Dodaj do ulubionych

Wawpiry Anne Rice-ksiązki i ekranizacje?

IP: *.lodz.mm.pl 24.04.04, 18:23
Ja uwielbiam książki i filmy o wampirach, ale ona przedstwiła jedną z
najciekawszych według mnie koncepcji pochodzenia tych stworzeń. Dla
naprowadzenia, napisała\: "Wywiad z wampirem", " Królowa potępionych", "
Wampir Lestat", "Pandora", "Skrzypce", "Wampir Vittorio", "Sługa kości". Z
serii o wampirach napisał ich więcej, ale oczywi scie w Polsce ich nie
wydali. Będę wdzieczna za opinie, pozdro:)
Obserwuj wątek
    • uzjel Re: Wawpiry Anne Rice-ksiązki i ekranizacje? 07.05.04, 20:17
      jest jeszcze kilka, jak kolekcjoner kosci... o lestacie... Jest jedno ale...
      Sługa Kości nie jest o wampirach, a o aniołach.. demonach w zasadzie, duchach
      Kosci... fajna zabawa z kabała ;) Pozdrawiam wampirzym pocałunkiem prosto w
      szyje....

Co do koncepcji powstania wampirów to całkiem ciekawa, chociaż uznanie poniekąd
      wampirów za demony.... naciągane.. wampiry są ludźmi... i tego faktu bede
      bronił ( a napewno nimi bylli) ;)

Proponuje obejrzeć Nosferatu, ale wersje niemą... genialny klimat ;)
      • Gość: niewidzialna Re: Wampiry Anne Rice IP: *.lodz.mm.pl 08.05.04, 11:40
        O dzięki wam herubini i inni skrzydalci bracia!! już traciłam nadzieje, a
        uważam że byłoby dziwne gdybym by ła jedyną osobą która czyta jej książki.Może
        z tym Lestatem miałeś na myśli OPOWIEŚĆ O ZŁODZIEJU CIAŁ(dwie części), tytuł
        brzmi mało zachęcejąco, człowiekowi przychodzi a myśl jakiś kiczowaty horror o
        psychopacie kradnącym trupy z kostnicy;P, ale jest wciągająca i jest wiele
        głębokich mysli w niej zawartych. Polecam, śeitna. Napisała dużo jeszcze
        tego,ale niestety wielu książek( KREW I ZŁOTO, VAMPIR ARMAND) nie wydano w
        polsce ale mam nadzieje, że to wkrótce nastąpi. SŁUGE KOŚCI niedawno nabyłam,
        czeka aż będę miała czas żeby ją przeczytać. Co do koncepcji powastania
        wampirów to jest faktycznie troche naciągana, ale ja to zrozumiałam nieco
        inaczej, że demon tkwi w tej Ciemnej Krwi, a nie w nich samych,nie wierze
        natomiast żeby wampiry nie miały duszy. Słyszałam jeszcz ekoncepcje, że
        ukrywana córka Adama i Ewy;) nie jaka Lilith gdy Kaina zabił Abla, ona wypiła
        krew martwego brata, aby jego dusza mogła żyć w jej ciele. I tak narodził się
        pierwsza wampirzyca. I jeszcze dziwaczna koncepcaj z komercyjnego DRACULI 2000,
        że podbno Wamipry pochodzą od Judasza, powiesili go ale lina się urawała... to
        jest dopiero naciągane,że co? troche umarł:P? Pozdrawiam.
        • Gość: BlueBerry Re: Wampiry Anne Rice IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.05.04, 17:27
          ksiazki Anne Rice wydane w polsce o tematyce wampirzej:
          Wywiad z wampirem
          Królowa potępionych
          Wampir Lestatd
          Wampir Vittorio
          Opowieść o złodzieju ciał
          Merrick

dodatkowo juz nie po polsku:
          Wampir Armand, Pandora, Memnoch the Devill, Blood and Gold, Blood Canticle

(z czego Wywiad oraz mix Krolowej i Lestata zostaly przeniesione na ekran)

jesli chcesz natomiast zglebic zaulki historii wamiprow i ich pojawienia sie na
          swiecie to polecam zapoznanie sie z Ksiega z Nod:
          www.geocities.com/badgirls_home/Nod.html
          www.geocities.com/Area51/Labyrinth/4499/nod.html
          www.angelfire.com/rpg2/childrenoffate/castlecrimson3.html
          www.sanguinus.com/ar0001.shtml

• Gość: szamanka Re: Wampiry Anne Rice IP: *.lodz.mm.pl 08.05.04, 17:33
            Dzieki za stronki,o ile wiem to "Pandore" już wydali w polsce,bo nawet ją mam
            dostałam ją od koleżanki na urodziny:)Do kolekcji wydanych w Poscle brakuje mi
            Opowieści o złodzieju ciał i Merrick, ale Opowieść wydano jakiś czas temu i nie
            wiem czy ją znajdę, ale ważne że przeczytałam (dwa razy:)Oba filmy też mam,
            tylko szkoda ża je zmieszali. Osobiście bardziej mi się podbał Wampir
            Lestat.Pozdro;)
          • spriggana Re: Wampiry Anne Rice 09.05.04, 23:40
            "Wampir Armand" jest w zapowiedziach Zyska i S-ki, powinien wyjść w maju lub
            czerwcu.
            • Gość: niewidzialna Re: Wampiry Anne Rice IP: *.lodz.mm.pl 10.05.04, 01:06
              hurra, nareszcie, cieawa jestem,to jeden z moich ulbionych bohaterów;)jak
              czytałam jego opis w Wywiadzie moja wyobraźnia szalała:D
        • Gość: K Re: Wampiry Anne Rice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.04, 17:51
          Wampir Armand został wydany w tym miesiącu. :-)
    • kasiaan Kto ma Lashera cz 2 Anne Rice? 09.05.04, 21:35
      Chciałabym kupić Lashera cz 2 Anne Rice, czy ktoś ma może o jedną taką książke
      za dużo? Lub tez może zasugerować gdzie mogłabym ją znaleść?
      Pozdrawiam :D
      • Gość: niewidzialna Re: Kto ma Lashera cz 2 Anne Rice? IP: *.lodz.mm.pl 10.05.04, 01:08
        wiem,ciężko dostać te książki jakis czas po wydaniu niestety. Ja od jakiegoś
        czasu poszuje OPOWIEŚCI O ZŁODZIEJU CIAŁ. Życzę owocnych łowów, pozdro;)
        • Gość: BlueBerry ksiazki w necie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 09:03
          www.allegro.pl/search.php?string=anne+rice&category=7&country=1
          literacki.com/wysz/k.htm
          www.zysk.com.pl/szukaj.html?q=anne+rice
          www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.szukaj?ile=&fraza=anne+rice&oferta=O&dzial=1
          • spriggana Re: ksiazki w necie 11.05.04, 00:29
            Gość portalu: BlueBerry napisał(a):

> <a
            href="http://www.zysk.com.pl/szukaj.html?q=anne+rice"target="_blank">www.zysk.com.pl/szukaj.html?q=anne+rice</a>

A dlaczego wydany przez Amber "lasher" miałby być w ksiegarni Zyska?
            • Gość: BlueBerry Re: ksiazki w necie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 09:08
              bardziej to byla odpowiedz dla niewidzialnej i jej utyskiwan ze ksiazki Anne
              ciezko znalezc:)
              (odpowiedz byla podpieta po jej link choc moze trudno to zauwazyc)

a Lashera raczej ciezko znalezc w ogole. wprawdzie ksiegarnia wirtualnej go
              wyszukuje ale nie jest do kupienia. tak czy inaczej powodzenia. jak bardzo sie
              czegos chce to predzej czy pozniej sie to znajdzie.
              • witch.abroad zysk i ska zdaje sie... 15.09.04, 20:51
                wykupil prawa autorskie do wszystkich ksiazek Ann Rice. Tak, ze predzej czy
                pozniej doczekamy Lashera (a takze Opowiesci o zlodzieju cial i Godziny
                Czarownic) wydanych ponownie, tym razem w edycjach jednotomowych (oby!!!)

A co do filmow - Wywiad z wampirem - znakomity!!! goraco polecam! Natomiast
                Krolowa Potepionych to straszliwa szmira, nedzne horrorzydlo klasy D (albo
                nizszej!). Z niezlej powiesci wycieto wiekszosc watkow, a to co zostalo z
                tworczoscia Rice nie ma zbyt wiele wspolnego...
    • raymond.new To głównie tandeta, niestety 05.06.04, 13:39
      Pani Rice powinna zakończyć działalność na "Wywiadzie z wampirem", zresztą
      książka ta jest słabo przełożona na polski, więc jeśli czytać, to w oryginale.
    • Gość: ewka Re: Wawpiry Anne Rice-ksiązki i ekranizacje? IP: 62.233.224.* 08.06.04, 21:01
      a czytałaś pandorę?

to było super
      • Gość: niewidzialna Re: Wawpiry Anne Rice-ksiązki i ekranizacje? IP: *.lodz.mm.pl 08.06.04, 22:23
        jeszcze nie czytałam ale dostałam właśnie od koleżanki na urodziny, wreszcie
        mam czas żeby przeczytać:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka