Dodaj do ulubionych

O pierdułach -- Odc. 411

13.03.19, 08:19
Otwarte...
Obserwuj wątek
    • ewa553 Re: O pierdułach -- Odc. 411 13.03.19, 08:25
      U nas znowu wiatr szalal, kolejna duza donica - choc stala na podlodze, wywalila sie:( Chyba bede musiala kwiatowy balkon zlikwidowac i zbudowac tam bunkier przeciwhuraganowy.
    • jutka1 Środa, pochmurno 13.03.19, 08:29
      Pogodowo: jak w tytule, ma być maks 8 C. Błeee.

Zawodowo: wczoraj po południu nowy "pożar", bo ktoś spieprzył koncertowo robotę i poszedł na chorobowe, więc teraz naprawiamy. :-/// Plus, swoje normalnie zaplanowane zadania muszę robić. :-(

No nic. Miłego dnia Wam.
      • roseanne Re: Środa, pochmurno 13.03.19, 09:59
        Powiewa, slonce wychodzi zza chmur, chlodno jeszcze
        Kupilam na dzien dobry peczek karczochow, dam mojej wegetarianskiej gospodynii pole do popisu, bo nam sie zgadalo wieczorem na temat tych ostow

Gwoli wyjasnienia, sytuacja zyciowa zaszla, ze jej pobyt na antypodach zostal odwolany, wyjechala na 2 tygodnie zamiast 3 i ten tydzien pomieszkujemy razem
        Piatek Nicea, niedziela wyjazd do Bologni, potem Florencji, po kilka dni
        • jutka1 Re: Środa, pochmurno 13.03.19, 11:08
          roseanne napisała:

> Piatek Nicea, niedziela wyjazd do Bologni, potem Florencji, po kilka dni
          Fajny masz ten wyjazd. :-)
          • maria421 Re: Środa, pochmurno 13.03.19, 11:26
            Rose, jak Ty masz fajnie! Zazdroszcze jak nie wiem co, bo u nas ciagle wieje, jest zimno i ponuro.

• xurek Re: Środa, pochmurno 13.03.19, 11:54
          Rose super, naprawde piekne wakacje. Ale czy to znaczy, ze juz nie wracasz do Zurychu i nici z naszego spotkania?

Tutaj wieje i leje i jest paskudnie zimno, dobrze, ze dzisiaj pracuje z domu, za to mam kociol prawie jak u Jutki :). Mama wizytuje od piatku i zostanie do 26-go, z jednej strony fajnie, z drugiej jak mam taki zapiernicz to mama jakos nie bierze go pod uwage i co chwile przyczodzi podagac :)
          • roseanne Re: Środa, pochmurno 13.03.19, 12:44
            wracam, wracam
            jeszcze na koniec tydzien prawie, poniedzialek juz zabukowalam, chyba, ze cs wyskczy w ostatniej cwili - dociera nastepna czesc rodziny M

tak to z rodzina bywa :)
            • ewa553 Re: Środa, pochmurno 13.03.19, 17:48
              Bylam krotko w ogrodku sprawdzic szkody po huraganie. Nie bylo tragicznie, tylko troche szkod. Zieleni jeszcze nie ma, no, moze milimetrowe ponczusie, ale kroluje kolor niebieski: fiolki, krokusy i barwinek w duzych ilosciach. Az zal mi bylo ze brak czasu na dluzsze posiedzenie..
        • chris-joe Re: Środa, pochmurno 14.03.19, 08:17
          Ach, jaka przyjemna wycieczka! :)
    • jutka1 Czwartek, prawie weekend 14.03.19, 08:38
      Pogoda jak wczoraj: szaro, chłodno. Nad ranem padało.

Pożary zawodowe pogaszone, więc mogę wrócić na normalne tory. Tfu, przez lewe ramię.

Miłego dnia Wam.
      • maria421 Re: Czwartek, prawie weekend 14.03.19, 08:47
        Ponuro, deszcz pada, wiatr wieje. Nastroj pod tytulem "zeby mi sie tak chcialo jak mi sie nie chce chciec".

Milego dnia :-)
        • roseanne Re: Czwartek, prawie weekend 14.03.19, 13:41
          niby slonecznie ,ale chlodno,
          w pporownaniu z moim pierwszym tygodniem prawie zimno :) czlek sie latwo rozpieszcza ...

zachcalo mi sie orzechow, zaczelam lupac wloskie i przecielam opuszke kciuka na skorupie
          telefon otwieram z linii papilarnych i kurcze sie dostac nie moge, bo plaster , lol
          • jutka1 Re: Czwartek, prawie weekend 14.03.19, 14:52
            Współczuję, Rose.

U nas dla odmiany pada deszcz ze śniegiem. Brrr.
            • ania_2000 Re: Czwartek, prawie weekend 14.03.19, 18:32
              Rose, I feel your pain - palce sobie zrob w telefonie dodatkowe, kurde, tez mam ten problem. Albo jak mokre, to tez nie dzialaja:)

U nas sie robi ocieplenie - w nocy jeszcze chlodno, ale w dzien coraz cieplej - w weekend ma byc prawie 20C. Juz chyba sie ostatni raz na narty wybierzemy, bo potem jak sie wszystko zacznie topic, to nie lubie.

Dzisiaj w pracy obchodzimy Pi Day - 3.14 - czternasty marzec. Pi - czyli mowi sie Pie - czyli jemy dzisiaj placki/ciasta - cherry pie, apple pie, pecan pie. Niektore pizzernie tez maja "special" na pizze.
              no i tak. Brzuch rosnie:)
              • ewa553 Re: Czwartek, prawie weekend 14.03.19, 18:35
                ale fajny zwyczaj! U nas niemozliwy, bo inaczej piszemy date. Szkoda. Lubie takie zabawy
              • ertes Re: Czwartek, prawie weekend 15.03.19, 01:04
                Ale jaja. u nas nieznane.
                • ertes Re: Czwartek, prawie weekend 15.03.19, 01:06
                  Moze jednak nie bo takie cos znalazlem w lokalnej gazecie.

Blaze Fast-Fire’d Pizza: Download the Blaze Pizza app before March 14 to get a custom-built pizza for $3.14. blazepizza.com/promos/piday2019

BJ’s Restaurant & Brewhouse: One mini-pizza with one topping for $3.14, dine-in only. bjsrestaurants.com/piday

California Pizza Kitchen: Get a slice of Key Lime Pie for $3.14. The offer is good for dine-in or takeout orders at participating locations, but not for third-party deliveries. cpk.com

Corky’s Kitchen & Bakery: Slices of pie for $3.14. corkyskitchenandbakery.com

Fresh Brothers: Get one personal pizza for $3.14 using the promo code PIDAY. freshbrothers.com

Marie Callender’s: Free slice of pie with the purchase of an adult entree and a coupon. mariecallenders.com/coupon-piday

Pie Bar: This Long Beach restaurant will throw an all-day patio party with a pie-eating contest, $3.14 sangria and slices of Key Lime Pie for $3.14. The first 50 guests to say “Pie is the answer” will get a complementary Key Lime Pie shot with a souvenir glass. thepiebarlongbeach.com

Pie Hole: Key Lime minis, Pie Hole bundles of four and the Einstein Blue Lemonade will be on sale at $3.14. Guests who make $5 in purchases can enter a raffle for various prizes, one being a whipped cream pie in the face. thepieholela.com

Pieology Pizzeria: Guests can buy one thin crust pizza and get a second one for $3.14
              • ertes Pogoda 15.03.19, 01:15
                Wreszcie przestalo padac. Znaczy od dwoch dni nie pada. Wszytko kwitnie. Kazdy skrawek nie pokryty cywilizacja kwitnie.
                Jutro wypad na narty. U nas sezon juz mowia ze bedzie przynajmniej do 4go lipca. Z tym ze ja juz nie przepadam za jezdzeniem od polowy kwietnia gdyz jest za cieplo. Takze mamy jeszcze jeden wyjazd zaplanowany na poczatku kwietnia i to bedzie na tyle w tym sezonie.
                Za oknem slonce! Wreszcie!
    • jutka1 TGIF 15.03.19, 08:41
      Szaro, mokro. Hmmm.

Sporo mam dziś do zrobienia, za chwilę siadam do pracy. Tylko wypiję drugą kawę i się ogarnę.

Miłego piątku :-)
      • maria421 Re: TGIF 15.03.19, 08:49
        Tu tez szaro, ale chociaz nie pada.

Milego dnia .-)
        • kan_z_oz Re: TGIF 15.03.19, 09:55
          Malarze dzisiaj skończyli. We wtorek musi tylko wrócic mechanik od klimy bo po przestawieniu w inne miejsce przestała chłodzić.

Obecnie leje jak z cebra oraz odbywa sie spektakularna burza z piorunami. Piątek czyli wolny weekend i to najważniejsze.
      • chris-joe Re: TGIF 15.03.19, 15:15
        Zaczynaja sie roztopy. Dzis ma dojsc do +9! Oj, bedzie mokro...
        • kan_z_oz Re: TGIF 16.03.19, 00:48
          Spalilo mi modem. Benz negus az przsla nowy
          • kan_z_oz Re: TGIF 16.03.19, 06:27
            Przyzwyczajam sie do ipad bez polskiej klawiatury. Wczoraj byl dziwny wieczor. Mala burza spalila modem komputera stacjonarnego z ktorego zazwyczaj klikam. Lubie bo duzy ekran wszystko zamontowane jak trzeba.
            W czasie tej burzy slychac tez bylo jak zaczaly strzelac pokrywki w sloikach z przetworami zrobinymi we wtorek wieczorem. Zapomnialam juz ze burza kwasi mleko, odkreca weki. Czy ktos jeszcze pamieta takie rzeczy?
            Bede miala dzisiaj zupe ogorkowa-smieszne bo z choko zamarynowanego jak ogorki malosolne i tak smakujacego.
            • roseanne Re: TGIF 16.03.19, 09:11
              Ze kwasi mleko tak, ze cos robi z przetworami nie

Nice is Nice, znaczy Nicea przyjemna. Tylko pol dnia , ale i tak fajnie.
              Plaza z kamieni, ladna woda, dobre papu
              Dluuuga jazda autobusem, prawie 3 g w jedna strone
              Dzis szwendanie sie znow po marselii
            • maria421 Sobota 16.03.19, 09:12
              Pogoda ciagle do bani, moze w przyszlym tygodniu sie poprawi.

• jutka1 Re: Sobota 16.03.19, 10:00
                Tutaj na przemian słońce i chmury. W nocy padało, wiało.

Muszę dziś trochę popracować, ale mam też w planie podciąć pigwowce. Nie wiem, czy na więcej prac ogrodowych starczy mi czasu, zobaczymy.

Miłej soboty
            • minniemouse Re: TGIF 17.03.19, 03:31
              ciekawe... w jaki sposob to dziala?
              u mnie czasem sa burze ale modemow mi nie spala ani nie kwasi sie mleko w lodowce. czy weki strzelalyby to nie wiem bo nie robie przetworow, ale te kupne od Polski Ogorki w lodowce maja sie dobrze... moze to kiepskie burze sa?
    • jutka1 Niedziela, słońce 17.03.19, 09:29
      Świeci słońce, podobno ma być ciepło: do 19 C. Ptaki się drą, pąki coraz większe. Wiosna.

Zaraz jadę do mamy, pierwszy (mały) spacer po operacji.

Ubrałam wiosenne spodnie. Schudłam przez zimę o jedną dziurkę w pasku, czyli ze 4 kilo. Hmmm.

No i tyle. Miłej niedzieli Wam.
      • maria421 Re: Niedziela, słońce 17.03.19, 10:02
        Jutka, przyslij tutaj troche slonca, uprzejmie prosze :-)

Nigdy nie slyszalam o tym, zeby sie weki w czasie burzy odkrecaly. Natomiast mleko kwasnieje z powodu bardzo wysokiej wilgotnosci i temperatury powietrz jaka panuje przed burza.

Milego dnia .-)
        • jutka1 Re: Niedziela, słońce 17.03.19, 13:39
          maria421 napisała:

> Jutka, przyslij tutaj troche slonca, uprzejmie prosze :-)
          Posyłam, proszę bardzo.

Ciągle słonecznie, ale temperatura "teoretyczna" (czyli na termometrze) nijak się ma do odczuwalnej, bo wieje silny wiatr. Przeszłyśmy z mamą do parku i z powrotem, w sumie poniżej kilometra, i mało nam głów nie pourywało. Dobrze, że mama miała chustkę i kaptur. Mnie to nie robi, bo nigdy nie noszę czapek ani innych nakryć glowy, nawet zimą.

Teraz się na siłę relaksuję, bo od jutra mam zawodowe piekło. Dlatego nic dziś zawodowego nie robię, nie ma co. Daję mózgowi odpocząć.
          • kan_z_oz Re: Niedziela, słońce 18.03.19, 09:33
            Przetoczyla sie dzisiaj znowu burza. Chmury wisza wokol nad dolina. Wyglada to pieknie. Wody pod dostatkiem. Zbiornik pod domem sie przelal. Pomidory bede musiala chyba juz usunac bo wilgoc oraz opady im nie sprzyjaja. Imbir i tumeryk za to szaleje. Moze wsadze kapuste azjatycka oraz kale?
            Spojrzalam dzisiaj na rezerwacje B&B. Jeszcze ten weekend wolny i reszta zajeta do konca maja. Dalej nawet nie patrzylam.

Utknelam tez z biurem oraz majlami bez netu na komputerze stacjonarnym. Wciaz czekam na nowy modem. Poza tym wszystko naprawde w porzadku. Tarasy wyszly super,zdjecia na stacjonarnym...haha
            • roseanne Re: Niedziela, słońce 18.03.19, 10:04
              Genua, dojechalismy , 6 godzin w autobusie.
              Spacer o zmroku, przepiekne palace sredniowieczne w super waskich uliczkach zamienione na mieszkania,
              Wielce ozdobne frontony i freski i obom suszace sie gatki
              Kolecja w tratorii, gdzie stoly minimum na 5 osob, wiec goscie sa sadzani do zapelnienia stolu, nie na romantyczne tete a tete
              Jedzenie pyszne!

Gorzej ze sniadaniem w hotelu, dla takiego odmienca, jak ja.
              Zaraz ruszamy z marszruta
              Jutro o tej porze autobus do Florencji
              • maria421 Poniedzialek 18.03.19, 10:07
                W marcu, jak w garncu. Nagle spadl obfity deszcz, nagle przestal, nagle wyszlo slonce, i nagle sie schowalo.

Podobno w nastepnych dniach pogoda ma sie poprawic. Oby!

Rose, ciagle zazdroszcze podrozy.

Mielgo dnia :-)

• xurek Re: Niedziela, słońce 18.03.19, 10:32
                jak Piranha byl maly to jezdzilismy czesto na wakacje na Korsyke, wsiadajac na prom w Genui. Tak wiec bylismy przejazdem dobre kilka razy i nie widzielismy z miasta nic :). Musimy sie koniecznie wybrac dla samej Genui, skoro tak pieknie i smakowicie.
            • xurek Re: Niedziela, słońce 18.03.19, 10:31
              Kan, mowisz o tym BnB w ktorym sprzatasz czy o wynajmowaniu czegos u siebie? Wklej jakies zdjecia nowego tarasu i ogrodu prosze :).
        • minniemouse Re: Niedziela, słońce 19.03.19, 00:27
          maria421 napisała:
          Natomiast mlko kwasnieje z powodu bardzo wysokiej wilgotnosci i temperatury powietrz jaka panuje przed burza.
          > Milego dnia .-)

O! dzięki za wyjaśnienie.
          a to chyba nic dziwnego ze w lodowce jest spokój, bo "heretycznie" ;) zamknięta. moze jakbym wystawiła i zapomniała schować..

Miłego i słonecznego 🌼🌞🌷 dnia wszystkim!

Minnie
    • xurek poniedzialek 18.03.19, 10:39
      Slonecznie i nawet dosc cieplo.

Weekend przeszedl leniwie, w piatek zakupy i kino, w sobote meilismy gosci na kolacji a wczoraj chcielismy jechac na wycieczke do Solothurn, ale mama w drodze poczula sie slabo, wiec zawrocilismy i zajelismy sie kontynuacja przesadzania aloesow.

Mam teraz 21 doniczek porozstawianych po calym domu i nieco wkurzonych domowkinow, bo uwazaja, ze aloesy sa brzydkie i taka ich ilosc to przesada. Ale zrobilam wczoraj z lisci, ktore padly ofiara przesadzania «krem dla wszstkich» czym udobruchalam mame i pana meza, bo oboje stwierdzili, ze jest bardzo przyjemny w uzyciu i ma dobre dzialanie.

Skonczlam tez jeden wazny i pod koniec stresujacy projekt i zabieram sie za nastepny, ale spokojnie, bez rozpedu, wiec w pracy tez OK.
      • jutka1 Re: poniedzialek 18.03.19, 11:35
        Tutaj też "jak w garncu". Dzisiaj od rana zaliczone słońce, grad, deszcz, znowu słońce, a teraz jest pochmurno. Maksymalna temperatura: 7 C. A jutro rano i przed południem ma być zero stopni. Brrr.

Z pozytywów, notuję: spore pąki na winorośli, bzach i krzakach, forsycja zaczęłą się żółcić, coś tam kwitnie w trawie. Z dnia na dzień więcej oznak wiosny, co mnie bardzo cieszy, bo już mam dość.

Wracam do pracy. Miłego dnia Wam.
        • ewa553 Re: poniedzialek 18.03.19, 15:20
          pOWTARZAM PYTANIE xURKA; KANIE. tY WYNAJMUJESZ JAKO b6b CZY CHODZI O BIZNES SPRZATANIOWY? Przepraszam za krzyk, alke poprzedni wpis (mailowy) mialam nastawiony na krzyk, bo reklamacja, i zapomnialam przestawic:)
          Xurku, a Twoj krem aloesowy to krem jadalny, czy na twarz smarowalny? Jak do twarzy, to przyslij prosze probke.
          • xurek Re: poniedzialek 18.03.19, 15:29
            Krem smarowaly. Zadnej probki przeslac sie nie da, bo nie mam zielonego pojecia jak toto mozna by zakonserwowac, poza tym jest to bardziej "wodnisty zel" niz krem. Trzeba wziac lisc aloesa, odkroic zielona skorke i zolta "podskorke", tak, by zostal jedynie przezroczysty zel. Ten zel miksuje w mikserze robiacym smoothies razem z witamina 4 w kroplach i tym sie smaruje. Zaraz po zmiksowaniu jest to oslizgla pianka, potem oslizgla gesta ciecz. Slyszalam, ze takie "swieze liscie" w niektorych bio-sklepach mozna ponoc kupic.
            • ewa553 Re: poniedzialek 18.03.19, 16:27
              to mi brzmi na slaskie "uoslizle" i chyba nie bede probowac. Dzieki za info.
      • ania_2000 Re: poniedzialek 18.03.19, 19:26
        Tutaj pogodowe szalenstwo! mamy prawie lato, i jeszcze bedzie tak przez kilka dni!.
        Slonce WALI po oczach, upaly dochodzace do 20C.
        Normalnie nie wiadomo co robic. Co ubierac i jak sie zachowywac :)

W sobote bylismy na nartach - upal.
        ponizej zdjecie - i przyblizenie dwoch chlopakow, co to tez nie widzieli jak sie zachowac i w co sie ubrac:)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/nh/ej/3x8z/d0B2b81el7251RKlSB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/nh/ej/3x8z/oOy8aEMbi9tYLdanbB.png

A wczoraj, w niedziele bylismy nad oceanem - na plazy. Tutaj zwykle wieje i ludzie nie leza tylko spaceruja, ale bylo tak upalnie, ze niektore jednostki lezaly.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/nh/ej/3x8z/yJ1PptbCxLeYa0Nb0X.jpg

to sa skalki przy wiekszej skale.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/nh/ej/3x8z/65vGylL0ZdtlY5GlrX.jpg

a to jest duza skala - nazywa sie haystack, czyli stog siana - mozna tam na nia wejsc/ dojsc jak jest odplyw.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/nh/ej/3x8z/6nMWeNTpkT5KGT2aBX.jpg
        • jutka1 Re: poniedzialek 18.03.19, 19:52
          Super, Aniu. Zazdroszczę. Tutaj to jeszcze trzeba poczekać na takie temperatury ciągiem. Od czasu do czasu zdarza sie dzie z 17-18C, ale to tylko freak. :-/
          • ewa553 Re: poniedzialek 18.03.19, 22:11
            ale masz fajnie, aniu!
        • roseanne Re: poniedzialek 18.03.19, 22:41
          Pamietam ten fragment plazy

Tu pogoda na plaszczyk, chlodniej niz w Marsylii
          • minniemouse Re: poniedzialek 19.03.19, 00:35
            u nas dzisiaj słoneczko, ptaszeczki świergolą, do karmnika przyleciało wyżerać ziarenka wielkie ptaszysko,
            przyglądam się ostrożnie a cóż to za piękne dziwo - a to nasz dzięciołek, tylko młodziutki, jeszcze bez czarnego kołnierzyka i czerwonych bokobrodów :)
            możliwe, ze ma gdzieś tutaj w pobliżu rodzinne gniazdko, bo maż mówi ze on nie pierwszy raz go widzi.. no śliczności!

Minnie
        • ertes U mnie tak narty wygladaly 19.03.19, 00:29
          https://lh3.googleusercontent.com/jz6UH1MPRHnj2QRoAGf-9QPpoVWKrQKHZTiECqE4d-O4BWQJMWecfmxHyeyxzZJZj2ST5SvgqaWVvsjEKQ4lmgJydFIGmnrN3peX1UiqJ5VveqeNFXJuv_4n3nlfWuHncv5sQXNgAM2rdCXHNPCUM3jhB7FlW0MW3IKYmSylW97K-Qj2-19BrxnwBq6OdgS0W7mSlrbSl0fV4RnQnPoUCX9Uj8cFQFVy3YYCIUqhd3auHseIDfWwP7vLpEwX3dF8H7oNyeOG88F6D7kfHoCJfprW_h3dOw-_Ol5ORdI3-m2VBJyQK4BXfI-UnpofgjQGUMP-tq_KCYrXu4feYUGtTCwI1EVlCAZ2eaM9R5WP9JmQbmPwSSmx11V18kMA1BWgtj0UeFzcCxxAEQMessMPGVfmXI-uZx46IMW_EMDT59aUseyxyJKIG9l3zs4yNPSTGXGrsDWPgs1WE8P-is38JgCzal8AT91r_537CnOjC9dpo8tj8vMtcmga-e2FKp1OjvAmz5uUnomaN5rhdA6ixXQECRT-Tl3bx8Bk489jdzp6HQQq5oikHNSNdUxzc3B_67gYWZ8gou-ZIRhOzVx_Ez_n_vZFpNd7XYXjKUfjLddKCFOPdJ4Dk-WO0wn8LTZW_WOHDvbaCja2Sd7QNBGmEFtnFY2Jmb4B=w1904-h926-no
    • xurek wtorek we mgle 19.03.19, 08:13
      jest taka mgla ze autobus sie czolga. z mleka wylaniaja sie mgliste zarysy domow i drzew. spoznie sie powaznie ale nie ja jedna :). lubie taka pogode od czasu do czasu, jest w niej jakas taka magia.

Dzisiaj napiety program: dwie dlugasne telekonferencje, jedno zebranie i lunch z mezem bo bedzie dzisiaj w Zurychu. No i trzeba by tez troche popracowac.
      • jutka1 Re: wtorek we mgle 19.03.19, 08:39
        U nas zaś zero mgły. Cienka warstwa chmur, zza której prześwituje słońce, a zamiast zapowiadanej temperatury 0 C jest +4 C, maks dzisiaj: 6 C. I tyszpiknie.

Dzień zapowiada się w miarę spokojnie, odpukać.

Czego I Wam życzę (c) m.k. :-)
        • xurek Re: wtorek we mgle 19.03.19, 13:19
          w Zurychu slonecznie, ale chlodno. Wlasnie wrocilam z lunchu z mezem i mama, mama w duzym miescie i firmowej kafeterii jest dosc stresujaca :).

Mam juz 4 kanaly komunikacji, ktore codziennie musze sprawdzac. Dzisiaj doszedl 5-ty. Jak tak dalej pojdzie, spedze pol dnia na logowaniu i sprawdzaniu, kto gdzie co do mnie napisal. Tak jakby jeden mail nie wystarczyl.
          • roseanne Re: wtorek we mgle 19.03.19, 18:29
            Florencja
            Dzikie tlumy, wszedzie

Genua mnie bardziej zachwycila

Jutro Ufitzi, dam miasteczku jeszcze jedna szanse
            • ewa553 Re: wtorek we mgle 19.03.19, 18:39
              macie bilety do Uffizi? Zaskoczylo mnie ze teraz tez sa tlumy. Przykro slyszec, ze Cie miasteczko Florencja rozczarowala.
              • ewa553 Re: wtorek we mgle 19.03.19, 18:41
                Jutro rano ide znowu do szpitala na badanie serca. Trzymajcie kciuki abym sie obudzila z narkozy. Troche jestem nerwowa..
                • roseanne Re: wtorek we mgle 19.03.19, 18:49
                  Trzymam
                • maria421 Re: wtorek we mgle 19.03.19, 18:59
                  Ewa, trzymam mocno kciuki, zamelduj sie jak najszybciej.

• ania_2000 Re: wtorek we mgle 19.03.19, 19:27
                    Ewa, ja rowniez zaciskam palce - odezwij sie jak bedzie po wszystkim.
                    • minniemouse Re: wtorek we mgle 19.03.19, 22:44
                      trzymam, będzie dobrze!
                • chris-joe Re: wtorek we mgle 19.03.19, 22:43
                  Trzymaj sie Ewa! :)
                • jutka1 Re: wtorek we mgle 19.03.19, 23:48
                  ewa553 napisała:

> Jutro rano ide znowu do szpitala na badanie serca. Trzymajcie kciuki abym sie obudzila z narkozy. Troche jestem nerwowa..
                  TRZYMAM!
              • roseanne Re: wtorek we mgle 19.03.19, 18:49
                Mamy bilety, kupione 2 tygodnie wczesniej
              • roseanne Re: wtorek we mgle 19.03.19, 22:22
                Rozczarował, to źle okreslenie. Pomiędzy Mediolanem I Rzymem Florencja, jak na razie się aż tak bardzo, nie wyroznia.
                Ładna z historią, ale nie aż tak inna
                • chris-joe Re: wtorek we mgle 19.03.19, 22:40
                  WHAT???!!!
                  • roseanne Re: wtorek we mgle 20.03.19, 22:40
                    Po godz. 22 zniknela większość wycieczek, tudzież straganiazy. Nagle wyłoniły się place, kolumnady. Może być.
                    Strasznie wiało I wczoraj i dziś. A jutro rano pociąg i zjazd powolny, z 3godzinami w Mediolanie, do bazy. My nadzieję, że bez obsuwu czasowego, no trzeba rodzinę z lotniska odebrac
      • chris-joe wtorek 19.03.19, 22:47
        Kurrrrrde! Zima ciagle trzyma. Poranek ostro mrozny byl (-15), ku poludniu, w sloncu, sie zrobilo wzglednie przyjemnie, bo bez wiatru. Ale nadal zdecydowanie zimowo. Co sie przez chwile roztopi, zaraz zamarza. Dooopa, poki co.
        • kan_z_oz Sroda 20.03.19, 09:31
          Mam dostęp do stacjonarnego netu. Co za ulga.

Taras; wszystko co widac na zdjeciu zostalo wyrwane i wymienione. Wszystko. Zostalo tez przedluzone do sciany pod ktora siedzial motor klimy.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/VFSWAkSxooZPQcGloB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/AVyb323aVAk268Ri7B.jpg

I balkon Romeo i Juliet.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/TbpI9Cw8Ma860bfJaB.jpg

Z ogrodu.
          Co rosnie. Tumeryk, imbir i oregano.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/lAyxtumSpFgjNc8JgB.jpg

Poshte.

Egzotyczne drzewo owocowe z Ameryki Srodkowej. Wyjatkowo sie przyjelo. Nie mam pojecia co dalej bedzie robilo?

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/NNqO8bKwgK9wQA1vaB.jpg

Drzewo czekoladowe, ma sporo owoców.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/0xtqSELPbtZrtbP2AB.jpg

Figa papierowa oraz rodzime drzewko morwy.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/OjacrfcC66WiqTVykB.jpg

Kawa jest tutaj chwastem. Cieszy mnie to niesamowicie.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/A4lGEGQ0mu9VA7B8oB.jpg

Natura jest niesamowita oraz co daje, ile daje...bardzo dobre dla serca
          • ewa553 Re: Sroda 20.03.19, 15:04
            Wspaniale jak zwykle zdjecia kanie, Chcialoby sie tam polazic...
            Wasze trzymanie pomoglo, jestem choc nie jest pewne jak dlugo jeszcze:) Wiecej dowiem sie jutro.
            • xurek Re: Sroda 20.03.19, 16:07
              Basiu, ciesze sie, ze wszystko przebieglo pomyslnie.

Kan, super natura a taraz tez przedstawia sie ladnie.
            • maria421 Re: Sroda 20.03.19, 16:18
              Ewa, ciesze sie ze jestes i badz jak najdluzej.
              • ewa553 Re: Sroda 20.03.19, 19:19
                dziekuje Panienki. Jutro dowiem sie czy operacja jest wogole potrzebna.
                • jutka1 Re: Sroda 21.03.19, 00:22
                  ewa553 napisała:

> dziekuje Panienki. Jutro dowiem sie czy operacja jest wogole potrzebna.
                  TRZYMAM!
                  • maria421 Czwartek, wiosna! 21.03.19, 08:27
                    Piekna pogoda, zaraz pojade po bratki.

• jutka1 Re: Czwartek, wiosna! 21.03.19, 09:03
                      Nawet kalendarzowa wiosna. Poszłabym na wagary, ale nie bardzo mogę. :-)

Słońca nie ma, wilgotna jasna szarość za oknem, teraz jest 9 stopni, maks dzisiaj: 12 C. Może być, tym bardziej że z dnia na dzień ma się ocieplać. Pojutrze 17 C. Wiosna.

Miłego dnia :-)
          • minniemouse Re: Sroda 20.03.19, 23:44
            o my gosh Kanie, ale pięknie i słonecznie .. któregoś dnia zamieszka u ciebie w krzakach biedna, poszarpana włóczęga, i ty nawet nie będziesz wiedziała ze to ja 🤣
    • jutka1 Środa, słonce 20.03.19, 09:28
      Rano był szron na trawie, ale już stopniał. Świeci słońce, ma być dziś koło 10 stopni. Może być.

Za chwilę krótkie zakupy "w mieście", potem harówa, bo terminy zaczynają gonić. Na horyzoncie weekend pracujący, niestety. :-/

Mam dziś niechcieja i nasRUJ. :-(
      • xurek Re: Środa, słonce 21.03.19, 13:09
        slonecznie, wiosennie ale dosc rzesko. mam dzisiaj 16:00 - 18:00 bardzo wazne spotkanie, od ktorego wiele zalezy. Trzymajcie prosze kciuki i slijcie pozytywne fluidy za pomyslnosc przedsiewziecia. Jutro nastepne bardzo wazne spotkanie 14:00 - 15:00. Tez prosze o duchowe wsparcie :)
        • ewa553 Re: Środa, słonce 21.03.19, 18:34
          haha, trzeba bedzie zalozyc watek trzymania kciukow:) Ja Was z trzymania juz zwalniam, bo mi sie za duzo spieprza i musielibyscie i kciuki u nog zaangazowac:) a wiec jak mowia Niemcy: Augen zu und durch!
      • chris-joe Środa 21.03.19, 19:19
        Nieco na plusie, choc jeszcze napewno nie na stałe. W sobotę ma byc sporo śniegu, jednak dla lotniska montrealskiego to nie nowizna, więc sobie raczej poradzą.

Wywlokłem walizkę z pawlacza, piorę letnie szmatki :)
        • roseanne Re: Środa 21.03.19, 21:00
          no to maja tydzien na posprzatanie :)
          zjazd do Zurychu nastapil, pranie, odebranie gosci i jeszcze weekend bedzie Ticino

w Florencji po szalenstwac pogodowcyh marsylskkich zwyczajnie zmarzlisimy, wialo mocno
          a od jutro ma sie tam ocieplic, no trudno, tak wyszlo
          • kan_z_oz Piątek 22.03.19, 00:21
            Trzymanie kciuków zawsze jest bardzo wskazane.
            Mam nadzieję Ewa, że to tylko 'drobne reperacje' i nic większego.

Sezon mokry - chyba - zawitał. Co drugi dzień burza. Niebo zasnute cieżkimi chmurami, straszącymi deszczem. Wilgotność potworna. Wyskakujemy co chwila do ogrodu aby podciąć wyciąć, skosić. Wydaje się szybciej rosnąć niż nasze możliwości podcinania. Pan od trawy zniknął gdzieś. Zawsze mu sie zdaża jak go najbardziej potrzeba.

Siedzę właśnie aby dograć montaż nowej klimatyzacji. Czekam też na powrót samochodu z serwisu.
            W zeszłym tygodniu zmieniałam dentystę. Miał coraz mniej czasu. W efekcie wizyty były coraz krótsze. Zorientowałam się, że czyszczenie zębów mogłam mieć zawsze robione pod znieczuleniem, czyli krem na dziąsła. Tyle lat cierpienia przy wraźliwych zębach aby dentysta zaoszczędził 15 minut...grrrr

Pranie, sprzątanie tez mnie czeka jako chałupa leżąca odłogiem od kilkunastu dni. Mam nadzieję, że się wyrobię do końca dnia i legnę z lampka wina i książką.
            • jutka1 TGIF 22.03.19, 09:20
              Mimo perspektywy pracującego weekendu - jednak TGIF. Bo może uda się w weekend wyspać, wstawać bez budzika, i nie będzie w weekend telefonów z roboty.

Za oknem jasna szarość, na termometrze 9 C, maks dzisja 12 C. Jutro 16 C.

Forsycja kwitnie, reszta się seledyni. :-)

Wieczorem od dawna odkładany sabat czarownic, a między pracą i sabatem - chrzest bojowy nowej patelni żeliwnej Skeppshult. Właśnie dotarła kurierem.

Miłego dnia :-)
              • kan_z_oz Re: TGIF 22.03.19, 11:49
                Choko się rozrosło włączając nowa ścianę. Tak to obecnie wygląda.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/vB1IHzWcyAxOu0U4LB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/meoxBmSgcrdMANa1iB.jpg

Mamy w słoikach.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/xbbTz4eV9lF83JfaRB.jpg

Resztka pomidorów. Wsadziłam dzisiaj chińska kapustę, trochę normalnej - nie wiem czy wyjdzie - ale nie mogłam sie oprzeć, trochę groszku.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/gJIjNGS5VH5B5B31cB.jpg

Pan mąż zarzadzający kuchnią. Na piecu rogan josh.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/mOjiFHmATiapwiacaB.jpg

Piątek...haha...do książki nawet nie doszłam.

Miłego weekendu.
                • jutka1 Re: TGIF 22.03.19, 12:43
                  Kanie, co robisz z choko? Bo rozumiem, że owoce choko są w tych słoikach?
                  A pomidory? Kisisz?
                  • ewa553 Re: TGIF 22.03.19, 17:27
                    Przy Twoich relacjach ogrodowo-kulinarnych kanie, musze siegac raz po raz do gugli. Pierwszy raz slysze o Rogan Josch, ale jak przeczytalam jak sie robi (nieskomplikowanie), to mam ochote zrobic sobie. Musze tylko namowic Edde zeby zechciala to ze mna skonsumowac, bo dla jednej osoby naprawde nie warto gotowac... Byloby to cos nowego, ciekawego
                    • roseanne Re: TGIF 22.03.19, 18:24
                      Łazenie z rodziną po miescie
                      Ładne slonce
                      • chris-joe Re: TGIF 23.03.19, 02:00
                        Pada deszcz, wszystko mokre, brudne, szare. Roztopy, a z nimi wylazi caly zeszloroczny syf. Wlasnie sie zaczal najbrzydszy czas roku w Montrealu. Ciesze sie wiec, ze mnie to ominie...

Rose, przeprowadzamy sie. Bedziemy mieszkac blizej, po twojej stronie Verdun :) Ja zas do pracy bede mogl chodzic piechota! :))) Ale z tym byla/jest cala historia, ktora opowiem innym razem...

Tymczasem padam na pysk, ostatnich pare tygodni to byl obled... Lece jutro o 2pm, 4 godziny do Dallas, tam 2 godziny, po czym 10 godzin do Sao Paulo, nastepnie ze 3 godziny na wybrzeze. To bedzie bardzo dlugi dzien... (jasne, nie tak dlugi jak dla Luizy, gdy leci na stare smieci ;)

Ewa, mam cie w myslach. Mua mua :)
                        • kan_z_oz Re: TGIF 23.03.19, 03:52
                          Jutka - kiszę pomidory oraz choko tak jak ogórki, minus korzeń chrzanu bo nie ma mowy o dostaniu. Choko smkuje jak ogórki kiszone. zreszta jak choko, smakuje tak jak się doprawi. Szkoda mi tego pola, które mam obok.

Ewa karri nadaje sie świetnie do zamrożenia.
                          • kan_z_oz Upał 23.03.19, 05:02
                            Uff...28C w domu. Klima nie działa, dzięki wielkie. Nie wiem ile na zewnatrz ale w słońcu nie da rady. Spadła wilgotność na szczęście. Po zachodzie słońca powinno się znacznie ochłodzić. Długie to lato i wyjatkowo daję mi się w tym roku we znaki.
                        • roseanne Re: TGIF 23.03.19, 07:23
                          Spokojnego lotu, bez opoznien itd
                          Usciski dla San Paulo ppl, jesli tam sie zatrzymujesz

O przeprowadzce napominales pare razy, wiec nie wielka straszna nowina, sie ciesze
                          Jakby co , to pomoge
                          • jutka1 Bon voyage, C-J! :-) ntxt 23.03.19, 11:12

• jutka1 Sobota pracująca, słońce 23.03.19, 11:16
      Piękny dzień. Słońce, ma być 17 stopni. Poza pracą przy komputerze podetnę jakiś krzak czy dwa, poza tym na tapecie zupa-krem marchewkowo-cukiniowo-ziemniaczana, czyli utylizacja warzyw "pod ręką".

Miłej soboty :-)
      • maria421 Re: Sobota pracująca, słońce 23.03.19, 11:34
        Tu podobnie, piekna pogoda i niech tak zostanie.

Milego dnia:-)
        • roseanne niedziela 24.03.19, 20:52

We wloskiej czesci Szwajca cieplutko, okolice 20, w Como jeszcze cieplej 23
          Korek przy tunelu Gotharda prawie godzine
          Od piatku mnie telepie, chyrlam i z nosa mi sie leje - nie wiem, czy alergia na pylki, czy wirus
          • chris-joe Re: niedziela 24.03.19, 23:43
            Tu nagła zmiana. Śnieg znikł, całkiem ciepło. Prawie 30C. Teraz, wieczorkiem, się jednak schłodzilo: ledwo 24C.
            • xurek Re: niedziela 25.03.19, 10:00
              Odpoczywaj i grzej sie :)
          • ewa553 Re: niedziela 25.03.19, 09:06
            Tylko godzine przed Gothardem to nie masz co narzekac. Troche sie pogubilam: dokad jechalas?!?
            • roseanne Re: niedziela 25.03.19, 09:24
              W sobote z Zurychu do kantonu Ticino- Bellizona i Lucarno,
              W niedziele 30 minut dalej do Como, Wlochy i wieczorem z powrotem. Korek byl w drodze powrotnej
              • ewa553 Re: niedziela 25.03.19, 09:39
                Piekna wycieczka. Piekne strony. Szwajcaria jest przesliczna, prawda? W Como zatrzymuje sie zawsze na dwa dni jadac do Toskany. Wycieczka stateczkiem po jeziorze to jest TO!
                • xurek Re: niedziela 25.03.19, 10:02
                  Ewa, nastepnym razem jak bedziesz jechac, zatrzymaj sie dzien u mnie, tu tez jest pieknie :). Weekend byl piekny i cieplutki, wiec ubralam sie dzisiaj rano tak, jakby to bylo wczoraj, czyli w kamizelke z tekstylnego futerka bez rekawow i zmarzlam jakniewiemco. Za godzine opuszczam biuro i i de na lunch z Rose :)
                  • ewa553 Re: niedziela 25.03.19, 10:10
                    U nas tez bylo pieknie, slonecznie. Zaraz wrzuce na fejsa zdjecia ze spaceru wzdluz wiosennego Neckaru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka