sabba 09.11.04, 19:40 jestes tu gdzies? Odezwij sie jesli mozesz. Mam pytanie medyczno-jezykowe... Dziekii.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ertes Re: Tooooska!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.11.04, 19:43 Nie trzeba bylo jej przepedzac... Odpowiedz Link
ertes Re: ze co? 09.11.04, 19:46 Wydawalo mi sie ze prawie cale forum chcialo ja powiesic to sie wyniosla. Odpowiedz Link
sabba e tam nie cale, bez przesady. POza tym w jakims tu 09.11.04, 19:48 watku sie ostatnio odezwala wiec a noz widelec. Odpowiedz Link
starypierdola Don ostatnio zlagodnial, 09.11.04, 19:47 nawet o Kranie pisze z troska i powazaniem. Wiec masz szanse, Toska, na cywilizowana dyskusje! :))) SP P.S. Sam sie nie moga nadziwic ze sie w czyms z Ertesem zgadzam! Odpowiedz Link
ertes Re: Don ostatnio zlagodnial, 09.11.04, 20:06 Przyjedz stary do lepszej czesci Ameryki to ci postawie piwo. Odpowiedz Link
jan.kran Re: PIERDOLO !!! 09.11.04, 23:19 starypierdola napisał: > nawet o Kranie pisze z troska i powazaniem. > > Wiec masz szanse, Toska, na cywilizowana dyskusje! > > :))) > SP Ja mimo braku czasu czytam 99% postow. GDZIE PYTAM SIE GDZIE DON SIE O MNIE WYRAZAL DOBRZE ?!?!?! Kran JAZZgotliwy prosto z magla i w papuciach oraz lokowkach. Odpowiedz Link
starypierdola Powiedzial mi w tajemnicy, wiec sie 'wyrazil'! 10.11.04, 02:49 A sama wiesz ze kto sie lubi ten sie czubi. No a ze Norwegia byla kiedys kolonia Szwecji (dar Kongresu Wiedenskiego) wiec ma troche poczucia wyzszosci. Wybacz mu co niedobre, oni mie maja ropy ani gazu wiec troche zdesperowani. SP Odpowiedz Link
jan.kran Re:Powroty i SE versus Norge :-))) 10.11.04, 17:08 Ja bym chciala , zeby Tosca zaczela znowu pisac i Karelia i Dundee i Baloo i Mordencja i moj ulubiony Murarz i Vaud oraz Aniutek , Mateusz , Ozpol i pewnie jeszcze wielu by sie przypomnialo... Gdzies sie porozlazilo towarzystwo , ja tez rzadziej zagladam i mniej pisze. Na temat numer dwa chce powiedziec , ze Norge przezywa potop szedzki. Pchaja sie drawimi i oknami do roboty choc uwazaja Norwegow za biedniejszych i mniej cywilizowanych od siebie. A brak ropy i gazu stoi Szwedom koscia w gardle jak sie na zasoby norweskie patrza :-pppp K. Odpowiedz Link
starypierdola Saba, a na co Ci neurolog? 09.11.04, 19:49 Cos powaznego?? :))) SP Na kon! Odpowiedz Link
sabba :) 09.11.04, 19:51 na glowe juz za pozno, ale inne organy jeszcze warto leczyc. :))) Odpowiedz Link
basia553 Re: Tooooska!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.11.04, 19:54 Taaaa, lekarze uwielbiaja, jak sie ich po godzinach, najlepiej na przyjeciu, o porade pyta. Odpowiedz Link
sabba Re: Tooooska!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.11.04, 19:55 nie bedzie chciala to sie nie odezwie i po sprawie, ja z tym nie mam problemu, a zapytac zawsze mozna:) Odpowiedz Link
sabba ooo!:))) 17.11.04, 13:13 Fajnie. Bo mam pytanie natury tlumaczeniowej. Albowiem nie wiem jak jest po polsku Polkörperdiagnostik i Präimplantationsdiagnostik (PID). To drugie to przeszukawszy w googlu znalazlam jako diagnostyka preimplantacyjna ale jakos mi dziwnie brzmi wiec nie jestem pewna czy dobrze.... Wale z grubej rury:) Ale bede bardzo wdzieczna za odpowiedz!!!:))) Odpowiedz Link
tos.ka Re: ooo!:))) 19.11.04, 14:47 To drugie to > przeszukawszy w googlu znalazlam jako diagnostyka preimplantacyjna ale jakos mi> dziwnie brzmi wiec nie jestem pewna czy dobrze.... sorry, ale z czasem u mnie keipsko:) diagnostyka preimplantacyjna (ew. przedimplantacyjna) powinno byc ok. plkörprechen- to po polsku polocyt, lub cialko kierunkowe. ale czy jest cos takiego jak diagnostyka polocytu????????? niby tak to sie powinno tlumaczyc... sprobuj pogrzebac na polskich stronach o sztucznym zaplodnieniu. jak cos bedzie brzmialo podobneie- to pewnie bedzie to to:) pa Odpowiedz Link
sabba Re: ooo!:))) 22.11.04, 13:48 tutaj masz linka do polkörperdiagnostik, wlasnie dlatego pytam bo chce komus wytlumaczyc o co tutaj chodzi:) www.zeit.de/2004/41/M-Polk_9arper POgrzebie w necie na ten temat, jak radzisz, To jest chyba cos nowego wiec szanse sa male ale a noz widelec cos znajd. Dzieki za odzew!!!!! Odpowiedz Link
tos.ka Re: ooo!:))) 22.11.04, 17:35 myslalam ze tlumaczysz fachowo. z grubsza chodzi o to, ze diagnostyka preimplantacyjna (czyli embrionu) jest w niemczech zabroniona. biopsja polocytu dotyczy "jeszcze" komorki jajowej (plemnik juz wlazl, ale jeszcze sie nie zjednoczyl-ze sie tak wyraze)-czyli niby nie jest to jeszcze embrion. polocyt- jest ogolnie bezuzyteczny, ale zawiera komplet genow. diagnostyka dotyczy tylko genotypu matki oczywiscie. jesli potrzebujesz dokladniej - to moze na privie (na ile jestem w stanie, bo nie moja "dzialka"), bo nie sadze, by gremium bardzo bylo zainteresowane- chyba ze jako przyczynek do nowej a burzliwej dyskusji: "sortowac"- 2embrion-ergo- przyszle dziecie- czy nie? itepedeitepede Odpowiedz Link
sabba Re: ooo!:))) 22.11.04, 17:46 ja tekst zrozumialam:) mniej wiecej jak laik moze zrozumiec tekst medyczny ale zakladam ze jak w die Zeit wydrukowali to raczej powinno sie zrozumiec. Tylko tlumaczac komus ten temat na polski nie bardzo wiem jakimi medycznymi pojeciami operowac a zeby opisowo to opowiedziec to na tyle znajomosci medycznej problemu nie mam. Na razie jestem na samym pocztaku gory lodowej, ale jesli pozwolisz to w trakcie jesli czegos nie pojme tlumaczeniowo to sie zapytam. Dzieki:)) Fachowo tlumacze czasem ale nie medyki ale historie sztuki, albo historie. Moja zmora do tej pory bylo tlumaczenie ksiazki o ikonach.... A dyskusja moglabybyc interesujaca, jak by nie bylo o etyke tez mozna sie niezle poklocic:)) Odpowiedz Link