Dodaj do ulubionych

Czerwcowa NF

IP: *.wsp.czest.pl 28.05.04, 13:18
Jeszcze nie czytałem.Na razie jestem porażony nowym layoutem pisma.Coś mi się
wydaje że dryfuje ono w stronę śp.Sfinksa.Mam na myśli dominację kolorowych
obrazków nad resztą zawartości.No i zniknęły z redakcji panie :Fulińska i
pani od grafiki Jesiotr.Kim u licha jest Robert Ziębiński który przejął
publicystykę w NF?Wie ktoś?
Obserwuj wątek
    • Gość: taki jeden Re: Czerwcowa NF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 14:13
      1. Kim jest Piotr Ziemiński, ja nie wiem, ale felieton Przewodasa jest
      przerażający. Facet coś chyba chciał udowodnić, ale nie wyszło mu to nijak,
      wykazał się tylko zawiścią wobec Dukaja i mistrzów sprzedaży spod znaku Fabryki
      Słów... POdobnie, niestety, porażają recenzje Pawła Ziemkiewicza (streszczę wam,
      dzieci, film w trzech zdaniach, a "poglądy ocenne" wyróbcie sobie sami).
      2. Layout zaiste koszmarny. Co to jest, "Poradnik domowy"? Albo faktycznie
      SFinksowe pastele.
      3. SAPKOWSKI (póki co) RULEZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (to ten obligatoryjny element
      pochwalny, żebym znowu nie wyszedł na krytykanta) - za Tanith Lee ani Seanem W.
      specjalnie nie przepadam, zaś tekstu Twardocha jeszcze nie czytałem, a Obłęd
      hrabiego Eggern był naprawdę mocnym kawałkiem, więc są szanse na detronizację ASa.

I tyle ode mnie. POzdrowienia

tj
      • Gość: taki jeden Errata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 14:15
        Ziębiński, nie Ziemiński, rzecz jasna. Przepraszam wszystkich zainteresowanych :)
        • Gość: derry Re: Errata IP: 5.2.* / *.chello.pl 31.05.04, 22:58
          i chyba robert, jesli dobrze pamietam ze stopki.

a ogolne wrazenie jest takie - po przeczytaniu spisu tresci boje sie otworzyc
          konserwe, ze wyskoczy z niej pawel ziemkiewicz :> zenadka, panowie, zenadka
      • Gość: meteor2017 Re: Czerwcowa NF IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 29.05.04, 23:55
        Jak przekartkowalem, to mi sie scyzoryk w kieszeni otworzyl... To jest juz
        przegiecie, chyba pora napisac do redakcji co o tym mysle.
        • endis Re: Czerwcowa NF 31.05.04, 14:26
          Nie,no z tym działem filmowym to już przesada.Naprawdę trzeba było zatrudnić
          specjalnego człowieka do tego działu?Parowski już nie wystarczał?Oj,dryfuje
          Nowa w kierunku Sfinkso-Sferoidalnych klimatów.Czyli o wszystkim po trochu o
          niczym sensownie.Panie Nakoniecznik,dokąd Pan jedziesz z NASZYM pismem?
    • agrafek Re: Czerwcowa NF 31.05.04, 17:25
      Ja nie czytałem i nie wiem, czy przeczytam, szczerze mówiąc. Jakieś trzy lata
      temu zorientowałem się, że kolejne numery NF zalegają - z braku czasu - nie
      czytane. Kiedy miałem bowiem wybór pomiędzy powieścią autora, do którego miałem
      zaufanie, a comiesięcznym lądem nieznanym, wybierałem to pierwsze. Czasu na
      jedno i drugie, niestety, nie starczało.
      Do rzeczy jednak, czy może ktoś wyjaśić mi ideę "numerów specjalnych". Co to za
      licho, że w jednym miesiącu ukazują się dwie NF? Redaktorzy narzekają na
      nadmiar dobrych tekstów?
      pozdrawiam.
      • Gość: Andre Re: Czerwcowa NF IP: *.wsp.czest.pl 01.06.04, 10:01
        Jasne,nadmiar.Dobre sobie."Frankfurt"i to drugie jest tak dobre,że musiało
        pójść w numerze specjalnym.Nawiasem ówiąc gdzie do diabła jakieś notki o
        autorach z wydań specjalnych?
        • Gość: taki jeden Notki o autorach "specjałów" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 11:52
          Heh, może sami nalegali na anonimowość :) Choć i tak lepszy "Nowy Rok" od
          kolejnego wyróżnienia w konkursie futurologicznym, jakimi regularnie raczy nas NF.

Przynajmniej Twardoch nie rozczarował, choć rozczarowała redakcja tekstu: "orty"
          w niemieckich zdaniach, niepełne tłumaczenia z francuskiego, cudaczne
          spolszczenia - np. panzerszrek, jakoś tak w pół drogi między Panzerschreckiem a
          pancerszrekiem. No i "meine Ehre heisst Treue" - MP chyba już otwarcie podpisuje
          się pod White Power...

Pozdrowienia -

tj

PS. Andre, kiedy kolejne wydanie plebiscytu? Fakt, miesiąc trafił się
          ubożuchny... (Na życzenie żony nie piszę nic o "Wizjach alternatywnych 5", choć
          palce świerzbią!)
          • Gość: Andre Re: Notki o autorach "specjałów" IP: *.wsp.czest.pl 01.06.04, 12:13
            No właśnie dzisiaj dostałem Wizje 5.Chciałem przeczytać zanim uruchomię
            plebiscyt.Ale w jego sensowność mocno wątpię po ostatniej frekwencji.Może po
            prostu Ty tj.napiszesz mi co Ci się podobało a ja Tobie odpiszę i przyznamy
            własną nagrodę,np."Tetryk Zgryżliwiec majowy".Jak myślisz?
            • Gość: Andre ws.Twardocha IP: *.wsp.czest.pl 01.06.04, 12:16
              Twardoch jest lepszy niż Ziemiański,choć "Cud domu..."nieodparcie przywodził mi
              na myśl np."Zapach szkła" AZ-a.Niczego wcześniej Twardocha nie czytałem,to
              opowiadanie choć nie do końca,ale mnie satysfakcjonuje.
              • Gość: taki jeden Heh, nagroda Tetrixa :) - voila, Andre! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 14:54
                Kiedy ja naprawdę boję się już pisać o moich wrażeniach, bo zaraz wskakuje
                trójjedyny desant i robi kabaret :). Co do "Wizji", powiem tyle, że od czasu
                "WA2" Sedeńko moim zdaniem jest na krzywej opadającej, i to stromo. W WA4 Dukaj
                deklasował resztę tekstów o parę długości, tutaj w ogóle go nie ma, za to w
                pierwszym opowiadaniu czytamy (nie raz!) o "zastrzykach iniekcyjnych" (a są
                inne?) - a klasyfikacja tego tekstu do cyberpunka po prostu jest dowcipem
                maja... choć nie, to należy się za klasyfikowanie tekstu Szolc jako "fantastyki
                grozy". W ogóle Sedeńko pisze, że teksty redagował, nierzadko ołówka nie
                szczędząc, ale trafiam potem właśnie na "iniekcyjne zastrzyki", Pilipiukową
                kreację postaci będącej jednocześnie kujonem i analfabetą (na parunastu stronach
                zdążył się facet zamotać... i jak tu czytać jego dłuższe formy? Jak nie sądzić,
                że pisaniem zajął się, bo z archeologii, promującej - miejmy nadzieję - logikę i
                dociekliwość, by nie wyżył?), inglotowy tekst oparty na jednym bzdurnym
                założeniu, które kładzie resztę (proszę mi pokazać państwo islamskie, które jest
                technologiczną potęgą. BARDZO proszę)... żałość i zgroza. Póki co czytam po
                kawałku tu i tam, ale tylko Orbitowski trzyma poziom, i to niezły. Jak na razie
                mój typ maja, bo Sapkowski to przecież zajawka powieści.
                I tyle.
                Pozdrawiam

tj
            • horpach w sprawie plebiscytów comiesięcznych... 01.06.04, 16:01
              Protestuję.Mnie pomysł plebiscytu dotyczącego najlepszego polskiego opowiadania
              z danego miesiąca bardzo się spodobał.Deklaruję chęć uczestnictwa.Czekam na
              sygnał w sprawie majowego plebiscytu pośpiesznie kończąc rzeczone "Wizje
              alternatywne".Pozdrawiam Was "Los Tetrixos".:)
              • agrafek Re: w sprawie plebiscytów comiesięcznych... 01.06.04, 17:36
                Hm, tak. To może przyznajmy też jakąś nagrodę temu, kto najczęściej wygrywał
                podsumowania miesięczne? I od razu wręczmy ją Dukajowi;).
                pozdrawiam.
                • Gość: taki jeden Tetrixersi wszystkich serwerów łączcie się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 14:31
                  Też nie jestem wrogiem plebiscytów, ale po kwietniowym zacząłem tracić wiarę w
                  ich sens - już pomijając fakt, że robimy toto głównie dla poprawienia sobie
                  samopoczucia:)
                  A z zupełnie innej beczki - na mój gust, ostatnie Wydanie Specjalnej Troski było
                  najgorszym w dotychczasowej karierze. Boże drogi, Diwow nawet chyba siebie
                  samego opisał w tym czymś pt. "Sabotażysta", jako Woronina - powieściopisarza
                  na etacie sił zbrojnych Sowdepii :) A ilość literówek i ortów ("każąca ręka"
                  itede) dyskwalifikuje...

Pozdravki

tj
                  • Gość: Andre Re: Tetrixersi wszystkich serwerów łączcie się! IP: *.wsp.czest.pl 02.06.04, 14:39
                    Na pewno jest to najgorszy z dotychczasowych numerów Special Issue.Plebiscyt
                    fajna rzecz.Byłoby wdechowo gdyby cieszył się większym zainteresowaniem.W marcu
                    to był plebiscyt...ech,kilkanaście głosów...Pięknie było,nawet musiałem chwilę
                    poświęcić na ich zsumowanie.
                  • Gość: lolo Re: Tetrixersi wszystkich serwerów łączcie się! IP: 149.156.56.* 28.06.04, 13:42
                    Nie zgadzam się z Tobą, że to najgorsze wydanie specjalne NF- uważam,
                    że "Frankfurt" Olejniczaka był świetny. Jeszcze nie czytałem opowiadania sf o
                    naszej piłce nożnej. Świetnie napisane, z zaskakującą puentą i zupełnie nowe.
                    pozdrawiam
    • braineater A ja chcę 04.06.04, 16:09
      natychmiastowego powrotu Fenixa...już, teraz, we wszystkich kioskach....
      bo zdechnę z nudów przeglądając kolejne nr Fantastyki...
      • Gość: taki jeden Re: A ja chcę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 14:47
        I miłego chcenia, hehe... Sorki, braineater, ale ja przez osoby odpowiedzialne
        za publikację Fenixa zostałem trafiony na jakieś cztery dychy, bo nie dostałem
        zwrotu kasy za zaprenumerowane, a niewydane numery. To nie jest metoda na
        kuszenie czytelników. I płacze Rodka na konwentach, jak to wydawcy jest ciężko w
        naszym ukochanym RPRL-u, nic tu nie zmienią.

Pozdrowienia

tj
    • ronstein czerwcowy plebiscyt 04.06.04, 16:43
      Bardzo popieram pomysł plebiscytów i mam nadzieję, że nie zrezygnujecie z niego
      Panowie, poddając się chwilowemu zwątpieniu ;)
      Sam, co prawda, nie zabieram głosu, ale to głównie dlatego, że brak mi czasu -
      jak już uda się coś przeczytać, to próbka jest za mała, żeby móc się wypowiadać
      o całym miesiącu; pewnie to nie tylko mój problem.
      Powiem szczerze, że podziwiam "zawodowców", którzy dla przyjemności, czy
      choćby "z kronikarskiego obowiązku" są w stanie przerzucić cały dorobek danego
      miesiąca, wliczając w to zbiory opowiadań. Dobrze, że tak mało się tego
      ukazuje, he, he...
      Czerwiec chyba będzie bogatszy o nowego UBIKa. Zaglądałem dziś na
      www.ubikwsieci.com i droga redakcja zapowiada, że już na dniach ukaże się w
      sprzedaży. Dzwoniłem nawet do EMPIKu, ale jeszcze nie mieli go na półce.
      Pozdr, Ron
      • Gość: Andre Re: czerwcowy plebiscyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 17:40
        Czerwcowy będzie na pewno obfity : NF,SF,Ubik,Magazyn Fantastyczny.Póki co
        przed nami majowy.Obiecuję start w poniedziałek,jak tylko przeczytam Wizje
        alternatywne.Ronstein,ja Cię proszę,głosuj.Rzeczywiście staram się przeczytać
        jeśli nie wszystko to większość produkcji polskiej,ale i cząstkowy ogląd nie
        dyskwalifikuje w głosowaniu.Tak więc,zapraszamy ( z tj.)serdecznie.
    • maripo Re: Czerwcowa NF a majowe podsumowanie... 02.07.04, 16:24
      PODSUMOWANIE MIESIACA MAJA

Witam,

Z niemałym opoznieniem, bo juz powinno byc podsumowanie czerwca, zapraszam do zapoznania sie z podsumowaniem miesiąca maja na polskim rynku wydawniczym SF/F. W podsumowaniu tradycyjnie oberwalo sie kilku magazynom za poziom i dobor materialow.

Serdecznie zapraszamy. tinyurl.com/2ker8

Pozdr
      maripo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka