Gość: www IP: 217.97.163.* 02.08.02, 10:47 Czy ktos czytał jego ksiazki? chodzi mi o cykl "pamięc, smutek i cierń" (czy jakos podobnie) Kolega mi polecał ale nie wiem czy watro kupić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anna M Re: TAD WILLIAMS IP: 62.233.140.* 02.08.02, 12:33 Ja czytałam, coprawda w oryginale. Zdecydowanie warto. Jedne z lepszych, jakie mi wpadły w ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: TAD WILLIAMS IP: 217.97.163.* 05.08.02, 09:44 ktos czytał jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: TAD WILLIAMS IP: 217.97.163.* 05.08.02, 09:50 ktos czytał jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Achika Re: TAD WILLIAMS IP: *.lublin.uw.gov.pl 06.08.02, 15:08 Kup koniecznie i przeczytaj!! To jeden z najlepszych - jezeli nei najlepszy - cykl fantasy na swiecie. Lepszy od "Wladcy pierscieni", smiem twierdzic. Zalety: 1) wyraziste, pelnokrwiste postaci, do ktorych czlowiek sie naprawde przywiazuje. Ksiezniczka Miriamele to bodaj najlepsza zenska postac w literaturze fantasy (no, obok Yennefer i malej Ciri). 2) wciagajaca, skomplikowana intryga, misternie zbudowana z wielu malych kawaleczkow, z ktorych potem kazdy okazuje sie grac istotna role. 3) cudowne, obrazowe opisy - nie mozna sie oderwac, zupelnie jakby sie film ogladalo. Film z pieknymi zdjeciami, dodam. 4) ogromna pomyslowosc w wymyslaniu innych kultur, wierzen, jezykow. Tokiena wszyscy wielbia, bo wymyslil ezyk elfow - ale sami elfowie u niego niewiele sie roznia od ludzi, tyle, ze ladniejsi i caly czas spiewaja albo przechadzaja sie w zadumie (swiadomie przeginam, bo lubie czasami draznic fanow Mistrza ^__*), natomiast Sithowie Williamsa (jezeli ogladales "Gwiezdne wojny", mozesz miec problemy z nomenklatura ^___*) sa naprawde INNI. Facet opisuje swiat zamieszkaly przez ludzi kilku narodowosci (ktore, slowo daje, roznia sie wiecej niz kolorem wlosow i upodobaniem do koni!) i pare innych, niekiedy bardzo ciekawie (jak Niskowie) pomyslanych ras. Wady: ...no, moze troche za dlugie ^___* Autor opisuje doslownie kazda minute z zycia bohaterow (zjedli krolika, umyli rece, zrobili siusiu, poszli dalej). Ale przy cyklach typu "Kolo czasu" (prawie metr biezacy na polce) to naprawde drobnostka. Pozdrawiam Fanka Williamsa Odpowiedz Link Zgłoś