Dodaj do ulubionych

TAD WILLIAMS

IP: 217.97.163.* 02.08.02, 10:47
Czy ktos czytał jego ksiazki? chodzi mi o cykl "pamięc, smutek i cierń" (czy
jakos podobnie) Kolega mi polecał ale nie wiem czy watro kupić.
Obserwuj wątek
    • Gość: Anna M Re: TAD WILLIAMS IP: 62.233.140.* 02.08.02, 12:33
      Ja czytałam, coprawda w oryginale. Zdecydowanie warto. Jedne z lepszych, jakie
      mi wpadły w ręce.
    • an-nah Re: TAD WILLIAMS 02.08.02, 16:54
      Williams? Zdecydowanie TAK!
    • Gość: www Re: TAD WILLIAMS IP: 217.97.163.* 05.08.02, 09:44
      ktos czytał jeszcze?
    • Gość: www Re: TAD WILLIAMS IP: 217.97.163.* 05.08.02, 09:50
      ktos czytał jeszcze?
    • Gość: Achika Re: TAD WILLIAMS IP: *.lublin.uw.gov.pl 06.08.02, 15:08
      Kup koniecznie i przeczytaj!! To jeden z najlepszych - jezeli nei najlepszy - cykl fantasy na swiecie. Lepszy
      od "Wladcy pierscieni", smiem twierdzic.
      Zalety:
      1) wyraziste, pelnokrwiste postaci, do ktorych czlowiek sie naprawde przywiazuje. Ksiezniczka Miriamele
      to bodaj najlepsza zenska postac w literaturze fantasy (no, obok Yennefer i malej Ciri).
      2) wciagajaca, skomplikowana intryga, misternie zbudowana z wielu malych kawaleczkow, z ktorych
      potem kazdy okazuje sie grac istotna role.
      3) cudowne, obrazowe opisy - nie mozna sie oderwac, zupelnie jakby sie film ogladalo. Film z pieknymi
      zdjeciami, dodam.
      4) ogromna pomyslowosc w wymyslaniu innych kultur, wierzen, jezykow. Tokiena wszyscy wielbia, bo
      wymyslil ezyk elfow - ale sami elfowie u niego niewiele sie roznia od ludzi, tyle, ze ladniejsi i caly czas
      spiewaja albo przechadzaja sie w zadumie (swiadomie przeginam, bo lubie czasami draznic fanow
      Mistrza ^__*), natomiast Sithowie Williamsa (jezeli ogladales "Gwiezdne wojny", mozesz miec problemy z
      nomenklatura ^___*) sa naprawde INNI. Facet opisuje swiat zamieszkaly przez ludzi kilku narodowosci
      (ktore, slowo daje, roznia sie wiecej niz kolorem wlosow i upodobaniem do koni!) i pare innych, niekiedy
      bardzo ciekawie (jak Niskowie) pomyslanych ras.

Wady:
      ...no, moze troche za dlugie ^___* Autor opisuje doslownie kazda minute z zycia bohaterow (zjedli krolika,
      umyli rece, zrobili siusiu, poszli dalej). Ale przy cyklach typu "Kolo czasu" (prawie metr biezacy na polce) to
      naprawde drobnostka.
      Pozdrawiam

Fanka Williamsa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka