.
      Od lekarzy także wiem, że płytka niekorzystnie wpływa na dziąsła-rozpulchnia je.
      Ucałowania dla przyszłej mamusi i Juniora!!!
    • kasiaipiotrek Re: kiedy operacja 23.08.06, 22:17
      witajcie! wysłaliśmy wam na prywatną pocztę kilka mail i nie mamy odpowiedzi a
      jednocześnie zauważyliśmy że jesteście na forum. Prosimy o kontakt co u was słychać.
      • adarn Re: kiedy operacja 24.08.06, 08:47
        Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Pani, która robiła mi usg po prostu
        wspomniała, że takie płytki są wykonywana w naszym rejonie. Nie chcę, żeby
        potem w przypływie presji ze strony lekarzy i ich argumentów zgodzić sie na coś
        co będzie miało niekorzystny wpływ na rozwój naszej córci.

Kasiu i Piotrku nie chciałam wam przeszkadzać w remocie i dać wam troszkę czasu
        na zakończenie go. Choć przyznam się, że sama namówiłam męża na mały remoncik
        we wrześniu.
    • agnieszka1236 Re: kiedy operacja 24.08.06, 13:09
      Witaj!
      Synek mojej siostry urodził się 01.12.2005 z obustronnym rozszczepem wargi oraz
      podniebienia miękkiego i twardego. 15.01.2006 byliśmy na pierwszej konsultacji u
      pani. prof. Dudkiewicz na Koziej. 22.03.2006 odbyła się pierwsza operacja.
      Zszycie prawej strony wargi, podniebienia miękkiego w całości, twardego po
      prawej stronie i w częsci po stronie lewej. 29.06.2006 byliśmy na drugiej
      operacji. Została zszyta lewa strona wargi i zakończone podniebienie. Teraz
      czekamy na przeszczep kości.
    • agnieszka1236 Re: kiedy operacja 24.08.06, 13:12
      Jeśli chodzi o płytkę nie zakładaliśmy jej Hubertowi. Super radził sobie z
      jedzieniem. Stosujemy smoczek zalecany do rozszczepów firmy NUK.

Pozdrawiam serdecznie i ogromnie gratuluję dzidziusia

Agnieszka
      • adarn Re: kiedy operacja 25.08.06, 12:59
        Agnieszko z tego co wiedzę Hubercik miał bardzo szybko obie operacje. Czy
        również robiliście je prywatnie na Koziej? I mam jeszcze pytanie dotyczące
        smoczka. Czytałam, że są 2 różne smoczkie: 1 dla dzieciaczków z rozszczepem
        podniebienia i inny dla dzieciaczków z rozszczepem wargi. Prawde mówiąc nie
        napotkałam nigdzie smoczka dla dziciaczków co mają rozszczep warhi i
        podniebienia.

I dziękuję za gratulację. Do porodu jeszcze prawie 3 miesiące a ja już mam tyl
        obaw. Ale jak dobrze pójdzie to moja córcia zrobi mi prezent i może urodzi się
        w moje urodziny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka