Dodaj do ulubionych

Dlaczego Potteromania???

IP: *.aardvark.dialup.pol.co.uk 16.01.02, 20:28
Moze mi ktos powie dlaczego cala sf i fantasy zostala na tym forum zamieszczona
pod wielkim szyldem Harrego Pottera?Troche mnie to razi bo przeciez fantastyka
istniala Przed ta ksiazka wiec czemu nie Pierscieniomania czy Thorgalomania?A
moze jestem przewrazliwiony,hmm?
Obserwuj wątek
    • ignatz Re: Dlaczego Potteromania??? 16.01.02, 20:54
      A moze po prostu o HP slyszalo wiekszosc, o WP niektorzy, a o Thorgalu
      niektorzy z tych co slyszeli o WP? Niestety, kazde czasy maja takiego bohatera,
      na jakiego sobie zasluzyly. Zreszta przyznaj sie - jesli lubisz Thorgala, to
      czy wieksza przyjemnosc sprawiloby Ci pogadanie z przyjaciolmi o nowym albumie
      i polowanie po gieldach komiksow za rzadkimi edycjami, czy tez wolalbys, zeby
      Thorgla byl tam, siam i sram, filmy z Thorgalem, koszulki, kubki, zabawki,
      lalki, nalepki, plakaty, McThorgale i inne pierdoly? Ja tam wole zeby wszyscy
      trabili o HP niz np o Iainie Banksie, ktory jest jednym z moich ulubionych
      pisarzy.
      • Gość: Qba Re: Dlaczego Potteromania??? IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 17.01.02, 13:50
        W pewnym sensie masz rację, ale co ja poradzę, że trąbienie o HP po prostu mnie
        wku... Jasne, że nie chciałbym pić z kubka z wizerunkiem Gandalfa, chodzić w
        koszulce Thorgala czy mieć młodszego kuzyna, któremu rodzice dali na imię Conan:)
        Ale mimo to...
        Przez taki rozgłos wiele osób myśli, że HP to niewiadomo jakie arcydzieło sztuki.
        Chociaż jak wiem swoje to jednak boli mnie to, że wszyscy szaleją za Potterem a
        wiele innych, lepszych książek jest niedocenionych.
        Innna sprawa to to czemu właśnie "Gazeta" tak mocno promuje HP? Pojęcia nie
        mam... (chociaż jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze).
        • agaffa Re: Dlaczego Potteromania??? 23.01.02, 14:32
          Gość portalu: Qba napisał(a):

> Chociaż jak wiem swoje to jednak boli mnie to, że wszyscy szaleją za Potterem a
          > wiele innych, lepszych książek jest niedocenionych.

Bo brak im reklamy, a niestety zyjemy w takich czasach, ze bez tego wielkiej,
          masowej publiki nie bedzie. A dzieci sa najlepszym targetem reklamy, wiec
          najlatwiej sprzedac pokemona czy hp.
          Jest to bardzo smutne, ale moze troche nadziei w filmowym Wladcy Pierscieni?
          Wyglada niezle, byle tylko go hp filmowy nie przycmil frekwencyjnie i reklamowo.

Jest jeszcze jeden problem - sporo dobrej fantastyki jest u nas wydawane
          nienajlepiej albo wrecz skandalicznie pod wzgledem tlumaczeniowo-edytorskim. A hp
          wrecz przeciwnie. To tez gra role.

A.
          • mikolaj7 Re: Dlaczego Potteromania??? 23.01.02, 18:26
            agaffa napisał(a):

> Gość portalu: Qba napisał(a):
            >
            > > Chociaż jak wiem swoje to jednak boli mnie to, że wszyscy szaleją za Potte
            > rem a
            > > wiele innych, lepszych książek jest niedocenionych.
            >
            > Bo brak im reklamy, a niestety zyjemy w takich czasach, ze bez tego wielkiej,
            > masowej publiki nie bedzie. A dzieci sa najlepszym targetem reklamy, wiec
            > najlatwiej sprzedac pokemona czy hp.
            > Jest to bardzo smutne, ale moze troche nadziei w filmowym Wladcy Pierscieni?
            > Wyglada niezle, byle tylko go hp filmowy nie przycmil frekwencyjnie i reklamowo
            > .
            >
            > Jest jeszcze jeden problem - sporo dobrej fantastyki jest u nas wydawane
            > nienajlepiej albo wrecz skandalicznie pod wzgledem tlumaczeniowo-edytorskim. A
            > hp
            > wrecz przeciwnie. To tez gra role.
            >
            > A.

czy to, ze HP zostal swietnie przetlumaczony to tez powod,
            zeby go krytykowac zewszad?
    • Gość: Meve Re: Dlaczego Potteromania??? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 17.01.02, 14:20
      Ja z trochę innego wątku, gdzie około 2 h temu napisałam:
      "Ja tego Potera to przeczytałąm kawałek w GW i mnie nie zachwyciła na tyle,
      żeby
      sobie kupić książkę. Całe to zamieszanie to część przeogromnej kampanii
      reklamowej - wystarczyło, że parę "gazet na poziomie" i kilka stacji TV oraz
      parę "autyrtetów" nadmieniło, że ciekawa, fascynująca, że dzieci się zaczytują
      ( a do tej pory to tylko pokemony oglądały), że wyobraźnia dzieci się rozwija,
      że bezrobotna matka Rowling napisała to dla synka i pomysł chwycił - a potem
      już się zaczął szum i wzajemne napędzanie interesu.Naturalną koleją rzecy
      pojawiła się ekranizacja no i mamy całe to zamieszanie.
      Drażni mnie to trochę, bo jest cała kupa (sorki) śwoietnych książek, które
      rozwijaja wyobraźnie dzieci i nie tylko, tyle, ze "odpowiednie osoby"nie
      wyczuły jkeszcze w nich biznesu."
      Zgorzkniała Meve
      Pzdr
    • Gość: An-Nah Re: Dlaczego Potteromania??? IP: *.chello.pl 17.01.02, 15:04
      Gość portalu: zaxon napisał(a):

> Moze mi ktos powie dlaczego cala sf i fantasy zostala
      na tym forum zamieszczona
      >
      > pod wielkim szyldem Harrego Pottera?Troche mnie to razi
      bo przeciez fantastyka
      > istniala Przed ta ksiazka wiec czemu nie
      Pierscieniomania czy Thorgalomania?A
      > moze jestem przewrazliwiony,hmm?

Skoro tak cię denerwuje temat Harry'ego P., to czemu go
      powielasz?
      • ignatz A co mial napisac? 17.01.02, 15:17
        Mial pytanie, to je zadal - to chyba nic zlego? A poza tym jak mial
        napisac? "Dlaczego Pierscieniomania"? "Dlaczego Thorgalomania"? A potem
        dodac: "sorry, chodzi mi tylko o HP, ale nie chcialem miec HP w tytule"?
    • Gość: Tomek Re: Dlaczego Potteromania??? IP: *.gl-jp.digi.pl 17.01.02, 19:33
      Ja osobiscie czytalem Wladce Pierscieni,Hobbita,Harry Pottera i zaczalem czytac
      Wiedzmina.Z tych wszystkich fantastycznych ksiazek najbardziej mnie wciagnal i
      mi sie spodobal Harry Potter.Moim zdaniem nie jestes przewrazliwiony.Jak bym
      nie przeczytal Harry"ego to tez bym mial takie zdanie o tym.Jak nie czytales
      tej ksiazki to ja przeczytaj.POLECAM.NAPRAWDE WARTO.
      • Gość: wujo Re: Dlaczego Potteromania??? IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.01.02, 22:13
        spox, ja go przeczytam jesli w przeciagu 2 lat niepowstanie nowa czesc, i jak
        skonczy mi sie kojarzyc harry z reklamom coca-coli no i szitu= mc donald`s
      • mikolaj7 Re: Dlaczego Potteromania??? 18.01.02, 16:46
        Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Ja osobiscie czytalem Wladce Pierscieni,Hobbita,Harry Pottera i zaczalem czytac
        >
        > Wiedzmina.Z tych wszystkich fantastycznych ksiazek najbardziej mnie wciagnal i
        > mi sie spodobal Harry Potter.Moim zdaniem nie jestes przewrazliwiony.Jak bym
        > nie przeczytal Harry"ego to tez bym mial takie zdanie o tym.Jak nie czytales
        > tej ksiazki to ja przeczytaj.POLECAM.NAPRAWDE WARTO.

to autor tematu nie czytal hp? jesli juz daje sie watek o
        czyms to warto najpierw sie z tym czyms zapoznac. a swoja
        droga to tolkien bardziej mi sie podoba od hp (rany, co ja
        gadam, miesiac temu nigdy bym nawet tak nie pomyslal...)
    • boruweczka Re: Dlaczego Potteromania??? 18.01.02, 20:05
      a dlaczego ta idiotyczna gazeta wyborcza napisala tak hamsko o
      Harrym ????????????????to debile zasrane wiecej tej gazety nie qpie myslalam ze
      bedzie cos fajnego popierajacego Harrego a oni go tylko ponirzyli i obrazili
      tylko namawiaja w reklamie ze bedzie fajny konkurs itp a co gownoooooooooooo
      nic o nim nie wiedza a porownuja go do brzechwy a brzechwa nawet do piet
      Harremu nie siega to jest najbardziej magiczna i czarujaca ksiarzka na swiecie
      i nie maja prawa o nim tak pisac niech zachowaja to dla siebie bo chca
      przekonac ludzi ze tej ksiarzki nie oplaca sie
      czytac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!a to
      nieprawdaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
      • mikolaj7 Re: Dlaczego Potteromania??? 19.01.02, 15:01
        boruweczka napisał(a):

> a dlaczego ta idiotyczna gazeta wyborcza napisala tak hamsko o
        > Harrym ????????????????to debile zasrane wiecej tej gazety nie qpie myslalam ze
        >
        > bedzie cos fajnego popierajacego Harrego a oni go tylko ponirzyli i obrazili
        > tylko namawiaja w reklamie ze bedzie fajny konkurs itp a co gownoooooooooooo
        > nic o nim nie wiedza a porownuja go do brzechwy a brzechwa nawet do piet
        > Harremu nie siega to jest najbardziej magiczna i czarujaca ksiarzka na swiecie
        > i nie maja prawa o nim tak pisac niech zachowaja to dla siebie bo chca
        > przekonac ludzi ze tej ksiarzki nie oplaca sie
        > czytac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        > !
        > !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!a to
        > nieprawdaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

qrwa, jesli to ty wystepujesz na elisie pod nickiem
        boruweczka12 to moze sobie poczytaj co tam napisalem o
        twoim problemie, dobra? bo piszesz takie pierdoly jakbys
        nie rozumiala tekstu pisanego. chyba, ze mam tutaj
        przytoczyc moja wypowiedz z forum elisy?
        • Gość: Ignatz Re: Dlaczego Potteromania??? IP: *.*.*.* 23.01.02, 16:52
          Mikolaj, ten ktos ma problemy. Jak nie jestes kwalifikowanym psychiatra, to sie
          nie mieszaj - to grozi zaburzeniami rownowagi.
          • mikolaj7 Re: Dlaczego Potteromania??? 23.01.02, 18:32
            Gość portalu: Ignatz napisał(a):

> Mikolaj, ten ktos ma problemy. Jak nie jestes kwalifikowanym psychiatra, to sie
            >
            > nie mieszaj - to grozi zaburzeniami rownowagi.

przepraszam. juz nie bede :)))
    • Gość: Bolesław Re: Dlaczego Potteromania??? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 22.01.02, 17:25
      Czy to prawda, ze Harry Potter naprawde byl nazistowskim oprawca i nazywal sie
      Heinrich Potterman?
    • Gość: Mihal04 POTTER TO NIE FANTASTYKA, TYLKO BAJKA. IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.02, 16:45
      Widocznie ktoś tego nie zrozumiał.
      • mikolaj7 Re: POTTER TO NIE FANTASTYKA, TYLKO BAJKA. 23.01.02, 18:31
        Gość portalu: Mihal04 napisał(a):

> Widocznie ktoś tego nie zrozumiał.

tez mi bajka. wszyscy trabia naokolo jaka to bajka, a to
        zwykla powiesc obyczajowa z elementami (watkami)
        fantasy (tak to chyba ujela kiedys madrze pewna osoba z
        tego forum). gatunkowo niewiele ma wspolnego z fantasy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka