Dodaj do ulubionych

WYWIAD Z GEORGEM LUCASEM NA GAZETA.PL

09.05.02, 23:49
Witamy forumowiczow :-)

Zapraszamy do lektury wywiadu z Georgem Lucasem:

www2.gazeta.pl/film/1,31338,828991.html

Pozdrawiamy,
Redakcja
Obserwuj wątek
    • Gość: Alex Re: WYWIAD Z GEORGEM LUCASEM NA GAZETA.PL IP: 212.33.87.* 10.05.02, 07:55
      Wywiad sprawia conajmniej mieszane uczucia. Ten passus o grupie docelowej do
      której chce sie dotrzeć widzów 8-12 lat. Horror. Jeżeli Lucas chciał nakręcić
      film który będzie kultowy w młodym pokoleniu powinien jednak określić starszą
      grupę docelową.
      Pewnie jest tak, że oglądaliśmy pierwszą sagę będąc w podobnym wieku. Film jak
      całe kino nowej przygody (oczywiście GW zapoczątkowało je) przypadł nam do
      gustu. Wraz z naszym dorastaniem dorastał też i film. Zaczeliśmy widzieć w nim
      coś więcej niż tylko bajkę dla mniej czy dobrych dzieci. Pełną magii i
      mistycyzmu historię o wyborze między dobrem a złem. I Lucas nakręcił nową
      bajkę, a my wszyscy dla których GW przestały być tylko 1,5 h relaksem
      poczuliśmy sie oszukani. Choć Lucas nakręcił to samo. A wszystkie archetypy,
      nawiązania do filozofii wschodu i zachodu znalazły się tam trochę przypadkiem.
      W nowych GW magię i mistycyzm zastąpiła polityka. Ale nie wychodzi to najlepiej
      filmowi. Infantylna magia i filozofia wyglada znacznie lepiej niż infantylna
      polityka. To też jeden z powodów dla których Mroczne Widmo okazało się klapą
      • oxygen Re: WYWIAD Z GEORGEM LUCASEM NA GAZETA.PL 10.05.02, 10:56
        Nie zgadzam sie z Toba.
        Uważam że Mroczne Widmo wcale nie było klapą.
        Był to bardzo udany film, o wiele lepiej zrealizowany.
        Dla mnie Lucas sam w sobie jest symbolem , a wszystko czego sie nie dotknie
        staje sie kultowe.
        • Gość: Markos Re: WYWIAD Z GEORGEM LUCASEM NA GAZETA.PL IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.05.02, 18:38
          Moim zdaniem Mroczne Widmo wcale nie było klapą, a jedyne osoby które tak
          twierdziły to właśnie dziennikarze i wyrośnięci juz fani GW. Film tak jak
          powiedział Lucas jest nakręcony z przeznaczeniem dla 8-12 latków, a według mnie
          także dla tych którzy potrafią dostrzec Moc i głębsze przesłanie GW. Wszyscy
          inni będą się nadal czepiali Dzieł Lucasa, szukając w nich aluzji politycznych
          czy infantylności. Do takich ludzi powiem słowami Qui-Gon'a: "czuj, nie myśl,
          zdaj się na instytnkt."
          Pozdro.
          • Gość: mikolaj7 Re: WYWIAD Z GEORGEM LUCASEM NA GAZETA.PL IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.05.02, 18:50
            Mrocznego Widma nie mozna nazwac klapa. film mial
            wiele slabych punktow, np. fabula byla w paru miejscach
            nieciekawie skonstruowana, ale jesli by MW porownac z
            Nowa nadzieja to prezentuje sie o wiele lepiej niz ep. 4...
    • Gość: Alex Re: WYWIAD Z GEORGEM LUCASEM NA GAZETA.PL IP: 193.0.117.* 11.05.02, 14:32
      Mroczne widmo było klapą. Nie odniosło takiego sukcesu jak wszyscy zakłądali.
      Nawet finansowego. Oczywiście Lucas ma prawo kierować film do tej publiczności
      do której chce. Najprawdopodobniej sądzi on, że starzy fani i tak przyjdą (w
      końcu to przed ostatnia szansa) a może przyciągnie dzieciarnię która orginalnej
      trylogii nieznała (albo znała z krótkich opisów w kolorowych pismach).
      Ale na tym polegała również przegrana tego filmu. Lucas maksymalnie uprościł
      pewne wątki. Aby były bardziej zrozumiałe. Jedną z przyczyn sukcesu orginalnej
      trylogii były nie tylko efekty specjalne, wartka akcja (to było w wielu
      filmach) ale pewna dawka mistyki (też nie na specjalnie wysokim poziomie). I w
      Mrocznym Widmie tego zabrakło. Powstał film takich jakich nakręcono w roku
      kilkadziesiąt. Równie zapomniany jak one. I dlatego dziełem kultowym dla
      obecnych nastolatków będzie Władca Pierścienia a nie Gwiezdne Wojny
      • Gość: Dooku Re: WYWIAD Z GEORGEM LUCASEM NA GAZETA.PL IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.05.02, 16:25
        Alex troche przesadziles z tym wynikiem finansowym Widma-byl to wynik bardzo
        dobry ktory zadowolil Lucasa.
        Z krytyka warstwy fabularnej musze sie zgodzic,ale "Klony" zapowiadaja sie
        swietnie(kolejna recenzja na stopklatce)
        • mikolaj7 Re: WYWIAD Z GEORGEM LUCASEM NA GAZETA.PL 11.05.02, 17:02
          Gość portalu: Dooku napisał(a):

"Klony" zapowiadaja sie
          > swietnie(kolejna recenzja na stopklatce)

obejrzalem trzy trailery, przczytalem kjsiazke i jak mi sie
          nie spodoba to wiecej sie tu chyba nie wypowiem !

jedyne co mogloby mnie rozczarowac to watek sithow, jak
          zwykle tyle mieszaja, ale lukas nie pokazuje ich zbyt duzo,
          szkoda zwlaszcza sidiousa :(
        • okazja Re: WYWIAD Z GEORGEM LUCASEM NA GAZETA.PL 14.05.02, 16:23
          moze i wynik PM byl i dobry... bo lucas zerowal na oczekiwaniach fanow
          podsycanymi wydaniami specjalnymi SW (wyczyszczonej a potem dokreconej)...
          natomiast nie cieszyl sie takim wzieciem jak sie spodziewano rynek gadzetow....
          i wiele firm np. hasbro umoczylo kupe kasy.... ktorej nota bene nie
          odzyskalo...... mniejmy nadzieje, ze ten nacisk .... finansowy....spowoduje ze
          AoC bedzie lepszy..... choc nie da sie chyba osiagnac poziomu ESB
      • Gość: beldin Re: WYWIAD Z GEORGEM LUCASEM NA GAZETA.PL IP: *.opole.dialup.inetia.pl 14.05.02, 00:51
        Gość portalu: Alex napisał(a):

> Mroczne widmo było klapą. Nie odniosło takiego sukcesu jak wszyscy zakłądali.
        > Nawet finansowego. Oczywiście Lucas ma prawo kierować film do tej publiczności
        > do której chce. Najprawdopodobniej sądzi on, że starzy fani i tak przyjdą (w
        > końcu to przed ostatnia szansa) a może przyciągnie dzieciarnię która orginalnej
        >
        > trylogii nieznała (albo znała z krótkich opisów w kolorowych pismach).
        > Ale na tym polegała również przegrana tego filmu. Lucas maksymalnie uprościł
        > pewne wątki. Aby były bardziej zrozumiałe. Jedną z przyczyn sukcesu orginalnej
        > trylogii były nie tylko efekty specjalne, wartka akcja (to było w wielu
        > filmach) ale pewna dawka mistyki (też nie na specjalnie wysokim poziomie). I w
        > Mrocznym Widmie tego zabrakło. Powstał film takich jakich nakręcono w roku
        > kilkadziesiąt. Równie zapomniany jak one. I dlatego dziełem kultowym dla
        > obecnych nastolatków będzie Władca Pierścienia a nie Gwiezdne Wojny

