Dodaj do ulubionych

Wakacje: plany i pomysly

11.12.15, 18:41
Mam nadzieje mniej kontrowersyjny temat.

Wlasnie sie okazalo =, ze zwolnione mnie z obowiazku wyjazdu do Polski. Plan byl taki ze jedziemy celebrowac 50-ta rocznice tesciow. Ale Szanowna Zona lub tez Pani Prezes zmienila zdanie i jedzie w kwietniu razem z bratem. Nic nikomu nie mowiac wiec bedzie niespodzianka.

Dla mnie to oznacza uwolnienie funduszy biletowych, ktore natychmiast zaczely mnie palic w kieszeni.

I teraz pytanie gdzie?
Obserwuj wątek
    • ewa553 Re: Wakacje: plany i pomysly 11.12.15, 18:46
      no nie, ertes, TY chyba nie potrzebujesz rad? Ty sobie raczej pomysl "gdzie mnie jeszcze nie bylo". Myslisz ze jest takie miejsce??
      • ertes Re: Wakacje: plany i pomysly 11.12.15, 19:10
        Jest duzo takich miejsc gdzie mnie nie bylo.
        Mozemy tak czy inaczej pogadac na tematy wakacyjne tym bardziej ze zima wokolo.
    • swiatlo Ulubiony temat! 11.12.15, 19:11
      No więc jakie wakacje? Zimowe czy letnie? A może jesienne?

Zimowe: narty, narty, narty! Co roku wyjeżdżam w inne miejsce. Chcę objechać wszystkie narciarskie resorty w moim regionie. Ostatniego roku byłem w Sun Peaks w B.C.
      Na liście jest jeszcze Whistler, Anthony Lakes, Banff (Lake Luise, Canmore, etc). Ulubione do tej pory to Big Mountain w Montanie oraz Mount Baker w Washington.
      Ale każdego roku gdzie indziej. Z wyjątkiem tego roku. Nie mogę wyjechać nigdzie w tym roku. Wesele syna mnie kompletnie zruinowało.

Letnie: stałem się cruise addict. Kocham włazic na luksusowy statek, do luksusowej kabiny, do luksusowej restauracji, potem się snorkelować na Karaibach.
      Tak, chcę objechać wszystkie rejsy karaibskie i odwiedzić trochę All Inclusive w rejonie Jukatanu/Cozumelu. Nie ma większej przyjemności niż zanurzanie się w błękitnej karaibskiej wodzie.

Jesienne: tylko Yosemite. W ogóle jesień jest świetną porą roku na wakacje. Mniej ludzi, taniej, a równie pięknie.

Generalnie: rejs na Alaskę. Start w Vancouver i na górę.
      O, jeszcze inny rejs: rejs po Dunaju statkiem Viking River Cruises. Budapeszt, Bratysława, Wiedeń, Salzburg, itd. To już wkrótce.

Inna rzecz którą muszę zrobić: wyprawa samochodowa na północ do Oceanu Arktycznego. Są dwie trasy: do Inuvik w Kanadzie, albo Prudhoe Bay na Alasce. I zanurzyć palce od nóg w Arctic Ocean.

• maria421 Re: Ulubiony temat! 11.12.15, 19:18
        Mnie by ciagnela Poludniowa Afryka i safari z aparatem fotograficznym.

• ewa553 Re: Ulubiony temat! 11.12.15, 19:24
          jestem chyba najnudniejsza osoba na tym forum, ale mnie nie pociagaja ani cudowne rejsy, ani dalekie podroze, a juz zupelnie nie mam ochoty na urlopik dluzszy jak tydzien... No, chyba zebym sie znowu wybrala w Dolomity...A tak to narazie tydzien w maju w Toskanie, a przedtem i potem w planie....
        • swiatlo Re: Ulubiony temat! 11.12.15, 19:24
          > Mnie by ciagnela Poludniowa Afryka i safari z aparatem fotograficznym.

Słyszałem że niebezpiecznie. Ale prawda, sarari byłoby cudowne.
          A może w Himalaje? Nie włazić na góry, oczywiście, to już nie w naszym wieku.
          Ale po prostu popatrzeć? Jest podobna taka droga w Tybecie z punktem widokowym na całą ścianę Himalajów. Boże, co to musi być za widok!
      • ertes Re: Ulubiony temat! 11.12.15, 19:45
        Zimowe wakacje na Karaibach tozsamo letnie, wiosenne i jesienne :)
        Niestety nie wszyscy w mojej rodzinie dziela moje checi.

Zima wiec narty. My jestesmy dosc monotematycznie gdzyz albo jezdzimy w gory obok lub do Mammoth. Wlasnie mam zaplanowany wyjazd na weekend za tydzien.
        Potem drugi raz w styczniu cala gromadka na kilka dni. Sylwester wlasnie w niedalekich gorach.

Jestem zakochany w Baja California. jest to stan/rejon Meksyku zaraz za nasz poludniowa granica. Bylem tam samochodem i na motocyklu. Po prostu fantastycznie. Super widoki, super ludzie i pyszne oraz tanie zarcie. Wogole po grzecznej i tysiacem zakazow/nakazow Ameryce tam jest prawdziwa wolnosc, ktora mozna sie wrecz zachlysnac :)
        Najwieszym problemem jest cholerny powrot przez granice. Czasami po 3 godziny w kolejce.

W rejon Yosemite zaczelismy jedzic od dwoch lat. Najpierw w samym Yoemite a potem zaraz obok w miejscu ktore nazywa sie Bass Lake. Jezdzi nas tam gromnada po 30 - 40 osob wiec caly kamping jest nasz :)

Bylem w Cozumel. Super miejsce. Tym bardziej ze my nurkujemy a tam jest fantastycznie. W tym roku na Thanksgiving chcialem jechac do Cancun ale nie znalismy biletow w odpowiedniej cenie wiec pojechalismy do Baja.
        Ja nie mam ochoty na Cruise, jakos zupelnie mnie to nie bawi. Wole pojechac na tydzien albo w jakies super miejsce i nurkowac albo zrobic jakas trase zwiedzajac wieile miejsc ale byc na wlasnym rozkladzie.

> Inna rzecz którą muszę zrobić: wyprawa samochodowa na północ do Oceanu Arktyczn
        > ego. Są dwie trasy: do Inuvik w Kanadzie, albo Prudhoe Bay na Alasce. I zanurzy
        > ć palce od nóg w Arctic Ocean.

Dalton Highway. Ja chcialbym to zrobic na motorze. Fantastyczna wyprawa.

Natomiast na lato wlasnie zaczalem planowac wyjazd na Karaiby.

1. Turks and Caicos
        2. St. Croix
        3. Bonaire

I co tu wybrac??? Czasu i pieniedzy za malo na wszystko....
        • swiatlo Re: Ulubiony temat! 11.12.15, 21:08
          ertes napisał:

> Dalton Highway. Ja chcialbym to zrobic na motorze. Fantastyczna wyprawa.
          >
          To na Alasce. Wersja kanadyjska to Dempster Highway. Tylko że Inuvik jest jeszcze w odległości od oceanu. Trzeba albo wynająć helikopter, albo w zimie po zamarzniętej McKenzie truckiem. W ogóle w zimie też musi być tam zajebiście. Chciałbym kiedyś zobaczyć zorzę.

Jest też Wales na zach. krańcu Alaski. To stamtąd widać Rosję. Ale tam się dostać można tylko lokalnym samolotem.
      • chris-joe Re: Ulubiony temat! 11.12.15, 20:56
        Case in point: Ertes napisal dosc konkretnie, ze malzonka wraz z bratem leci do Europy w kwietniu, wiec on szuka pomyslu na tenze czas.
        Ty zas natychmiast przystapiles do wyliczanki gdzie juz byles oraz gdzie chcialbys byc. Nijak do zadanego pytania.
        • ertes Re: Ulubiony temat! 11.12.15, 20:59
          Nosz kurde Chris. Zajebiscie ze Swiatlo napisal co napisal. Wlasnie o to mnie chodzi.

• chris-joe Re: Ulubiony temat! 11.12.15, 21:20
            To sie ciesze.

-Proponuje lot do Santiago w Chile, wizyte w Valparaiso, po czym motocyklem/rowerem/autem/autobusem/pieszo przez Andy do Mendoza w Argentynie oraz na zakonczenie pare dni w Buenos Aires.

-albo: lot do Brukseli (2 dni tamze) po czym reszta tygodnia na Cyprze. Gory Proodos. Wybrzeze Afrodyty.

-caly tydzien w Stambule, Zloty Rog, wycieczka solo po Bosforze do Morza Czarnego.

-sprawdz nowa linie lotnicza pn. WOW. Lata do Rejkiawiku dosc tanio. Moze od was tez. Snurkowanie w cieplych wodach na geologicznej granicy miedzy Europa a Ameryka Pln.

-Jozefow Bilgorajski na Roztoczu. Kuzyn prowadzi bardzo przyjemny guesthaus, kazdy pokoj z kominkiem.
    • ertes Re: Wakacje: plany i pomysly 11.12.15, 20:45
      https://gopro.com/channel/photo-of-the-day/adventures-in-the-phillipines?ExactTarget=true&utm_campaign=ET_Engagement_VOW_Danny-MacAskill-Cascadia-Active_12102015&utm_content=photo-of-the-day_img&utm_medium=email&utm_source=engagement&utm_term=PODVOD
      • ertes Tutaj lepiej 11.12.15, 20:46
        https://thumbnails-02.gp-static.com/v1/thumbnails/unsafe/776x443/channels-uploads/production/images/master/2326/8924e-16123402.jpg
      • ania_2000 Re: Wakacje: plany i pomysly 11.12.15, 21:34
        Karaiby - wybierz St Croix - wspanialy snorkling/diving. Miejsce sie nazywa Buck Island i jest jedynym national monument podwodnym w usa - i ma nawet podwodny trail.

Albo St.Marteen - piekne plaze, cudowna ciepla woda, super zakupy dla zony (diamenty po pol ceny haha) obie czesci - holenderska i francuska mozna objechac w jeden dzien - bezpiecznie - tylko sie jezdzi po drugiej stronie.

All inclusive w dobrym hotelu na 7 dni to 1K - a bilety na dwie osoby w obie strony z west coast 900 - wiec wychodzi taniej niz Meksyk, a plaze wg mnie o wiele bardziej piekniejsze
        • chris-joe Re: Wakacje: plany i pomysly 11.12.15, 21:42
          Ok, kto jest ania_2000? Reveal yourself, please. Prawica, lewica, centrum? Kanada, US, Europa? Yeah, fresh meat ;))
          • chris-joe Re: Wakacje: plany i pomysly 11.12.15, 21:44
            Wybacz Luiza i Kan, ze pominalem antypody. Jestem zwierz, z glowy mi wylecialo.
          • ertes Re: Wakacje: plany i pomysly 11.12.15, 21:50
            ania_2000 jest bardzo dawnym forumowiczem.
            Nalezy do komet :)

• swiatlo Re: Wakacje: plany i pomysly 11.12.15, 21:55
              ertes napisał:

> ania_2000 jest bardzo dawnym forumowiczem.
              > Nalezy do komet :)
              >

Pamiętam! :)

Czy ania_2000 to nie Anza? Nie, to nie Anza. Anza była z El Paso w Meksyku.
            • ewa553 Re: Wakacje: plany i pomysly 11.12.15, 21:56
              ale chyba z 10 lat tu nie byla? Jak widac nie tylko ja zapomnialam kto zacz. Wolno spytac?
            • ania_2000 Re: Wakacje: plany i pomysly 11.12.15, 22:08
              :)

Jestem z Portland w Oregonie a orginalnie ze Szczecina - nie znam Swiatlo (nie chodze do Kosciola;) a prawdopodobnie mamy byc moze wspolnych znajomych, bo Portland to jest jednak male miasto i nieduzo Polakow tu mieszka.

Co do polityki - Nie jestem zwolenninkiem PIS, wogole nie interesuje sie Polska polityka i poniekad gratuluje sobie tego, ze nie musze. Mieszkam w Stanach od przeszlo 20 lat, wiec raczej malo mnie juz laczy. Mieszkam w liberalnym stanie, wiec Bernie Sanders powinien byc moim kandydatem - ale podoba mi sie troche Trump! ze swoim niewyparzonym jezykiem, przynajmniej robi zamet wsrod starych durni z GOP;)

Na forum kiedys sie "udzielalam" ale po komentarzach Dona dalam sobie wtedy spokoj i tak mi just to zostalo - zagladam tutaj jednak czasami, bo z prawdziwa przyjemnoscia moge poczytac interesujace watki osob z roznych krajow swiata.

jestescie super grupa, i tak trzymajcie - tyle lat wytrzymaliscie wszyscy ze soba, to juz prawie dobre stare malzenstwo:)

• ewa553 Re: Wakacje: plany i pomysly 11.12.15, 22:14
                dziekuje za wyjasnienia Aniu. I pozdrawiam z Niemiec gdzie jestem od 40 lat a mimo tego interesuje sie tym co w Polsce. Moze dlatego ze mieszkam blizej, wiec slysze co sie tam dzieje:)
                • ania_2000 Re: Wakacje: plany i pomysly 11.12.15, 23:24
                  Rowniez pozdrawiam Ewa - i masz racje, bliskosc do kraju powoduje czy sie sie chce czy nie wiekszym wplywem i zainteresowaniem. Ja mam daleko i tak zadko jestem w PL ze nie mam zbyt wielkiej mozliwosci uczestniczyc na biezaco.
              • ertes Re: Wakacje: plany i pomysly 11.12.15, 22:24
                Zagladaj czesciej :)
              • swiatlo Re: Wakacje: plany i pomysly 11.12.15, 22:50
                ania_2000 napisała:

> :)
                >
                > Jestem z Portland w Oregonie a orginalnie ze Szczecina - nie znam Swiatlo (nie
                > chodze do Kosciola;) a prawdopodobnie mamy byc moze wspolnych znajomych, bo Por
                > tland to jest jednak male miasto i nieduzo Polakow tu mieszka.

Na pewno się znamy. My też do Stanisława nie chodzimy, chodzimy do Christ The King w Milwaukie. Udzielamy się też okazyjnie na festiwalach. No i od czasu do czasu chodzimy do Dziadka w piątki.
                No jestem ciekawy kto jesteś. Ale nie mów ani nie podpowiadaj.... :)
                • swiatlo Re: Wakacje: plany i pomysly 11.12.15, 22:53
                  Chyba wiem. Czy Twoje zdjęcie fejsbukowe to uśmiechnięta pani w różowych okularach?

• swiatlo Re: Wakacje: plany i pomysly 11.12.15, 22:55
                    swiatlo napisał:

> Chyba wiem. Czy Twoje zdjęcie fejsbukowe to uśmiechnięta pani w różowych okular
                    > ach?
                    >

Nie, to nie Ty. Tamta jest z Warszawy.

• iwannabesedated Przebóg, Szczecinianka! 11.12.15, 22:50
      Z której dzielni, dobra kobieto??? Ja z Pogodna.

Chętnych na Południową Afrykę, lub w ogóle antypody, zapraszam do Chatki Puchatka w Kwa Zulu Natal, okolice Margate. Mamy palmy, maupy, laguny, plantacje kawy oraz bananów, tanie lokalne wino, dobre żarcie, góry Drakensberg i różne takie. Na północy graniczymy ze Suaziland, na zachodzie z Lesotho, na południe jest the Wild Coast gdzie prują z giwer wpierw, a potem dopiero pytają kto idzie. Jest bosko.

Warto też odwiedzić Kapsztad oraz winnice Stellenbosch.
      • ania_2000 Re: Przebóg, Szczecinianka! 11.12.15, 23:08
        Ja z samego srodmiescia jestem, z Wyzwolenia:) - LO 1 a potem US na Mickiewicza:)

Bylam w Szczecinie dwa lata temu, zjadlam pasztecik z barszczykiem na Wojska Polskiego. I wizyte uwazam za udana:)

• iwannabesedated Re: Przebóg, Szczecinianka! 11.12.15, 23:40
          No masz, a ja LO II, a potem US... A.... :)

Wizyta bez pasztecika się obyć nie może... Wały Chrobrego zaliczyłaś? Ja byłam ostatnio bodaj 3 lata temu, była nowa "Starówka", moczenie nóg w Głębokiem, deptanie deptaku Bogusława i takie tam szczecińskie zboczenia. Podziemii gdzie ukryte wejście jest pod Dworcem - znowu się nie udało zaliczyć :(
    • swiatlo Ertes 12.12.15, 02:13
      Czy możesz polecić jakiś Twój ulubiony All Inclusive w Meksyku po tej stronie.
      Mamy pomysł aby pojechać tam teraz w przerwie świątecznej, w czasie Dec 26/27 do Jan 2/3.
      Oczywiście mogę zrobić własny research, ale może masz jakiś input.
      • ertes Re: Ertes 13.12.15, 16:50
        Ja nie jestem all-inclusive type a person. Bylismy z dziecmi na Cozumel. I to bylo fajne bo nasz starszy syn chodzil sobie na hamburgery kiedy chcial. Bardzo mu sie to podobalo.
        Z reguly jezdzimy na VRBO w ktorym moja zona jest mistrzynia znajdowania dobrych miejsc.
        Tak czy inaczej w rejonie Cancun nie popelnisz bledu w zadnym all inclusive :)
        A jak juz tam trafisz to konieczna jest wizyta do Xcarret.
    • blues28 Re: Wakacje: plany i pomysly 12.12.15, 08:33
      O! Jaki ladny watek :-)
      Najpierw witam Anie, bo ja pamietam z poczatków mojej bytnosci tutaj. Faktycznie wtedy sierdzil sie mocno Don.
      Ja Cie lokalizowalam na North-West, tak samo zreszta jak Triskel, (która tez tu bywala) nie podejrzewajac, ze to tak bliskie sasiedztwo Swiatly :-)

Plany wyjazdowe sa super i najpierw podczepie sie pod wyprawe arktyczna Swiatlo (Alaska tez moze byc:-), tylko mnie by sie jeszcze marzyl zaprzeg psi, no, jak u Londona!
      Himalaje tez zacny program, ale obawiam sie, ze Katmandu jeszcze sie nie dzwignelo od ostatniego kataklizmu :-(

Chcialabym odbyc podróz do japonskich gór, w pobliza jednej z kanowych, narciarskich wypraw. Nie wiem czy to bylo kolo Sapporo czy Hakuby, ale to tam gdzie sa te gorace zródla, w których niesamowite malpy macza tylki i odprawiaja sesje spa w zasniezonym krajobrazie :-)

Poza tym chcialabym przebyc trase ptaka quetzal w mglistych lasach Costa Rica, Gwatemali i Nicaraguy. Zakonczyc wizyte w tgradycyjnej distillery rumu Flor de Caña w Nicaragui.

Jeszcze raz do katarakt Iguaçu, od strony brazylijskiej przejsc cala trasa katarakt w pln Argentynie, potem udac sie do Patagonii, a jak pieniedzy wystarczy to zahaczyc o Ziemie Ognista! To wyjazd - marzenie, choc w Iguaçu bylam, oblatywalam avionetka, podplywalam motorówka i wreszcie szlam przeciwleglym brzegiem, ale to wciaz za malo na taki cud przyrody.

A dla m ilosników malt whisky moge polecic szkockie Highlands, Od Aberdeen do Loch Ness, zwiedzajac po drodze tradycyjne destilleries, nocujac we wspanialych manor hauses przerobionych na hotele, ale zachowujac styl i ducha prawdziwego manor house. Ja tam bylam w pazdzierniku i pejzazowo jest to niezapomniany wyjazd.
      • kan_z_oz Re: Wakacje: plany i pomysly 12.12.15, 09:23
        Podpinam sie pod Twoje preferencje wakacyjne, tez bym chciala. Hakuba jest niedaleko od Shiga Kogen ktore znam, najblizsze miasto Nagano. Do malp w parku, jednakowy prawie dystans. Malpy zreszta biegaja po stokach narciarskich oraz proboja sie dostac do hoteli, co mozna obserwowac siedzac na zewnatrz.

Dorzuce w ramach kruzow, ktore nie sa moim ulubionym sposobem spedzania czasu, ze jest taki jeden dookola swiata Sydney-Sydney...haha...na ten bym sie wybrala. Nalezy tylko zarezerwowac 102 dni, min 20-30K, plus extra 10K na wycieczki z portow.

Kan
        • kan_z_oz Re: Wakacje: plany i pomysly 13.12.15, 10:50
          Ok, postaram sie bardziej...Australii sie nie odwiedza - nie twierdze, ze chcesz , czy powinienes, bez jakiegos bardziej zorganizowanego planu. Jest tutaj to co masz juz u siebie, jest to co masz za grosze na Karaibach.
          Jest tez to, czego nie ma nigdzie indziej. Najbardziej niedostepne szlaki, drogi odizolowane od ludzi, cywilizacji przyciagajace z tego powodu rozne osoby. W zamian mozna spedzic czas na lonie natury, i w samotnosci ogladajac rzeczy, podziwiajac faune i flore, ktorej nie ma nigdzie indziej.

Jak bedziesz planowal dluzej niz 14 dni lub okolo to daj znac. Lot z Los Angles do Sydney to najdluzszy przelot jaki tylko jest. Trzeba wiec byc naprawde zdreterminowanym oraz przygotowanym na niewygody i przygody.

Kan

• xurek Re: Wakacje: plany i pomysly 13.12.15, 12:59
      ja chce kiedys przejechac cala czesc Panamericana, ktora jest w Ameryce Srodkowej i Pd (na calosc nie mam czasu a w USA i Kanadzie juz przynajmniej bylam).

Poza tym chcialabym zwiedzic Gruzje. Oprocz tego Poludniowa Afryke, wiec moze zgolsze sie do Stokrotki. Moge sie ewentualnie wymienic na szalas nad polskim morzem albo B&B w Szwajcu :).

I bardzo chetnie wybralabym sie na Madagaskar.
      • chris-joe Re: Wakacje: plany i pomysly 13.12.15, 13:37
        Sie pewnie po prostu starzeje. Coraz mniej mnie ciagna 'odlegle i nieznane' kierunki. W moich cyklach wyjazdowych Brazylii mi brak najbardziej. Gdy nadciaga 'rok europejski', zaluje bardzo ze to nie bedzie Brazylia. Mimo, ze Brazylia potrafi wkurwiac niemal tak jak QC.
        Wczoraj wybralem sie na ulice Monk w Montrealu; sie tam ostrzyglem, wpadlem do polskich delikatesow po melise. Cala ulica to smieciowa zwalka, jakby strajk smieciarzy trwal od miesiecy wielu. A to po prostu montrealska norma. W cholernej Brazylii trzeba sie wybrac pod favele, by takie smietnisko zaobserwowac. A tu tlumy sie przechadzaly sobotnio -dzien byl niemal pazdziernikowy, cieply, sloneczny- wsrod tych zwalow smiecia. Zadni Syryjczycy- normalny pelnokrwisto quebecki Montreal...
      • ertes Re: Wakacje: plany i pomysly 13.12.15, 16:48
        Jechalem Panamericana w Peru pomiedzy Lima i Nasca. Szczerze mowiac to nic ciekawego. Szary piach w wiekszosci.
        Ameryka Poludniowa bardzo mnie sie spodobala i mysle ze nastepna wycieczka w tamte rejony to bedzie Chile.
        • ania_2000 Re: Wakacje: plany i pomysly 13.12.15, 18:15
          Mi sie marzy polnocna Europa - Islandia, Irlandia, Szkocja, Norwegia. W kazdym kraju miesiac:) Rowniez Alpy - zima. Ale doskwiera ciagle za malo czasu - urlopu na takie wycieczki. Moze kiedys na emeryturza;) Na razie wykorzystanie 3 tygodni urlopu co mi rocznie przysluguje konczy sie na tygodniowym wyjezdzie zima w cieple kraje (Meksyk lub Karaiby) drugi wyjazd to tydzien na nartach i zostaje tylko 7 dni ktore sie wykorzystuje doraznie na rozne regionalne wyprawy. Zachodnie USA sa tak pelne roznych atrakcji - -pod kazdym wzgldem - ze w sumie mozna tu jezdzic 10 lat i tak ciagle bedzie malo:)
          Ale mam problemy:0
          A przeciez najwazniejsze to zeby zdrowym byc:)!
    • iwannabesedated Re: Wakacje: plany i pomysly 13.12.15, 20:46
      Ja o tym od lat mędzę, więc pewnie wszystkich znudę, ale. Trasa Orient Expressu Paryż Stambuł przez Wiedeń, Budapeszt, Bukareszt. W Stambule przesiąść na jedostkę morską i nawiedzić Odessę, Krym, Soczi, stamtąd przebić nad Kaspijskie Morze, kupić konia, osła lub innego barana i w jasne cholerę tam po tych różnych dziwnych - stanach buszować, być widzianą w jakichś Taszkientach, czy innych Samarkandach, w końcu wyłonić się w Japonii, tam w tym miejscu gdzie w ciepłych źródłach moczą dupy maupy i tam dołączyć do Kana i Bluesa ;)

https://lh6.ggpht.com/__zoKJ77EvEc/S1ckVfsJqkI/AAAAAAAACa0/YHV2o1wydTY/snow-monkeys%20(3)%5B2%5D.jpg?imgmax=800
      • jutka1 Re: Wakacje: plany i pomysly 13.12.15, 20:49
        LIKE LIKE LIKE !!!
        :-)))
    • ertes Ania cos dlaCiebie 22.12.15, 17:45
      Four Of The Best Caribbean Islands In Central America
    • ertes Re: Wakacje: plany i pomysly 21.01.16, 00:11
      www.vrbo.com/263075

Jak ktos chcialby mnie przy okazji zaprosic to sie polecam :)
      Miejsce obledne.
      • ania_2000 Re: Wakacje: plany i pomysly 21.01.16, 02:59
        nie draznij:)
        • ertes Re: Wakacje: plany i pomysly 21.01.16, 03:16
          Chyba samego siebie hehehe
          • jutka1 Re: Wakacje: plany i pomysly 22.01.16, 09:50
            Zaczelam myslec o malym tygodniowym urlopie na poczatku maja. Nie wiem jeszcze, dokad.
            • kan_z_oz Re: Wakacje: plany i pomysly 22.01.16, 12:37
              Co zdecydowales Ertes? czy nadal myslisz?
              Pare lat temu wynajmowalismy w gronie znajomych rozne takie fajne miejsca na weekendy, ktore byly wakacyjnymi domami zamoznych ludzi. Mozna bylo znalesc w pokoju 20 kapeluszy slonecznych, butelki perfum wlaczajac Channel No5, tysiace ksiazek wlaczajac mala biblioteke w ubikacji. I takie rozne inne, ktore malo kto trzyma w normalnym domu; jak cenne obrazy na scianach...haha
              • ania_2000 Re: Wakacje: plany i pomysly 22.01.16, 16:53
                od pewnego czasu zaczelismy korzystac rowniez z AirBnB - i zawsze trafiamy bardzo dobrze.
                W porownaniu do VRBO jest taniej. Albo moze trafiamy na lepsze oferty. Kurcze, tylko na bogaczy nigdy nie trafilam, zadnych butelek francuskch perfum nie znalalzam walajacych sie po katach:)

Jutka - na tydzien bym pojechala do Prowansji na wino:) np. tutaj
                www.airbnb.com/rooms/6061366?checkin=05%2F15%2F2016&checkout=05%2F21%2F2016&s=DKl1Ui79
    • ertes Re: Wakacje: plany i pomysly 23.01.16, 01:55
      A wiec dzieci zabukowane na lato do Polski.
      Czyli mozemy jechac na wakacje!!!

Kierunek Karaiby :)
      • ania_2000 Re: Wakacje: plany i pomysly 23.01.16, 02:19
        Super kierunek - tylko wy tam latem lecicie? Oby do tego czasu zawirusowane Zika komary padly i zeby ci zony nie ugryzly!
        • ertes Re: Wakacje: plany i pomysly 23.01.16, 03:17
          Ciaza nam nie grozi wiec nie ma problemu.
          • ania_2000 Re: Wakacje: plany i pomysly 23.01.16, 03:48
            no chyba ze tak
    • ertes Ania 11.02.16, 18:18
      Czy bylas moze w Tajlandii?
      • ania_2000 Re: Ania 11.02.16, 22:25
        NIe, nie bylam - i szczerze z reka na sercu powiem, ze raczej nie chce tam jechac. Mnie wogole East nie pociaga - Azja, Indochiny - te rejony moga dla mnie pozostac nieznane. Moi bliscy znajomi byli, tyle ze nie "cywilizacyjnie" ale backpacking na swoja reke - pieknie, plaze i tak dalej, ale kolezanka sie odwodnila i prawie zyciem tego nie przeplacila lezac na zardzewialym lozku z 19 wieku w jakiejs kurnej chacie, ktora nazywala sie miescowy szpital. A jej maz szedl 10 km do "apteki" kupic kroplowke. Tego typu historie mnie raczej zniechecaja. Jednak osobiscie wole bardziej cywilizacyjne i mniej zatloczone tereny. A o Tajlandii moge jakis reportaz ogladnac albo przeczytac wspomnienia:) z bezpiecznej odleglosci:)
        • ertes Re: Ania 11.02.16, 23:54
          hmmm coz, ja wlasnie bardziej backpacking chce zrobic. Zaczalem wlasnie powoli planowac :)
          • chris-joe Re: Ania 12.02.16, 03:24
            I sie nie zrazaj, Ertes. Na kazda zla anegdote podrozna znajdziesz tuziny dobrych. (I odwrotnie ;)
            Zjechalem kawalek Azji Pld.-Wsch. sporo lat temu (17? 18?), solo, z plecakiem i on a shoestring. Tajlandia, Malezja, Singapur, kawaleczek Indonezji. Bylo bosko i tesknie.
          • ania_2000 Re: Ania 12.02.16, 04:16
            Nie, no to inna sprawa - jak zona chce, to podroz na pewno bedzie super:) Ja mowie to ze swojej perspektywy - no ale ja jestem z tych co maja cykora. I raczej nietowarzyska;) co przy takim rodzaju wakacji odgrywa glowna role - musisz bez przerwy sie z ludzmi komunikowac.
            • chris-joe Re: Ania 12.02.16, 04:52
              Tez niekoniecznie. Ja jestem zwykle bardziej otwarty i komunikatywny wlasnie gdy podrozuje z kims. Niemal w kazdy urlop z Brazem (juz 15 lat chyba...) tak nam wypada, ze mamy zwykle roznice 1 tygodnia w naszych datach, czyli na 5-6 tygodni 1 spedzamy solo. I w te wspolne tygodnie wlasnie jestem towarzyski, gadam na prawo i lewo. Solo zas staje sie introwertycznym obserwatorem i podsluchiwaczem. Nagabiony, owszem, sie uchyle, nawet otworze, na chwile. Czasem zaczepie, by ktos mi cos wyjasnil. Wymienie kilka zdan, przeprowadze nawet dluga rozmowe, jesli ktos ma ochote i sie to klei. Jednak chetnie wracam do samego siebie. Do wycofu i podgladactwa. Ale to moze cos z osobowa natura jest? Bo mi sie zdaje, ze z natury jestem introwertyk, z treningu i doswiadczenia jeno wytresowalem sie na chetnego i otwartego gadacza... See, I'm brooding... ;)
              • ania_2000 Re: Ania 12.02.16, 04:59
                Chris, a ty mi wygladasz na dusze towarzystwa - i centrum kazdego party:)
                • chris-joe Re: Ania 12.02.16, 05:39
                  Czasem sie zdarza, ale nie czesto :)))
                  • chris-joe Re: Ania 12.02.16, 06:04
                    Gdy tylko mi sie to wyslalo, zdalem sobie sprawe jaki to nonsens.

Kiedys za mlodu (o PRL mowie) mialem 'zlamane serce' i brat z narzeczona (wowczas jeszcze) dla serca tego kurowania wyslali mnie na kurs ballroom dancing. Chodzilem tam chyba przez rok. Wyuczylem sie foxtrottow, walcow wiedenskich i angielskich, jive'ow i czego tam jeszcze. Uczniami byli glownie nieudacznicy, niespecjalnie ladne dziewczyny i starzejace sie panny (po 30ce!), niezbyt atrakcyjni chlopcy i panowie, nieco wlasnie zlamanych serc.
                    Jednym z pozytywnych skutkow tego kursu bylo to, ze jako swiadek na slubie brata odwalilem ze swiadkowa calkiem porzadne tango z calkiem porzadnymi figurami. I to bez zadnych prob.

Dowiedzialem sie tam takze, ze nie tylko do tanga trzeba dwojga, zas do dobrego tanca gremialnego- dobrego gremium; ale ze i dobry trening jest podstawa.
                    Oraz ze: we're only so good as the people we are with. Gdy jest iskra- to sie iskrzy :) A bywaja dni, gdy nikt i nic nie pomoze...

(Nawiasem, dzis nawet glupiego jive'a bym nie potrafil zatanczyc.. )
    • jutka1 A ja chcę 11.02.16, 22:03
      ... a ja chcę na Bergamuty.
      Ale okazało się, że zamiast Bergamutów pewnie polecę do good ol'USofA, bo najlepsiejsza najstarsza stażem psiapsiółka chce jesienią zmieniać stan cywilny. I zgodnie z naszą obopólną tradycją, jorstruli ma być świadkiem na ślubie.
      A że będę mogła najwyżej na tydzień, to już jestem przerażona zmianą czasu x2 w ciągu tygodnia. :-(
      Niech się chociaż euro nieco wzmocni, bo nawet zakupów nie zrobię tyle, ile zwykłam. :-)))

Bergamuty w 2017 i tak mi dopomóżcie anioły. :-)))
      • ania_2000 Re: A ja chcę 11.02.16, 22:20
        Oo:) a gdzie psiapsiolka bedzie wychodzic? Moze na West Coast?:) Bo jak tak, to zapraszam! Etam, jak na krotko to czasu nie ma co sobie w organizmie zmieniac, szbyko raz trzask prask zleci. Ja raz tak bylam w PL - 5 dni. 9 godzin roznicy. Bylam ready na akcje, kiedy ludzie spali. Ale ze to byl wyjazd pracowy, to sie dobrze skladalo, bo funkcjonowalam w naszych biurowych godzinach.
        Czy Bergamuty to Bermudy?
        • jutka1 Re: A ja chcę 11.02.16, 22:52
          Wschodnie wybrzeże. :-(
          Ale dziękuję za zaproszenie, nigdy nie wiadomo - może kiedyś skorzystam? :-)
        • jutka1 PS. Re: A ja chcę 11.02.16, 23:04
          A "moje" Bergamuty to St Lucia, Martynika, Gwadelupa, Barbados i Grenada. :-)
          • ertes PS. Re: A ja chcę 11.02.16, 23:59
            Wlasnie, ja juz mialem 100% ze jade na Turks and Caicos. Moment przed kliknieciem na kupienie biletwo ktore w zeszly weekend bylo po zaledwie $480 Strasznie Gruba rzucila haslo: Tajlandia.

i... i sam juz nie wiem ale chyba Tajlandia bedzie. Zlozylem taki lot co bede mogl zostac poltora dnia w Tokyo wiec bedzie bonus. Ale co w Tajlandii robic to nie wiem gdyz jest tyle pieknych miejsc.
            Na pewno Bangkok, Phuket, Phi Phi, Ko Samui. a teraz szczegoly.
            Nauczenie dowswiadczeniem z Peru zakupilismy Lonely Planet. Bedzie latwiej.
            • chris-joe PS. Re: A ja chcę 12.02.16, 03:41
              Brzmi bosko. Bylem i na Ko Samui, ale zaraz ucieklem na Ko Pha Ngan, bo na Ko Samui juz wtedy to bylo wielkie party. I tam dotarlem na niewielka plaze z chatkami na kijach do wynajecia za niewielkie grosze (wtedy..) i przy porannym przyplywie wylazilem na malutki deck chatki prosto z lozka i skakalem do morza na poranne oblucje... Mniam :)
              • ania_2000 PS. Re: A ja chcę 12.02.16, 04:18
                haha - ja bym ci palec na tym kliknieciu zatrzymala na Turks:)
              • ertes PS. Re: A ja chcę 12.02.16, 04:51
                ko Pha Ngan.
                Zanotowane. Niestety jestem ograniczony czasowo wiec podejrzewam ze bedzie trzeba ograniczac sie dosc ostro.
          • ania_2000 PS. Re: A ja chcę 12.02.16, 04:41
            ooo Jutko, no ba - ja tez tam chce!! tylko problem jest taki ze jak juz tam dojade, to ciagle mam te sama historie - nie chce wracac! no f..ing way!
            a potem depresja haha
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/nh/ej/3x8z/Aoa6kAy4dS827245cA.jpg

• ertes PS. Re: A ja chcę 12.02.16, 04:53
              Co to za maluskie zdjatko?
              Ja wracam w miare chetnie. Co nie znaczy ze nie marzy mi sie jakas chatka gdzies na plazy. Niestety na to jestem za biedny :(
              • ania_2000 PS. Re: A ja chcę 12.02.16, 05:07
                to jestem ja a w tle Pitons - na St. Lucii.
                Mi sie tez marzy chatka na plazy, ale podejrzewam ze gdybym ja miala to by sie skonczylo jak ta stara historia o tej chatce w Karkonoszach:)
                W sensie jak masz cos fajnego na jakis czas to niech juz tak zostanie - co innego odwiedzac raj, a co innego mieszkac :))))

www.youtube.com/watch?v=eumEuK1sD90
                • jutka1 PS. Re: A ja chcę 12.02.16, 08:01
                  Ach. Tęsknię do Bergamutów.
                • ertes PS. Re: A ja chcę 12.02.16, 19:14
                  A nie masz wiekszego? Tutaj nawet z lupa nic nie widac....
                  • ania_2000 PS. Re: A ja chcę 13.02.16, 01:01
                    Bergamuty: Grudzien 2015

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/nh/ej/3x8z/iu3VmWB5ZYk2BJk3jB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/nh/ej/3x8z/Aoa6kAy4dS827245cB.jpg

• chris-joe PS. Re: A ja chcę 13.02.16, 02:30
                      jezu, Anka, ty jestes szczeniara! ;) Chyba najmlodsza na naszym starczym forum :) Ile wiosen?
                      • kan_z_oz PS. Re: A ja chcę 13.02.16, 04:01
                        Hello beautiful - nie moglam sie powstrzymac...haha
                    • jutka1 PS. Re: A ja chcę 13.02.16, 08:02
                      Śliczności. :-)))
                      • maria421 PS. Re: A ja chcę 13.02.16, 08:32
                        Piekna dziewczyna na tle pieknego krajobrazu :-)
                        • ania_2000 PS. Re: A ja chcę 13.02.16, 08:39
                          eee...kochani, prosze przestac - ani tam mloda ani zadne tam pieknosci - dziekuje za komplemetny ! a to wszystko dlatego ze w takich bergamutach to kurde kazdy sie tak relaksuje i odpoczywa, ze od razu radosc na gembie swieci:)
    • ertes Najpiekniejsze plaze na Swiecie 19.02.16, 22:27
      Plaze
      • ertes Re: Najpiekniejsze plaze na Swiecie 19.02.16, 22:34
        3 mam zaliczone :)
        • chris-joe Re: Najpiekniejsze plaze na Swiecie 20.02.16, 02:32
          Niektore rzeczywiscie gitesowe, ale na zadnej z nich nie bylem. Moja ulubiona to nadal ta (foty sa panoramiczne, wiec trzeba na kliknac by zobaczyc oryginal w calosci):

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/cd/kj/u2vx/5CJ7JErek7SQKYU2JB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/cd/kj/u2vx/n7BBS8QdKo7xfih1eB.jpg
          • ewa553 zdjecie na Bergamutach? 23.02.16, 12:14
            a gdzie jest kot w butach???
        • maria421 Re: Najpiekniejsze plaze na Swiecie 23.02.16, 13:52
          ertes napisał:

> 3 mam zaliczone :)

Turks and Caicos biora moje dzieciaki pod uwage w planowaniu honey moon.

A ja keidys widzialam w TV te plaze i sie zachwycilam

https://www.traumstrand-afrika.de/fileadmin/_migrated/pics/breezes_beach_club_header.jpg

Zanzibar
          • ania_2000 Re: Najpiekniejsze plaze na Swiecie 23.02.16, 18:27
            Jest taka plaza - ale nie na tej liscie - ktora mi sie najbardziej podobala.
            Dominican Republic - Saona Island. Ach:)

W drodze do niej przeplywa sie przez duzy odcinek plytkiej wody - gdzie mozna stac zanurzonym do pasa w odleglosci, no tak na oko - 1 km.

dodam ze woda ciepla jak wannie, a piasek bialy - i jeszcze duzo korali!

https://www.therealdr.com/images/stories/saona.jpg
            • jutka1 Re: Najpiekniejsze plaze na Swiecie 23.02.16, 21:10
              Wykończycie mnie...
              :-)
              • ertes Dla Jutki 24.02.16, 02:21
                https://lh3.googleusercontent.com/-ErtSIoQ3_Sk/T_dFGKHK-iI/AAAAAAAAY8o/hRQ2V6KeLDw/s720-Ic42/DSC_0560.JPG
                • jutka1 Re: Dla Jutki 24.02.16, 08:08
                  Maupa. :-D
                  PS. Good for you! :-)
                  • ewa553 Re: Dla Jutki 24.02.16, 11:47
                    Podzielam Twoje zdanie, Jutka:)
                • chris-joe Re: Dla Jutki 25.02.16, 02:30
                  Mnie krew poprostu zalala i chcialem wolac "Idz mi precz!", alem sobie zdal sprawe, ze wlasnie jestes 'precz', wiec glupio tak wolac. Z zawisci wiec postanowilem krzyknac "Wracaj do domu!", ale i tu sie ocknalem, ze dom masz w Kaliforni... Kurde, i tak mi zle, i tak niedobrze ;)

Wyglada to na Tajlandie jak w morde strzelic. Uzywajta :)
                  • ertes Re: Dla Jutki 25.02.16, 08:20
                    To Bora Bora :)
                    • ewa553 mini-urlopik 02.03.16, 21:06
                      Po wielogodzinnych poszukiwaniach lotow i B&B zdecydowalysmy sie leciec prosto do Gdanska.
                      Bo samolot /WizzAir) lata tylko we wtorki i soboty, wiec mialysmy tylko dwie mozlkiwosci: 4 dni albo tydzien. Tydzien za duzo, a 4 dni za malo aby mieszkac w Pucku, co wstepnie planowalam.
                      Tak wiec znalazlam faje B&B przy samej fontannie Neptuna. Jak bedziemy miec okna od ulicy, to czekaja nas straszne halasy. Ale same wloczymy sie do poznej nocy po knajpach, wiec jakos to
                      przezyjemy. Musze na czas zamowic oprowadzanie po niemiecku. Ja bylam w Gdansku conajmniej 45 lat temu, wiec sie tym razem na oprowadzacza nie nadaje... Mam nadzieje ze bedzie fajnie i ze Edda nie bedzie rozczarowana.
                      • jutka1 Re: mini-urlopik 02.03.16, 21:33
                        Polecam korki do uszu. :-)))
                        • ewa553 Re: mini-urlopik 02.03.16, 21:38
                          Jakos to przezyjemy. Mam doswiadczenie: we Florencji mieszkalismy w pieknym palacyku w bocznej ulicy. Tylko...codziennie chyba juz o 4 rano jechaly wozki z towarem na pobliski targ. Po bruku. Drewniane, obite blacha kola na bruku. Czy myslisz ze Gdansk to przebije? :)
                          • ania_2000 Re: mini-urlopik 02.03.16, 21:44
                            Ja mialam pokoj przy ulicy - wogole nie ruchliwej i spokojnej - ale codziennie nad ranem - ok 4 am - przyjezdzaly wielkie wozy, takie co sie sie cofaja ciagle - do smieci, albo dostawcze (na dole byly sklepiki) i robily piiii piiii piii piiiiiiiiiiiii Nozesz! Nawet nie bylo slychac jak nadjezdzaly tylko ten PIIIIIIIIIIIII. i juz po spaniu:)
                            • jutka1 Re: mini-urlopik 02.03.16, 22:35
                              Z najświeższego doświadczenia: po mordorze padłam wczoraj wyczerpana, i ze zmęczenia zapomniałam o korkach do uszu.
                              O 5:20 obudziły mnie krzyki pijanych młodzieńców, pewnie wracających z imprezy, żegnających się pod moimi oknami.

Nigdy więcej bez korków do uszu.
              • ania_2000 Re: Najpiekniejsze plaze na Swiecie 24.02.16, 06:13
                na sniadanie aby sie poczuc bosko.

Here is my Slice of Paradise Smoothie:

2 cups of fresh pineapple, cubed
                2 cups of frozen bananas
                2 cups of water or coconut water

Blend all the ingredients together.

Drink.

add rum if needed :)

https://www.birthdaypartybabble.com/images/mai-tai-ver1-ps.jpg
                • ertes Re: Najpiekniejsze plaze na Swiecie 24.02.16, 16:12
                  Albo i szampan ze zlotymi platkami na Bora Bora:

https://lh3.googleusercontent.com/-SakxGeVqwtQ/T_dDr0klvDI/AAAAAAAAY8o/-gXOT7v_wfo/s720-Ic42/DSC_0438.JPG
                  • jutka1 Re: Najpiekniejsze plaze na Swiecie 24.02.16, 19:47
                    No wreszcie mogę się wyzłośliwić! Złe kieliszki!
                    HAHAHAHAHA :-)))
                    • maria421 Re: Najpiekniejsze plaze na Swiecie 24.02.16, 19:51
                      jutka1 napisała:

> No wreszcie mogę się wyzłośliwić! Złe kieliszki!
                      > HAHAHAHAHA :-)))
                      >

To samo pomyslalam :-)

• ertes Re: Najpiekniejsze plaze na Swiecie 24.02.16, 19:54
                      No kurde kieliszkow z domu nie bralismy :)
                      • jutka1 Re: Najpiekniejsze plaze na Swiecie 24.02.16, 22:11
                        No dobra, gospodarze dostają w beret. :-)))
                        Musiałam znaleźć CUŚ, bo bym była pękła z zazdrości. :-)))
                        • ertes Re: Najpiekniejsze plaze na Swiecie 24.02.16, 22:52
                          No to zebys miala o czym myslec: Roatan - French Key

https://lh3.googleusercontent.com/MqWEE6B7PPBQ3TvuBwI1tJ4RB7AzhQjZfQz5OVz82ZMzD0eVuTZ3_CHrv7CCxcMPc4x-DtE_Rj0Q_hCPwL-XDoi6-zl3jVAEhRGNqoAf4wMAyRs9bZDxDYQqfQQ5PRNnr41h2_U3L6pDoRs2iYXXWbpDTSVt1cebPvZHlRsK3K1GtQWuRg5l621sNk1wkt167me75PAn2kTs7-MBPiHj94WlOU1WB3V9gdngittSDnqVTjUq_wOstdM5A3noQxaq21nBxCoh3WHK03s5Yh3UCsiAkcX1KLJMQm9cE54uFi55bGnexSapGHeowBctSlcx6-yA3ivDKd-7BDghPlhfuTJ5sVbAhngwANHIWBIm_WWzcR8FQog7EYr493-wLmYClkkCCjbK2Q4Ds6hgjlxjVqQc3HNab-W3z0YIOWOM86lPNmOlmN1DnFJV4Mvh9iC2b2Almpc5RN0AjN_f1wmazrT0c1eu4EB0aSKh98fK1hprcfYmTiRfIJsCiFDdbpugWsTrBir1nDwxIOjjQyrKbjHoeBK84TbBrvKvL0ylUlKAWORXz5R7JIuoXd4_Wj7yjzWh2g=w1487-h995-no
                          • jutka1 Re: Najpiekniejsze plaze na Swiecie 25.02.16, 07:10
                            O! I to będę mieć pod powiekami, żeby przetrwać ten tydzień! :-)))
                            MERCI! :-)
                            • kan_z_oz Wyspa Fraser 04.03.16, 03:55
                              Podejscie drugie, ktore rozbije na pare czesci, na wypadek jakby sie cos w GW znowu zwydrzylo.

Wkleje pare zdjec z pobytu. Na wyspe Fraser mozna sie dostac promem. Takim wlasnie jak na zdjeciu ponizej;

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/8n1ZQALohl8F1WyoiB.jpg

W kolejce na prom, ktory przewozi samochody jak i osoby indywidualne. Wycieczki 4WD zazwyczaj korzystaja z innego przejscie i promu.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/nxFfPrWl4UnARWvDgB.jpg

Juz na promie. Przejazd z Hervey Bay do Kingfisher, przez zatoke - okolo 45 min.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/LPKLBwIHv60ibI2ZvB.jpg

Niestety nie widzialam, ani delfinow, ani dugongs, czyli krow morskich. Te ostatnie sa ostatnio tylko w malych ilosciach. Powodzie splukaly tony szlamu do zatoki, ktory zniszczyl spore polacie trawy morskiej i tym samym populacja krow sie zmiejszyla.

Wyjazd z promu, na zachodnim wybrzezu wyspy.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/iaSxB1YtQztcwHpvLB.jpg

Mniej wiecej tak wygladaja plaze w tej czesci wyspy.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/k6fwns9BvZE00OVIzB.jpg

A tak wyglada wiekszosc drog...haha

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/9FiMB0G76RZjB47uBB.jpg

Oraz usprawnione podjazdy (tylko w niektorych miejscach)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/9uywAaqAlHdpcjbkIB.jpg
                              • chris-joe Re: Wyspa Fraser 04.03.16, 04:04
                                Bardzo mi sie podoba. Dla mnie to krzyzowka Zach. Wybrzeza z Brazylia. I te krowy morskie... Raz tylko jedna widzialem- w Egipcie.
                              • kan_z_oz Re: Wyspa Fraser 04.03.16, 04:25
                                Zdecydowanie najciekawszym miejscem dla mnie bylo slodkowodne jezioro Mc Kenzie. Jest ono usytuowane na srodku wyspy. Przepiekne miejsce do kapania. Pod koniec lata temperatury wody jest bardzo przyjemna.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/tyqraZONgWtwiya3zB.jpg

Chlopakom bardziej podobalo sie jezdzenie po plazy, ktora okazala sie w paru odcinkach tez lotniskiem. Jezdzenie bylo tez sporo, bo zajmuje min 2 godziny aby przejechac w poprzek wyspy.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/bKRq7YkUbeDwQ8GGdB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/ugsq8SbZDFBbebURBB.jpg

Na tych odcinkach sa ustawione 'chlopki', znaczace pasy startowe i nalezy jechac bokiem.

Plaza jest pocieta licznymi strumykami oraz paroma rzeczkami z krystalicznie czysta woda. Tego akurat nie widac ze zdjecia, bo pogoda zaczela sie zmieniac i oswietlenie bylo juz mizerne.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/yr4JelK3MlJn8vYeNB.jpg

Jadac plaza widac rozne fromacje z piachu;

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/obauwwOyj5pJOA1BiB.jpg

Pogoda dalej nam sie psula, bo walesal sie po okolicy cyklon 'Winston'.
                                Plaza w drodze do basenow szampanowych.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/jsa7BOEOqiga6Mx0kB.jpg

Baseny

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/oaD2UbxZKeSazL0pxB.jpg

Widok ze sciezki do basenow przy nieludzkich podmuchach wiatru.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/Rr51A4vLJY63vdYHcB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/gz7D4dMWPuH1psMa9B.jpg

Wjazd na kempowisko przez elektryczna zapore. Wszystkie kempowiska i osrodki sa ogrodzone podobnymi siatkami i zaporami wjazdowymi przed dingo.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/bnYEUhaRDlbtxLdgIB.jpg

Taki wlasnie maly niepozorny piesek.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/aHG6knbWtzvFEhVwUB.jpg

Zachod slonca na wschodnim wybrzezu.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/CFy33mlWDKTnWVR5nB.jpg

Strugi deszczu zalewajace nam autostrade, ktora pomimo niskiego przyplywu w ciagu paru minut zaczyna byc nieprzejezdna. Na szczescie dopadlo nas tuz przed kempowiskiem, wiec byl tylko maly problem aby przejechac piaszczyste koleiny wypelnione woda po brzegi.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/v2ltUaP8nPBgjHOWSB.jpg
                                • jutka1 Re: Wyspa Fraser 04.03.16, 07:36
                                  CUDO!!!
                                  Zazdroszczę. :-)
                                  • ewa553 Re: Wyspa Fraser 04.03.16, 08:24
                                    Kanie, piekny, obcy swiat. Szkoda ze mlodosc spedzilam w wiezieniu zwanym PRLem. Mlodzi ludzie moga sobie teraz swiat zwiedzac, zanim ich upupi praca, dom i te rzeczy. Powinnas organizowac wycieczki
                                    u Was. Moze by jako pierwsza grupe zwiedzajacych, zapisac Forum? Ja sie pisze:)
                                • ania_2000 Re: Wyspa Fraser 04.03.16, 17:18
                                  Kan, fantastyczne wakacje! Ale miejsca! - dziekuje Ci za podzielenie sie zdjeciami, moglam popatrzec na takie piekne i nieznane strony:))) Ach te "baseny" :)

To zdjecie, gdzie stoisz na deck (btw, gratuluje figury :) i z tylu jest widok na ocean - to u mnie jest podobne miejsce! Prawie identyczne - gory na ladzie troche wyzsze ale coastline takie samo! I te plaze co mozna jezddzic samochodami :)) ale bez samolotow :)
                                  Jedyna ogromna roznica, to jest pewnie temp. wody w oceanie. U nas zimna tak mocno, ze bez pianki nie wejdziesz!
                                  • kan_z_oz Re: Wyspa Lady Elliot 06.03.16, 11:49
                                    Lubie organizowac wycieczki, wiec mozecie czuc sie zaproszone na takowe, jak Wam przyjdzie sie zawieruszyc w moje strony.

Ta wyspa mnie sie bardzo spodobala. Jest to moim zdaniem jedno z lepszych miejsc aby przyjrzec sie rafie. Polnoc QLD mnie jakos nie poruszula, bo wycieczki jedno-dniowe sa bardzo komercjalne, rafa dosyc przecietna. Wartosc do wydanego dolara zadna.

Lady Elliot ma bardzo ciekawa rafe. Duza ilosc zolwi, plaszczek; zaczynajac od pospolitych poprzez bull rays, wip rays, eagle rays, sting rays i innych. Zakwaterowanie jest proste oraz bardzo proste. Jedzenie wysmienite.

Przelot jest rewelacyjny. Wylot z Hervey Bay Cessna.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/SDA6brTbbKsS6OuEEB.jpg

Widok na miasteczko.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/AadPTFdoCOL19wmndB.jpg

Widok na wode, czyli Sandy Strait.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/QVRDEbbMDnB2lF2MBB.jpg

Podchodzenie do ladowanie na Lady Elliot.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/xIpigZ8GowdlkZBMtB.jpg

Na lotnisku

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/5uzu0foBf9eMho4fIB.jpg

Zakwaterowanie; eco cabina, ktora okazala sie namiotem na 4 osoby...haha

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/oSkKNEPINjJLQOE1iB.jpg

I takowa w srodku;

Ok, sie zastanawialm jak sie zmieszcze na pryczy gornej. Sie zmiescilam. W nocy i tak sobie nabilam guza wstajac o belke...hlehe

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/T4g5zuyBWBYPFaBmaB.jpg
    • ertes Decyzja 01.04.16, 23:20
      podjeta, bilety kupione.
      June 24 - July 4.

Teraz planowanie detali :)
      • jutka1 Re: Decyzja 02.04.16, 10:12
        A dokąd? :-)
        • kan_z_oz Re: Decyzja 02.04.16, 12:24
          Tajlandia?
          • ertes Re: Decyzja 02.04.16, 20:51
            Nie, jednak nie Tajlandia gdyz stwierdzislismy ze to za malo czasu.
            Kolumbia.
            • ania_2000 Re: Decyzja 03.04.16, 00:23
              gdzie gdzie? Cartagena?
              Narcos na Netflixie ogladales ;)

otwieraj nowy link :)
            • jutka1 Re: Decyzja 03.04.16, 09:13
              Super. :-)

I podpinam się pod Anię: załóż nowy wątek, bo ten się "przelał", please :-D
              • morsa Re: Decyzja 04.04.16, 00:21
                Popieram! Czas na nowy watek
                • ertes Re: Decyzja 05.04.16, 06:57
                  Sie zrobi. W odpowiednim czasie...
                  • blues28 Re: Decyzja 05.04.16, 14:47
                    A na kiedy te bilety? I gdzie konkretnie w Kolumbii?
                    Koniecznie zabrac odstraszacze na komary!!

A kto za mnie (póki co niezdrowam na dlugie podróze) poleci do Wietnamu i Kambodzy? No?
                    Strasznie bym chciala!
                    • ertes Re: Decyzja 05.04.16, 22:33
                      Wyjazd koniec czerwca/poczatek lipca.
                      A gdzie? Do konca jeszcze nie wiem. na razie mam zarys na podstawie polaczen ktore wykupilem :)
                      Czy masz jakies dowiadczenie?

Ja bardzo chetnie do Wietnamu i sasiadow. Moj kolega byl w zeszlym roku i bardzo sobie chwalil.
                      • blues28 Re: Decyzja 06.04.16, 14:18
                        Niestety nie dotarlam do Kolumbii, ale mam kolezanke zakochana w Cartagena de Indias :-)
                        • ertes Re: Decyzja 06.04.16, 15:54
                          Tam wlasnie spedzimy wiekszosc czasu choc po drodze mam zamiar zatrzymac sie w kilku inncy miejscach.
    • ertes Panama i Kolumbia 05.07.16, 18:10
      Bylem i wrocilem.
      Kolumbia fantastyczna.

Kto jest moj friend na fejsie ten widzial :)
      • ewa553 Re: Panama i Kolumbia 05.07.16, 19:16
        to b yla niesamowita skakanka po swiecie... Nie zapamietalam jak dlugo byliscie i czy zdarzylo sie Wam spac choc po dwie noce w jednym miejscu???
      • chris-joe Re: Panama i Kolumbia 05.07.16, 21:37
        Git. Lajk :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka