Dodaj do ulubionych

quiche, flan, tarta

09.03.05, 16:24
Czym sie roznia, czy moze to ta sama nazwa tego samego. A moze maja inne
ciasta np. francuskie i kruche? Zamierzam zrobic z porami, efekt zaprezentuje
w galerii potraw, ale jak to nazwac to co zrobie?
Obserwuj wątek
    • apsik1 Re: quiche, flan, tarta 09.03.05, 16:31
      Tak naprawd ę to nie wiem ale moja koleżanka z krwi i kości francuzka robi coś
      takiego i nazywa to quiche :ciasto francuskie na dół i boki do środka zeszklona
      cebula, por i coś jeszcze, zalewa to jajkami zmieszanymi ze śmietaną i tartym
      serem i zapieka to w piekarniku. Sama coś takiego robię i jest pyszne
    • marghe_72 Re: quiche, flan, tarta 09.03.05, 17:10
      quiche
      www.alfemminile.com/w/ricetta/r553/quiche-alle-zucchine.html
      www.alfemminile.com/w/ricetta/r588/quiche-lorraine.html
      www.alfemminile.com/w/ricetta/r554/quiche-pomodoro-e-mozzarella.html
      tarty i quiche :)
      perso.wanadoo.fr/jean.balsalobre/cuisine/tartequiche/tartequiche.html
    • marghe_72 Re: quiche, flan, tarta 09.03.05, 17:12
      lapajaparis.free.fr/Lulu/recettes/Php/a_type.php?idtype=2
      a żeby jeszcze bardziej zagmatwac to Tarta au Flan :))))
      www.linternaute.com/femmes/cuisine/recette/305571/1204307962/tarte_au_flan.shtml
    • ela.tu-i-tam Re: quiche, flan, tarta 09.03.05, 18:12
      Flan nie koniecznie sie piecze w bain-marie, mozna takze w piekarniku, to nic
      nie zmienia.

      Sam flan to budyniowate ciasto, slodkie. Sa wersje flanu z owocami, np. morele
      albo jeszcze lepiej sliwki suszone (to chyba po polsku beda sliwki suszone
      kalifornijskie, po naszemu pruneaux d'Agent). Ten flan ze sliwkami sie nazywa
      far breton.

      Z pamieci to jest:

      3 jajka, troche cukru (kolo 100 gram?), troche maki (kolo 150 gram?). Utrzec
      lyzka w misce jajka z cukrem. Dosypac maki, utrzec lyzka na gladka mase.
      Zagotowac litr mleka. Wlewac po troche mleko do miski z utartymi skladnikami, i
      mieszac lyzka. Na koncu mozna dolozyc dobra lyzke rumu jak ktos lubi (a ja to
      jestem szczodra z tym rumem).

      Foremke na flan/far wysmarowac maslem (foremka na far ma wyzsze brzegi niz ta
      na tarte). Poukladac na spod suszone sliwki (takie pyszne miesiste, ja wole bez
      pestek). Wlac to bardzo rzadkie ciasto (rzadsze niz na nalesniki). I do
      podgrzanego piekarnika na 30 minut na 200 stopni. Sprawdzic po tych 30
      minutach, bo z piekarnikami roznie bywa. Wyjac, poczekac az ostygnie (gdy
      ostygnie - stezeje). Smacznego, pyszne.

      Jesli chodzi o tarty i quiche, to jedyna roznica jest wysokosc, a i to jest
      subiektywne. Tarty sa na ogol nizsze niz quiche, zwlaszcza te teraz modne
      quiche, wysokie z duza iloscia jarzyn.
    • ela.tu-i-tam Upieklam far breton - flan z suszonymi sliwkami 09.03.05, 23:20
      Gdy wrocilam z pracy, chcialam sprawdzic to co Wam dalam z pamieci ... i
      dobrze, bo pamiec nie dobra. No a po wczytaniu sie w przepis to jak nie upiec ?

      Upieklam, zdjecia zrobilam, zanim pokaza sie w Galerii Potraw mozna je zobaczyc
      w moim notatniku
      www.ccwhois.net/parisvarsovie/far-breton.html
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka