thiessa 09.03.05, 16:24 Czym sie roznia, czy moze to ta sama nazwa tego samego. A moze maja inne ciasta np. francuskie i kruche? Zamierzam zrobic z porami, efekt zaprezentuje w galerii potraw, ale jak to nazwac to co zrobie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: quiche, flan, tarta 09.03.05, 16:25 we flanie ciasta raczej nie ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
apsik1 Re: quiche, flan, tarta 09.03.05, 16:31 Tak naprawd ę to nie wiem ale moja koleżanka z krwi i kości francuzka robi coś takiego i nazywa to quiche :ciasto francuskie na dół i boki do środka zeszklona cebula, por i coś jeszcze, zalewa to jajkami zmieszanymi ze śmietaną i tartym serem i zapieka to w piekarniku. Sama coś takiego robię i jest pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna Andzia Re: quiche, flan, tarta IP: *.fbx.proxad.net 09.03.05, 16:39 Klasyczny flan jest bez ciasta, a konsystencja przypomina budyn. Flan, w przeciwienstwie do quiche'a (smietana + jajko) robi sie z maki, jajek i mleka, tez jak budyn :) Technika pieczenia tez jest inna - nie na zywca w piekarniku, tylko w kapieli wodnej (bain marie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna Andzia Re: quiche, flan, tarta IP: *.fbx.proxad.net 09.03.05, 16:48 Acha, dodaje, ze flan jest z reguly slodki (moze byc z owocami), quiche przewaznie slony, a tarta tak i tak. Poza tym tarta moze byc zupelnie bez tej masy jajeczno-smietanowej/mlecznej np tarta z owocami to podstawa z kruchego ciasta + na to owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: quiche, flan, tarta 09.03.05, 16:55 Czyli to co zrobie bedzie tarta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna Andzia Re: quiche, flan, tarta IP: *.fbx.proxad.net 09.03.05, 17:12 Dla mnie to jest flamiche z porami (aux poireaux), bo akurat ta tarta/quiche ma swoja nazwe ;) A boczek dasz do masy ? Z boczkiem jest ekstra ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna Andzia Do kolekcji - la tourte IP: *.fbx.proxad.net 09.03.05, 17:55 Przypomnialo mi sie, ze jest jeszcze tourte czyli tarta z ciasta listkowego ale przykryta drugim platem tegoz ciasta, posmarowanym jajkiem, coby sie piknie blyszczalo. Tesciowa robi z boczkiem wedzonym, cebulka i zielonym groszkiem (masa jak do quiche'a) - palce lizac ! Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: quiche, flan, tarta - tak wyglądają 09.03.05, 16:59 quiche: www.saveurs.sympatico.ca/ency_7/saumon/quiche.jpg flan: www.petaenespanol.com/veg/page/rFLAN.jpg tarta: www.egg-risuke.com/you/cakes/cakes/img/tarte-aux-pomme-l.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: quiche, flan, tarta 09.03.05, 17:10 quiche www.alfemminile.com/w/ricetta/r553/quiche-alle-zucchine.html www.alfemminile.com/w/ricetta/r588/quiche-lorraine.html www.alfemminile.com/w/ricetta/r554/quiche-pomodoro-e-mozzarella.html tarty i quiche :) perso.wanadoo.fr/jean.balsalobre/cuisine/tartequiche/tartequiche.html Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: quiche, flan, tarta 09.03.05, 17:12 lapajaparis.free.fr/Lulu/recettes/Php/a_type.php?idtype=2 a żeby jeszcze bardziej zagmatwac to Tarta au Flan :)))) www.linternaute.com/femmes/cuisine/recette/305571/1204307962/tarte_au_flan.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: quiche, flan, tarta 09.03.05, 18:12 Flan nie koniecznie sie piecze w bain-marie, mozna takze w piekarniku, to nic nie zmienia. Sam flan to budyniowate ciasto, slodkie. Sa wersje flanu z owocami, np. morele albo jeszcze lepiej sliwki suszone (to chyba po polsku beda sliwki suszone kalifornijskie, po naszemu pruneaux d'Agent). Ten flan ze sliwkami sie nazywa far breton. Z pamieci to jest: 3 jajka, troche cukru (kolo 100 gram?), troche maki (kolo 150 gram?). Utrzec lyzka w misce jajka z cukrem. Dosypac maki, utrzec lyzka na gladka mase. Zagotowac litr mleka. Wlewac po troche mleko do miski z utartymi skladnikami, i mieszac lyzka. Na koncu mozna dolozyc dobra lyzke rumu jak ktos lubi (a ja to jestem szczodra z tym rumem). Foremke na flan/far wysmarowac maslem (foremka na far ma wyzsze brzegi niz ta na tarte). Poukladac na spod suszone sliwki (takie pyszne miesiste, ja wole bez pestek). Wlac to bardzo rzadkie ciasto (rzadsze niz na nalesniki). I do podgrzanego piekarnika na 30 minut na 200 stopni. Sprawdzic po tych 30 minutach, bo z piekarnikami roznie bywa. Wyjac, poczekac az ostygnie (gdy ostygnie - stezeje). Smacznego, pyszne. Jesli chodzi o tarty i quiche, to jedyna roznica jest wysokosc, a i to jest subiektywne. Tarty sa na ogol nizsze niz quiche, zwlaszcza te teraz modne quiche, wysokie z duza iloscia jarzyn. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Upieklam far breton - flan z suszonymi sliwkami 09.03.05, 23:20 Gdy wrocilam z pracy, chcialam sprawdzic to co Wam dalam z pamieci ... i dobrze, bo pamiec nie dobra. No a po wczytaniu sie w przepis to jak nie upiec ? Upieklam, zdjecia zrobilam, zanim pokaza sie w Galerii Potraw mozna je zobaczyc w moim notatniku www.ccwhois.net/parisvarsovie/far-breton.html Odpowiedz Link Zgłoś