Dodaj do ulubionych

Świerze blizny a opalanie

23.04.09, 23:53
Drogie Mamy, jak uważacie czy na tą naszą piękna słoneczna wiosenną
pogode wystarczą filry 20 czy więcej, córka jest 2 miesiące po
operacji wargi, byliśmy na kontrolo po operacji u chirurga i
zapomniałam się zapytać?
Obserwuj wątek
    • abcde-25 Re: Świerze blizny a opalanie 24.04.09, 09:11
      Zdecydowanie za mało. Polecam jak logopeda mi poradziła PENATEN
      SPF40. Kupisz w aptece internetowej lub sztyft CHICCO SPF50.
      Pzdr.
    • marzena123marzena Re: Świerze blizny a opalanie 24.04.09, 15:40
      W tym roku staraj się córcię chronić przed słonkiem, zwłaszcza dużym. Opalanie
      może spowodować,że blizna zostanie czerwona. Filtr jak najbardziej, czym wyższy
      tym lepiej chroni.Pomyśl o czapeczkach z daszkiem/kapelusikach by trochę
      osłaniały buzię, jeśli jeszcze korzystacie z wózka to parasolka się przydaje no
      i latem staraliśmy się wybierać na spacery raczej miejsca w cieniu/półcieniu.
      Miłego korzystania z uroków wiosny.
    • kryspinek-7 Re: Świeże blizny a opalanie 28.04.09, 17:43
      My jesteśmy 1,5 miesiąca po operacji. Oczywiście byliśmy już na
      kontroli i prof. Dudkiewicz zabroniła wystawiania buźki na słońce,
      gdyż jak wyżej pani pisała mogą zostać czerwone blizny. Poza tym
      stosować jak najwyższe filtry. My mamy 50, ale są nawet 60, ale
      dopiero od 12 miesiąca życia. Pozdrawiam
      • agneesi Re: Świeże blizny a opalanie 07.03.10, 07:51
        witam,

wczoraj chciałam kupić krem przeciwsłoneczny w aptece z wysokim filtrem, niestety nie było i kupiłam balsam do opalania z filtrem 60 od 1 roku (Wiki ma 9 miesięcy). Zastanawiam się , czy balsam daję taką samą ochrone jak krem. Chciałam sie zapytać czy na blizne smarowałyście grubszą warstwę tego kremu czy tak normalnie wystarczy. Oczywiście bedziemy starać się omijać słońce jak najbardziej, ale to zapewne nie zawsze sie uda.
        Pozdrawiam
        • gaga_bu krem Avene 07.03.10, 17:16
          Polecam krem Avene High protection z filtrem 50spf
          Wskazania: ochrona przeciwsłoneczna skóry nadwrażliwej na działanie filtrów
          chemicznych lub substancji zapachowych, ochrona skóry podrażnionej, ochrona
          skóry po zabiegach dermatologii estetycznej i chirurgii plastycznej, bardzo
          wysoka ochrona szczególnie wrażliwych okolic ciała: nosa, okolic oczu, ust,
          znamion skórnych, blizn. Jest łatwy w stosowaniu, a specjalna końcówka ułatwia
          nakładanie kremu.
          • agneesi Re: krem Avene 08.03.10, 23:37
            Bardzo dziekuje za odpowiedź. Logopeda poleciła mi jeszcze parasolkę, czapke z daszkiem i unikanie slońca w godzinach od 12 do 15. Zapomnialam sie tylko zapytać, jak długo stosujemy taką rygorystyczną ochronę przed słońcem? Ktoś wie?
            Pozdrawiam
            • kate.2 Re: krem Avene 11.03.10, 19:56
              Witaj, my stosowaliśmy takie rygorystyczne zasady od kwietnia/maja do
              października ubiegłego roku.( operacja była w marcu) Było warto blizna się nie
              opaliła i teraz jest w kolorze skóry. Stosowaliśmy filtr 40 i smarowaliśmy przy
              każdorazowym wyjściu z domu 15 min przed wyjściem, a w czasie pobytu na dworze
              co ok godzinę. To było trochę męczące ale naprawdę warto !!!!!!!!!
              Jestem ciekawa jak będzie wyglądać kiedy buzia się opali w tym roku?
              • agneesi do kate.2 14.03.10, 21:24
                Witaj,

dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie co z alantanem? Mamy stosowac go nawet rok, spacery na wiosnę i lato sa długie. Czy po posmarowaniu dziecku buźki kremem przeciwsłonecznym stosowałaś po jakimś czasie alantan czy linomag?
                POzdrwiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka