maria421 21.04.04, 22:13 www.planetaislam.com/koran_bielawski.html Koran po polsku. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ertes Re: Link dla Krana 21.04.04, 22:15 Niezlomna niczym matka Teresa niesie kaganek katolickeij oswiaty antyislamowej ku czci wielu hehe niech bedzie pochwalony Odpowiedz Link
jan.kran Re: Link dla Krana 21.04.04, 22:20 ertes napisał: > Niezlomna niczym matka Teresa niesie kaganek katolickeij oswiaty antyislamowej > ku czci wielu hehe > niech bedzie pochwalony Nie zgadzam sie z przedmowca. Jestem wdzieczna Marii i innym dyskutantom za rzeczowe i sprawiedliwe spojrzenie na problematyke Islamu. Ja naprawde mysle jak czytam to co inni pisza wiec pomyslalam , ze Koran moze byc zrodlem podstawowej wiedzy o Islamie. Oczywiscie, ze zamiast przeczytac Koran albo cokolwiek o Islamie prosciej jest rzucic proste za to jakze nieglebokie slowa. K. Odpowiedz Link
maria421 Do Ertesa 21.04.04, 22:27 Zachowujac resztki cierpliwosci pytam: jak mozna niesc kaganek oswiaty antyislamowej dajac komus Koran do przeczytania?????????????????????????????? A moze ten tekst tak sie Kranowi spodoba, ze przyjmie islam? Ertesie, juz mi pisales, ze masz gleboko w nosie wstystkie religie i ze nie interesuja Cie one. Jezeli Cie wiec nie interesuja, jezeli na ich temat nic nie wiesz i nie chcesz sie dowiedziec, to dlaczego z takim uporem zabierasz glos w dyskusjach na temat religii? Odpowiedz Link
jan.kran Re:Mario... 21.04.04, 22:31 Chyba musisz zrozumiec ,ze Erters malo rozumie z tego co czyta albo nie chce. Ja juz wystrzepilam klawiture na dyskusje z Nim. Ale On ma problemy osobiste wiec nalezy Mu wybaczyc. Rzeczywiscie teraz to palnal hihi.. Kaganek oswiaty antyislamowej z Koranem w rece. Przynajmniej mi sie czas zwrocil co poswiecam na klikanie, bo dawno sie tak nie ubawilam... K. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Kranie, ja mam szczegolna slabosc do Ertesa(n 21.04.04, 22:38 Ja mialam. Do dzis. Ale moze mi przejdzie w ramach tolerancji. Skrecam watek jak to w zwyczjau. Wiec mam okazje odpoczac od zawilych dyskusji na temat kagankow , islamow, zon maltretowanych i sasiadow z kiepami oraz dzieci na rolkach :-)))) Zwala mi sie kolega exa w sobote i teraz juz nie mam wyjscia MUSZE doprowadzic mieszkanie do porzdku. Tak, ze zobacze jak sobie urywacie rozne czesci ciala w nastepnym tygodniu :-)))) Sciskam. K. Odpowiedz Link
ertes No i baby mie wszystko znow 21.04.04, 22:42 przekrecajom. Mielo byc: katolicki kaganek oswiaty antyislamowej Przeciez to zmienia postac rzeczy o 360 stopni! Odpowiedz Link
ertes No i chcialbym nadmienic 21.04.04, 22:51 ze mieszkam w Amerykanskiej Kalifornii ktora nalezy do Ameryki. A moim problemem nie jest pedalstwo tylko po prostu nie znosze zadnych religii na czele z katolicka. Ex-europejczyk pozdrawia z jak najbardziej amerykanskiej... ee no wiecie co chcialem powiedziec. Odpowiedz Link
maria421 Re: No i chcialbym nadmienic 22.04.04, 10:05 ertes napisał: > ze mieszkam w Amerykanskiej Kalifornii ktora nalezy do Ameryki. A co to ma do rzeczy? > A moim problemem nie jest pedalstwo tylko po prostu nie znosze zadnych religii > na czele z katolicka. Wiemy, wiemy, bo juz to mowiles. Masz jeszcze cos do powiedzenia na ten temat? > Ex-europejczyk pozdrawia z jak najbardziej amerykanskiej... ee no wiecie co > chcialem powiedziec. Nie, nie wiemy, mosci Piekarski na mekach....))) Odpowiedz Link
ertes Re: No i chcialbym nadmienic 22.04.04, 16:36 Mario bierzesz za powaznie to co ja pisze wtedy gdy ja nie pisze powaznie. Moj tekst na temat amerykanskosci jest a propos nieeuropejskosci Norwegii. Powaznie mozna sobie czasami podyskutowac ale forum to bardziej rozrywka, przynajmniej dla mnie. Dla mnie moj tekst o kaganku jest smieszny a to jest najwazniejsze: jak ja sie smieje. Smiech to zdrowie. Odpowiedz Link
jan.kran Re: No i chcialbym nadmienic 22.04.04, 18:29 Juz sobie zalatwilam Koran po polsku. Mloda przywiezie w nastepnym tygodniu. Mam nadzieje ze jest ciekawy , bo mam zamiar przeczytac. Pozdrawiam. K. Odpowiedz Link
jutka1 Re: No i baby mie wszystko znow 21.04.04, 23:13 ertes napisał: > Przeciez to zmienia postac rzeczy o 360 stopni! ********* ano, ano, jak mawial nasz major na studium wojskowym, Jutka nie chowaj sie w ostatnim rzedzie, myslisz ze jestes tutaj in blanco?? ;))))))))) cmok Odpowiedz Link
maria421 Ertes jak Piekarski na mekach 22.04.04, 10:00 ertes napisał: > przekrecajom. Mielo byc: > katolicki kaganek oswiaty antyislamowej > > Przeciez to zmienia postac rzeczy o 360 stopni! Zastanow sie jeszcze raz jak mozna niesc "kaganek oswiaty antyislamowej" dajac komus do przeczytania lekture obowiazkowa kazdego muzulmanina?????????? Odpowiedz Link
jan.kran Re: Link dla Krana 21.04.04, 22:16 Bardzo dziekuje ale ja preferuje ksiazke:-))) Na pewno sobie nabede, moze i polsku, moze i niedlugo. Jak przeczytam to podyskutujemy:-)))) . Odpowiedz Link
tos.ka fragmenty 25.04.04, 12:03 jak Wam sie podoba? pzdrw. A wobec tych spośród waszych kobiet, które popełnią wszeteczeństwo, zażądajcie świadectwa czterech spośród was. I jeśli oni poświadczą, to trzymajcie je w domach, dopóki nie zabierze ich śmierć albo też póki Bóg nie przygotuje dla nich jakiejś innej drogi. .... 20 A jeśli chcecie zamienić żonę na drugą, a jednej z nich daliście kintar, to nie odbierajcie z tego nic! Czyż moglibyście cokolwiek zabrać, zniesławiając się i popełniając grzech oczywisty? ......... 34 Mężczyźni stoją nad kobietami ze względu na to, że Bóg dał wyższość jednym nad drugimi, i ze względu na to, że oni rozdają ze swojego majątku. Przeto cnotliwe kobiety są pokorne i zachowują w skrytości to, co zachował Bóg. I napominajcie te, których nieposłuszeństwa się boicie, pozostawiajcie je w łożach i bijcie je! A jeśli są wam posłuszne, to starajcie się nie stosować do nich przymusu. Zaprawdę, Bóg jest wzniosły, wielki! ......... Odpowiedz Link
tos.ka Re: fragmenty Ia 25.04.04, 12:26 o, znalazlam jeszcze cos ciekawega, "rozwody" W Imię Boga Miłosiernego i Litościwego 1 O Proroku! Kiedy odprawiacie swoje żony, to odprawiajcie je w właściwym dla nich terminie. Przestrzegajcie tego terminu i bójcie się Boga, waszego Pana! Nie wypędzajcie ich z domów i niech wcale nie wychodzą, chyba że dopuściły się jawnej bezecności. Takie są granice Boga! A ten, kto przekracza granice Boga, ten czyni niesprawiedliwość sobie samemu. Ty nie wiesz: Być może, Bóg spowoduje, że zajdzie coś nowego. 2 A kiedy nadejdzie ich termin, to albo zatrzymajcie je w sposób godny, albo rozstańcie się z nimi w sposób godny. I wezwijcie świadków, dwóch sprawiedliwych spośród was, i ustanówcie świadectwo wobec Boga. Przez to napominany jest ten, kto wierzy w Boga i w Dzień Ostatni. A temu, kto się boi Boga, On przygotuje jakieś wyjście; 3 i da mu zaopatrzenie stąd, skąd on się nawet nie spodziewa. A temu, kto ufa Bogu, On sam wystarczy! Oto Bóg powoduje spełnienie swojego rozkazu! Bóg ustanowił miarę dla każdej rzeczy. 4 A te spośród waszych żon, które już zwątpiły w okres miesięczny - jeśli macie wątpliwości - niech czekają trzy miesiące; podobnie te, które jeszcze się nie rozwinęły. Kobiety brzemienne zaś niech czekają, aż złożą swoje brzemię. Temu, kto się boi Boga, On przyniesie ułatwienie. 5 Taki jest rozkaz Boga, który wam zesłał. A kto się boi Boga, temu On odpuści złe uczynki i powiększy jego nagrodę. 6 Dajcie im mieszkanie, tam gdzie wy mieszkacie, stosownie do waszych środków! Nie wyrządzajcie im przykrości i nie stawiajcie ich w trudnej sytuacji! A jeśli są brzemienne, to łóżcie na ich utrzymanie, aż złożą swoje brzemię! A jeśli one karmią wasze dziecko, dawajcie im za to wynagrodzenie i porozumiewajcie się ze sobą godnie! A jeśli napotykacie jakieś trudności, to niech karmi je inna! Odpowiedz Link
tos.ka Re: fragmenty dla porownania 25.04.04, 16:02 > A wobec tych spośród waszych kobiet, > które popełnią wszeteczeństwo, > zażądajcie świadectwa > czterech spośród was. > I jeśli oni poświadczą, > to trzymajcie je w domach, > dopóki nie zabierze ich śmierć i tekst ok 600 lat wczesniejszy: Ewangelia wg św. Jana: 3 Wówczas uczeni w Piśmie i faryzeusze przyprowadzili do Niego kobietę którą pochwycono na cudzołóstwie, a postawiwszy ją pośrodku, powiedzieli do Niego: 4 «Nauczycielu, tę kobietę dopiero pochwycono na cudzołóstwie. 5 W Prawie Mojżesz nakazał nam takie kamienować. A Ty co mówisz?» 6 Mówili to wystawiając Go na próbę, aby mieli o co Go oskarżyć. Lecz Jezus nachyliwszy się pisał palcem po ziemi. 7 A kiedy w dalszym ciągu Go pytali, podniósł się i rzekł do nich: «Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci na nią kamień». 8 I powtórnie nachyliwszy się pisał na ziemi. 9 Kiedy to usłyszeli, wszyscy jeden po drugim zaczęli odchodzić, poczynając od starszych, aż do ostatnich. Pozostał tylko Jezus i kobieta, stojąca na środku. 10 Wówczas Jezus podniósłszy się rzekł do niej: «Kobieto, gdzież oni są? Nikt cię nie potępił?» 11 A ona odrzekła: «Nikt, Panie!» Rzekł do niej Jezus: «I Ja ciebie nie potępiam. - Idź, a od tej chwili już nie grzesz!». t. Odpowiedz Link
tos.ka fragmenty czII 25.04.04, 12:14 bardzo pouczajaca lektura. ostatni akapit- ze specjlna dedykacja dla ertesa:))) pzdrw 18 Nie ma jednak odpuszczenia dla tych, którzy popełniają złe czyny. A kiedy zastanie któregoś z nich śmierć, wtedy on mówi: "Ja się teraz nawracam." Nie ma też i dla tych, którzy umierają i są niewierni. Dla tych przygotowaliśmy karę bolesną. ......... 89 Oni by chcieli, abyście byli niewiernymi, tak jak oni są niewiernymi, abyście więc byli równi. Przeto nie bierzcie sobie opiekunów spośród nich, dopóki oni nie wywędrują razem na drodze Boga. A jeśli się odwrócą, to chwytajcie i zabijajcie ich, gdziekolwiek ich znajdziecie! I nie bierzcie sobie spośród nich ani opiekuna, ani pomocnika ..... 95 Ci spośród wiernych, którzy siedzą spokojnie - oprócz tych, którzy doznali szkody - i ci, którzy z zapałem walczą na drodze Boga swoimi dobrami i swoim życiem - nie są wcale równi. Wywyższył Bóg gorliwie walczących swoimi dobrami i swoim życiem nad tych, którzy siedzą spokojnie, o jeden stopień. Wszystkim Bóg obiecał rzeczy piękne. Lecz Bóg wyróżnił walczących gorliwie ponad tych, którzy siedzą spokojnie, nagrodą ogromną - ……. 15 O wy, którzy wierzycie! Kiedy spotkacie niewiernych, posuwających się w marszu, to nie odwracajcie się do nich plecami! 16 A kto tego dnia odwróci się do nich plecami - jeśli nie czyni tego powracając do bitwy albo przyłączając się do oddziału - to ten ściągnie na siebie gniew Boga, a jego miejscem schronienia będzie Gehenna! A jakże to złe miejsce przybycia! 17 To nie wy ich zabijaliście, lecz Bóg ich zabijał. To nie ty rzuciłeś, kiedy rzuciłeś, lecz to Bóg rzucił; aby doświadczyć wiernych doświadczeniem pięknym, pochodzącym od Niego. Zaprawdę, Bóg jest słyszącym, wszechwiedzącym! 18 To jest dla was! Bóg czyni daremnym podstęp niewiernych. ………………….. 55 Zaprawdę, gorsi od zwierząt u Boga są ci, którzy odrzucili wiarę i nie wierzą; Odpowiedz Link
tos.ka Re: Link dla Krana-dla porownania 25.04.04, 12:39 www.voxdomini.com.pl/valt/p-ew/04-j-01.htm www.voxdomini.com.pl/valt/p-ew/03-lk-01.htm www.voxdomini.com.pl/valt/p-ew/01-mt-01.htm www.voxdomini.com.pl/valt/p-ew/02-mk-01.htm Odpowiedz Link
maria421 Tosca - wielkie dzieki! 25.04.04, 14:47 Zadalas sobie duzy trud. Mam nadzieje, ze Kran przeczyta juz teraz, zanim dostanie Koran w formie ksiazki. Ertes i tak nie przeczyta bo sie bedzie bal, ze go chcesz "nawrocic"... Odpowiedz Link
tos.ka Re: Tosca - wielkie dzieki! 25.04.04, 14:52 > Zadalas sobie duzy trud. alez skad:) po prostu siadlam sobie w niedzielny poranek przed komputerem i postanowilam sobie cos poczytac. np koran:) reszta to tylko- kopieren- einfügen. nic trudnego:) wstukanie w googla slowa ewangelia- tez nie trudne:) pzdrw Odpowiedz Link
tos.ka do krana 28.04.04, 10:29 jan.kran napisała: > Ja sobie o tym Islamie poczyta. I pomysle. Tylko mnie pardon ,zaczyna wkurwiac, > ze jednym z powodow niecheci do Islamu jest ich plodnosc. odpowiadam Ci w tym watku na Twoj post. przyznam- ze link marii byl moim pierszym kontaktem z islamskim tekstem zrodlowym. moj "kontakt" dotychczasowy to jedyni obserwacje uliczne- jak juz wspominalam- nie zachwycaly przewertowalam kr z grubsza i to co znalazlam- jest wlaciwie gorszeniz sobie- wyobrazalam...:( to nie o plodnosc chodzi. to nie o rodziny chodzi----- a raczej o to jakimi metodami (opierajac sie li tylko na koranie) ta "plodnosc" sie osiaga . a to tylko jeden z problemow. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Koran, komputer i praktyka. 29.04.04, 21:18 Jasne , ze mozna sobie wybrac cytaty z Biblii wskazujace jacy My , wyznawcy jedynej wlasciwej religii jestesmy mili, tolerancyjni i sympatyczni. Jasne, ze mozna kliknac w google albo inne yahoo i rzucic pare zgrabnych cytatow z Koranu swiadczacych o tym jacy Oni sa okropni, nietorelancyjni i chusta. Problem nie polega na czytaniu lub klikaniu. Tylko na CHECI wspolistnienia. Ja na razie nie widze w wypowiedziach Forumowiczow checi zrozumienia i poznania. Latwe hasla , symbole i fundamentalizm. A swiat arabski , Islam to nie jest cos co przy pomocy prostej ksiazki lub internetu mozna zrozumiac.K. Odpowiedz Link
tos.ka Re: Koran, komputer i praktyka. 29.04.04, 21:50 > Jasne , ze mozna sobie wybrac cytaty z Biblii wskazujace jacy My , wyznawcy > jedynej wlasciwej religii jestesmy mili, tolerancyjni i sympatyczni. > Jasne, ze mozna kliknac w google albo inne yahoo i rzucic pare zgrabnych > cytatow z Koranu swiadczacych o tym jacy Oni sa okropni, nietorelancyjni i > chusta. kranie, mylse ze mylisz dwie rozne rzeczy. jedna tu ludzie spoleczenstwa, "my" i "oni". druga to zasady- w tym wypadku religie. pytanie mozna postawic inaczej- czy te zasady- ktore sa zawarte w eangeliach to NASZA zasluga? NASZEJ kultury? a jesli je dostalismy (bo nie wymylislismy sobie)- to co z nimi zrobilismy? a jakie zasady? powtorze sie-przeczytaj ewangelie. a jak znajdziesz w niej cos pryzpominajacego zactowane fragmenty koranu (czytalam na chybil trafil, nie systematycznie)- to prosze podrzuc. przyznam- ze to nasze dyskusje- sprawily ze przyczytalam ewanglie :)) choc niby sie z grubsza zna- ze mszy niedzielnych- czy z dziecinstwa - - to jednak fascynujaca lektura.... (chyba jestem w trakcie odkrywania chrzescijanstwa na nowo.....:)) "najgorszy" fragment, ktory znalazlam to: 34 Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz. 35 Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową 36 [JK] i będą nieprzyjaciółmi człowieka jego domownicy. 37 [Vt-3,145] Kto kocha ojca lub matkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. I kto kocha syna lub córkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. 38 Kto nie bierze swego krzyża, a idzie za Mną, nie jest Mnie godzien. 39 [JK] [Vt-5,9] Kto chce znaleźć swe życie, straci je. a kto straci swe życie z mego powodu, znajdzie je. tylko jeden o charakterza "wojennym". lecz nawet w nim- nie ma nawolywania do przemocy. > Problem nie polega na czytaniu ???????????????????????????????? tzn , nie rozumiem, mam NIE czytac zeby zrozumiec??????? lub klikaniu. Tylko na CHECI wspolistnienia. Ja > na razie nie widze w wypowiedziach Forumowiczow checi zrozumienia i poznania. ?????????? kranie- a czym jest CZYTANIE koranu, jelsi nie proba zrozumienia??????????? czy zrozumiec- to przyjac tylko to co polityczniepoprwanie? tylko przyjac do wiadomosci tresci jakie niesie religia-to nie znaczy degradowac czlowieka! to nie znaczy brak checi wspolistnienia! to nieznaczy chusta be. co sadze o "sprawie chust" napisalam z grubsza w tym watku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14420&w=12213523&a=12213523 a tu masz pare (wybranych!!!) fragmentow z ewangelii forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10607&w=12274057&a=12274223 pozdrawiam t. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Koran, komputer i praktyka. 29.04.04, 22:02 Ewangelie czytalam i czytam , bo to swietna literatura. Koran przeczytam z ciekawosci. Przeprowadzam ankiete wsrod znajomych. Na razie wyszlo mi jedno: mniej obaw i niecheci do Islamu maja ci ktorzy zyli w kraju islamskim lub mieli kontakt bezposredni z przedstawicielami Islamu. Jest to dla mnie dowod ze trzeba praktycznie podejsc do religii:-)))) K. Odpowiedz Link
tos.ka Re: Koran, komputer i praktyka. 30.04.04, 09:36 > Ewangelie czytalam i czytam , bo to swietna literatura. w takim razie dziwie sie Twemu uprzedniemu stwierdzeniu: > Na razie mysle, ze jakby ktos chcial doslownie brac Swiete Ksiegi > Crzescijanstwa nie majac glebszego pojecia o tej religii to mialby prawo > myslec,ze chrzescijanstwo jest religia krwawa i zaborcza. mialas na mysli oczywiscie stary testament? koran jest w takim razie co najwyzej przerobka ST. na tyle na ile go przewertowalam- nie wnosi nic nowego (jesli znjdziesz cos innego-podrzuc). mahomat- zignorowal rewolucje jezusa. pzdrw Odpowiedz Link
tos.ka Re: Koran, komputer i praktyka. 30.04.04, 10:31 > Przeprowadzam ankiete wsrod znajomych. Na razie wyszlo mi jedno: mniej obaw i > niecheci do Islamu maja ci ktorzy zyli w kraju islamskim lub mieli kontakt > bezposredni z przedstawicielami Islamu. Jest to dla mnie dowod ze trzeba > praktycznie podejsc do religii:-)))) K. jest to dowod, ze wiekszosc ludzi chce "zyc i pracowac w pokoju", jakos znajduje swoje miejsce w tej czy iinej strukturze. no i wszystko jest wzgledne. ktos ci powie- "nie prwada ze kazdy muzulmanin bije swoja zone" , albo "kobiety maja w domu duzo do powiedzenia"- jako dowod na tolerancje. i pewnie to jest i prawda. z pewnoscia w krajach arabskich zyja normalnie ludzie, nie same potwory z ogniem w paszczy:) ale z koranu wynikalobhy- ze jesli ktos mysli co innego- znajdzie tam poparcie. i to tez trzeba po prostu przyjac do wiadomosci- a nie chowac glowe w piasek. pislama juz, ze w turcji- tej najbardziej laickiej z islamskich krajow turcji nie uswiadczysz w miescie, czy na plazy kobiety. pewnie dla tamtych kobiet jest to rzecz nomalna niepowiddo nieszczescia- ale jdnak... to nie jest ich wolny wybor- jak chrzescijanskich zakonnic. to jest prikaz, przymus religijno-spoleczny. no ijeszcze- gdyby sobie wyobrazic fanatyka- chrzescijanskigo, kierujacego sie doslownie wskazaniami ewangelii- to co uzyskamy? w wresji optymistycznej- matke terese, w wersji pesymistycznej- swiadka jehowy "idacego i nauczajacego". ci ostatni- moze i uciazliwi- ale nie niebezpieczni. a fanatyk islamski? pzdrw. Odpowiedz Link
maria421 Re: Koran, komputer i praktyka. 30.04.04, 11:19 tos.ka napisała: > no ijeszcze- gdyby sobie wyobrazic fanatyka- chrzescijanskigo, kierujacego sie > doslownie wskazaniami ewangelii- to co uzyskamy? > w wresji optymistycznej- matke terese, w wersji pesymistycznej- swiadka > jehowy "idacego i nauczajacego". ci ostatni- moze i uciazliwi- ale nie > niebezpieczni. > a fanatyk islamski? Toska, to jest to, co ja bezskutecznie staralam sie wytlumaczyc Ertesowi i SP. Moze chociaz Twoje slowa do nich dotra. > pzdrw. > Odpowiedz Link
lucja7 Re: Koran, komputer i praktyka. 30.04.04, 13:31 Mysle ze slowa do nich, jak i do mnie docieraja, ale nie dociera do nich, jak i do mnie, niemozliwa chec przekonania od wyzszosci jednej religii nad inna. To jest jednak duza roznica. A tak na marginesie sprostuje (ale to naprawde nie po to zeby dyskutowac, lecz nie dopuscic do opowiadania bzdur), opalam sie na plazy w Turcji z moja turecka przyjaciolka dziennikarka zawsze kiedy mamy okazje. Jedynym problemem moze byc pogoda. Ciao, Lucja7. Odpowiedz Link
lucja7 Re: Koziol ofiarny 30.04.04, 13:59 Kiedys, jak bylam mala, zylam jeszcze wtedy w Polsce, obilo mi sie o uszy ze Zydzi zywia sie krwia ladnych noworodkow katolickich blondaskow. Sadze ze w jakichs polskich wsiach, albo srodowiskach, jeszcze ta glupota sie swedzi. Czy zeby moc zyc, potrzebujemy tego kozla ofiarnego ktory pozwala nam oczyscic sie z naszych wszystkich szalbierstw i w ten sposob oszukiwac sie? Dlaczego kozlem Polaka ma byc muzulmanin? Przeciez to czysty surrealizm. Kazdy orze jak moze. lucja7. Odpowiedz Link
lalka_01 Re: Koziol ofiarny 30.04.04, 14:15 1. tej glupoty nigdy i nigdzie (poza ksiazkami) nie spotkalam. Wiec wybacz, ale albo jestes duzo starsza ode mnie, albo wymyslasz. 2. kozlem normalnego POlaka nie jest muzulmanin, bo ich w POlsce po prostu nie ma. To tylko gwoli scislosci. I jeszcze gwoli scislosci - kazda spolecznosc prosta potrzebuje kozla ofiarnego. I prosci Niemcy, i prosci Francuzi. Ale dlaczego droga Lucjo w paleniu heretykow i czarownic bylismy daleko w tyle za Niemcami i Francja? Odpowiedz Link
lucja7 Re: Koziol ofiarny 30.04.04, 14:33 To co napisalas jest nielogiczne. Przepisz na czysto i powtorz pytania prosze. lucja7 Odpowiedz Link
lalka_01 Re: Koziol ofiarny 30.04.04, 16:57 Co robia w tym watku Zydzi pijacy krew blondaskow i ciemni polscy chlopi? To inne pytania, jesli wydadza Ci sie rownie nielogiczne, nie odpowiadaj. Stary, w 1946 nie bylo mnie na swiecie. O tym moglam co najwyzej przeczytac. W ksiazkach wlasnie. Odpowiedz Link
starypierdola Koza nie-ofiarna 30.04.04, 17:02 Nie martw sie. Ja lubie mlode kobiety. Zyd tez nie jestem, ani muzulmanin, I krwi nie pije... :-))) SP Odpowiedz Link
lucja7 Re: Koziol ofiarny 30.04.04, 17:13 Widze ze historia zaczela sie w dniu twoich urodzin. Lepiej pozno niz wcale. Moze jestem starsza, moze nie. Nie to sie liczy moja droga, liczy sie natomiast to co sie w tym zyciu zrobilo. lucja7. Odpowiedz Link
starypierdola Koza 30.04.04, 17:17 >>Nie to sie liczy moja droga, liczy sie natomiast to co sie w tym zyciu zrobilo.<< No a dobre checi? Co sie zrobi w przyszlosci?? Licza sie czy nie?? Pamiertaj ze Syn Marnotrawny zawsze wazniejszy! SP Odpowiedz Link
lalka_01 Re: Koziol ofiarny 03.05.04, 09:18 W dniu moich urodzin rozpoczela sie moja historia. Co do powszechnej, to nie jestem az tak zarozumiala. Stwierdzilas, ze slyszalas to i owo i ze pewnie jeszcze tak sie na polskiej wsi mowi. Odpowiedzialam ze ja nie slyszalam. To wszystko. Wyciaganie z tej wymiany zdan wniosku o mojej (nie)znajomosci historii jest moze i blyskotliwe, ale nietrafnione. W co oczywiscie nie musisz wierzyc. Odpowiedz Link
starypierdola Re: Koziol ofiarny 30.04.04, 15:11 Lucja: >> Kiedys, jak bylam mala, zylam jeszcze wtedy w Polsce, obilo mi sie o uszy ze Zydzi zywia sie krwia ladnych noworodkow katolickich blondaskow. << Lalka: >> tej glupoty nigdy i nigdzie (poza ksiazkami) nie spotkalam. Wiec wybacz, ale albo jestes duzo starsza ode mnie, albo wymyslasz.<< He, he, he... Komus przyjdzie poczytac albo dowiedziec sie jak doszlo do pogromu Zydow w Kielcach w, bodajze, 1946 czy 1947. I ilu Zydow tam zaciupali za picie krwi niewinnych slowianskich dzieci... SP Odpowiedz Link
jan.kran Re: Koziol ofiarny 03.05.04, 13:24 www.google.com/search?q=pogrom+kielecki&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=nn&btnG=Google-s%C3%B8k Nie ma jak google... Ale ja o pogromie kieleckim wiem od swiadkow naocznych. I to wcale nie bylo tak dawno. I do dzis w polskiej swiadomosci Zyd jest malo koszer. Islam tez jakis taki dziwny. Ja nie mam wyjscia w nieeuropejskiej Norge. Albo sie przyzwyczaje ze jak klikam w kawiarence w Oslo to kobity w chustach tyz. Sekretarka w szkole Mlodej jest wyrazna Arabka i uczniowie w duzej mierze. Czesto uczenice w chustach. Pani na poczcie w sklepie lub fabryce ma chuste i nikomu to nie szkodzi jak dobrze przybija pieczatke lub pielegnuje chorych. Coraz bardziej sie zastanawiam czy ta Norge taka tolerancyjna czy Norwegowie sa po prostu durni i nie wiedza ze Oni tylko czyhaja coby nam przylozyc Koranem i ukamieniowac. Za czasow mojego dziecinstwa kozlem ofiarnym byl Zyd i Niemiec. A poza tym nie lubilismy Ruskich. No i oczywiscie Cyganow. Teraz mamy Arabow . Czekam na c.d. K. Odpowiedz Link
tos.ka Re: Koran, komputer i praktyka. 30.04.04, 17:18 > do mnie, niemozliwa chec przekonania od wyzszosci jednej religii nad inna. > To jest jednak duza roznica. A tak na marginesie sprostuje (ale to naprawde nie > droga lucjo. wyrzuc slowo"religia". zapomnij o "islamie" (walczacym czy tez nie) "chrzescijanstwie" (walczacym czy tez nie). wstaw w zamian slowo "filozofia" lub "tekst" lub "poglady". i przyczytaj spokojnie koran i ewangelie. pozdrawiam Odpowiedz Link
starypierdola Re: Koran, komputer i praktyka. 30.04.04, 17:19 Stary czy Nowy Testament? I czyje tlumaczenie? SP Odpowiedz Link
tos.ka Re: Koran, komputer i praktyka. 30.04.04, 17:23 ja napisalam: droga lucjo. wyrzuc slowo"religia". zapomnij o "islamie" (walczacym czy tez nie) "chrzescijanstwie" (walczacym czy tez nie). wstaw w zamian slowo "filozofia" lub "tekst" lub "poglady". i przyczytaj spokojnie koran i ewangelie. starypierdola odpowiedział: > Stary czy Nowy Testament? I czyje tlumaczenie? > > SP ????????????? SP, po prostu PRZECZYTAJ :PPPP Odpowiedz Link
starypierdola Re: Koran, komputer i praktyka. 30.04.04, 19:32 Za duzo czytania! Ale mysle ze Nowy Testament to Ewangielia??? Stary Testament tez obowiazuje i chrzescijan (w dodatku do Nowego), i muzulmanow (w dodatku do Koranu), i zydow (w dodatku do Torah) .... Ale bedziesz miala czytania / studniowania!!! I po arabsku, i po hebrajsku i po lacinie!! SP SO Odpowiedz Link
starypierdola Maria, to dla Ciebie ... 30.04.04, 15:13 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14420&w=12318264 Robia to ludzie ktorzy maja poglady takie jak i Ty. Co Ty na to?? SP Odpowiedz Link
maria421 SP, to do Ciebie.... 30.04.04, 19:37 SP, ja zadam PRZEPROSIN i to oficjalnych na tym forum za jakiekolwiek kojarzenie mojej osoby z faktami przytaczanymi w cytowanym linku. Sa pewne granice przyzwoitosci, ktore Ty wlasnie przekroczyles. Odpowiedz Link
starypierdola Maria 30.04.04, 21:02 Przeproze Cie z wielka przyjemnoscia jesli tu napiszesz ze: 1. nie propagujesz nienawisci DO NIKOGO, i 2. ze muzulmanie maja prawo rzadzic sie swoimi prawami w swoim kraju, niezaleznie jakie te prawa sa, i No to jak, napiszesz??? SP Odpowiedz Link
starypierdola Re: SP, najpierw przepros! (ntx) 30.04.04, 21:25 Niniejszym PRZEPRASZAM Marie ze posadzalem ja o jakies niewywazone poglady, ze misreprezentowalem jej wypowiedzi,... ... i ze skrucha prosze o przebaczenie Mea culpa,mea culpa, mea maxima culpa! Ido precor beatam Mariam semper .... No i caluje ja w oba zaplakane policzki i licze na jej wytrozumialosc i prosze o przebaczenie na wieki wiekow amen! SP Calavasito ad 30.IV.2004 Odpowiedz Link
chris-joe Re: Link dla Krana 30.04.04, 21:26 SP, przestan Maryske ciagac za warkocz! Uczepiles sie bogu-ducha-winnej nieboraczki. Czytuje wpisy marysiny nt i nie widze tam zadnego siania nienawisci czy tp. Ma ona problem z Islamem, jako pewna propozycja religijno- etyczna, usiluje zdanie swe poprzec roznymi argumentami, ale do nienawisci nigdy sie nie znizyla. Gdyby np. taki Swiatlo chcial sie wypowiedziec na temat Islamu, to bylaby baaardzo inna sprawa :) Odpowiedz Link
starypierdola Re: SP, pytanie. 30.04.04, 21:34 Typo. Mialo byc "ideo precor ...". Czesc ministrantury po lacinie ktora mi chodzi po glowie. SP Odpowiedz Link
chris-joe Re: SP, pytanie. 30.04.04, 21:45 ale co to znaczy? Ja nigdy nie sluzylem. O, przepraszam, wlasnie ze sluzylem do jakichs 2-3 obrzedow, pozniej sie znudzilem i przystapilem do ZHP, z ktorego takze zrezygnowalem po 2 zbiorkach. Mowie ci, wieczny ateista! Ni biblia, ni koran, ni czerwona ksiazeczka. Odpowiedz Link
starypierdola Re: SP, pytanie. 30.04.04, 21:47 Mea culpa .... Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina. Dlatego balgam swieta Marie zawsze dziewice... (no moze po polsku troche przekrecilem??). Odpowiedz Link
chris-joe czyli... 30.04.04, 21:50 ...Ideo precor to "dlatego blagam". Acha! Zapamietam, to moze sie przydac :) Odpowiedz Link