Dodaj do ulubionych

Nagrody Nobla

03.10.05, 19:09
Medycyna: dla Australijczykow co niewatpliwie wprawi w dume naszych forumowych
Kangurow :)
Obserwuj wątek
    • don2 Re: Nagrody Nobla 03.10.05, 19:15
      Wlasnie w naszej dziedzinie,bakterie wrzodu zoladka :)))))
      • ertes Re: Nagrody Nobla 03.10.05, 19:26
        Ciekawe ze gdy on odkryl co jest powodem wrzodow to malo nie zostal zlinczowany
        przez innych lekarzy i naukowcow. Dopiero po latach poszli po rozum do glowy i
        teraz leczenie wrzodow jestlatwe i szybkie.
        • swiatlo Re: Nagrody Nobla 03.10.05, 22:04
          ertes napisał:

> teraz leczenie wrzodow jestlatwe i szybkie.

Chciałoby się powiedzieć szybkie, łatwe i przyjemne, gdyby tylko nie ta rura od
          odkurzacza którą to się wsadza do brzucha przez gardło (dobrze że nie przez
          odbyt), aby tą cholerną bakterię zidentyfikować.
          • ertes Re: Nagrody Nobla 03.10.05, 22:05
            Rura to chyba z innych powodow gdyz z tego co wiem helicobakter we krwi sie wykrywa.
            • swiatlo Re: Nagrody Nobla 03.10.05, 22:09
              ertes napisał:

> Rura to chyba z innych powodow gdyz z tego co wiem helicobakter we krwi sie
              > wykrywa.

U mnie 8 lat temu to było przez rurę. Teraz to rzeczywiście przez krew.
    • swiatlo Helicobacter Pylori na pohybel! 03.10.05, 21:49
      Ja jestem osobiście tym dwóm panom wdzięczny, bo to właśnie dzięki nim mój
      żołądek funkcjonuje normalnie.
      • drapieznik Re: Helicobacter Pylori na pohybel! 03.10.05, 23:49
        czy po takiej kuracji jest mozliwosc nawrotow i moz wiesz co je powoduje?
        • swiatlo Re: Helicobacter Pylori na pohybel! 04.10.05, 01:19
          drapieznik napisał:

> czy po takiej kuracji jest mozliwosc nawrotow i moz wiesz co je powoduje?

Niestety lekarzem nie jestem, a z mojej amatorskiej wiedzy wiem że te bakterie
          mogą się wrócić. Słyszałem że krople z nasion grapefruta są świetne w
          zwalczaniu tego cholerstwa. Wprawdzie nie sądzę aby były one skuteczne w
          poważnych przypadkach, ale w drobnych przypadkach na pewno nie zaszkodzą.
          • drapieznik Re: Helicobacter Pylori na pohybel! 04.10.05, 02:30
            ale w twoim przypadku juz zadzialalo i to sie liczy! Bede wsuwal nasiona
            grapfruita.
            • swiatlo Re: Helicobacter Pylori na pohybel! 04.10.05, 05:22
              drapieznik napisał:

> ale w twoim przypadku juz zadzialalo i to sie liczy! Bede wsuwal nasiona
              > grapfruita.

Nasion z grapefruita sie nie wsuwa, ale sie pije wyciag z nich. To tak gorzka
              jak jasna cholera ciecz ktora trzeba rozcienczac sokiem, bo inaczej tak gorzka
              ze ci wyzre uklad pokarmowy.
              • jutka1 Re: Helicobacter Pylori na pohybel! 04.10.05, 09:21
                Wyciag z nasion grapefruit'a (tutaj pod nazwa Citrosept, made in Switzerland)
                pije sie z herbata z melissy. Tylko i wylaczanie ta herbata "lamie" gorycz.
      • ani-ta Re: Helicobacter Pylori na pohybel! 04.10.05, 10:10
        i ja tez:)

a choc moja waga wrzodowca byla idealna (dobrze wypasiony wieszak:P)- to jednak
        nigdy juz nie chce zyc o kleiku z siemienia lnianego i wodzie!!!

co do rury swiatlo... to teraz zwykle lekko znieczulaja delikwenta zanim go
        zaruruja, co w dalszym ciagu jest ostatnia rzecza jakiej bym chciala byc poddana:)
    • staua Re: Nagrody Nobla 03.10.05, 23:53
      Wydaje mi sie, ze to calkiem niezly wybor - bo i zrozumiala dla laikow, o Helico i wrzodach kazdy
      chyba slyszal, wiec niezle dla reklamy nagrody, a i dla srodowiska wybor dobry, cos ciekawego i
      znaczacego.
      W zeszlym roku np. byla bardzo ciekawa, za percepcje wechu i receptory, ale nie wiem, czy dla nie-
      biologow i lekarzy tak atrakcyjna.
      No a dwa lata temu, za transporter wody przez blony, to zupelnie chyba niezrozumiala (a dostal
      znajomy profesor, ze tak sie pochwale poza przechwalkowym watkiem, gdzie nie mialam jeszcze czasu
      sie dopisac).
      Ja czekam na Nobla literackiego, bo tutaj sporo jest zawsze kontrowersji.
      • kan_z_oz Re: Nagrody Nobla 04.10.05, 02:26
        Ertes napisal; Medycyna: dla Australijczykow co niewatpliwie wprawi w dume
        naszych forumowych Kangurow :)

Wprawilo mnie w... stan lekiego oszolomienia. Naprawde?
        To w Oz istnieje jeszcze nauka?

Upije sie chyba wieczorem (profilaktycznie), zeby zadne 'robale' nie mialy
        szans sie rozwijac w moim zoladku.

Kan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka