iwannabesedated 22.12.15, 20:40 Hanka Ordonówna - Piosenka o zagubionym sercu (Syrena Record) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swiatlo Specjalnie dla Stokroty... :D 22.12.15, 22:52 Nathalie Cardone ??Hasta Siempre?? [;Comandante Che Guevara]; {HD} Odpowiedz Link
ewa553 Re: Specjalnie dla Stokroty... :D 23.12.15, 09:25 Swietzna piosenka, swietny clip. Ilustracja do wojennego losu Dorotki i tu mam pytanie: co bylo pierwsze: Twoj opis czy ten zalacznik? Odpowiedz Link
swiatlo Re: Specjalnie dla Stokroty... :D 23.12.15, 09:48 ewa553 napisała: > mam pytanie: co bylo pierwsze: Twoj opis czy ten zalacznik? Mój opis! :)) Odpowiedz Link
blues28 Re: Specjalnie dla Stokroty... :D 23.12.15, 09:42 Swiatlo, poruszyles lawine wspomnien mlodosci chmurnej i durnej. Wysluchalam wersje Victora Jary, Silvio Rodrigueza y przede wszystkim "Buena Vista Social Club" Ech! Odpowiedz Link
chris-joe Re: Specjalnie dla Stokroty... :D 25.12.15, 04:01 Matenko! Wanna tu z frywolna piosnka z kabareciku, a Swiatlo ze spluwa (jak zwykle...) o Che, El Comandatne. Jakis niedosniony sen?... Ja to dopiero prawdziwy lewak, Wanna jeno amatorka: sie do Victora Jara osobiscie z pielgrzymka udalem, na sam kraniec santiagskiego cmentarium, gdzie tylko nedza i bezimienni: Leze plackiem, wal! :) Odpowiedz Link
ewa553 Re: Specjalnie dla Stokroty... :D 25.12.15, 12:00 aja dopiero z Twojego wpisu dowiedzialam sie cejocie o istnieniu Jara..Oczwiscie wyguglowalam reszte. Slyszales o nim jeszcze bedac w Polsce? Odpowiedz Link
swiatlo Re: Specjalnie dla Stokroty... :D 25.12.15, 23:13 ewa553 napisała: > aja dopiero z Twojego wpisu dowiedzialam sie cejocie o istnieniu Jara..Oczwiscie > wyguglowalam reszte. Slyszales o nim jeszcze bedac w Polsce? Było o nim trochę w Polsce za PRL. Pamiętam kronikę filmową z lat 70-tych, niedługo po puczu Pinocheta. Chodził po wsiach z gitarą i śpiewał biednym piosenki. Taki ówczesny odpowiednik dzisiejszych milenialsów, którym wydaje się że świat będzie cudownym miejscem jak tylko się zabierze bogatym ich pieniądze. Oczywiście pomijają fakt że bogatym te pieniądze można zabrać tylko raz, a te pieniądze i tak się po jakimś czasie skończą. A potem już nie będzie komu zabierać. A biednym to i tak nie pomoże ani trochę. Nawet będą o wiele biedniejsi. No ale przynajmniej bogatych nie będzie, więc nie będzie w oczy kolało. Czyli w sumie psychologicznie łatwiej. Wracając do Victora Jara: ot taki gościu z gitarą dobrze zgrany z bieżącym trendem. Sporo spotkałem takich na studiach. Miło posłuchać przy ognisku. Generalnie różnica pomiędzy lewicą a prawicą jest taka, że o ile historycznie lewica wymordowała znacznie więcej ludzi niż prawica, to lewica przynajmniej jest towarzysko sympatyczniejsza. No i ładniejsze mają piosenki. No i są bardziej "trendy". Lepiej się sprzedają w tym całym entertainment business.... Odpowiedz Link
chris-joe Re: Specjalnie dla Stokroty... :D 26.12.15, 07:51 Swiatlo sie tu, jak zwykle, popisuje kompletna ignorancja, chocby o Ameryce Pld. w czasach Zimnej Wojny. Dyzio-rozkoszniaczek-prawiczek. Swiat oglada z rynku oregonskiego '2015 i z trybun polskich ultraprawicowych portali. Wiec Jara musi byc "milenial", gimbus, leming. Gdy jego Chrystus tak lazil, jak frajer, to bylo cudo. Po Jezusie zas to juz tylko anatema. Stad nie dziwi polska prawicowa, koscielna alergia do takich jak Owsiak. Bo prawym moze byc tylko Kosciol. Miejsce jest zaklepane. Reszta to pretendenci, hohsztaplerzy i lemingi wlasnie. Jak tu kiedys Maria mi wyjasnila- bycie chrzescijaninem nie oznacza, ze trzeba nadstawiac drugi policzek. Ciekawym wiec, co bycie chrzescijaninem ma dzis oznaczac? Ustawowe branie kasy z panstwowej kiesy? Prawnie gwarantowane przywileje? Ochrona prawna, ktora przeciez byla/jest pierwowzorem 'politycznej poprawnosci'? Idole Swiatly zagnali Jare na santiagski stadion, wraz z tysiacami innych 'lemingow'. Swietlisci herosi roztrzaskali mu kolbami palce, ze na gitarze na pewno juz nie zagrasz, po czym dali mu w czape. Choc do dzis nie bardzo wiadomo, jak skonal. Wiemy jednak, ze go nie wrzucono -jak wielu innych- do Rio de la Plata z helikoptera. Odpowiedz Link
swiatlo Re: Specjalnie dla Stokroty... :D 26.12.15, 09:11 Wiem jak zginął, bo też o tym się mówiło w latach 70-tych w PRL-owskiej propagandzie. Trudno było o tym nie słyszeć. Biedak nie zasłużył na swoją śmierć. Nikomu krzywdy nie zrobił, po prostu śpiewał piosenki o tym jak dobrze by było, jakby zabrać bogatym i rozdać biednym. Brutalność jego śmierci była zupełnie niewspółmierna do jego niewinnej w sumie działalności. A nazywanie oprawców Pinocheta "moimi idolami" jest dokładnie tym samym jakbym Twoją wypowiedź skomentował, że dokładnie w tym samych czasie "Twoi idole" w KGB-owskich, a przedtem NKWD-owskich mundurach tak samo albo gorzej załatwiali swoich przeciwników. Nie oszczędzając ich rodzin. Potrafię jednak przyznać, że masz realistyczne podejście czym było KGB. Chociaż ów Jara tego realizmu w podejściu do ZSRR jednak nie miał. Odpowiedz Link
blues28 Re: Specjalnie dla Stokroty... :D 26.12.15, 10:00 Pax, pax! To ja pierwsza wyciagnelam Victora Jare, bo znam jego repertuar od dawna. No ale ja studiowalam na uniwersytecie, który bardzej przypominal ONZ niz zwykla, polska uczelnie. Nie wytaczajcie armat i wrazej propagandy, bo nie ma potrzeby do tego. Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Specjalnie dla Swiatla... :D 25.12.15, 22:04 Przepraszam, nie z kabareciku, tylko sama Hanka Ordonówna to jest, w songu skierowanym do Świętego Antoniego. A Swiatle zadedykowałam, bo zrobił comingout swojego amoru do Antoniego Macierewicza i nas tu zamęcza swoim miłosnym kląskaniem do owego - na wszystkich wątkach, zamieszczając lube wyznania i śliniaste focie. Ty zaś nie w temacie Kris jesteś kompletnie. Co do genezy mojej wojennej postaci, to także pewne rozczarowanie poczułam, bo widzę teraz iż jest to po prostu werbalne sprawozdanie z zamieszczonego wideo do songu, którym się Swiatlo inspirował. Czyli historii nie wymyślił, lecz opisał, w sposób oczywiście płomienny u bardzo imponujący, lecz jakieś sflaczenie balona nastąpiło, gdyż wizja jednak nie była własna, lecz jakiś tam jedynie digestiwus redundantny... Coż, i tak oto biednych ludzi rzeczywistość ze snu budzi... Odpowiedz Link
swiatlo Re: Specjalnie dla Swiatla... :D 25.12.15, 22:16 Przykro mi że tak to odbierasz. Oczywiście nie jestem w stanie tego udowodnić, ale ja naprawdę do przedwczoraj nie znałem ani tej piosenki ani wideo. Jako odpowiedź do Twojego wideo z Ordonką starałem się znaleźć coś odpowiedniego, więc zagooglowałem odnośnie historii którą napisałem i pojawiła się ta piosenka. Ucieszyłem się że cudownie pasuje, więc ją zamieściłem. No ale cóż, można interpretować jak się chce. :) Szukałem też wideo pasującego do historii Luizy, ale nie mogłem nic znaleźć. Nie ślinię się do Macierewicza. Uważam go za zręcznego i nieprzekupnego polityka mocno wierzącego w swoje ideały. I podążającego za nimi wbrew wszelkim przeciwnościom. Szczęśliwych Świąt. :) Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Specjalnie dla Swiatla... :D 25.12.15, 22:23 A no, jeśli tak było to zwracam honor. Ale do Antoniego się ślinisz i już... Ta fota w granatowym gajerze... no proszę Cię... wybitnie ikoniczno erotyczna :D Odpowiedz Link
blues28 Mozna scurvic?? 26.12.15, 10:32 Kanadyjcom gwoli by sobie powspominali, a dla Jutki bo wiem, ze lubi :-) Buena Vista Social Club - Chan Chan Stokrocie przepraszam za naduzycie goscinnosci na watku swietlistym :-) Odpowiedz Link
ewa553 Re: Mozna scurvic?? 26.12.15, 11:28 no coz, zamiescvilas tylko dla kanadyjcow i Jutki, ale ja tez pozwolilam sobie posluchac:) Uwielbiam ich od lat. Kiedys byl pelnometrazowy film o nich/z nimi. Super ciekawe. Fantastyczna muzyka. Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Mozna scurvic?? 26.12.15, 21:06 Ja też się podczepiam, choć ani kanadyjec ani Pyton nie jestem, ale Buena Vista wielbię i dawno nie sluchałam. Dzięki Bluesie :) Odpowiedz Link
blues28 Re: Mozna scurvic?? 27.12.15, 09:53 Ach, dziewczyny, jakos tak pomyslalam, ze Kanadyjcy latajacy rokrocznie na Kube pewnie znaja a moze nawet lubia rytmy kubanskie? Bardzo milo, ze nas jest wiecej w tym gronie lubujacych sie w Buena Vista Social Club. A tak na boku dodam, ze nieprzystojnie wzrusza mnie to, ze ci ludzi absolutnie nic nie majacy, albo prawie nic (materialnie ujmujac) maja tak niewyczerpane zasoby, rytmu, talentu, muzyki, radosci zycia Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Mozna scurvic?? 27.12.15, 18:42 Hm, czyli "mieć niewyczerpane zasoby, rytmu, talentu, muzyki, radosci zycia", to Twoim zdaniem jest NIC nie mieć. Zaskakująca perspektywa. Zdumiałam się i teraz się chyba zajmę zbieraniem szczęki z podłogi... oraz cycek. Odpowiedz Link
blues28 Re: Mozna scurvic?? 27.12.15, 20:14 Nie no! Zostaw szczeke i cycka na podlodze i przeczytaj jeszcze raz co napisalam:-( Hint: w nawiasie stoi jak byk MATERIALNIE ujmujac. Ergo nedza ekonomiczno bytowa vs bogactwo duchowe. To nawet czesto sie zdarza. Ale radosc zycia kwitnaca wsrod kartek na jedzenie i na zmurszalych, liszajowatych budynkach juz nie! Pardon, ale mnie tez szczeka opada jak ktos polemizuje przeczytawszy po lebkach :-( Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Mozna scurvic?? 27.12.15, 20:27 A, pardąsik, w rzeczy samej :) Za niechlujne czytanie przepraszać... Radość życia, rzecz ciekawa. Niekoniecznie się wiąże z materialnym stanem posiadania, acz, bezwątpliwie lepiej mieć lub nie mieć, IMHO ;) Natomiast sporo ma do czynienia z miejscem zamieszkania, i chyba czynnik kulturowy? Kultury latynoskie i afrykańskie, ogólnikowo i stereotypicznie, dużo takiej radości samego bycia posiadywują, wersus ponurackie narody północy ... Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Mozna scurvic?? 27.12.15, 21:26 Oni tam maja slonce. ciagle im swieci po oczach, to sie bawia - smieja i tancza. I pija rum i tupia nogami tanecznie. A my tu co? Zimno, pada - leje. Ciemno. To jak tu spiewac i tanczyc gorace rytmy? Odpowiedz Link
blues28 Re: Mozna scurvic?? 28.12.15, 10:09 Slonce, witamina D garsciami, jak najbardziej :-) Ale czy nadmiar cywilizacji tego ducha radosci nie zabija? Tak sie tylko pytam, bo nie wiem czy na przyklad Amerykanin z Florydy ma wieksza radosc zycia niz ten z Bostonu? A taka Kalifornia pelna slonca? Powoduje radosc zycia czy raczej stress nieustannych kolejek do industrii filmowej zeby zaistniec na ekranie? Tak sobie tylko dywaguje. Odpowiedz Link
chris-joe Re: Mozna scurvic?? 02.01.16, 21:41 To sie wychyle: nie lubie kubanskiej muzyki, choc cytowany utwor, owszem, jest moim ulubionym akurat. Nawet autora "Chan Chan" odwiedzilem raz w kubanskim Santiago: Odpowiedz Link
swiatlo Re: Mozna scurvic?? 28.12.15, 00:24 iwannabesedated napisała: > wersus ponurackie narody północy ... Mów o sobie, ja nie jestem ani trochę ponuracki. W ogóle Słowianie nie są ponuraccy. Cała Europa Wschodnia. Na pewno nie jesteśmy ponuraccy. Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Mozna scurvic?? 03.01.16, 00:17 Polacy genetycznie nie są Słowianami tylko Germanami. Polska nie leży w Europie Wschodniej, tylko - geograficznie, w Centralnej. Politycznie zaś, podział na Wschód i Zachód nie istnieje już od z grubsza 25 lat. Z tego względu, Twoje oświadczenie na temat Twojego charakteru, jest równie mało wiarygodne i zasadne. Musisz stosowne oświadczenie od co najmniej trzech wiarygodnych osób przedstawić adminom forum , w trzech kopiach. Wtedy może admini wydadzą Ci certyfikat nie-ponuractwa, na który się ewentualnie możesz powołać w przyszyłych dyskusjach. Odpowiedz Link
chris-joe Re: Mozna scurvic?? 03.01.16, 01:31 Oj, bo Swiatlo to idealista w niebezpiecznym stylu old school: ma byc Wschod-Zachod, Slovania- Germania, my-oni, blondyni- kretyni, blondasi-fagasi, bog-allach, jasnosc- ciemnosc. Inaczej sie nie da. Rasowa i kulturowa jednosc. Biala Europa. Biala Ameryka chyba tez, bo oznajmial wielokrotnie, ze tam rasizmu nie ma od wielu dekad, ze wszyscy sa rowni od urodzenia, a jesli sie komus wydaje inaczej, to tylko lewackim sowizdrzalom, prowokatorom, terrorystom czy Czarnej Panterze. Trza wrocic do amerykanskich korzeni. Do pionierow. Do Wounded Knee. Do spluwy dla kazdego, do prawa linczu i indianskich skalpow za pare dobrych centow od peczka. Przerazajace zbrodnie popelniane w kanadyjskich chocby 'boarding schools' dla Indian -az do polowy ubieglego wieku!- kwitowal swego czasu, tu, na forum, ze wielkie mu halo, jesli sie trafilo na zlego nauczyciela. W koncu kazdemu sie moze tak trafic. Ignorancja z wyboru, z tezy. 'Idealizm' w najgorszym wydaniu. Odpowiedz Link
swiatlo Re: Mozna scurvic?? 03.01.16, 02:14 Jesteś człowiekiem bardzo fałszywym. Na priwie jesteśmy blisko i jest anielsko, na forum czepiasz się każdej okazji aby mi wsadzić nóż w plecy. Aby naszczuć, napuścić i dokopać. Każde zdanie jakie napisałeś w poście jest fałszywe, wyssane z palca i nie ma najmniejszych podstaw. Wyciągasz z tyłka jakieś jadowite personalne zarzuty aby tylko rozjątrzyć forum. I zawsze przeciwko mnie. Skończ z tym natychmiast! Odpowiedz Link
chris-joe Re: Mozna scurvic?? 03.01.16, 02:53 Na privie rozmawiam z bratem, i o rodzinie, o nas, nie o ideologii. Na forum rozmawiam m.in. ze Swiatlem i o Swiatla pogladach, ktore on tu publikuje, wiec poddaje ochotniczo publicznej debacie. Chris-Joe w tej debacie uczestniczy. Naucz sie tego. Nie mam w sobie plemiennej-klanowej mentalnosci, ktora nie pozwalalaby mi na dyskusje z forumista, tylko dlatego, ze ow forumista ma ze mna wiezi krwi, mimo ze jego/jej poglady sa dla mnie skandalizujace. Na forum jest wolna wymiana pogladow, nie klanowe lojalnosci. Powtarzam: naucz sie tego. Kazde zdanie w mym poscie ma oparcie w twych wpisach. Nie wyciagam zadnych personalnych zarzutow, jedynie ripostuje na tu publikowane poglady Swiatla. Jesli przeciwko tobie, to tylko dlatego, ze tylko twoje wpisy (niemal zawsze), Marii i Ertesa (czesto, badz czasem) sa az tak prowokujace. Ale sie nie czarujmy: wlasnie o to tu Swiatlu chodzi. Wiec nie zgrywaj naglej ofiary. W koncu wlozyles tu w swoj image kilka dobrych lat. Ale masz racje chyba: ideologiczne wynurzenia Marii czy Ertesa (choc w mym ogladzie rzeczy czesto rownie obrzydliwe) nie dotykaly/dotykaja Chrisa-Joe w takim stopniu, w jakim dotykaja go poglady tu obwieszczane przez Swiatle... Odpowiedz Link
swiatlo Re: Mozna scurvic?? 03.01.16, 03:09 chris-joe napisał: > Na privie rozmawiam z bratem, i o rodzinie, o nas, nie o ideologii. Na forum rozmawiam m.in. ze Swiatlem i o Swiatla pogladach, Nie ma najmniejszej różnicy pomiędzy jednym jak i drugim. Jak napiszę post który Ciebie sprowokuje, wtedy odpisz na ten konkretny post pod tym postem. Kontekstem Twojej ostatniej napaści była Wschodnia Europa, która w żaden sposób nie ma nic wspólnego z rzezią Indian w Ameryce Północnej. W której w żaden sposób nie uczestniczyłem. Wybacz, to było wiele wiele pokoleń przede mną. Nie mam żadnej krwi indiańskiej na swoich rękach. Odpowiedz Link
chris-joe Re: Mozna scurvic?? 03.01.16, 04:06 Swiatlo nie jest nowa postacia na forum, istnieje tu- z wieloma przerwami- od lat. W ciagu tych lat popisywal sie wielokrotnie. Chris-Joe pamieta dosc dobrze, wpisy typu 'gejowska agenda nie przejdzie!'. Cala mase obrazliwych wpisow o 'lysych lesbach'. Gdy pare lat temu pisalem tu o wreszcie upublicznianych zbrodniach popelnianych na kanadyjskich Indianach w 'boarding schools' (pamietam to swietnie, bo z glupia frant przetlumaczylem to wowczas na forumowe potrzeby jako 'szkoly z internatem'), odpowiedziales wowczas wlasnie 'ze kazdemu sie mogl zdarzyc zly nauczyciel'. Ze i tobie sie zdarzyl. Ze biali lewacy sobie winy wymyslaja. Nie zadawszy sobie trudu nawet, by w temat zajrzec. Moze teraz zajrzysz? "Europa wschodnia" zas to kolejny dziwaczny twor. To jest Europa, ktorej sie nie udalo wpisac w reszte kontynentu. To pojecie, ktorym sie politycy roznej masci (lokalni i obcy) posluguja od kilku wiekow dla wlasnych potrzeb. Carska Rosja ten termin wspoltworzyla w tym samym czasie, gdy propagowala 'panslawizm', 'slowianska dusze' (i zaraz obok "Protokoly Medrcow Syjonu") itp. Z moimi zaprzyjaznionymi Moldawianami lubimy sie tym bawic. To jest ta Europa, ktorej europejska przynaleznosc zostala poddana watpliwosci, gdy jej okres europejskiej swietnosci zostal przechwycony przez rosyjskie i tureckie imperia; ktora zostala pokonana przez Wschod. Takze mentalnie. Nie tylko o Polsce tu mowa. Dlatego wlasnie, gdy mowisz o "wschodniej Europie", o Polakach jako o "wschodnich Europejczykach" (z przedziwna, zakompleksiona 'duma'), jakims dziwnym stworze miedzy-miedzy, ktorego powaznie traktowac nie mozna, bo wlasciwie przeciez nie istnieje, bo ni to Turcja, ni Rosja, ni Niemcy czy Austria; to ja sie nieco burze, dziwie, skandalizuje. Tacy jak ty, czy Kaczynski, sobie moga snic o jakiejs Wielkiej Polsce, o wysnionym Przedmurzu, o lokalnej potedze gdzies miedzy Rosja a Europa. Jakas Turcja w centrum Europy. Z carami nam nie wyszlo, ale moze z Putinem sie uda? To proponujesz? Odpowiedz Link
chris-joe Re: Mozna scurvic?? 03.01.16, 04:38 Korekta: Z carami, Stalinem i Brezniewem nam nie wyszlo, ale moze z Putinem nam sie uda? Odpowiedz Link
swiatlo Re: Mozna scurvic?? 03.01.16, 02:10 iwannabesedated napisała: > Polacy genetycznie nie są Słowianami tylko Germanami. Polska nie leży w Europi > e Wschodniej, tylko - geograficznie, w Centralnej. Politycznie zaś, podział na > Wschód i Zachód nie istnieje już od z grubsza 25 lat. Z tego względu, Twoje ośw > iadczenie na temat Twojego charakteru, jest równie mało wiarygodne i zasadne. Z mojej amatorskiej wiedzy, to nie jesteśmy Germanami. Słowianie przybyli na obecne ziemie polskie gdzieś w VIII wieku ze stepowych terenów obecnej Ukrainy, a przedtem z Azji. Rozlali się wtedy oni na wschodnie tereny obecnej Europy. Przed nimi nasze ziemie były zamieszkiwane między innymi przez Celtów (Biskupin). Niech jakiś fachowiec to skoryguje. Chętnie podejmę ten temat bo jest interesujący. Wiem tylko że na pewno nie jesteśmy Germanami. Politycznie i kulturowo to jesteśmy Europą Wschodnią. Tak nas zresztą klasyfikują wszędzie indziej. Może sami się nazywamy "Europą Centralną" bo niektórym to imponuje, ale jesteśmy tak naprawdę Europą Wschodnią dla reszty świata. Jak o mnie mówią w USA że jestem Europejczykiem, to ich poprawiam i mówię że nie jestem żadnym Europejczykiem i żeby mnie nie obrażali, ale że jestem Wschodnim Europejczykiem. To zupełnie osobna rasa, kultura, świadomość i historia. Ja osobiście nie zgłaszam pretensji przynależności do Europy Zachodniej. Nie mam też pojęcia co oznacza Europa Centralna. Chyba że masz na myśli geografię. W polityce światowej jesteśmy Europą Wschodnią. Natomiast za zachodnią granicą zaczyna się Europa Zachodnia. I mam nadzieję że tak zostanie na zawsze. Odpowiedz Link
iwannabesedated Niki, byty i osoby 03.01.16, 03:23 Naukowo to zbadali niedawno. Chodzi o DNA. Samą mnie to zainteresowało, bo to ciekawe. Rosjanie zaś, są głownie Azjatami. Genetycznie oczywiście, bo z tego chyba predyspozycje charakteru wynikają. Słowianami zaś - lingwistycznie i kulturowo. No, geograficznie Centralna, oczywiście, tak jak napisałam w poście. Politycznie Europa się obecnie zaś dzieli na EU i nie-EU. Podział Wschód/Zachód minął wraz z żelazną kurtyną i Murem Berlińskim, z czego się tu wszyscy cieszą i to świętują. Kris, zaś, z upodobaniem praktykuje dualizm forumowy pt. człowiek vs. nik. Trochę schizofreniczne, ale każdy tutaj ma prawo kręcić swoje lody. I tak jako Wanny to mnie za bardzo nie lubi, a jako osobę - raczej odwrotnie. Przejmować za bardzo nie ma czym, najlepiej sobie jakiś dystans wyrobić do tego. Ja z kolei mam takie fixum, iż jeśli osoby nie znam osobiście, to dla mnie jest wirtualnym bytem, coś jak bohater serialu lub książki. Można lubić lub nie, ale to nie jest nic osobistego. Wyjątek czynię dla Ertesa, bo zna go Pyton, oraz Xura bo gadałam z nią ustnie przez telefon. Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Niki, byty i osoby 03.01.16, 04:28 Przeczytalam i natychmiast zapomnialam, tyle mi pozostalo z tych podzialow i dualizmow. Chyba musze zaczac jesc wiecej orzechow...haha Kan Odpowiedz Link
chris-joe Re: Niki, byty i osoby 03.01.16, 04:28 My tu o wielkiej polityce, a ty o telefonicznych czy barowych pogwarach. Fiu, kobiety... Odpowiedz Link
swiatlo Re: Niki, byty i osoby 03.01.16, 04:47 iwannabesedated napisała: > Naukowo to zbadali niedawno. Chodzi o DNA. Samą mnie to zainteresowało, bo to c > iekawe. Rosjanie zaś, są głownie Azjatami. Genetycznie oczywiście, bo z tego ch > yba predyspozycje charakteru wynikają. Słowianami zaś - lingwistycznie i kultur > owo. OK, z tego punktu widzenia to wszyscy jesteśmy Buszmenami, bo to tak naprawdę od tego się zaczęło. Od małego plemienia w Afryce i od którego wszyscy pochodzimy. Ludy Słowiańskie weszły do Europy grubo po Germanach, bo pod koniec pierwszego tysiąclecia. Nie wiem czy idąc wstecz można by dojść do tego samego plemienia gdzieś w Indach gdzie się z Germanami spotykamy, albo i jeszcze dalej do samej Afryki. Nie wiem czy "polscy" Słowianie (Polanie, Łużyczanie, itd) to ta sama haplogrupa co Rusini. Rusini są pewnie mieszanką "naszych" pra-Słowian z ludami mongolskimi. My natomiast zamiast genów mongolskich mieszaliśmy się bardziej z Germanami, stąd pewnie jest i u nas spora dawka genomów charakterystycznych dla haplogrupy germańskiej. Generalnie nie należymy do tej samej haplogrupy co Germanie, a bardziej do tej samej co ludy rusińskie. Które też nie są ani trochę jendolite. Tak czy inaczej CJ ma rację - Europa Wschodnia to zakompleksiony zaścianek "prawdziwej" Europy. Ale właśnie dzięki temu z nią się utożsamiam. Z gusłami, z przesądami, z rytuałami, z nacjonalizmem, rolą rodziny i wspólnoty, z lokalnym solidaryzmem, ze szczególną plemiennością. Czy to jest jakaś forma dumy zakompleksionej ofiary? Może tak, ale czy to ważne? Na razie to właście ta zaściankowość i zakompleksienie trzyma nas jako jednolita całość, trzyma nasze tradycje, historię, kulturę i religię. Czy tysiące ludzi z flagami na marszach niepodległościowych są "zakompleksieni"? Jeśli tak, to ja jestem absolutnie "zakompleksiony"! Odpowiadając CJ że moje poglądy są skandalizujące. Gwarantuję że poza tym forum w świecie realnym moje poglądy są w samym środku tzw mainstream. Natomiast poglądy CJ nie mieszczą się w żadnym spektrum politycznym. Jakby CJ startował do Sejmu ze swoimi poglądami to dostałby pięć głosów (jeden jego samego, plus Stokrota, pani Jutka i może z dwie dodatkowe osoby). Aha, mój też, bo bym wiedział że i tak nie będzie to miało znaczenia, a dałbym z samej rodzinnej solidarności. :) Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Oto my 03.01.16, 05:19 Swiatlo, nie wiem czemu uzywasz MY. Ty tak uwazasz i kto jeszcze??? Wiesz, jak moj syn byl maly to przechodzac przez pasy, naciskal na guzik kilkadziesiat razy, bo wierzyl, ze Ci co siedza w srodku beda myslec, ze jest wiecej ludzi aby przejsc. Wychodzilo wiec, za jak nacisnie kilkadziesiat razy to swiatlo sie szybciej zmieni, bo Ci w srodku beda mysle, ze jest cala grupa gotowa do przejscia... Tak mi sie przypomnialo...czytajac Twoj wpis w imieniu Slowian. Kan Odpowiedz Link
swiatlo Re: Oto my 03.01.16, 05:55 kan_z_oz napisała: > Swiatlo, nie wiem czemu uzywasz MY. Ty tak uwazasz i kto jeszcze??? MY, znaczy Polacy. Którzy mają w sobie geny haplogrupy A1R1. Nie znaczy że wszyscy. Chociaż z pewnością ogromna większość która w Polsce od kilku pokoleń mieszka. A mówię o tym tylko dlatego bo Stokrota powiedziała że Słowianie są genetycznie Germanami. Co ja po prostu akademicko obalam. I tylko o to chodzi. Typowo akademicka techniczna wymiana zdań. Bez żadnych konotacji. Odpowiedz Link
chris-joe Re: Niki, byty i osoby 03.01.16, 05:18 "Odpowiadając CJ że moje poglądy są skandalizujące. Gwarantuję że poza tym forum w świecie realnym moje poglądy są w samym środku tzw mainstream." -Dlatego wlasnie tak cenie to forum i dlatego wlasnie tak nie znosze tu twojej obecnosci. I dlatego wlasnie, im bardziej M-E-S (Maria, Ertes, Swiatlo) przechwytuja je, tym bardziej bede stad znikal. Macie cale panopticum prawdziwie-polskich, prawicowych, narodowych, narodowo-katolickich, faszyzujacych, faszystowskich, antyeropejskich, ksenofobicznych, rasistowskich portali. Wiec moze zostawcie to forum w spokoju. W Polsce zlapaliscie wszystko. O litosc tu blagam... nie scinajcie nam glow... Da sie? ;) Odpowiedz Link
swiatlo Re: Niki, byty i osoby 03.01.16, 05:36 chris-joe napisał: > "Odpowiadając CJ że moje poglądy są skandalizujące. Gwarantuję że poza tym foru > m w świecie realnym moje poglądy są w samym środku tzw mainstream." > > -Dlatego wlasnie tak cenie to forum i dlatego wlasnie tak nie znosze tu twojej > obecnosci. I dlatego wlasnie, im bardziej M-E-S (Maria, Ertes, Swiatlo) przechw > ytuja je, tym bardziej bede stad znikal. Macie cale panopticum prawdziwie-polsk > ich, prawicowych, narodowych, narodowo-katolickich, faszyzujacych, faszystowski > ch, antyeropejskich, ksenofobicznych, rasistowskich portali. Wiec moze zostawci > e to forum w spokoju. > W Polsce zlapaliscie wszystko. O litosc tu blagam... nie scinajcie nam glow... > Da sie? ;) > Wszystko byłoby OK i wytłumaczalne, jakbyśmy to my chcieli Tobie ucinać głowę. Ale przecież jest dokładnie na odwrót. Przecież to Ty nas nieustannie personalnie atakujesz. Przecież wystarczy że powiem cokolwiek na temat zupy pomidorowej, to To od razu uderzasz w ogólnoświatową politykę, oskarżasz mnie o rasizm, seksizm, faszyzm, gwałtyzm, niewolnicyzm, okropnyzm i obrzydliwyzm. Nawet ta zupa pomidorowa nie jest dla Ciebie neutralna. Jak przestaniesz nas personalnie atakować to będzie tutaj sielsko anielsko. Przecież to Ty jesteś tutaj jedynym źródłem agresji! Zachowujesz się jak małe dziecko które sobie znalazło piaskownicę do której uważa że ma jedyne do niej prawo, więc warczy na inne dzieci które mają inny kolor rajstop niż ono samo. Czyż nie mam racji? Odpowiedz Link
swiatlo Chyba to ma sens.... 03.01.16, 05:48 Hmm, zaczyna mieć sens Twoje zachowanie. Czyli Twoje nieustanne ataki niezależne od tego co się napisze. Napiszę A to atak, napiszę B to też atak, napiszę X to też atak. Właściwie ataki są zupełnie już oderwane od treści do jakich się niby odwołują. Czyli to po prostu chodziło o politykę napuszczania i wygryzienia. Za wszelką cenę. Czy tak? Do Marii tak samo się odnosisz. Atakujesz ją bez najmniejszych ogródek, używając epitetów i wulgaryzmów jakie nigdy by nie przeszły w realu. Aby zniechęcić, aby napuścić, aby wygryźć. Bo o Marię jest tutaj za dużo. Bo obecność Marii powoduje u Ciebie dyskomfort. Czy to dlatego Marii już od jakiegoś czasu tutaj nie widziałem? Bo Tobie się wreszcie udało? Ertesa mniej atakujesz bo chyba się go bardziej boisz. On by odparował. On by się nie dał. Mnie się nie boisz bo wiesz że ja mam odpowiedzialność za nasze relacje, więc nie odpowiem tym samym, co więcej, wezmę to na siebie. Bo tak zawsze robiłem. Czyli jest bezpiecznie mnie atakować. Wieć można to wykorzystywać. Czy tak? Napisz listę osób którym pozwalasz tutaj bywać. Którzy mają Twoje błogosławieństwo. Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Niki, byty i osoby 03.01.16, 05:53 Wlacze sie bo mam sporadyczna mozliwosc (przesuniecie czasowe) na gaduly na zywo. Patrzac z boku i bezosobowo; Na wpisy w obydwu wykonaniach mozna patrzec jako bardzo agresywne lub neutralne. Natomiast scenaruisz kto napisze i co jest zawsze ten sam. O agresji zatem decyduje tylko ile sami Panowi w sobie wyprodukuja tzw 'wkurwieliny'. Patrzac tez z boku to wychodzi mi remis, chociaz upierac sie nie bede... Natomiast ciagle przypominanie co ktos kiedys wpisal zdecydowanie nie daje ludziom mozliwosci 'poprawy' bo wciaz sa rozliczani za przeszlosc. W zwiazku z tym przestaja dbac co pisza obecnie, bo i tak sa 'zli'. Tak to mniej wiecej na mnie dziala, wiec sie domyslam, ze inni tez tak maja? Moze sie wiec wokol tego dalej watek podciagnac? Kan Odpowiedz Link
swiatlo Re: Niki, byty i osoby 03.01.16, 06:00 kan_z_oz napisała: > Natomiast ciagle przypominanie co ktos kiedys wpisal zdecydowanie nie daje ludz > iom mozliwosci 'poprawy' bo wciaz sa rozliczani za przeszlosc. W zwiazku z tym > przestaja dbac co pisza obecnie, bo i tak sa 'zli'. Tak to mniej wiecej na mnie > dziala, wiec sie domyslam, ze inni tez tak maja? > Moze sie wiec wokol tego dalej watek podciagnac? Przypomina mi to wiele osób które jak jest problem A, to nie potrafią rozmawiać o problemie A, ale od razu uderzają w ogromny dzwon i wchodzą od razu na problem B, potem C, D, aż do Z i w ogóle wywołują ogromne dramaty aż do samego dzieciństwa. :) Odpowiedz Link
chris-joe Re: Niki, byty i osoby 03.01.16, 06:05 Pogadajmy wiec o pomidorowej. Znowu. Bo o dobrej pomidorowej nigdy za wiele. Lepiej jeszcze: zacytuj twoj o pomidorowej wpis, bo chyba w zamecie przegapilem. Chetnie sie dopisze :)))))) Odpowiedz Link
swiatlo Re: Niki, byty i osoby 03.01.16, 06:08 chris-joe napisał: > Pogadajmy wiec o pomidorowej. Znowu. Bo o dobrej pomidorowej nigdy za wiele. Rzuć tematem, to chętnie pogadam! O flakach też możesz! Odpowiedz Link
chris-joe Re: Niki, byty i osoby 03.01.16, 06:21 I see. Czyli ta "pomidorowa" to byl kit jeno i figura stylistyczna splodzona na predko na potrzeby szybkiego argumentu. Bez pokrycia. Szkoda. Za to Wieska w VT zrobila ab-so-lut-nie doskonaly barszcz czerwony ze zmiksowanych burakow. Cudo! (i zadnych podtekstow) ;)))) Odpowiedz Link
chris-joe Re: Niki, byty i osoby 03.01.16, 06:35 Oh, by the by, the rumors of me having Maria assassinated are (probably) highly exagerated. The rest (the fear of Ertes' ire) is true :)))) Odpowiedz Link
swiatlo Re: Niki, byty i osoby 03.01.16, 06:38 chris-joe napisał: > Oh, by the by, the rumors of me having Maria assassinated are (probably) highly > exagerated. Mówisz "probably", czyli jednak jest to prawda. Muszę ją odnaleźć i z powrotem przyprowadzić. Odpowiedz Link
swiatlo Re: Niki, byty i osoby 03.01.16, 06:35 chris-joe napisał: > I see. Czyli ta "pomidorowa" to byl kit jeno i figura stylistyczna splodzona na > predko na potrzeby szybkiego argumentu. Bez pokrycia. Szkoda. Za to Wieska w V > T zrobila ab-so-lut-nie doskonaly barszcz czerwony ze zmiksowanych burakow. Cud > o! (i zadnych podtekstow) ;)))) > Pomidorowej nie jadłem od stu lat. I ponieważ właśnie mi się przypomniało to zrobię ją jutro. Barszcz czerwony robi moja żona. Musi być lekko pikantny i kwaśnawy. I pije się z kubka na gorąco na Wigilię. Najlepsze! Chociaż wyobrażam sobie Wieśkę robiącą barszcz. Powinna ona otworzyć restaurację polską. Czy znasz przepis na gorącą wódkę wigilijną jaką ojciec robił? Co tam było? Czy też już przepadło na zawsze? Odpowiedz Link
chris-joe Re: Niki, byty i osoby 03.01.16, 08:32 Gdzies w maju/czerwcu bede w Jozefowie. Jesli Lutka nie zna przepisu na THE miodowke, to przepadlo... Co do Wieski zas- NIKT NIGDY nie gotowal tak dobrze jak ona. To co ona wyprawia, to po prostu NIE-WY-OB-RA-ZA-LNE. I nie tylko po polsku. Teraz robi i kick-ass curry, i tajskie cuda na lemon-grass... Matkozboskoczestochowsko!!! A jej baranina!!!! Sama jej nie ruszy, bo z nagla ma odruchy wymiotne nan, ale jak zrobi na ruszcie, to miekka, soczysta i przyprawiona, ze sie najzwyczajniej umiera... Odpowiedz Link
maria421 Re: Niki, byty i osoby 03.01.16, 10:30 chris-joe napisał: > -Dlatego wlasnie tak cenie to forum i dlatego wlasnie tak nie znosze tu twojej > obecnosci. I dlatego wlasnie, im bardziej M-E-S (Maria, Ertes, Swiatlo) przechw > ytuja je, tym bardziej bede stad znikal. Macie cale panopticum prawdziwie-polsk > ich, prawicowych, narodowych, narodowo-katolickich, faszyzujacych, faszystowski > ch, antyeropejskich, ksenofobicznych, rasistowskich portali. Wiec moze zostawci > e to forum w spokoju. > W Polsce zlapaliscie wszystko. O litosc tu blagam... nie scinajcie nam glow... > Da sie? ;) > Chris, to co napisales jest tak glupie, ze az nie warte komentarza, oprocz jednego moze- jestes Kaczynskim lewicy :-) Dla Kaczynskiego kazdy kto nie popiera PiSu jest "gorszego sortu", dla Ciebie kazdy kto ma poglady odbiegajace od Twoich najsluszniejszych pogladow nalezy automatycznie do tych co "W Polsce zalapali wszystko" faszystow, ksenofobow, rasistow, antyeuropejczykow, prawicowcow, narodowcow. Ja nie mam zamiaru udowadniac ze nie jestem wielbladem, bo w Twoich chorych wyobrazeniach i tak wielbladem jestem :-) Odpowiedz Link
swiatlo Re: Niki, byty i osoby 03.01.16, 10:52 maria421 napisała: >... Cieszę się że jesteś. Już myślałem że zostałaś wygryziona. Nawet starałem się Cię wyszukać i znalazłem jakieś dziwne forum Pro Contra, ale nie mogłem tam napisać bo trzeba być zaaprobowanym. Trzymaj się i się nie daj! lol I oczywiście Szczęśliwego Nowego Roku! :) Odpowiedz Link
iwannabesedated Swiatlo hipokryta... 03.01.16, 19:11 ... niby się tutaj migdali do Marysi, niby to martwi, że została "wygryziona", a tymczasem się sam zasadza na Marysi stołek "Skandalistki tego Foruma". A fe Swiatlo. Marysia jest Jedyną-Prawdziwą-Skandalistką na tym forum, buntowniczką, rebeliantką, nay-sayerką oraz zawsze-pod-prądką... Więc ręce i zęby precz od Marysi i paszoł sobie szukać innego tytułu do forumowej chwały... HHAHAHAHA Odpowiedz Link
swiatlo Re: Swiatlo hipokryta... 03.01.16, 21:06 iwannabesedated napisała: > ... niby się tutaj migdali do Marysi, niby to martwi, że została "wygryziona", > a tymczasem się sam zasadza na Marysi stołek "Skandalistki tego Foruma". Przecież ja nie robię nic skandalizującego. Moje posty są absolutnie mainstreamowe, zgodne z duchem czasu, grzeczne i przyzwoite. Słownictwo mam, zgoda, Pavelcove (czyt. Hasek), ale to tylko na potrzeby forum. Jak ktoś się uważnie wczyta, to za tym słownictwem kryje się po prostu nauczanie Ewangelii i nawracanie grzesznych na słuszną drogę. To CJ chce ze mnie zrobić skandalistę. Ale to mu się absolutnie nie udaje, jak widać.... Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Swiatlo hipokryta... 03.01.16, 21:17 Przecież żeś sam pisał o swoich, rzekomo, "skandalizujących" poglądach... a teraz Sierotkę Marysię struga, co to ZUY ktoś z niej próbuje zrobić dziwkę lub .... obiad.... Weź przestań, bo to śmieszne. Przecież na wątku wojennym się usiłowałeś stylizować na bezwzględnego okrutnika. Swiatla "search for identity". Swoją drogą, nie wiedziałam, że też jesteś "zrzutem" od Kanuków. Ty, Ertes i niby-kandydat Republikański Cruz... Jak może być POTUS - urodzony poza US? Tego ja nie pojmuję. Rację Ertes ma. Podejrzana ta Kanada. Jakieś desanty z dupy. Odciąć, ogrodzić murem, i obserwować bacznie... Odpowiedz Link
jutka1 Re: Swiatlo hipokryta... 03.01.16, 21:29 usgovinfo.about.com/od/thepresidentandcabinet/a/presrequire.htm :-) Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Swiatlo hipokryta... 03.01.16, 21:56 No, więc widzisz.... Już nic świętego nie ma.... Skrzętne wykorzystanie luki w prawie i masz babo placek. Na ten przykład ja. Się mogę złośliwie rozmnożyć, z tym arabskim rebeliantem co mi go Swiatlo rai, poza Ameryką i w ogóle, ale jednak - bękart może POTUS'em zostać... Odpowiedz Link
jutka1 Re: Swiatlo hipokryta... 03.01.16, 22:42 I możesz zostać Boną, królową-matką, albo inszą szefową haremu. HAHAHAHAHA Odpowiedz Link
iwannabesedated Re: Swiatlo hipokryta... 03.01.16, 22:48 No właśnie.... A "nauczać" też nie możesz, to działka Kana. Sory Swiatlo, no tylko ten mitoman vel oferma plutonowa do Twojej dyspozycji. Nie wiem czemu Ci się nie podoba, moim zdaniem pozostawia dużo swobody wyrazu. Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Swiatlo hipokryta... 03.01.16, 23:22 No wlasnie - tak sobie pomyslalam, ze moze znowu sobie watek otworze i sie rozprawie jeszcze raz z chrzescijanstwem, ktore nazywam uga-buga Konstantyna z racji, ze z nauczan Jezusa, czyli Jego medytacji, oddechu i chi-goong takowe nic nie wzielo i sie z nauczyn ww nic nie nauczylo. No coz, kazda religia proroka zawsze w dupie miala...oprocz oczywiscie imienia, bo za uga-buga jakos dupka nikt podazac nie chcial...to tak ogolnie aby wkurwienia i sie nawzajemne wkurwianie wszystkich objelo i bez wyjatku...haha Kan Odpowiedz Link