ertes 23.11.04, 20:15 Przygladam sie temu co tam sie dzieje z daleka a wyglada niezbyt ciekawie jak zaczynaja namawiac wojsko do poparcia jednego czy drugiego. A swoja droga moze nadarzy sie okazja odzyskania Lwowa? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maria421 Re: Ukraina 23.11.04, 20:19 ertes napisał: > A swoja droga moze nadarzy sie okazja odzyskania Lwowa? A po co? Odpowiedz Link
wkrasnicki Re: Ukraina 23.11.04, 21:20 No przecież oni właśnie chcą ten Lwów odzyskać m.in. Odpowiedz Link
don2 Re: Ukraina 23.11.04, 22:52 jestem po wiekszej dawce dyskusji w TVP miedzy prowadzacym a para z Instytutu Badan Wschodnich.Oni Byli " kontrolowac" wybory na Ukrainie.Do tego co dzien slysze podobne dyskusje i najrozniejsze gremia. Moim zdaniem komus w PL zabraklo klepek w mozgu.Rozliczne oficjalne oszolomy bawia siw w ingerencje w sprawy obcego panstwa. W dyskusjach mamy wszystko:od apeli do Wladz PL o jakies tam energiczne dzialania,porady taktyczne w razie zamachu stanu,porady jak wywolac niepokoje spoleczne.Zimno sie robi od czytania polskiej prasy.Kontrolerzy opowiadali o falszowaniu wyborow itp.Tylko do jasnej cholery,obserwatorzy musza byc bezstronni !!!! I nie jest dopuszczalne by trzymali strone opozycji i tym sie afiszowali.Wybory to sprawa ukraincow-i tak tylko ok 50% jest przeciwna kandydatowi wladzy,natomiast poparcie wyraza najsilniejsza czesc Ukrainy a nie studenci w namiotach na placu machajacy pomaranczowymi flagami.I mozna obierac strone i chciec kandydata ,ktory bedzie nastepnym wodzem sasiadow.Ale nalezy to robic z umiarem. Opowiadanie pierdolow o korupcji np .jest smieszne,gdyz PL powinna najpierw w swoim domu posprzatac! jedna z przykrych cech polakow jest naiwnosc polityczna.I nie ma znaczenia kto ygra,ta rosyjska strefa wplywow i polskie mrzonki oraz postawa sumienia narodow oraz nuczyciela demokracji jawi sie jako malutki wrzwszczacy klown,ktorego i tak nikt nie slucha.polscy politycy i masmedia zatokowali sie w swojej madrosci i nie zauwazyli ,ze znowu wylaza na blaznow i naiwniakow ,z butami wlazacych tam gdzie ich nie prosza.O niebezpieczenstwie niepolitycznej gry lepiej nie mowic-polski biznes na Ukrainie moze sie pakowac.To beda piewrwsze kroki rzadu Ukrainy po wyborach. Obym sie mylil ! Odpowiedz Link
wkrasnicki Re: Ukraina 23.11.04, 23:11 Obserwatorzy zostali powołani do tego, żeby sprawdzić czy podczas głosowanie nie zostało złamane prawo. Jeśli zostało złamane to ich obowiązkiem jest o tym poinformować bez spekulacji, czy to się opłaci w przyszłości, czy też nie. W rosyjskiej strefie wpływów też byliśmy stosunkowo niedawno, więc jak widać nie wszystko musi być tak jak było, lub jak sobie Miszka zażyczy. Chyba też ktoś ich tam jednak zaprosił. Odpowiedz Link
don2 Re: Ukraina 23.11.04, 23:25 Nie kolego Krasnicki.Nie wszyscy zostali zaproszeni i nie wszyscy mieli mandat oficjalnych obserwatorow.Czasami robi sie to bez zaproszenia.I to ,ze bylismy pod wplywami miszki nie upowaznia do infantylnych zagrywek dajacych argumenty stronie rzadzacej ,do twierdzenia o mieszaniu sie obcego panstwa i wrogiej dzialalnosci-wlasnie tam gdzie ma wplywy miszka ,trzeba byc podwojnie umiarkowanym w wypowiedziach a robic swoje.zreszta ,kto powiedzial ,ze kandydat opozycji to demokrata? taki on demokrata farbowany jak polskie SLD.I nie badzmy naiwni,te najsilniejsze regiony Ukrainy poparly kandydata rzadzacej partii i Putin juz dawno mu gratulowal.I komu potrzebne zamieszki? Nic sie tam nie zmieni jak na razie.Przykro to stwierdzic ale prawda jest taka.Oczywiscie wymowna jest 104 % frekwencja :)) Ale mysmy to przechodzili.A juz polskim masmediom przydalo by sie troche umiaru. Odpowiedz Link
wkrasnicki Re: Ukraina 23.11.04, 23:42 Don ja piszę o łamaniu prawa, co jest poza sporem, a nie o tym kto jest demokratą. Putin nie jest ani bardziej obiektywny od innych, ani też nie jest bogiem, żeby z jego namaszczenia ktoś (też w obcym państwie) otrzymywał władzę. Zamieszek póki co nie ma i napewno nie wzniecą ich studenci. Polskie masmedia szczęśliwie od jakiegoś czasu są wolne, niczego im nakazać nie można i chwała najwyższemu. Odpowiedz Link
don2 Re: Ukraina 23.11.04, 23:57 masz absolutnie racje.Putin nie jest Bogiem.Ale jakos namaszcza od Ukrainy po Azajberdzan.Ciagle zapominamy o rosyjskich wplywach tak ekonomicznych jak i sile w rodzaju np mniejszosci rosyjskich ,ktore czasami sa wiekszoscia? Wszystkim zycze wyzwolenia sie spod wplywow miszki.lamanie prawa to juz tak wszedzie stosowana praktyka ,ze nawet nie warto o tym mowic.O wolnosci polskich masmediow spierac sie nie bede,czasami wolnosc wyraza sie tez w umiejetnosci korzystania z niej.I powtarzam ,zadaniem obserwatorow jest wydawac bezstronne oceny i nie popierac zadnej ze stron.A polskie zaangazowanie sie w cudze sprawy juz nie raz wyszlo bokiem.Umiar jest recepta. Odpowiedz Link
maly.ksiaze Re: Ukraina 24.11.04, 05:22 Ano wlasnie. Po co zamieszki. Siedziec pod butem i jeczec cichutko. Odpowiedz Link
don2 Re: Ukraina 24.11.04, 10:20 Alez oczywiscie,8000 km od OMON i Berkut i majac zielone pojecie o sytuacji,lekko sie pisze o jakims tam siedzeniu pod butem-czasy ci sie synku pomylily.W tych wyborach akurat o zadne siedzenie pod butem nie chodzilo. Odpowiedz Link
don2 Re: Ukraina 24.11.04, 10:43 Kolego Krasnicki cos Tobie ostatnia noc przypominala? Ja Chmielnicki obwoluje sie naczelnym Atamanem,Ja Symeon Petlura obwoluje sie Naczelnym Wodzem,Ja Bandera obwoluje sie Dowodca wszystkich oddzialow UPA i UNA oraz wladz Ukrainy.Ja Juszczenko obwoluje siebie prezydentem Ukrainy. Trzymanie reki na biblii oraz potem jej calowanie,nalezy widocznie do rytualu. Kraj znajduje sie u progu wojny domowej,stwierdzil jako powod wdarcia sie do Parlamentu.I tak rodzila sie ta Prawdziwa Demokracja i poszanowanie prawa. A natychmiastowe uznanie go zglosil prezydent Wawy Kaczynski albo brat jego,w nocy nie bardzo wiedziano kto.I jak powiedzial jeden z Kaczynskich.Na Litwie sie spoznilismy z uznaniem nowego prezydenta,tym razem nie popelnilismy bledu ,bylismy pierwsi. Odpowiedz Link
wkrasnicki Re: Ukraina 24.11.04, 11:22 Czyli zasadniczo przymykamy oczy i udajemy, że wszystko gra. Czy jeśli widać nadużycie to jest to stronniczość, jeśli się o tym mówi? Dziwne to myślenie z jakimś śladem myślenia niewolniczego, choć pozornie jest się wolnym. Może wolność to nie tylko brak krat w oknach, ale i to co się dzieje w głowie. W tej sprawie chowanie głowy w piasek jest sankcjonowaniem bezprawia. Po powstaniu w Getcie, Żydzi mieli do Polaków żal, że ci nie poparli ich zbrojnie w najtrudniejszych dniach ich gehenny. Tak więc różne nauki można z historii wyciągać (to tak á propos tego wtrącania się). Czasem zaniechanie gorsze jest od „wtrącania się”, które tak naprawdę polega tylko na wydaniu własnej w tej sprawie opinii, co przecież robimy również na tym forum. W Polsce różne media w tej sprawie jak i we wszystkich innych mają różne zdania. Gdyby tak nie było wystarczyłoby wydawać jedną np. gazetę - oczywiście tę jedynie słuszną. Don wracasz do Juszczenki jak pijany do płotu, choć wtrącanie się w cudze sprawy jest Twoim zdaniem niezbyt rozumne czy może roztropne. Faktem jest, że wybory zostały sfałszowane, a nie fałszuje się wyborów wygranych i to właśnie Juszczenko powinien mieć przywilej sprawowania władzy, bo tak chciała większość Ukraińców. Myślę też, że rytuał całowania Biblii nie jest w niczym gorszym od rytuału całowania ręki Putina. Naprawdę sądzisz, że bracia Kaczyńscy mogą być sprawcami wojny domowej na Ukrainie? Odpowiedz Link
lalka_01 Re: Ukraina 24.11.04, 11:32 Krasnicki, bardzo mi sie podoba to, co sie dzieje w Twojej glowie :-). Ale moze do tego potrzebna jest dobra pamiec? Odpowiedz Link
don2 Re: Ukraina 24.11.04, 11:51 Strzelasz z grubej artylerii ! Porownywanie getta do ukrainy? No ale niech bedzie.zle odczytujesz to co pisze.Nie ma mowy o sankcjonowaniu bezprawia i falszowaniu wyborow.By uznac zwyciezce wybory powinny byc albo powtorzone albo trzeba znalezc inna forme-tylko jaka? juz napisalem o samoobwolywaniem siebie na prezydenta-byc moze to taka tradycja? kaczynscy nie tylko nie moga wywolac rewolucji na Ukrainie-oni nawet nie sa w stanie naprawic dziur w warszawskich ulicach.chodzilo mi o iscie komediowy wywiad w TV w ktorym nawet Tusk nie byl pewien,ktory z nich wpadl na pomysl poslania telegramu na Ukraine.Twierdzil ,ze wyslal to blizniak nieobecny w studio.natomiast obecny zywo protestowal twierdzac ,ze to wlasnie on.calowanie biblii przez kogos kto nie wierzy jest niesmacznym i teatralnym gestem.teatralnie to wygladalo.I absolutnie sie mylisz co do mego niewolniczego sposobu myslenia.bezstronnosc polega na wskazaniu nieprawidlowosci ,bez stawiania sie za jakakolwiek strona bedaca obiektem obserwacji.Uwazam ,ze jezeli narod wybral to powinien byc prezydentem wybrany.I nie odbieram tego prawa Juszczence.A wrecz odwrotnie,nawet pozornie niezalezny od Moskwy kandydat jest lepszy od wybranego przez moskwe.I tak mam watpliwosci co do zasadniczej roznicy miedzy tymi panami.Walka wyborcza nie musi byc prognoza prawdziwych zmian.Ale to wykaze czas.I jezeli powolanie sie na prezydenta w stylu Polud.Amerykanskim da rezultat ,to Putin dostanie piekny policzek.zego mu zycze. Odpowiedz Link
tos.ka Re: Ukraina 25.11.04, 09:30 niedowidzi,niedoslyszy,a sie czepia-Don nietoperz ..................... a do tego jest za a nawet przeciw. Odpowiedz Link
maly.ksiaze Re: Ukraina 24.11.04, 14:38 Irytuje mnie Twoja ocena 'polskiej prasy' i 'oficjeli' - o Ukrainie faktycznie wiem niewiele. Może tyle, aby wiedzieć, że 97% udziału w wyborach nie zdarza się nawet w krajach, gdzie udział ów jest obowiązkowy. Ale sam nie wiem. Jak Andriy wróci z Odessy, to się go spytam. W każdym razie nie widzę powodu, aby prasa i prywatne osoby, choćby w telewizji, miały miarkować swoje wypowiedzi. Zawrzeć jakiś milczący pakt 'nie mówienia tego czy tamtego'. Co i czego oczekujesz od 'polskich mediów' i 'oficjeli'? Wyrażają najprawdopodobniej społeczny sentyment - a ten jest taki, jaki jest! Czy sugerujesz, że tzw. ogół powinien zmienić poglądy? Czy też że prasa ma być wyrazicielem 'interesu społecznego' - jaki by on nie był - i komentować grzecznie i z umiarem, bo 'miś' się obrazi? I pogoni polskie firmy po wyborach? Do cholery, rzygać mi się chce jak słyszę nawoływanie, żeby zbiorowo robić laskę różnej maści dyktatorkom i oszustom, bo to 'dobre dla biznesu'? Taka realpolityk jest jeszcze mniej realna niż ten Lwów z pierwszego postu. Zresztą - znaj proporcją. Czym innym, było nie było, są wypowiedzi 'obserwatorów' w telewizorze, a nawet i posłów - niż premiera czy prezydenta. Z tego, co czytałem wczoraj, jak dotąd tylko przywódcy Rosji i Białorusi uznali za stosowne wprost skomentować wybory. Pozdrawiam, mk. PS. Nie 'synkuj' mnie, koziołeczku. Odpowiedz Link
don2 Re: Ukraina 24.11.04, 16:08 ha ha ha ,kozioleczku powiadasz ? Po pierwsze mogglbys byc moim synem,po drugie nie masz zielonego pojecia o tym o czym sie wypowiadasz.Ani nie wiesz o co chodzi w na ukrainie ani polskiej prasy nie czytasz.A frekwencja byla 104% w kilku obwodach.Niczego nie sugeruje,czytac nie potrafisz a podskakujesz.I co to jest " spoleczny sentyment" ? I jeszcze raz : nie masz zupelnie pojecia o temacie i nie polewaj wody i nie wymyslaj jakis dyktatorkow itp.powazne takie lanie wody ,bez znajomosci faktow nie wyglada. Odpowiedz Link
maly.ksiaze Wiek i logika 24.11.04, 16:52 ...i oczywiscie roznica wieku ma kolosalne znaczenie dla tematu. Ba! Jest koronnym argumentem. Przestan, nie wypada. W zadnym wieku. > A frekwencja byla 104% w kilku obwodach W prasie kanadyjskiej napisano, ze w calym Donbasie bylo 97%. Niezly wynik. Jura, z pokoju obok, mowi, ze wrecz cud! > nie wymyslaj jakis dyktatorkow Putin bez watpienia jest dyktatorem. Lagodnym, jak na historie kraju, ale zawsze. Dalej, jesli napisales, ze nowy prezydent Ukrainy (nazwijmy go umownie J.) bedzie w rewanzu dobieral sie do nieokreslonych polskich firm w rewanzu za to, ze Kaczory cos piernicza w telewizorze, to znaczy, ze uznajesz go a'priori za dyktatora. I za glupca. W innym poscie napisales ironicznie: "Na Litwie sie spoznilismy z uznaniem nowego prezydenta,tym razem nie popelnilismy bledu ,bylismy pierwsi." Coz, rozumiem, ze chodzi Ci o list Kaczorow? Czy oni rzeczywiscie wystepuja w imieniu Polski? > I co to jest " spoleczny sentyment" Kalka jezykowa. Pozdrawiam, mk. Odpowiedz Link
don2 Re: Wiek i logika 24.11.04, 17:24 Ucz sie czytac synku.:)))) mysl.nie o roznice wieku chodzi a o kalke. I nie chodzi na Ukrainie bezposrednio o Putina i nie ja ironicznie napisalem o spoznieniu-ja cytowalem kaczynskiego.No coz malo wyznajesz sie na wschodnich zwyczajach.Juz kilka polskich firm mialo dziwne utrudnienia tak w Rosji jak i na Ukrainie.Nie wchodze w detale.I aby dac ci mala probke konfliktu: byly premier,podobno niezly bankowiec o populistycznym zagraniu janosika,zechcial byc prezydentem.Kontrkandydat facet popierany przez moskwe.narod sie dzieli na polowy.jedni chca janosika ,bo po raz pierwszy po latach dostali renty i zapomogi.Jego orientacje maja w dupie,janosik wzmacnia swoj elektorat studentami itp.ci z kolei nie daza sympatia moskwe ani jej marionetki kuczmy i kandydata na nastepce.wschodnia tradycyjnie rusofilska chce go.zachodnia pomna przeszlosci i zycia pod polskim panowaniem ( zart)jest bardziej skierowana na europe.A tak naprawde to kazdy ma w dupie ,kim bedzie prezydent,byle slonina i Niemiroff tanie bylo.Ukraincy jeszcze nie wyzwolili sie z mentalnosci " Homosovietikus" o czym pewnie uswiadomi cie Jura. I nie badzmy naiwni ,premier ,ktory jako pierwsze swoje kroki po przejsciu z pozycji glowy banku i splacajacy naraz i to szybko dlugi dla rosji doznajacy objawienia by zostac prezydentem? Cos tu za prosto,jak mowia ruscy. Odpowiedz Link
maly.ksiaze Re: Wiek i logika 24.11.04, 17:29 Wybacz, Donie. Stracilem ochote na rozmowe z Toba. Albo przestaniesz odnosic sie do mnie z pogardliwa wyzszascia, albo tez poszukasz sobie innych osob do rozmowy. Do nastepnego razu. Pozdrawiam, mk. Odpowiedz Link
don2 Re: Wiek i logika 24.11.04, 18:06 uwazam ,ze zamiast unosic sie jak obrazona dziewica,powinienes podziekowac ,ze juz po pierwszym twoim wpisie nie napisalem ,ze wode polewasz i nie znajac faktow pieprzysz glodne kawalki.I to w sposob usilujacy stworzyc wrazenie ,ze cokolwiek masz do powiedzenia.zaiste maly ksiaze w pampersach. Odpowiedz Link
czajek76 Re: Wiek i logika 24.11.04, 18:53 Gosciu, pomieszkaj sobie troche na Ukrainie to bedziesz mogl sie na ten temat wypowiadac. Nie chce mi sie nawet komentowac twoich postow, bo sa zalosne i kompletnie bez sensu. Odpowiedz Link
don2 Re: Wiek i logika 24.11.04, 19:05 osciu najpierw sie przedstaw,potem pogadamy ,gdzie kto mieszka lub pomieszkac moze. Odpowiedz Link
don2 Re: Wiek i logika 24.11.04, 19:16 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2410157.html Odpowiedz Link
don2 Re: Wiek i logika 24.11.04, 19:30 Swiat sie smieje-komedia wykonana przez kabotyna i megalomana.O kiedy to ten pegerowski elektryk jest z jakiejs tam "przedwojennej szkoly" po pierwsze to byla 2-letnia przysposobienia zawodowego przy Powiatowym osrodku Maszynowym.Po drugie urodzil sie pod koniec wojny. A te haslo ,nie ma wolnej polski bez wolnej ukrainy,to nie mam pojecia skad ukradl,przed wojna zachodnia ukraina byla pod polskim panowaniem,pasuje jak kij do oka.Cus mnie siem widzi ,ze zaslyszal gdzies powiedzenia hrabiego Giedroycia-tylko ,ze nie o te czasy siem rozchodzilo. Odpowiedz Link
lucja7 Zaleszczyki 24.11.04, 20:06 Mam piekne zdjecia mojego ojca w Zaleszczykach. Byl wtedy studentem. lucja Odpowiedz Link
lucja7 Re: Zaleszczyki 24.11.04, 20:08 Ja przejachalam przez Zaleszczyki samochodem z zamknietymi oczyma, bo tak wiza tranzytowa nakazywala. Szum Prutu. lucja Odpowiedz Link
don2 Re: Zaleszczyki 24.11.04, 20:13 Ogladalem ostatnio zdjecia z akcji pacyfikacyjnej polskiego wojska i policji z poczatku lat 30-tych na wsi ukrainskiej.moj dziad nie byl studentem w zaleszczykach,byl jakims tam dzialaczem zwiazkowym na zach.ukrainie. Odpowiedz Link
lucja7 Re: Zaleszczyki 24.11.04, 20:14 Bylam zatrzymana przez straz graniczna sowiecka w zimie, na nartach, bosmy przekroczyli nieswiadomie granice polsko-sowiecka. Wycieczka szkolna 1964. Piekne zaniedbane cmentarze zydowskie, spalone ukrainskie wsie. Mialam tam bliskiego mi pozniej przyjaciela kochajacego gory, zycie i Kandahar, gdzie poszedl i nie wrocil. Chyba od wtedy i przez niego zaczelam interesowac sie kultura islamu. lucja Odpowiedz Link
lucja7 Re: Zaleszczyki 24.11.04, 20:20 Mam ciagle w kartonach kilka jego listow z Kandaharu, z Afganistanu, wszystkie o ludziach, trawce i etnografii, jego pracy. Stad i od niego wiem o niewymiernych bogactwach kultury tych regionow. Tfu, to juz przeciez dalej niz Ukraina. lucja Odpowiedz Link
don2 Re: Zaleszczyki 24.11.04, 20:26 trawka z afganistanu? to lepsze jak Black marocco? Odpowiedz Link
lucja7 Re: Zaleszczyki 24.11.04, 20:31 Wszystko zalezy od sytuacji. Faktem jest ze podaz jest duza. Nowy watek do otworzenia: czy tu ktos uzywa? Ja sie boje, bo tu walcza o zycie, poprawnosc, i inne horrory, moze otworzysz, Don? Wiem ze Xur zainteresowany, bo kiedys sie dopytywal co to kif, Pitou tez, Otworzysz? lucja Odpowiedz Link
don2 Re: Zaleszczyki 24.11.04, 20:45 hej hej sokoly omijajcie gory doly..... wielkomocarstwowe marzenia,bosonogi ukrainski chlop i Tyszkiewicz. jak sie urodzic to tylko we Lwowi,SS-Holyczyna i lachiw rezaty budyma.smetne dumki i Akcja Wisla.Historia to cos przewrotnego Odpowiedz Link
don2 Re: Zaleszczyki 24.11.04, 21:01 Nie otworze watku kif ,i tak juz za duzo pisze i wprowadzam co poniektorych dyskutantow "teoretykow " zabierajacych glos w stan wscieklosci.kiedys juz pisalem,sam wyjazd z PL ,nie tylko ,ze nie nobilituje ale i nie edukuje automatycznie.Do tego trzeba wiecej jak mieszkac w USA. Musze przyznac ,ze jako byly wlasciciel nocnego tingel tanglu,widywalem i snieg i trawke oraz chrupiace tabletki,nie mowiac o czekoladzie co jest chlebem powszednim na Costa Blanca.osobiscie nigdy nie probowalem.Na taki trip bylem za duzy tchorz.innych obiekcji nie zauwazylem u siebie. Odpowiedz Link
don2 Re: Zaleszczyki 24.11.04, 21:36 gazeta pl: USA nie uzna wynikow wyborow na Ukrainie-ktos na forum natychmiast zareplikowal: Chirac i Schroeder na zlosc USA uznaja :)))))))))))))))))) Odpowiedz Link
lucja7 Re: Zaleszczyki 24.11.04, 20:27 A moi dobrzy znajomi, tu we Francji, gdy zapytalam o ich plany wakacyjne, i gdy mi powiedzieli ze jada na 2 miesiace do Ukrainy (czy nie mowi sie po polsku "na" Ukraine?), chyba gdzies w czerwcu tego roku, bylam, przyznaje, zaskoczona. Bardzo dlugo rozmawialismy pozniej o Ukrainie, historii, cmentarzach, wsiach, Bieszczadach, Czeremoszu.......A wino sie ciagle lalo........ Czerwony pas....czrwony pas.... lucja Odpowiedz Link
starypierdola Wcale nie ironicznie! 24.11.04, 23:52 >> ...W innym poscie napisales ironicznie: "Na Litwie sie spoznilismy z uznaniem nowego prezydenta,tym razem nie popelnilismy bledu ,bylismy pierwsi."...<< On mial na mysli pl. Zeligowskiego. To nasza generacja (moja i Dona). SP Odpowiedz Link
starypierdola No to widze ze .... 24.11.04, 23:55 .. nie ma na tym Forum zbyt wielu Machiavelich czy Bismarckow! DO wszyskiego trzeb a dorosnac. SP Odpowiedz Link
lalka_01 No cos Ty 25.11.04, 12:43 wiecej niz jeden Bismarck na oddziale? To bylaby mordownia... Odpowiedz Link
don2 Re: No cos Ty 25.11.04, 14:39 Jak donosi prasa,opozycja Ukrainska powiewa polskimi flagami z napisem solidarnosc i podspiewuje polski hymn-nastepny krok to moze zadanie przylaczenia do Polski ! Patrz Pilsudski na nich z nieba! :))) Odpowiedz Link
starypierdola To potomkowie Orlat Lwowskich .... 25.11.04, 17:22 ... powiezial by Metternich czy Richelieu. SP Odpowiedz Link
don2 Re: To potomkowie Orlat Lwowskich .... 25.11.04, 17:30 malo prawdopodobne,Orleta wylecialy zabierajac jaja ze soba. Odpowiedz Link
don2 Re: To potomkowie Orlat Lwowskich .... 25.11.04, 18:07 Inaczej przedstwiała się sytuacja Ukraińców w Galicji. W pierwszych latach po rozbiorach dominującym procesem była tam polonizacja, a właściwie jedynym ośrodkiem rozwoju ruchu ukraińskiego był wspierany przez Austrię, ale także w znacznej części spolonizowany kościół unicki. Podejście Polaków do problemu ukraińskiego było takie samo jak Rosjan - nie uznawano odrębności ukraińskiej, a jedynie „szczep ruski narodu polskiego”. Odpowiedz Link
don2 Re: To potomkowie Orlat Lwowskich .... 25.11.04, 18:10 Musza byc polakom szczegolnie wdzieczni,tzn ci co wogole maja pojecie o historii Odpowiedz Link
don2 Re: To potomkowie Orlat Lwowskich .... 25.11.04, 18:44 I jak to pogodzic z wrzaskami polskich politykow o zdradzieckich ukladach jaltanskich? To wlasnie jalta pozbawila Polske Ukrainy zachodniej i Bialorusi. mam w dupie Juszczenke i janukowicza ja zadam ukrainy pod polska wladza i ma tam byc polski Prezydent.jak dla mnie moga znowu sie rozdzielic i Lwow wroci do Polski.nareszcie Wroclawiaki wroca do domu i przestana wspominac kraine miodem i mlekiem plynaca.A jak by tak sie otworzyla taka mozliwosc,to Polska by dala Ukrainie utworzyc Niepodlegle panstwo? Odpowiedz Link
don2 Re: To politolog panie wicie i rozumicie 25.11.04, 19:08 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2412231.html Odpowiedz Link
jutka1 Re: To politolog panie wicie i rozumicie 25.11.04, 19:19 polska diaspora w USA nienawidzi Busza i chce go z Wladziem sklocic, hahahahaha co za balwan Odpowiedz Link
don2 Re: To politolog panie wicie i rozumicie 25.11.04, 19:28 Ale jak poszukac ,to mamy polakow na forum ( amerykanskich) ktorzy nie lubia Busha.np niektorzy tak strasznie chcieli by to wyrazic ,tylko belkot niesamowity przeszkadza w zrozumieniu. Odpowiedz Link
don2 Re: To politolog panie wicie i rozumicie 25.11.04, 19:55 No i wykrakalem, od jutra polski Prezydent na Ukrainie.Nareszcie !!!! Odpowiedz Link