tylkoty0 30.06.08, 19:47 czy to prawda że maluszki po rozszczepie nie umią dmuchać buziom i pić prze słomke? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
run42195 Re: generalnie, nie jest to prawda n/t 30.06.08, 20:10 Niektóre dmuchają nawet dość spontanicznie, ot tak, same z siebie, dla zabawy. Najlepiej w kaszkę na łyżeczce :) Wiemy coś o tym. Pozdrawiam KrzysiekP ---------- www.rozszczepy.info Odpowiedz Link
marmax31 Re: dmuchanie 01.07.08, 07:59 Pierwsze słyszę! Filip w wieku 14 miesięcy (8 po operacji) sam nauczył się pić ze słomki, a troszkę później jego jedną z ulubionych zabaw stało się zdmuchiwanie świeczki - i nie robi tego noskiem ;-) Odpowiedz Link
mamanicole Re: dmuchanie 01.07.08, 11:00 Nie rozumiem Twojego pytania. :( "maluszki po rozszczepie"?? Czy pytasz o maluszki (urodzone z rozszczepem) przed operacją rekonstrukcji podniebienia, czy też po tejże operacji? Mogę się niejko domyślić, ze skoro napisałaś "po rozszczepie", to chodzi Ci o dzieci po operacji. Ale co te maluszki miały odtworzone podczas tej operacji jedynie wargę, czy może wargę i podniebinie jednoetapowo? Niezbyt precyzyjnie zadałaś pytanie. Nie jestem lekarzem, ale opierając się na mojej wiedzy i doświadczeniu moge napisać tak: jeśli dziecko po operacji ma prawidłowo odtworzone podniebienie, to bez problemu dmucha buzią i pije przez słomkę. Niewyćiwiczone podniebinie może jedynie powodować, że podczas dmuchania buzią część powietrza wydostaje się również nosem. Jednakże może zdarzyć się taka sytuacja, że odtworzone podniebinie jest za krótkie i wtedy zamiast ustami całe powietrze wydmuchiwane będzie nosem. :( Co w takeij sytuacji jest z piciem przez słomkę? Wydaje mi się, że jest niemożliwe gdyż nie może wytworzyć się podciśnienie w zakmkniętej jamie ustnej. (Ręki nie dam sobie jednak uciąć za to ostatnie zdanie - hipotezę. ;) ) Odpowiedz Link
okosokole Re: dmuchanie 01.07.08, 22:42 mój synek dmucha w trąbke, organki, piszczałkę,pije super przez słomkę. nie potrafi zdmuchnąć świeczki ale dlatego , że woli gasić ją paluchami. jest rok po operacji podniebienia miękkiego. Odpowiedz Link