11.04.05, 17:57
jak uwazacie ,kim ma byc nastepca JP2,z jakiego kraju.Czy uwazacie ,ze
jakis " egzota" na tronie papieskim,nie pozwoli zachowac powage i nalezyty
respekt dla Osoby ,kosciola jako instytucji itp? Czy "europejscy wierni"
sa na taka mozliwosc przygotowani mentalnie ? Czy odwieczne przesady nie
stana na drodze wykonywania "urzedu" Glowy KK ?
Ring wolny pierwsze starcie !!!
Obserwuj wątek
    • ani-ta Re: NASTEPCA 11.04.05, 18:20
      dlatego wlasnie, "od poczatku" jestem za terapia szokowa - kandydatura
      Nigeryjczyka;)
      zwlaszcza polskiemu spoleczenstwu sie ona przyda.
      kazdego beda porownywac z "naszym", wiec niech bedzie "inny" od poczatku do konca:)
      na rewolucje KK za bardzo nie mozemy liczyc, ale - zwlaszcza w moim kraju -
      spoleczenstwo powinno zostac zaszokowane i postawione przed "trudnym" faktem
      koniecznosci zaakceptowania nowego zwierzchnika KK. jezeli to nie nastapi to
      moja teoria o nacjonalistycznym KK w Polsce - stanie sie faktem:(
    • xurek Kandydaci 11.04.05, 18:28
      tekst po niemiecku, nie chce mi sie tlumaczyc, bo za dlugi:

JOSEPH RATZINGER (77), Deutscher, Präfekt der Glaubenskongregation, sprach
      stets Deutsch mit dem Papst. Auch theologisch waren die beiden Konservativen
      auf einer Wellenlänge. Kritiker titulierten ihn wegen seiner harten Haltung
      mitunter als «Panzerkardinal». Dennoch wurde er in den vergangenen Monaten
      häufig als Kandidat genannt - vor allem dann, wenn sich die großen «Blöcke»
      nicht einigen könnten.

OSCAR ANDRÉS RODRÍGUEZ MARADIAGIA (62), Honduras, zeitweise bereits als
      aufgehender Stern der lateinamerikanischen Kirche gefeiert. Leitet die
      Bischofskonferenz des Subkontinents. Sprachgewandt, spricht auch passables
      Deutsch. Überreichte Bundeskanzler Gerhard Schröder im Jahr 2000 eine Forderung
      nach Schuldenerlass für die Dritte Welt. Gilt auch als offen für ökumenische
      Fragen. Nachteil: zu jung.

ANGELO SCOLA (63), Italiener, seit 2002 Patriarch von Venedig, gilt als
      aufgeschlossen. Der Moraltheologe und Philosoph leitet seit 1995 die Lateran-
      Universität und das Päpstliche Institut für Ehe- und Familienstudien. Ins
      Kardinalskollegium wurde Scola 2003 aufgenommen. Der Papst berief im März Scola
      zum Generalrelator der im Oktober geplanten Weltbischofssynode - eine
      Schlüsselrolle. Schon mehrfach wurden frühere Patriarchen von Venedig zum Papst
      gewählt, zuletzt 1958 Johannes XXIII. und 1978 Johannes Paul I. als
      unmittelbarer Vorgänger von Karol Wojtyla.

ANGELO SODANO (77), Kardinal-Staatssekretär, «Nummer Zwei» im
      Kirchenstaat, «ewiger Kandidat» bei Spekulationen um die Nachfolge. Konservativ
      und zugleich geschmeidiger Kuriendiplomat. Kritiker halten ihm vor, in seinen
      Jahren in Chile nicht genügend Abstand zur Diktatur Augusto Pinochets gehalten
      zu haben. Nachteil: Zu lange als «papabile» im Gespräch.

DIONIGI TETTAMANZI, Italiener, (71) Erzbischof von Mailand, war zeitweise
      der «heiße Favorit» der italienischen Kardinäle. Er steht der konservativen
      Laienorganisation Opus Dei nahe, begrüßt aber auch die Positionen der
      Globalisierungskritiker. Großer Rhetoriker: «Ein Aids-krankes afrikanisches
      Kind ist mehr Wert als das ganze Universum.»

MILOSLAV VLK, Tschechien, (72) Erzbischof von Prag, gilt unter Kollegen im
      westlichen wie im östlichen Europa als populär. Unter kommunistischer
      Herrschaft arbeitete er als Fensterwäscher, die Behörden verboten ihm die
      Berufsausübung als Priester. Nachts feierte er Messen im Untergrund.
      Profilierter Theologe. Nachteil: Nach Johannes Paul II. dürfte die erneute Wahl
      eines Slawen unwahrscheinlich sein.

Quelle: Da: © dpa - Meldung vom 03.04.2005 08:31 Uhr
    • xurek poczatek, bo zle skopiowalam 11.04.05, 18:29
      Rom - Für das Amt des Oberhauptes der römisch-katholischen Kirche gibt es keine
      Kandidaten, es gibt keinen Wahlkampf, Wahlversprechen sind verboten. Der
      Ausgang eines Konklave ist meist eine Überraschung.
      Einige Kardinäle gelten in Kirchenkreisen aber als «papabile» - zum Papst
      wählbar. Hier einige häufig genannte Namen in alphabetischer Reihenfolge:

FRANCIS ARINZE (72), Nigerianer, erfahrener Kurienkardinal. Sein Name ist seit
      Jahren als einziger Afrikaner im Gespräch. Vorteil: Ist aus seiner Heimat mit
      Spannungen zwischen Christen und Muslimen vertraut. Obwohl Kardinals-Dekan
      Joseph Ratzinger die Möglichkeit eines afrikanischen Papstes öffentlich
      begrüßte, gilt die Zeit dafür als noch nicht reif.

DARÍO CASTRILLÓN HOYOS (74), Kolumbianer, einer der führenden Männer der
      lateinamerikanischen Kirche. Bekannt durch seinen unerbittlichen Einsatz gegen
      Armut und die Macht der Drogenbarone. Theologisch konservativ, ging gegen die
      Befreiungstheologie vor. Führte die lateinamerikanische Bischofskonferenz, seit
      Jahren Kurienkardinal.

GODFRIED DANNEELS (71), Belgier, wird als Favorit der Reformkräfte gehandelt.
      Der ehemalige Theologieprofessor brachte Streitthemen wie die
      Wiederverheiratung von Geschiedenen und mehr Befugnisse für Frauen ins Spiel.
      Fordert mehr «Kollegialität» in der Kirche, im Klartext: weniger Macht für Rom.
      Nachteil: Zweifel über gesundheitliche Belastbarkeit nach Herzinfarkt.

CLÁUDIO HUMMES (70), Brasilianer, Sohn deutscher Eltern, galt zunächst als
      progressiver Priester, der gegen das einstige Militärregime protestierte und
      Streiks unterstützte. Gilt weiterhin sozialpolitisch als fortschrittlich.
      Drohte aber unlängst auch Priestern, die für Präservative zum Schutz gegen Aids
      plädierten. Die Mischung aus sozialem Engagement plus theologisch konservativer
      Ausrichtung macht ihn zum interessanten Kandidaten.

NICOLÁS DE JESÚS LÓPEZ RODRÍGUEZ (68), Dominikanische Republik, wird ebenfalls
      sozialpolitisch als fortschrittlich, theologisch aber als konservativ
      beurteilt. Als Bischof kritisiert er Regierung und Militärs, vor allem auch die
      Korruption im Land. Auf der lateinamerikanischen Bischofskonferenz verurteilte
      er künstliche Empfängnisverhütung, Sterilisierung und Abtreibung.

CARLO MARIA MARTINI (78), Italiener, Ex-Erzbischof von Mailand, wurde mehr als
      20 Jahre als großer Favorit der italienischen Reformkräfte gehandelt. Der
      Jesuit bezog in nahezu allen heißen Themen Gegenposition zu den Konservativen:
      Vom Thema Dezentralisierung der Kirche über Sexualität bis zur Frage der
      Stärkung der Laien und der Frauen in der Kirche. Nachteil: Schon zu lange als
      möglicher Nachfolger im Gespräch.

GIOVANNI BATTISTA RE (71), Italiener, nach vielen Jahren im Staatssekretariat,
      der «Regierung» des Vatikans, zählt er zu den erfahrensten Kurienkardinälen.
      Theologisch eher als moderat eingestuft, signalisiert er dennoch den Wunsch
      nach kirchlicher Dezentralisierung. Nachteil: Zu sehr «Mann des Systems».

NOBERTO RIVERA CARRERA (62), Mexikaner, unbedingter Kämpfer für soziale
      Gerechtigkeit, scharfer Kritiker von Korruption und Globalisierung. In
      Kirchenfragen jedoch streng konservativ. Entscheidender Nachteil: zu jung, da
      viele Kardinäle nach der über 26-jährigen Amtszeit von Johannes Paul II. eher
      ein kurzes Pontifikat wünschen.
    • xurek moje zdanie 11.04.05, 18:33
      Podobnie jak Anita wiele bym dala za to, by papiezem zostal Nigeryjczyk. Bardzo
      interesujace bylo by zobaczyc reakcje „bialych katolikow“ na „ucielesnienie ich
      wiary w rownosc wszystkich bliznich“ :).

Nie sadze jednak, by kosciol zaryzykowal taki krok a tym samym „odplyw bialych
      wiernych“. Ale moze ktos z poludniowej Ameryki? Z jednej strony kardynalowie
      reprezentujacy „trzeci kolorowy swiat“, czyli lekka wzmianka o „rownosci
      bliznich“, z drugiej strony sa oni biali, wiec nie kluja w oczy :).

Xurek
      • ani-ta Re: moje zdanie 11.04.05, 18:44
        pewnie asekurancko pojda na kompromis;)
        szkoda, bo nie wiadomo kiedy TAKA szansa na reforme wiernych w KK sie znowu trafi.
        • don2 Re: moje zdanie 11.04.05, 18:47
          Prowadzenie do zdumienia i wscieklosci,nie jest szansa na reforme :))))))
          • xurek Re: moje zdanie 11.04.05, 18:57
            mnie nie chodzilo o reforme, tylko o "zobaczenie tego zdumienia" :)))). Ale
            wierze w instynkt samozachowawczy KK i dlatego nie uwazam, ze Arinze ma
            jakakolwiek szanse :))

Xurek
            • don2 Re: moje zdanie 11.04.05, 19:05
              Mimo ,ze nigdy nic nie wiadomo,to nie zapominajmy ,ze swiat wiernych,zostal
              zauroczony glaskaniem po glowkach malych afrykanczykow ,azjatow i latynosow.
              jednak uwazam ,ze nie nalezy mylic fotosafari z polowaniem. Ale kto
              wie,najwiekszej niespodzianki ,jeszcze nie przezylismy ,poki zyjemy.
              • don2 Re: moje zdanie 11.04.05, 19:09
                mnie jako chrzescijance jest absolutnie wszystko jedno - ktory i jaki bedzie
                mial kolor skory :) bo wierze, ze zlego wyboru nie dokonaja.

jaki by ten wybor nie byl,zawsze dla czesci bedzie zlym,nie kazdy jest taki
                liberalny jak Ty.
                • ani-ta Re: moje zdanie 11.04.05, 19:14
                  to nie liberalizm
                  to sie inaczej nazywa:)
              • ertes Re: moje zdanie 11.04.05, 19:09
                Najwiecej wiernych przybylo w Afryce.
                Jesli beda chcieli podtrzymac ten trend przy jednoczesnie wybitnie spadkowym w
                EU zachodniej to powinni wybrac Nigeryjczyka.
          • ani-ta Re: moje zdanie 11.04.05, 19:00
            don,
            ty wiesz i ja wiem - polskiemu katolikowi kosciolkowemu dluuuugo NIKT nie
            zasTapi Jana Pawla II. kazdy Papiez bedzie porownywany z Nim. moim zdaniem - im
            mniej punktow zaczepienia - tym lepiej. trzeba reformowac partie mocherowych
            beretow, a wiesz dobrze, ze dobrym slowem czy nakazem z ambony (oby taki byl! bo
            i tu "berety" bywaja) zbyt wiele sie nie zdziala:)
            moim zdaniem - terapia szokowa!
            i bede bronic tego zdania do upadlego... badz do wyboru Nastepcy - w zaleznosci,
            kiedy sil mi braknie.
            mnie jako chrzescijance jest absolutnie wszystko jedno - ktory i jaki bedzie
            mial kolor skory :) bo wierze, ze zlego wyboru nie dokonaja.
    • ertes Re: NASTEPCA 11.04.05, 18:52
      Reformator juz byl i zyl 33 dni bo za duzo chcial reformowac.
      114 ze 117 glosujacych mianowani przez jp2.
      O reformie mozecie zapomniec.
      • ani-ta Re: NASTEPCA 11.04.05, 19:02
        czytaj ze zrozumieniem.
        nikt tu nie oczekuje reformy KK...
        • aka10 Re: NASTEPCA 11.04.05, 19:13
          Nigeryjczyk,wg.informacji "insider".Pozdrawiam.
          • ertes Re: NASTEPCA 11.04.05, 19:15
            Nostradamus?
          • don2 Re: NASTEPCA 11.04.05, 19:24
            Aka ,ma najlepsze rozeznanie,pisze z kraju w ktorym jak by mogli to by
            postawili Nigeryjczyka.kraju w ktorym na caly moj region jest jeden katolicki
            ksiadz i do tego Hindus.Szwedzi gdyby mogli to na prezydenta USA ,tez by
            wybrali Murzyna-tylko u siebie sa super rasistami.
            • aka10 Re: NASTEPCA 11.04.05, 19:27
              Don? Tylko jednego tam masz i do tego Hindusa? Moze Ci tam kogos poslac?
              • don2 Re: NASTEPCA 11.04.05, 19:42
                Aka mnie to wszystko jedno,ja chodze czesto do Filadelfiakyrka,tam jest
                sklep z artykulami sanitarnymi.Wiecej odwiedza sklep ,jak ten kosciol :))))
                • aka10 Re: NASTEPCA 11.04.05, 19:45
                  Prawde mowiac,najuczciwszy,ktorego znalam,zmarl w styczniu.Teraz,to sama nie
                  wiem,kogo bym Ci mogla zaoferowac;-)
                • don2 Re: NASTEPCA 11.04.05, 19:46
                  Ok, moje typy: czarny, pepik i szkop :)) A moze wszystkich trzech- papieski
                  triumwirat, jeden papiez w trzech osobach...

CJ ,moje typy: Star2 w pierwszej gonitwie,Luna w drugiej.stawiam na miejsce po
                  100 koron (niedzielne gonitwy )
                  • aka10 Re: NASTEPCA 11.04.05, 19:49
                    A pewny jestes tych koni?Bo ja tez mam stawiac...
                  • wkrasnicki Re: NASTEPCA 12.04.05, 17:41
                    No przecież JP II był egzotą- wsio zabyli czy jak- gdzie problem?
                    A kto komu zakaże obstawiać jak Donowi, jego typy- jego przegrana.
                    Swoją drogą jeśli to triple to faktycznie gdzie trzeci koń?
            • ani-ta Re: NASTEPCA 11.04.05, 19:29
              no... fajnie bys mial:)
    • chris-joe Re: NASTEPCA 11.04.05, 19:21
      Mnie troche smiesza te medialne zgadywanki, bo ktokolwiek przedstawia swoje typy
      zaznacza jednoczesnie, ze przedkonklawowe domysly nigdy niemal sie nie sprawdzily:)

Ja bym glosowal na Daneelsa z Belgii, za zadne skarby na te malpe Carrera z
      Meksyku, ni na Brazylijczyka Hummesa.
      O Czechu nie slyszalem (moje zrodlo: Time), ale mysle ze Polacy pepika by nie
      strawili i szlag by ich trafil z zazdrosci. Glosuje wiec na Pepika :)

"Zrodla dobrze poinformowane" utrzymuja, ze papiezem zostanie starzec, coby
      pontyfikat byl krotki i dal sznse KK na wykrystalizowanie sie polityki na
      przyszlosc.
      Pewnie Wlocha wybiora.
      • ertes Re: NASTEPCA 11.04.05, 19:27
        Co by bylo gdyby papiezem zostal Ratzinger?
        • chris-joe Re: NASTEPCA 11.04.05, 19:36
          wiem... tez o tym z luboscia myslalem:)) Szkop na stolcu papieskim... Gdyby
          jeszcze na pielgrzymce do PL po niemiecku szwargotal :)))

Ok, moje typy: czarny, pepik i szkop :)) A moze wszystkich trzech- papieski
          triumwirat, jeden papiez w trzech osobach...
          • kan_z_oz Re: NASTEPCA 12.04.05, 12:13
            Nastepca bedzie kontynuowal i rozwijal to co zostalo zapoczatkowane przez
            Papieza. Nastapily zmiany i te nie moga byc cofniete bez wzgledu na to kto
            zostanie wybrany i jakie tocza sie 'gierki poza kulisami'Watykanu.
            Myle, ze jestesmy na etapie ogromnych zmian. Nie spodziewalabym sie zbyt wiele
            od KK. Nie oni beda te zmiany powodowac.

Kan
            • don2 Re: NASTEPCA 12.04.05, 14:09
              Kobieto znowu majaczysz? O czym ty piszesz? Co za zlepek bzdur:

Myle, ze jestesmy na etapie ogromnych zmian. Nie spodziewalabym sie zbyt wiele
              > od KK. Nie oni beda te zmiany powodowac.

:)))))))))))))))))))))))))) zawiadamiam Cie ,ze tematem ,jest nastepca JP2
              Glowy KK.I ewentualne miany w KK ,a kto ma "te zmiany " przeprowadzac
              Marsjanie w Golf Clubie ? No to nastepny czlonek frakcji lalkotosiek sie
              ujawnil.
              • don2 Re: NASTEPCA 12.04.05, 14:12
                O rany Julek,bo padne ze smiechu Kan napisala: jakie tocza sie 'gierki poza
                kulisami'Watykanu.
                O co tu chodzi? konia z rzedem temu ,kto mi wyjasni.
          • wkrasnicki Re: NASTEPCA 12.04.05, 18:03
            chris-joe napisał:

> wiem... tez o tym z luboscia myslalem:)) Szkop na stolcu papieskim... Gdyby jeszcze na pielgrzymce
            do PL po niemiecku szwargotal :)))

> Ok, moje typy: czarny, pepik i szkop :)) A moze wszystkich trzech- papieski triumwirat, jeden papiez
            w trzech osobach...

No a gdyby tak wybrano geja, pewnie poczułbyś się cokolwiek nieswojo, odlotowy koleś z tego samego
            podwórka, a tu taka ściema.
            • don2 Re: NASTEPCA 12.04.05, 18:39
              CJ,uwaza ,ze byloby smiesznie gdyby nastepca JP2.w czasie pielgrzymki w
              PL ,szwargotal po szwabsku. Obawiam sie ,ze vatykanskie biuro podrozy,mocno
              zmniejszy swoja dzialalnosc,wywali czesc personelu (Polacy :) ) Nie wiemy czy
              Nastepca ,tez bedzie obciazony mania podrozy bezwizowych.odbil sobie
              O.Swiety,lata gdy nawet do Czech musial miec dokument, nie mowiac o podrozy na
              inne kontynenty.Pozostaje to w ludzkiej swiadomosci.A juz do PL pielgrzymowac?
              Nastepca ,bedzie mial swoj wlasny kraj do obsluzenie,swoje wlasne Wadowice i
              kremowki.
              • ertes Re: NASTEPCA 12.04.05, 18:42
                Murzyn bylby najlepszym sprawdzianem niedawno tu dyskutowanej polskiej tolerancji.
                • don2 Re: NASTEPCA 12.04.05, 18:49
                  Ertes,polska tolerancja jest oczywiscie poza dyskusja. :))
                  • wkrasnicki Re: NASTEPCA 12.04.05, 18:55
                    don2 napisał:

• maria421 Re: NASTEPCA 12.04.05, 19:03
                      Widzialam kiedys film z Gregory Peckiem w roli kardynala. Zeby takiego na
                      papieza wybrali...
                      Medialny, przystojny, elegancki, konkurancja dla Jamesa Bonda. Podbilby serce
                      wszystkich pan, nie tylko tych w mohairowych beretach...
                      • wkrasnicki Re: NASTEPCA 12.04.05, 19:57
                        maria421 napisała:

> Widzialam kiedys film z Gregory Peckiem w roli kardynala. Zeby takiego na
                        > papieza wybrali...
                        > Medialny, przystojny, elegancki, konkurancja dla Jamesa Bonda. Podbilby serce
                        > wszystkich pan, nie tylko tych w mohairowych beretach...

Mario przecież jako żywo ojca Rydzyka opisałaś, myślisz że już gotowy? ;-)

Jest taki Niemiaszek w Polsce, który gra w jakimś serialu. Aktor jak aktor widywano gorszych, choć
                        raczej niewielu. Nazywa się Moeller, czy jakoś podobnie i cieszy się dużą popularnością. Skasował też
                        troszkę polskich miedziaków za udział w reklamach.
                        Jest niezwykle sympatyczny i to okazuje się wystarcza, żeby mu w paszport nie zaglądać.
                        • maria421 Re: NASTEPCA 13.04.05, 07:30
                          wkrasnicki napisał:

> maria421 napisała:
                          >
                          > > Widzialam kiedys film z Gregory Peckiem w roli kardynala. Zeby takiego na
                          >
                          > > papieza wybrali...
                          > > Medialny, przystojny, elegancki, konkurancja dla Jamesa Bonda. Podbilby s
                          > erce
                          > > wszystkich pan, nie tylko tych w mohairowych beretach...
                          > _____________________________________
                          >
                          > Mario przecież jako żywo ojca Rydzyka opisałaś, myślisz że już gotowy? ;-)

Przepraszam, czy mowimy o tym samym O.Rydzyku , Dyrektorze Radia Maryja, o tym
                          posledniej statury , z nalana twarza, malymi oczkami wygrzywionymi i w
                          cierpietniczo-usmiechnietym grymasie ustami?
                          • wkrasnicki Re: NASTEPCA 13.04.05, 07:49
                            maria421 napisała:

Przepraszam, czy mowimy o tym samym O.Rydzyku , Dyrektorze Radia Maryja, o tym posledniej
                            statury , z nalana twarza, malymi oczkami wygrzywionymi i w cierpietniczo-usmiechnietym grymasie
                            ustami?

Nie patrz na urodę złudną i ulotną- patrzaj w serce szczerozłote. ;-)
                            • maria421 Re: NASTEPCA 13.04.05, 09:28
                              wkrasnicki napisał:

> Nie patrz na urodę złudną i ulotną- patrzaj w serce szczerozłote. ;-)

Podobno oczy sa zwierciadlem duszy.
                              Taki np. Uncle Duck to mial w oczach $$$.
                              Po dewaluacji $ niektorym w ich zwierciadle duszy odbija sie symbol €.
                              • jutka1 Re: NASTEPCA 13.04.05, 10:07
                                Rzeklas, Mario! :-)

J.
                  • ertes Re: NASTEPCA 12.04.05, 19:10
                    Alez oczywiscie Donie.
                    Najbardziej tolerancyjny narod i jakzesz bardzo trzymajacy sie nauk kosciola.
                    • wkrasnicki Re: NASTEPCA 12.04.05, 19:37
                      ertes napisał:

Najbardziej tolerancyjny narod i jakzesz bardzo trzymajacy sie nauk kosciola.

Doceniając ironię, chciałem zwrócić uwagę na pewien cud (bo jakże to inaczej nazwać?), że ta tolerancja
                      zmienia się radykalnie po minięciu granicy.
                      Może istotnie należy znieść te wizy, dla odnowy moralnej chociażby?

• ertes Re: NASTEPCA 12.04.05, 19:41
                        Ktorej granicy?
                        • wkrasnicki Re: NASTEPCA 12.04.05, 19:44
                          ertes napisał:

> Ktorej granicy?
                          • ertes Re: NASTEPCA 12.04.05, 19:47
                            Popelniasz blad w zalozeniu MY i WY kiedy dla mnie jest tylko MY wiec granice
                            nie maja znaczenia.
                            • wkrasnicki Re: NASTEPCA 12.04.05, 19:49
                              Och, Ertes, jeśli to była samokrytyka to oczyma wyobraźni ujrzyj mnie na kolanach.
                              • ertes Re: NASTEPCA 12.04.05, 19:53
                                Wybaczam Ci.
                                • wkrasnicki Re: NASTEPCA 12.04.05, 19:58
                                  ertes napisał:

> Wybaczam Ci.

Zawsze wierzyłem w Twoją wielkoduszność.
            • chris-joe Re: NASTEPCA 12.04.05, 21:07
              tez bylaby mi nowosc! a to raz geja wybierano?
              • wkrasnicki Re: NASTEPCA 12.04.05, 21:46
                chris-joe napisał:

> tez bylaby mi nowosc! a to raz geja wybierano?
                ________

No to czego się czepiasz, kolegom chcesz bruździć? Jak ma być dobrze skoro we własnym gronie macie
                niesnaski.
                • chris-joe Re: NASTEPCA 13.04.05, 11:18
                  bo my jestesmy strrraszne zazdrosnice- ja tez chcialbym choc raz byc papiezem:)
                  • don2 Re: NASTEPCA 13.04.05, 11:22
                    zawsze jest sie tylko "choc raz " Papiezem :)))) Osobiscie nie chcialbym byc
                    Papiezem,te modlitwy o swicie by mnie dobily.jak mozna wstawac tak wczesnie!!
                    • chris-joe Re: NASTEPCA 13.04.05, 11:27
                      byl taki jeden, co raz odsprzedal stolec, po czym znow sie nan wdrapal. Powaga,
                      sam o nim czytalem.
                      • don2 Re: NASTEPCA 13.04.05, 11:29
                        nie te czasy-to se ne vrati :))
                        • chris-joe Re: NASTEPCA 13.04.05, 11:37
                          poza tym ja i tak zrywam sie o swicie, by wdziac mundur; jako papiez zrywalbym
                          sie rano, by zalozyc sukienke.
                          Wybor iscie gejowski: boze, co ja mam dzis na siebie wlozyc- sukienke, czy
                          mundur:)))
                          • don2 Re: NASTEPCA 13.04.05, 11:43
                            taka czarna z lekka dopasowana sukienka i fioletowe wypustki,do tego
                            odpowiednia apaszka i zabotowe koronki wylaniajace sie z szerokich rekawow
                            sukienki.dyskretny lancuszek z bialego zlota a na nim piekny krzyz bogato
                            zdobiony w kilka brylancikow po 3,8 carata kazdy -cudo ! o butach nie wspomne
                            • chris-joe Re: NASTEPCA 13.04.05, 11:47
                              stop now, don! Apetyt mi robisz!
                              Musze sobie odswierzyc "Roma" Felliniego:)
    • sabba Re: NASTEPCA 12.04.05, 19:49
      nastepca zastepca przestepca
      niedluo zostanie zaspokojona wasza ciekawosc i bedzie okazja do nowego watku
      czyli jak to teraz bedzie z nowym papiezem
      • ertes Re: NASTEPCA 12.04.05, 20:07
        Nie moge sie doczekac.
        Czy to zle?
        • wkrasnicki Re: NASTEPCA 12.04.05, 20:12
          ertes napisał:

> Nie moge sie doczekac.
          > Czy to zle?

Ależ skąd- ciekawość pierwszym krokiem do... jej zaspokojenia.
        • sabba Re: NASTEPCA 12.04.05, 20:14
          ze sie ni mozesz doczekac? Nie, to nie zle, nic nie jest zle w tej dyskusji
          chyba. Tylko takie niekonkretne, dla mnie przynajmniej...bo jaka droga KK dalej
          pojdzie nie przekonamy sie w dniu wyborow ale dopiero po kilku miesiacach rzadow
          nowego Papieza
          • ertes Re: NASTEPCA 12.04.05, 20:15
            Jaka droga pojdzie to chyba wiemy bo jak nia nie pojdzie to bedzie znowu nowe
            konklawe jak poprzednio po 33 dniach bo chcial isc nie tak jak chciano zeby szedl.
            • sabba Re: NASTEPCA 12.04.05, 20:18
              nic nie wiadomo na pewno:)
              a wlasnie mowi sie nowe konklawe czy nowa konklawa?
              • ertes Re: NASTEPCA 12.04.05, 20:42
                Rodzaj nijaki, nieodmienny a wiec konklawe.
              • don2 Re: NASTEPCA 12.04.05, 20:44
                mowi sie konklawe-con clave ,z kluczem.czyli zebranie niejawne. niemiaszek to
                pewnie Staffan Muller czy jak o ktorego pytal Krasnicki. serial TV,bodajze M
                jak milosc
                • don2 Re: NASTEPCA 12.04.05, 20:54
                  NASTEPCA
                  wkrasnicki 12.04.2005 18:55 + odpowiedz

don2 napisał:

Krasnicki,jak ty sobie wyobrazasz mam cos interesujacego do powiedzenia o
                  polskiej tolerancji ? A jestes pewien ,ze chcialbys takiej dyskusji ? I o
                  jakich priorytetach piszesz ?
                  • wkrasnicki Re: NASTEPCA 12.04.05, 21:50
                    don2 napisał:

> Krasnicki,jak ty sobie wyobrazasz mam cos interesujacego do powiedzenia o polskiej tolerancji ?
                    A jestes pewien ,ze chcialbys takiej dyskusji ? I o jakich priorytetach piszesz ?

No wiesz Don, zwykle jak stawiam znak zapytania to właśnie pytam.
                    Cóż takiego ukrywasz w swoim nieskończonym miłosierdziu, by mnie nie zranić? Pofolguj sobie,
                    obiecuję się nie rozbeczeć.
                    PS. Uczciwie móuwiąc sądzę raczej, że masz coś do powiedzenia o nietolerancji, ale i o tolerancji
                    chętnie poczytam.
                    • don2 Re: NASTEPCA 12.04.05, 22:00
                      Rozumiem,ale o tolerancji to pisac nie musze.ja jestem uosobieniem tolerancji
                      w jej najwyzszej formie .kazdy to wie :)))))). Nie znaczy to ,ze przemawia tu
                      moja nieskromnosc.... To fakt.
            • wkrasnicki Re: NASTEPCA 12.04.05, 20:32
              ertes napisał:

> Jaka droga pojdzie to chyba wiemy bo jak nia nie pojdzie to bedzie znowu nowe
              > konklawe jak poprzednio po 33 dniach bo chcial isc nie tak jak chciano zeby szedl.

Czyli konkretnie jaką, bo naprawdę wiedza mojaa w temacie tym nikła? Tak po to żebyśmy tylko przy
              ogólnikach nie pozostali.
              Fajne określenie- chciano, zapytam więc- kto chciano?
        • i.p.freely Re: Kogo by nie wybrali 12.04.05, 20:38
          bez pompy sie nie obejdzie!!! Dziwne, ale jak na organizacje zagorzale
          przeciwna gejom okazuja iscie gejowski kunszt w organizowaniu kolorowych
          jarmarkow; te stroje, czapeczki, zlote pierscienie, zlote lancuchy i
          wszystko .... color coordinated, he he he. Tylko w czasie obchodow Mardi Gras
          cos takiego sie widuje.
          • ertes Re: Kogo by nie wybrali 12.04.05, 20:41
            W czasie Mardi Gras to mnie sie wydawalo ze sie widuje glownie koraliki i cycki.
            • i.p.freely Re: Kogo by nie wybrali 12.04.05, 20:52
              Tu nie o cycki jeno o koloryt widowiska chodzi. Tyle purpury, bieli, czerni,
              czerwieni, zlota nigdzie indziej nie zobaczysz. Moze tylko na cyganskim weslu.
              • chris-joe Re: Kogo by nie wybrali 12.04.05, 21:16
                Dlatego wlasnie nie lubia parad gejowskich. Konkurencja: i tu i tam
                poprzebierani geje:)
            • don2 Re: Kogo by nie wybrali 12.04.05, 21:19
              W Mardi Gras-to sobie mozecie najwyzej buzie zapchac paczkami w Polsce.I paczki
              sa dalej do dostania tradycyjne.Mniam mniam.
    • ozpol Re: NASTEPCA - bedzie Bialy 13.04.05, 15:59
      bo raz ze inne "kolory" nie maja jeszcze odpowiedniej ilosci do glosowania
      po drugie - Rzym to konserwa i nie sadze ze sie odwaza na taki wybor
      po trzecie - wg Nostradamusa jesli wybiora "czarnego" to moze to byc ostatni
      Papiez a tego chyba niechca
      ale jako nigdy nie bylem dobry w typowaniu sadze ze bedzie odwrotnie i wybiora
      kogos z latynosow bo to posrodu kolorow skory
      • ertes Re: NASTEPCA - bedzie Bialy 13.04.05, 16:16
        Zatanczymy z cj-ejem oberasa albo inna polke:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2651839.html

:))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka