Dodaj do ulubionych

Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil.

21.03.20, 18:36
Zeby Xurek sie wkurzyl :)
Zamkniecie granic z UE. Ograniczenie kontaktow z Chinami.
A zwlaszcza zamkniecie sie na Europe to sa super, po prostu super decyzje naszego rzadu.
Nasz prezydent stanal na wysokosci zadania.
Co rowniez z duma widze to Swiat znow podaza za przykladem USA.
Mysle ze wyjdziemy z tego silniejszy niz poprzednio i natsepnym krokiem bedzie odciecie Swiata od chinskiej zaleznosci.

Niestety co przykre to okazuje sie Unia sie totalnie zbiurokracila i w takiej sytuacji kazdy Kraj sobie.
Nie zycze tego bo jestem prounijny ale to moze byc gwozdz do trumny UE :(
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 21.03.20, 18:59
      Powtorze tu raz jeszcze- czy nie jest tak, ze w USA tez kazdy stan sobie?
      • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 21.03.20, 19:14
        Do pewnego stopnia oczywiscie tak ale bardzo duzo jest koordynowane z rzadem federalnym.
        Mamy w sumie trzy poziomy (upraszczajac): hrabstwo, stan, federal.
        W tej chwili wszyscy pracuja razem.
        I tak np granice panstwa zamyka rzad federalny, nakazac ludziom siedziec w domu moze rzad hrabstwa, stanu lub rzad federalny itp.
        Takze nie jest wogole tak ze kazdy stan sobie. Wszyscy gubernatorzy scisle wspolpracuja z rzadem federalnym.
        Ostatnio glosno jest o Gubernatorze Cuomo (NY) i Newsom (CA) ktorzy odlozyli na bok polityczne roznice z Waszyngtonem.
        Duzo by pisac. :)
    • xurek Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 21.03.20, 19:06
      z tego co slyszalam Unia zamknela zewnetrzne granice, wewnatrz jednosc jest mniejsza, ale jak Maria mowila...

U nas tez niektore kantony sa bardziej rygorstyczne niz Bund, ale nie sadze, by mialo to byc gwozdziem do trumny....
      • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 21.03.20, 19:18
        Unia nie zamknela granic z CHinami wtedy kiedy to bylo potrzebne. Lepiej bylo wyzywac Trumpa od rasistow.
        Wczoraj we Wloszech ponad 800 zgonow :(
        Slyszac niezadowolenie Wlochow z pomocy albo raczej jej braku to nie wyglada to dobrze.
        Jak napisalem jestem zdecydownia prounijny ale ostatnio tak sobie wyglada.
        Tak czy inaczej chyba czas przemyslec ta cala globalizacje...
        • maria421 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 21.03.20, 19:32
          Czy system federalny USA pozwala na zamniecie granic miedzy stanami? Granice miedzy panstwami UE sa zamkniete, co moze ograniczyc pandemie.
          • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 21.03.20, 19:37
            Watpie. To chyba raczej lezy w gestii stanow.
            Ale przyznam ze sie zupelnie nie znam.
    • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 21.03.20, 20:15
      Zaleznosc od Chin:
      Taiwanese health officials alerted WHO of the infectivity of coronavirus in late December 2019, but the organization failed to report the claims to other countries, according to a Financial Times report.

Weeks after receiving Taiwan’s warning, on Jan. 14, WHO repeated China’s claim that coronavirus was not contagious among humans.
    • ertes Buy American 21.03.20, 20:23
      White House Director of Trade and Manufacturing Policy Peter Navarro confirmed Wednesday the administration is working on an executive order to eliminate the government’s reliance on foreign-made medical supplies.

The “Buy American” order comes on the heels of concerns expressed by senators during their Tuesday meeting with President Donald Trump on Capitol Hill.
      --------
      Nie ma innej drogi. Odciac Chiny.
    • chris-joe Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 21.03.20, 21:15
      Nie no, odjazd! Specjalny wątek dla politycznych proklamacji i manifestów Ertesa. :)))))))))))
      • chris-joe Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 02:38
        Wklejam ostatni wywód Ertesa, bo tam sie chyba przelało:

"Buahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha, buahahahahahahahahah"

Oraz: "buahahahahahahahahahabuahahahahahahahahahahaha"

Bylo cos tam pomiedzy, ale tylko wata slowna, wiec cytuje tylko to, co istotne.

Przyznam, ze taki manifest polityczny mi sie prawie podoba... ;)
        • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 03:17
          To czego jeszcze mamy sie uczyc od Chin?
          Przesladowania Muzulmanow? Przesladowania LGBT? A moze wsadzania opozycji do wiezienia?
          No czego mamy sie uczyc sidzejku? Moze ukrywania i klamania calego Swiata o wirusie?
          Tak, tego bys zapewne chcial.
          Buahahaha
          No powiedz Sidzejku, czego sie mamy nauczyc?

• chris-joe Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 05:08
            W koncu, 'po-nazistowscy' niemieccy naukowcy nauczyli 'nas', w wielkiej mierze, latać w kosmos. Miedzy innymi... Dzis, najpewniej, wlasnie chinscy immunolodzy maja najlepsza ekspertyze w/s covid-19... I co z tym fantem zrobic?
        • chris-joe Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 03:35
          www.youtube.com/watch?v=G5TZ6fTYrsE

Z ostatnich danych Johns Hopkins: w USA 25,493 potwierdzonych zachorowan, 323 zgonow (wczoraj bylo 18,000 i 241 zgonow). Nie, zadne schadenfreude.W Kanadzie rosnie w mniejszym stopniu, ale tez rosnie szybko. Cytuje te liczby tylko w kontekscie bunczucznych, psychopatycznych wypowiedzi lidera... A to sie u nas (po obu stronach granicy) dopiero zaczyna...
          • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 03:39
            Ano wlasnie, jest tragedia, swiatowa tragedia.
            Wylewanie nienawisci zupelnie nikomu niepotrzebne. I chodzi mi wlasnie o forum.
            Pokazujesz sie ni stad ni zowad i zaczynasz puszczac baki.
            Po co? Na co?
            Spokojnie CJ, po co te nerwy?
            Od Chin naprawde nic nie warto sie uczyc.
            • chris-joe Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 03:55
              Jest tragedia. Ale czy cytowanie liczb oraz wypowiedzi lidera to "nienawisc"? Po prostu je CYTUJĘ...

I czy naprawde jestes tu sędzią i orzecznikiem w/s kto i skąd? Po ilu tu moich latach uważasz, że jesteś arbitrem decydującym o tym, kiedy nam prawo głosu wygasa? Mi już wygasło? Od wrzesnia? Dlaczego? Proszę, orzecz.

Oraz odpowiedz na poprzednio zadane pytanie.
              • chris-joe Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 04:13
                Nadal czekam na odpowiedzi (plural!). Czy moje prawo wypowiedzi zostalo tu jakos zawieszone? Czy moge sie tylko wypowiadac polgebkiem i unizenie przez jakis okres karencyjny? Jakąs kwarantannę tu Ertes wprowadzil w czasie mej nieobecnosci? Czy jakies papierki mam Ertesowi okazac, by sie tu na nowo uprawomocnic? Co sie tu wydarzylo, drogie gremium, od wrzesnia?
                • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 04:19
                  Nie troluj CJ.
                  • chris-joe Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 04:37
                    Zdefiniuj "trolowanie", proszę.
    • stokrotna Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 03:00
      Hehehehe.... Wasz (Ani i ertesa) Prezydent obiecał $1000 każdemu Amerykaninowi/ce, który stracił dochód z powodu Koronawirusa. Ale... już się wycofuje "rakiem z jeżem w tyłku" (cytat)... i twierdzi, że w sumie ... nie każdy zasługuje. I w ogóle... to jakieś "czeki" mają wysyłać. A realizowalne... ch.. wie gdzie, kto teraz realizuje jakieś ... czeki.

Dokładnie jak Premier Morawiecki co obiecał Lotem do domu - dla wszystkich Polaków ugrzęźniętych za zamkniętymi granicami z powodu epidemii. ... aaaaaleeee, tylko z pewnych określonych miejsc, i za horrendalne kwoty, i bilet w obie strony masz kupić. N.p. bilet z Londynu za jedyne 1800 PLN...

Tak, tak, epidemia tylko wyjdzie na dobre USA, będzie silniejsze, granice zamknięte, Amerykańscy obywatele ugrzęźnięci za granicą, a ch... im w d...ę - na cholerę się kręcą po świecie. Niestety, jest drama amerykańskich ekspatów, przynajmniej tutaj w PL. Ewakuacji niet, pieprzcie się, powiedział ludziom rząd USA. Przez "Democrats Abroad - Poland" mam takie wieści, oraz przez Widzialna Ręka Immigrants :(

Natomiast z tego co Rose pisze, i inni - to jednak ewakuują swoich obywateli inne niż USA kraje.

Co za upadek i dno...Nigdy USA nie wypinało dupy na swoich obywateli w potrzasku za granicą, o POW i MIA z Wietnamu, to całymi 10-cioleciami się uganiali. Shame :( Jaki wstyd...
      • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 03:14
        Czy to znow kolejna z twoich "prowokacji" ?
        hahaha
        Dzis sie niezle posmieje na forum.
        • ania_2000 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 03:39
          Skad te reweleacje masz Stokrotko? Jakie POW i MIA?
          USA juz pod koniec stycznia zaczela ewakuowac z Chin - z Wuhan. Pare tygodni temu oglaszano - do not fly alert. Nadal ewakuowani sa ludzie ktorzy nie moga sie wydostac - z Peru, Maroko - organizowane sa charterowe loty wojskowe. Od miesiaca sie o tym mowi wszedzie - kazdy kto mial potrzebe powrotu mogl to sobie zoorgnizowac.
          Generally, the State Department does not evacuate Americans, issuing warnings for weeks now that they said they should "have a travel plan that does not rely on the U.S. Government for assistance." But Secretary of State Mike Pompeo announced Friday the department had set up a repatriation task force, adding the administration will "use all the tools we can" to bring folks home.

Przeczytaj - ABC news:
          abcnews.go.com/Politics/us-evacuating-americans-morocco-bans-block-virus-strand/story?id=69699997

Skad rewelacje ze Trump sie wycofuje z obietnic? Tak - nie bedzie 1000, tylko 1200 na glowe, plus 750 na kazde dziecko. Dostana to ci ktorzy zarabiaja ponizej 75 tys lub 150 tys rodzina. No chyba nie wyobrazasz sobie ze nalezy to sie kazdemu? Ludzie zwalnini dostana bezrobocie. Studenci maja odroczone splaty pozyczek, ci co wynajmuja - oplaty rents. eksmisje zakazane. Busy szkolne rozwoza free jedzenie dla kazdy kto zglosi taka potrzebe.

Democrats abroad? no tak. Nawet w takich czasach, kiedy szczegolnie jest wazne zeby zakopac polityczny topor, i razem wspolracowac - nawet tak jak Mich za Shumerem - to oni nadal bija piane?

Tak, Ameryka nie bedzie juz nigdy taka jaka byla. Wiele ludzi umrze, wiele straci swoje zycie jakie znalo dotychas - nie tylko ameryka - caly swiat sie zmieni.

• ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 03:42
            Pieknie Ania napisane. Na Ciebie zawsze mozna liczyc.
            BTW, zrobilismy cancel...
            • ania_2000 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 03:53
              No wlasnie. My jeszcze jestesmy udupieni:(((
              • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 03:54
                Domu...
                • ania_2000 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 04:13
                  Okurde, teraz doczytalam. No przykro. Ale to madra decyzja - teraz nie ma co sie szarpac.
          • stokrotna Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 03:53
            Rany boskie, Ania się rozsierdziuła...
            ... z Ertesa się nabijam, a Ty tak poważnie walisz.
            Owszem jest trochę nieogarniętych ludzi, tutaj w Warszawie. Military hop tutaj nie ma, mieli japroblemy, to się im pomaga. A, że przez facebookową społeczność akurat DA - i łączyć to w jakąś teorię spiskową o ... toporze...
            ... opary. Tak ja to widzę. Opary jakieś się uniosły nad Zachodnim Wybrzeżem i w głowach ludziom zmąciły.
            Epidemia jako taka, nie ma dobrych stron, podsumowując.
            • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 03:58
              Stokrocia, mam nadzieje ze znasz polskie przyslowie: ten sie smieje kto sie smieje ostatni?
              Mysle, ze to mnie wlasnie przypadnie :)
              • ania_2000 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 04:14
                E tam nie rozsierdzilam sie Stokrotko :)
                Ludzie sa teraz spanikowani, to im malo trzeba zeby oparami po ryju dostac:)
        • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 03:41
          Super, czyli gdzie przebiega lepiej epidemia??? Bo nie czaje o co chodzi?
          • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 03:43
            Nigdzie Kanie. To jest tragedia.
        • stokrotna Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 03:42
          Nie, to jest serio akurat :( Faktycznie jest problem z Amerykanami co są "stuck" tutaj. Sporo ludzi tu mieszka, uczą sobie angielskiego i inne prace wykonują. Polacy mają swoje systematy samopomocowe, a expaci - nie. To NIE jest śmieszne :(

A 1000 USD - bym mogła przytulić - na przykład ja. Bo sprawdzałam, należy mi się, wystawią mi czek, przyślą, i powiedzą gdzie zrealizować. Nie będę się ubiegała.

Epidemia nie jest śmieszna Ertesie. Za to Ty - owszem, trochę tak. Z sympatią piszę. Nabijaliśmy się z Ciebie offline, zresztą.
          • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 03:46
            No widzisz, kazdy nabija sie z kazdego.
            Ja dzis mam ubaw bo widze ze nawet prestizowy stanowy uni nie pomaga, nie mowiac o tym ze znasz Jutkowy tink tanku by nie napisac czegos totalnie prostackiego jak to zrobilas w ostatnim zdaniu.
            Przykre. Ale moze ty tez uczylas sie czegos od Chin?
          • ania_2000 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 03:51
            Stokrotko, tacy expaci mogli wrocic do domu, przeciez im nikt im tego nie bronil! Nie chcieli - ich wolny wybor.
            Teraz im sie nagle przypomnialo? No sorry - czy to jest powazne? Sytuacja nie zdarzyla sie wczoraj! to juz trwa trzeci miesiac. Naprawde, nie rozumiem - czego oni oczekuja? Ze Trump poleci po nich i zawiezie na skrzydlach do ojczyzny? Nie rozumieli co sie dookola nich dzieje? WTF? I oni ucza ludzi?

W Europie maja dobry system polityczny a jako Demokraci, wrecz powinnini go chwalic i byc zadowolonym

• kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 04:03
              No wezcie ludzie. Szajba Was tez walnela? Kto tutaj jest tak straszliwie przewidujacy i gdy korona juz byla w pelni kupil bilet dla siebie do Polski oraz rodzicow do US?. Kto wybieral sie do Disneyland za trzy tygodnie i Hawaje korzystajac ze znizek, gdzie nikt juz nie kupowal zadnych biletow lotniczych?...
              W US sie dopiero zaczyna. Jak US przejdzie punkt gorny to wtedy bedzie czas na 'osiagniecia'.

Tasmania tutaj zamknela granice i nie wpuszczala nikogo, wlaczajac turystow z ladu. Fakt, ze Tasmania raczej sie za Australie nigdy nie uwazala. Luzu troche.
              • stokrotna Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 04:10
                kan_z_oz napisała:

> No wezcie ludzie. Szajba Was tez walnela? [...] Luzu troche.

No pisałam. Opary. Przeszło na jeża.

Idę na pierdulon opisać śmieszny incydent jak się ludzie pobili chcąc pomagać sąsiadom w kwarantannie. Polecam do ... pośmiania.
              • ania_2000 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 04:11
                Ja kupilam bilety do Pl w grudniu.
                O wirusie wiedzieli w tym czasie Chinczycy.
                • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 04:18
                  Ja kupilem w marcu gdy juz bylo napisane ze bede mogl zrobic cancel bez penalty.
                  Wiec gdzies tam z tylu glowy mam nadzieje ze to wszystko rozejdzie sie po kosciach....
                  • ania_2000 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 04:22
                    poza tym nie mam do nikogo pretensji, ze po mnie specjalnych samolotow nie przysyla.

jedyne co to wkurwia sam fakt - ze nie zobacze rodzicow, A kto wie? moze to byla ostani moment aby sie z nimi spotkac?

Pudlo Kan z ta szajba
            • stokrotna Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 04:07
              Ale o co chodzi z tym DA? Pisała, to jest społeczność, inna jest na Widzialnej, tam są nie tylko Demokraci....
              ... ogarnięcia wymagasz? Od zwykłych ludzi? Niedawno facet napisał, że skoro jest kwarantanna w Polsce, to czy on się musi poddać, bo chciał Kraków zwiedzać, i zdumiony był wielce, że GRANICE SĄ ZAMKNIĘTE. Oczekujesz od laski co ma na youtube kanał co się nazywa "Samira African Queen in Poland" - być ogarnięta... No proszę...

Ertes, nie ma potrzeby jakichś osobistych przytyków o prostactwie pisać. Rozumiem, że boli fakt przez kogoś ukończonej uczelni, stąd rozumiem ten dziwny przytyk do Jutki, która w ogóle w tej debacie, jak widzisz nie uczestniczy. Jak masz taki ból tyłka z tym, to idź i się edukuj. W USA jest otwarty sytstem edukacji, są graduates w wieku lat 90, masz tam świetny stanowy system uniwersytecki ;)
              Natomiast wycofania z zakupu, no przykro mi. Ale chyba racjonalna decyzja.
              • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 04:16
                Dziwny przytyk do Jutki???? Naprawde nie rozumiesz ze przytyk do tych glupot co wypislas na wiadomym watku?
                Poza tym to co napisalem to jest ocena tego co ty napisalas. Nie ja zaczalem od osobistych przytykow ale jesli ty nie rozumiesz znaczenia tego co tym zdaniem wyrazilas to nawet ukonczenie prestizowej uczelni nie pomoze jak widac.

Poza tym czy moge juz napisac ze to tylko prowokacja ?
                I zrobic hahaha?
                Czy jeszcze ciagnac? Bo ktos definytywnie dal sie nabic w przyslowiowa butelke.
                • stokrotna Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 04:43
                  Hm, nie rozumiem. Czyli, co? Nie warto się było uczyć bo się nie rozumie Ertesa?
                  Jaką butelkę?
                  Pisz jak Ci pomaga.
                  • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 22.03.20, 07:22
                    Ktorym watku?
                    • kan_z_oz Aniu 22.03.20, 08:33
                      Z rodzicami to zawsze przykra sprawa. Rozumiem. Tesciowie moi 80-demencja na amen oraz tesc 88, byl w szpitalu ostatnio. Mieszkaja sami. Brat z bratowa pomagaja mieszkajac niedaleko. Jest Pani dochodzaca do pomocy. Bez pomocy...nie maja szans.
                      Nie ma zadnej szansy dla nas by doleciec juz od kilkunastu tygodni. Skype.

Trzymaj sie.
                      • kan_z_oz Re: Dobre video z US 22.03.20, 08:53
                        www.youtube.com/watch?v=agvHuHugb0k
    • ertes Post Jutki 23.03.20, 22:41
      Ertesie, przepraszam, że się wypowiem. Prześledź proszę tweety @realdonaldtrump ze stycznia, lutego, marca. Jak gratulował prezydentowi Xi, jak pisał - że nie ma żadnego zagrożenia bo kilka tylko będzie przypadków w USA, wreszcie - jak pisał, że Korea Płn. nie ma problemu.

Kurczę, od stycznia był informowany i ostrzegany.

Jest druga połowa marca. Sytuacja w USA jest taka:
      www.theguardian.com/world/ng-interactive/2020/mar/21/coronavirus-map-us-latest-cases-state-by-state

Kurczę. Można było przedsięwziąć środki dwa miesiące temu. sad
      • ertes Re: Post Jutki 23.03.20, 22:54
        > Jak gratulował prezydentowi Xi
        “China has been working very hard to contain the Coronavirus,” Trump wrote in a post on Twitter. “The United States greatly appreciates their efforts and transparency. It will all work out well. In particular, on behalf of the American People, I want to thank President Xi!”

Czy to swiadczy o bagatelizowaniu czegokolwiek?

Experts have said that the Chinese response to the outbreak of coronavirus, which was first diagnosed late last month, has been more robust and transparent than the country’s handling of the SARS outbreak, which it sought to conceal in late 2002 and 2003.

Nie widze zupelnie zwiazku z pandemia.

> wreszcie - jak pisał, że Korea Płn. nie ma problemu.
        No tak, ale co to ma do rzeczy lub do czegokolwiek?
        Mozesz wyjasnic?

>jak pisał - że nie ma żadnego zagrożenia bo kilka tylko będzie przypadków w USA
        Mozesz zalinkowac prosze. To dziala w dwie strony.

Srodek postu juz chyba dostacznie wyjasniony.

> Kurczę. Można było przedsięwziąć środki dwa miesiące temu. sad

Natomiast bardzo chcialbym sie dowiedziec co wedlug ciebie powinno bylo zostac zrobione dwa miesiace temu.
        To pytanie w sumie dotyczy calego swiata, nie tylko USA.
        Ale poniewaz rzucasz takie stwierdzenie mozesz je udowodnic prosze?
        • jutka1 Re: Post Jutki 23.03.20, 23:52
          Sorry ale nie. Wystarczająco mi naubliżałeś i naobrażałeś na wątku obok, żebym odpowiadała tutaj na cytaty "ze mnie" stamtąd. Sam ze sobą rozmawiaj & enjoy. Pozdrawiam jak zawsze serdecznie.
          • kan_z_oz Re: Post Jutki 24.03.20, 00:17
            Qva, od dwoch miesiecy tlumacze, ze epidemia w Chinach zaczela sie trzy miesiace zanim wyszly pierwsze wiadomosci o tym, ze sie cokkolwiek dzieje. Naprawde trzeba komus lopata do glowy wsadzic, ze POTUS, czyli najwazniejsza osoba na tej planecie nie wiedzial???
            W styczniu pudrowal jeszcze ostro. Czytac gazety.
          • ertes Re: Post Jutki 24.03.20, 00:48
            > naubliżałeś i naobrażałeś na wątku obok

Zarty. Piszesz co i linkujesz a potem nie potrafisz nawet wytlumaczyc zwiazku z dyskusja.
            A teraz mnie cos zarzucasz??? Gdzie ja ci ublizalem i obrazalem???
            Czy to tez bedzie rzucanie pustych slow na wiatr?
            Na pewno nie jest i nie bylo to w mojej intencji.

Co jednak uwazam na pewnym poziomie jest wymagane to jak juz cos sie mowi to trezba umiec to obronic.
            Jestem rozczarowany Jutko.

• ertes Re: Post Jutki 24.03.20, 00:57
              Przeczytalem cala dyskusje jeszcze raz.
              Ja naprawde nie widze gdzie ja ci ublizalem? Gdzie ja cie obrazalem?
              Ze oceniam ostro to co napisalas??? Pisze tak jak pisze, co zreszta tutaj juz tez piaslem. Nie umiem pisac tak ladnie jak Ania. Ale ostatecznie po 17 latach na tym forum to chyba powinno byc jasne, nie? Poza tym po 17 latach znajomosci mozemy chyba podyskutowac bez owijania w bawelne? Chyba ze sie mylilem. I ty mozesz sobie napisac co ci sie zywnie podoba a ja musze to przyjac bez gadania bo Jutka napisala.

a Ty Teraz sie chowasz za sukienka i udajesz obrazona.
              Niechce tutaj znajdywac zadnych paraleli do zycia ale same sie nasuwaja.
              • kan_z_oz Re: Post Jutki 24.03.20, 01:21
                Ertesie, na milosc boska (nie wnikajac w dyskusje miedzy Toba a Jutka). US zamknelo granice z Chinami 31 stycznia. 25 stycznia byl chinski Nowy Rok. Oznacza to MILIONY zarazone opuscily Chiny aby dotrzec do kazdego zakatka swiata w kolejnosc gdzie sa najwieksze populacje na swiecie. Dotarly wiec tysiace do Australii na ten Nowy Rok, setki tysiecy do US itd zanim Twoj dzielny rzad i moj oglosily barykade - trzy tygodnie za pozno - wiedzac doskonale o epidemii.
                • ania_2000 Re: Post Jutki 24.03.20, 03:47
                  Kan, na milosc boska, nie uwazasz ze takie gdybanie to co bybylo jakbybylo to o kant dupy rozbic? Teraz kazdy mundrala. Trump mial zamknac granice 1 stycznia, a ze debil jak kazdy widzi - to tego nie zrobil.
                  Wiesz Kan co tu sie dzialo w styczniu? Przypomne. Pelosi dostawal drgawek z impeachment. Przeslychania w kongresie - wypierdolic Trumpa! zdrajca i klamca, chcial zmusic Ukraine do bezecenstw. Codziennie od rana do wieczora. Przez caly miesiac. Na poczatku Lutego po oredziu do narodu Pelosi podarla przemowienie. Demorkaci wogole nie wiedzieli o co chodzi - nie tylko o Chinach, ale takze o Syrii, Afganiestanie. Im tylko piana leciala na impeachement.

Pomijajac, ze Trump zamknal granice tak wczesnie - tak tak! wczesnie, bo Chiny morde w kuble trzymaly i za to powinni byc pociagnieci.

btw - Chinczyki odwoloaly uroczystosci z okazj Nowego Roku u siebie. I jak mialy ciagnac to nie oznacza to ze miliony opuscily Chiny - tylko ze miliony w Chinach zostaly.
                  • ertes Re: Post Jutki 24.03.20, 03:59
                    Costy, przeciez Trump tweetowal gratulacje dla CHin wiec NA PEWNO nic nie zrobil.
                    Ech...
                    • ania_2000 Re: Post Jutki 24.03.20, 04:29
                      Az spojrzalam w "internety" kiedy pierwszy raz dowiedzielismy sie o Covid-19.
                      To bylo 21 stycznia! - zmarly wtedy pierwse (oficjalnie podanie) 3 osoby w Wuhan.
                      Wczesniej Swiatowe newsy byly calkowicie zajete Iranem, (pamietacie Soleimani?), manifestacje w HongKongu i pozary w Australi.
                      Swoja droga, te wszystkie wydarzenia wydaja sie tak odegle. Czas pedzi.;;
                      • ertes Re: Post Jutki 24.03.20, 15:05
                        Dlatego tak bardzo mnie wkurza jak teraz wszyscy sa tacy madrzy i oni wszystko wiedzieli jak zrobic a ci co powinni wiedziec sa tylko winni temu ze nic nie zrobili.
                  • maria421 Re: Post Jutki 24.03.20, 09:02
                    ania_2000 napisała:

> Kan, na milosc boska, nie uwazasz ze takie gdybanie to co bybylo jakbybylo to o
                    > kant dupy rozbic? Teraz kazdy mundrala. Trump mial zamknac granice 1 stycznia,
                    > a ze debil jak kazdy widzi - to tego nie zrobil.
                    > Wiesz Kan co tu sie dzialo w styczniu? Przypomne. Pelosi dostawal drgawek z imp
                    > eachment. Przeslychania w kongresie - wypierdolic Trumpa! zdrajca i klamca, chc
                    > ial zmusic Ukraine do bezecenstw. Codziennie od rana do wieczora. Przez caly mi
                    > esiac. Na poczatku Lutego po oredziu do narodu Pelosi podarla przemowienie. Dem
                    > orkaci wogole nie wiedzieli o co chodzi - nie tylko o Chinach, ale takze o Syri
                    > i, Afganiestanie. Im tylko piana leciala na impeachement.
                    >
                    > Pomijajac, ze Trump zamknal granice tak wczesnie - tak tak! wczesnie, bo Chiny
                    > morde w kuble trzymaly i za to powinni byc pociagnieci.
                    >
                    > btw - Chinczyki odwoloaly uroczystosci z okazj Nowego Roku u siebie. I jak mial
                    > y ciagnac to nie oznacza to ze miliony opuscily Chiny - tylko ze miliony w Chi
                    > nach zostaly.
                    ------------------------------

LIKE!
                    • kan_z_oz Re: Post Jutki 24.03.20, 23:02
                      Mario, lekarze, epidemiolodzy, imunolodzy, specjalisci, wszyscy bez wyjatku klienci chlopa bili na alarm i najglosniej Ci z Azji. Zaknac granice przez chinskim Nowym Rokiem bo bedzie katastrofa.
                      Zamkniete je w polowie wakacji, ktore trwaly 25-ty stycznie-8luty, gdzie spowodowano zatrzymanie ruchu i uwiezienie poza granicami tysiecy tylko tutaj.

Po jakiego kija? Nie mow mi, ze kazdy madry po szkodzie. Ten rzad jak i Trump ma gdzies nauke bo maja swoj 'gat feeling' i sa madrzejsi od wszystkich lekarzy. Tak samo byl Scott madrezjszy od wszystkich strazakow.
                      • ertes Re: Post Jutki 24.03.20, 23:10
                        Moze przeczytaj sobie to co Ania zalinkowala bo Kanie ty zmyslasz na potege.
                        • ania_2000 Re: Post Jutki 25.03.20, 00:28
                          Och Kan, Kan - to ty o tym wszystkim wiedzialas na poczatku stycznia i nic nam nawet nie szepnelas? Tylko "karmilas" teoriami pod koniec lutego, ze to spisek na koniec rozruchow w Hongkongu? (zobacz swoj watek - coronawirus part 1)
                          No wez, ladnie tak?;)
                      • maria421 Re: Post Jutki 25.03.20, 08:35
                        Kan, ja podpisuje sie pod tym, co napisali Ertes i Ania.
                        • chris-joe Re: Post Jutki 25.03.20, 17:53
                          Nie! Powaznie? To mnie zaskoczylas!...
                          • maria421 Re: Post Jutki 25.03.20, 19:21
                            chris-joe napisał:

> Nie! Powaznie? To mnie zaskoczylas!...

Ty mnie nie zaskoczyles tym "wkladem do dyskusji" :-)
                            • chris-joe Re: Post Jutki 25.03.20, 19:37
                              "dyskusji"?...
                              • kan_z_oz Re: Post Jutki 26.03.20, 09:31
                                Kan jest bardzo alternatywna, bo jakos sie nam przydarzylo. Ten wirus jest jedna z wielu alternatywnyach mozliwosci. Jesli nie zmieni swidomosci to bedzie nastepna plaga, oraz nastepna klimatyczna, nastepna sejsmiczna az do punktu...rownowagi. Trump rozpierdoli cale US. Taka jest jego rola.
                                • maria421 Re: Post Jutki 26.03.20, 09:50
                                  kan_z_oz napisała:

> Kan jest bardzo alternatywna, bo jakos sie nam przydarzylo. Ten wirus jest jedn
                                  > a z wielu alternatywnyach mozliwosci. Jesli nie zmieni swidomosci to bedzie nas
                                  > tepna plaga, oraz nastepna klimatyczna, nastepna sejsmiczna az do punktu...rown
                                  > owagi. Trump rozpierdoli cale US. Taka jest jego rola.
                                  >

Z tego wszystkiego zrozumialam tylko ze "Trump jest beeee" :-)
    • ertes Approval 26.03.20, 05:01
      In the Gallup poll, 60% of Americans approve of the job Trump is doing in handling the crisis while 38% disapprove of how he has done. Six in 10 independents approve of how Trump has done on the coronavirus as do more than 1 in 4 (27%) of Democrats.

• chris-joe Re: Approval 29.03.20, 00:57
        Podziwiam ertesowską gimnastykę. Pro-PiSowcy w PL to durnie, ale Trump nation w USA to zasłużony szacunek dla Geniusza Appalachów... ;) www.facebook.com/thedailyshow/videos/210669160181460/
    • ania_2000 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 27.03.20, 19:29
      Trump dzisiaj na Twitterze - super:)

• ania_2000 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 27.03.20, 19:34
        A tutaj tez -
        wyjasnienie - dzisiaj bylo ostateczne glosowanie na uchwalenie 2 trylion pomocy, i jeden republikanski congressmen (Massi) postanowil to wszystko zatrzymac. Trump go opierdzielil, a potem otrzymal poparcie od jednego zajadlego przeciwnika - ten byl jeszcze lepszy lol

• ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 27.03.20, 23:28
          I bedzie roslo poparcie gdyz administracja robi dokladnie to co powinna.
          Dzis GM dostal NAKAZ produkcji wentylatorow od prezydenta.
          • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 28.03.20, 08:16
            God save the Queen. Zycze Trumpa rzadow na lat 50.
          • xurek Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 28.03.20, 10:07
            do czego maja sluzyc te wentylarory?
            • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 28.03.20, 14:36
              Wentylator, nie wiem czy to jest takpo polsku, sluza do sztucznego oddychania tym ludziom ktorzy maja za mala pojemnosc pluc na dostarczenie zyciowej ilosci tlenu.
              Poniewaz korona niszczy pluca to wentylatory sa konieczne dla ludzi w ciezkim stanie.

www.health.com/condition/infectious-diseases/coronavirus/what-does-a-ventilator-do
              • maria421 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 28.03.20, 16:28
                Ertes to jest raczej respirator, nie wentylator.
                • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 28.03.20, 16:53
                  > Ertes to jest raczej respirator, nie wentylator.

Nie.
                  Respirator to jest po porstu maska na twarz. Chroni nas przed wdychaniem swinstw.
                  Wentylator pomaga w oddychaniu, dostarcza powietrze i tlen itp.

Jak napisalem nie wiem czy to wlasciwa nazwa po polsku.
                  Ale w sumie co za roznica? Wczoraj pani w TVN powiedziala ze koronawirus "pikuje" we Wloszech....
                  • xurek Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 28.03.20, 21:31
                    ja na Twoim miejscu bylabym wstukala w googla przed kategorycznym upieraniem sie przy swoim :).

Respirator to jest urzadzenie do wspomagania oddechu - cytuje wikipedie PL: "Respirator (sztuczne płuco) – urządzenie medyczne wspomagające lub zastępujące mięśnie pacjenta w wykonywaniu pracy oddechowej"

Maska to po porstu maska, a wentylator to jest takie ustrojstwo na suficie badz na stojaku co w czasie upalow produkuje nieco wiaterku :).

Stad tez to moje zapytanie, bo Trump nakazujacy procudentowi samochodow zabranie sie za produkcje wentylatorow mnie rozbawil. Swoja droga to ciekawe jak im sie to uda, bo u nas odrzucili te mysl w przedbiegach twierdzac, ze firma niewyspecjalizowana w produkcji sprzedu medycznego nie jest w tak krotkim czasie nabrac ekspertyzy niezbednej do wyprodukowania cerytfikowanych i bezpiecznych respiratorow a wadliwy respirator zalatwi pacjenta znacznie szybciej niz covid. Zdecydowano sie wiec na dodatkowe zmiany w istniejacych przedsiebiorstwach zasilajac ekspertow dodatkowymi mechanikami i inzynierami z innych branzy.
                    • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 28.03.20, 21:57
                      akurat angielski lubi płatać psikusy i używać popularnych slow do 10001 innych znaczeń, tak ze :

A ventilator is a machine that provides mechanical ventilation by moving breathable air into and out of the lungs, to deliver breaths to a patient who is physically unable to breathe, or breathing insufficiently

a respirator to po naszemu czyli polskiemu ;) maski na twarz różnego rodzaju.
                      Hospital respirator to u nas ventilator.

mama nadzieje ze wyjaśniłam.
                      musiałam zresztą, moje OCD mnie zmusza :D

Minnie
                      • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 28.03.20, 22:09
                        zatem masz odpowiedz na swe pytanie, Xurku,
                        respiratory to maski na twarz czyli produkcja masek chirurgicznych i masek typu N95 po pewnych prysiudach (akomodacjach) nie powinna stwarzać trudności nawet w fabryce samochodów.
                        • xurek Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 28.03.20, 22:39
                          nie, minnie, jezeli piszemy tutaj po polsku to respirator nie jest zadna maska. wydaje mi sie, ze Trump chce, zeby GM produkowal respiratory w polskim tego slowa znaczeniu, czyli maszyczy do podtrzymywania akcji pluc.
                          • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 28.03.20, 22:53
                            Wyraznie starasz sie nie zauwazyc co napisalem:
                            "Jak napisalem nie wiem czy to wlasciwa nazwa po polsku."

Wiec zupelnie bez sensu zaprzeczasz. Bez najmniejszego sensu. Po jaka cholere?

Wiele firm, rowniez te produkujace samochody, sa w stanie produkowac ventilators.
                            Ford, Chrysler juz to robia. GM zostal zmuszony. I dobrze.
                            Wiec absolutnie zle ci sie wydaje co Trump chce zeby bylo produkowane.
                            • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 28.03.20, 23:06
                              Oops, prepraszam, ja sam nie zrozumialem.

>ze Trump chce, zeby GM produkowal respiratory w polskim tego slowa znaczeniu, >czyli maszyczy do podtrzymywania akcji pluc.

Tak, absolutnie tak. Zatrzymali produkcje samochodow i maja nakaz robic ventilators.
                          • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 28.03.20, 23:03
                            General Motors maja produkować ventilators, faktycznie.
                            to w partnerstwie z Ventec Life Systems - firma która robi urządzenia medyczne.

Minnie
                            • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 29.03.20, 00:32
                              Ventolin - o to chodzi? male podreczne urzadzenie noszone w torebce.
                            • ania_2000 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 29.03.20, 01:46
                              Nie tylko GM, ale tez Ford, Toyota i Tesla - we wsplopracy z firmami medycznymi uruchamiaja linie produkcyjne do producji ventilators. Dlaczego firmy samochodowe? bo one juz naturalnie maja duzo czesci i kompontentow do budowy urzadzen wentylacyjneych w samochodzie - air circulations systems, electronics, rur, filtorow - czyli tych komponentow, ktore uzywane sa do produkcji medycznych ventialators .
                              Oby ta wspolspraca firm jak najpredzej przyniosla rezultaty!
                              • chris-joe Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 29.03.20, 04:57
                                Sie tu prawie posikalem z przejecia nad tą jezykową debatą. Tymczasem kretyn zamierza wysłać wojsko do 'obrony' granicy z Kanadą przed wirusem. Państwo zerkną na statystyki w obu zaprzyjaznionych krajach. Nie, to nie jest 'fake news'.
                                • ania_2000 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 29.03.20, 05:33
                                  z obsikanymi nie gadam
                                • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 29.03.20, 05:36
                                  A ja sie ciesze bo US stalo sie teraz epicentrum coronawirusa.
                                  wiec jesli 'kretyn' chce bronic sie przed - hahahaha- Kanada to bardzo proszę, mi to jak najbardziej na rękę, a co.
                                  jeszcze bym sobie życzyła aby nasz Trudo uszczelnił granice coby do nas Hamerykańce - z całym szacunkiem do naszych przemiłych przyjaciół z USA - nie przywlokły więcej zarazy 🤨

Minnie
                                  • ania_2000 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 29.03.20, 05:45
                                    Minnie, nie ma sie z czego cieszyc. Tym bardziej z tego ze ludzie umieraja. NY stal sie epicentrum, a izolowanie dzielnic juz sie zaczelo pare tygodni temu. Mimo tego, wirus rozprzestrzenia sie - a dzieki temu ze testowanie jest coraz bardziej powszechne - mamy coraz bardziej rzetelne informacje dotyczace ile ludzi jest zarazonych. I zmarlych.

co do fake news posikanego, to sa to jeszcze old news.
                                    za Washington Post
                                    www.wsj.com/articles/canada-objects-to-u-s-plan-to-put-troops-at-border-11585247654
                                    In Washington, a U.S. official said there had been a proposal to consider sending either U.S. troops or National Guard units to the Canadian border in support of the Department of Homeland Security, which is enforcing immigration laws under the burden of the coronavirus pandemic.

“This was under consideration, but it is no longer going to take place,” the U.S. official said. The official said the idea was one of several options that have been suggested and was not now under consideration.The U.S. and Canada agreed last week to shut down their border to nonessential travel for 30 days, while allowing trade and commerce to cross, in light of concern over the coronavirus pandemic.
                                    • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 29.03.20, 05:51
                                      W sumie o co chodzi? Tutaj producent rumu zaczal produkowac srodki antybakteryjne do rak. Nikt nie sika tylko sie cieszy, ze jest praca.
                                      • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 29.03.20, 09:52
                                        a wiesz Kanie tos mi przypomniała, u nas tez od paru tygodni jak nie wiecej rozni producenci alkoholi zamiast wylewac etanol by-product zaczeli z niego produkowac srodki odkazajace a zaczelo sie od tego ze jak pamietam jedna firma zrobila odkażacz w sprayu i rozdawala to za darmo
                                        chyba ONI

powiedzieli ze to nie nadaje sie do picia ale w dalszym ciagu jest to wysokoprocentowy alkohol, wiec czemu nie wykorzystać do dezynfekcji - zamiast wylewac. brawo!
                                        Free hand sanitizer
                                    • chris-joe Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 29.03.20, 07:20
                                      Sytuacja sie rozwija z godziny na godzinę. Kanada (premier, ministra spraw zagranicznych) wyrazila swe obawy wobec tego precedensu. Tak jak protokól dyplomatyczny wymaga. Zwlaszcza że, jak zauwazyla minnie, to wlasnie US stwarza zagrozenie dla Kanady raczej niż odwrotnie. Ale to niby drobiazg. Tak czy siak, granica jest zamknieta. Pozytyw jest zaś taki, że Geniusz Appalachów od pohukiwan, ze zaraz "zejdziemy do zera" i ze to "hoax", przeszedl do pomyslow o wysylaniu armii pod granice... Tylko ze nie wiem, czy to naprawde pozytyw, czy kolejny dowod na niepoczytalnosc...
                                    • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 29.03.20, 09:44
                                      zle mi wyszlo. jasne ze nie ciesze sie z tego ze ludzie choruja i umieraja i w ogole nie chciałabym tej zarazy wcale,
                                      ale juz wole to wojsko pod nasza granica niz zeby Trumpowi zachcialo sie do nas granice otwierac.
                                      tymczasem strach patrzec na mapy zachorowan

swiat w tym USA i Canada
                                      z przerazeniem obserwuje jak mapa USA zapelnia sie z dnia na dzien :(

USA pod względem zachorowań wskoczyło na 1-sze miejsce na świecie,
                                      (tak, Aniu, najwiecej zachorowan w stanie NY - 834 deaths)
                                      - poza tym - globalna ilość zgonów dzisiaj - 30,857
                                      wczoraj było 27,333 czyli zmarło 3,524 osób.
                                      w samych Włoszech - już 10,023 deaths
                                      straszne.

Minnie
                                      • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 29.03.20, 12:55
                                        Ta sama statystyka a jednak inna.
                                        Zamiast przerazania samych siebie:
                                        142, 000 wyzdrowialo z 670,000 chorych,
                          • ertes Xurek nie uwierzysz 29.03.20, 17:21
                            Dyson, producent odkurzaczy bedzie robil ventilators!
                            No takie jaja.

xurek napisała:

> nie, minnie, jezeli piszemy tutaj po polsku to respirator nie jest zadna maska.
                            > wydaje mi sie, ze Trump chce, zeby GM produkowal respiratory w polskim tego sl
                            > owa znaczeniu, czyli maszyczy do podtrzymywania akcji pluc.
                            >
                            • xurek Re: Xurek nie uwierzysz 30.03.20, 11:22
                              zobaczymy co z tego wyjdzie. u nas respiratory produkuja ci sami co produkowali je dotad, tylko teraz na 3 zmiany :)
                              • ertes Re: Xurek nie uwierzysz 30.03.20, 14:29
                                Dyson to brytyjska firma tak przy okazji.

a poza tym:

Another consortium including engineering firms Airbus, GKN, Rolls Royce, Megitt and others are working on ramping up production of a simplified design based on existing technology from medical ventilator specialist firms Penlon and Smiths.

Jak widzisz wiele firm probuje pomoc w produkcji ventialtors.
                                Troche wiec pozytywnego myslenia Xurek. Uda sie :) Dadza rade.
    • ertes Chinska "pomoc" 29.03.20, 13:40
      The Netherlands received 1.3 million masks from China, and 600,000 were defective, according to Dutch media. Spain and the Czech Republic also ordered hundreds of thousands of test kits, and 80% of them were reportedly defective.

I jeszcze to:
      The news of the faulty equipment comes just as senior World Health Organization official Bruce Aylward was recorded cutting off an interview with Hong Kong journalists after they implied Taiwan was not a part of China.

The reporter asked whether the WHO would allow Taiwan to become a member state. It has so far been unable to due to China’s insistence that Taiwan is not an independent state.

WHO jeszcze w styczniu oglaszalo ze wirus nie przenosi sie z czlowieka na czlowieka. Wyglada coraz bardziej na chinska kukielke.Najwyrazniej ucza sie od Chin.
      A propos uczenia sie od Chin czyli klamstw. W Wuhan dostarczaja urny dla zmarlych i co dziwne jest jest ich tysiace wiecej niz oficjalnych zmarlych.
      • kan_z_oz Re: Chinska "pomoc" 29.03.20, 14:00
        WHO, potwierdzilo 1-go stycznia epidemie wirusa, ktory zaczal sie w grudniu w Wuhan.
        23 go stycznia Wuhan zostal calkowicie zamkniety.

Obecnie Wuhan zaczyna byc otwierany. Nowe przypadki zachorowan w Chinach to na dzien dziejszy 45 przypadkow, gdzie 44 to turysci.
        Nagonka na blekitno-okkich, bialych.
        Jak tak dalej pojdzie to wyjdzie, ze komunistyczny rzad uratowal Wuhan oraz cale Chiny i obecnie zaraz wraca jako plaga bialego czlowieka.
      • ertes Re: Chinska "pomoc" 29.03.20, 17:36
        50 tys urn w Wuhan wyliczono.
        • kan_z_oz Re: Chinska "pomoc" 30.03.20, 10:15
          Poczekaj, bo tam czesc wciaz nie wierzy, Tiananmen Square sie wydarzyl.
    • ania_2000 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 30.03.20, 21:27
      Jestesmy zamknieci do konca Kwietnia. Przewiduje sie, ze NY bedzie mial tzw apex w przeciagu dwoch tygodni a sytuacja jest tam juz ciezka - Governor Cuomo prosi o wszystkie stany o pomoc - chodzi glownie o lekarzy i pielegniarki. Nawet jak bedzie setki tysiecy ventilators, to jednak jest fizycznie niemozliwe obslugiwanie ich /wraz z pacjentami.
      Dziiaj stan ludzi ze stwierdzonym coronovirusem jest 165 tys - a umarlo prawie 3 tys - smiertelnosc 1.8%.

Trump od kilkunastu dni daje codziennie update konferencje - razem ze swoim team - grupa specjalistow - nie tylko lekarzy.
      • xurek Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 30.03.20, 21:41
        pokazywali dzisiaj w naszej telewizorni nagrania ze szpitala w NYC. Horror, ludzie z respiratorami leza na korytarzach jeden kolo drugiego, miedzy nimi ruch personelu medycznego jak na autrostradzie. Wszelkiego rodzaju katastrofy w wielkich miastach sa nie do opanowania. Pamietam jak po Fokushimie byly programy mowiace, ze Tokio ze wzgledu na wielkosc w ogole nie da sie ewakuowac. Mysle, ze nastepny koszmar to bedzie Moskwa. A widzieliscie co sie dzieje w Indiach?
        • ania_2000 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 30.03.20, 21:59
          Zgadza sie horror! Ale tam, w samym tylko NY(metropolis) zyje przeszlo 20 mln ludzi, wiec niestety..:(

Dla porownania, w Oregonie, o powierzchni prawie 100 tys sq miles zyje 4 miliony (Polska ma ok 120 tys sq miles, a NYCity ma tylko 3 tys sq miles a metro - 13 tys sq miles)
          • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 30.03.20, 22:10
            Okazuje se ze media jak zwykle klamia.
            CBS pokazalo reportaz z Nowego Jorku pokazujac zdjecia z wloskiego szpitala.
            The American citizens, and the citizens of the world, are terrified of coronavirus and they do not need any more fear mongering.

But that is precisely what they got from CBS News who unashamedly aired footage of an Italian hospital during a segment about New York hospitals.

The story was broken on Sunday by Jim Hoft at The Gateway Pundit but the television media has ignored it and CBS has not commented.

“CBS News painted a dire picture from New York City this week in their coronavirus coverage. On Wednesday morning CBS aired this footage from a New York hospital,” Hoft reported.

• xurek Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 30.03.20, 22:18
              Ertes, chyba za bardzo sie zachlysnales ta propaganda. Lekarka w szpitalu byla czarnoskora i mowila po angielsku. Cos nie ten z tym wloskim szpitalem....
              • ania_2000 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 30.03.20, 22:46
                Xurek moze w swojej tv widzial prawdziwy obraz - ale Ertes tez ma racje - bo to jest tutaj bardzo typowe i bardzo czeste. Esencja "fake News" - fake wiadomosc idzie w swiat, a potem juz sie nawet tego nie odkreca.
                Tak jak z tymi amerykanskimi wojskami pod granica kanadyjska. Co to mialy maszerowac. I sytuacja sie miala zmieniac z godziny na godzine.

• ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 31.03.20, 00:52
                A moze to nie ja tylko Ty ogladasz newsy wierzac w kazde slowo co powiedza?
                Troche wiecej krytyki.

Zadaj sobie trud obejrzenia tych dwoch news.
                Dla ulatwienia podam ze obraz z CBS zatrzymac w 1:21 a obraz ze Sky news 0:21.
                • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 31.03.20, 01:59
                  ale po co te klotnie i gdybania. patrzcie na fakty a fakty z JH mowia ze dzisiaj przypadkow zachorowan jest
                  - total confirmed 782,365
                  - total deaths 37,582

i co więcej trzeba wiedzieć jak niebezpieczna jest ta choroba skoro korona dalej nie ustępuje tylko wzrasta, a z nią ilość zmarłych - przy takich środkach ostrożności.

Minnie
                  • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 31.03.20, 04:13
                    Zadne klotnie. Klotnie to byly kiedys.
                    Ja traktuje forum jako medoium gdzie mozemy sie poscierac maja rozne poglady i rozne punkty widzenia. Wiekszosc postow zwieksza moja wiedze o Swiecie dzieki temu ze jestesmy, choc niewiele zostalo, rozsiani w roznych miejscach.
                    Spojrzenie na Swiat jest inne.
                    A ze sie znamy od okolo 17-18 lat to mysle ze ostrzejsze dyskusje sa zupelnie OK.

A jesli chodzi o te liczby to chyba nie ma sensu az tak sie tym podniecac. Straszna choroba, i na pewno jest duzo wiecej zarazonych niz to pokazuje.

I w sumie czy nie lepiej patzrec na ilosc wyzdrowialych?
                    166 tysiecy.
                    To jest 4 razy wiecej niz zmarlych.
                    • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 31.03.20, 10:07
                      Czy moge poprosic o spokoj? Z tego co czytam to US mialo i ma problemy z 'fake news'. Tutaj czyli w Australii niekoniecznie; sa tylko zle wiadomosci, smieciowe oraz dosyc populistyczne. Nalezy wiec filtrowac czyli czytac kilka gazet i najlepiej skrajnych.

Choroba jest bardzo zarazliwa to jest meritum sprawy, nie smietelnosc. Oznacza to, ze do szpitali moga trafic tysiace gdzie nie bedzie lozek tylko panika ludzi biegajacych szybciej niz wykupujacych papier toaletowy. Tego ostatniego wciaz u mnie brak.

Mozna patrzec na wyzdrowialych, co nie zmienia faktu, ze lockdown bedzie na miesiace. U mnie ma sie podobno zaczac to co NY w lipcu/sierpniu.

Wyglada wiec, ze bedziemy na dluuuuugo w domu.
                      • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 01.04.20, 00:54
                        ale ile wyzdrowiałych w stosunku do zachorowań? poza tym, liczy sie ilosc zachorowań na wyzdrowiałych na zgony.
                        na dzisiejszy dzień mamy:

Total Confirmed
                        855,007
                        Total Recovered
                        177,857
                        Total Deaths
                        42,032

na razie nie widzę żeby sie zatrzymało a co dopiero - ustępowało :(
                        i czy będziemy sie kręcić w te, czy wewte, te cztery litery zawsze z tylu.

Minnie
              • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 01.04.20, 01:27
                CBS News admitted to a "mistake" on Monday after airing footage of an overcrowded hospital room that was allegedly in New York City but was actually from a hospital in Italy.

"It was an editing mistake. We took immediate steps to remove it from all platforms and shows," a CBS News spokesperson told Fox News.

Last Wednesday, "CBS This Morning" included a brief clip showing several patients and medical professionals in one room during a report about the rising threat of the coronavirus outbreak in New York City.

However, that same footage aired days prior on Sky News.
    • luiza-w-ogrodzie Co u nas mysla co Prezydent Trump zrobil 01.04.20, 08:06
      When 200,000 dead Americans amounts to a very good job: Trumps morbidity marker

"On the pandemic, a case is evident that testing for the virus was bungled, with at least one month of testing lost, propelling Americans into an enormous rate of infection, and that critical actions to procure essential equipment and supplies for hospitals were delayed, compromising urgent treatment. Together, these lapses put the US on the wrong side of the infection curve.
      [...]
      On the shutdown of the economy, the livelihoods of tens of millions of American households are being destroyed, with no sufficient safety net, notwithstanding the $2.2 trillion relief package and the actions of the Federal Reserve. Unemployment may well rise to 20 per cent."
      • ertes Re: Co u nas mysla co Prezydent Trump zrobil 02.04.20, 07:06
        On the shutdown of the economy, the livelihoods of tens of millions of American households are being destroyed, with no sufficient safety net, '

Przepraszam ze co? Fake news.
        Tyle pomocy ile rzad federalny i stanowy oferuja to sie w glowie nie miesci.
        '
        Together, these lapses put the US on the wrong side of the infection curve

Lies, lies and lies
        Mayor Nowego Jorku namawial do jzdzenia metrem, chodzenia do kin, uczestniczenia w chisnkim nowym roku jeszze w marcu. To samo zrobili kretyni w Nowym Orleanie.
        Biden wyzywal Trumpa od ksenofobow. itp

Democrats and media have told multiple lies about the response by the Trump administration to the Wuhan coronavirus. They falsely claimed that Trump cut the CDC when the budget was actually increased. Democrats including Joe Biden claimed that he was muzzling scientists from talking about the virus response even as those same scientists like Dr. Anthony Fauci were very visible giving advice and information in press conferences.

Perhaps one of the biggest lies was saying that President Donald Trump had called the virus a hoax when in fact he said no such thing. What he said was their lies about his response, like the ones I just mentioned in the prior paragraph, were a “hoax.”

But there was another story that has gotten a lot of traction and really wasn’t debunked until today, although it should have been debunked by media earlier, if they had really been concerned about accuracy – that is that the Trump administration eliminated the “pandemic team” from the NSC in 2018.
        • ertes Re: Co u nas mysla co Prezydent Trump zrobil 02.04.20, 07:08
          A tutaj demokrata, Gubernator Kalifornii odpowiada na klamstwa CNN:

twitter.com/i/status/1245453971239682048

twitter.com/i/status/1245453971239682048
          • ertes Re: Co u nas mysla co Prezydent Trump zrobil 02.04.20, 07:16
            Tak bylo w Nowym Jorku.
            To nie Trump ich namawial.
            • minniemouse Re: Co u nas mysla co Prezydent Trump zrobil 03.04.20, 00:41
              ale clearly, to jest drugiego lutego nie "jeszcze w marcu".

Minnie
              • ertes Re: Co u nas mysla co Prezydent Trump zrobil 03.04.20, 02:02
                Widze ze tobie trzeba na tacy wszystko podac bo inaczej nie da rady.

Only two days earlier, de Blasio had pushed back against increasingly desperate calls to shut down high-density gathering locations.
                "I am not ready today at this hour to say, let's have a city with no bars, no restaurants, no rec centers, no libraries," he said on March 14. "I'm not there."
                Many New Yorkers agreed with him. On that mild Saturday night, they flocked to crowded bars and restaurants.
    • luiza-w-ogrodzie How America's coronavirus response went wrong 10.04.20, 07:29
      www.smh.com.au/world/north-america/this-is-how-america-s-coronavirus-response-went-wrong-20200409-p54ii6.html

a href="fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3814478,2,43,path-fork-small.html" target="_blank">Luiza-w-Ogrodzie</a>
      Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się. Kilka lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród...
      • ertes Re: How America's coronavirus response went wrong 10.04.20, 15:58

Tendencyjny jak zwykle ale to normalne.
        Ten akapit jest jednak ciekawy gdyz coraz wiecej glosow jest wlasnie takich. Ja juz tez pisalem.
        Noi co ciekawe to kto jak kto ale wlasnie Trump o tym duzo mowil, to Trump zaczal wrowadzac cla i to Trump mowil o zabranu produkcji z Chin spowrotem do USA.
        Coz, Obama byl najgorszym prezydentem USA. Nawet dzieki jego administracji nie bylo wystarczajacej ilosci medical supplies.

Republican and Democratic politicians, who agree on little else, believe the pandemic has exposed America's over-reliance on foreign manufacturers for essential medical supplies. The US now imports half of its personal protective equipment from China and the figure for many vital pharmaceuticals is even higher.

'Never again should we rely on the rest of the world for our essential medicines and countermeasures.'

Peter Navarro, Trump's trade adviser
        Chinese pharmaceutical companies supply an estimated 90 per cent of US antibiotics, vitamin C, ibuprofen and hydrocortisone.

"Never again should we rely on the rest of the world for our essential medicines and countermeasures," Navarro said last week. He has been pushing Trump to force government agencies to procure all of their medical supplies from US manufacturers.
      • ertes Re: How America's coronavirus response went wrong 10.04.20, 19:23
        Tutaj streszczenie artykulu z NYT. Oczywiscie najlepiej winic Tuska, err, znaczy Trumpa ale prawda lezy gdzie indziej.
        Co nie znaczy ze rzad federalny nie popelnij bledow. Najwiekszym jest to ze byli za malo stanowczy ale co sie dziwic jak od prawie 4ch lat sa pod ciaglym atakiem prasy.

reason.com/2020/04/09/3-ways-new-york-botched-the-coronavirus-response-in-march/?fbclid=IwAR0MrmHZpiJ-mDFjyOo3OdCE6KTG1Xl0A9k7w4ZfkAn5IADfWQM-q5G-0HU
        • kan_z_oz Re: How America's coronavirus response went wrong 11.04.20, 10:32
          Ertesie, jest to troche jak Obama ktory walczyl o Obamacare.
          Trump krzyczal ostatnio, mial dobre mysli, chcial lepiej i co z tego wyszlo? Co naprawde zrobil???
          Na koniec dnia kto poniesie odpowiedzialnosc za korone w US??
          Nawet nie chce patrzec na wyniki.
          • kan_z_oz Przeniesione z Pierdul 12.04.20, 03:35

Gdzie byl watek o Creepy Joe
            11.04.20, 18:03
            ale nie wiem gdzie wiec podrzuce tutaj.
            Zobaczymy co #metoo zrobi. No jedna co najwiecej krzyczala juz zmienila zdanie.
            No i nie mowie o tej co zgwalcila 17latka.

www.businessinsider.com/former-biden-staffer-tara-reade-files-sexual-assault-complaint-2020-4?fbclid=IwAR2CnFLZtLb1KYFG7SDsujIu_Dp3lrWty6NlJ70rbmyaX46X8hzwi2FMyYc
            • kan_z_oz Re: Przeniesione z Pierdul 12.04.20, 03:50
              Cale szczescie, ze republikanie maja kanadydata, dla ktorego lapanie w korytarzu za 'piczke' jest niedopuszczalne...haha

Ertesie - serio - po co. 2108, to jest problem i jest zdecydowanie cos nie tak z US majac Bidena vs Trump.
              • ertes Re: Przeniesione z Pierdul 12.04.20, 04:08
                oj Kania, Kania. Naiwnas ty.
                Zdejmij antytrumpowe okulary albo wogole o nim zapomnij.

Jak juz to zrobisz to przypomnij sobie co bylo jak wybierano u nas sedziego sadu najwyzszego. Ja mysle ze Australia jest zapatrezona w USA na tyle ze powieniscie o tym wiedziec.

Tutaj chodzi o hipokryzje tych wszystkich krzykaczy, rowniez z #metoo ktorzy nabrali wody w usta gdy okazalo sie ze Biden jest oskarzony o napasc seksualna.
                Kapewu?

• minniemouse Re: Przeniesione z Pierdul 12.04.20, 07:39
                  bottom line, mamy początek kwietnia i

- 1,777,666 zarażonych
                  - 108,867 zgonów

teoretycznie, jeśli to się tylko podwoi to do przez następne 4 miesiące byloby 3, 555, 332 zakażeń oraz 217,734 zgonów. to dopiero dwa kwartaly z hakiem. jeszcze dwa miesiące i byloby dodatkowe 888833 zachorowań i 54 433,5 zgonów.
                  - - - co w sumie dałoby łącznie 653,202 zgony przez 12 miesięcy.
                  czyli tyle ile maksymalnie umiera w ciągu roku od grypy globalnie.
                  no ale to sa obliczenia przy stosowaniu drastycznych obostrzeń - social distance, izolacja, kwarantanna, zamknięte granice, biznesy itd itp.

a ciekawe jakie by były liczby gdyby puszczono to na żywioł...
                  • minniemouse Re: Przeniesione z Pierdul 12.04.20, 07:40
                    jeszcze uściślę -
                    puszczono na żywioł od początku.
                • kan_z_oz Re: Przeniesione z Pierdul 12.04.20, 16:45
                  Yep, nie bardzo chce widziec chinska alternatywe.
                  Trzymajcie sie bo sie boje co bedzie.
                  Mam nadzeje, ze wszyscy kandydaci odpadna (korona)i nie bedzie wyborow, ani prezydenta. Az do punktu gdy nastanie inny. Tak to widze. I bardzo sie boje, ze moze byc inaczej.

Nie mam okularow - Biden jest creepy. Mniej niz Trump i w innym aspekcie. Jest powaznie seksualanie skrecony.

Ertesie - bez 'okularow 'widac wszystko, wlaczajac co ludzie tutaj mysla.

Nie wchodzimy, bo to jest 'tress passing'. Wyobraz sobie, ze jest ktos kto wie i moglby znac wszystkie twoje mysli oraz rodziny. NIGDY tego nie robilismy. NIGDY w nikogo.

Nie jestem naiwana, jestem 'aware', co znaczy co wyzej napisalam. Znaczy widze, widze w przyszlosc na lata.
                  US moze nie byc ok ale ta czesc Clifornii i moze byc.
    • chris-joe Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 24.04.20, 18:46
      Dziś nawet się nie śmieję, ani złoszczę. Najzwyczajniej się czerwienię, nie wiedząc właściwie dlaczego...
      • xurek Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 24.04.20, 21:56
        mozesz przyblizyc temat? Ja juz nie ogladam zandych newsow oprocz naszych regionalnych, wiec jestem niedoinformowana :)
        • chris-joe Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 25.04.20, 00:02
          Kolejna prezydencka prasowka. Zwyczajowe musztrowanie i zastraszanie dziennikarzy. Po czym Geniusz Appalachow zacząl podpowiadac lekarzom jak zwalczac covid. Otoz nalezy rozpatrzec mozliwosc wstrzykiwania zarazonym... srodkow dezynfekujacych, albo ich podgrzewac i podswietlac. I zwrocil sie bezposrednio do obecnej w orszaku naczelnej koordynatoki Bialego Domu w walce z zarazą, czy nie nalezaloby tych mozliwosci rozpatrzec, bo kto wie, moga zadzialac. Warto sprobowac, prawda. Ona zas, zastraszonym glosikiem cos tam bąkała o gorączce, byle nie parsknać histerycznym smiechem.

Dworzanie Geniusza są już o krok od biegania za nim z notesikami, by spijac jego genialne mysli.

www.cbc.ca/news/world/trump-disinfectant-light-reaction-1.5543563
          • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 25.04.20, 14:40
            Mam nadzieje, ze tlumy nie zaczna sobie wstrzykiwac tego chloru lub innych srodkow dezynfekujacych na poprawe pracy pluc. Anatomia z przedszkola.
          • xurek Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 25.04.20, 18:02
            czyli w sumie nic nowego :)
            • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 25.04.20, 23:06
              To jest najlepsze podsumowanie wszelkich hajterow. mniejszych i wiekszych.
              • chris-joe Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 26.04.20, 00:26
                Po prostu nie rozumiemy bogactwa i głębi jezyka Geniusza Appalachow. Tych finezyjnych i barwnych metafor, pokładów myśli bogatej, a niezrozumialej dla Wrogów Narodu.

Przetlumacz więc, Ertes, dla nas, durni, owe sekretne Posłanie. Błagam! Notesik mam już otwarty.

Ech, Ertes, twojego prezydenta należałoby, w istocie, obkleić całym zestawem ostrzeżeń...
                • chris-joe Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 26.04.20, 00:41
                  Ach, Rogan O'Handley... Poszperalem nieco z ciekawosci. Sporo zatartych sladow, wykluczen. Na twitter za to bardzo aktywny w imie "wolnej Ameryki". Typu: policja aresztuje matke dzieciom na spacerku itp.

Ertes, staczasz sie...
              • jutka1 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 26.04.20, 00:43
                ertes napisał:

> To jest najlepsze podsumowanie wszelkich hajterow. mniejszych i wiekszych.
                Facet, czyli POTUS, który PUBLICZNIE sugeruje używanie disinfectants wewnętrznie (nawet z zapytaniem - czy to by było zasadne? - czym powoduje zalew pytań telefomicznych do służb), to dla mnie dno. Żeby po jego wystąpieniu w tej sprawie sami producenci owych produktów (plus inni specjaliści) publicznie ostrzegali, żeby nie spożywać? Uważasz, jako umysł ścisły - toto za OK?

To za co mnie hejtem zalałeś jakiś czas temu - po czasie się okazało faktami. Że POTUS był ostrzegany, że nie słuchał, że nie czytał notatek "urgent". January 2020.

Więcej nie będę tutaj pisać, ale to - to już musiałam w tym temacie.
                • chris-joe Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 26.04.20, 00:47
                  Aniu, Marysiu, wspomóżcie Ertesa dobrym słowem! ;)
                • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 26.04.20, 02:48
                  Tak, oczywiscie, wszyscy wszystko wiedzieli a najwiecej Jutka i teraz siedzac sobie na kanapie w kwietniu udaje madra.
                  Tak, takich kanapowych madrali po 2, 3 miesiacach jest pelno. Oj pelno.
                  No bo jak to latwo teraz sobie gdybac i narzekac.
                  No ale to wedlug twoje strony do sprawdzania czy masz wierzyc czy nie na pewno bedzie nieprawda.
                  A poza tym hejtem to zalalas ty. Pamietasz kilka lat temu watek z artykulem sprzed 20 lat o powiazaniach z Rosja? Znaczy TY mozesz, tak? Ale jak ktos ci odpowie i sie z tym nie zgodzisz to jest " zalanie hejtem" ? Ciekawe, ciekawe.
                  Dla mnie hejtem jest wyciecie kanowych watkow na przyklad.

>Facet, czyli POTUS, który PUBLICZNIE sugeruje używanie disinfectants wewnętrznie

Alez absolutnie sie zgadzam ze powiedzial idiotyzm, no question.
                  Co prawda nie tak jak ty to przekazujesz bo tak ci powiedziano w TV.

Podoba wiec mi sie co napisal ten gosc na tweeter. Dla jasnosci bo zaraz zostanie to przekrecone: Mam w dupie tego goscia. To co napisal to sama prawda.
                  ... Dlatego mamy ostrzezenia na orzeszkach ziemnych ze sa alergiczne.
                  Albo na kubku do kawy "Uwaga gorace". (to juz ode mnie)

Tutaj masz specjalnie dla ciebie drinka: Na zdrowie. :)

Ale wiesz co dla mnie jest obrzydliwe? Nie glupoty ktore gada i wypisuje Trump.
                  Ale hipokryzja tych wszystkich co sie uwazaja za lepszych od niego, zieja tak straszna nienawiscia ze zapominaja o swoich pieknych ideach, wolnosci, rownosci, odpowiedzalnosci.
                  To jest dla mnie najbardziej obrzydliwe zachowanie. Po kazdje stronie twojego linku prawdomownosci.

PS.
                  Jutko po 20 prawie latach daruj juz sobie te teksty ze "to wszystko co napisze" lub "nie ma czasu wiec dopisze jutro" :)

Cheers.
                  • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 26.04.20, 03:25
                    Ertesie niepotrzebnie sie unosisz. Ingerencja Rosji, Chin czy innych krajow w polityke mojego kraju czy Twojego jest faktem. W Australii oficjalnie potwierdzanym przez ASIO, rzad, prase i TV.
                    Rosja i Chiny nie sa tez uwazane tutaj za przyjazne mocarstwa zadnemu krajowi przynalezacemu do G7 czy eye5. Ostrzezenia nie wychodza aby zaszkodzic US. Natomiast ani G7, ani eye5 nie ma wplywu na rodzaj polityki wewnetrznej uprawianej obecnie miedzy Demokratami i Republikanami.
                    Szkoda tylko, ze rozwalone i spalone zostaly kontakty szpiegowskie takie jak Downer.
                    • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 26.04.20, 04:51
                      Wiem ze niepotrzebnie ale tak juz mam. Niestety.
                  • chris-joe Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 26.04.20, 03:26
                    Wiec ktokolwiek dostrzega, ze Trump to psychopatyczny idiota- (a nie da sie ukryc, ze takim jest) - "zieje tak straszna nienawiscia ze zapomina o swoich pieknych ideach, wolnosci, rownosci, odpowiedzalnosci". Innymi słowy, pozwolcie, ze to przetlumaczę: Albo popierasz Trumpa, albo szargasz "piękne idee, wolność, równość, odpowiedzialność". Dobrze zrozumiałem? Już notuję...
                    • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 26.04.20, 05:07
                      CJ, obawiam sie, ze w przypadku US to nie takie proste. Masz drugiego kandydata Bidena. Albo-albo, to alternatywa jak nie popierasz Trumpa to popierasz Bidena. Jak nie popierasz zadnego to odbiersza sobie prawo do zabierania glosu w kwestii kto rzadzi, bo nie glosujesz.

Naprawde? na serio uwazasz, ze Biden przyniesie wolnosc, rownosc, odpowiedzialnosc??
                      • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 26.04.20, 05:29
                        Biden bedzie musial zrezygnowac. Coraz czarniejsze chmury nad nim.
                        Do was pewnie jeszcze nie dochodzi bo wszedzie pisza o trump, truymp, trump.
                        Wszyscy hejters tylko jedno widza: TRUMP
                        Biden jest sexual predator.
                        Gdyby to byl republikanin to #metoo by go zniszczylo a tak siedza cicho hipokryci.
                        No coz sie dziwic skoro jedna panienka z pocztu #metoo zgwalcila 17 latka.
                        To jest wlasnie prawdziwe oblicze tych co pluja nienawiscia na Trumpa.
                        • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 26.04.20, 05:34
                          O przeprszam. Ta pani ma jednak zasady:
                          Rose McGowan is standing behind Joe Biden assault accuser Tara Reade

Brawo i chyle czola.
                        • chris-joe Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 09.05.20, 03:50
                          "Biden jest sexual predator", rzecze oburzony szczerze Ertes. A to oburzonego szczerze Ertesa nigdy nie oburzyło? I poszedł, i głosował z czyściuteńkim sumieniem?...
                          • chris-joe Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 09.05.20, 03:56
                            www.businessinsider.com/women-accused-trump-sexual-misconduct-list-2017-12
                          • maria421 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 09.05.20, 08:48
                            chris-joe napisał:

> "Biden jest sexual predator", rzecze oburzony szczerze Ertes. A to oburzonego s
                            > zczerze Ertesa nigdy nie oburzyło? I poszedł, i głosował z czyściuteńkim sumien
                            > iem?...
                            >

C-J, zachowujesz sie jak PiSowiec ktory na kazdy zarzut odpowiada "a nie przeszkadzalo Ci jak PO kradlo?"

Lista jest z konca 2017 roku, wybory byly jesienia 2016, wiec Ertes o tej liscie mogl nie wiedziec.
                            Poza tym, jest jednak roznica miedzy zarzutami doroslych kobiet ktore moga, ale nie musza byc prawdziwe, a udokumentowanym na nagraniu nieprzyzwoitym glaskaniu NIELETNICH!

• chris-joe Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 26.04.20, 05:42
                        Pojęcia nie mam co proponujesz. Ale drżę na samą myśl...
                        • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 26.04.20, 05:56
                          Czytam wlasnie troche na temat Bidena, bo w sumie malo mnie interesowal do tej pory.
                          "Nie jest akademikiem, nie jest wielkim myslicielem, mentalnosc raczej sprzedawcy uzywanych samochodow, ktory potrafi sprzedac dobry deal".
                          W kwestii poprzednich decyzji; "popieral inwazje Iraku oraz usuniecie Saddama, przewodac jakiejs komisji, ktora zbierala zeznania swiadkos majace udowodnic istnienie broni chemicznej" " dwie powazne operacje anuryzmu mozgu, ktory sie nie powtorzyl od lat wielo ma mnius. Patrzac na wiek 78, uwazam, ze to powazny powod medyczny go dyskwalifikujacy - to na minus.

Na plus - dluga kariera polityczna i doswiadczenie. Czy bedzie w stanie skorzystac z tego mozgu do 82?? Seksulane podboje i inne to juz raczej tylko w wyobrazni. Nie widze aby byl zbyt grozny obecnie.
                  • ania_2000 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 26.04.20, 09:09
                    Problemem jest nie to co Trump powiedzial, pi....l cos bez sensu - bo tylko debile by wierzyli, ze to znaczy ze maja to sobie sami robic.

Tylko to jest ciekawe jest jak media to przekazuja - ze Trump chce zeby ludzie sobie wstrzykiwali Lysol.
                    • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 26.04.20, 09:44
                      Aniu posluchaj Trumpa samego mowiacego bez zadnej interpretacji. Ja nie mam absolutnie pojecia o czym facet poprostu bredzi. Rozumiem, ze tolerancja na wypowiedzi Trumpa i sie nimi nie przejmowanie jest inna w US bo stopien uodpornienia wzrosl. U mnie nie! Tutaj jest szok, ze to wychodzi od najwiekszej ekonomii swiata, najwiekszego panstwa pod wzgledem uzbrojenia.

www.youtube.com/watch?v=1bX8kEHTbug
                      • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 26.04.20, 09:45
                        I to byla wypowiedz wyjasniajaca.
                        • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 26.04.20, 09:54
                          Czy korone virusa moze zabic swiatlo?

There’s only one type of UV that can reliably inactivate Covid-19 – and it’s extremely dangerous.
                          “You would literally be frying people,” says Dan Arnold, laughing in disbelief.

Arnold works for UV Light Technology, a company that provides disinfecting equipment to hospitals, pharmaceutical companies and food manufacturers across the UK. Recently, as the global anxiety about Covid-19 has reached extraordinary new heights, he’s found himself fielding some unusual requests.

Czy korone virusa moze zabic temperatura i wilgoc?

While warmer and wetter weather might not kill the virus – experts certainly don’t think we can bank on warm weather for a full retreat of the coronavirus – new preliminary research suggests such conditions could hamper the ability of the virus to infect people. This could slightly decrease the coronavirus’ spread in Northern Hemisphere countries like the US and Italy come summertime.

The new study, which is not yet peer-reviewed and published by researchers in Beijing, China, suggests that for each degree in temperature increase and each per cent humidity increase, the contagiousness of the disease caused by the coronavirus, named COVID-19, goes down.

“It indicates that the arrival of summer and rainy season in the Northern Hemisphere can effectively reduce the transmission of the COVID-19,” the authors wrote.

Byc moze. Wszystko spekulacje.
                          Wypowiedzi POTUSA powinny byc oparte na faktach i przekazywane faktualne jako informacje dla US oraz reszty swiata. Teorie spiskowe oraz spekulacyjne maca ludziom w glowach gdy wychodza od prezydenta US.
                        • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 01.05.20, 02:19
                          kan_z_oz napisała:

> I to byla wypowiedz wyjasniajaca.
                          >

uhum.. po facie :)
                          • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 01.05.20, 02:20
                            *fakcie*
                            • chris-joe Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 05.05.20, 10:28
                              Aniu, Ertesie, Marysiu? Jakieś wątpliwości?
                              • xurek Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 05.05.20, 10:48
                                Trump bredzi.

A nasza telewizornia zapodala w ktorychs wiadomosciach albo jakiejs polemice (nie zapamietalam, bo tyle tego) ze Trump przeprosil za lizola i ze przeprosil Bidena za pomowienia i ze powiedzial, ze Biden jest dobrym kandydatem na prezytenta bo sam uznal, ze nie ma po tym lizolu zadnych szans. Nie podali zadnych faktow ani nawet nie puscili kawala z jakiejs wypowiedzi Trumpa, ktory by to potwierdzal. Cos mi sie widzi, ze nasza, jak dotad dosc rzetelna telewizja, tez zaczela bredzic.

Ujmujac w slowa mojej babci: swiot caly szalyju sie nazor i fisia dostol.
                              • maria421 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 05.05.20, 11:29
                                chris-joe napisał:

> Aniu, Ertesie, Marysiu? Jakieś wątpliwości?
                                >

Watpliwosci wobec Trumpa? Nie mialam nigdy watpliwosci co do tego ze facet za duzo i czesto bezmyslnie gada.
                                • chris-joe Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 09.05.20, 03:51
                                  Słyszeliśmy identyczne argumenty. Kiedyś...
    • maria421 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 27.05.20, 08:57
      Zaspiewal :-)

www.youtube.com/watch?v=i05gKtHWjGY&feature=share&fbclid=IwAR2_1YtP1tsfSu9iCHCnzW07XgMRIKaU6uaPHR1YTNH3y7pOi7VM43vxEFQ
    • xurek najnowsze rozruchy 02.06.20, 16:14
      nasza telewizornia pokazuje czesciej rozruchy w USA niz wiadomosci o rozluznieniu naszego lockdown. Wyglada jakby zanosilo sie na dluzsze problemy a Trump nie potrafil zareagowac dezeskalacyjnie. Aniu, Ertesie, jak wyglada sytuacja z Waszej perspektywy "od wewnatrz"? Mam nadzieje, ze rozruchy nie dotknely Was osobiscie.
      • ania_2000 Re: najnowsze rozruchy 03.06.20, 00:32
        Protesty trwaja u nas juz od zeszlego tygodnia.
        Mialam o tym napisac, ale czasu nie mam.

Sytuacja zaczela sie od zabicia George Floyd podczas aresztowania -> bialy cop, czarny aresztowany. I w tym przypadku ludzie sie zerwali w protescie
        • minniemouse Re: najnowsze rozruchy 03.06.20, 02:12
          Już raz podobnie było - Rodney King
        • ertes Re: najnowsze rozruchy 03.06.20, 05:31
          Obrzedliwe jest to jak zachowuja sie policjanci. Nie wszyscy ale duzo.
          I to nie tylko w statsunku do czarnych chociaz na pewno duzo wiecej ale rowniez bialych traktuja strasznie.
          Kilka tygodni temu u nas malzenstwo sie ooklocilo i to bardzo ostro. Facet wpadl w szal i zaczal rozbija dom. Zony i dziecka nie ruszyl. Wpadli szeryfowie i go zastrzelil bo mial mlotek w reku.
          Coz, bialy, wiec cisza i spokoj.
          U nas na suburbii na razie cisza i spokoj. Ale rozruchy sa w miare niedaleko. Niedaleko z naszego punktu widzenia bo jakies 30-40km stad. Ale to co sie dzieje w hrabstwie LA jest skandaliczne.

Sam Floyd to calkiem niezly przestepca. Nie powinien zginac tak jak zginal ale to bylo niezle ziolko.
          Niestety ten neck restraint jest oficjalnym sposobem trzymania gosci w Minnesota i pewnie w innych jurysdykcjach. Podejrzewam ze jak juz dojdzie do procesu to ten policjant bedzie uniewinniony.
          Cala sytuacja rasizmu tutaj i na swiecie jest bardzo kompleksowa.
          Ja nie jestem rasista, przynajmniej tak mnie sie wydaje, pracuje z ludzmi z calego swiata od lat. Popieram LGBTO itp.
          Ale szukajac miejsca do zamieszkania zawsze sprawdzamy przeglad rasowy szkol i tam gdzie jest wiekszosc nie bialych nie zamieszkam bo jest niebezpiecznie. Ale juz Arabowie, Hindusi czy Azjaci to jest OK. Czy to jest rasizm? Ktos moze powiedziec ze tak.
          Coz, nie jest to latwe i wspolczuje z calego serca wszystkim kolorowym (people of color) jak sa traktowani. Jest to po prostu ohydne.

• maria421 Re: najnowsze rozruchy 03.06.20, 09:12
            Jezeli, jak pisze Ertes, "neck restraint" jest dozwolonym policyjnym sposobem wobec zatrzymanego, to nalezy tego natychmisat zakazac! Kajdanki na wykrecone do tylu rece wystarczaja do dostarczenia zatrzymanego do aresztu.

To nie jest pierwszy przypadek w USA kiedy bialy policjant zabija bezbronnego czarnego, (zdarzaly sie tez za prezydentury Obamy , ktorego nie mozna bylo oskarzyc o rasizm) ale jest to pierwszy przypadek kiedy zabija w tak sadystyczny sposob, na oczach ludzi, nie reagujac na ich protesty.

Takie morderstwo (bo jest to morderstwo!) jest jak najbardziej podstawa do protestow. Ale nie jest zadnym usprawiedliwieniem dla aktow wandalizmu, podpalen, kradziezy.

Xurek pisze ze Trump nie zrobil nic dla deeskalacji rozrob. A co mial zrobic? Na AntiFa zadna deeskalacja nie dziala, ich to jeszcze bardziej rozzuchwala, co bylo dokladnie widac w czasie rozrob w 2017 w Hamburgu z okazji G20.

Trump zapowiedzial zakwalifikowanie AntiFa jako organizacji terrorystycznej. I bardzo dobrze!
            • minniemouse Re: najnowsze rozruchy 03.06.20, 09:39
              rzecz w tym Mario ze powinni jeszcze pójść siedziec trzej inni policjanci ktorzy brali udzial w tej akcji i nie zrobili NIC aby zapobiec nieszczesciu a mogli. slyszeli doskonale blagania Georga ze nie moze oddychac i mieli to w dupie. tak samo jak protesty by-standers.
              A tylko ich pozwalniali z pracy. A gdzie podanie do sadu za biernosc? za nieudzielenie pomocy ofierze?
              Gdyby naprawde sprawiedliwosci stalo sie zadosc, to nie dzialoby sie co sie dzieje.
              FACTS

Minnie
              • maria421 Re: najnowsze rozruchy 03.06.20, 11:24
                Oczywiscie, Minnie, ze ci inni policjanci tez powinni odpowiedziec za wspoludzial w morderstwie.

Nawet jezeli takie unieruchomienie zatrzymanego jest prawnie dopuszczalne, to policjant stosujacy ten chwyt moze poluznic nacisk tak, zeby zatrzymany mogl oddychac!
                • minniemouse Re: najnowsze rozruchy 03.06.20, 12:14
                  poza tym pewnie nie wiecie ale u nas tez zginęła dziewczyna niedawno:
                  Toronto Regis Korchinski-Paquet
            • xurek Re: najnowsze rozruchy 03.06.20, 14:40
              Biorac pod uwage, ze to nie pierwszy incydent tego typu oraz rozdraznienie spoleczenstwa ekonomicznymi skutkami lockdownu bylo do przewidzenia, czym ta akcja policji sie skonczy. Pomijajac fakt, ze bez wzgledu na okolicznosci takie akcje policji nalezy natychmiast ostro potepic i skutecznie ukarac.

Madry przywodca w takiej sytuacji powinien byl nakazac aresztowanie wszystkich policjantow i przetrzymanie ich w areszcie sledzczym az do porcesu, ostro potepic taka akcje i przarzec rzetelne oraz szybkie sledztwo i surowe kary. I to powtarzac kilka razy dziennie we wszstkich mediach proszac rownoczesnie o zachowanie spokoju i umiaru.

No ale taka akcja Trump moglby wkurzyc rednekow, rasistow i inna zatwardziala biala konserwe, ktora jest jak podejrzewam glowna czescia jego wyborcow. Wolal wiec nie ryzykowac.

To, ze panstwo nie moze sie bezczynnie przygladac rabunkom i rozbojowi jest rowniez bezdyskusyjne, ale moim zdaniem mozna bylo tego uniknac i nadal mozna zachowywac sie bardziej pojednawczo niz Trump wysimewajacy policje, gubernatorow nie reagujacych "wystarczajaco twarto" jak na jego gust oraz grozac uzycia wojska przeciwko wlasnej ludnosci cywilnej (co jeszcze nigdy i nigdzie nie bylo dobrym pomyslem). To jest moja opinia na podstawie wypowiedzi Trumpa a nie "innych mediow o Trumpie".
              • ertes Re: najnowsze rozruchy 03.06.20, 16:21
                Xurku z calym szacynkiem ale nie masz najmniejszego pojecia jak dziala prawwo w USA.
                Trumpmoze sobie co najwyzej pogwizdac jesli chodzi o aresztowanie kogokolwiek. Absolutnie nie ma ZADNEJ mocy, ba, urzedy federalne moga bardzo niewiele.

Twoj ostatni paragraf to zwykly stek bzdur prasowych. (ni twoich bzdur). Nie dziwie ze powtarzasz.
                Widze ze nie masz pojecia ze wojsko juz od kilku dni jest na ulicach. W wielu stanach. U nas w LA chronia wielu budynkow. I jakos nie widac zeby cos sie stalo ani ze to bylo zlym pomyslem. Zreszto po to sa.
                Wiec to nie jest Twoja opinia tylko to co znow przeczytalas.
                Poza tym wydaje mi sie ze ciezko miec wlasna opinie nie rozumiejac co sie dzieje, jak sie dzieje i dlaczego sie dzieje jak powyzszy przyklad z aresztowaniem pokazuje.

Ale coz, rozumiem was wpisujecie sie dokladnie w narracje jaka wam sie podaje. Wszystko co nie jest main stream jest natychmiast odrzucane a jak tylko cos jest bardziej na prawo to natychmiast zarzuca sie komus FOX news, jak to zrobiono np tutaj.

Uwierzcie mam wielu znajomych, Polakow, Amerykanow itp, ktorzy widza to co sie dzieje zupelnie inaczej niz jest to przedstawiane. Wszystko co sie wylewa w mediach ma tylko jeden cel.
                • maria421 Re: najnowsze rozruchy 04.06.20, 08:50
                  ertes napisał:

> Xurku z calym szacynkiem ale nie masz najmniejszego pojecia jak dziala prawwo w
                  > USA.

Nie trzeba miec pojecia o tym jak dziala amerykanskie prawo, wystarczy miec pojecie o tym, jak dziala trojpodzial wladzy w demokratycznych panstwach, wiedziec ze "nakazac aresztowanie" to moze krol absolutystycznej Arabii Saudyjskiej albo Kim Jong-un w totalitarnym rezimie Korei Polnocnej, ale nie demokratycznie wybrany prezydent USA
              • ertes Re: najnowsze rozruchy 03.06.20, 16:30
                Zobacz Xurku jak bardzo sie mylisz z tym wojskiem.
                I to zaden Trump ich nie wezwal do pomyocy tylko gubernator Kalifornii i mayor LA.
                I jakos kubly pomyj nie sa wylewane na ich glowy.
    • luiza-w-ogrodzie Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 03:39
      • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 05:17
        Wlasnie to mnie najgorzej wkurza ze wszystko, absolutnie wszystko prez media tutaj i naswiecie jest zwalane na Trumpa.
        Skad w ludziach bierze sie az taka nienawisc?
        Mysle ze gdyby nie tutejsze liberalne media nie byloby az takiego problemu z rabowanie i paleniem.
        Ale to wszystko dzieje sie na zasadzie im gorzej tym lepiej.

No i nie bardzo rozumiem Luizo dlaczego to tutaj dalas?
        To ze nie bylo zadnego "roreign interference" juz dawno zostalo po tysiackroc udowodnione.
        Tak jak kiedys nie lubilem tego faceta, wrecz mnie obrzydzal tak po prawie czterech latach uwazam ze jest duzo lepszym prezydentem nic poprzednicy. Cokolwiek nie zrobi, nie powie wszystko jest przekrecane i kierowane przeciwko niemu.
        W listopadzie ma moj glos na 100% i to rowniez dlatego ze wylewane jest tyle nienawisci i zwykle obrzydliwe klamstwa. I mysle ze ma ogromne szanse na kolejne cztery.
        • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 12:22
          A co Trump takiego robi a dokładnie: robił do początku aby załagodzić sytuacje? wyjaśnij proszę.
          czy dla ciebie groźba wysłania wojska do protestujących POCZĄTKOWO pokojowo ludzi to jest próba pojednania kraju? tylko nie wmawiaj mi proszę ze znowu przekręciłam jego słowa.

Minnie
          • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 12:54
            Tutaj mowi sie o zakazie policyjnego czy instytucyjnego 'profiling'. Jest to szersze niz tylko rasizm.
            W moimstanie kilka lat temu policja miala nakaz od stanowego PM, poprzez komisatriaty policyjne scigac wszystkich bajkowcow. Sprowadzilo sie to do 4 lat wojny z kazdym kto mial motocykl. Przeszukiwania, rewizje, zatrzymywania. Ludzie przestali korzystac. Nie mialo nic wspolnego z tempieniem gangow. Jak mozna w sobote rano gnebic 60+ ksiegoiwego, ktory nie ma rekordu kryminalnego, kar, nie popelnil zadnego przestepstwa i dla jaj 'profilowej' glupawy rozebrac go do majtek?
            Podobne profilowanie odnosi sie tutaj do aborygenow. Zle wyglada, znalazl sie w innej okolicy -krymial i sruu...pod mur i do majtek. To ludzi tutaj wkurza bo policja powinna reagoiwac na zachowania. Nie czauujmy sie, zalozenie garnituru czy garsonki nie gwarantuje, ze ktos nie ma koncie przestepstw kryminalnych.

Obejrzlam dziasiaj rano policje w Washingtonie, ktora staranowala ekipe TV z Australii. Padli na pysk przed postrezleniem gumowym pociskiem faceta od kamery. Nie wiem na czym polega problem policjiw US ale z vidoe obslugi mediow czy zakladania kolana na szyje...nigdzie nie stosowane, bo nikt nie moze przetrwac kolan na szyi, czy taranowania w czasie pracy.

Normalnie tutaj reguluje to komisarz stanowy i gdy jest bezradny to wlacza sie stanowy PM czy Federalny. Przyglda sie Australia gdy jakis czas temu policja zastrzelia biala kobiete, ktora wyszla w pizamie - tez z AU. WTF z jest ta policja w US, chyba nalezy zmniejszyc im dawki narkotykow w godzinach pracy bo nie sa juz w stanie rozroznic do kogo strzelac, czy kopgo obalac, dusic od dawna. kogo to problem? Stanowy. Trump oczywiscie nic nie zrobi, bo nie robi nic z niczym.

Bedzie wojna domowa.
          • maria421 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 12:59
            Minnie, z doniesien prasowych wynika, ze Trump grozil wyslaniem wojska dopiero kiedy rozroby, podpalenia, grabieze sklepow byly trudne do opanowania.

• minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 13:22
              ale wcześniej tez nic nie robił począwszy od postawienia w stan oskarżenia wszystkich 4,
              a im bardziej się to burzyło tym bardziej postawić. zamiast do tego wyglosic jakas potrzebna mowe o zjednoczeniu, przebaczaniu, odnowie itd nic nie robił schowal sie w schronie potem zagazowal spokojnie protestujacych aby zrobic sobie photo-op - oh come on!!! co oni wam pokazuja w tv i donosza w gazetach??
              przeciez to co sie dzieje dzieje sie przez totalna indolencje i narcyzm Trumpa!!!
              moze przeczytaj to:
              The Guardian

Minnie
              • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 16:10
                I tu wlasnie mamy klasyczny przyuklad tego co pisalem o mediach i jak karmia ludzi nienawistna papka ktora nie ma najmniejszego sensu.
                Niestety jak widac na przykladzie ludzie to lykaja jak karme.
                Ale dziala to nie tylko w USA. W Polsce wszystko bylo wina Tuska. I jak wyszlo wszyscy wiemy.
              • maria421 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 16:15
                Minnie, Xurek, przeciez Trump nie moze nikogo postawic w stan oskarzenia! Nie moze nakazac aresztowania! USA to kraj demokratyczny w ktorym kompetencje roznych organow panstwa sa okreslone prawem, wiec policja moze zatrzymac, ale o areszcie musi zdecydowac niezalezny sedzia.

Oskarzacie Trumpa o zaniedbanie czegos, do czego on wcale nie ma prawa.

• ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 16:34
                  Mario ja rozumiem ze Xurek w Szwajcarii tego nie wie. Ale zeby ktos kto mieszka 30 km od granicy i 80% telewizji, wiadomosci itp czerpie zza tej wlasnie granicy swiadczy o totalnyj niewedzy czy ignoranctwie. Ba! To taj jakby by Premier Trudeau mogl kogokolwiek posadzic do wiezienia.
                  Ech.... Tak to jest jak sie slucha CNN, CBS, MSNBC itp
                  • xurek Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 16:45
                    powtarzam jeszcze raz: to co Trump moze zrobic i co moze powiedziec to dwie rozne bajki, co juz udowodnil wiele razy. Mogl powiedziec, co napisalam i na dobre by wyszlo.
                    • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 17:19
                      ech Xurek, Xurek...
                • xurek Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 16:41
                  nie moze, tak samo jak np. nie mogl zmusic Meksyku do zaplacenia muru. Ale mogl to powiedziec, tak samo jak cala mase innych "konfabulacji", ktore produkuje. Moim zdaniem by to pomoglo.
                  • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 17:01
                    Cóż, masz swoje wyrobione zdanie którego nie zmienisz ale i nie musisz. Całe szczęście tutaj wiele ludzi widzi to inaczej.
                    Specjalnie dla ciebie wkleiłem kilka zdjęć z Army na ulicach LA. Tak do przemyślenia jak to inaczej wygląda niż w TV.
                    Wy naprawdę nie zrozumiecie co próbujemy wam nieskutecznie wytłumaczyć że cokolwiek Trump nie powie będzie to przekręcone.
                    • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 17:17
                      Tak moje miasto przygotowywuje sie na ppokojowe protesty.
                      I tak wygladaja protesty w NYC:
                      facebook.com/288379848301414/videos/259609642052072/
                      • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 17:20
                        oops, to nie Trump
                        www.kron4.com/news/national/florida-sheriff-highly-recommending-people-shoot-looters-who-break-into-homes/
                        • ania_2000 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 18:03
                          Mysle, ze sporo blednych opinii ludzi spoza USA wynika z nierozumienia struktury rzadowej. Mamy tutaj rzady stanowe i rzad federalny. Rzady stanowe maja ogromna autonomie, prawa i obowiazki - maja silny glos w ustanawianiu legislacyjnym, mozna powiedziec, ze wrecz sa jakby osobnymi "panstwami". Kazdy stan ma gubernatora - senat, urzednikow. Kazdy stan ma swoje przedstawicielstwo w rzadzie federalnym poprzez swoich przedstawicieli w senacie i kongresie.
                          Sprowadza sie to wszystko w skrocie do tego, ze to stan/miasto ma obowiazek reagowania na sytuacje. Lokalni rzadzacy maja zadanie i odpowiedzialnosc za decyzje ktore podejmuja - w tym wypadku - w sprawie bezpieczenstwa protestow.

To oni rowniez sa odpowiedzialni z policje - jej stan, jej zachowanie - ludzi, ktorzy tam pracuja. Rowniez za relacje z lokalnymi spoleczenstwami i mieszkancami miast.

Sytuacja jaka jest to wynik tych relacji z wielu lat - to systematyczna dyskriminacja mniejszosci i niedopowiednie szkolenie policji.
                          Mowienie, ze jest to wina Trumpa jest conajmniej smieszne - w obliczu np. tego, ze Obama bedac prezydentem 8 lat tych realcji absolutnie nie naprawil, a przeciez byl czarny. TUtaj potrzeba calkowitej rewolucji w szkoleniu policji, a przede wszystkim poprawieniu sytuacji ekonomicznej afro-amerykanow. Cel dobry na nastepne 100 lat. I to lezy w gesti STANOW przedewszystkim.
                          Wg mnie ta sytuacja obnazyla w wielu przypadkach nieudolnosc i slabosc gubernatorow, majorow miast - ktorzy miotaja sie i nie wiedza co robic. A w miedzyczasie mlodziez protestuje a kryminalisci grabia i pala.
                          Idzie lato, cieplo sie robi, ludzie znudzeni po seidzeniu w domu - do tego wielu nie pracuje.
                          By the way - protestujacy to naprawde ludzie do 30 lat - nie widzialam chyba nikogo starszego.
                          • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 18:29
                            Dodatkowo jest to rozdmuchiwane przez CNN i podobne.
                            Podejrzewam ze nikt z was nie wie jeden z policjantow aresztujacych Floyda jest Azjata.
                            Coz, jak jego moze kiedys aresztuja to jakby ten caly rasizm moze stac sie ciut mniejszym powodem.

To co piszesz Ania dla nas jest oczywiste ale prawie nikt kto mieszka w innych krajach tego niechce i nie potrafi zrozumiec stad sie biora te glosy ze "Trump powinien nakazac aresztowanie" itp

To wszystko wgrywa sie, jak juz pisalem, w wine Trumpa. Im bardziej winny tym lepiej. Wiec wszystko bedzie wina Tuska... Przez ponad cztery lata wymyslaja coraz to nowe klamstwa ktore upadaja jeden po drugim ale ludzie nadal wierza. Dokladnie tak jak w Polsce zrobil to PiS zaczynajac od katastrofy w Smolensku. Dokaldnie tak samo wyglada russian colusion. Okazuje sie ze wiekszosc tych co w mediach twierdzila ze byli swiadkami rozmwo trumpa z rosjanami pod przysiega absolutnie temu zaprzeczyla. Ciekawe, co? Ale nadal idiots w ta wierza.
                            Teraz w sumie bylo do przewidzenia ze znow to wszystko bedzie wina Trumpa bo zle powiedzial, bo mial Biblie w reku, bo nie powiedzial, bo nie to co trzeba powiedzial, po mial usmiech bo nie nie mial usmiechu, bo mial nidowiazany krawat itp itd.

Ania jak popatrzysz na relacje TV, zdjecia , filmiki to watpie zeby cokolwiek sie naprawilo za 100 lat. Przekroj rasowy rabujacych jest dosc jednoznaczny.
                            Poza zorganizowanymi organizacjami podzegajacymi to rozruchow jak antifa.
                            Ty bandytow woza autobusami z miasta do miasta. Zaczynaja rozruchy i sie przenosza dalej.

ot na przyklad:
                            www.facebook.com/288379848301414/videos/259609642052072/
                          • xurek Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 18:57
                            przeciez nikt nie mowi, ze to wina Trumpa - w koncu nie kazal tym policjantom zabic czlowieka i chyba nawet nie byl prezydentem jak sie to stalo poprzednim razem. Jedyne co powiedzialam, to ze nie udalo mu sie "spacyfikowac sytuacji". I patrzac na to, co sie dzieje, to chyba tak jest?
                            • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 19:10
                              Przeceniasz mozliwosci prezydenta USA.
                              Zaden nie jest w stanie tego zrobic.

To co sie dzieje jest podzegane przez media i co gorsza, jak zwykle, cale te Hollywood celebrities. CNN jak zwykle jako pierwsze zaczelo grac nuty rasowe mimo ze jeden z aresztujacych policjantow jest Azjata. Zaden komentarz Trumpa czy kogokolwiek nie uspokoi bo media tego niechca! A jesli ktos, nawet demokrata odezwie sie nie tak jak trzeba to natycgmiast rzucaja mu sie do gardla.

Cuomo on Tuesday publicly blamed New York City's mayor and police force for not preventing instances of looting and destruction of property
                            • ania_2000 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 19:10
                              Xurku, on nie ma prawa spacyfikowac - on moze tylko pomagac poszczegolnym stanom, jezeli sie do niego zwroca z ta prosba.
                              Poza tym - wszyscy wiemy jaka jest sytuacja polityczna i jakim prawem rzadza media - trump jest najwygodniejszym i najlepszym celem. Cokolwiek by nie zrobil, zrobi zle - a najsmieszniejsze jest to, ze jezeli to samo zrobi gubernator - to jest cudowny i wspanialy, (pod warunkiem ze nalezy do partii Demokratycznej).
                              Tragedia jest to tez, ze to wlasnie w Stanach i Miastach ktore sa pod rzadami Demoratkow najwiecej jest zgliszczy i zniszczenia.
                  • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 17:38
                    Xurek: Madry przywodca w takiej sytuacji powinien byl nakazac aresztowanie wszystkich policjantow

Wiec moze czy nie moze?

A jesli chodzi o mur z Meksykiem to wlasnie Meksyk zaplacil za mur. Nie za zbudowanie tylko zostali zmuszeni do wyslania 20 tys meksykanskiej armii na swoja poludniowa granice. Co ciekawe to gdziekowliek nie pojedzie sie w Meksyku jest pelno armii pilnujacej porzadku. Wiec stwierdzenie ze wysylanie armii na ulice nie przyniosi nic dobrego nie bardzo ma sens.
                    • ertes Wina Trumpa 03.06.20, 18:36
                      www.ktvu.com/news/more-than-70-cars-stolen-from-san-leandro-dodge-dealership-during-looting-spree
                      • ania_2000 Re: Wina Trumpa 03.06.20, 18:53
                        przyklad z NY, pare zdjec ponizej z "shopping".

komentarz Trumpa -
                        'NYC, CALL UP THE NATIONAL GUARD,' he tweeted. 'The lowlifes and losers are ripping you apart. Act fast!'

czy ma racje czy nie? czy ludzie maja prawo sie bronic przed "lowlifes and losers"? bo z komentarzy CNN etc wynika ze nie.
                • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 22:00
                  maria421 napisała:
                  > Minnie, Xurek, przeciez Trump nie moze nikogo postawic w stan oskarzenia! Nie moze nakazac aresztowania! USA to kraj demokratyczny w ktorym kompetencje roznych organow panstwa sa okreslone prawem, wiec policja moze zatrzymac, ale o areszcie musi zdecydowac niezalezny sedzia.

> Oskarzacie Trumpa o zaniedbanie czegos, do czego on wcale nie ma prawa.

owszem, tego osobiscie zrobić nie może, ale poza tym oczywiście ze prezydent może interweniować, bo prezydent ma spora władzę. prezydent przeciez nominuje
                  1. Chief of Justice Department, wystarczyloby kilka telefonow aby postawic w stan oskarżenia pozostałych policjantów, rozdmuchać to w mediach. nie zrobił tego.
                  2. to by zapobiegło rozruchom, period.
                  3. słowa mogą być potężne.
                  powtórzę- naród czeka na lidera ktory go poprowadzi. mam przypomnieć z biegu choćby np naszego Wałęsę? budująca przemowa o pojednaniu, zmianie systemu w policji, retraining itd na pewno zrobiłaby lepiej na spokojny tłum niz obrzucenie go gazem łzawiącym by pompatycznie pomachać Biblia przed kościołem do którego nawet nie uczęszcza.

trzy drobne grzeszki.

a tak, to niestety ale juz ze dwa dni temu powinno było wkroczyc wojsko i chociaz chronic biznesy i boguducha winnych ludzi.. w miare pokojowo. na co on czeka? az ta "holota" wymrze na covid? no looks like...

Minnie
                  • ertes Droga Minie... 03.06.20, 22:39
                    Oj, Minie, przeciez ty wypisujesz kompletne bzdury nie majacego zupelnie nic wspolnego z prawem w USA.
                    Nawet zupelnie, ale to zupelnie nie zrozumialas dlaczego i w jakim celu Trump byl tam z Biblia.
                    Wojsko? Matko boska... ty naprawde nie ma zielonego pojecia.
                    To jest wlasnie przyklad jak zabieraja glos ludzie ktorzy nie maja zadnej wiedzy w temacie.

minniemouse napisała:
                    • minniemouse Re: Droga Minie... 05.06.20, 04:25
                      sorry dopiero zauważyłam - clearly żeby sobie nazbierać głosów białych voters. klasyczny photo op, a po cóż by jeszcze?
                      • minniemouse Re: Droga Minie... 05.06.20, 05:01
                        na pewno juz wiecie ze kongresmani w Minneapolis myślą o rozwiązaniu MPD?
                        czy to cos zmieni? nie sadze.

Minnie
                        • minniemouse Re: Droga Minie... 05.06.20, 05:02
                          tj City Council.
                          sorry ja zaraz zapominam co czytam.
    • ertes Troszke inne spojrzenie na Covid19 03.06.20, 18:10
      I tak jest ze wszystkim u nas.
      www.facebook.com/UnFaketheNews/videos/655852085268964/
      • ania_2000 Re: Troszke inne spojrzenie na Covid19 03.06.20, 18:14
        protest
        www.facebook.com/beardgamematters/videos/909339359492520/
        • xurek Re: Troszke inne spojrzenie na Covid19 03.06.20, 19:05
          wy jestescie tak przewrazliwieni, ze czytacie, co chcecie a nie co jest napisane. Przeciez napisalam, ze sytuacja nie reagowania na rabunki i dewastacje jest NO GO, ale moim zdaniem takie komentarze nie poprawiaja sytuacji. Forma liczy sie nieraz bardziej od tresci.

W sumie wspolczuje wszystkim tej sytuacji: czarnym, wlascicielom zdewastowanych biznesow, skloconym zwolennikom roznych partii i wyborcom, ktorzy moim zdaniem nie maja zadnej dobrej opcji. Miejmy nadzieje, ze sie to jak najszybciej uspokoi, bo jedyny, kto na tym korzysta, to (moim zdaniem) znow Chiny.
          • ertes Re: Troszke inne spojrzenie na Covid19 03.06.20, 19:13
            Teraz to juz nie rozumiem.
            To o czym myslisz Trump mowil gdy powiedzial o wprowadzeniu wojska?
            Przeciez chyba nie o POKOJOWYCH demostracjach a wlasnie o rabunkach i niszczeniu.
          • ania_2000 Re: Troszke inne spojrzenie na Covid19 03.06.20, 19:14
            Xurku, ja moge poiwedziec o sobie, ze jestem naprawde wkurwiona tym co sie dzieje, i w stresie - niedosc, ze ten Covid, to jeszcze od tygodnia napierdalanka podkrecana przez media - to ciagle sianie nienawisci i chaosu. Ja tego sluchac nie moge :( Bez konca.
            • ania_2000 Re: Troszke inne spojrzenie na Covid19 03.06.20, 19:32
              I jeszcze chcialam przeprosic za swoje slownictwo.

Chyba otworze nowy watek - bo ten jest zdecydowanie za dlugi, a temat nam sie napewno dluuuuugo nie skonczy.
            • ertes Re: Troszke inne spojrzenie na Covid19 03.06.20, 19:35
              Dokladnie tak jak my.
              U nas chyba w piatek protest a juz dzis deski w oknach.
              Ludzie na forum (NextDoor) pisali ze chodzili tam gdzie ma byc protest i znalezli poukladane cegly i kamienie. Moze trzeba bedzie pojsc bronic naszych sklepow tak jak to sie dzieje w wielu miastach.
              W Filadelfii ludzie bronili sklepu.
      • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 20:19
        Tozto wina Trumpa bo nie powiedzial tego co powinien powiedziec a wogole to ruskie go wybrali.
        • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 21:57
          Wlasnie Aresztowali tamtych trzech.
            • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 03.06.20, 23:52
              Struktura stanowa z autonomia stanowa i rzadem federalnym jest tez u mnie. Jak Scott nie chcial nic robic w sprawie pozarow to byla to sprawa stanowa i porazka rzadow stanowych.

Gdy Scottowi zaczelo kolo dupy robic, ze poleci jego partia bo wyborcy zaczynaja wybierac opozycje w elekcjach stanowych, i lokalnych to przy koronie bardzo szybko wezwal wszystkich stanowych PM i wprawadzil zarzadzenia ogolno-krajowe jako narodowa polityke, ktora stanowi musieli przyjac.

Takie bicie kotka za pomoca mlotka, ze Trump nic nie moze.
              • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 04.06.20, 00:42
                Australia, Kanada maja zupelnie inny ustroj.
                Obowiazuje brytyjskie prawo ze zmianami.

Tak, tak, nastepny znawca.
                Ech...
                • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 04.06.20, 00:51
                  Tutaj dobry reportaz na temat:
                  Moze latwiej zrozumiecie co tu sie dzieje jak dobrze sie przypatrzycie kto jest na zdjeciach.

www.youtube.com/watch?v=3n5_D59lSjc
          • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 04.06.20, 04:09
            ertes napisał:
            > Wlasnie Aresztowali tamtych trzech.

dzięki tez już wiem. jak poprzednio pisałam, to sie śpieszyłam do lekarza i jeszcze nic nie słuchałam, oglądam, czytałam.
            no to jestem ostrożnie optymistyczna. ostrożnie bo jeszcze nie wiadomo co z tego co wyniknie.
            morał - czyli jednak 'dasię'.

Minnie
            • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 04.06.20, 04:15
              nie ma znaczenia jaki ustrój Ertes, wpływy i możliwości zadziałania za kulisami z racji pozycji w każdym systemie są takie same przecież.
              • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 04.06.20, 04:41
                Tucker to tylko jeszcze jeden garnek oliwy do i tak wielkiego juz ognia i z drugiej strony przelewanie z pustego w prozne. basically powtarza cos co wiemy od siedmiu dni.
                action, gdzie jest action i ukierunkowanie na ktore ludzie czekaja?

no na szczęście chociaż 4 aresztowanych. to juz cos. ale wojsko juz powinno bronic chociaż owych biednych państwa Kim i ich małych biznesikow i niewinne ofiary - od dwoch dni. czemu tego nie robia? bo zamiast tego pan prezydent uznal ze lepiej bedzie jak pomacha tomem Biblii. come on, man.... jesli your president uwaza ze powinien wprowadzic wojsko i daje sobie to wyperswadowac Kushnerowi - to your president is weak.
                w ogole dobrze ppowiedziane.
                podsumowuje. USA rzadza rasisci. tak bylo jest a czy bedzie - prawdopodbnie niestety jeszcze dligo dlugo tak. smutne i przykre. 😒
                • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 04.06.20, 04:50
                  tak, zwlaszcza Obama byl rasista...
                • ania_2000 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 04.06.20, 04:52
                  Czy ty Minni, zadalas sobie trud zeby dowiedziec sie czegos o Minnesocie i Mineapolis, tam gdzie gdzie policjant zamordowal Floyda?

Podpowiem - Minneapolis: miasto w stanie rządzonym przez gubernatora Demokratę, z burmistrzem Demokratą, z radą miejską złożoną z 12 Demokratów, jednego Zielonego i nikogo więcej. Miasto, które należy do federacyjnego państwa, w którym jurysdykcja nad lokalną policją nie leży w gestii władz centralnych tylko do wyżej wymienionych.
                  Miasto, w którym w ostatnich lokalnych wyborach Republikanie zdobyli 1,34% głosów czyli ponad dwa razy mniej niż trockistowska Socialist Alternative (sic!).

Kto zatem zawinił? TRUMP!
                  • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 04.06.20, 05:38
                    Nie mozna wprowadzic narodowych standartow dla policji? Jest narodowy dla zdrowia - FDA. W czym problem?
                    • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 04.06.20, 06:28
                      Miejmy nadzieje ze to moze sie stanie ale bardzo w to watpie.
                      Jest duzo miast gdzie nie ma policji. Na przyklad w moim miescie.
                      Tutaj jest szeryf ktory jest wybierany w wyborach. Rzad federalny nawet niech nie probuje sie wtracac. Jedyna jurysdykcje jaka ma to ewentualnie korupcja ale nie jak wykonuje sie policing. I juz widze jak moj stan rzadzony przez demokratow by na cos takiego pozwolil.
                  • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 04.06.20, 05:51
                    no ale w dalszym ciągu POTUS ma Chief of Justice i Insurrection Act.
                    • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 04.06.20, 06:22
                      Ale ma sie to tak do tego jak piesc do oka co Ania napisala, zreszta w odpowiedzi na twoj post.
                      Wiesz wogole co to i po co jest insurection act????
                      • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 04.06.20, 06:45
                        przeczytalam co to jest i mysle ze mozna go tak interpretowac aby uzyc military przeciw protestujacym. jesli chodzi o policjantow to oczywscie z enie.
                        a teraz cost takiego:
                        czy prezydent moze byc jako law enforcement
                        i to jest ciekawy imo kruczek:
                        The President as Law Interpreter
                        The power accruing to the President from his function of law interpretation preparatory to law enforcement is daily illustrated in relation to such statutes as the Anti-Trust Acts, the Taft-Hartley Act, the Internal Security Act, and many lesser statutes. Nor is this the whole story. Not only do all presidential regulations and orders based on statutes that vest power in him or on his own constitutional powers have the force of law, provided they do not transgress the Court’s reading of such statutes or of the Constitution,744 but he sometimes makes law in a more special sense
                        szczegolnie to zdanie:
                        [the duty of the President to take care that the laws be faithfully executed]

Power of the President to Guide Enforcement of the Penal Law.

Power and Duty of the President in Relation to Subordinate Executive Officers

If the law casts a duty upon a head of department eo nomine, does the President thereupon become entitled by virtue of his duty to “take Care that the Laws be faithfully executed,” to substitute his own judgment for that of the principal officer regarding the discharge of such duty?
                        jak widze w pewnych przypadkach
                        For these, therefore, the Secretary was “an officer of the law” and “amenable to the law for his conduct.”732 i to tez jest ciekawe. jak mozna to wykorzystac.
                        w ogole caly dokument jest ciekawy.

Co do Insurrection Actu

The Insurrection Act of 1807 is a United States federal law (10 U.S.C. §§ 251–255; prior to 2016, 10 U.S.C. §§ 331–335; amended 2006, 2007) that empowers the president of the United States to deploy U.S. military and federalized National Guard troops within the United States in particular circumstances, such as to suppress civil disorder, insurrection and rebellion.

The act provides the "major exception" to the Posse Comitatus Act, which limits the use of military troops under federal command within the United States for law enforcement purposes.[1] The president must firstly issue a proclamation ordering the insurgents to immediately disperse (per 10 U.S.C. § 254).

co tu niezrozumiałego? w czasie protestu, początkowo pokojowego zaczęły się chuligaństwa i wandalizm. ja widzę związek, ty nie?

Minnie
                        • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 04.06.20, 07:43
                          Tez poczytalam na temat struktury policyjnej w US. Jest to bardzo fascynujace i rzeczywiscie w niczym nie przypomina AU.
                          Feds, czyli policja federalna podlega Departamentowi Sprawiedliwosci. Barr, obecnie? Jako glowno przewodzacy i wybor wlasnoreczny Trumpa??

Feds, maja niesamowite uprawnienia do dzialanosci na terenie calego kraku, ktore zostaly powiekszone w wyniku "Patriot Act".

Lokalne, czyli stanowe czy drogowe policje maja swoich szeryfow (nie wszystkie stany), ktorzy nie podlegaja POTUS-owi, ani zadnym innych wladzom wewnetrzym wlaczajac gubernatorow stanowych. Wybrane w ramach wolnych elekcji, takie troche 'swiete krowy', ktore dopoki nie ukradna lub popelnia powaznego przestestwa sa nienaruszalne.

Rozumiem, taka drogowka zatrzymala Floyda w ramach wewnetrznych regulacji?? Czy cos ominelam?

POTUS nie ma nic do powiedzenia ani gubernator stanu.szeryf taki jest praktycznie nie do usuniecia, nawet jesli jest zatrzymany pijany w belke. Moze zostac 'detained'. Trzeba wezwac 'koronera', ktory moze i nie musi aresztowac.
                          Bardzo to dla mnie nie zrozumiale ale rozumiem, ze to pozostalosc wojny cywilnej z 18-wieku.

Czy to dalej dziala?? oraz czy ja dobrze to rozumiem?

Prosze o wyjasnienia.
                • maria421 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 04.06.20, 09:27
                  minniemouse napisała:

> podsumowuje. USA rzadza rasisci. tak bylo jest a czy bedzie - prawdopodbnie nie
                  > stety jeszcze dligo dlugo tak. smutne i przykre. 😒

W 2015 ponad 100 nieuzbrojonych czarnych zostalo zabitych przez policje w USA. Minnie, kto wtedy rzadzil w USA?

mappingpoliceviolence.org/unarmed
                  Link podaje kolor skory ofiar, ale nie policjantow. Jezeli wiec czarny policjant zabije czarnego to tez jest to rasizm? A jezeli czarny policjant zabija bialego?

• minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 05.06.20, 00:04
                    maria421 napisała:
                    Jezeli wiec czarny policjant zabije czarnego to tez jest to rasizm? A jezeli czarny policjant zabija bialego?
                    >

obviously, jeżeli ma sie ten sam kolor skory to trudno mówić o rasizmie. natomiast o zabójstwie na pewno.
                    jeżeli czarny policjant zabija białego to tez może być rasizm, lub po prostu zabójstwo,
                    ale to wtedy to się dzieje inaczej:

Jak reaguje Ameryka kiedy...

dostanie 20 milionow

a teraz zobacz TO i porownaj sobie wyroki oraz settlements.

Minnie
                    • maria421 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 05.06.20, 09:43

> Jak reaguje Ameryka kiedy...
                      >
                      > dostanie 20 milionow
                      >
                      > a teraz zobacz TO i porownaj sobie wyroki oraz settlements.
                      >
                      >
                      > Minnie
                      >
                      Dzieki za ten przyklad, Minnie. Potwierdza on, ze w USA tylko zabojstwo czarnego przez bialego policjanta jest traktowane jako akt rasimu, natomiast zabojstwo bialej przez czarnego policjanta nie jest aktem rasizmu....

I to wlasciwie powinno zakonczyc temat
              • maria421 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 04.06.20, 08:55
                minniemouse napisała:

> nie ma znaczenia jaki ustrój Ertes, wpływy i możliwości zadziałania za kulisam
                > i z racji pozycji w każdym systemie są takie same przecież.

Minnie, nie upieraj sie, bo nie masz racji.

Chcialabys mieszkac w kraju w ktorym to nie niezawisly sad, a polityk decyduje o tym kogo nalezy aresztowac? Chcialabys mieszkac w totalitaryzmie?
                • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 04.06.20, 10:15
                  nie oczywiście ze nie Mario, ale uważam ze w sytuacjach super wyjątkowych (7 dni riots) , a taka tu właśnie jest, zwykle postępowanie powinno być zawieszone i wtedy prezydent jako głowa najwyższa państwa powinien mieć ostatnie i jedyne słowo.
                  bo prezydent to nie jest zwykły polityk - to głowa państwa.
                  i nie chce wcale żeby w tym przypadku skazywał policjantów, chce aby nakazał ich aresztować czyli aresztować wszystkich którzy (i przy świadkach) brali udział w tej tragedii = byli potencjalnie winni. następnie otwarta inwestygacja i sad.
                  i tak jest sprawiedliwe, a takie natychmiastowe wyrzucenie z pracy mi po prostu śmierdzi jak pedofilia w polskim kościele.

Minnie
                  • maria421 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 04.06.20, 10:25
                    minniemouse napisała:

> nie oczywiście ze nie Mario, ale uważam ze w sytuacjach super wyjątkowych (7 dn
                    > i riots) , a taka tu właśnie jest, zwykle postępowanie powinno być zawieszone i
                    > wtedy prezydent jako głowa najwyższa państwa powinien mieć ostatnie i jedyne
                    > słowo.
                    > bo prezydent to nie jest zwykły polityk - to głowa państwa.
                    > i nie chce wcale żeby w tym przypadku skazywał policjantów, chce aby nakazał i
                    > ch aresztować czyli aresztować wszystkich którzy (i przy świadkach) brali ud
                    > ział w tej tragedii = byli potencjalnie winni. następnie otwarta inwestygacja
                    > i sad.
                    > i tak jest sprawiedliwe, a takie natychmiastowe wyrzucenie z pracy mi po p
                    > rostu śmierdzi jak pedofilia w polskim kościele.
                    >
                    > Minnie

Minnie, nawet w przewidzianych konstytucyjnie stanach "national emergency", ktore daja prezydentowi USA dodatkowe uprawnienia, nie ma on prawa zastapowac wymiaru sprawiedliwosci.

Naprawde chcesz zeby Trump mial do tego prawo? Zeby to Trump decydowal o tym kto ma byc aresztowany, a kto nie?

• minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 04.06.20, 23:47
                      W takim wyjatkowym przypadku jak ten czyli w przypadku jawnej niesprawiedliwosci i narodowych zamieszek na tle rasistowkim, kiedy lokalne wladze nie zamirzaja kiwnac palcem - tak, wolalbym zeby prezydent, nawet Trump, mial cos do powiedzenia.
                      bo to wcale nie musi oznaczac ze jest on jednoczesnie prokuratorem, jury i sedzia.
                      nie uwazasz ze powinien byc ktos w rodzaju niezaleznej najwyzszej instancji do kogo o sprawiedliwosc moze zwrocic sie narod?

Minnie
                      • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 05.06.20, 00:21
                        Mario, poczekaj az ktos wyjasni. Ci stanowi policjanci z tego zrozumialam podlegaja szeryfowi, ktory jest wybierany w procesie elekcji i jest odpowiedzialny tylko do "We the people". Gubernator moze zrobic 'impeachment", ktory jest tak samo skuteczny jak w przypadku POTUSa. Nie mozna go aresztowac i praktycznie sie nie zdarza. Ten szeryf jest tez odpowiedzialny za procesy sadowe - czego rozumiem w jakim zakresie? Wyglada na to, ze taki szerfy bedzie sam sadzil tego co kolanem ususil, bo sami sobie takie przepisy ustalili.

Sluchalam aktywistow i wlasnie protestuja aby ten 'dziki zachod' zakonczyc i zmienic caly ten system, ktory powstal chyba w 1866. Tak to rozumiem i czekam na wyjasnienia, bo w takim ukladzie rozumiem dlaczego sa takie protesty. Wystarczy wybrac kilku sk...now szeryfow i masz umundurowany KKK.

W takim ukladzie potrzebny jest Kongress bo chodzi o konstytucje.
                        • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 05.06.20, 00:38
                          Dokładnie tak jest. szeryf jest właściwie do śmierci nietykalny chyba ze złapią go na jakimś wielkim przestępstwie, co jak napisałaś rzadko się zdarza,.
                          doskonale to ujelas- w tym systemie mozna miec i podejrzewam ze wlasnie jest w wiekszosci KKK w mundurach i dlatego juz wolalabym aby nawet taki prezydent jak Trump mial w wyjatkowych wypadkach prawo do aresztowania.
                          • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 05.06.20, 00:57
                            Szeryf do smierci?
                            hahaha wasza wiedza.... ech..
                            • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 05.06.20, 02:21
                              ups, ale właściwie owszem, bo nie ma limitu na reelekcje.
                              po 4-o letniej kadencji można nim być znowu, i znowu, i znowu, i znowu. i znowu.

Minnie
                              • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 05.06.20, 09:17
                                Przepraszam Cie Ertersie ale ja sie pytam? czy musze znac wasz system?. Czy mozesz wyjasnic zamiast wstawiac niedojrzale smiechy pensjonarki?
                        • maria421 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 05.06.20, 09:36
                          kan_z_oz napisała:

> Mario, poczekaj az ktos wyjasni. Ci stanowi policjanci z tego zrozumialam podle
                          > gaja szeryfowi, ktory jest wybierany w procesie elekcji i jest odpowiedzialny t
                          > ylko do "We the people". Gubernator moze zrobic 'impeachment", ktory jest tak s
                          > amo skuteczny jak w przypadku POTUSa. Nie mozna go aresztowac i praktycznie sie
                          > nie zdarza. Ten szeryf jest tez odpowiedzialny za procesy sadowe - czego rozum
                          > iem w jakim zakresie? Wyglada na to, ze taki szerfy bedzie sam sadzil tego co k
                          > olanem ususil, bo sami sobie takie przepisy ustalili.

Od kiedy to szeryf jest sedzia?

• minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 06.06.20, 00:02
                            maria421 napisała:
                            Od kiedy to szeryf jest sedzia?
                            >

nie sadze żeby akurat szeryf dzisiaj sądził, moze faktycznie nie ma takich uprawnien (do aresztowania ma),
                            ale zdziwisz sie Mario jaki zakres obowiązków może mieć amerykański szeryf w ogóle:

In many regions, especially in the South, sheriffs still have wide jurisdiction and primary law enforcement responsibilities. Unlike police chiefs, who usually report to mayors or other elected officials, sheriffs have fewer checks on their power. Many sheriffs serve long stints in office, and some are in place for decades.

While the precise role of elected sheriffs varies from state to state, they have some duties in common, including overseeing local jails, transporting prisoners and pretrial detainees, and investigating crimes. Some even act as coroners, ruling over a person’s cause of death.

The Power of Sheriffs: Explained

Minnie
                            • maria421 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 06.06.20, 08:43
                              Minnie, jest roznica miedzy zatrzymaniem i nalozeniem aresztu. Zatrzymanie lezy w kompetencji policji i jest czasowo ograniczone., zdaje sie do 48 godzin. W tym czasie prokuratura musi przedlozyc wniosek sedziemu, ktory moze nakazac nalozenie aresztu tymczasowego na zatrzymanego do czasu procesu. I to dopiero jest wlasciwy ARESZT. Potocznie mowi sie ze "policja aresztuje", ale policja wlasciwie tylko dokonuje ZATRZYMANIA podejrzanego, nie decyduje o areszcie.

W USA panuja podobne zasady, choc moga sie roznic szczegolami, tam np. sedzia moze zamienic areszt na wysoka kaucje , ale kompetencje organow scigania i sadownictwa sa takie same.

Piszesz ze "lud sie burzy i domaga sprawiedliwosci". Wiesz do czego taki "burzacy i domagajacy sie sprawiedliwosci lud" moze doprowadzic? Do LINCZU!.

Poza tym, wymiar sprawiedliwosci wcale nie siedzial z zalozonymi rekami przez tydzien, sprawca byl juz dawno zatrzymany a rozroby dalej trwaly.

Trump, ani zaden inny prezydent NIE MA KOMPETENCJI (na szczescie !) zeby wplynac , czyli wywrzec nacisk na policje, prokurature czy sedziow. I tak powinno byc, wiec nie zarzucaj Trumpowi zaniednabia czegos, co przekracza jego kompetencje.

Pamietasz rozroby w Ferguson? Czy wtedy Obama w jakikolwiek sposob wplywal na policje i sedziow? NIE!
                              Wiec dlaczego zarzucasz Trumpowi cos, czego nie zarzucalas Obamie?

• maria421 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 05.06.20, 09:33
                        minniemouse napisała:

> W takim wyjatkowym przypadku jak ten czyli w przypadku jawnej niesprawie
                        > dliwosci i narodowych zamieszek na tle rasistowkim, kiedy lokalne wladze nie za
                        > mirzaja kiwnac palcem - tak, wolalbym zeby prezydent, nawet Trump, mial cos d
                        > o powiedzenia.
                        > bo to wcale nie musi oznaczac ze jest on jednoczesnie prokuratorem, jury i se
                        > dzia.
                        > nie uwazasz ze powinien byc ktos w rodzaju niezaleznej najwyzszej instancji do
                        > kogo o sprawiedliwosc moze zwrocic sie narod?

Minnie, narod zwraca sie o sprawiedliwosc do wymiaru sprawiedliwosci, ktory w demokracji MUSI byc niezalezny od politykow.

• ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 05.06.20, 17:47
                          Juz chyba czas zakonczyc te dsykusje bo dalej to walenie kotka za pomoca mlotka.
                        • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 05.06.20, 23:23
                          ale ja temu wcale nie zaprzeczam Mario, mowie co robić w takiej sytuacji jak np właśnie ta kiedy lud się burzy i domaga sprawiedliwości. normalnie oczywiście ze musi być niezależny. ale tak to co, uważasz ze lepiej jak wymiar siedzi z założonymi rekami a rozruchy trwają ponad tydzień? a prezydent się temu przygląda?

Minnie
                          • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 06.06.20, 09:40
                            Mario, prokurat jest tez wybieralny w procesie elekcji. Tak samo jak szeryf. Musi byc 'lubianym' w kregach policyjnych i miec poparacie zwiazkow. Nie zdarza sie aby policyjne naduzywanie sily bylo karane bo sedzia jest zawsze tez po stronie policji, ktora go wybiera.
                            To co glosza protestujacy - czas skonczyc taki system.

Trump gloszacy formulki rodem z lat 50-tych lub 60-tych tych wlasnie szeryfow potepiajacych ruchy wyzwoleniowe nie pomaga co odpowiada na pytanie Xurka w pierwszym wpisie. Nie nikt nie ma zamiaru nic zmieniac. Trump dolewa oliwy do ognia twierdzac, ze nie jest swiadomy. Oczywiscie jest swiadomy - w tym wyrosl jak mlody czlowiek.

Czarny bedzie kategoria B az doprowadzi do rewolucji. I na tym zakoczylam bicie kotka za pomoca mlotka.
                            'Rozywka' obserwowana z odleglosci tysiecy kilometrow.
                            Mam tylko nadzieje, ze nasz rzad wyciagnie wnioski.

Z tego ostatniego jestem obecnie zadowolna. Nie sa idealni ale kovid pod kontrola. Inwestycje zagranicy w kluczowe galezie tez. Bezrobocie 6% z jakims kawalkiem.

Rio Tino zniszczylo tutaj jeden z najbardziej waznych wykopalisk. 48 tysieczna jaskinie gdzie wydobyto przedmioty (7tysiecy w prywatne rece). Jasninie natychmiastowo wywalono w powietrze jako rozwoj kopalni. Swiete miejsce dla Aborygenow oraz jedna z najlepszych archeologicznych stron dla zachodu.
                            Dziwisz sie, ze 'czarni' protesuja??

Wandalizm.
                            • maria421 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 06.06.20, 13:39
                              kan_z_oz napisała:

> Mario, prokurat jest tez wybieralny w procesie elekcji. Tak samo jak szeryf.

Czyli maja demokratyczny mandat i nie mozna im zarzucic upartyjnienia.

Mu
                              > si byc 'lubianym' w kregach policyjnych i miec poparacie zwiazkow. Nie zdarza s
                              > ie aby policyjne naduzywanie sily bylo karane bo sedzia jest zawsze tez po stro
                              > nie policji, ktora go wybiera.

To nie policja a obywatele wybiaraja. W amerykanskim systemie to nie sedzia, a jury skladajace sie ze zwyklych obywateli orzeka czy podejrzany jest winny czy nie.

> To co glosza protestujacy - czas skonczyc taki system.

Czas skonczyc z dopuszczalnoscia metod takich jak ucisk szyi kolanem.

> Trump gloszacy formulki rodem z lat 50-tych lub 60-tych tych wlasnie szeryfow p
                              > otepiajacych ruchy wyzwoleniowe nie pomaga co odpowiada na pytanie Xurka w pier
                              > wszym wpisie. Nie nikt nie ma zamiaru nic zmieniac. Trump dolewa oliwy do ognia
                              > twierdzac, ze nie jest swiadomy. Oczywiscie jest swiadomy - w tym wyrosl jak m
                              > lody czlowiek.

Kan, prosilam juz Minnie, Ciebie tez prosze zebys sobie przypomniala co sie dzialo w Ferguson za czasow Obamy. No i co zrobil Obama? Zmienil jakos system? NIE!

> Dziwisz sie, ze 'czarni' protesuja??
                              >
                              > Wandalizm.

Nie mam nic przeciw POKOJOWYM protestom, bo to jest podstawowe prawo obywatelskie. Mam natomiast bardzo wiele przeciw WANDALIZMOWI.
    • luiza-w-ogrodzie Psychopata u steru 06.06.20, 00:55
      The Psychopath in Chief
      • maria421 Re: Psychopata u steru 06.06.20, 08:55
        luiza-w-ogrodzie napisała:

> The Psychopath
        > in Chief

>

Z pewnoscia jest to trafna analiza osobowosci Trumpa, ale jego prezydentura bedzie oceniana nie wedlug ilosci jego glupich wypowiedzi czy tego jak oszukuje grajac w golfa, a glownie na podstawie kryterium czy Trump jako prezydent dzialal na podstawie i w granicach prawa.

Gdyby Trump tak zlamal konstytucje jak nasz Duda, to juz dawno by go na stanowisku nie bylo i nawet Republikanie byliby za impeachment.

Dlatego ten "reign of terror" ktorym autor w ostatnim zdaniu artykulu grozi nie mial miejsca w pierwszej kadencji i nie bedzie mial miejsca w drugiej kadencji Trumpa. No chyba ze jest to "reign of terror" dla wspolpracownikow Trumpa, ktorzy zawsze musua sie liczyc z tym, ze jutro uslysza "you´re fired".
        • kan_z_oz Re: Psychopata u steru 06.06.20, 09:54
          Lubie Cue luizo za zawsze trafne wpisy.

Prezydentura Trumpa jest prosta. Polega na polaryzacji spoleczenstwa korzystajac z jego istniejacych antagonizmow. Nic nowego. Stare naprawde.
          Na tym polegaly monarchie. Krol z cala otoczka oraz calym systemem dziedziczenia wladzy nie potrzebowal zbednych ruchow politycznych. Potrzebowal poparcia oraz bezwzglednej lojalnosci.

W ukladzie gdy wiadamo kto jest u wladzy oraz nastepnie zasiadzie na tronie jest to niepotrzebny klopot.
          Granie stron zanatagozowanych zapewnialo kontrole.

Mexicans, balcks, whites, muslims. Przekroj spoleczenstwa obecnie w US gdzie white jest zdecydowanie mniejszoscia.
          Jak odejsc od proklamowanego 1807 aktu gdzie byly dwie strony w ramach wony domowej do obecnego obrazu?

Nie widze Trumpa jako zlego. Jest zdecydowanie niedojrzaly do stanowiska piastowanego. US ma ogromny obecnie problem.

Trump nadaje sie tylko do TV w ramach 'reality shows'. Fiasko nastepne w ramach elekcji.
    • maria421 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 07.06.20, 10:27
      Wczoraj w Berlinie, pomimo koronawirusa, urzadzono manifestacje przeciw rasizmowi i przemocy policyjnej w USA.
      Wandale z AntiFa znow mieli okazje zeby sie o sobie przypomiec i pokazac co potrafia

www.berliner-zeitung.de/mensch-metropole/randalierer-hinterlassen-spur-der-verwuestung-in-neukoelln-li.86189
      • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 07.06.20, 11:43
        Te manifestacje zostaly 'urzadzone' na calym swiecie, wlaczajac Sydney, Melbourne, Brisbne itp.

Tutaj nie dziala Antifa tylko wkorwiona czesc Aborygenow.
        • maria421 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 07.06.20, 15:37
          kan_z_oz napisała:

> Te manifestacje zostaly 'urzadzone' na calym swiecie, wlaczajac Sydney, Melbour
          > ne, Brisbne itp.
          >
          > Tutaj nie dziala Antifa tylko wkorwiona czesc Aborygenow.
          >

Oni tez atakuja policje, wybijaja witryny sklepowe, podpalaja co sie da podpalic?
    • ertes Do wszystkich haters 07.06.20, 19:28
      Mozecie sobie linkowac co chcecie, wstawiac nie wiadomo jakie haterskie posty (Luiza) pisac glupoty na temat USA (Kan, Minnie), podwazac podstawy demokracji (Minnie). Obrzucan Trumpa jadem i nienawiscia.
      Niestety nic wam to nie da:

The unemployment rate fell in May, from 14.7 percent to the still-unacceptable level of 13.3 percent. The economy added 2.5 million jobs in a single month.

I to by bylo na tyle.
      • minniemouse Re: Do wszystkich haters 08.06.20, 01:02
        Ale ja mu nie ujmuje osiagniec jakie autentycznie ma, Ertes.
        masz racje ze unemployment spadl, ekonomia sie poprawila itd, ale chyba sam przyznasz iż jest druga strona medalu, strona na ktorej tle nie prezydent wypada najlepiej.
        Trump dzieli rasowo i polaryzuje. co widac nawet na tym forum (polaryzacje). przyznaje ze Obama, od ktorego nalezaloby sie najbardziej tego spodziewac, nie zrobil nic by zmniejszyc rasim. ale go nie pogroszyl. aTrump go jeszcze bardziej zwiekszyl - nie przypominam sobie aby za Obamy bylo tyle grup typu white supremacy itp co po powolaniu Trumpa na prezydenta. za tego drugiego powyrastaly jak grzyby po deszczu
        qz.com/833607/us-election-a-rash-of-racist-attacks-have-broken-out-in-the-us-after-donald-trumps-victory/
        www.nbcnewyork.com/news/national-international/array-of-hate-crimes-reported-day-after-trumps-election/2040950/
        itd itp
        z pewnoscia powiesz Ertes ze to jak zwykle media manipulują, jak jednak dobrze pamietam doniesienia z naszych dziennikow i u nas o narastajacej fali rasizmu nie tylku w USA ale i w Kanadzie. u ans przede wszystkim oberwali Muslim i Zydzi.

ja oczekuje ze poza obnizaniem unemploymentu i rozkwitaniem ekonomii prezydent zajmie sie tez problemem rasizmu w narodzie (od swojego ministra tez tego oczekuje, czywscie).
        nie tlumaczcie mi wiec prosze ze jako polityk nie moze tego czy tamtego bo ma odpowiednich ludzi (jak np Chief of Justice) ktorym wydaje polecenia. ze sparafrazuje powiedzienie gdzie diabel nie moze tam babe posle, to gdzie prezydent nie moze, tam posle tego kto akurat pasuje.
        nie mowcie mi ze w wyjatkowym, raz na 20 lat, kryzysie "niedasie". wszystko da się.

Minnie
        • maria421 Re: Do wszystkich haters 08.06.20, 11:06
          Minnie, powiedz mi jak prezydent moze zajac sie efektywnie rasizmem w narodzie, skoro nawet- jak sama przyznalas- Obamie sie to nie udalo?

Prezydent i rzad sa odpowiedzialni za tworzenie prawa. Za przestrzeganie tego prawa przez obywateli jest odpowiadzialna policja i wymiar sprawiedliwosci. W USA juz od dawna nie ma zadnych praw rasistowskich za to jest affirmative action.

To wszystko jednak nie spowoduje, ze wszyscy ludzie nagle zaczna sie kochac i szanowac. Tak jak prawo zabraniajace mordu i kradziezy nie wyeliminuje mordu i kradziezy, tak wszelkie prawa antydyskryminacyjne nie spowoduja ze ludzie przestana w taki czy inny sposob sie wzajemnie dyskryminowac.

Nie wymagaj wiec od prezydenta- obojetnie czy jest to Obama, Trump czy moze bedzie Biden rzeczy niemozliwych.
          • maria421 Re: Do wszystkich haters 08.06.20, 11:43
            Bywa i tak:

www.blackenterprise.com/black-man-behind-blacksfortrump2020/
            • kan_z_oz Re: Do wszystkich haters 09.06.20, 00:10
              Dobrze, dobrze. Po co dalej bic piane? Zlodzieje, i terorrorysci to Antifa. Ta ostania nie jest nawet organizacja, ktora mozna zlikwidowac bo jest ruch, gdzie kazdy moze zalozyc czarne ubranie , maske i wyjsc na ulice.
              Mozna tylko brac do odpowiedzialnosc organizatorow protestow, ktorzy wcale nie musza nalezec do Antify. Mozna tez aresztowac tych rozbijajacych sklepy za naruszanie porzadu bez wzgledu do jakiej organizacji naleza.
              Trump nawet nie zlozyl kondolencji rodzinie zamordowanego. Wykorzystal to jako platforme swojej kampanii wyborczej. Ta rodzina tez wypowiedziala sie, ze oczekiwala kondolencji do okazji czyli potwierdzenia, ze taki akt przemocy ze strony policji jest zlem i POTUS zrobi wszystko w swojej mocy aby nigdy sie nie powotrzyl.

Nie jest rasissta? Ok, lubi bardziej chrzescijnskich bialych bo na niego glosuja i zdecydowanie czarni go nie lubia bo maja jego poparcia. Tak juz pozostanie. Nie lubi tez muzulmanow, emigrantow, meskanskiego naplywu. Nie lubi tez kazdgo kto sie nim nie zgadza - lista ludzi, ktorych obrazil, zwyzywal jest tak dluga, ze nie ma sensu. To go dyskwalifikuje z kazdego stanowiska i w normalnym swiecie bez ukladow rodzinnych gdyby odziedziczonych pieniadzach tatusia bylby zerem.
              • minniemouse Re: Do wszystkich haters 09.06.20, 03:01
                nic dodac nic ujac
                Mario, a dlaczego ty w ogole uwazasz ze Obama tylko 'bo jako czarny prezydent',
                mial byc w stanie sam jeden zniesc rasizm, albo w ogole w widocznym stopniu go zmienic, w ciagu zaledwie 8-miu lat? meryka ma stulecia historii niewolnictwa i rasizmu a ty oczekiwalas od Obamy ze swoja magiczna rozdzka mial zmienic to za swojej prezydentury?
                On przynajmniej nie byl rasista, mizoginem i nie polaryzowal jak to szczegollnie potrafi obecny prezydent. i jednak przyczynil sie do zwiekszenia obsadzania wyzszych stanowisk przez osoby o innych kolorach skory. w czym sie pomylil jednak to w mysleniu iz - mowiac w kosmicznym skrocie - ze powtykanie w wysokie stanowiska afroamerykanow znaczaco wplynie na zmiane systemu w jakiej znajduja sie masowo rodziny zyjace w poverty i crime - nie zmienilo to w niczym, na zasadzie jak 1% bogaczy nie ma zwiazku i wplywu na bogacenie sie pozostalej ludnosci zyjacej w biedzie.
                Ale samo to ze byl czarnoskórym prezydentem to juz bylo bardzo duzo: "yes we can" - bo pokazal ze czarnoskóry tez moze miec poparcie narodu i osiagnecia, kolor skory sie nie liczy.
                za to Trump sprawia wrazenie zywcem wyjetego z sagi Mitchell dziedzica z poludniowej plantacji bawelny. teraz, jezeli jak twierdzi rasista i mizoginem nie jest to powiniem inaczej sie zachowywac i co innego mowic bo na razie takie wrazenie sprawia, niestety.
                Od Trumpa oczekuje jedynia zajecia stanowska w momencie razacej niesprawiedliwosci, lamania prawa przez organy badz co badz prawa, i trwajace juz dlugi czas powstanie. i alez oczywscie ze jako prezydent moze z tym cos zrobic.
                I jesli Pelosi potrafila zdobyc sie na to by publicznie "skaepernikowac" (btw lol), to tym bardziej moglby na to sie zdobyc Trump.

Minnie
                • maria421 Re: Do wszystkich haters 09.06.20, 08:51
                  Minnie, alez ja wcale nie oczekiwalam od Obamy ze zlikwiduje rasizm, a to z tych powodow , ktore wymienilam i ktore powtorze- prezydent i rzad sa odpowiedzialni za ustanawianie praw, nie za zachowanie obywateli.

Sprzeciwiam sie tylko skrajnie roznemu traktowaniu Obamy i Trumpa wobec takich samych problemow. Obama nie byl nigdy oskarzany za to ze nie potrafil opanowac Ferfuson Unrest, Trump jest oskarzany ze nie potrafi opanowac 2020 Riots. Wiecej, na tym forum Ty i Xurek oskarzalyscie Trimpa o to, ze nie zrobil czegos, czego nie mial prawa zrobc...

Ty jednak dalej swoje, czyli ze Trump jest rasista, pomimo ze jest masa czarnych ktorzy go popieraja...
                  • minniemouse Re: Do wszystkich haters 09.06.20, 10:45
                    nie wierze w żadne "masy czarnych którzy go popierają",
                    i nawet w tym linku który Mario podesłałaś (dziekuje) podejrzewa sie mocno ze to jakis hoax.
                    ja z kolei sugeruje przeczytanie tego:
                    How Trump DOJ undid Obama Ferguson Reforms

There are three key ways that Trump’s Department of Justice has eroded or outright dismantled checks on abusive police departments in the past 3½ years: First, it has all but ended the Barack Obama–era practice of placing police departments that violate constitutional rights under court-supervised consent decrees.
                    Second, it ended a voluntary federal-state collaborative reform program, over the opposition of police chiefs—including Republicans—who embraced the initiative.
                    These reforms were either introduced or escalated in response to the police killing of Michael Brown in Ferguson, Missouri, in 2014 and the subsequent heavily armed police crackdown on Black Lives Matter protests.
                    As soon as he took office, Trump has undone them one by one.

But we’ve seen recently how this president’s dismantling of seemingly minor systemic checks can have devastating consequences.

, the impact of the DOJ’s dismantling of its own tools to rein in corrupt police departments is being felt today.

The reforms implemented by the previous administration were not nearly enough to curtail systemic racist policing, but they did at least offer some mechanism of accountability.

The Obama administration opened 25 investigations of police departments that resulted in at least 15 consent decrees leading to court oversight of police departments in cities ranging from Chicago to Ferguson to Baltimore. In municipalities across the country, the DOJ mandates have included bias training and official monitoring of incidents of bias, independent investigations of use-of-force incidents, de-escalation training, and limits on how and when police can interact with citizens. At the very least, these departments understood they were being watched and had to regularly report progress to a judge.

After significant lobbying from police unions that have supported Trump, the Department of Justice undid these reforms. In his second month in office, former Attorney General Jeff Sessions ordered a review of all consent decrees and placed roadblocks to existing decrees. On his last week on the job, Sessions issued a memorandum imposing strict limits on new consent decrees and preventing enhancements to current ones.

polecam to
                    when looting starts, the shooting starts...

I chyba nie myslisz powaznie Mario ze po Floydzie Afroamerykanie zaglosuja na Trumpa?

w każdym badz razie, najpierw pisałaś ze "Obamie nie udalo sie zajac rasizmem" a nie ze "nie poradzil sobie z riotem". to ci odpowiedzialam :)

Minnie
                    • maria421 Re: Do wszystkich haters 09.06.20, 13:28
                      Minnie, czy te reformy Obamy zabranialy uzycia neck restraint przez policje i czy Trump je przywrocil? NIE!

W ciagu ostatnich 5 lat na skutek uzycia takich chwytow przez policje w Minnesota zemdlaly 44 zatrzymane osoby, 30% z nich stanowili biali, wiec widzisz ze rowniez bialy mogl zostac smiertelna ofiara takich chwytow, ktore tam sa , niestety, legalne.

I to jest wlasnie problem, droga Minnie, nie trzeba do tego konstruowac rasizmu i odpowiedzialnosci prezydenta.

www.nbcnews.com/news/us-news/minneapolis-police-rendered-44-people-unconscious-neck-restraints-five-years-n1220416

Na Trumpa w 2016 roku glosowalo 8% Afro-Amerykanow , wiec insynuacje ze akurat ci na zdjeciu dali sie przekupic sa bezsensowne.

Na koniec serdecznie polecam te rozmowe i prosze zebys obejrzala ja do konca :

www.youtube.com/watch?v=am_pK5T2Dwo&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2Re4LUdLtwjI-42ZM1G2NdGEaQgrb6cC5LJzpn-6zbFOBiUTJpy695NEw
                      • minniemouse Re: Do wszystkich haters 10.06.20, 01:30
                        jednak trzeba Mario, bo z tego samego samego (pierwszego linku) rasizm az razi:

The Minnesota police data showed three-fifths of those subjected to neck restraints and then rendered unconscious were black. About 30 percent were white. Two were Native Americans. Almost all are male, and three-quarters were age 40 or under.

- wiesz ile to jest three fifths? 60%.

ad link nr 2 - nie wiem, wydaje mi sie ze to co mowi Elder to mniej wiecej wypowiedz na zasadzie "guns don't kill, people kill".
                        to ze np przepisy nakazują stosować chwyt "tylko w przypadku agresywnego napastnika" jeszcze nie znaczy ze tym "agresywnym napastnikiem" nie okaże sie jednak w 60% czarnoskóry. w końcu przepisy sa tylko na papierze, wykonuje je człowiek.
                        Swoja droga rozpad rodziny i wplyw tego na biede, sam rasizm itd to Elder ma w tym swieta racje. mysle iz rzeczywscie to moze miec nawet najwiekszy.

Minnie
                        • maria421 Re: Do wszystkich haters 10.06.20, 08:41
                          Minnie, nie przyszlo Ci do glowy ze statystyka jest taka dlatego ze zatrzymano wiecej czarnych niz bialych? Czy tez uwazasz sam fakt ze zatrzymano wiecej czarnych niz bialych za rasistowski?

W walce z domniemanym rasizmem w Berlinie doszlo juz do tego, ze berlinski Senat wydal prawo, wedlug ktorego to policja bedzie musiala udowodnic ze nie kierowala sie pobudkami rasistowskimi. Czyli, to nie oskarzyciel bedzie musial dowiesc winy oskarzonemu, lecz oskarzony bedzie musial udowodnic ze jest niewinny, co jest absolutnie niezgodne z zasadami panujacymi w cywilizowanym swiecie i mam nadzieje ze niemiecki federalny TK podwazy to prawo.

W kazdym razie bedzie wygladalo to tak, ze policjanci z obawy przed tym, ze beda musieli udowodnic ze nie nie sa rasistami, nie beda scigali np. arabskich klanow handlujacych narkotykami.

Tak mozna "przedobrzyc" walke z dyskryminacja.

• xurek Re: Do wszystkich haters 10.06.20, 10:46
                            Widze Mario, ze krok po kroczku, link po linku zblizasz sie do wyswiechtanego sloganu bialego establishment, ze de facto to Czarni sami sa sobie winni a rasizm to wymyslona pokrywka do przykrycia prawdziwych przyczyn konflitkow wynikajacych z zachowania Czarnych.

I chce Ci sie poswiecac mase czasu na wyszukanie i przeczytanie milowych linkow konstruujacych domki z kart przekonujace o nieistnieniu bialego rasizmu, ale zdjecia i artykuly pokazujace, jakie cierpiena Biali zadali Indianom, Afrynakom, Hindusom, Wietnamczykom, Aborygenom itd itp omijasz wielkim lukiem.
                            Teraz wpadlas na genialny pomysl obarczenia “rozkladu rodziny» smiercia Floyda i odciazenia policjanta kleczacego na jego karku przez ponad 8 minut (sproboj kleczec na jednym kolanie 8 minut to zobaczych, ile trzeba adrenaliny i nienawisci by ten dyskomfort wytrzymac). Rozkladu rodziny, ktoremu rowniez winni sa Czarni a nie 250 lat niewolnictwa, w ktorym sprzedawano ich dzieci i bezkarnie gwalcono ich zony i nie nastepne 100 lat biedy i rasowej segregacji, w ktorej utrzymanie rodziny w jednym miejscu bez koniecznosci zarobkowego nomadyzmu bylo prawie niemozliwe. Biali osadnicy przyjezdzajacy do USA dostawali hektary zrabowanej Indianom ziemi, Czarni, ktorzy harowali za darmo przez 250 lat nie dostali NIC. Ale za to niewolnictwo i zbudowane na nim bogactwo nie jestesmy oczywiscie Czarnym NIC winni, nawet przeprosiny to pewnie za duzo.

Po latach sluchania tych sloganow propagowanych przez grupe ludzi, z ktorych wiekszosc opiera swoj (dobro)byt na pokoleniach rabujachych, zniewalajacych i mordujacych gdzie sie da i co sie da sama nie wiem, czy czuje wiecej wscieklosci, czy smutku czy obrzydzenia. I wstyd mi za bialych ludzi, ktory nawet w obliczu tak ewidentnego rasizmu usilujac wciskac ten kit.

Powtarzam raz jeszcze moje niepopularne stwierdzenie: najwieksza plaga tej planety jest bialy czlowiek. I dodam jeszcze, ze dopoki bialy establishment bedzie reagowal na takie stuacje w taki sposob to rozruchy ze strony Kolorowych beda coraz agresywniejsze.

PS: a juz to obarcznie “Antify” wszystkimi aktami wandalizmu to absolutny smiech na sali. Ertes, Maria, moze podacie tutaj w skrocie wlasnymi slowami co to Waszym zdaniem jest Antifa i gdzie dokladnie widzieliscie owa “Antife” przy tych aktach wandalizmu i jak waszym zdaniem ma wygladac przeciwdzialanie owej Antifie. Ciekawi mnie rowniez, w ktorym czasowym momencie “Antifa” przejela odpowiedzialnosc za wandalizm w momencie rozruchow w USA? Juz po zabiciu ML Kinga w 1968 czy tez dopiero po Twicie Trumpa?
                            • maria421 Re: Do wszystkich haters 10.06.20, 11:16
                              Xurek, widze ze znow piszesz to, co Ci sie wydaje, oczywiscie uwazajac ze to co Ci sie wydaje to jest jedyna i absolutna prawda. Co tam dla Ciebie jakis trojpodzial wladzy, wedlug Ciebie Trump jest winny bo powinien byl "nakazac aresztowanie" policjantow, choc nie ma do tego prawa. Wazne dla Ciebie jest ze "najwieksza plaga tej planety jest bialy czlowiek", co oczywiscie w Twoim swiecie nie jest rasistowskie, bo rasizm wedlug Twojej logiki, moze tylko dotykac kolorowych, nigdy bialych.

To TY wartosciujesz ludzi na podstawie koloru skory, nie ja. To TY nazywyjac ponownie bialego czlowieka "najwieksza plaga tej planety" jestes rasistka, nie ja.

• maria421 Re: Do wszystkich haters 10.06.20, 11:40
                                Co do AntiFa, Xurku, to nie mam zamiaru sledzic historii tego ruchu w USA, wystarcza mi plakaty "Antifascist Action" na tle symbolu AntiFa na flagach podczas ostatnich manifestacji w USA.

AntiFa wielokrotnie pokazala co potrafi w Europie, najbardziej w Hamburgu w czasie G20 w 2017 roku gdzie zjechali sie "aktywisci" z calej Europy. Wczesniej we Frankfurcie z okazji otwarcia centrali EZB. W Berlinie
                                pokazuje co potrafi kazdego 1 maja.

Z pewnoscia o tym wiesz, Xurku, ale widzac ze bierzesz w obrone Antifa podejrzewam ze tolerujesz takie ekscesy :-(
                                • kan_z_oz Re: Do wszystkich haters 10.06.20, 12:55
                                  Nic sie Xurkowi nie wydaje. nie da sie klocic z liczbami. Tutaj umarlo 437 Aborygenow - bardzo konserwatywna mala licza z rzeczywista - w aresztach policji od 1999roku. Aborygeni tutaj ma maly procent. Nie ma zgonow innych ras.

Nie wzywa sie pogotownia gdy godzinami wzywaja pomocy, nie stosuje sie tych samych praktyk co do aresztowanych bialych. Instytytucjonalny rasimz, ktory wyrosl i obrosl sadlem na polityce bialej Australii lat 70-tych.

Na sczescie Aborygeni nie sa agresywni. Nidgy nie byli i dzieki temi mozna ich bylo wybic oraz obecnie nie stosowac prawa.

Ja zycze aby kazdy sie obudzil lub przestal pierdolic jak nie pojecia lub doswiadczyl rasizmu. Bedzie to bardzo dobre doswiadczenie bo US bedzie mialo wojne domowa. Potrzebna jest tylko jakas masowa strzelinina -najlepiej do czarnych. Po tym tylko emigracja na Kamczatke i azyl u Putina...haha
                                • xurek Re: Do wszystkich haters 10.06.20, 14:01
                                  nie masz pojecia co to Antifa i nie chce Ci sie szukac, bo nie po Twojej linii, wiec usilujesz obrzydliwa demagogia zasugerowac, ze ja popierwam wandalizm.

Fuj.
                                  • maria421 Re: Do wszystkich haters 11.06.20, 09:39
                                    Xurek, nie dosc ze piszesz tu rasistowskie teksty nazywajac bialego czlowieka "plaga", czyli czyms z czym nalezy walczyc, co nalezy wykorzenic, to jeszcze usprawiedliwiasz i popierasz przemoc jezeli jest to przemoc ze strony skrajnej lewicy jaka jest AntiFa

Fuj!
                              • xurek Re: Do wszystkich haters 10.06.20, 14:54
                                Azja:
                                Zamordowani przez US Armie w Wietnamie:
                                1.3 Mio poleglych Wietnamskich zolnierzy, 3.7 Mio poleglych wsrod ludnosci cywilnej
                                Zaglodzeni Bengali przez Brytyjczykow w latach 1767 – 1770:
                                10 Milionow
                                Zrabowane przez Brytyjczykow dobra w Indiach w okresie kolonializacji:
                                45 trylionow $

Afryka:
                                Zamordowani, zniewoleni i uprowadzeni przez Bialych Kolonialistow:
                                40 Mio uprowadzonych Afrynakczykow
                                20 Mio nie przezylo podrozy przez ocean w lukach ladunkowych statkow

Australia:
                                Tasmania: prawie calkowite wymordowanie wszystkich Tasmanczykow przez Bialych Kolonialistow
                                Australia: w 18 i 19 wieku Biali Kolonialisci zamordowali 190'000 Aborygenow (75% calkowitej populacji) zagarniajac ich ziemie plemienne

Ameryka Pn:
                                Indianie zamordowani przez Bialych Kolonializtorow: 95 Mio.

To tylko czubek lodowej gory zbudowanej przez Bialych. Zadna inna «rasa» nie ma tak imponujacej statyski mordowania i rabowania. Kto odwazy sie o tym mowic, nie przestawia faktow, tylko jest rasista. Zdaniem Marii.

Shame on Us, time to wake up, apologize & rectify. Moim zdaniem.
                            • luiza-w-ogrodzie Najwieksza plaga tej planety jest bialy czlowie 10.06.20, 14:36
                              Zgadzam się z każdym słowem postu Xurka.
                              Kolonializm wyrosły na podłożu kultury judeo-chrześcijańskiej oraz używanie zasobów planetarnych jak towaru prowadzą tylko w jedną stronę: do wojen i zniszczenia planety.
                              • ertes Re: Najwieksza plaga tej planety jest bialy czlow 10.06.20, 15:51
                                Xurek, jak mozna nie byc rasista wypowiadajac rasistowskie opinie. Gdyz rasizm dziala bialo - kolorowo, kolorowo - bialo ale i jak w twoim poscie bialo - bialo.
                                Dla mnie kazda forma rasizmu jest obrzydliwa. Ale, coz, ja wiem ze nie jestem od niego wolny choc bym bardzo chcial. Taka juz ludzka natura.
                                • xurek Re: Najwieksza plaga tej planety jest bialy czlow 10.06.20, 16:49
                                  Wsrod Czarnych Afrykanczykow jest najwiecej ofiar barbardzynskiego obrzadku obrzezania kobiet.
                                  Rasizm czy fakt?

Azjaci, glownie Chinczycy z powodu swoich zabobonow sa glownym powodem wytrzebienia nosorozcow, pangolinow i paru innych gatunkow zwierzat oraz najwiekszym obecnie producentem zanieczyszczen a tym samym najwiekszym zagrozeniem dla ekologii ziemi.
                                  Rasizm czy fakt?

Arabowie maja najwiekszy procent terrorystow na ktorych konto idzie najwieksza ilosc cywilnych ofiar ginancych w aktach terrorystycznych.
                                  Rasizm czy fakt?

Biali, glownie Anglosasi, podbili, zniewolili, obrabowali i zmietli z powierzchni ziemi najwieksza ilosc “tubylczych” narodow.
                                  Rasizm czy fakt?

Nie lubie Afrykanow obrzezujacych kobiety i z tym walcze. Nie lubie Chinczykow usilujacych zalac i zatruc cala planete i ztym walcze. Nie lubie Arabow uciskajacych kobiety i dokonujacych aktow terrorystycznych i z tym walcze. NIe lubie Bialych uciskajacych, grabiacych i mordujacych dla wlasnej materialnej korzysci I z tym walcze. Krotko mowiac: jestem rasistka pelna geba.

Nie cierpie rowniez hipokrytow, ale to chyba nie rasa…..
                                  • ertes Re: Najwieksza plaga tej planety jest bialy czlow 10.06.20, 16:59
                                    "Najwieksza plaga tej planety jest bialy czlowiek"

Rasizmu rasizmem nie zwalczysz. Tak samo jak faszyzmu faszyzmem itp.
                                    Pomysl sobie jak by powyzsze, cytowane zdanie, brzmialo gdybys tam wstawila zamiast bialy: czarny.

A poza tym to co piszesz o rasizmie to ogolnie sie zgadzam wiec nie polemizuje.
                                    Natomiast tlumaczenie jak ja, jako przedstawiciel USA na forum, widze jak to u nas wyglada nie ma sensu gdyz wy (Ty) i tak wiecie lepiej.
                                    • ania_2000 Re: Najwieksza plaga tej planety jest bialy czlow 10.06.20, 20:14
                                      Rasizm jest obrzydliwy, i nalezy z nim walczyc! Kazdy rasizm!
                                      Historia pokazala - co Xurek dobrze pokazal - jak on wyglada. Bialy czlowiek podporzadkowuje sobie inne rasy z pozycji sily. Lepszeg/szybszego - jak by nie nazwac to rozwoju technologicznego. I przewagi wojskowej.
                                      Sila + power =przemoc.
                                      Ale z drugiej strony - to taka jest natura czlowieka, nie tylko czlowieka - calego zycia na ziemii. Nie zgadzamy sie z tym i protestujemy, ale jednak tak jest - tam gdzie ktos mocniejszy tam jest wygrana.
                                      Uwazam, ze jakby nie biala rasa byla historycznie ta silniejsza - to inna by ja zastapila.
                                      Nie jestem natomiast zwolenniczka zbiorowej historycznej odpowiedzialnosci za krzywdy mojej rasy. To co sie stalo 500 lat temu w zaden sposob nie odpowiada mojemu podejsciu do odpowiedzialnosci. Ja moge bic sie w piersi za to co sie dzieje obecnie - i probowac to zmieniac. Ale nie za to co bylo kiedys.

• minniemouse Re: Najwieksza plaga tej planety jest bialy czlow 11.06.20, 00:55
                                        ania_2000 napisała:
                                        > Nie jestem natomiast zwolenniczka zbiorowej historycznej odpowiedzialnosci za krzywdy mojej rasy. To co sie stalo 500 lat temu w zaden sposob nie odpowiada mojemu podejsciu do odpowiedzialnosci. Ja moge bic sie w piersi za to co sie dzieje obecnie - i probowac to zmieniac. Ale nie za to co bylo kiedys.

to sie niestety nazywa spadek po przodkach i tego sie nie uniknie. po to ten spadek jest aby nie robic błędów przodkow. naprawiac tez je trzeba.

Minnie
                                      • maria421 Re: Najwieksza plaga tej planety jest bialy czlow 11.06.20, 09:47
                                        ania_2000 napisała:

> Rasizm jest obrzydliwy, i nalezy z nim walczyc! Kazdy rasizm!

Pelna racja! Niestety w krajach zachodnich walka z rasizmem jest prowadzona tylko w jednym kierunku, wedlug jednego stereotypu-. ze to biali sa rasistami a kolorowi ofiarami. Oczywiscie ze "Black Life Matters", ale "matters" TAK SAMO jezeli to czarny zabije czarnego, co sie zreszta bardzo czesto zdarza, a co nie jest nigdy powodem do takich orgii ulicznej przemocy jaka miala miejsce w czasie Ferguson Unrest czy obecnie.

.
                                        > Nie jestem natomiast zwolenniczka zbiorowej historycznej odpowiedzialnosci za k
                                        > rzywdy mojej rasy. To co sie stalo 500 lat temu w zaden sposob nie odpowiada mo
                                        > jemu podejsciu do odpowiedzialnosci. Ja moge bic sie w piersi za to co sie dzie
                                        > je obecnie - i probowac to zmieniac. Ale nie za to co bylo kiedys.

Ja tez nie mam zamiaru klekac na kolana i przepraszac za to ze urodzilam sie biala i kazdego kto uwaza ze powinnam tak robic nazwe tym czym jest- rasista.

• minniemouse Re: Najwieksza plaga tej planety jest bialy czlow 12.06.20, 02:12
                                          maria421 napisała:
                                          > Pelna racja! Niestety w krajach zachodnich walka z rasizmem jest prowadzona tylko w jednym kierunku, wedlug jednego stereotypu-. ze to biali sa rasistami a kolorowi ofiarami. Oczywiscie ze "Black Life Matters", ale "matters" TAK SAMO jezeli to czarny zabije czarnego, co sie zreszta bardzo czesto zdarza, a co nie jest nigdy powodem do takich orgii ulicznej przemocy jaka miala miejsce w czasie Ferguson Unrest czy obecnie.

po co sie mnie pytasz Mario skoro i tak potem nie sluchasz tego co mowie?
                                          a rasizmem nie jest sam fakt zabójstwa tylko okolicznosci jakie temu towarzysza. co do ciebie widze nie dociera.

> Ja tez nie mam zamiaru klekac na kolana i przepraszac za to ze urodzilam sie biala i kazdego kto uwaza ze powinnam tak robic nazwe tym czym jest- rasista.

ależ nikt ci przecież nie każe. oczekuje się jedynie abyś sie nie wywyższała z tego powodu i nie uważała osób o innym kolorze skóry za nizsza kategorie.

Minnie
                                          • maria421 Re: Najwieksza plaga tej planety jest bialy czlow 12.06.20, 08:33
                                            minniemouse napisała:

> po co sie mnie pytasz Mario skoro i tak potem nie sluchasz tego co mowie?
                                            > a rasizmem nie jest sam fakt zabójstwa tylko okolicznosci jakie temu towarzysz
                                            > a. co do ciebie widze nie dociera.

Jeszcze nawet nie wiadomo czy policjantem ktory zabil Floyda naprawde kierowaly pobudki rasistowskie, to dopiero dowiedzie dochodzenie i rozprawa sadowa.

> ależ nikt ci przecież nie każe. oczekuje się jedynie abyś sie nie wywyższała
                                            > z tego powodu i nie uważała osób o innym kolorze skóry za nizsza kategorie.

Mozesz mi przytoczyc moja jedna wypowiedz w ktorej sie wywyzszam z powodu swojego koloru skory i uwazam osoby o innym kolorze skory za nizsza kategorie?

W naszym gronie forumowym jest tylko jedna osoba ktora uwaza jedna rase za "najgorsza plage tej planety" i to nie jestem ja .

• minniemouse Re: Najwieksza plaga tej planety jest bialy czlow 13.06.20, 01:17
                                              alez ja nie mowie ze ty sie wywyższasz, mowie tylko ze na tym polega rasizm.
                                              • maria421 Re: Najwieksza plaga tej planety jest bialy czlow 13.06.20, 08:40
                                                minniemouse napisała:

> alez ja nie mowie ze ty sie wywyższasz, mowie tylko ze na tym polega rasizm.
                                                >

Rasizm polega na uznaniu ze istnieja rasy lepsze i gorsze i w konsekwencji na przyznaniu "lepszej rasie" lepszych praw i pozbawieniu tychze praw "gorszej rasie".

Niestety, obecnie na Zachodzie slowo "rasizm" jest naduzywane co prowadzi do zatraty sensu tego slowa. W sumie sprowadza sie to do tego, ze jezeli nie jestes wystarczajaco zagorzala "antyrasistka" to juz jestes rasistka :-)
                                  • maria421 Re: Najwieksza plaga tej planety jest bialy czlow 11.06.20, 10:07
                                    W jednym sie z Xurkiem zgadzam- tez nie lubie hipokrytow :-)

Dlatego moge tylko reagowac smiechem na zestawienie obecnych win niektorych Afrykanczykow, Arabow, Azjatow z historycznymi winami Europejczykow (swoja droga, Europejczycy kupowali niewolnikow od Arabow) , na bronienie Afrykanczykow, Arabow, Azjatow przed uogolnieniem i jednoczesnym uogolnianiem win bialego czlowieka bedacego "najwieksza plaga rej planety".
                              • maria421 Re: Najwieksza plaga tej planety jest bialy czlow 11.06.20, 10:49
                                luiza-w-ogrodzie napisała:

> Zgadzam się z każdym słowem postu Xurka.
                                > Kolonializm wyrosły na podłożu kultury judeo-chrześcijańskiej oraz używanie zas
                                > obów planetarnych jak towaru prowadzą tylko w jedną stronę: do wojen i zniszcze
                                > nia planety.

Zydzi kolonializowali? To raczej ich Ziemia Obiecana byla kolonializowana a to przez Persow, a to przez Rzymian, tych Rzymian ktorzy jeszcze przed Chrystusem (czyli przed powstaniem kultury judeo-chrzescijanskiej) skolonializowali pol Europy i polnocna Afryke. Wczesniej niz Rzymianie Aleksander Wielki skolonializowal ogromne polacie owczesnie znanego swiata. Pozniej to Imperium Mongolow bylo najwiekszym pod wzgledem powierzchni imperium swiata. Po smierci Mahometa Arabowie skolonializowali Afryke Polnocna, i tzw. Bliski Wschod, przez 800 lat kolonializowali Hiszpanie, przez 200 lat kolonializowali Sycylie, probowali skolonializowac Francje, ale im sie nie udalo.
                                Imperium Osmanskie mialo swa stolice w podbitym, chrzescijanskim Konstantynopolu przemienionym na muzulmanski Istambul.

Kazdy kolonizator bral niewolnikow- Rzymianie, Arabowie, Turcy.

To wszystko mialo miejsce przed odkryciem Ameryki przez Kolumba, przed kolonizacja Ameryki, przed powstaniem British Empire i kolonizacja Indii.

• minniemouse Re: Do wszystkich haters 11.06.20, 00:50
                            maria421 napisała:
                            > Minnie, nie przyszlo Ci do glowy ze statystyka jest taka dlatego ze zatrzymano wiecej czarnych niz bialych? Czy tez uwazasz sam fakt ze zatrzymano wiecej czarnych niz bialych za rasistowski?

owszem Mario, to pierwsze co przelecialo mi przez glowe, ale szybko ten niestosowny argument odrzucilam ponieważ po prostu ilez z tych aresztowanych moze zachowywac sie az tak agresywnie aby ich az zabijac?
                            bardzo slusznie ze to oskarzeni policjanci musza udowadniac iz musieli uzyc az "obrony wlasnej" - bo normalny obywatel nie powinien zginac z rak policji w ramach aresztowania. bo tak to to jest bezprawie.

Minnie
                            • maria421 Re: Do wszystkich haters 11.06.20, 09:52
                              minniemouse napisała:

> owszem Mario, to pierwsze co przelecialo mi przez glowe, ale szybko ten niestos
                              > owny argument odrzucilam ponieważ po prostu ilez z tych aresztowanych moze zach
                              > owywac sie az tak agresywnie aby ich az zabijac?

Mowa byla o tym, ze przez ostatnie 5 lat ponad 40 osob ZEMDLALO na skutek policyjnego neck restraint, nie ze zostalo w ten sposob zabitych.

> bardzo slusznie ze to oskarzeni policjanci musza udowadniac iz musieli uzyc az
                              > "obrony wlasnej" - bo normalny obywatel nie powinien zginac z rak policji w
                              > ramach aresztowania. bo tak to to jest bezprawie.

Mowa byla o tym, ze w Bewrlinie policja musi udowodnic ze np. za przeszukaniem shisha bar nie stoja pobudki rasistowskie, nie o zabiciu zatrzymanego.

Tak czy inaczej, w panstwie prawa, to oskarzyciel musi udowodnic wine oskarzonemu, oskarzony nie musi udowadniac ze jest niewinny.

> Minnie
                              >
                              • minniemouse Re: Do wszystkich haters 12.06.20, 02:02
                                ja to po prostu od razu przełożyłam na 'nasze' dane. przewodnia myśl jest ta sama, a sprzeczanie o 'strzyżono golono' nic nie daje.
    • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 11.06.20, 00:07

Nasdaq hits 10,000 for the first time ever!

Trump2020!

• jutka1 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 11.06.20, 22:10
        ertes napisał:

>
        > Nasdaq hits 10,000 for the first time ever!
        >
        > Trump2020!
        Tak tylko, rynki rządzą się swoją logiką. "Stocks on Wall Street suffered their sharpest daily decline in months on Thursday as investors’ confidence was rattled by grim new economic forecasts, another 1.5 million weekly unemployment claims and a worrisome uptick in cases in parts of the United States."
        www.nytimes.com/2020/06/11/world/coronavirus-live-updates.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage
        • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 11.06.20, 23:37
          No i juz sie zmienia.

Trump2020!!!
          • jutka1 Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 11.06.20, 23:48
            ertes napisał:

> No i juz sie zmienia.
            >
            > Trump2020!!!

Ertesie, tak jak drażni mnie Twoje (i nie tylko) haslo "Trump2020!!!" (ale to już wiadomo tutaj), to uwierz mi - śledzę rynki i nie cieszą mnie spadki w US ani nigdzie indziej, bo mam mierne bo mierne zasoby ulokowane w globalnych funduszach inwestycyjnych, więc ten no.

Natomiast mój wpis był o tym, że notowania rządzą się swoją logiką, na którą POTUS ma wpływ tylko połowiczny, bo rynki patrzą również na hard data, a nie na Twittera.
            • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 12.06.20, 01:03
              Jak na razie wszystko idzie w dobra strone. Oczywiscie dzieki Trump 2020.
              Mysle ze sie mylisz gdyz kazdy prezydent ma duzo wplyw na ekonomie.
              Akurat ten urzedujacy ma najlepszy od dziesiatek lat. I bedzie jeszcze lepiej.
    • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 11.06.20, 00:10
      Wczoraj spacerowaliśmy sobie w pobliskim porcie i takie to obrazki były.
      • minniemouse Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 13.06.20, 01:22
        Boze, ale jak jest wybór tylko Biden - Trump? modle sie aby stal sie cud nagle pojawil sie nowy kandydat...
      • chris-joe Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 18.06.20, 00:17
        Dowod rzeczowy nr.1: Kalifornia murem za Trumpem! A jak wyjdzie inaczej, to...? ;)
        • kan_z_oz Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 06.01.21, 12:09
          Watek umarl w czerwcu zeszlego roku. Jest sens go wskrzesac korzystajac z admina przywilejow? Who cares?
          Trump pewnie oglosi, ze jest wciaz prawdziwym POTUSEM do tego sztucznego w WH. Cala reszta ziewa bo jest to nudne.
          • ertes Re: Co nasz (Ani i ertesa) Prezydent Trump zrobil 06.01.21, 20:16
            > Watek umarl w czerwcu zeszlego roku.
            Tak, Kanie, dla myslacych inaczej umarl.
            To pewnie wina tej flight attendant w delty czy czego tam co?

Dla innych jest druga strona hahahaha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka