Dodaj do ulubionych

produkty inne niż mleko dla dziecka z rozszczepem?

21.03.07, 21:53
Mam pytanie. Moja córka ma rozszczep podniebiebia twardego i miękkiego.
Zastanwiam się, czy jest jakaś możliwość karmienia dziecka z rozszczepem
innym pokarmem niż tylko mleko? Myślę tutaj o jakiś papkowtych pokarmach.
Córka ma anemię w zasadzie juz zaleczoną, ale żeby nie było nawrotu, dobrze
by było zacząć jej podawać jakieś inne pokarmy niż tylko mleko (to była
opinia pediatry-być może mylna, nie wiem). Ale mimo wszystko zastanawiam się
jak sobie z tym radzicie? Udaje sie podać dziecku coś bardziej stałego? Czy
do operacji muszę tylko podawać mleko? Operację córka będzie miała po
skończeniu 6 mies. Tak sobie myślę, że są przecież dzieci, które mają później
operację, więc nie mogą być karmione tylko mlekiem, prawda? Podpowiedźcie
coś, bo jestem skołowana, bo z jednej str słyszę, że dobrze jej coś
wprowadzić a z drugiej, że musi do operacji dostawać TYLKO mleko i płynne
pokarmy (herbatki, soczki).
Pozdrawiam,
Aneta
Obserwuj wątek
    • mama_kubka Re: produkty inne niż mleko dla dziecka z rozszcz 21.03.07, 22:14
      Kuba (jednostronny rozszczep wszystkiego), jakieś 1,5 m-ca przed operacją
      nauczył się jeść kremowe zupy, kaszki itd. łyżeczką, nieraz zagęszczone
      sinlaciem, więc nawet dość gęste. Nie przyszło mi do głowy pytać naszej lekarki
      czy można (inna sprawa, że nie była zbyt mądra, niestety). Nie chciałabym Ci
      źle doradzić, ale skąd Twoje wątpliwości ? A jeśli już upierać się tylko przy
      płynach to zupę, kleik można podać też z butelki. Weź też może pod uwagę
      karmienie zaraz po zabiegu, u nas łyżeczka bardzo się sprawdziła w pierwszych
      dobach. Czy martwi Cię to, że w szczelinie będą zbierać się te stałe resztki ?
      Nie :-).
      A z innej beczki - anemia, napiszę na gazetowego, dobrze ?
      Pozdrowienia :-)
      Kasia
      • anetalewan Re: produkty inne niż mleko dla dziecka z rozszcz 22.03.07, 11:07
        No właśnie boję się tego, że resztki pokarmu będą jej wchodzić do nosa i tam
        sie gromadzić. Napisz mi proszę jak w takim razie wygląda karmienie takiego
        dziecka bardziej stałymi pokarmami? Jak będzie miała w buzi jakąś papkę, to co
        dalej? Od razu przełknie czy może jej coś się dostać do noska?
        Wiem, że może moje pytania wydadzą się śmieszne ale ja naprawdę nie wiem, jak
        ją nakarmić czymś innym niż mlekiem i okropnie się boję, że coś jej się stanie
        jak podam coś bardziej stałego.
        Moja córcia ma teraz 4 mies.
        A
      • anetalewan Re: produkty inne niż mleko dla dziecka z rozszcz 22.03.07, 11:09
        Ok, napisz na maila gazetowego.
        • mama_kubka napisałam :-) 22.03.07, 19:59
      • agata19795 Re: produkty inne niż mleko dla dziecka z rozszcz 05.04.07, 15:50
        hej moja zosia ma obustronny calkowity rozszczep wargi podniebienia(miekkiego i
        twardego) oraz wyrostka zebodolowego.od 5 mies. zycia dostaje dobrze zmiksowane
        zupki, w tej chwili ma rok i wcina takze chlebek, jabluszko cvzy poduszonego
        widelcem banana, uwielbia danio waniliowe i kaszke manne.czasami zakrztusi sie,
        ale tak jak kazde inne dziecko-dzieci tez same ucza sie sobie radzic, wiec
        spokojnie:) zacznij od dobrze zmiksowanych, plynnych zupek i zobaczysz, ze
        bedzie ok.ps. na swoich urodzinach zosia wcinala z apetytem sernik(tak, wiem
        trzeba uwazac na prochnice...:))
    • skwarka23 Re: produkty inne niż mleko dla dziecka z rozszcz 22.03.07, 08:21
      mój syn ma (raczej miał)rozszczep wargi i podniebienia zabieg mieliśmy miesiąc
      temu jak skończył pół roczku a od 4 miesiąca jadł kaszki zupki i deserki nie
      było łatwo nauczyć Go jeść łyżeczką ale udało się może wy też spróbujcie wam
      bedzie łatwiej bo córcia ma sam rozszczep podniebienia.
    • ankalenka Re: produkty inne niż mleko dla dziecka z rozszcz 22.03.07, 10:06
      u niemowląt często występuje anemia i jest to zjawisko fizjologiczne. Jeśli
      dziecko dobrze przybiera na wadze to nie trzeba się specjalnie martwić.
      Dietę dziecku należy rozszerzać zgodnie z zaleceniami, czyli dla dziecka
      karmionego mieszanką od 4 m-ca życia, a dla dziecka karmionego mlekiem matki od
      ok. 6 m-ca życia, i nie ma to związku z rozszczepem. Jeśli masz pediatrę który
      sądzi inaczej, to oznacza to, że nie ma on bladego pojęcia o rozszczepach i
      eksperymentuje na Twoim dziecku. Nie napisałaś ile m-cy ma teraz Twoja
      córeczka, ale jeśli więcej niż 3 to z powodzeniem możesz zacząć podawać kaszki
      ryżowe przeznaczone dla dzieci od 4 m-ca i zupki też od 4 mca. Zupki możesz na
      początku rozcieńczać pół na pół z mlekiem i podawać przez smoczek, kaszkę też
      rób płynną i podawaj jak mleko. Grunt żebyś nie przesadziła z ilością nowości
      na raz (max 1 nowy posiłek na tydzień) i nie zaczynaj od soczków i przecierów
      owocowych tylko od warzyw i zupek. Pamiętaj że marchewki małe dziecko może
      dostać max pół słoiczka na tydzień.
      • anetalewan Re: produkty inne niż mleko dla dziecka z rozszcz 22.03.07, 11:04
        Moja córka ma 4 miesiące i wiem, że jest to czas, kiedy można zacząć podawać
        inne produkty niż mleko. Co prawda jest karmiona moim mlekiem więc w gruncie
        rzeczy wiem też, że dziecko karmione piersią (no u nas butelka z moim mlekiem)
        może tak być karmione do 6 mies życia. Ale nie ukrywam, że chciałabym jej
        dostarczyć inne pokarmy w związku z jej niskimi parametrami morfologii.
        Operację córka będzie miała po skończeniu 6 mies życia, więc wsumie
        mogłybyśmy wytrwać na mleku, ale też kolejna rzecz to chciałabym ją nauczyć
        jedzenia z łyżeczki, bo po operacji to pewnie będzie jedyny sposób na
        początku, żeby ją nakarmić.
        • ankalenka Re: produkty inne niż mleko dla dziecka z rozszcz 22.03.07, 15:53
          nie wiem gdzie planujesz operować dziecko ale nie ma przeciwskazań do karmienia
          dziecka butelką.
      • gaga_bu Re: marchewka 22.03.07, 13:49
        dlaczego marchewki max poł słoiczka na tydzień?
        • ankalenka Re: marchewka 22.03.07, 15:34
          bo ma za dużo karotenu i uszkadza wątrobę. To co ludzie uważają za "piękny
          kolor" skóry po jedzeniu dużej ilości marchewki to nadmiar karotenu z którego
          przerabianiem wątroba nie daje rady i wyrzuca go na zewnątrz organizmu przez
          skórę. Dla małego dziecka w którego menu są głównie dynia, marchewka, morele
          itp karotenu jest i tak zbyt dużo.
          • skwarka23 Re: marchewka 23.03.07, 09:36
            faktycznie zbyt duża ilość betakarotenu w organiżmie uszkadza wątrobę ale
            wjeżeli podajemy ją w postaci tabletek a w naturalnych składnikach tj.w
            marchewce nie jest szkodliwa i można podawać dziecku gdyż jest bardzo szybko
            wydalana i nie osadza się na wątrobie.
    • top123 Re: produkty inne niż mleko dla dziecka z rozszcz 22.03.07, 16:12
      Witam. Moja Iza (rozszczep podniebienia) jadla moje mleko zageszczone kleikiem
      ryzowym od trzeciego miesiaca zycia. Od piatego zaczelam jej podawac warzywa i
      owoce polecane w tym wieku. Na poczatku nauka nie szla nam najlepiej, ale z
      czasem jadla bardzo dobrze. Dawala sobie rade tak zeby jedzonko nie weszlo do
      noska. A jak sie juz tam znalazlo to kichala tyle razy az wszystko sie
      oczyscilo. Wiem, ze to jest trudne na poczatku, ale warto probowac. W naszym
      przypadku jedzenie lyzeczko bardzo sie przydalo, bo Izabela po operacji
      odrzucila calkowicie butelke. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka