0.gaba1 18.05.09, 19:29 Witam.Moj syn jest po zabiegu na pod.miękkie.Nie wiem co dawac do jedzenia,chodzi mi o sniadania i kolację ,bo zupę wiadomo zmiksuję.Moze ktos mi podpowie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorkor33 Re: Co do jedzenia dla 2,5 latka? 18.05.09, 20:35 Hej, napisz proszę jak wszystko poszło - nas tez czeka zabieg w te wakacje i jestem pełna obaw. Moja córka ma niespełna 3 lata. A w kwestii jedzenia - pierwsze, co mi się nasunęło to kaszka ew. z dodatkiem zmiażdżonego banana itp. Może jakiś twarożek, serek np. Danio? Jajecznica? Ja czasami kroję na cząstki różne owoce i dodatkowo miksuję blenderem - robi się z tego bardzo sycący mus owocowy. Moja córka ma skazę białkową i nadal jeszcze pije specjalne mleko, to też zawsze jakiś posiłek... Odpowiedz Link
abcde-25 do dok33 19.05.09, 13:05 Witaj! Sorki, że się wtrące, ale jesteś pierwszą mamą, której córa ma skazę, a ja drugą ;) Moja jest po 1 operacji i ma dalej na mleko krowie, mleko w bułkach z piekarni, masło... Ma obecnie roczek, karmię nadal piersią. Co dawałaś swojej córci po skończeniu roku? Odpowiedz Link
dorkor33 Re: do dok33 19.05.09, 17:42 Ja omijałam nabiał w czystej formie (mleko, śmietana, jogurty, serki) i jajka, a poza tym nie stosowałam żadnej rygorystycznej diety - mała nie ma idealnej cery, ale tak jak piszesz, mleko lub jego pochodne są wszędzie. Co do masła - polecam Ramę Olivio - jest robione z oliwy z oliwek i nie uczula. Pamiętam, że oprócz sztucznego mleka (Bebilon Pepti), które pije do dzisiaj, dawałam jej też kaszkę Sinlac - nie chciała jeść żadnej innej np. ryżowej robionej na sztucznym mleku. Miałam dość swobodne podejście do glutenu, więc pieczywo itp. jadła normalnie. Oczywiście owoce lub gotowe deserki z wyłączeniem owoców cytrusowych, bo uczulały ją bardzo. A poza tym gotowałam jej zupy np. krupnik, ale jadła też nasze domowe - zabielane śmietaną i nic jej się nie działo. Myślę, że musisz wypróbować sama, co szkodzi Twojemu dziecku i małymi kroczkami ustalicie sobie jadłospis. Jakbyś chciała coś więcej wiedzieć pisz na priv. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
0.gaba1 Re: do dok33 19.05.09, 18:09 Moj strach był niepotrzebny(wiadomo człowiek zawsze sie boi takich rzeczy).Syn mial zabieg w ubiegly piatek rano,operował dr.Piwowar- wspanialy lekarz z podejsciem i bardziej mnie uspokajał i widzial mój strach niż dziecka.Poz zabiegu cala noc na pooperacyjnej,poniewaz nie można zostac wynajęlismy pielegniarkę.Kacper plakal troche,ale tak bardzo nie,jak dostal mocny przeciwbólowy srodek, to spal cala noc.Drugi dzien troche lepszy,chociaz byl opuchniety na buzi,no i slaby,ale pozniej bylo coraz lepiej.Teraz jestesmy w domu,-4 doba po operacji, a on biega,bawi sie,je dosyc sporo,jakby powoli zapominal o tym co bylo.Takze glowa do gory i wszystko będzie dobrze. Odpowiedz Link
natalie81 Re: Co do jedzenia dla 2,5 latka? 19.05.09, 18:43 Witam :) Synek jest już spory . Można wiedzieć jak sobie radzi z mową ? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
0.gaba1 Re: do natalie 81 19.05.09, 18:50 Mowa rozwija sie słabo,mowi pojedyncze slowa,ale nie wymawial k,t.Teraz po zabiegu nie wiem jak będzie mowil(narazie powiedział tylko mama).Niestety rozszczep pozno rozpoznany(w czerwcu ubieglego rok),bo nie bylo objawow,dopiero przy zapaleniu ucha laryngolog w IMID rozpoznal rozszczep. Odpowiedz Link
dorkor33 Re: 19.05.09, 22:25 cieszę się bardzo, że wszystko poszło dobrze. Wlewa to tym samym również nadzieję w moje serce. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i podpowiedzi związane z zabiegiem u trochę starszego dziecka. Trzymajcie się ciepło! Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
natalie81 Re: do natalie 81 20.05.09, 08:47 Dziękuje za odpowiedz. Moja mała jest pół roku po operacji rozszczepu podniebienia twardego i miekkiego . Mówi słabo. Właściwie tylko mama , tata , nana , nie , maja . Zadnych innych zgłosek nie słyszałam :( . Ma 14 mcy . W jej wieku podobno powinno się pojawiać jedno nowe słowo na miesiąc . Niestety nie pojawia sie :( . Chodzimy do logopedy , ale nie mamy zadnych cwiczen. Nie wiem , czy to dobrze... Moze powinnam z nią cwiczyc jakies zgloski ...z tym , ze chyba nie zrozumialaby moich polecen...Pozdrawiam Odpowiedz Link
kaskazuza Re: Co do jedzenia dla 2,5 latka? 19.05.09, 23:10 Ja przeszłam na taką kuchnię półniemowlęcą: kaszki, deserki, tarte owoce z pogniecionymi biszkoptami, zupy mleczne, jogurty, serki homogenizowane, warzywa typu buraczki, szpinak... Później mielone mięso z sosem i drobnym makaronem. Odpowiedz Link