magdamadzia 25.02.04, 21:36 Gdzie w Warszawie kupić bardzo dobre ogórki kiszone? I co oprócz smalczyku ze skwarkami podać na imrezę w stylu wiejskim? Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Camille Re: ogórki IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 25.02.04, 22:01 Jestem szczesliwa wlascicielka ksiazki pt. Chlopskie jadlo, czyli zbioru przepisow z sieci restauracji pod ta sama nazwa slynnego p. Jana Kosciuszki. W Krakowie czesto tam zagladamy, szczegolnie jak mamy ze soba kilkoro obcych dzieci/przez pierogi i golabki!/ Dam Ci wiec pare przykladow co jest uwazane za potrawy wiejskie-zachowuje oryginalne nazwy- zupa bielucha, ziobro z wieprza, prazonka chlopska, placki Macieja, babska strawa, pieczone ciele, kura po gospodarsku, kurak rabany,pierogi z kapusta i grzybami, pierog pieczony, tort z chleba, podplomyk z grzybami, tort z ziemniaka, kasza hreczana tajona z serem i orzechami, kapusciok, parzybroda, ziemniaki po goralsku. Gdybys w razie byla z Krakowa, to polecam sklepik Pod Aniolami na ul Grodzkiej- maja bardzo autentyczne wiejskie kielbasy, chleb, ogorki kiszone, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: ogórki IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 25.02.04, 22:03 Oops, dopiero teraz zauwazylam, ze jestes z Warszawy..... Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: wiejskie party :))) 25.02.04, 22:21 ales mi narobila smaku, dziewczyno!! wrocilo piekne wspomnienie z czasow studenckich, kiedy z mezem wpadalismy sa MDM do 'Niespodzianki'(bo chyba tak sie nazywala ta kawiarnia pod filarami) na czarny razowiec ze smalcem i fantastyczne grzane, czerwone, polwytrawne wino z korzeniami... ja podalabym np.kulki z twarogu albo fete (ktos tu niedawno dawal nawet przepis, ale mam swoj) - z ziolami, zamarynowane w oleju, albo po prostu gleboka mise dobrego, wilgotnego twarogu (nakryty posiepana na brzegach sciereczka wydarta z bialego plotna), a obok ziola do posypywania. ogorasy - ekstrapomysl do smalczyku!! bryndza? jajecznica ze skwarkami? zsiadle mleko z kasza gryczana ze skwarkami i smazona cebula? a moze zurek z kielbasa, albo gesty kapusniak, kartofle w mundurkach, a do nich rozne sosy na bazie np.smietany(z czosnkiem, szczypiorkiem itd)? duzo roznego chleba, grube pajdy!. mozesz upiec swoj wlasny chleb(np.z oliwkami, albo z siemieniem lnianym i kminkiem - sluze przepisem), wbrew pozorom niewiele z tym roboty. a moze miod, w glinianej miseczce albo dzbanuszku?? placek drozdzowy z kruszonka i do tego w misce powidla sliwkowe? mam przepis na kruchy placek z powidlami(polewany po upieczeniu maslem i posypany pudrem) od wspanialej wiejskiej gospodyni, moge podrzucic. ja bym jeszcze upiekla np.duze pierogi z kiszona kapusta, potem tylko podgrzala w mikro...zrobilam Ci party na cala noc dla 40 osob, co? :)) wybacz, ale wspomnienia mnie rozsadzily... juz widze taki stol...zawsze na wsi bialy obrus dla gosci(!!!) drewniane deseczki i tacki, sciereczki lniane w niebiesko albo czerwono-biala krate, dzbanki z wiechciami suszonych ziol-kwiatow...ale mialas pomysl, chyba zrobie w tym nastroju wielkanocne sniadanie dla rodziny przyjaciol:)). bedzie niespodzianka... Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: wiejskie party :))) 25.02.04, 22:28 zauwaz, ze oba listy wyslane zza oceanu. z sentymentem pielescimy tu kulinarne wspomnnienia :))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 impreza IP: *.we.client2.attbi.com 25.02.04, 22:50 bialy twarog, taki z odcisnietym koncem od serwetki, peczki zodkiewek, szczypioru do przegryzania, chleby rozne , kawalki kielbasy pociete w grubsze kawalki, ogorki kiszone, w calosci , moze tylko pociete na grubsze kawalki,kaszanke, w calosci ziemniaki polane skwarkami, salceson i inne " wiejskie " wyroby , swieze maslo w wodzie , moze wedzone serki z gor, koszyk domowych , nie egzotycznych owocow : jablka , gruszki itd, moga byc maliny lub czarne jagody i mleko do polania ( oczywiscie produkty te w zaleznosci od pory roku), jagodzianki, flaki - staram sie przypomniec sobie co na wiejskim weselu jadlam i co bylo opisane w ksiazkach. SMACZNEGO !! Wspanialy pomysl !! Daj znac, co podalas i jak calosc wypadla Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: impreza 25.02.04, 22:56 a kisiel zurawinowy w miseczkach (kolor!!) ze slodkim mlekiem z dzbanuszka? ja na goralskich chrzcinach zajadalam sie pierwszy raz sero-makowcem, z taka nierowna, gruba kratka z ciasta na wierzchu. podchodzi to pod 'wiejski placek'? Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: ogórki 25.02.04, 23:28 Na imprezę "wiejską"? Bigos, żurek, kiełbasa, kaszanka, salceson, szynka, sałatka jarzynowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: ogórki 25.02.04, 23:38 sznur upieczonej bialej kielbasy z cebulka, w duzej misie. o Nieba!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: ogórki IP: 81.185.192.* 26.02.04, 01:37 i jeszcze : duze polacie boczku wedzonego i boczku podpieczonego w piekarniku, czesc pokrojona w cienkie, dlugie plastry, a reszta w calosci na polmisku. Odpowiedz Link Zgłoś
magdamadzia Re: ogórki 26.02.04, 09:45 A co myślicie o fasolce po bretońsku? Z nią sobie poradzę! Magda PS. Super, że chcecie mi pomóc, wiedziałam gdzie napisać! Odpowiedz Link Zgłoś
magdamadzia Re: ogórki 26.02.04, 21:45 Hej! Miłośnicy wiejskich imprez? Czekam na jeszcze i dziękuję za to co już napisaliście. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: ogórki, drogie Panie, OGÓRKI ! IP: *.proxy.aol.com 26.02.04, 21:52 (A może się mylę?) Odpowiedz Link Zgłoś