Trzecie miejsce na Box Office wszechczasow to dla ciebie porazka finansowa?To
        ciekawe co jest zwyciestwem?
      • mario Re: WYWIAD Z GEORGEM LUCASEM NA GAZETA.PL 14.05.02, 11:35
        Czolem. Dwa slowa odnosnie samych slow Lucasa. Wychowalem sie, podobnie jak
        wielu innych, na Gwiezdnych Wojnach. I pewnie gdzies gleboko siedzi takie
        pragnienie, zeby ten film "rosl" razem ze mna. Ale to se ne da ;) GW zawsze
        byly i beda filmem dla dzieci, czy nam sie to podoba, czy nie. I chyba nikt z
        nas nie ma prawa mowic rezyserowi dla kogo ten film ma krecic.
        Dla moich rodzicow pierwsza trylogia byla niezrozumiala. Ale gdyby wtedy
        powiedzieli mi, ze film jest do niczego, bo ma za malo ambitych tresci, ze
        mistyka jest infantylna a polityka uproszczona itp. - zabraliby mi czesc mojego
        swiata, jakim wtedy zylem. Wiec moze i my nie odbierajmy go naszym dzieciom -
        Gwiezdne Wojny do nas nie naleza.
        Dzis GW maja mnie przede wszystkim bawic. Sprawic, bym na chwile znalazl sie w
        innym swiecie i bym poczul sie tam dobrze. Na Mrocznym Widmie mialem wrazenie,
        ze zuje sie ciut za staro ;) Ale to jedyny zarzut. Widzialem niemy zachwyt w
        oczach tych wszystkich dziesieciolatkow, ktorzy na co dzien ogladaja infantylne
        kreskowki na Cartoon Network.
        Widzialem juz Atak Klonow. I znow znalazlem sie na ponad dwie godziny gdzies
        zupelnie daleko. I czulem sie tam naprawde dobrze.
        Wiec darujcie, ale te metateorie na temat Gwiezdych Wojen odkladam na dno
        szuflady. Sa dla mnie kompletnie nic nie warte.

Wszystkim bez wyjatku zycze milych wrazen podczas gladania Ataku Klonow. Tym,
        co nie wiedza jak tego dokonac - wyiad z Lucasem niech bedzie "instrukcja
        obslugi" ;)

pozdrawiam
    • Gość: pablo LUCAS TO DLA MNIE GENIALNY BUFON IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 12.05.02, 13:11
      ja mysle, ze jak Lucas zaczynal krecic pierwsza trylogie to wcale nie adresowal
      jej do widowni 8-12 lat (obraz domostwa Luke'a po pacyfikacji przez szturmowcow
      czy przesluchanie Lei przez Vadera chyba sie dla dzieci nie nadawaly). jednak w
      okolicach Powrotu Jedi okazalo sie zapewne ze na dzieciakach mozna znacznie
      wiecej zarobic (zabawki, gadzety, (a obecnie gry komp) etc.) i Lucas olal swoja
      poczatkowa publicznosc ktora teraz nazywa nieproszonymi goscmi na przyjeciu. no
      coz jak chce byc nowym Waltem Disneyem to jego sprawa ale uwazam ze troche
      szacunku dla starych, gitnych fanow sie nalezy.
      • Gość: Xamel Re: LUCAS TO DLA MNIE GENIALNY BUFON IP: *.nowy-targ.sdi.tpnet.pl 13.05.02, 18:45
        tiaa
        zgadzam sie z kolega - mysle ze Lucas stracil prawo do decydowania kogo
        zaprosic na przyjecie a kogo nie w momencie kiedy pozwolil rozwijac swoj
        wszechswiat w ksiazkach, komiksach i grach (karcianki i komputerowe)
        oddal SW w nasze chciwe rece i szczerze mowiac SW obronia sie nawet przed nim -
        nawet gdy zacznie je rozp...psuc
        ktos kto czytal ksiazki patrzy z politowaniem na pomysl z mikrobami
        przenoszacymi moc (hehehe, wyobrazam sobie sklep - pakiet "i ty zostan Jedi" w
        pakiecie - probowka z mikrobami i strzykawka :-) albo pastylki - Jedi :-) )
        a film i tak oglada sie z przyjemnoscia
        moze nieco rozczarowywuje ale ogolnie jest ok
    • Gość: Piotr Dobrze że Lucas nie nakręcił.. IP: 210.48.117.* 14.05.02, 02:33
      Ileż dobrego Lucas uczynił dla kinematografii przez to że jednak nie nakręcił
      "Władcy Pierścieni"! Strach pomyśleć jakby to sp...dolił. Poupraszczał, zaadresował
      do odpowiedniej grupy wiekowej i wykombinował co by tu przy okazji sprzedać.
      Nie wiem kto kupi ten kit z wywiadu, że pieniadze nie są najważniejsze - przecież
      "Powrót Jedi" robiony był wyraźnie "pod" zabawki, "Mroczne Widmo" natomiast
      jest tak ordynarnie robione "pod" gry komputerowe że flaki się przewracają.
      A szkoda. Pierwszy, najlepszy, epizod 4 jest po prostu fimem genialnym - wszystkie
      składniki dobrej rozrywki w odpowiednich proporcjach, do tego ten motyw bajki ze
      złym czarnoksiężnikiem, piękną księżniczką, młodym rycerzem i sługami. Po prostu
      Dzieło. Potem już z górki - "Imperium Kontratakuje" jeszcze niezłe, "Powrót Jedi"
      zapowiada upadek do poziomu epizodu 1. Szkoda - ludzie na to poszli siłą legendy
      i rozpędu, na następne też pójdą (jak i ja), ale to nie będzie już ten film...
      • Gość: Markos Re: Dobrze że Lucas nie nakręcił.. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.05.02, 15:50
        Piotr --> nie moge sie z toba zgodzic. Skąd mozesz wiedziec, ze gdyby Lucas byl
        rez. "Wladcy pierscieni", to film by sie nie udał? Te zarzuty sa co najmniej
        absurdalne. Przeciez do kazdego typu filmu podchodzi sie inaczej (zauwaz, ze
        wszystkie czesci poprzedniej trylogii GW byly nakrecone przez innych innych
        rezyserów). Dalej piszesz, ze kolejne epizody SW byly gorsze od swoich
        poprzednikow. Nie wiem na jakiej podstawie tak sadzisz, no ale pewnie
        zazdroscisz komus sukcesu, albo nie lubisz jak w filmie jest duzo efektow
        specjalnych (w to raczej wątpię, bo spodobal ci sie Wladca Pierscieni). Na
        koncu dochodzisz do wniosku, ze jednak obejrzysz Atak Klonow i znowu z góry
        skazujesz film na porazke. Moja rada: najpierw obejrzyj film, a potem oceniaj
        oraz idz z duchem czasu.
        Pozdrawiam wszystkich fanow serii GW.
        • Gość: Alex Re: Dobrze że Lucas nakręcił.. IP: 193.0.117.* 14.05.02, 16:28
          Co do rezultatu finansowego Mrocznego Widma. Oczywiście film zarobił bajońskie
          sumy. Ale przy oczekiwaniach które wiązano z nim nie jest to de facto wynik
          dobry - wszystkim wydawało się , że GW wrócą na pierwsze miejsce ....
          Nie można się zgodzić z tezą, że z każdą częścią było coraz gorzej. Najgorsze
          było Mroczne Widmo, ale Imperium kontratakuje były jak na razie najlepszym
          epizodem. Atak klonów też będzie lepszym filmem niż Mrtoczne Widmo czy Powrót
          Jedi. I rzeczywiście szkoda trochę, że tak mało jest o sithach. Ale może to
          lepiej, jest jakaś tajemnica ....
          • mikolaj7 Re: Dobrze że Lucas nakręcił.. 15.05.02, 20:04
            Gość portalu: Alex napisał(a):

I rzeczywiście szkoda trochę, że tak mało jest o sithach.
            Ale może to
            > lepiej, jest jakaś tajemnica ....

i ile bedzie sie dzialo w epizodzie trzecim ! palpatine,
            tyranus, vader, wszystko naraz, mam nadzieje, ze na
            najwyzszym poziomie, bo zapowiada sie cos niezlego, tyle
            watkow do wyjasnienia...
        • Gość: Piotr Re: Dobrze że Lucas nie nakręcił.. IP: 210.48.117.* 15.05.02, 05:25
          Gość portalu: Markos napisał(a):

> Piotr --> nie moge sie z toba zgodzic. Skąd mozesz wiedziec, ze gdyby Lucas
          > byl
          > rez. "Wladcy pierscieni", to film by sie nie udał? Te zarzuty sa co najmniej
          > absurdalne. Przeciez do kazdego typu filmu podchodzi sie inaczej (zauwaz, ze
          > wszystkie czesci poprzedniej trylogii GW byly nakrecone przez innych innych
          > rezyserów). Dalej piszesz, ze kolejne epizody SW byly gorsze od swoich
          > poprzednikow. Nie wiem na jakiej podstawie tak sadzisz, no ale pewnie
          > zazdroscisz komus sukcesu, albo nie lubisz jak w filmie jest duzo efektow
          > specjalnych (w to raczej wątpię, bo spodobal ci sie Wladca Pierscieni). Na
          > koncu dochodzisz do wniosku, ze jednak obejrzysz Atak Klonow i znowu z góry
          > skazujesz film na porazke. Moja rada: najpierw obejrzyj film, a potem oceniaj
          > oraz idz z duchem czasu.
          > Pozdrawiam wszystkich fanow serii GW.

Cóż - to że kolejne epizody są gorsze to moja prywatna opinia i można się z
          nią nie zgadzać. Ja dla mnie epizod 4 jako taki dalej pozostaje filmem genialnym
          i zasługującym na wielki sukces oraz miano kultowego (między innymi dzięki efektom
          specjalnym). Dalej jest tylko kontynuacja tematu, można lepiej, można gorzej, ludzie
          i tak pójdą. Nie mam nic przeciwko efektom specjalnym o ile są jako tako uzasadnione.
          Wkurzająca jest przesada. W całej serii "Gwiezdnych Wojen" akurat wszystkie
          efekty są na swoim miejscu, w tym temacie mam o dziwo większe pretensje do
          "Władcy Pierścieni". Irytują mnie dwa momenty - przydługa walka z tym stworem
          u wejścia do Morii (w książce była tylko jedna macka) oraz zupełnie niepotrzebna
          i też długa walka z trollem w tejże Morii. Rozumiem, że chłopcy od efektów chcieli
          się popisać, ale zmarnowano jakieś 10 minut filmu które można było wykorzystać na
          coś istotnego (np. wręczanie darów przez Galadrielę). Sceny sprawiają wrażenie
          doklejonych. I teraz wracamy do epizodu 1 GW. Podobne wrażenie "doklejenia" mam
          przy scenie pustynnego wyścigu małego Anakina oraz przy scenie gdy ukryty w
          samosterowanym myśliwcu Anakin rozwala stację orbitalną i jest "fajowo". Tu akurat nie
          chodzi o efekty, raczej o niepotrzebne rozbudowanie scen prawdopodobnie tylko
          po to aby później coś sprzedać. Taki był główny sens mojego poprzedniego postu.

Teraz o tym dlaczego cieszę się, że Lucas nie ma nic wspólnego z "Władcą Pierścieni".
          Szczególnie po przeczytaniu tego wywiadu. Obawiam się, że próbowałby zrobić film
          "dla publiczności w wieku 8-13 lat" a nie po prostu dobry film dla keżdego. Nie wierzę
          też w te zapewnienia o nieuleganiu naciskom. Z wywiadów z Peterem Jacksonem wiem,
          że on też miał kłopoty z młodą częścią widowni i były naciski o to i owo. Po pierwsze nie
          miało być zbyt krwawo (i dobrze, znając Jacksona smak do horrorów) aby film nie miał
          ograniczeń wiekowych. Po drugie na przykład podobno przekonywano go aby Hobbici
          nie palili fajki z uwagi na kampanię antynikotynową w USA. Pewnie było jeszcze trochę
          sugestii "nie do odrzucenia" na szczęście jadnak efekt jest nienajgorszy.
          Lucas z drugiej strony wykazał już tendencje do "kastrowania" nawet swoich poprzednich
          dzieł. W epizodzie 4 scena w której Han Solo strzela bez ostrzeżenia pod stołem do Greedo została
          przecież w odświeżonej wersji "poprawiona" tak aby Greedo strzelił pierwszy. Ot tak po
          to aby z Hana Solo zrobić mniejszego drania.
          To jest to czego się najbardziej obawiałem - poprawianie i upoprawnianie. Pewnie gdyby
          "Władcę Pierścieni" próbował zrobić ktoś z głównego nurtu Hollywood to mielibyśmy oprócz
          braku fajki czarnego hobbita i elfa-pedała...

Piotr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka