23.11.04, 20:15
Przygladam sie temu co tam sie dzieje z daleka a wyglada niezbyt ciekawie jak
zaczynaja namawiac wojsko do poparcia jednego czy drugiego.
A swoja droga moze nadarzy sie okazja odzyskania Lwowa?
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: Ukraina 23.11.04, 20:19
      ertes napisał:

> A swoja droga moze nadarzy sie okazja odzyskania Lwowa?

A po co?
      • ertes Re: Ukraina 23.11.04, 20:48
        Dla jaj.
    • wkrasnicki Re: Ukraina 23.11.04, 21:20
      No przecież oni właśnie chcą ten Lwów odzyskać m.in.
      • don2 Re: Ukraina 23.11.04, 22:52
        jestem po wiekszej dawce dyskusji w TVP miedzy prowadzacym a para z Instytutu
        Badan Wschodnich.Oni Byli " kontrolowac" wybory na Ukrainie.Do tego co dzien
        slysze podobne dyskusje i najrozniejsze gremia.
        Moim zdaniem komus w PL zabraklo klepek w mozgu.Rozliczne oficjalne oszolomy
        bawia siw w ingerencje w sprawy obcego panstwa. W dyskusjach mamy wszystko:od
        apeli do Wladz PL o jakies tam energiczne dzialania,porady taktyczne w razie
        zamachu stanu,porady jak wywolac niepokoje spoleczne.Zimno sie robi od czytania
        polskiej prasy.Kontrolerzy opowiadali o falszowaniu wyborow itp.Tylko do
        jasnej cholery,obserwatorzy musza byc bezstronni !!!! I nie jest dopuszczalne
        by trzymali strone opozycji i tym sie afiszowali.Wybory to sprawa ukraincow-i
        tak tylko ok 50% jest przeciwna kandydatowi wladzy,natomiast poparcie wyraza
        najsilniejsza czesc Ukrainy a nie studenci w namiotach na placu machajacy
        pomaranczowymi flagami.I mozna obierac strone i chciec kandydata ,ktory bedzie
        nastepnym wodzem sasiadow.Ale nalezy to robic z umiarem. Opowiadanie pierdolow
        o korupcji np .jest smieszne,gdyz PL powinna najpierw w swoim domu posprzatac!
        jedna z przykrych cech polakow jest naiwnosc polityczna.I nie ma znaczenia kto
        ygra,ta rosyjska strefa wplywow i polskie mrzonki oraz postawa sumienia
        narodow oraz nuczyciela demokracji jawi sie jako malutki wrzwszczacy
        klown,ktorego i tak nikt nie slucha.polscy politycy i masmedia zatokowali sie
        w swojej madrosci i nie zauwazyli ,ze znowu wylaza na blaznow i naiwniakow ,z
        butami wlazacych tam gdzie ich nie prosza.O niebezpieczenstwie niepolitycznej
        gry lepiej nie mowic-polski biznes na Ukrainie moze sie pakowac.To beda
        piewrwsze kroki rzadu Ukrainy po wyborach. Obym sie mylil !
        • wkrasnicki Re: Ukraina 23.11.04, 23:11
          Obserwatorzy zostali powołani do tego, żeby sprawdzić czy podczas głosowanie nie
          zostało złamane prawo. Jeśli zostało złamane to ich obowiązkiem jest o tym
          poinformować bez spekulacji, czy to się opłaci w przyszłości, czy też nie.
          W rosyjskiej strefie wpływów też byliśmy stosunkowo niedawno, więc jak widać
          nie wszystko musi być tak jak było, lub jak sobie Miszka zażyczy.
          Chyba też ktoś ich tam jednak zaprosił.
          • don2 Re: Ukraina 23.11.04, 23:25
            Nie kolego Krasnicki.Nie wszyscy zostali zaproszeni i nie wszyscy mieli mandat
            oficjalnych obserwatorow.Czasami robi sie to bez zaproszenia.I to ,ze bylismy
            pod wplywami miszki nie upowaznia do infantylnych zagrywek dajacych argumenty
            stronie rzadzacej ,do twierdzenia o mieszaniu sie obcego panstwa i wrogiej
            dzialalnosci-wlasnie tam gdzie ma wplywy miszka ,trzeba byc podwojnie
            umiarkowanym w wypowiedziach a robic swoje.zreszta ,kto powiedzial ,ze kandydat
            opozycji to demokrata? taki on demokrata farbowany jak polskie SLD.I nie
            badzmy naiwni,te najsilniejsze regiony Ukrainy poparly kandydata rzadzacej
            partii i Putin juz dawno mu gratulowal.I komu potrzebne zamieszki? Nic sie tam
            nie zmieni jak na razie.Przykro to stwierdzic ale prawda jest taka.Oczywiscie
            wymowna jest 104 % frekwencja :)) Ale mysmy to przechodzili.A juz polskim
            masmediom przydalo by sie troche umiaru.
            • wkrasnicki Re: Ukraina 23.11.04, 23:42
              Don ja piszę o łamaniu prawa, co jest poza sporem, a nie o tym kto jest demokratą.
              Putin nie jest ani bardziej obiektywny od innych, ani też nie jest bogiem, żeby
              z jego namaszczenia ktoś (też w obcym państwie) otrzymywał władzę.
              Zamieszek póki co nie ma i napewno nie wzniecą ich studenci. Polskie masmedia
              szczęśliwie od jakiegoś czasu są wolne, niczego im nakazać nie można i chwała
              najwyższemu.
              • don2 Re: Ukraina 23.11.04, 23:57
                masz absolutnie racje.Putin nie jest Bogiem.Ale jakos namaszcza od Ukrainy po
                Azajberdzan.Ciagle zapominamy o rosyjskich wplywach tak ekonomicznych jak i
                sile w rodzaju np mniejszosci rosyjskich ,ktore czasami sa wiekszoscia?
                Wszystkim zycze wyzwolenia sie spod wplywow miszki.lamanie prawa to juz tak
                wszedzie stosowana praktyka ,ze nawet nie warto o tym mowic.O wolnosci
                polskich masmediow spierac sie nie bede,czasami wolnosc wyraza sie tez w
                umiejetnosci korzystania z niej.I powtarzam ,zadaniem obserwatorow jest wydawac
                bezstronne oceny i nie popierac zadnej ze stron.A polskie zaangazowanie sie w
                cudze sprawy juz nie raz wyszlo bokiem.Umiar jest recepta.
            • maly.ksiaze Re: Ukraina 24.11.04, 05:22
              Ano wlasnie. Po co zamieszki. Siedziec pod butem i jeczec cichutko.
              • don2 Re: Ukraina 24.11.04, 10:20
                Alez oczywiscie,8000 km od OMON i Berkut i majac zielone pojecie o
                sytuacji,lekko sie pisze o jakims tam siedzeniu pod butem-czasy ci sie synku
                pomylily.W tych wyborach akurat o zadne siedzenie pod butem nie chodzilo.
                • don2 Re: Ukraina 24.11.04, 10:43
                  Kolego Krasnicki cos Tobie ostatnia noc przypominala?
                  Ja Chmielnicki obwoluje sie naczelnym Atamanem,Ja Symeon Petlura obwoluje sie
                  Naczelnym Wodzem,Ja Bandera obwoluje sie Dowodca wszystkich oddzialow UPA i
                  UNA oraz wladz Ukrainy.Ja Juszczenko obwoluje siebie prezydentem Ukrainy.
                  Trzymanie reki na biblii oraz potem jej calowanie,nalezy widocznie do rytualu.
                  Kraj znajduje sie u progu wojny domowej,stwierdzil jako powod wdarcia sie do
                  Parlamentu.I tak rodzila sie ta Prawdziwa Demokracja i poszanowanie prawa.
                  A natychmiastowe uznanie go zglosil prezydent Wawy Kaczynski albo brat jego,w
                  nocy nie bardzo wiedziano kto.I jak powiedzial jeden z Kaczynskich.Na Litwie
                  sie spoznilismy z uznaniem nowego prezydenta,tym razem nie popelnilismy
                  bledu ,bylismy pierwsi.
                  • wkrasnicki Re: Ukraina 24.11.04, 11:22
                    Czyli zasadniczo przymykamy oczy i udajemy, że wszystko gra. Czy jeśli widać
                    nadużycie to jest to stronniczość, jeśli się o tym mówi? Dziwne to myślenie z
                    jakimś śladem myślenia niewolniczego, choć pozornie jest się wolnym. Może
                    wolność to nie tylko brak krat w oknach, ale i to co się dzieje w głowie.
                    W tej sprawie chowanie głowy w piasek jest sankcjonowaniem bezprawia.
                    Po powstaniu w Getcie, Żydzi mieli do Polaków żal, że ci nie poparli ich
                    zbrojnie w najtrudniejszych dniach ich gehenny. Tak więc różne nauki można z
                    historii wyciągać (to tak á propos tego wtrącania się). Czasem zaniechanie
                    gorsze jest od „wtrącania się”, które tak naprawdę polega tylko na wydaniu
                    własnej w tej sprawie opinii, co przecież robimy również na tym forum.
                    W Polsce różne media w tej sprawie jak i we wszystkich innych mają różne
                    zdania. Gdyby tak nie było wystarczyłoby wydawać jedną np. gazetę - oczywiście
                    tę jedynie słuszną.
                    Don wracasz do Juszczenki jak pijany do płotu, choć wtrącanie się w cudze
                    sprawy jest Twoim zdaniem niezbyt rozumne czy może roztropne. Faktem jest, że
                    wybory zostały sfałszowane, a nie fałszuje się wyborów wygranych i to właśnie
                    Juszczenko powinien mieć przywilej sprawowania władzy, bo tak chciała większość
                    Ukraińców. Myślę też, że rytuał całowania Biblii nie jest w niczym gorszym od
                    rytuału całowania ręki Putina.
                    Naprawdę sądzisz, że bracia Kaczyńscy mogą być sprawcami wojny domowej na Ukrainie?
                    • lalka_01 Re: Ukraina 24.11.04, 11:32
                      Krasnicki, bardzo mi sie podoba to, co sie dzieje w Twojej glowie :-). Ale moze
                      do tego potrzebna jest dobra pamiec?
                    • don2 Re: Ukraina 24.11.04, 11:51
                      Strzelasz z grubej artylerii ! Porownywanie getta do ukrainy? No ale niech
                      bedzie.zle odczytujesz to co pisze.Nie ma mowy o sankcjonowaniu bezprawia i
                      falszowaniu wyborow.By uznac zwyciezce wybory powinny byc albo powtorzone albo
                      trzeba znalezc inna forme-tylko jaka? juz napisalem o samoobwolywaniem siebie
                      na prezydenta-byc moze to taka tradycja? kaczynscy nie tylko nie moga wywolac
                      rewolucji na Ukrainie-oni nawet nie sa w stanie naprawic dziur w warszawskich
                      ulicach.chodzilo mi o iscie komediowy wywiad w TV w ktorym nawet Tusk nie byl
                      pewien,ktory z nich wpadl na pomysl poslania telegramu na Ukraine.Twierdzil ,ze
                      wyslal to blizniak nieobecny w studio.natomiast obecny zywo protestowal
                      twierdzac ,ze to wlasnie on.calowanie biblii przez kogos kto nie wierzy jest
                      niesmacznym i teatralnym gestem.teatralnie to wygladalo.I absolutnie sie mylisz
                      co do mego niewolniczego sposobu myslenia.bezstronnosc polega na wskazaniu
                      nieprawidlowosci ,bez stawiania sie za jakakolwiek strona bedaca obiektem
                      obserwacji.Uwazam ,ze jezeli narod wybral to powinien byc prezydentem wybrany.I
                      nie odbieram tego prawa Juszczence.A wrecz odwrotnie,nawet pozornie niezalezny
                      od Moskwy kandydat jest lepszy od wybranego przez moskwe.I tak mam watpliwosci
                      co do zasadniczej roznicy miedzy tymi panami.Walka wyborcza nie musi byc
                      prognoza prawdziwych zmian.Ale to wykaze czas.I jezeli powolanie sie na
                      prezydenta w stylu Polud.Amerykanskim da rezultat ,to Putin dostanie piekny
                      policzek.zego mu zycze.
                      • tos.ka Re: Ukraina 25.11.04, 09:30
                        niedowidzi,niedoslyszy,a sie czepia-Don nietoperz
                        .....................
                        a do tego jest za
                        a nawet przeciw.

• maly.ksiaze Re: Ukraina 24.11.04, 14:38
                  Irytuje mnie Twoja ocena 'polskiej prasy' i 'oficjeli' - o Ukrainie faktycznie
                  wiem niewiele. Może tyle, aby wiedzieć, że 97% udziału w wyborach nie zdarza
                  się nawet w krajach, gdzie udział ów jest obowiązkowy. Ale sam nie wiem. Jak
                  Andriy wróci z Odessy, to się go spytam.

W każdym razie nie widzę powodu, aby prasa i prywatne osoby, choćby w
                  telewizji, miały miarkować swoje wypowiedzi. Zawrzeć jakiś milczący pakt 'nie
                  mówienia tego czy tamtego'. Co i czego oczekujesz od 'polskich mediów'
                  i 'oficjeli'? Wyrażają najprawdopodobniej społeczny sentyment - a ten jest
                  taki, jaki jest! Czy sugerujesz, że tzw. ogół powinien zmienić poglądy? Czy też
                  że prasa ma być wyrazicielem 'interesu społecznego' - jaki by on nie był - i
                  komentować grzecznie i z umiarem, bo 'miś' się obrazi? I pogoni polskie firmy
                  po wyborach?

Do cholery, rzygać mi się chce jak słyszę nawoływanie, żeby zbiorowo robić
                  laskę różnej maści dyktatorkom i oszustom, bo to 'dobre dla biznesu'? Taka
                  realpolityk jest jeszcze mniej realna niż ten Lwów z pierwszego postu.

Zresztą - znaj proporcją. Czym innym, było nie było, są
                  wypowiedzi 'obserwatorów' w telewizorze, a nawet i posłów - niż premiera czy
                  prezydenta. Z tego, co czytałem wczoraj, jak dotąd tylko przywódcy Rosji i
                  Białorusi uznali za stosowne wprost skomentować wybory.

Pozdrawiam,

mk.

PS. Nie 'synkuj' mnie, koziołeczku.
                  • don2 Re: Ukraina 24.11.04, 16:08
                    ha ha ha ,kozioleczku powiadasz ? Po pierwsze mogglbys byc moim synem,po drugie
                    nie masz zielonego pojecia o tym o czym sie wypowiadasz.Ani nie wiesz o co
                    chodzi w na ukrainie ani polskiej prasy nie czytasz.A frekwencja byla 104% w
                    kilku obwodach.Niczego nie sugeruje,czytac nie potrafisz a podskakujesz.I co to
                    jest " spoleczny sentyment" ? I jeszcze raz : nie masz zupelnie pojecia o
                    temacie i nie polewaj wody i nie wymyslaj jakis dyktatorkow itp.powazne takie
                    lanie wody ,bez znajomosci faktow nie wyglada.
                    • maly.ksiaze Wiek i logika 24.11.04, 16:52
                      ...i oczywiscie roznica wieku ma kolosalne znaczenie dla tematu. Ba! Jest
                      koronnym argumentem. Przestan, nie wypada. W zadnym wieku.

> A frekwencja byla 104% w kilku obwodach
                      W prasie kanadyjskiej napisano, ze w calym Donbasie bylo 97%. Niezly wynik.
                      Jura, z pokoju obok, mowi, ze wrecz cud!

> nie wymyslaj jakis dyktatorkow
                      Putin bez watpienia jest dyktatorem. Lagodnym, jak na historie kraju, ale
                      zawsze. Dalej, jesli napisales, ze nowy prezydent Ukrainy (nazwijmy go umownie
                      J.) bedzie w rewanzu dobieral sie do nieokreslonych polskich firm w rewanzu za
                      to, ze Kaczory cos piernicza w telewizorze, to znaczy, ze uznajesz go a'priori
                      za dyktatora. I za glupca.

W innym poscie napisales ironicznie:
                      "Na Litwie sie spoznilismy z uznaniem nowego prezydenta,tym razem nie
                      popelnilismy bledu ,bylismy pierwsi."
                      Coz, rozumiem, ze chodzi Ci o list Kaczorow? Czy oni rzeczywiscie wystepuja w
                      imieniu Polski?

> I co to jest " spoleczny sentyment"
                      Kalka jezykowa.

Pozdrawiam,

mk.
                      • don2 Re: Wiek i logika 24.11.04, 17:24
                        Ucz sie czytac synku.:)))) mysl.nie o roznice wieku chodzi a o kalke.
                        I nie chodzi na Ukrainie bezposrednio o Putina i nie ja ironicznie napisalem o
                        spoznieniu-ja cytowalem kaczynskiego.No coz malo wyznajesz sie na wschodnich
                        zwyczajach.Juz kilka polskich firm mialo dziwne utrudnienia tak w Rosji jak i
                        na Ukrainie.Nie wchodze w detale.I aby dac ci mala probke konfliktu: byly
                        premier,podobno niezly bankowiec o populistycznym zagraniu janosika,zechcial
                        byc prezydentem.Kontrkandydat facet popierany przez moskwe.narod sie dzieli na
                        polowy.jedni chca janosika ,bo po raz pierwszy po latach dostali renty i
                        zapomogi.Jego orientacje maja w dupie,janosik wzmacnia swoj elektorat
                        studentami itp.ci z kolei nie daza sympatia moskwe ani jej marionetki kuczmy i
                        kandydata na nastepce.wschodnia tradycyjnie rusofilska chce go.zachodnia pomna
                        przeszlosci i zycia pod polskim panowaniem ( zart)jest bardziej skierowana na
                        europe.A tak naprawde to kazdy ma w dupie ,kim bedzie prezydent,byle slonina i
                        Niemiroff tanie bylo.Ukraincy jeszcze nie wyzwolili sie z mentalnosci "
                        Homosovietikus" o czym pewnie uswiadomi cie Jura. I nie badzmy naiwni ,premier
                        ,ktory jako pierwsze swoje kroki po przejsciu z pozycji glowy banku i
                        splacajacy naraz i to szybko dlugi dla rosji doznajacy objawienia by zostac
                        prezydentem? Cos tu za prosto,jak mowia ruscy.
                        • maly.ksiaze Re: Wiek i logika 24.11.04, 17:29
                          Wybacz, Donie. Stracilem ochote na rozmowe z Toba. Albo przestaniesz odnosic
                          sie do mnie z pogardliwa wyzszascia, albo tez poszukasz sobie innych osob do
                          rozmowy. Do nastepnego razu.

Pozdrawiam,

mk.
                          • don2 Re: Wiek i logika 24.11.04, 18:06
                            uwazam ,ze zamiast unosic sie jak obrazona dziewica,powinienes podziekowac ,ze
                            juz po pierwszym twoim wpisie nie napisalem ,ze wode polewasz i nie znajac
                            faktow pieprzysz glodne kawalki.I to w sposob usilujacy stworzyc wrazenie ,ze
                            cokolwiek masz do powiedzenia.zaiste maly ksiaze w pampersach.
                            • czajek76 Re: Wiek i logika 24.11.04, 18:53
                              Gosciu, pomieszkaj sobie troche na Ukrainie to bedziesz mogl sie na ten temat
                              wypowiadac. Nie chce mi sie nawet komentowac twoich postow, bo sa zalosne i
                              kompletnie bez sensu.
                              • don2 Re: Wiek i logika 24.11.04, 19:05
                                osciu najpierw sie przedstaw,potem pogadamy ,gdzie kto mieszka lub pomieszkac
                                moze.
                                • don2 Re: Wiek i logika 24.11.04, 19:16
                                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2410157.html
                                  • don2 Re: Wiek i logika 24.11.04, 19:30
                                    Swiat sie smieje-komedia wykonana przez kabotyna i megalomana.O kiedy to ten
                                    pegerowski elektryk jest z jakiejs tam "przedwojennej szkoly" po pierwsze to
                                    byla 2-letnia przysposobienia zawodowego przy Powiatowym osrodku Maszynowym.Po
                                    drugie urodzil sie pod koniec wojny. A te haslo ,nie ma wolnej polski bez
                                    wolnej ukrainy,to nie mam pojecia skad ukradl,przed wojna zachodnia ukraina
                                    byla pod polskim panowaniem,pasuje jak kij do oka.Cus mnie siem widzi ,ze
                                    zaslyszal gdzies powiedzenia hrabiego Giedroycia-tylko ,ze nie o te czasy siem
                                    rozchodzilo.
                                    • lucja7 Zaleszczyki 24.11.04, 20:06
                                      Mam piekne zdjecia mojego ojca w Zaleszczykach.
                                      Byl wtedy studentem.

lucja
                                      • lucja7 Re: Zaleszczyki 24.11.04, 20:08
                                        Ja przejachalam przez Zaleszczyki samochodem z zamknietymi oczyma, bo tak wiza
                                        tranzytowa nakazywala. Szum Prutu.

lucja
                                        • don2 Re: Zaleszczyki 24.11.04, 20:13
                                          Ogladalem ostatnio zdjecia z akcji pacyfikacyjnej polskiego wojska i policji
                                          z poczatku lat 30-tych na wsi ukrainskiej.moj dziad nie byl studentem w
                                          zaleszczykach,byl jakims tam dzialaczem zwiazkowym na zach.ukrainie.
                                      • lucja7 Re: Zaleszczyki 24.11.04, 20:14
                                        Bylam zatrzymana przez straz graniczna sowiecka w zimie, na nartach, bosmy
                                        przekroczyli nieswiadomie granice polsko-sowiecka. Wycieczka szkolna 1964.
                                        Piekne zaniedbane cmentarze zydowskie, spalone ukrainskie wsie.
                                        Mialam tam bliskiego mi pozniej przyjaciela kochajacego gory, zycie i Kandahar,
                                        gdzie poszedl i nie wrocil. Chyba od wtedy i przez niego zaczelam interesowac
                                        sie kultura islamu.

lucja
                                        • lucja7 Re: Zaleszczyki 24.11.04, 20:20
                                          Mam ciagle w kartonach kilka jego listow z Kandaharu, z Afganistanu, wszystkie
                                          o ludziach, trawce i etnografii, jego pracy.
                                          Stad i od niego wiem o niewymiernych bogactwach kultury tych regionow.

Tfu, to juz przeciez dalej niz Ukraina.

lucja
                                          • don2 Re: Zaleszczyki 24.11.04, 20:26
                                            trawka z afganistanu? to lepsze jak Black marocco?
                                            • lucja7 Re: Zaleszczyki 24.11.04, 20:31
                                              Wszystko zalezy od sytuacji.
                                              Faktem jest ze podaz jest duza.

Nowy watek do otworzenia: czy tu ktos uzywa? Ja sie boje, bo tu walcza o zycie,
                                              poprawnosc, i inne horrory, moze otworzysz, Don?

Wiem ze Xur zainteresowany, bo kiedys sie dopytywal co to kif, Pitou tez,

Otworzysz?

lucja
                                              • don2 Re: Zaleszczyki 24.11.04, 20:45
                                                hej hej sokoly omijajcie gory doly.....
                                                wielkomocarstwowe marzenia,bosonogi ukrainski chlop i Tyszkiewicz.
                                                jak sie urodzic to tylko we Lwowi,SS-Holyczyna i lachiw
                                                rezaty budyma.smetne dumki i Akcja Wisla.Historia to cos przewrotnego
                                                • don2 Re: Zaleszczyki 24.11.04, 21:01
                                                  Nie otworze watku kif ,i tak juz za duzo pisze i wprowadzam co poniektorych
                                                  dyskutantow "teoretykow " zabierajacych glos w stan wscieklosci.kiedys juz
                                                  pisalem,sam wyjazd z PL ,nie tylko ,ze nie nobilituje ale i nie edukuje
                                                  automatycznie.Do tego trzeba wiecej jak mieszkac w USA.
                                                  Musze przyznac ,ze jako byly wlasciciel nocnego tingel tanglu,widywalem i snieg
                                                  i trawke oraz chrupiace tabletki,nie mowiac o czekoladzie co jest chlebem
                                                  powszednim na Costa Blanca.osobiscie nigdy nie probowalem.Na taki trip bylem za
                                                  duzy tchorz.innych obiekcji nie zauwazylem u siebie.
                                                  • don2 Re: Zaleszczyki 24.11.04, 21:36
                                                    gazeta pl: USA nie uzna wynikow wyborow na Ukrainie-ktos na forum natychmiast
                                                    zareplikowal: Chirac i Schroeder na zlosc USA uznaja :))))))))))))))))))
                                          • lucja7 Re: Zaleszczyki 24.11.04, 20:27
                                            A moi dobrzy znajomi, tu we Francji, gdy zapytalam o ich plany wakacyjne, i
                                            gdy mi powiedzieli ze jada na 2 miesiace do Ukrainy (czy nie mowi sie po
                                            polsku "na" Ukraine?), chyba gdzies w czerwcu tego roku, bylam, przyznaje,
                                            zaskoczona.
                                            Bardzo dlugo rozmawialismy pozniej o Ukrainie, historii, cmentarzach, wsiach,
                                            Bieszczadach, Czeremoszu.......A wino sie ciagle lalo........
                                            Czerwony pas....czrwony pas....

lucja
                      • starypierdola Wcale nie ironicznie! 24.11.04, 23:52
                        >> ...W innym poscie napisales ironicznie:
                        "Na Litwie sie spoznilismy z uznaniem nowego prezydenta,tym razem nie
                        popelnilismy bledu ,bylismy pierwsi."...<<

On mial na mysli pl. Zeligowskiego. To nasza generacja (moja i Dona).

SP
    • starypierdola No to widze ze .... 24.11.04, 23:55
      .. nie ma na tym Forum zbyt wielu Machiavelich czy Bismarckow!

DO wszyskiego trzeb a dorosnac.

SP
      • lalka_01 No cos Ty 25.11.04, 12:43
        wiecej niz jeden Bismarck na oddziale? To bylaby mordownia...
        • don2 Re: No cos Ty 25.11.04, 14:39
          Jak donosi prasa,opozycja Ukrainska powiewa polskimi flagami z napisem
          solidarnosc i podspiewuje polski hymn-nastepny krok to moze zadanie
          przylaczenia do Polski ! Patrz Pilsudski na nich z nieba! :)))
          • starypierdola To potomkowie Orlat Lwowskich .... 25.11.04, 17:22
            ... powiezial by Metternich czy Richelieu.

SP
            • don2 Re: To potomkowie Orlat Lwowskich .... 25.11.04, 17:30
              malo prawdopodobne,Orleta wylecialy zabierajac jaja ze soba.
              • don2 Re: To potomkowie Orlat Lwowskich .... 25.11.04, 18:07
                Inaczej przedstwiała się sytuacja Ukraińców w Galicji. W pierwszych latach po
                rozbiorach dominującym procesem była tam polonizacja, a właściwie jedynym
                ośrodkiem rozwoju ruchu ukraińskiego był wspierany przez Austrię, ale także w
                znacznej części spolonizowany kościół unicki. Podejście Polaków do problemu
                ukraińskiego było takie samo jak Rosjan - nie uznawano odrębności ukraińskiej,
                a jedynie „szczep ruski narodu polskiego”.
                • don2 Re: To potomkowie Orlat Lwowskich .... 25.11.04, 18:10
                  Musza byc polakom szczegolnie wdzieczni,tzn ci co wogole maja pojecie o historii
                  • don2 Re: To potomkowie Orlat Lwowskich .... 25.11.04, 18:44
                    I jak to pogodzic z wrzaskami polskich politykow o zdradzieckich ukladach
                    jaltanskich? To wlasnie jalta pozbawila Polske Ukrainy zachodniej i Bialorusi.
                    mam w dupie Juszczenke i janukowicza ja zadam ukrainy pod polska wladza i ma
                    tam byc polski Prezydent.jak dla mnie moga znowu sie rozdzielic i Lwow wroci do
                    Polski.nareszcie Wroclawiaki wroca do domu i przestana wspominac kraine miodem
                    i mlekiem plynaca.A jak by tak sie otworzyla taka mozliwosc,to Polska by dala
                    Ukrainie utworzyc Niepodlegle panstwo?
                    • don2 Re: To politolog panie wicie i rozumicie 25.11.04, 19:08
                      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2412231.html
                      • jutka1 Re: To politolog panie wicie i rozumicie 25.11.04, 19:19
                        polska diaspora w USA nienawidzi Busza i chce go z Wladziem sklocic, hahahahaha

co za balwan
                        • don2 Re: To politolog panie wicie i rozumicie 25.11.04, 19:28
                          Ale jak poszukac ,to mamy polakow na forum ( amerykanskich) ktorzy nie lubia
                          Busha.np niektorzy tak strasznie chcieli by to wyrazic ,tylko belkot niesamowity
                          przeszkadza w zrozumieniu.
                          • don2 Re: To politolog panie wicie i rozumicie 25.11.04, 19:55
                            No i wykrakalem, od jutra polski Prezydent na Ukrainie.Nareszcie !!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka