Dodaj do ulubionych

Windows 10

19.10.15, 08:36
Czy ktoś już się przesiadł na W10?
Jakie wrażenia?
Obserwuj wątek
    • swiatlo Re: Windows 10 19.10.15, 19:29
      jutka1 napisała:

> Czy ktoś już się przesiadł na W10?
      > Jakie wrażenia?
      >

Mam go na czterech swoich komputerach i nie widzę żadnej różnicy w działaniach istniejących aplikacji.

• jutka1 Re: Windows 10 19.10.15, 19:36
        A z jakiej wersji się przesiadałeś? Bo ja jestem na siódemce.
        • swiatlo Re: Windows 10 19.10.15, 19:43
          jutka1 napisała:

> A z jakiej wersji się przesiadałeś? Bo ja jestem na siódemce.
          >

Dwa z siódemki i dwa z ósemki.

• swiatlo Re: Windows 10 19.10.15, 19:50
            swiatlo napisał:

> jutka1 napisała:
            >
            > > A z jakiej wersji się przesiadałeś? Bo ja jestem na siódemce.
            > >
            >
            > Dwa z siódemki i dwa z ósemki.
            >
            >

Nie rozumiem w ogóle na czym polega różnica pomiędzy 8 a 10. Z punktu widzenia użytkownika jest to zmiana po prostu kosmetyczna i marketingowa. Nic, dokładnie NIC, się dla mnie nie zmieniło.
            Jeśli natomiast chodzi o przejście z 7 na 10 to różnica jest dla dewelopera. Na siódemce nie można było pisać aplikacji mobilnych, więc z tego punktu widzenia była to istotna dla mnie różnica. Poza tym dla mnie Windows to tylko OS, i o ile aplikacje dalej działają to OS nie ma dla mnie znaczenia.
            • jutka1 Re: Windows 10 19.10.15, 20:40
              Nie znam W8.
              Pytam z punktu widzenia zwykłego użytkownika, przyzwyczajonego do W7, a nie developera czy programisty.

Poproszę o opinie laików. :-)
              • ewa553 Re: Windows 10 19.10.15, 22:44
                tak, mnie tez interesuje co powie ktosa spoza branzy. Jade ciagle jeszcze na Xie i koniecznie chce kupic w przyszlym roku nowy comp i nowy program. Wiec jak juz, to najnowszy. Czy ktos ma tak stary program jak ja i wie jak wielka bedzie dla mnie roznica w obsludze?
            • ertes Re: Windows 10 19.10.15, 22:58
              > Poza tym dla mnie Windows to tylko OS, i o i
              > le aplikacje dalej działają to OS nie ma dla mnie znaczenia.

Dokladnie tak. Reszta to zwykly PEBKAC.
              • jutka1 Re: Windows 10 19.10.15, 23:03
                Ertesie ulubiony, ja nie wiem, co to jest PEBKAC.
                I bardzo Cię proszę, nie używaj mojego wątku do profesjonalnych dyskusji z nickiem Światło.

Zapytałam jako laik, nie-programista i nie-developer.
                I poprosiłam miło o odpowiedzi dla laika.

Ehem więc...
                • ertes Re: Windows 10 19.10.15, 23:50
                  "Nick Swiatlo"

hehehe dobre
                • swiatlo Re: Windows 10 19.10.15, 23:54
                  Wiem że to niezręczne dostać odpowiedź o "nicka Światło", ale skoro dalej pytasz, to odpowiem jak najprościej:
                  W10 dla zwykłego użytkownika różni się jedynie tym że ma "Start" (to samo co W7 miało w dolnym lewym rogu). W ósemce tego brakowało, o co użytkownicy się uskarżali.
                  Ósemka była krokiem w kierunku zrobienia z Windows typowy tabletowy system z kafelkami, ludzie narzekali, więc przywrócili ów Start w dziesiątce. Tak naprawdę to nie do końca przywrócili, bo wygląda to i działa inaczej jak w siódemce, ale przynajmniej ludzie nie narzekają.

Dziesiątka ma jeszcze jakieś dodatkowe zabezpieczenia, itd, niewidoczne dla zwykłego użytkownika.
                  Aplikacje działają dokładnie tak samo, dalej masz ten sam ekran początkowy, te same ikony, itd.
                  Dziesiątka w ogóle nie zasługuje na osobny numer, po prostu zagrywka marketingowa.

To tyle. Powiedziałem najprościej jak mogłem. Zadałaś pytanie, więc odpowiedziałem bo znałem odpowiedź.

• ertes Re: Windows 10 20.10.15, 00:55
                    I tak dostaniesz zjebke bo szefowa dzis nie w humorze ;)
                  • jutka1 Re: Windows 10 20.10.15, 08:06
                    Czyli 10 to usprawnione 8 z przywróconym menu Start: reszta jest jak 8, plus dodatkowe funkcje?
                    W8 mi nie podpasowało również z innych powodów, te kafle mnie wkurzały na przykład.
                    Nie znam nikogo, kto się już przesiadł na W10, więc nie miałam jak przetestować.
                    Dziękuję za prostszą odpowiedź.
                    • swiatlo Re: Windows 10 20.10.15, 08:22
                      Z kafli zawsze można wyjść (Win7, Win8 i Win10) na normalną tapetę przez jednoczesne naciśnięcie klawiszy Win-D

• jutka1 Re: Windows 10 20.10.15, 08:53
                        O. Dziękuję.
                        • blues28 Re: Windows 10 20.10.15, 09:18
                          Ja tez! :-) Jeszcze nie mam w10 a juz troszke wiem jak sie do niego zabrac :-)
                          Swiatlo, kazdy hint korzystny dla zwyklego uzytkownika bedzie wielce ceniony!
                          • ewa553 Re: Windows 10 20.10.15, 09:29
                            Bluesie, tys chyba moim ratunkiem, skoro tez jestes jeszcze w XP. Czyli dowiem sie od Ciebie jakie sa zmiany w odniesieniu do XP. Czekam grzecznie pozdrawiajac z wilgotnej zimnicy zwanej Mannheim
                  • blues28 Re: Windows 10 20.10.15, 08:39
                    O, to mnie pociesza! Dzieki Swiatlo!

Jutka, ja odbieram w sobote (ew.poniedzialek) nowiutki sprzet juz z W10. Jak tylko obadam, dam znac co i jak.
                    Wczoraj sie nie odezwalam, bo mój komp cos juz mocno nie teges, kazdy post laduje sie powoli jak za króla Cwieczka. Nosz, nie moge sie doczekac nowego :-)
                    • jutka1 Re: Windows 10 20.10.15, 08:54
                      Będę wielce zobowiązana, Bluesie. Rozumiem, że Ty też masz teraz W7? Czy jeszcze na XP lecisz?
                      • blues28 Re: Windows 10 20.10.15, 09:15
                        Wlasnie, ze lece na XP :-))))
                        Jednakze Androida opanowalam w trzy migi, zatem tusze ze i w10 rozgryze szybko :-)
                  • felinecaline Re: Windows 10 20.10.15, 22:17
                    To mnie upewnia, ze majac 5miesieczny kompiutr z W8 nie bede sie wyglupiac z namietnie i namolnie mi propoowana instalacja 10 .Kafle mi nie przeszkadzaja, wiec hulaj dusza w 8emce.
                    • swiatlo Re: Windows 10 20.10.15, 22:49
                      felinecaline napisała:

> To mnie upewnia, ze majac 5miesieczny kompiutr z W8 nie bede sie wyglupiac z na
                      > mietnie i namolnie mi propoowana instalacja 10 .Kafle mi nie przeszkadzaja, wi
                      > ec hulaj dusza w 8emce.

Więc jest dokładnie na odwrót. Dziesiątka jest lepsza niż ósemka i przywraca też bardziej tradycyjny wygląd i funkcjonalność. Czyli absolutnie polecam upgrade z ósemki na dziesiątkę.
                      Jeśli chodzi o łatwość i intuicyjność systemów pomiędzy W7, W8 i W10, to jest tak:
                      1. W7 i W10
                      3. W8

• felinecaline Re: Windows 10 20.10.15, 23:01
                        Mimo wszystko, przestawilam sie na 8, nic mnie nie "uwiera", nie mam jakichs zawyzonych potrzeb i jestem za leniwa zeby sie przestawiac po raz drugi w ciagu 5 miesiecy, tylko dlatego, ze 10 jest bardziej "intuicyjna".
                        Nawet, jesli ryzykuje, ze ktos mnie uzna za przyglupa.
                        • swiatlo Re: Windows 10 20.10.15, 23:41
                          felinecaline napisała:

> Mimo wszystko, przestawilam sie na 8, nic mnie nie "uwiera", nie mam jakichs za
                          > wyzonych potrzeb i jestem za leniwa zeby sie przestawiac po raz drugi w ciagu 5
                          > miesiecy, tylko dlatego, ze 10 jest bardziej "intuicyjna".
                          > Nawet, jesli ryzykuje, ze ktos mnie uzna za przyglupa.

Faktycznie nie ma sensu zmieniać jak wszystko działa. Zwłaszcza że system jest nowiutki.
                          Tak więc dobra decyzja.

• felinecaline Re: Windows 10 20.10.15, 23:58
                            Lepsze jest wrogiem dobrego.
    • ertes PEBKAC 20.10.15, 16:20
      Problem Exist Between Keyboard and Chair.

Jak sie wyeliminuje powyzsza przypadlosc to i W10 nie bedzie problemu hehe
      • ewa553 Re: PEBKAC 20.10.15, 17:18
        ciekawe co to znaczy, co napisales ertes...
        Spotkalam sie dzis ze znajoma ktora twierdzi, ze wszyscy jej znajomi przeklinaja W10.
        • swiatlo Re: PEBKAC 20.10.15, 19:11
          ewa553 napisała:

> ciekawe co to znaczy, co napisales ertes...
          > Spotkalam sie dzis ze znajoma ktora twierdzi, ze wszyscy jej znajomi przeklinaja W10.

To tak samo jak był taki stary inżynier który używał programu do drabinkowego projektowania systemów elektrycznych. Używał stary komputer z lat 80-tych, bodajże PC XT z DOS-em. Program był w trybie tekstowym, żadnej grafiki, gościu znał na pamięć wszystkie funkcje i wszystkie klawisze. Pracował na tym komputerze ponad 20 lat. Nawet nie wiedział że w międzyczasie wszystko już się pozmieniało. Zapamiętywał na dyskietkach 3.5 calowych, był szczęśliwym i produktywnym inżynierem. Ponad 20 lat!

Pewnego razu coś się zacięło. Okazało się że dysk twardy. No to co? Trzeba wymienić dysk. Ale dwadzieścia lat minęło. Takich dysków już od dawna nie ma nigdzie. Trzeba kupić więc nowy dysk. A nowy dysk oczywiście nie działa na starym PC. Więc trzeba kupić cały PC. Z Windows. Bez DOS-a. Stary program na Windows nie działa, więc trzeba zrobić update programu drabinkowego. Cudem okazało się że firma która napisała ten program dalej produkuje ten software, ale już na Windows. Z myszą, z okienkami, z menu. A stary gościu złapał się za głowę: co to jest mysz? co to są okienka? Ludzie, ratunku!

Nie dało się. Facet nie potrafił się przystosować. Musiał pójść na emeryturę.

Tak samo z tymi co narzekają na W10, bo XP było prostsze. Może było prostsze. Win 97 było jeszcze prostsze. A DOS był już w ogóle najprostszy! Ale XP już nie ma. Ani DOS-a. I nie będzie. A nowe programy na XP nie będą chodziły. Trzeba się przesiąść. Więc trzeba się nauczyć nowych zasad, nowych funkcji, nowych standardów.

Nawet pralki się zmieniają. Kiedyś była Frania z korbką, teraz jest komputer z ekranem i mnóstwem różnych ustawień. Kiedyś były kozy na węgiel, teraz są elektroniczne kuchenki z dziesiątkami przycisków i ekranikami. Ale jak można się nauczyć elektronicznych pralek i kuchenek, to też można się przesiąść na Windows 10. Różnica pomiędzy Win10 a WinXP jest mniejsza niż pomiędzy Franią a pralką elektroniczną.
          Trzeba tylko sobie powiedzieć że jest łatwe i tyle. Wszystko jest wyłącznie kwestią własnego nastawienia.
          • ewa553 Re: PEBKAC 20.10.15, 19:19
            dziekuje niku swiatlo za tak obrazowe wytlumaczenie problemu. no, nie wiedzialam ze tak szybko sie wszystko zmienia. bede musiala albo sie przestawic albo przejsc na emeryture. jeszcze raz serdecznie dziekuje za obrazowy wyklad.....tu mial nastapic odpowiedni epitet, ale sie opanowalam
            • swiatlo Re: PEBKAC 20.10.15, 19:29
              A masz inne wyjście?
              Zresztą jakikolwiek jest system to kombinacja Win-D zawsze Ciebie przeniesie do standardowego pulpitu. Przez "Win" rozumiem klawisz na dole po lewej stronie z czterema okienkami. Czyli kombinacja tego klawisza z D. Spróbuj teraz jeśli jesteś na Win 8 albo wyżej.

• ertes PIPKF 21.10.15, 00:45
          Problem Istnieje Pomiedzy Krzeslem a Fotelem czyli PIPKF.

Bardzo czesto spotykana choroba/syndrom uzytkownikow komputerow.
          Podobno numer 1 na swiecie.
          • jutka1 Re: PIPKF 21.10.15, 07:24
            Like. :-)
      • jutka1 Re: PEBKAC 20.10.15, 20:00
        Aaaaa... Dzięki :-)
    • chris-joe Re: Windows 10 24.10.15, 06:35
      Ze 2 godziny instalacji, dobra, takie zycie, nie? Wszystko poszlo dosc gladko, tyle ze teraz albo mi szeroki ekran zaweza, albo waski ekran rozciaga. Nie moge znalezc zadnej mozliwosci, by miec szeroki ekran z proporcjonalnym wyswietlaniem dobr. Kojarzenie plikow z appami to dopiero kolejny etap. Czuje, ze przede mna kilka zlych dni...
      • swiatlo Re: Windows 10 24.10.15, 07:54
        A widzisz, widzisz. Jakbyś nie miał mnie na ignorze to bym nawet mógł pomóc. LoL
        • ertes Re: Windows 10 25.10.15, 16:22
          swiatlo napisał:

> A widzisz, widzisz. Jakbyś nie miał mnie na ignorze to bym nawet mógł pomóc. Lo
          > L
          A zadzwonic sie nia da?
      • chris-joe Re: Windows 10 25.10.15, 15:33
        Skapitulowalem i wrocilem tymczasowo do w7. System nie rozpoznawal monitora, lecial na jakims generycznym monitorze microsoftu a nie moim HP. Na stronie nvidia wogole nie moglem odnowic driverow grafiki, dostawalem wiadomosc o niekompatybilnosci...
        Przy tym wszystkim stluklem w klopie flakon Chanela com sobie zwiozl z duty free w Sao Paulo za US$ 150. Klatwa w10?
        Nie znosze tak kapitulowac, jednak zbraklo mi cierpliwosci. Odpoczne jakis czas i sprobuje jeszcze raz, ale nie dzis ni jutro.
    • blues28 Re: Windows 10 07.11.15, 14:40
      Uprzejmie donosze, ze nie zainstalowalam i poki co nie zamierzam instalowac W10. Kolega sciagnal i po krótkim mocowaniu sie wrócil na z góry upatrzone pozycje czyli windows7. Jemu komp sie mulil i ciagle domagal sie ponownego zastartowania. Plusów nie doszukal sie zadnych.
      Ja korzystam z 8.1 i jestem zadowolona. Przejscie z kafli na alfabatyczny spis programów i aplikacji jest blyskawiczny, komp smiga jak szalony, zatem póki co nie zamierzam wprowadzac zadnych zmian.

Swoja droga, czemóz to Mikrosoft tak namolnie i nachalnie zaprasza do W10 gratis? Darmowy test na królikach doswiadczalnych zanim w lipcu wejdzie wersja platna??
      • jutka1 Re: Windows 10 07.11.15, 14:46
        Dokładnie tak, Bluesie.
        Wdzięcznam niezmiernie za "dissenting opinion" o W8. Wszyscy mi strasznie na W8 najeżdżali i z tego powodu odkładałam zakup nowego sprzętu. A tu, proszę. Hmmm.

W takiej sytuacji jednak poczekam, aż W10 wejdzie w wersji płatnej, i to 6-8 miesięcy po tym fakcie - poczekam. Niech testuja na kim innym, a ja wezmę system już załatany i dopracowany. :-)
      • jutka1 PS ------ Re: Windows 10 07.11.15, 15:35
        Oczywiście, dodam, że kocham W7 miełością wielka i niezmierzoną. :-)
        • ewa553 PS ------ Re: Windows 10 07.11.15, 17:44
          Tylu tu specow, ze az mi wstyd opowiedziec o moich problemach, przemysleniach i wahaniach. No, ale zaryzykujue. Otoz jako chyba tu jedyna jade jeszcze na XP. I jestem zadowolona. Zainstalowanie jakiegokolwiek z nowych wiaze sie u mnie z kupnem nowegop compa. Tak wiec w zwiazku z tym ze od ponad roku XP nie jest updatowany, postanowilam kupic compa i to od razu z W10. Jako czlöowiek wygodnicki nie mam ochoty na przestawianie sie na nowy system, nowa obsluge czy jak i kombinuje:
          co mi grozi, jesli dalej bede uzywac tego co mam, a nowy comp z nowym programem nabede jak ten wysiadzie? Mam bardzo dobry program "obronny". Jedyne niebezpieczne zadanie jakie wykonuje, to online banking. Wiec co powiecie: moge dalej uzywac moje starocie, czy kloniecznie musze sie przestawic? Wybaczcie ze Wam glowe zawracam...
          • blues28 PS ------ Re: Windows 10 07.11.15, 19:12
            Ja nie jestem zaden spec, tylko uzytkownik, wiec moze jaki znawca tu wejdzie i wyjasni. Ale... mnie sie widzi, ze z XP nowe wersje przegladarek juz nie pracuja. A sa strony www, ktore z kolei otwieraja sie slabo lub wcale w starych przegladarkach.
            Jesli chodzisz po utartych szlakach, komp Ci pracuje sprawnie to, moim zdaniem mozesz spokojnie poczekac z kupnem nowego sprzetu.
            P.S. Ja mam W8.1 a to jest poprawiona wersja osemki. Moze i tak byc z W10
            • ewa553 PS ------ Re: Windows 10 07.11.15, 22:14
              dzieki bluesie. ciekawe co by powiedzial ertes-specjalista, ale pewnie gdziesz szaleje na weekendzie.
            • jutka1 PS ------ Re: Windows 10 08.11.15, 10:37
              Na starutkim pececie, który jest w ŻD, mam XP. I wiele stronek źle/wolno się otwiera, więc praktycznie tamtego peceta nie używam.
              Ale - tak, jak słusznie prawi Blues - jeśli Ci działa bez problemu i stosownie do Twoich potrzeb, to możesz spokojnie poczekać, aż będzie mus zakupu nowego komputera. :-)
              • ewa553 PS ------ Re: Windows 10 08.11.15, 10:41
                a wiec mam juz dwa glosy poparcia:) to mi sie podoba..
                • jutka1 PS ------ Re: Windows 10 08.11.15, 10:46
                  Zaraz wpadną nasi fachowcy i nakażą Ci natentychmiast zmieniać system, i wtedy co? ;-)))
                  • ewa553 PS ------ Re: Windows 10 08.11.15, 11:30
                    jeslo Ertes rzuci jakims przekonywajacym argumentem, powie ze groza mi straszne rzeczy czy co, to...sie zastanowie:) Narazie czuje sie wzmocniona:) Ale popwaznie: ja przeciez uzywam compa glownie w celach prywatnych, dla zawodowych uzywam Excela do pisania raportow, a E. jest wszystko jedno jaki mam program na codzien. I Banking tez nie jest jeszcze na zwolnionych obrotach. Dlatego mysle ze moge poczekac az comp "siadzie". Tylko poprosze syna znajomej zeby mi na CD skopiowal te rzeczy, ktore dla mnie sa wazne, np.wlasnie te raporty itd. No i adresy!!!! Jakby nagle znikly, to bym sie musiala polac domestosem (czego dawno juz nie stosujesz Jutencjo:)
                    • ertes PS ------ Re: Windows 10 09.11.15, 19:27
                      Ja nie jestem ani nigdy nie bylem expert od Windowsow wiec nic ci nie poradze.
                      Zawodowo, ogolnie, komputery co i owszem ale zupelnie, zuplenie inne i co innego.
                      Od problemow z moim pecetem lub laptopem mam helpdesk...
    • swiatlo BIOS 09.11.15, 19:38
      Miałem ostatnio problem z W10. Otóż komputery starsze (2 lata +), miały trochę problemów. System się zawieszał, trzeba było robić hard-reset, czasami wejście na File Explorer działało wiele minut, traciłem połączenie z siecią bez powodu.
      Okazało się że Windows 10 wymaga upgrade BIOS. Zwłaszcza w tych starszych komputerach.
      Procedura jest że musisz się dowiedzieć dokładny model i producenta swojego kompa, wejść na jego stronę internetową i znaleźć upgrade do danego modelu BIOS kompatybilne do Windows 10. I zrobić potem wszystko zgodnie z detaliczną instrukcją.
      Nie jest to bezbolesna ani łatwa procedura. Najlepiej jak to zrobi ktoś kto to umie.
      Po dokonaniu upgrade BIOS-u system działa na razie bez zarzutu.

• ewa553 Re: BIOS 09.11.15, 20:16
        Nie wiem Swiatlo co to BIOS, ale to chyba nie moj problem: kupuje nowy computer juz z zainstalowanych W10. Dziekuje za rade. Ja sie ko0mpletnie nie znam, tak ze jakby nie bylo, specjaliste musze zaprosic.
        • swiatlo Re: BIOS 09.11.15, 20:23
          ewa553 napisała:

> Nie wiem Swiatlo co to BIOS, ale to chyba nie moj problem: kupuje nowy computer
          > juz z zainstalowanych W10. Dziekuje za rade. Ja sie ko0mpletnie nie znam, tak
          > ze jakby nie bylo, specjaliste musze zaprosic.

Czy Twój problem to jest coś konkretnego co nie działa, czy też same wahania przed używaniem znanych już od dawna programów?
          Bo jeśli chodzi i wahania, to Windows 10 jest systemem znacznie bezpieczniejszym od XP, więc możesz bez wahania uruchamiać wszystko co do tej pory używałaś. Wszystkie programy jakie miałaś na XP powinny bez problemu się zainstalować na W10.
          • minniemouse Re: BIOS 09.11.15, 21:45
            przekonales mnie Swiatlo - trzeba isc z podstepem.. wiec zainstaluje to nieszczesne W 10,
            przemecze sie dopoki sie nie przyzwyczaje, tak jak to jest z upiornym yahoo email co to co rusz unowoczesnia mi wersje czy chce czy nie.
            podobnie jak Chris, potrzesa mi sie rece i w koncu nawet nie bede pamietac
            ze jakas zmiana byla.

Minnie
            • ewa553 Re: BIOS 10.11.15, 09:29
              Swiatlo, ja nie mam w tej chwili zadnych problemow, ale caly swiat straszy ze XP jest bez updatowania niebezpieczny, a ja uprawiam online banking oraz place wiele rfazy w roku (podroze, bilety etc.) karta kredytowa. Tak wiec jestem troche niepewna jesli chodzi o to bezpieczenstwo. A skoro musze zainstalowac jakis bezpieczny system, to wiaze sie to z nabyciem nowego compa co ma ta zalete, ze dostane od razu program zainstalowany. Moj problem jest, ze boje sie wszystkiego co jest technicznie nowe, zawsze bylam z tym zdana na pomoc osob trzecich, co nie jest szczegolnie wygodne. I tak miotam sie miedzy unowoczesnieniem mojego prywatnego biura i niechecia przed nowym...
      • blues28 Re: BIOS 10.11.15, 10:01
        O! I to moze byc przyczyna, ze koledze ciagle sie zawieszal komp i zadal zastartowania od nowa.
        Przekaze dalej :-) Thx :-)
        Ale póki co ja bede sie trzymac W8.1
        • minniemouse Re: BIOS 10.11.15, 20:44
          kliknelam ze chce zeby zaladowal sie windows 10 i widze ze juz wszedl.
          dzisaj w okienku napisane windows 10, gazeta pl forum polonia 2 , he.
          na razie bez zmian, ale z pewnoscia jakies beda, bo czytalam zalaczone informacje
          np zdaje sie nie bedzie pracowal dotychczasowy windows media player ale co innego sie zaladuje itd.
          yahoo, gmail bz.

nie ma sie czego bac. proste jak beczka.
          najwazniejsze, ze bezpieczniejsze.

Minnie
          • minniemouse Re: BIOS 10.11.15, 20:50
            ikona od mahjonga dziala tez bz. soliter, mineswiper i hearts sa.
            a, i warcaby tez. w szachy nie umiem.
            i pardon moi, mammam windows media player tylko nieco updated.
            mam W dvd maker czego przedtem chyba nie mialam - fajne!
            w ogole rozne roznosci, fajne, fajne ...

M
            • jutka1 Re: BIOS 10.11.15, 20:56
              Mattcobosco, Minnie, nic nie rozumiem. SKS?
              • minniemouse Re: BIOS 11.11.15, 02:24
                nevermind, Jutko, myslam ze weszlo ale chyba spieprzylam cos bo jednak nie, dalej mam windows 7. musze jeszcze raz zrobic downloading, sorry za nieporozumienie.

Minnie
                • minniemouse Re: BIOS 11.11.15, 06:49
                  oh yeah, teraz mi weszlo. format kompletnie inny, trzeba sporo czasu aby to wszystko dokladnie rozebrac. po prostu Meksyk..
                  ale to kwestia przyzwyczajenia. i poznania. o jezu....

Minnie
                  • jutka1 Re: BIOS 11.11.15, 07:49
                    No to raportuj, Minnie, szczegółowo, jak Ci idzie to przesiadanie się na W10. :-)
                    • minniemouse Re: BIOS 12.11.15, 00:51
                      Na razie nie mialam czasu na nic poza klikaniem na ikony na desktopie. wizualnie na desktopie format w 10 jest calkiem inny, do tego stopnia ze wciaz przegapiam przycisk *power*
                      ( poprzednio, zdaje sie, shut down ?? turn down ?) .
                      jest duzo wiecej apps ktore dopiero musze rozpracowac ktora do czego sluzy czyli po prostu po kolei klikac na kazda zeby sie otworzyla, zobaczyc co i jak itd.

W W 7 XP byl jeden prosty rzadek i zlewej i prawej a tutaj sa i ikony z prawej a rzadek z lewej z podrzadkami.
                      tylko tyle moge na razie zraportowac, poza tym, poki co tu wyglad bz.
                      tzn po otwarciu gazetowych browserow wygladaja i dzialaja tak samo.

Minnie
                      • swiatlo Re: BIOS 12.11.15, 01:14
                        minniemouse napisała:

> Na razie nie mialam czasu na nic poza klikaniem na ikony na desktopie. wizualni
                        > e na desktopie format w 10 jest calkiem inny, do tego stopnia ze wciaz przegapi
                        > am przycisk *power*
                        > ( poprzednio, zdaje sie, shut down ?? turn down ?) .
                        > jest duzo wiecej apps ktore dopiero musze rozpracowac ktora do czego sluzy czyl
                        > i po prostu po kolei klikac na kazda zeby sie otworzyla, zobaczyc co i jak itd
                        > .
                        >
                        > W W 7 XP byl jeden prosty rzadek i zlewej i prawej a tutaj sa i ikony z prawej
                        > a rzadek z lewej z podrzadkami.
                        > tylko tyle moge na razie zraportowac, poza tym, poki co tu wyglad bz.
                        > tzn po otwarciu gazetowych browserow wygladaja i dzialaja tak samo.
                        >
                        > Minnie

Jeżeli chcesz przejść z systemu kafelków na znajomy z Windows 7 pulpit musisz nacisnąć kombinacje klawiszy Windows-D.
                        Klawisz Windows wygląda tak:

https://content.gcflearnfree.org/topics/229/start_keyboard_windows_key.jpg

Jeśli naciśniesz równocześnie ten klawisz oraz D wtedy się znajdziesz na znajomo wyglądającym pulpicie (desktop).
                        • minniemouse Re: BIOS 12.11.15, 22:53
                          Dzieki Swiatlo,
                          mnie juz nawet pasuje nowy pulpit.

znalazlam video jak to wyglada i jak to dziala.
                          poza tym trzeba kliknac na "settings" aby rozgryzc reszte.

~ scroll down tam gdzie jest napis
                          Play Video
                          ---
                          • swiatlo Re: BIOS 12.11.15, 23:00
                            minniemouse napisała:

> Dzieki Swiatlo,
                            > mnie juz nawet pasuje nowy pulpit.
                            > znalazlam video jak to wyglada i jak to dziala.
                            > poza tym trzeba kliknac na "settings" aby rozgryzc reszte.
                            > ~ scroll down tam gdzie jest napis
                            > Play Video
                            > ---
                          • jutka1 Re: BIOS 12.11.15, 23:19
                            Czad. Pokazywać komuś zdjęcie z zaznaczeniem graficznym, gdzie jest przycisk "Windows" na klawiaturze. No czad czadów. Hahahahahaha :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                            Yup. We're all idiots out here, never seen a keyboard, and never used. AND never inhaled. :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Pampersa, RAZ! :-)
                            • minniemouse Re: BIOS 12.11.15, 23:31
                              Alez prosze .. :(

Minnie
                              • jutka1 Re: BIOS 12.11.15, 23:35
                                Minnie, nie chciałam urazic, naprawdę. O kurdę. Głowę sypię popiołem i przepraszam. :(
                                Pls forgive me.
                                :-(((
                                • minniemouse Re: BIOS 12.11.15, 23:57
                                  ee, ja tez przepraszam, nie pomyslalam ze moze robie cos tak oczywstego.
                                  w sumie chcialam tylko najprosciej pokazac jak wyglada nowy pulpit i jakie ma opcje,
                                  ktorych moze nie bylo w poprzednich Windows, to wszystko.
                                  A picture is worth a thousand words.. itd..

Minnie
                                  • swiatlo Re: BIOS 13.11.15, 00:36
                                    minniemouse napisała:

> ee, ja tez przepraszam, nie pomyslalam ze moze robie cos tak oczywstego.
                                    > w sumie chcialam tylko najprosciej pokazac jak wyglada nowy pulpit i jakie ma
                                    > opcje,
                                    > ktorych moze nie bylo w poprzednich Windows, to wszystko.
                                    > A picture is worth a thousand words.. itd..

To okienko z klawiszem to ja zamieściłem. To pewnie było o mnie.
                                    Tak to jest. Chcesz pomóc, to jeszcze ci się oberwie! :))

Może rzeczywiście lepiej nic nie mówić ani ne
                                    • minniemouse Re: BIOS 13.11.15, 01:18
                                      to okienko z klawiszem jest znakomite dla takich computer illiterate jak ja, Swiatlo,
                                      wiec b. dobrze ze zamiesciles.
                                      ja jestem very visual person i pokazanie mi o szo chodzi
                                      zalatawia sprawe w try miga, podczas gdy od werbalnego wyjasniania to mozna przy mnie zemdlec :D

jeszcze to znalazlam:
                                      Eight Reasons Why You Should Upgrade to Windows 10

no, i jakbys byl tak uprzejmy Swiatlo - czemu w PC weszlo mi bez problemu a w laptopie
                                      nie chce, kaze mi czekac w kolejce na W10? co mam robic?

Minnie
                                      • swiatlo Re: BIOS 13.11.15, 01:31
                                        minniemouse napisała:

> no, i jakbys byl tak uprzejmy Swiatlo - czemu w PC weszlo mi bez problemu a w laptopie
                                        > nie chce, kaze mi czekac w kolejce na W10? co mam robic?

Czy laptop to jest wersja Enterprise czy Home? Poza tym czy to XP czy 7? Domyślam się że Home.
                                        Wszystkie Home od 7 w górę powinny automatycznie się updatować bez problemu i za darmo do końca miesiąca. Potem podobno trzeba kupić licencję czy coś takiego.
                                        Jeżeli masz natomiast XP to się nie kwalifikujesz na free update. Poza tym XP były tak dawno że pewnie i komputer jest na tyle stary że wątpię czy uruchomi W10 tak czy inaczej.
                                        • minniemouse Re: BIOS 13.11.15, 01:40
                                          no chyba wlasnie moj PC byl 7 XP, a sie zaladowal. laptop to jest windows 7HP i MS kaze czekac mi w kolejce.
                                          ale pierwszy raz zapisalam sie jeszcze we wrzesniu,
                                          i mialo byc kilka dni do kilku tygodni i co, jak zwykle obiecanki- macanki...
                                          a placic nie mam zamiaru. za skapa jestem i za chytra.

hmm a nie ma jak przeslac z PC do laptopu? tylko ze akurat nie mam dobrego kabla, echh ale jakbym wiedziala jak, to jak tylko zdobede kabel..
                                          nujii taka sprawa, laptop to prezent od kolegi i on wciaz figuruje jako wlasciciel
                                          ja jestem admin nr 2. pewnie beda klopoty z wejsciem na konta itd.
                                          ale to w razie czego sie z nim skontaktuje.

Minnie
                                          • minniemouse Re: BIOS 13.11.15, 01:41
                                            ps
                                            po prostu, tak mysle, w wersjach starszych niz W 8 i + nie beda dzialac funkcje na glos i touch.
                                            i takie tam. ale nie szkodzi.

Minnie
                                            • swiatlo Re: BIOS 13.11.15, 01:45
                                              Jak coś działa i nie ma powodu aby grzebać, to lepiej nic nie rób. Bardzo łatwo zepsuć.

• minniemouse Re: BIOS 13.11.15, 04:38
                                                nu, ale przeca mowiem ze nie dziala - W10 nie chce sie zaladowac.. w laptopa..

M
                                                • minniemouse Re: BIOS 13.11.15, 04:40
                                                  aaaa, moze tobie chodzi o grzebanie na koncie. anienie, tam nie mam zamiaru. chodzi tylko
                                                  o ten upgrade.
                                                  • swiatlo Re: BIOS 13.11.15, 04:46
                                                    Chciałem powiedzieć że jak nie działa to lepiej go nie zmuszać.... :)

• minniemouse Re: BIOS 13.11.15, 23:20
                                                    Ok, got it - nie ruszam = nie boli, to nie dotykac!
                                                    ~ serdecznie ci dziekuje Swiatlo za porady i uwagi :)

Minnie
                                                  • minniemouse Re: Jeszcze jakbys byl tak uprzejmy, Swiatlo... 23.11.15, 05:03
                                                    ... wiec dostalam wczoraj notyfikacje ze moge juz zaladowac W10 w moim laptopie.
                                                    rzucilam sie na to z radoscia poniewaz juz polubilam w10 w moim PC, kliknelam
                                                    yes I want to download windows 10, niby sie zaladowalo, ale..
                                                    ale mam problemy. L-T nie chce sie otwierac tak szybko jak przedtem, ekran mi pada
                                                    (tzn robi sie czarny i ni ...um.. kijka sie nie wlacza) co powoduje ze musze go na sile wylaczyc - czyli po prostu wyrwac z kontaktu. dopiero po takim szoku z niechecia wlacza sie po kolei - najpierw konto (tzn moje zdjecie i "welcome") potem Please wait" i musze czekac az sie cholerne koleczka przestana krecic i dopiero moje startowa czyli gugiel krom wchodzi.
                                                    W PC tak nie bylo. z downloading problemu nie mialam, wiec nie rozumiem o co chodzi?
                                                    czemu tak wolno wchodzi, cos nie dziala, wolno mi wchodza okna?
                                                    mialo byc szybciej, i tak bylo i jest w PC!

druga sprawa - to wszystko co oferuje teraz W 10 to za darmo? np oferuje mi VPN ale nic nie pisze czy to free czy ma za to placic. mam sie zalogowac na moje konto w Microsoft a tam juz od razu wypelnic rubryczki - nazwa serwera, imie, to tamto, hmmmm.
                                                    ja bym moze i chciala ten VPN do ogladania filmow ale skad mam wiedziec czy to za darmo?
                                                    i nie ma gdzie kliknac zeby sie doinformowac.
                                                    chcialam zrobic ci zrzut ekranu oferty z VPN ale nie moge tego teraz tego znalezc hahahaha...

wiec jakbys cos z tego wyrozumial.... to prosze, przetlumacz.. (ciemniej babie) :)

Minnie
                                                  • swiatlo Re: Jeszcze jakbys byl tak uprzejmy, Swiatlo... 23.11.15, 08:29
                                                    VPN oznacza virtual private network.
                                                    Widzę że sobie spaprałaś. A mówiłem: nic nie rób! Jak stary system działa to zostaw!
                                                    W10 na starym sprzęcie psuje wszystko. Robi go bezużytecznym.
                                                    Jak możesz to zrób Factory Restore na laptopie i wróć do starego systemu.
                                                  • minniemouse Re: Jeszcze jakbys byl tak uprzejmy, Swiatlo... 23.11.15, 22:17
                                                    mowiles, mowiles :) ale ja myslalam ze chodzi ci o to zeby nie szukac drog do ladowania na sile.
                                                    w koncu nagle wyslali zgloszenie ze juz moge zaladowac (czekalam w kolejce), to kliknelam.
                                                    dzisiaj jest wszakze lepiej. poustawialm wczoraj rozne konta. denerwuja mnie tylko przysylane zgloszenia np zeby zmienic default system na chrome albo cos - po co to? potrzebne mi?
                                                    I Swiatlo, ja ogolnie wiem co to znaczy VPN - ja sie tylko pytam czy warto to ladowac
                                                    i czy to jest za darmo.

Minnie
                                                  • swiatlo Re: Jeszcze jakbys byl tak uprzejmy, Swiatlo... 23.11.15, 23:22
                                                    Nie wiem co do VPN. Jeśli Twój komputer jest podłączony do sieci przez WiFi albo regularny kabel LAN, to nie ma nic wspólnego z VPN.
                                                    Na przykład ja się łączę w domu z moim komputerem w pracy poprzez VPN, ale nie sądzę abyś Ty miała taką sytuację.
                                                    Nie wiem. Jak jest to komputer domowy to nie potrzebujesz żadnego VPN. Jednak jak potrzebujesz w związku z pracą, to musisz zapytać jakiegoś gościa IT z Twojej firmy. Bo ja nie wiem.

Chrome jest po prostu przeglądarką (browser). W10 przychodzi automatycznie z Edge, więc jak kiedyś miałaś Chrome i się do niego przyzwyczaiłaś, to możesz zmienić default browser na Chrome. Chrome jest zresztą milion razy lepszy niż Edge.
                                                  • minniemouse Re: Jeszcze jakbys byl tak uprzejmy, Swiatlo... 24.11.15, 23:39
                                                    Swiatlo, ostatecznie mnie oswieciles :)
                                                    to nie potrzebuje na 100% VPN. i moge sobie zmienic default na Chrome.

poza tym wszystko juz dobrze dziala. poklikalam w ustawieniach :)

Jeszcze raz bardzo dziekuje !

Minnie
    • chris-joe Re: Windows 10 26.03.16, 18:10
      Wreszcie sie udalo. Poprzednio, jak i teraz, mialem problem z adaptacja karty graficznej w w10. Tym razem wyszukalem w sieci niezwykle prosta porade i ta zadzialala. Na razie mucha nie siada i mi sie wszystko podoba.
      • jutka1 Re: Windows 10 26.03.16, 18:18
        Ale CO sie udało?

I jaka porada?
        • chris-joe Re: Windows 10 26.03.16, 18:26
          Po instalacji w10, ekran mi sie zawezil i 'resolution' (jak po polskiemu, bo mi wylecialo z podniecenia?) zeszla na psy. W device manager karta NVIDIA zniknela w display adapters a pojawila sie generyczna karta microsoftu. Dlatego za poprzedniej proby wrocilem do w7, bo nie moglem tego przeskoczyc. Rada zas byla taka, by zrobic update karty (co mi poprzednio gie dawalo) wskazujac na stary folder Nvidia w drivie C miast kazac szukac updejtu w sieci. W ten sposob system zainstalowal na nowo Nvidie prosto ze starego, orginalnego foldera.
          • jutka1 Re: Windows 10 26.03.16, 18:30
            NIC nie zrozumiałam.

HAHAHAHAHAHAAAAA :-)))))))))))
            • chris-joe Re: Windows 10 26.03.16, 18:37
              O jezu, nvidia to akurat nazwa karty graficznej, na ktorej leci moj HP. Domyslam sie, ze sa inne marki.
              Ty lecisz teraz na 10 czy 7?
              • jutka1 Re: Windows 10 26.03.16, 18:42
                chris-joe napisał:

> O jezu, nvidia to akurat nazwa karty graficznej, na ktorej leci moj HP. Domysla
                > m sie, ze sa inne marki.
                > Ty lecisz teraz na 10 czy 7?
                Wątek został założony z zapytaniem, czy przesiąść się na W10. Lecę na W7.
                :-)
                • chris-joe Re: Windows 10 26.03.16, 18:45
                  Czyli jeszcze wogole nie probowalas instalowac 10? Od znajomej wiem, ze jej lenovo daje dupy w 10, nawet gosc z IT nie dal rady. Moj dosc stary zas HP dziala nagle w 10 wspaniale.
                  • chris-joe Re: Windows 10 26.03.16, 18:51
                    Swoja karte graficzna w 7 mozesz sobie wyczaic prawoklikajac na ikone "my computer" (w 10 to jest "this PC")- properties- device manager- display adapters i tam zobaczysz nazwe swojej karty.
                  • jutka1 Re: Windows 10 26.03.16, 18:58
                    Nie próbowałam - czekam, aż załatają dziury :-)
                    • chris-joe Re: Windows 10 26.03.16, 19:03
                      Jak dla mnie- juz zalatali. Jestem on cloud 9 w 10 :)
                      • ewa553 Re: Windows 10 27.03.16, 11:16
                        Ja nabylam nowy comp juz z zainstalowanym W10. Ale...Najpierw musi znalezc czas syn kolezanki, ktory ma mi przeprowadzic cala operacje. Bo ja mam kupe waznych rzeczy na moim obecnym compie i te musza byc najpierw skopiowane na DVD, zeby je przeniesc na nowy. Mlody mial przyjsc w Swieta, ale sie jeszcze nie zglosil wiec juz widze ze bede musiala czekac od weekendu do weekendu az znajdzie czas dla mnie. Jest absolutnie beznadziejnie jak sie jest od kogokolwiek zaleznym. Ale opanowan ie strony technicznej przerasta mnie. Dla mnie comp tak jak auto ma sluzyc do uzywania a nie musze wiedziec jak co leci. W aucie tez nie zagladam do motoru...
              • chris-joe Re: Windows 10 26.03.16, 18:43
                Wszystko dziala cudownie! I performance sie znacznie poprawil, lata wszystko szybko i bezbolesnie. I tajemnica: po ostatnim szorowaniu klawiatury mi sie kupa guzikow popaprala, shift mi nie dzialal przy wielu literach itp. Juz sie zbieralem do zakupu nowej. A tu znienacka, po instalacji 10, klawiatura sie sama naprawila, normalnie mi zmartwychwstala i to zdaje sie dokladnie po trzech dniach :)
                • blues28 Re: Windows 10 05.04.16, 15:12
                  Melduje sie uczestnik, któremu win 10 sie nie udalo. Mój komp jest nowy (HP). karta NVIDIA tez chyba nowa wiec niby nic updatowac nie trzeba?
                  A jednak po zainstalowaniu, niby wszystko cacy, bezproblemowo, wszystkie pliki na swoim miejscu. komp niby smigal, ale... otóz wlasnie! Moglam uzywac wylacznie przegladarki edge, wyszukiwarwki wylacznie Bing i nie moglam doinstalowac niczego! Zadnego nowego programi! Nic! Bo okazalo sie, ze jestem tylko uzytkownikiem mojego wlasnego kompa a nie jego administratorem. I niczego zmienic nie moge!
                  Wzielam drania pod pache, zanioslam do lecznicy komputerowej i za cale 40 € przywrócili mi ósemke. Technik nie byl w stanie zdiagnozowac przyczyny gdzie i kiedy stalam sie wylacznym uzytkownikiem bez prawa zadnych zmian w kompie.
                  Zatem chwilowo za 10 dziekuje :-)

Nie w temacie win10 ale w temacie gadzetów, zmienilam Galaxy4 na Galaxy6 i jestem zadowolona. Swietne zdjecia robi, bardzo intuicyjny i póki co sprawuje sie bdb. Choc Galaxy4 przez trzy lata nie zaprotestowal ani razu!
    • blues28 Pytanie techniczne 10.04.16, 09:40
      Szukalam watka technicznego, ale nie znalazlam wiec sie podepne tutaj.
      Moze znajacy sie na rzeczy sie wypowiedza; opinie "mniejszych znawców" równiez mile widziane :-)
      Otóz, po okresie próbnym nabylam roczna licencje antywirusa McAfee do mojego kompa i w ramach dobrego serduszka McAfee sie poleca gratis rocznie z dwoma pakietami antywirusowymi do smartfona i tableta.
      Ma ktos juz w telefonie antywirus? Ja mam nowa szósteczke, smiga jak zloto, duzo korzystam, moze warto?
      Wiem, ze po roku bede mnie nagabywac co chwile o przedluzenie licencji i po nowych cenach, ale moze jednak warto spróbowac?
      Nie mam pojecia czy to obciaza mocno tel, czy zajmuje miejsce, spowalnia itp? Jakies rady w tym wzgledzie? Z góry dziekuje :-)
      • jutka1 Re: Pytanie techniczne 10.04.16, 16:23
        Nie fosz się Bluesie. :-)
        Miałam odpowiedzieć, że nie lubię tego programu, a potem sobie pomyślałam, że byłaby to negatywna reakcja, a że już to masz, więc nie odpowiedziałam. :-)))
        • blues28 Re: Pytanie techniczne 11.04.16, 09:17
          Jutku, ja sie nie fosze o win10, bo temat juz wyczerpany. Dla mnie.
          Mnie szlo o antywirus w smartphonie :-) Stad pytanie techniczne :-)
          • jutka1 Re: Pytanie techniczne 12.04.16, 08:53
            Mnie też chodziło o MacAfee. :-)
            Ale fakt, o MacAfee na smartfona nie wiem NIC. :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka