06.03.19, 20:46
Bardzo tu gremium zachwalalo "Outlander", wiec sprobowalem... Efekt taki, ze mnie wciagnelo do cna, mimo, ze jednoczesnie wqurwia mnie ten serial okropnie. Jestem blisko konca sezonu nr. 3 i doczekac sie konca nie moge, by miec to wreszcie z glowy. Czuje sie tak, jakbym zgarnal na lotnisku jedna z tych paperback ksiazek, gdzie na kolorowej tloczonej okladce sciska sie piekna para w odziezy zsuwajacej sie im z ramion i ukazujacej fragmenty ich sensualnych, rozbudzonych cial... I odlozyc tej ksiazki juz nie mozna... :))))

Podaje moje typy seriali, ktore ogladalem niezbyt dawno i czekam na wasze typy:

-Bodyguard (BBC)
-Russian Doll (Netflix)
-Dix pour cent (France 2)
-Killing Eve (BBC America)
-Sharp Objects (HBO)
-The Alienist (TNT)
-The Honourable Woman (BBC 2)
-The Marvelous Mrs. Maisel (Amazon Video)
-Victoria (ITV)
-The Crown (Netflix)
-1983 (Netflix Polska)
Obserwuj wątek
    • jutka1 Re: Seriale 06.03.19, 21:14
      chris-joe napisał:

> Bardzo tu gremium zachwalalo "Outlander", wiec sprobowalem... Efekt taki, ze mn
      > ie wciagnelo do cna, mimo, ze jednoczesnie wqurwia mnie ten serial okropnie. Je
      > stem blisko konca sezonu nr. 3 i doczekac sie konca nie moge, by miec to wreszc
      > ie z glowy. Czuje sie tak, jakbym zgarnal na lotnisku jedna z tych paperback ks
      > iazek, gdzie na kolorowej tloczonej okladce sciska sie piekna para w odziezy zs
      > uwajacej sie im z ramion i ukazujacej fragmenty ich sensualnych, rozbudzonych c
      > ial... I odlozyc tej ksiazki juz nie mozna... :))))
      Hehehe... :-)))

> Podaje moje typy seriali, ktore ogladalem niezbyt dawno i czekam na wasze typy:

> -Bodyguard (BBC)
      Wdziałam, super

> -Russian Doll (Netflix)
      Nie widziałam

> -Dix pour cent (France 2)
      Ditto, nie widziałam - sprawdzę

> -Killing Eve (BBC America)
      Super

> -Sharp Objects (HBO)
      Super

> -The Alienist (TNT)
      Super

> -The Honourable Woman (BBC 2)
      Yes yes yes!

> -The Marvelous Mrs. Maisel (Amazon Video)
      > -Victoria (ITV)
      Nie widziałam

> -The Crown (Netflix)
      Super

> -1983 (Netflix Polska)
      Nie widziałam - zaczęłam i nie skończyłam

Shetland - też chyba na Netflixie
      Mature - Netflix - w planach
      • xurek Re: Seriale 07.03.19, 11:46
        wczoraj zaczal sie u nas nowy "New Amsterdam". Obejzalam pierwszy odcinek, moze byc. Bardzo podobal mi sie serial "The good Doctor" albo podobnie. Z Outlanderem mialam podobnie jak C-J :). Na szczescie juz sie skonczyl. No i ja jestem funem ksiazki i filmow Game of Thrones.
        • roseanne Re: Seriale 07.03.19, 12:41
          z listy ogladalam tylko Alieniste, podobal mi sie

Outlandera zaczelam od wercji ksiazkowej, dlugie dojazdy do szkolki itd, no i szowinistycznie przyznam ,ze milo poogladac meski speciment :P

wyogladalam tez dr who, wszystkie , ktore byly dostepne na netflixie, czekam na nastepne

na GoT musze miec nastroj

zaczelam ogladac "elementary"
    • ania_2000 Re: Seriale 07.03.19, 21:39
      Outlander oprocz boskiego Jamie jest jeszcze pieknie sfilmowany. Piekne obrazy - zapierajace dech scenerie, ujecia. Wogole Przyroda. Do tego fajna muzyka - wszystko jest dopracowane w szczegolach - stroje, aktorzy tez dobrze dobrani.
      Aha - czy wspominalam o Jamie?:)
      Ogladnelam 4 serie, obecnie kreca 5 i 6 - ale w sumie uwazam 1 byla najlepsza.
      Z innych ogladam Crown - ok, Victoria - ok - lubie historyczne, wiec.
      The Marvelous Mrs. Maisel - tylko 1 serie, juz potem mialam dosc. Ale fajne.
      Bodyguard - zaczelam, pierwszy odcinek - sie znuzylam dosyc, troche wolne tempo tego bylo, akcja slimacza - ale ma dobre reviews, wiec moze ze mna cos nie tak;)
      1983 - nie dalam rady przejsc 1 odcinka.

Moge polecic:

Ozark - zboczenie zawodowe, accountant;) - serial z 2017 roku, wiec moze wszyscy widzieli.
      Fleabag - odjazd:) tez stare
      Jack Ryan - ogladalam ciurkiem

z bardzo starych - Killings. Filmowane w Seatlle, takie Northwest klimaty.

ogladam obecnie " Widow" - ale dupy nie urywa - dosyc naciagane, chociaz tematyka ogolnie ciekawa.

A wogole to czekam na Game of Thrones - nie wiem jak to ogladac, czy po kazdym odcinku osobno, czy czekac az bedzie pozniej wszystko dostepne na jeden raz - tylko czy ja wytrzymam? i czy "zyczliwe dusze" wczesniej mi wszystkiego nie wypaplaja?
      • ertes Re: Seriale 07.03.19, 22:37
        Ja lubie Science Fiction wiec ogladam co mi podejdzie. Ostatnio, po raz drugi The Expanse, rownoczesnie czytam ksiazke.
        1983 - w trakcie ogladania.
        Homeland
        Billioners
        KIlling - obejrzane, swietne. Filmowane to chyba w tym drugim Seattle: Vancouver :) dzieje sie w Seattle.
        Bates Motel
        Jack Ryan
        i pewnie jeszcze pelno inncyh ale nie pamietam tytulow.
        • minniemouse Re: Seriale 08.03.19, 01:29
          Seven Seconds - to musicie zobaczyc
          Period. End of Sentence - to tez
          Anne with an E
          The Sinner - zwlaszcza pierwszy sezon
          Mindhunter
          Alias Grace
          The Haunting of Hill House
          Broadchurch
          Scott and Bailey
          Atypical
          Sex Education
          Call the Midwife
          The Fall
          How to Get Away With Murder
          Orange is the New Black
          Lamante
          Black Earth Rising
          American Crime
          co nie ogladalam ale słyszałam ze b. dobre
          Fargo
          Mad Men
          House of Cards
          co wyglada dobrze
          Marco Polo
          Charite'

Minnie
          • minniemouse Re: Seriale 08.03.19, 02:06
            ps
            aktualnie ogladam tez Dirty John.
            szoł ku przestrodze naiwnym kobietom szukajacym szczescia u boku przystojnego, czarujacego mezczyny- czyli, jak mozna sie na takim przejechać. niezle przejechać. niebezpiecznie przejechać.
            show dla mnie mocno wkoorviajacy ale ogólnie, niechętnie acz z przyjemnością przyznaje, dobrze zrobiony.
            pewnie dlatego takie wrażenia mix, a nawet na pewno dlatego.
            bardzo dobrze graja Connie Britton i Eric Bana. zwłaszcza Eric Bana (nie przepadam za Connie, którą znam z pierwszego American Horror Story)
            i reszta aktorów w tym Juno Temple (Far from the Madding Crowd, Atonement), Julia Garner (Ozark, The Americans) Kevin Zegers i Jean Smart.
            Krotko - dobry show, wkur.. zajaca treść.

