Gość: zidi Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.07, 06:18 "Wielka,większa,największa" pierwsza,niezapomniana,cudowna..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: 217.153.84.* 18.12.07, 16:41 A co to za książka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herko Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.toya.net.pl 16.12.07, 23:54 Moja to Planeta małp, przeczytałem jednym tchem jak byłem 8mej klasie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr2 Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 11:41 Ja ostatnio przeczytałem "Kłamstwa Locka Lamory" - Scotta Lyncha. To jest moja pierwsza książka w tym klimacie. I muszę powiedzieć, ze mi się spodobała. Teraz coś wiecej musze poczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni2 Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.gprs.plus.pl 17.12.07, 12:00 Możesz zawsze poczekac na polskie wydanie drugiej części. Albo przeczytasz po ang. :):) Odpowiedz Link Zgłoś
mihu12345 Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 18.12.07, 08:31 Gość portalu: erni2 napisał(a): > Możesz zawsze poczekac na polskie wydanie drugiej części. Albo przeczytasz po > ang. :):) A gdzie można dostać ang wersję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni2 Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.gprs.plus.pl 18.12.07, 10:53 Możesz zawsze w necie poszukać. Najlepiej zagooglaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutek Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.chello.pl 19.12.07, 22:11 a jak ktoś nie zna tak dobrze języka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulka Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 17:00 Dokładnie nie pamiętam, która była pierwsza, ale obstawiam "Non-stop" Briana Aldissa. Albo "Strefy zerowe" Peteckiego. Wciągnęło mnie na ładnych parę lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klara Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.sileman.net.pl 18.12.07, 21:36 A kto pamięta "Sobowtóra profesora Rawy" Alfreda Szklarskiego? autor "Tomków..." mieszkał w Katowicach i w tym własnie miescie umiescił;-) akcję powiesci detektywistycznej z dziećmi i cyborgiem w rolach głównych. i była jeszcze "aspazja", cos jakby o pszczołach, ale autora nie pomnę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.12.07, 09:11 Ja, ja !! Przeczytane ze 30 razy (ostatnio 30 lat temu) i "Wielka, większa, największa". Niezapomniane ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.smrw.lodz.pl 18.01.08, 07:43 Ja też pamiętam profesora Rawę i oczywiście Broszkiewicza (Wielka, większ i największa, Ci z dziesiątego tysiąca, Oko centaura). Broszkiewicz był pierwszy (ok. 1969-70 roku), potem trafiłam na Lema i przepadło. Czytam SF, fantazy (co podobno też zalicza sie do SF, podobnie jak space opera i inne podgatunki), co mi wpadnie w ręce. Zaraziłam fantastyką obu synów, którzy ubóstwiają Lema, Carda i wielu innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herm Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: 81.210.16.* 10.06.09, 14:50 dokładnie - u mnie podobnie .. zaczeło się od księżycowego pecha i braci koszmarek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
balajanek Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 10.06.09, 21:04 Dzięki za przypomnienie tytułu "Sobowtóra..." to było potem a w II kl.podstawówki przeczytałem "20 000mil podmorskiej żeglugi" a było to w r.1958 potem cały dostępny J.Verne,który do dzisiaj jest moim idolem,potem był Lem,Żuławski,Zajdel,Tolkien.To była klasyka. Wszystko co potem to kicz.Niech się oburzają na to stwierdzenie młodzi czytelnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
balajanek Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 10.06.09, 21:12 Po przeczytaniu książki"Przez ocean czasu" (dla niezorientowanych to taka lepsza wersja "Parku jurajskiego").zdecydowałem o pójściu na geologię.Ale kto był autorem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gandalf2305 Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.10, 20:53 Aspazja była Andrzejewskiego. Sobowtóra prof.Rawy też czytałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macio Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: 217.153.237.* 22.12.07, 16:44 tak jak autor postu "kroki w nieznane" jakies 12 lat temu "kwiaty dla algernona do teraz mi w głowie siedzą ostatnio wyszło nowe wydanie, ale jak dla mnie za mało rosyjskich autorów, jednak słowiański duch SF przemawia do mnie najlepiej p.s. właśnie czytam "lód" dukaja, całkiem całkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sambucus Nigra Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.07, 00:00 "Mgławica Andromedy" Iwana Jefremowa. Cokolwiek naiwne hard SF, jednak ze świetnym klimatem. Lubię ją pod kilkoma względami do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skevi Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.netrun.cytanet.com.cy 31.12.07, 14:31 raport z planety sol 3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Pamiętniki znalezione w wannie LEMA a potem Dzienn IP: 213.25.14.* 31.12.07, 14:43 a potem Dzienniki Gwiazdowe. Pamiętam że miałem jakieś 7 może 8 lat i Pamiętniki były dla mnie nieco niezrozumiałe ale na tyle mi się podobały że sięgnąłem potem po Dzienniki Gwiazdowe a potem Lem opanował mnie na całego. Odpowiedz Link Zgłoś
mckern Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 31.12.07, 23:31 James White "Szpital kosmiczny". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dox Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.gdynia.mm.pl 03.01.08, 01:44 Janusz Zajdel: Wyjście z cienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.aster.pl 05.01.08, 13:20 A "Doktor DOolittle" sie liczy? Bo jak nie, to cykl o Tapatikach. Nawet sie balem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdaa Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.bsk.vectranet.pl 05.01.08, 15:15 Wspomniany tu Broszkiewicz (Wielka, większa, największa) to była moja obowiązkowa lektura w III (IV?) klasie, bardzo mi się podobała;byL też film i kontynuacja (Ci z dziesiątego tysiąca, a pierwsze prawdziwe sf to "Proxima" Borunia i Trepki. Tylko kto to pamięta? pozdro Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KristofOSer Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.pools.arcor-ip.net 06.01.08, 13:04 Braian Aldiss"Non Stop",pozniej tegoz "Cieplarnia",trylogia "Hellikonia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zoja Proxima! IP: *.halleracaffe.broadband.pl 10.06.09, 20:33 "Proxima", świetna książka! Strasznie się bałam, kiedy dżdżownica ugrzęzła w magmie. Kilka lat temu z sentymentu kupiłam na Allegro, przeczytałam raz jeszcze, nadal bomba! Potem niestety ktoś pożyczył i wsiąkła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdaa Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.bsk.vectranet.pl 07.01.08, 15:18 A pamiętacie serię "Stało się jutro"? Niektóre opowiadania były super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adamm Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.aster.pl 09.01.08, 21:31 Przypomnieliście mi Broszkiewicza - "Wielka, większa i największa", "Ci z dziesiątego tysiąca" - to było naprawdę niezłe. A jeszcze opowiadania w "Młodym Techniku" - dziś już nie piszą takiej SF. Potem był wspaniały Lem. A jeszcze sowiecka propagandowa utopia - wizja "komunizmu" za 1000 lat "Mgławica Andromedy". Odpowiedz Link Zgłoś
jozek_robotnik Pamięć mnie już zawodzi, ale jedna z nich 10.01.08, 12:07 Wakacje z cyborgiem; Mgławica Andromedy; Pięciu na Dejmosie; Rakietowe szlaki (ta pierwsza jednotomowa wersja)... Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelpiszczyk Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 18.01.08, 10:05 "Planeta zielonych widm" Andrzeja Zimniaka (chyba), jakieś 20 lat temu, potem pierwsze dwa Ambery Zelaznego, potem Conan, a potem już poszło z górki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spolexx Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: 62.29.178.* 18.01.08, 15:39 "Bajki robotów" Lema Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 00:22 Brawo! Gość portalu: spolexx napisał(a): "Bajki robotów" Lema Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzem_wisniowy Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.08, 16:10 moje to "Bajki robotów" i wszystkie częśći "wiedzmina" Odpowiedz Link Zgłoś
palmere Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 20.01.08, 20:38 Ja wypłynąłem od razu na głębokie wody -> Gra Endera Carda oraz Ubik Dicka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~alex Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.chello.pl 10.06.09, 17:10 Grę Endera czytałam już "w dorosłości", wywiera straszliwe wrażenie - motyw gry powielony na wszystkich poziomach fabuły, aż się umysłem szuka gdzie jeszcze..? No i ten heros nieświadomy. Wspaniałe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amadonna Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.limes.com.pl 22.01.08, 18:39 Moja pierwsza i do dzis ulubiona ksiązka to "Diuna" Herberta a zaraz po "Gra Endera" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swobodny Dżordż Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.08, 12:17 To było albo "Wyjście z cienia" Janusza A. Zajdla przeczytana w wieku 10-11 w stanie wojennym. Dopiero po kilkunastu latach, gdy przeczytałem ją jeszcze raz zrozumiałem aluzje Autora do naszej, polskiej rzeczywistości właśnie z tego okresu. Zaraz za tą pozycją (albo równolegle), był zbiór opowiadań "K - jak Kosmos" niestety nie pamiętam autora/autorów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.03.08, 02:22 To Ray Bradbury. Odpowiedz Link Zgłoś
makiawelista Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 26.01.08, 14:56 PIRX! Odpowiedz Link Zgłoś
makiawelista Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 03.02.08, 10:03 No i Diuna, uwielbiam ją do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
makiawelista Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 03.02.08, 10:07 Ech, to były czasy; przeczytałem ją w oryginale 1984. rok później wyszła w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Wojtyszko! 28.01.08, 19:29 Absolutnie najpierwsza książka S-F w moim życiu to było "Trzynaste piórko Eufemii". Miałam prawie 7 lat i wypieki z wrażenia przy czytaniu :)) Pamiętacie? merlin.pl/frontend/browse/product/1,518347.html Później z dziecinnych to jeszcze Broszkiewicz, Petecki i Bułyczow ("Było to za 100 lat"), a potem to już poszło jak burza, cykle "Droga do SF" i antologie opowiadań młodych polskich pisarzy SF, "Cieplarnia" Aldissa, wszystko co się dało Zajdla, Bułyczowa, Dicka... A fantasy zaczęłam bardzo późno, dopiero w liceum, od "Trylogii" Tolkiena. Akurat był to ten moment, kiedy w PRL-u pojawiło się wznowienie i można było wreszcie te książki kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hitomi_vision sf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 23:42 Hmm na pewno gdzieś pierwsze pojawiły się "bajki robotów". Ale pierwsza zapamiętana przeze mnie to "rok 1984" Orwella :) A czytaliście kiedyś.... to sie chyba nazywało "Szpital przemienienia" Lema. Całkiem nie sf ale bardzo mi się podobało :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaROSŁYaw Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.08, 08:47 Pierwszą moją książką SF jaką przeczytałem były "Bajki robotów" Stanisława Lema. Kto dziś pamięta tę książkę? :) Odpowiedz Link Zgłoś
palmere Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 31.01.08, 20:28 Gość portalu: JaROSŁYaw napisał(a): > "Bajki robotów" > Stanisława Lema. Kto dziś pamięta tę książkę? :) Ja pamiętam :) imo najlepsze bajki to ''Uranowe uszy'' i ''Biała śmierć''. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filipek Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 23:05 "Człowieka z wysokiego zamku", ta książka przekonała mnie do tej literatury. Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Ksiazka o Atlantydzie - lektura w podstawowce 04.02.08, 16:10 Czy ktos pamieta moze jej tytul i autora? Byla w kanonie lektur (moze w 4 klasie?). Opowiadala o rozbitku (indianin, maorys?) ktorego morze wyrzucilo na brzeg rozwinietej technicznie cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiG Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.uni.lodz.pl 04.02.08, 22:35 "Aleja Potępienia" Rogera Zelaznego. Gorąco polecam ;) Jest to postapokaliptyczna opowieść o drużynie najemników i zmuszonych do współpracy przestępców, którzy muszą przewieść szczepionkę na groźnego wirusa z jednego końca USA na drugi. Stany oczywiście są stosownie zniszczone i pełne zmutowanych monstrów i anomalii fizycznych. Całość jest napakowana akcją i świetnie się czyta - cały czas lubię sobie wrócić do tej powieści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoda Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.mos.gov.pl 05.02.08, 08:07 "Łysek z pokładu Idy" ale okazało się, że to nie SF ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja "Jak hartowala sie stal" IP: 213.134.152.* 05.02.08, 13:31 Ostrowskiego. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.netpol.net.pl 12.02.08, 15:39 Ja przeczytałam Artemisa Fowla i stwierdziłam że warto czytać książki chć wcześniej tego nie robiłam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmich Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.nc.res.rr.com 19.02.08, 20:18 Miasto i Gwiazdy, Artur C. Clark - powiesc w czesciach drukowana w Fantastyce Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Pierwsza książka SF - Biblia 20.02.08, 19:00 Tyle tam tego było: bogowie, anioły, giganci, magowie... Odpowiedz Link Zgłoś