Dodaj do ulubionych

watek bajkowy

05.05.21, 17:27
jak sama nazwa wskazuje, mozna tutaj pisac bajki. bajki, jak wiadomo, maja to do siebie, ze sa nieprawdziwe, wiec kazde podobienstwo do jakiejkolwiek realnej sytuacji jest oczywiscie rownie niezamierzone jak i przypadkowe.

jako, ze watek zalozylam, to zaczne. i bardzo prosze, by pisac tutaj tylko i wylacznie bajki zgodne z netykieta. jak ktos napisze bajke plugawa, to prosze Admina, by cial, bo chce miec tutaj bajkowy ogrodek bez chwastow oraz bez nawozow organicznych.

tchankju and endzoj.
Obserwuj wątek
    • xurek bajka o pisaniu bajek 05.05.21, 17:29
      xchcecie bajek? nie, nie chcecie?
      to tym bardziej dostaniecie.
      bajki beda nieprawdziwe,
      ciete, podle i zlosliwe.

ale, niech sie nie frasjue,
      Admin, co nam tu panuje,
      bo w tych bajkach skrupulatnie
      pisac bede adekwatnie
      do przyjetej netykiety
      aplikujac epitety
      li tylko w przyjetym tonie
      w forumowym tym salonie.

kiedy pierwsza? nie wiem jeszcze,
      ale juz odczuwam dreszcze
      tworczej pasji, co mi szepcze,
      kwietne i prorocze wiersze.
      co mi ciszkiem przypomina,
      epos Abla i Kaina,
      co sen z oczu moich zmiata,
      straszna wizja konca swiata.

z takiej to amalgamaty
      tkac chce moje fantazmaty.
      • skynews Re: bajka o pisaniu bajek 28.05.21, 03:02
        A może być bajka oparta na faktach ?
        Ale "bajka,, bo jest i prawdziwy książe i prawdziwe księżniczki i bajkowa sceneria nad Jeziorem Genewskim w bajkowym Montreux ?
        • ania_2000 Re: bajka o pisaniu bajek 03.06.21, 19:39
          Skynews, no to dawaj te bajke z Montreux - zawsze fajnie przeczytac o prawdziwych bajkach z zycia wyzszej sfery :)
          • skynews Re: bajka o pisaniu bajek 04.06.21, 11:27
            Mogę napisać ale ciągle czekam czas akceptację Xurka...
            • xurek Re: bajka o pisaniu bajek 04.06.21, 16:17
              kazdy moze wpisac swoja bajke na nic nie czekajac
              • akawill Re: bajka o pisaniu bajek 04.06.21, 22:33
                LIKE!
                (pozwól że wykorzystam to przy lada okazji)
        • ertes Re: bajka o pisaniu bajek 07.08.21, 18:44
          Mersier Bufon gdzie ta twoja bajka?
    • xurek bajka ilustrowana w odcinkach: odcinek 1 07.08.21, 17:52
      Bajka:

Polacy nie są rasistami, homofobami…są wyjątkowo tolerancyjni. W Polsce nigdy nie było prześladowań na tle orientacji seksualnych. Polacy to najbardziej przyjazny, gościnny, wykształcony i kreatywny Naród w Europie.

Ilustracje:
    • xurek bajka ilostrowana w odcinkach: odcinek 2 07.08.21, 17:55
      bajka:

Po Polsce jeździ się po równych jak stół autostradach albo drogach ekspresowych z mnóstwem stacji benzynowych, zajazdów, restauracji i hoteli.

ilustracje:

--
      czasem myslisz ze to nie On, a to wlasnie Kameleon, the wonderful bad boy!
    • xurek bajka ilustrowana w odcinkach: odcinek 3 07.08.21, 18:00
      bajka:

Na początku chyba lipca był w Polsce F. Timmermans, wiceprzewodniczący KE do spraw klimatu, „przyjaciel Polski oraz obecnych władz” i po powrocie do Brukseli powiedział „myśmy ich (Polaków) nie doceniali…oni się rozwijają szybciej od nas…

Ilustracje:
    • xurek bajka ilustrowana w odcinkach: odcinek 4 07.08.21, 18:03
      bajka:

Sport: Polacy są najlepszą drużyną na świecie w siatkówce mężczyzn – są wielokrotnymi i aktualnymi mistrzami świata. Przed około rokiem dołączył do naszej drużyny Wilfredo Leon, czarny Kubańczyk mający żonę Polkę. Mimo że dołączył do drużyny, która już była i jest mistrzem świata został po prezentacji wyjątkowo serdecznie i ciepło przyjęty przez Polaków, mimo że prawie nie mówił w naszym języku.