Minnie
      • chris-joe Re: Seriale 08.03.19, 11:46
        Ktoz nie lubi rozrywkowych filmow przygodowych? Jednak oto grzechy glowne "Outlandera" w moim odbiorze: Kazdy odcinek zawiera przynajmniej 3 sceny gzdzenia, po przynajmniej 5 minut kazda! Miedzy nimi zas nieustanne wzajemne wyznawanie sobie milosci polaczone z mizianiem i zagladaniem sobie w zamglone oczy pary protagonistow. Zrozumialem za pierwszym razem: kochaja sie miloscia wielka, dobra! Lecmy dalej do diabla, ruszmy akcje! Wszystkie te momenty przewijam wkurzony i zniecierpliwiony jak reklamy! W efekcie, po przewinieciu momentow i miziania, z godzinowego odcinka pozostaje moze pol godziny akcji...

No i ta Claire... Aktorzyca calkiem przystojna, nie powiem, ale nie dzierze jej gry nieustannie w tym samym tonie. Narracje ciagle prowadzi tym samym zmeczonym glosem. I do wszystkich podchodzi z lekka wyzszoscia, z polusmieszkiem wyrozumienia, niemal politowania. Humoru, dowcipu ni grama w calej produkcji. Dzieki bozi, jestem juz w 4 sezonie... ;)
      • jutka1 Re: Seriale 08.03.19, 15:56
        ania_2000 napisała:

> Bodyguard - zaczelam, pierwszy odcinek - sie znuzylam dosyc, troche wolne tempo
        > tego bylo, akcja slimacza - ale ma dobre reviews, wiec moze ze mna cos nie tak ;)
        Daj mu szansę, bo dobry jest.

> Moge polecic:
        >
        > Ozark - zboczenie zawodowe, accountant;) - serial z 2017 roku, wiec moze wszyscy widzieli.
        Widziałam i podobał mi się.

> Fleabag - odjazd:) tez stare
        Nie znam.

> Jack Ryan - ogladalam ciurkiem
        Też.

> z bardzo starych - Killings. Filmowane w Seatlle, takie Northwest klimaty.
        To to o nastolatce, która zniknęła? Z taką nieuśmiechającą się panią detektyw w swetrze, dla której ta sprawa jest ważniejsza od przeprowadzki i ślubu? Jeśli tak, to widziałam. To na podstawie duńskiego serialu było.

> ogladam obecnie " Widow" - ale dupy nie urywa - dosyc naciagane, chociaz tematyka ogolnie ciekawa.
        Pełna zgoda.
        • ertes Skad 08.03.19, 16:06
          wy macie czas na to???
          • roseanne Re: Skad 08.03.19, 16:58
            w czasie napadow bezsennosci najczesciej
            • minniemouse Re: Skad 08.03.19, 23:52
              no ja juz to ze trzy lata ogladam. niektore jeszcze z TV znam nie z Netflix. poza tym tak ja cierpie na bezsennosc wiec moge ze 4 odcinki od razu.
              btw ten o nastolatce co zniknela w Seattle to jest The Killing nie Killings - bo mozna nie znalezc jak sie szuka pod zlym tytulem. pierwsza seria byla imo znacznie lepsza niz druga.

aha i zapomnialam dodac Perfume - niemiecki serial dziwny, mroczny ale ciekawy. wielowarstwowy. mnie sie podobal. dobre kolory. wkurwiajaca pani detektyw.
              Outlandera nie zdzierzylam w ktoryms momencie, z powodow podobnych co CJ opisal. dla mnie jeszcze cala akcja zaczela krecic sie jak um kij w przereblu.

ktos wspomnial ze lubi sci fi - to polecam Altered Carbon - Joel Kinnaman gra. dobrze gra. ciekawy plot. przenoszenie z ciala w cialo czyli ograniczona niesmiertelnosc. i zagadka kryminalna - kto zabil i dlaczego? zupelnie niezle. cos prawie nowego. czekam na sezon 2.
              polecam tez Ascension. zaluje ze nie ma kontynuacji serialu bo ciekawa jestem co by bylo gdyby ta bomba pekla.

Minnie
              • maria421 Re: Skad 09.03.19, 08:17
                Nikt polskich seriali nie oglada?

Ja ogladalam "Ranczo", taraz mi zostalo tylko "Na dobre i na zle" i "M jak milosc" .
                • minniemouse Re: Skad 10.03.19, 00:34
                  Na Netflix sa dwa - 1983 i Ultraviolet. ani jeden ani drugi zadne cudo ale ze po polsku to sie fajnie oglada :)
                  poza tym zachwyty byly nad Rojst. podobno byl do obejrzenia na Showmax ale podobno tego juz nie ma. jeden odcinek na pewno, a teraz moze juz nawet dwa lub trzy mozna obejrzec na Y-tube. gdzie jeszcze to mozna zlapac nie ma pojecia. niektorzy polecaja filmy i seriale na zalukaj, ja nigdy tam nie wchodzilam.

Minnie
                • chris-joe Re: Skad 10.03.19, 00:49
                  Te wymienione przez ciebie, Maria, to chyba opery mydlane, ktore, owszem, sa seryjne, ale nie sa 'serialami'. To inna kategoria... ;) Kiedys, z niezdrowej ciekawosci, zerknalem na tubie na jakis fragment "Ranczo" chyba... Nie, dziekuje ;)
                  Amerykanskich, czy innych, soap operas takze nigdy nie ogladalem.
                  Z polskich seriali zas obejrzalem w calosci tylko "Czas honoru" i "1983".
                  • maria421 Re: Skad 10.03.19, 08:51
                    Chris, rozroznia sie miedzy "series" -odcinki z zakonczona akcja (sa to np. rozne serie kryminalne konczonce sie rozwiazaniem zagadki kryminalnej) i "serials" - odcinki z otwarta akcja, przenoszona na nastepny odcinek. Soap nalezy do "serials".
                    • chris-joe Re: Skad 12.03.19, 18:37
                      Ach tak?... ;)
                      • ertes Re: Skad 12.03.19, 19:21
                        Obejrzyj sobie Ultawiolet.
                        Lekki, smieszny, intrygujacy.
                        • ania_2000 Re: Skad 12.03.19, 20:01
                          Albo popatrz na Patriot - smieje sie do lez.

www.rottentomatoes.com/tv/patriot/s01

nawet nie wiedzialam, ze jest drugi sezon.
                          • chris-joe Re: Skad 12.03.19, 20:13
                            Ertes byl pierwszy, wlasnie zwlekam "Ultraviolet" (21 GB!). "Patriot" nastepny w kolejce :)
                            • minniemouse Re: Skad 12.03.19, 23:45
                              sprawdzałam ten zalukaj
                              z góry uprzedzam, ze niby mozna tu oglądać bez logowania się ale to mi się udało tylko raz, wczoraj, zobaczyć kawałek pierwszego odcinka tego Rojst. dzisiaj gdy chciałam sprawdzić czy to naprawdę działa to już mnie wywala i każe się zarejestrować albo zalogować.
                              ja nie chce się rejestrować bo nie mam pewności czy tam maja jakieś napisy. jak nie maja to mi jak psu na bude.
                              anyway - tam jest Rojst, bardzo polecam. próbujcie.
                              pewnie za pierwszym podejściem da się obejrzeć, radziłabym wiec próbować podchody gotowym do obejrzenia kilku odcinków od razu.
                              poproszę o relacje. a gdyby ktoś się zalogował to poproszę o sprawdzenie czy są jakieś napisy polski/ang?

Minnie
                          • minniemouse Re: Skad 12.03.19, 23:56
                            ania_2000 napisała:
                            Albo popatrz na Patriot - smieje sie do lez.
                            >

to Aniu przeczytaj recenzje o DOMU Z PAPIERU (La Casa De Papel) , to sto razy lepsze nic ten caly serial
                            i dzięki za to bo już wiem ze nie będę ogladac :D

Minnie
                            • chris-joe Re: Skad 13.03.19, 00:03
                              "Casa de papel" ("Money Heist") zapomnialem wpisac na moją listę obejrzanych. Zdecydowanie!
                              • ania_2000 Re: Skad 13.03.19, 20:16
                                Money Heist -ogladnelam kiedys - pamietam, ze troche ciezko, bo nie znam hiszpanskiego, i trzeba bylo czytac;) i uwazac:)

A propos innych nacji - skojarzylo mi sie - zupelnie przypadkowo, bo nie ma kompletnie podobienstwa, z "Lilyhammer"
                                Bardzo smieszna komedia, dla mnie z innym wymiarem, bo mam siostre w Norwegii, wiec smiejemy sie do rozpuku troche z innych powodow.
                                • minniemouse Re: Skad 14.03.19, 02:12
                                  o tak Lilyhammer to bardzo fajne, tez obejrzałam i znajoma której to polecałam tez była zadowolona wiec
                                  Lilyhammer - 👍👍👍
                                  a ja własnie skończyłam oglądać
                                  Charite' - daje 👍
                                  bo w sumie to ciekawy niemiecki serial o początkach medycyny w Berlinie za czasów Cesarstwa Niemieckiego chyba jeszcze Wilhelma, na pewno Franciszka Jozefa i Ottona Bismarcka w szpitalu dla ubogich pod nazwa Charite. tam Koch odkrywa tuberkulinę a Behring serum przeciw dyfterytowi.
                                  trochę depresyjne, biorąc pod uwagę surowość warunków i ludzi wtedy. no ale niemniej- ciekawe.

Minnie
                                  • minniemouse Re: Skad 14.03.19, 02:21
                                    wlasciwie nie o poczatkach, zle napisalam- o rozwoju medycyny.
                                • minniemouse Re: Skad 14.03.19, 02:24
                                  ania_2000 napisała:
                                  > Money Heist -ogladnelam kiedys - pamietam, ze troche ciezko, bo nie znam hiszpa
                                  > nskiego, i trzeba bylo czytac;) i uwazac:)

- teraz jest audio po ang jakby ktoś chciał.
                                  • chris-joe Re: Skad 14.03.19, 08:17
                                    Z zasady nie ogladam filmow z dubbingiem. Choc w przypadku "Money Heist" mogloby to miec sens, gdyz Hiszpanie trajkoczą obłędnie szybko, więc napisy jeno migają :)
                                    • minniemouse Re: Skad 15.03.19, 23:22
                                      Oglądał ktoś moze inny hiszpański serial Mar de Plastico?
                                      ty Chris pewnie moglbys oglądać bo ma French audio (i European Spanish i Italian). napisy angielskie sa.
                                      strasznie działał mi na nerwy, ale jak już zobaczyłam trupa to musiałam do końca zobaczyć kto jest murderer.
                                      szybko stwierdziłam ze mnie ten serial odrzuca od Hiszpanii.

Minnie
                                      • chris-joe Re: Skad 16.03.19, 00:27
                                        Nie widzialem. Powinienem? Nawiasem, ogladac moge naprawde tylko po angielsku, i po polsku, oczywiscie. Ale zwykle daje sie sciagnac napisy angielskie z innych zrodel.
                                        • minniemouse Re: Skad 16.03.19, 23:01

- a czemu nie :)
                                          zawsze możesz przestać oglądać. nie jest to jakieś genialne dzieło, uprzedzam.
                                          no ale skoro dałeś rade Outlanderowi (ja nie zdzierżyłam) to moze i to zmożesz :)

Minnie
                                          • minniemouse Re: Skad 17.03.19, 03:14
                                            ps
                                            natomiast Lilyhammer - koniecznie!!!! please!! :)
                                            • minniemouse Re: Skad 22.03.19, 01:41
                                              Teraz Mad Men mnie wciągnął
                                              - oglądał ktoś? jakie wrażenia? to całkiem inny świat. przede wszystkim ludzi bogatych, którzy niejako kształtowali średniej klasy Amerykę. i sami się kształtowali. era przed, w trakcie i po Kennedym. własnie był zamach w Dallas. niezwykle interesujące jest zobaczyć archiwalne zdjęcia z tamtego okresu i reakcje ludzi, choćby tylko odgrywana w TV. polecam

Minnie
                                              • jutka1 Re: Skad 22.03.19, 09:09
                                                Mad Men widziałam cały. Też polecam.
                                                • chris-joe Re: Skad 25.03.19, 02:53
                                                  Nie no, jasne. Ale tu mówię o ostatnich czasach.... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka