morsa 26.07.05, 00:01 Baby i potrafia! www.awc-hq.org/lovelace/1997.htm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ertes Re: Kobiety i komputer 26.07.05, 00:04 Tylko zeby znowu sie nie okazalo jak z ta polska olympijka ze tak naprawde to byl facet ;) Odpowiedz Link
basia553 Re: Kobiety i komputer 26.07.05, 09:47 nie przeczytalam, bo jezyk dla mnie obcy. ale sobie pomyslalam, ze niby dlaczego musialabym sie znac na compie? möj byly TZ, a obecnie Bardzo Dobry Przyjaciel mial mi stale za zle, ze jak cos mi instalowal, poprawial, zmazywal itepe, to ja nie siedzialam obok i nie uczylam sie. A ja wychodze z zalozenia, ze skoro on poswiecil kupe forsy i czasu na studiowanie tego, to niech juz bedzie tym Jedynym Specjalistom, ktörym ja sie wysluguje. Czy ja naprawde musze sie na wszystkim znac i to tylko po to aby udowodnic, ze baby tez mogom? Ja mysle, ze "mogom, ale nie chcom". Przepraszam jesli nie na temat, ale jak wspomnialam - tekstu nie czytalam. Odpowiedz Link
ertes Re: Kobiety i aparat fotograficzny 26.07.05, 22:40 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33211,2837932.html Znaczy babeczki sie nie znaja ale lubia pstrykac ;) Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Kobiety i aparat fotograficzny 26.07.05, 23:00 A ja mam minolte wiec..? Dziekuje Ertesie za zyczenia:) Odpowiedz Link
ertes Re: Kobiety i aparat fotograficzny 26.07.05, 23:07 Ja mam Nikona wiec niby tez nie ;) Odpowiedz Link
sabba czy tu watek dla 26.07.05, 23:11 chwalacych sie aparatami? Ja mam sony:) i tez pstrykam tylko na archiwizowanie mi jakos czasu brakuje...( Odpowiedz Link
a.polonia Re: czy tu watek dla 26.07.05, 23:32 no to ja mam canon'a, a nawet dwa! ;-))) i ostatnio nie udalo mi sie wyslac zdjec do wywolania, no co, nie znam sie ;-) Odpowiedz Link
ertes Re: czy tu watek dla 26.07.05, 23:42 A widzisz, gdybys miala Kodaka to nie mialabys problemu. Odpowiedz Link
jutka1 Re: czy tu watek dla 26.07.05, 23:46 NB, jak kupilam akumulatorki do Canona, problemy zniknely Odpowiedz Link
a.polonia Re: czy tu watek dla 26.07.05, 23:56 Ertes, tu sie nie rozchodzi o marke aparatu, tylko o serwisy internetowe przyjmujace fotki do wywolania oraz moje niezrozumienie tematu ;-) Laduje mi sie 10 fotek, laduje, laduje, mija pol godziny, zaladowane, tylko za cholere nie wiem gdzie sa ;-)))) Odpowiedz Link
ertes Re: czy tu watek dla 27.07.05, 00:15 Ja ostatnio proboalem uzyc jakiegos ale chcieli zeby im wrzucac kazda fotke oddzielnie. Pojechalem wiec sam do sklepu. Odpowiedz Link
jutka1 Re: czy tu watek dla 26.07.05, 23:56 Najwyrazniej, bo na hamerykanskich bateriach funkcjonowal bez zarzutu. Czy jest mozliwe, ze jakies normy inne sa jesli chodzi o baterie? Odpowiedz Link
triskell Re: czy tu watek dla 27.07.05, 00:08 jutka1 napisała: > Najwyrazniej, bo na hamerykanskich bateriach funkcjonowal bez zarzutu. > Czy jest mozliwe, ze jakies normy inne sa jesli chodzi o baterie? Nie wiem, jakiego masz Canona, ale mój był na 2 baterie litowe. Trzeba je było zmieniać co ok. rok, czasem niecały rok, w zależności od intensywności robienia zdjęć. Nigdy nie kupiłam akumulatorka, choć mi polecano. Za duży wydatek tak na jeden raz. A teraz już tego aparatu raczej nie używam, więc problem zniknął. Odpowiedz Link
jutka1 Re: czy tu watek dla 27.07.05, 00:24 Powershot A95 Mogl na normalnych bateriach AA funkcjonowac od razu po kupnie (w USA) i miesiac tam dzialal bez zarzutu. Potem w PL zmienilam baterie i klops, starczalo ich na 5 zdjec. Kupilam innej marki, to samo. Jeszcze innej - to samo. Z akumulatorkami dziala jak dawniej Odpowiedz Link
triskell Re: czy tu watek dla 27.07.05, 00:28 Aaaa, to zupełnie inny, niż mój Canon. Jeśli chodzi o baterie AA, to ja akumulatorków używam do wszystkiego, do czego potrzebuję takich baterii - od mojego obecnego aparatu (zużywa 4 baterie na kilka dni ta bestia!), poprzez discmana, po szczoteczkę do zębów. Nie mogę więc porównać parametrów polskich AA z amerykańskimi. Akumulatorki te same sprawdzają się równie dobrze w obu krajach, oczywiście z inną ładowarką. :-) Odpowiedz Link
ertes Re: czy tu watek dla 27.07.05, 00:35 Szczerze mowiac to ja tego nie rozumiem bo niechce mi sie wierzyc zeby w Polsce same lewe baterie byly. Odpowiedz Link
triskell Re: czy tu watek dla 27.07.05, 00:04 No to ja się dołączę: mam Fuji FinePix S602. Wcześniej miałam (właściwie nadal mam) nie-cyfrowego Canona EOSa (a jeszcze wcześniej Praktikę, a jeszcze wcześniej Zorkę ;-P). I wydawało mi się, że nie ma jak taki aparat na film, że do cyfrówki się nie zniżę. Cyfrowego mieć nie planowałam, ale zupełnie niespodziewanie dostałam w prezencie przed wyjazdem do Stanów. I po prawie dwóch latach używania go mogę z całą mocą stwierdzić, że mogę na tym aparacie zrobić wszystko to, co na poprzednim i _znacznie_ więcej. Moją ulubioną zabawką jest funkcja supermakro, pozwalająca robić zdjęcia z odległości 1 cm (przykłady na pg.photos.yahoo.com/ph/triskell_strix/my_photos folder z kropelkami na czerwonym tle). Ciągle jeszcze nie mam filtra polaryzacyjnego i porządnego (=dużego) statywu. Ja wiem, to tylko kilkadziesiąt dolarów, ale czasem i tyle trudno znaleźć. Na razie to tylko pokazuję mężowi konkretne zdjęcia, które lepiej wyglądałyby z filtrem polaryzacyjnym, i tłumaczę, dlaczego ów filtr _musimy_ mieć ;-P. W dalszych planach także obiektyw "fish eye". Sorry jeśli przynudzam, ale trafiliście w bardzo "mój" temat :-). Odpowiedz Link
ertes Re: czy tu watek dla 27.07.05, 00:14 > Ciągle jeszcze nie mam filtra polaryzacyjnego i porządnego (=dużego) statywu. J > a > wiem, to tylko kilkadziesiąt dolarów Raczej kilkaset jesli w polaczeniu ze slowem "porzadny". Polar tez w granicach 50 na lens 55mm. Odpowiedz Link
triskell Re: czy tu watek dla 27.07.05, 00:20 ertes napisał: > Raczej kilkaset jesli w polaczeniu ze slowem "porzadny". > Polar tez w granicach 50 na lens 55mm. Przez porządny rozumiem po prostu duży (bo ja mam tylko taki malutki, tzw. tabletop). Chodziło mi o coś takiego: cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=7532565689&category=29994&rd=1 Odpowiedz Link
ertes Re: czy tu watek dla 27.07.05, 00:26 Ja mam statyw ktorego chetnie sie pozbede. Nic specjalnego ale zawsze aparat utrzyma. Odpowiedz Link
triskell Re: czy tu watek dla 27.07.05, 00:31 Tylko że jak już kupię ten zestaw filtrów, do którego podałam link (a naprawdę mam nadzieję kupić go w ciągu miesiąca, góra dwóch), to statyw tam też jest. Ale poszukam, czy nie znajde gdzieś oferty z filtrami i obiektywowymi nakładkami ale bez statywu. Jeśli znajdę, to może się do Ciebie zgłoszę :-). Odpowiedz Link
a.polonia Re: czy tu watek dla 27.07.05, 00:35 Triskell, ja sie kiedys zarzekalam, ze cyfrowka nie dla mnie, a teraz moim Canonikiem A85 strzelam fotki, az milo ;-) Ale i tak teskno mi za moim Eos'em, on taki smutny, w pudelku przebywa obecnie :/ Odpowiedz Link
triskell Re: czy tu watek dla 27.07.05, 00:44 a.polonia napisała: > Ale i tak teskno mi za moim Eos'em, on taki smutny, w pudelku przebywa > obecnie :/ Mój w szafce, nagusieńki (tzn. bez pudełka). To może ich jakoś zapoznamy, żeby sobie jakąś grupę wsparcia pt. "Porzucone EOSy" założyli? Odpowiedz Link
ertes Re: czy tu watek dla 27.07.05, 00:37 Jasne. Poki mam nie ma sprawy tyle co koszt wysylki do Sea. Odpowiedz Link
triskell Re: czy tu watek dla 27.07.05, 00:46 ertes napisał: > Jasne. Poki mam nie ma sprawy tyle co koszt wysylki do Sea. Ja w Oly, nie w Sea (co dla kosztu wysyłki nie ma znaczenia, tylko tak dla porządku prostuję :-) ) Odpowiedz Link
triskell Re: czy tu watek dla 27.07.05, 00:52 ertes napisał: > Znaczy sie prawie pod wulkanem :) Do Mount St. Helen's w miarę daleko. Za to ciągle słyszę, że gdyby tak Mount Rainier pewnego pieknego dnia wybuchła (a ma potencjał, choć od dawna uśpiony), to w Olympii mogłoby być niewesoło. Na szczęście mieszkamy na górce. Odpowiedz Link
ertes Re: czy tu watek dla 27.07.05, 00:59 Co ma byc to bedzie. Mnie straszono przed przeprowadzka trzesieniami. Pare razy chata zatrzeszczala, cieplo sie zrobilo i tyle. Bylem kiedys w Oly, moze raczej przejezdzalem wracajac z Olympics. Nie dziwie sie ze wybraliscie sobie na slub taki krajobraz. Jest naprawde ciekawy i niesamowity. Odpowiedz Link
triskell Re: czy tu watek dla 27.07.05, 01:34 ertes napisał: > Bylem kiedys w Oly, moze raczej przejezdzalem wracajac z Olympics. Nie dziwie > sie ze wybraliscie sobie na slub taki krajobraz. Jest naprawde ciekawy i > niesamowity. Ślub był parę godzin stąd, nad oceanem, w Ocean Crest Resort (koło Moclips). Pojechaliśmy tam miesiąc wcześniej razem z kolegą, który nam udzielał ślubu. On i my powałęsaliśmy się tam osobno, a potem okazało się, że dokładnie to samo miejsce rzuciło nam się w oczy jako idealne na ceremonię. :-) Odpowiedz Link
ania_2000 Re: czy tu watek dla 27.07.05, 00:30 Ertesie - sprobuj www.shutterfly.com kiedys z tego korzystalam i bylo ok. Jestem z Porland:P A ty? OC? Odpowiedz Link
ertes Re: czy tu watek dla 27.07.05, 00:34 Tak, mieszkam w OC. Z tego wzgledu ze mam Costco pod nosem to tam oddalem. I nawet calkiem niezle zrobili jak na pocztowkowe zdjecia. W shutterfly mam nawet konto zalozone pare lat temu ale jeszcze nigdy nie korzystalem. Zgodnie z tym co napisali w tym artykule ja jako facet trzymam zdjecia na dysku :) Odpowiedz Link
triskell Re: czy tu watek dla 27.07.05, 00:41 ertes napisał: > Zgodnie z tym co napisali w tym artykule ja jako facet trzymam > zdjecia na dysku :) :-o! Czyżby z tego wynikało, że jestem facetem??? Taka wiadomość na początek dnia, biegnę do łazienki sprawdzić przy lustrze! Ja też zdjęcia mam na dysku, zbackupowane na CD rewritable (zangielszczenie zamierzone :-) ). Jedyny raz, kiedy robiłam odbitki (w Kinko's, drogo) to dla jednej kobiety z mojej grupy tańców, bo ona nie ma komputera a chciała mieć zdjęcia z naszego występu. Będę też na pewno robić jakieś odbitki przed drugą rozmową na zieloną kartę, żeby na owej rozmowie pokazać. Odpowiedz Link
ertes Re: czy tu watek dla 27.07.05, 00:45 Tak napisali, to nie moj pomysl ;) Musisz udowodnic ze masz meza zdjeciami czy co? Odpowiedz Link
triskell Re: czy tu watek dla 27.07.05, 00:48 Mąz jest na wielu zdjęciach na pg.photos.yahoo.com/ph/triskell_strix/my_photos w tym w pierwszym folderze na ślubnych. Odpowiedz Link