Ilustracje:
      • ertes Re: bajka ilustrowana w odcinkach: odcinek 4 07.08.21, 20:07
        No to dałaś czadu haha
        Ja bym jeszcze dodał tego Araba zamordowanego w Białymstoku za to że był Arabem.

Fuj... Po prostu fuj. Niedobrze mi.
      • skynews Re: bajka ilustrowana w odcinkach: odcinek 4 13.08.21, 01:25
        X…(bo poprawia mi na żurek) dziękuję za wpisy, które zrobiłaś w tym wątku i podziwiam…właściwie to mnie wyręczyłaś: pokazałaś jak łatwo można informacjami manipulować na wszystkie możliwe sposoby i jak większość się na to bezrefleksyjnie nabiera…ba, przekazują je dalej nie zdając sobie sprawy z konsekwencji, również dla siebie. Tym bardziej staje się aktualne i przekonywujące to co napisałem w innym wątku do Akawill.

1. polskie rzekomo dziurawe drogi: informacja z Forsal - portal z większościowym udziałem koncernu Springera (nikt kto ma przynajmniej maturę nie weźmie w rękę mediów należących do Axel Springer AG)
        a) zdjęcie nie zostało zrobione w Polsce, lecz daleko za naszą wschodnią granicą www.transport-news.ru/20210324/15467.html

właścicielem zdjęcia jest image.shutterstock.com/shutterstock/photos/5465917/display_1500/stock-photo-a-badly-damaged-road-with-sink-holes-due-to-heavy-rain-falls-5465917.jpg

b) w Polsce obowiązuje ruch prawostronny
        c) polski kodeks drogowy ma ściśle określone znaki poziome: nie ma na polskich jezdniach linii podwójnej ciągłej z przerywaną w środku – są:
        - linia pojedyncza przerywana P-1
        - linia pojedyncza ciągła P-2
        - linia jednostronnie przekraczalna P-3
        - linia podwójna ciągła P-4
        - linia podwójna przerywana P-5
        - linia ostrzegawcza P-6
        - linia krawędziowa przerywana P-7a
        - linia krawędziowa ciągła P-7b
        Posiadasz w ogóle aktualne prawo jazdy?

2. F. Timmermans „przyjaciel” Polski:
        napisałem, że był on „na początku chyba lipca w Polsce” jako pełnomocnik do spraw klimatu a ty mi pokazujesz jakiś cytat z ARD z 18.11.2019 kiedy pełnił on zupełnie inną funkcję „ zuständig für Rechtsstaatlichkeit” i atakował Polskę oraz Węgry – nie widzę związku z moim wpisem.
        A propos: jest on socjalistą i wielkim zwolennikiem eutanazji…może niebawem z niej skorzysta sam…

3. Gaj, guj, gej…czy jak to się tam nazywa:
        i znowu Ringier Axel Springer Media AG z siedzibą w Zurichu – w niemiecko_ języcznych krajach były te same zdjęcia i tytuły w stylu: „Beziehungsdrama”, „Liebesdrama” – gej dał innemu gejowi w czapę albo innym razem dźgnął nożem za to że zadawał się z innym albo inną. Piszą tak żeby mieć nakład, bo z tego żyją. Fascynujesz się tym? Poza tym to tak już jest i to na całym świecie, że ktoś komuś może dać w szyję i to niekiedy bez powodu…i co z tego?

4. Muzułmance chustkę ściągnęli – to miała dziewczyna szczęście, bo mogli jej co innego ściągnąć – tyle szczęścia nie miało 524 dziewczyn i kobiet w pamiętną noc sylwestrowa w 2015/16 w Kolonii w centrum miasta przed Katedrą…zostały brutalnie zaatakowane przez kilkutysięczny tłum popaprańców z północnej Afryki, policja nie reagowała, media (również Springera) przemilczały sprawę i dopiero po pięciu latach policja przeprosiła za tamte wydarzenia – tylko 4 napastników zostało ukaranych…domem poprawczym bo nieletni byli!
        • skynews Re: bajka ilustrowana w odcinkach: odcinek 4 13.08.21, 01:35
          5. Wilfredo Leon:
          i tutaj manipulujesz w wyjątkowo paskudny sposób, do tego nie rozróżniając Mistrzostw Świata od Igrzysk Olimpijskich oraz siatkówki od piłki nożnej:
          Polacy byli faworytem do złotego medalu, pewniakiem, ale po porażce w ćwierćfinale z Francją, z którą do tej pory zawsze wygrywali płakali nie tylko siatkarze, ale również prawie cała Polska, wszyscy, którzy oglądali mecz na żywo…przyczyn porażki jeszcze dokładnie nie analizowano, było ich wiele, ale główna to to, że mecz w ostatniej chwili przesunięto z 9 rano na 22:30 czasu miejscowego. Trzeba było w ciągu doby zmienić trening i cały system rytmu dnia. Nikt nigdy nie obwiniał i nie obwinia pojedynczych zawodników, co najwyżej trenera. W Tokio nie było żadnych kibiców na trybunach, tylko kilkanaście osób, członków ekipy, więc dlaczego zamieszczasz zdjęcie z jakimiś wulgaryzmami zrobione aplikacją Noizz (video editor, video maker photos with song) z zupełnie innej imprezy sportowej (z meczu piłki nożnej Polska – Senegal???, który był bardzo dawno temu) i sugerujesz, że to z tego powodu żona Wilfredo zamieściła emocjonujący wpis – słów brakuje, żeby skomentować te mund_rości…

Coś tutaj za dużo tego Springera:
          „NOIZZ reports in a contemporary, personal and surprising way on everything that moves the urban and digitally networked target group: from fashion and lifestyle to street art and hip-hop to politics and society. NOIZZ addresses the audience where users are: on smartphones and social media, with texts, images and videos.” Noizz - Axel Springer SE
          Pracujesz może dla tego koncernu… sekcja dezinformacji i destrukcji?

p s
          lewactwo dostało rozwolnienia z innego powodu: Po meczu z Kanadą, wygranym przez Polskę 3:0, po którym Wilfredo został wybrany najlepszym zawodnikiem meczu, zdobył najwięcej punktów i najlepiej bronił, pokazał na konferencji medialnej co ma na szyi: „Wikfredo, a co tam masz na szyi? A to mój talizman, medalik z Matką Boską, dostałem od mojej Mamy, przynosi mi szczęście…” i się zaczęło…jak medalik to katol a jak katol to pisowiec…emigrant z Kuby...

A nie przyszło do głowy, że to z tego powodu komuś może być przykro i czuje się szykanowany? Bo to jest szykanowanie! Wilfredo nie jest żadnym emigrantem - jest Polakiem !

Następnym razem jak coś chcesz napisać o Polscei o Polakachemigrant to przedtem zaktualizuj informacje, najlepiej odwiedź nasz kraj, pomieszkaj tam jakiś czas i nie zapominaj anegdoty o ptaku i gnieździe…
          • xurek baju baju bajka..... 13.08.21, 09:35
            SkyNews, jak na zadeklarowanego konesera jezyka polskiego baardzo cienko Ci wyszlo:

Jako iz widac golym okiem, ze nie wiesz, co to bajka, przytaczam definicje ze slownika jezyka polskiego:

Bajka

1. «opowiadanie o treści fantastycznej»
            2. pot. «wiadomość, opowiadanie zmyślone»
            3. «krótki utwór, przeważnie wierszowany, o charakterze satyrycznym i dydaktycznym»

I dodam jeszcze definicje slowa „ilustracja”

Ilustracja

– obraz, fotografia, rysunek, rycina lub inny element graficzny dodany do napisanego lub wydrukowanego tekstu (książka, artykuł prasowy, hasło encyklopedyczne), mający za zadanie go uzupełniać, objaśniać albo zdobić. Wykonywane są za pomocą technik reprodukcyjnych, występujących w danej epoce.

Po przeczytaniu w/w definicji musisz przyznac (jezeli Cie oczywiscie na to stac), ze moja bajka w czterech odcinkach spelnia wszystkie kryteria w/w gatunku a ilustracje spelniajac wszstkie kryteria ilustracji. Nie ma sie absolutnie do czego przyczepic, bo bajek z definicji nie da sie ani obalic, ani udowodnic, ze sa falszywe, to samo dotyczy ilustracji.

A Ty, zupelnie nie rozumiejac tematu i ergo zupelnie nie na temat, splodziles kilometrowa epistole (definicja epistoly: dlugi i nudny tekst) o wartosci literackiej wypracowania trojkowego ucznia z marnego gimnazjum.

Gdyby nasze prace podlegaly ocenie, to ja, bez przechwalek ale tez bez falszywej skromnosci, dostalabym za moje bajki piatke plus (na szostke musialy by sie chyba choc troche rymowac) a Ty dostalbys jedynke z wykrzyknikiem, bo gniot nie dosc ze zupelnie nie w wymaganym gatunku literackim, to czesciowo nie na temat, z wielokrotnymi powtorzeniami tego samego, bez widocznej struktury, bez humoru, polotu, lekkosci piora itd. I niestety zadne wezyki i kropki nad literami nic tu nie pomoga.

Chwala Bogu (i PIS-owi?) ze Twoje finansowe imperium nie jest zbudowane na Twoich talentach literackich, bo nie mialbys wtedy szans finansowania ani luksosowych apartamentow nad morzem ani armii szwajcarskich adowkatow.

Aczkolwiek jak czytam, ze nie potrafisz zmusisc swojej klawiatury do napisania slowa Xurek, co na forumie oprocz Ciebie potrafi KAZDY, nawet Sunnyboy Ertes co juz dawno przestal myslec (cytat ze Skynewsa), to zaczynam sie powaznie zastanawiac nad tym, czy to imperium to aby nie bajka.....

Reasumujac: zasmieciles watek dwoma wpisami nie na temat i na dodatek zmusiles mnie do dalszego smiecenia pisaniem riposty na watku o bajkach.

riposta wg. slownika jezyka polskiego:

1. «cięta, trafna i szybka odpowiedź»
            2. «w szermierce: cięcie albo pchnięcie zadane bezpośrednio po udanej własnej zasłonie»

Prosze, pisz na tym watku wylacznie bajki zgodne z kanonem tego gatunku a paszkwile, reportarze i inne lamenty uskuteczniaj gdzie indziej.

Bilans niby negatywny, aaale, jak mowi stare afrykanskie przyslowie: nothing is useless, it can always serve as a bad example. I tak Ty posluzyles mi do bajkowej inspiracji a z Twoich nowych wpisow widze, ze masz potencjal stania sie niewyczerpanym zdrodlem. Jestes dla mnie taka... hm... Antymuza?
        • maria421 Re: bajka ilustrowana w odcinkach: odcinek 4 13.08.21, 08:50
          Nie sledzilam wcale Olimpiady, nie ogladam meczy siatkowki, nic na ten temat nie wiem i nigdy sie nie wypowiadam na tematy o ktorym nie mam pojecia.

Natomiast wystarczy jeden rzut okiem na zdjecie dziurawych drog zeby wiedziec , ze to nie sa polskie drogi.
          W 2017 przejechalam trase Poznan- Bieszczady, w jedna strone przez Sandomierz, w druga przez Kazimierz, wszystkie drogi byly w bardzo dobrym stanie. Na droge zlej jakosci wjechalismy wlasciwie dopiero jadac na jednodniowa wycieczke do Lwowa, przy czym byla to calkiem nowa droga, bo wybudowana na Euro 2012.
          • xurek Re: bajka ilustrowana w odcinkach: odcinek 4 13.08.21, 09:43
            Mario, czy Twoj wpis to bajka? Jestes pewna?
            • maria421 Re: bajka ilustrowana w odcinkach: odcinek 4 13.08.21, 10:17
              xurek napisała:

> Mario, czy Twoj wpis to bajka? Jestes pewna?
              >

Nie, ja bajek nie pisze :-)
              • xurek Re: bajka ilustrowana w odcinkach: odcinek 4 13.08.21, 10:23
                no to mozesz brac udzial w tym watku jedynie jako czytacz :). swoja droga bardzo polecam napisanie od czasu do czasu jakiejs bajki, moim zdaniem ma to bardzo duze walory relaksujace a nawet terapeutyczne :)
                • ertes Re: bajka ilustrowana w odcinkach: odcinek 4 13.08.21, 14:54
                  Szkoda tylko że bajkopisarz nosi brunatną koszulę.
    • luiza-w-ogrodzie Ilustracja do bajki o Polsce 10.08.21, 01:33
      Ilustracja do bajki o Polsce - jak w tym najlepszym kraju w Europie powodzi się kobietom.
      • ania_2000 Re: Ilustracja do bajki o Polsce 10.08.21, 04:35
        Xurku.

Lubie to :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka