Dodaj do ulubionych

Dlogowiecznosc

19.07.17, 16:12
znalezione w internecie :

"Pytam polską stulatkę, co je:
- Chlep z masłem, chlep ze smalcem i z pasztetem. I kwaśne mliko. Co tam jest. Nie wybrzydzom.
- A jak zdrowo żyć?
- Trza pacierz mówić i trochę dupę ruszyć. Jakbym sama w polu nie robiła i drzewa nie rąbała, i tymi pekaesami jeździła, to już bym na cmyntorzu leżała. Dupę trza ruszać, to najważniejsze. Czy zimnioki plewić, czy z chłopem, czy bez górę do tego drugiego sklepu, dzie chlep tańszy, czy w kółko kościoła trzydzieści razy. DUPA MUSI W RUCHU BYĆ!"

Obserwuj wątek
    • xurek Re: Dlogowiecznosc 19.07.17, 16:21
      :) :) :). Chyba pojde ruszyc dupe z biurowego stola, jeszcze tylko nie wiem, dokad :)
      • ewa553 Re: Dlogowiecznosc 19.07.17, 17:20
        nieznajacym gwary pozwalam sobie wytlumaczyc, ze na Slasku "dupa" to takie samo ladne slowo jak "pupa". Opowiadal mi tu zaprzyjazniony Slazak jak poznal swoja zone-Slazaczke w mlodosci. Powiedzial koledze zeby przyprowadzil na zabawe ta dzioucha (dziewczyna) co ma wlosy do dupy... Czyli bardzo dlugie wlosy, a nie do dupy po naszemu:)
    • jutka1 Re: Dlogowiecznosc 19.07.17, 20:17
      Wczoraj i dziś sporo ruszałam dupę. :-)
      • kan_z_oz glyphosate [Roundup] 28.09.17, 11:02
        Pomyslalam, ze wykorzystam pomysl Marii i podciagne watek.

Znalazlam pare dni temu ciekawy artykul. Osobiscie jest dla mnie wspomnieniem z lat spedzonych w Gorach Snieznych, gdzie mniej czy wiecej sie orientuje gdzie ten rolnik mieszka oraz jakie prowadzi zycie.

Niestety jest to dla anglo. W skrocie wiec dla tych, ktorzy nie musza wladac:

Chodzi o niezmiernie niebezpieczny skladnik, ktory jest obecnie bardzo powszechnie uzywany w skomercjalizowanym rolnictwie dookola swiata. Opryskiwane sa nim zboza, soja oraz kukurydza. Ogolnie jest stosowany jako 'trucizna na chwasty' przez indywidualne jednostki.

Roundup zostal wynaleziony w latach 60-tych i zostal przetestowany przy opryskiwaniu dzungli w latach wojny w Wietnamie. Jest to jedna z najbardziej niebezpiecznych trucizn dla czlowieka. Wietnam oraz kraje sasiednie maja problem z trzecia generacja dzieci rodzacych sie z niesamowitymi znieksztalceniami, uposledzeniami. Sam Wietnam ma cos okolo 150 tys uposledzonych jako efekt uzycia tego srodka. Powoduje on mutacje genetyczne, nieodwracalne i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wciaz jest to najbardziej popularny srodek stosowany do opryskiwania ww roslin na Zachodzie.
        www.theguardian.com/environment/2017/sep/23/farmer-wants-a-revolution-how-is-this-not-genocide
        Pomyslalam, ze moze byc to ciekawa lektura na jesienne wieczory. Tlumaczy znakomicie brak tolerancji na gluten, wiele alergii. Jestesmy truci.

Glyphosate wystepuje tez w wielu szczepionkach. Jest kilkunastu producentow, ktorzy powinni byc scigani przez rzady aby absolutnie wyeliminowac go ze skladu.
        • minniemouse Re: glyphosate [Roundup] 05.10.17, 02:00
          Tak czy siak jest nas za duzo i za dlugo zyjemy. ostatnio u nas sa problemy z niedzwiedziami bo sie pchaja w zabudowania za jedzeniem i co rusz a to usypiaja i przewoza a to zastrzelaja jakiegos. kojoty i rakuny tez sie wlocza po ludzkich backyardach, znajomym koty poginely. wszystko przez ekspansje coraz wyzej w gory, coraz dalej w lasy.
          Moge wziac udzial w akcji "odstrzal" a niechtam, swoje juz przezylam, wiec cotam. byle moje dziecko moglo miec jakas ludzka przyszlosc i oczywscie zwierzeta po ludzku zyc - nade wszytsko miec pzrestrzen dla siebie. wkurwia mnie to wycinanie rainforest i zatruwanie srodowiska. a tu w dzienniku happy birthday bo jakas Birdie skonczyla 104 (mtfr!! po co zyc tyle lat!!!) i w tym samym dniu jeszcze kto - 102..
          OJP..

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka