tomalab1 20.08.04, 09:04 Wsród forumowiczów wielu jest znawców histori literatury Kto wie z kim wiąże się miejscowość SUROCHÓW - wprawdzie to koło Jarosławia ale tak blisko do Roztocza Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
users1 Re: surochów 20.08.04, 09:32 Drogi Przyjacielu czy chodzi Ci o rok 1793 i dwór spalony przez UPA w 1945? )) Pozdrawiam W.2 Odpowiedz Link
viking-01 Re: surochów 17.01.05, 22:16 dwór spalony przez UPA w 1945? JESTEŚ TEGO PEWIEN, ŻE SPALIŁO UPA????? Odpowiedz Link
users1 Re: surochów 18.01.05, 06:11 Nie było mnie tam wówczas. Swoją informację podałem na podstawie tego co wyczytałem w przewodniku "Roztocze Wschodnie" autorstwa Paweł Wład, Marek Wiśniewski wydanie trzecie 2004r. str 105. Pozdrawiam W.2 Odpowiedz Link
arwen.a Re: surochów 20.08.04, 09:46 Czyżby tam właśnie urodził się w 1793 r. pewien mądry i wesoły człowiek, który jakiś czas potem przeniósł się do starego zamczyska i na podstawie tamtejszych waśni napisał ciekawą komedię? A ciekawe czy ktoś wie jakie zamczysko mam na myśli? Pozdrawiam komediowo. A. Odpowiedz Link
tomalab1 Re: surochów 20.08.04, 09:49 wiem,wiem - wprawdzie to zamczysko nie na Roztoczu ale też na Podkarpaciu Odpowiedz Link
arwen.a Re: surochów 20.08.04, 09:56 Tak, na Podkarpaciu ) Warto znaleźć odpowiedź. Od Roztocza "rzut beretem". Czekamy Odpowiedz Link
users1 Re: surochów 20.08.04, 10:00 Witaj Arwen dlaczego owijasz w bawełnę, a nie odpowiadasz wprost o kogo chodzi? Nie wiem czy czekasz (czekacie) na rzut beretem, odpowiedź czy może na coś innego? ) Powołałem Cie na świadka w innym wątku )) Pozdrawiam W.2 Odpowiedz Link
arwen.a Re: surochów 20.08.04, 10:07 users1 napisał: > Witaj Arwen dlaczego owijasz w bawełnę, a nie odpowiadasz wprost o kogo chodzi? > > Nie wiem czy czekasz (czekacie) na rzut beretem, odpowiedź czy może na coś > innego? ) Ha, czekam(y) na odpowiedź o zamczysku, może spróbujesz, Usersie? A potem to konieczne odwiedziny w nim. > Powołałem Cie na świadka w innym wątku )) O czym to ja miałabym świadczyć??? > Pozdrawiam > W.2 Odpowiedz Link
users1 Re: surochów 20.08.04, 10:15 Czy to jest jakaś prowokacja, wszak na Pogórzu jest tylko jedno zamczysko tym bardziej że nasz przyjaciel juz podpowiedział Od... ja dodam ...rzy.. Przeciesz wiesz dobrze że znam ten zamek wprawdzie jedynie ze zdjeć i opowiadań, ale znam )) W.2 Odpowiedz Link
arwen.a Re: surochów 20.08.04, 10:21 Wiem, Usersiku. To ja dokończę ...koń. A wzięło sie to ponoć stąd, że raz chłopi przy wielkim upale (jak dzisiaj) podczas postoju przy karczmie postanowili napoić czymś swego ledwo żyjącego z wielkiego pragnienia konia. A że pod ręką była gorzałka, poczęstowali nią biedne zwierze. Koń nie wytrzymał tej dawki i padł jak zabity. No trudno, chłopi uznali zwierzę za martwe. Jakie było ich zdziwienie, gdy po pewnym czasie koń odżył i żwawo pomaszerował w dalszą drogę. A że działo sie to gdzieś o okolicy zamczyska, wieś w jego sąsiedztwie nazwano Odrzykoń ) A. Odpowiedz Link
users1 Re: surochów 20.08.04, 10:24 No dobrze, dobrze, ale na zasadnicze pytanie naszego przyjaciela dotyczące Pana Olka w dalszym ciagu brak odpowiedzi. Jeszcze Pan Olek się obrazi ) W.2 Odpowiedz Link
arwen.a Re: surochów 20.08.04, 22:15 users1 napisał: > No dobrze, dobrze, ale na zasadnicze pytanie naszego przyjaciela dotyczące Pana > > Olka w dalszym ciagu brak odpowiedzi. Jeszcze Pan Olek się obrazi ) > W.2 eee tam, na mnie pan Olek na pewno się nie obrazi, przecież dawno, dawno temu brałam nawet udział w konkursie wiedzy o nim jako o patronie mojej szkoły )) Odpowiedz Link
tomalab1 Re: surochów 20.08.04, 10:24 Niesamowita historia - do tej pory jej nie znałem Pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link