maria421 13.09.06, 16:36 Ksiadz, ktorego dobrze znam zostal ciezko zraniony we wlasnej parafii przez mlodego Turka. Dostal trzy ciosy nozem, jeden w czubek serca, walczy o zycie. www.jurablogs.com/meldungen/2006/09/11/53915/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa553 Re: Straszna wiadomosc 13.09.06, 16:50 chcialabym wiedziec co takiego jest w islamie, ze tylu fanatykow maja. Nie slyszalam, aby jakakolwiek inna wiara byla powodem takich czynow. Odpowiedz Link
ertes Re: Straszna wiadomosc 13.09.06, 16:57 Ewa, polecam jakas ksiazke do historii. Islamowi jeszcze duuuuzo brakuje do chrzescijan w rozrabianiu. Odpowiedz Link
maria421 Re: Straszna wiadomosc 13.09.06, 18:01 ertes napisał: > Ewa, polecam jakas ksiazke do historii. > Islamowi jeszcze duuuuzo brakuje do chrzescijan w rozrabianiu. Ertes, nie wiem z jakich zrodel Ty pobierales nauke historii, ale radze koniecznie zajrzec do innych. > Odpowiedz Link
ertes Re: Straszna wiadomosc 13.09.06, 19:28 Zeby daleko nie szukac to slyszalas moze o czyms takim jak na ten przyklad II Wojna Swiatowa? Czy mnie zdaje ze to chrzescijanie sie napierdalali po calym swiecie mordujac sie wzajemnie tak dokladnie ze ponoc 70 milionow ludzi zniknelo? A moze to byly ufoludki a caly ten holocaust to pewnie muzulmanie wymyslili. Odpowiedz Link
maria421 Re: Straszna wiadomosc 13.09.06, 19:37 Ach, teraz rozumiem! Kolega Ertes dalej pamiecia niz do II wojny swiatowej nie siega. Tyle, ze nie byla to wojna religijna. Odpowiedz Link
ertes Re: Straszna wiadomosc 13.09.06, 19:43 > Ach, teraz rozumiem! Kolega Ertes dalej pamiecia niz do II wojny swiatowej nie > siega. hehe cos chyba ci odpowiedz nie wyszla, ni przypial ni przylatal. I chyba dalej pamiecia nie siegac bo bedzie jeszcze gorzej moja ty "historyczko" hehe > Tyle, ze nie byla to wojna religijna. Ach, to znaczy wszystko jest i bylo cacy. hehe Odpowiedz Link
maria421 Re: Straszna wiadomosc 13.09.06, 19:59 Ertes, czy Ty naprawde nie potrafisz nic wiecej powiedziec kiedy czytasz ze o malo nie zamordowano ksiedza? Czy Twoj slepy antykatolicyzm nie dopuszcza zadnych ludzkich uczuc w stosunku do niewinnej ofiary, tylko dlatego ze jest ksiedzem? Czy nie stac Cie na madrzejszy komentarz niz ten, ktory uzyles? Jezeli obarczasz chrzescijan czy chrzescijanstwo wina za wojny, to -zgodnie z logika- powinienes mowic o wojnach religinych, czyli o wojnach, ktore byly religijnie umotywowane. Nie chcesz chyba Polakow (chrzescijan) obarczac wina za II wojne swiatowa? Odpowiedz Link
ertes Re: Straszna wiadomosc 13.09.06, 20:07 Maria czy ty naprawde nie potrafisz zrozumiec ze ja odpowiadalem na ten post: ewa553 napisała: "chcialabym wiedziec co takiego jest w islamie, ze tylu fanatykow maja. Nie slyszalam, aby jakakolwiek inna wiara byla powodem takich czynow." Czy twoja slepa nienawisc do innych religii nie dopuszcza zadnych innych mysli i nie pozwala ci wyciagac prostych wnioskow jak wlasnie ten do czego ja nawiazalem? > Jezeli obarczasz chrzescijan czy chrzescijanstwo blah blah poniewaz nie potrafilas zrozumiec mojej odpowiedzi wiec reszta tego tekstu jest bez sensu. > do niewinnej ofiary, tylko dlatego ze jest ksiedzem? Nigdzie nie wypowiedzialem sie w zaden negatywny sposob na temat tego ksiedza wiec prosze nie unsynuuj mi jakis uczuc. Mowiac delikatnie jest wysoce niegrzeczne co napisalas. Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Straszna wiadomosc 14.09.06, 14:49 ewa553 napisała: > chcialabym wiedziec co takiego jest w islamie, ze tylu fanatykow maja. Nie > slyszalam, aby jakakolwiek inna wiara byla powodem takich czynow. Moja odpowiedź odnosiła się do wyzej zacytowanego komentarza Ewy, więc przepraszam Cię Mario, jako załozycielkę watku. Natomiast nie widzę nic niestosownego we współodczuwaniu z ofiarami fanatyzmu. Odpowiedz Link
maria421 Re: Straszna wiadomosc 14.09.06, 15:29 fedorczyk4 napisała: . > Moja odpowiedź odnosiła się do wyzej zacytowanego komentarza Ewy, więc > przepraszam Cię Mario, jako załozycielkę watku. Natomiast nie widzę nic > niestosownego we współodczuwaniu z ofiarami fanatyzmu. Chodzilo mi o skrecanie watku w strone historii wojen religijnych, nie o skrecanie na fanatyzm, bo ten watek wlasciwie tez jest o fanatyzmie. Oczywiscie nie ma nic niestosownego we wspolczuwaniu ofiar roznych fanatyzmow jezeli sie rozmawia o fanatyzmach w ogole. Jezeli sie rozmawia o konkretnym przypadku konkretnego fanatyzmu to wspominanie przy okazji wszystkich ofiar wszystkich fanatyzmow relatywizuje ten konkretny przypadek, sprawia ze rozplywa sie on w morzu innych przypadkow. Czesto slyszalam w rozmowach na temat nazizmu stwierdzenia "ale nie mozemy zapominac ze komunizm tez nie byl lepszy". No i co z tego, ze nie byl lepszy? Czy to w jakis sposob zmienia zbrodnie nazizmu? Czesto tez wystepuje tendencja do klasyfikowania fanatyzmow na lepsze i gorsze. Zaloze sie, ze gdyby jakis skin rzucil sie z nozem na imama, to juz by byly glosne protesty, demonstracje antyrasistowskie itd. Kiedy Turek rzuca sie z nozem na ksiedza to pewno jest to jakis odosobniony przypadek niezrownowazonego psychicznie mlodego czlowieka i w ogole nasza wina ze nie potrafilismy go zintegrowac. Odpowiedz Link
maria421 Re: Straszna wiadomosc 14.09.06, 16:44 fedorczyk4 napisała: > A potrafilismy? Dobre pytanie! Uwazam, ze my wszyscy tu piszacy potrafilismy SIE zintegrowac w krajach do ktorych wyemigrowalismy. Ewa i ja w Niemczech, Xurek w Szwajcarii, CJ w Kanadzie, Kan ( i inni) w Australii, Ertes i Swiatlo w USA. Czy nas ktos integrowal? Czy oczekiwalismy, aby nas ktos integrowal? Wiec jezeli my potrafilismy sami, nie oczekujac, ze nas ktos inny zintegruje, to dlaczego inni wymagaja tego od panstwa lub od spoleczenstwa? Odpowiedz Link
jutka1 Re: Straszna wiadomosc 13.09.06, 19:39 Mario, czy ten atak mial podloze religijne? Czy po prostu chuliganstwo? (nie znam niemieckiego) Odpowiedz Link
ewa553 Re: Straszna wiadomosc 13.09.06, 19:48 o to wlasnie chodzi Jutencjo. To byl fanatyk ktory juz raz napadl tego ksiedza weszac w nim Samo Zlo. I dlatego Ertesie jest co innego jak sie chrzescijanie miedzy soba bija (nie wiesz przypadkiem jakie byly proporcje katolikow, ewangielikow, zydow i innych metodystow w czasie II wojny?), a co innego fanatyzm, z ktorym tu mamy do czynienia. Odpowiedz Link
ertes Re: Straszna wiadomosc 13.09.06, 19:53 Nadal namawiam na podrecznik historii. Moze byc tej najnowszej sprzed na przyklad 5-6 lat. Podpowiedz: Jugoslawia. Odpowiedz Link
maria421 Re: Straszna wiadomosc 13.09.06, 20:02 ertes napisał: > Nadal namawiam na podrecznik historii. > Moze byc tej najnowszej sprzed na przyklad 5-6 lat. > > Podpowiedz: Jugoslawia. > Nie wiedzialam ,ze Slobodan Milosevic byl chrzescijaninem.... A porpos, Ertes, to Wy, ateisci tez macie niezle na sumieniu. Podobno ofiar komunizmu jest o wiele milionow wiecej niz ofiar II wojny. No i jak? Czujesz sie odpowiedzialny? Odpowiedz Link
ertes Re: Straszna wiadomosc 13.09.06, 20:12 Wybacz ale na tym poziomie mozesz sobie dyskutowac z republicanem, ghotirem i innymi ich pokroju. Odpowiedz Link
maria421 Re: Straszna wiadomosc 13.09.06, 20:45 ertes napisał: > Wybacz ale na tym poziomie mozesz sobie dyskutowac z republicanem, ghotirem i > innymi ich pokroju. Tym razem dostosowalam poziom do Twojego. Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Straszna wiadomosc 13.09.06, 20:54 Mario, chyba jednak zapomnialas o krucjatach, podboju Ameryki Poludniwej, Nocy Swietego Bartlomieja i pozostalych walkach z heretykami, ze nie wspomne o stosach z czarownicami. Wydaje mi sie ze, jednak chlapnelas. Bardzo wspolczuje niwinnej ofierze fanatyzmu. A wlasciwie, wszystkim ofiarom wszelakich odmian fanatyzmu. Odpowiedz Link
maria421 Re: Straszna wiadomosc 14.09.06, 00:42 fedorczyk4 napisała: > Mario, chyba jednak zapomnialas o krucjatach, podboju Ameryki Poludniwej, Nocy > Swietego Bartlomieja i pozostalych walkach z heretykami, ze nie wspomne o > stosach z czarownicami. Wydaje mi sie ze, jednak chlapnelas. Bardzo wspolczuje > niwinnej ofierze fanatyzmu. A wlasciwie, wszystkim ofiarom wszelakich odmian > fanatyzmu. Fedorczyk, ten watek jest o tym, ze osoba ktora znam , lubie i szanuje nie dla tego ze jest ksiedzem, ale dlatego ze jest wpaniala osoba, ledwo uszla z zyciem. Ten watek nie jest o historii. Ertes znow wyskoczyl jak Filip z konopii z komentarzem ktory w takim watku byl zupelnie nie na miejscu. Mozemy sobie otworzyc nowy watek o historii wojen religijnych, jak chcecie. Ten watek jest jednak o terazniejszosci. Tak samo nie na miejscu wydaje mi sie Twoje podkreslenie z okazji opisanego przeze mnie zajscia, ze bardzo wspolczujesz wszystkim ofiarom wszystkich fanatyzmow, tak jakby w ostatnich czasach w Europie panowal jakis inny fanatyzm niz islamski. Przypuszczam, ze gdybym doniosla ze moj znajomy Etipoczyk zostal poturbowany przez neonazistow, to nie wspolczulabys przy okazji wszystkim ofiarom wszelkich odmian rasizmu. Odpowiedz Link
republican Ludzieee co z Wami? 14.09.06, 00:47 To poprostu czlowiek zaatakowany przez innego czlowieka! Zamiast wymiotow pomodlcie sie (albo trzymajcie kciuki)za ofiare. Odpowiedz Link
maria421 Re: Ludzieee co z Wami? 14.09.06, 01:00 republican napisał: > To poprostu czlowiek zaatakowany przez innego czlowieka! To nie byl przypadkowy czlowiek zaatakowany na ulicy. Sprawca zadzwonil do drzwi plebanii, ksiadz je otworzyl i dostal 3 ciosy nozem w piersi. > Zamiast wymiotow pomodlcie sie (albo trzymajcie kciuki)za ofiare. O to mi wlasnie chodzilo. Odpowiedz Link
xurek Re: Straszna wiadomosc 14.09.06, 16:00 Kosciol to powinno byc cos, co kazdemu czlowiekowi zawsze stoi otwortem. Miejsce, ktore nie ma ochroniarzy, sprawdzania dokumentow, przesiewania przez sito itd. Ludzie zas, ktorzy sie tam udaja, powinni sie udawac albo z potrzeby kontaktu z wiara albo z potrzeby pomocy. Jak jednakze instytucja taka ma dzialac w taki sposob, jezeli naraza to jej pracownikow na smierc? Jak ksieza czy inne zaangazowane w kosciolach osoby maja w takich sytuacjach znalezc w sobie sile, by np. w sordku nocy przyjac z otwartymi rekami kogos, kto puka do ich drzwi? Z tej perspektywy patrzac uwazam, ze wiadomosc Marii naprawde jest straszna, poniewaz chwieje postawami tego, czym kosciol powinien byc i co dla wielu w Europie jest wazne. Nie chce mi sie wdawac w dyskusje, ktora religia wyrzadzila na skale swiatowa wiecej zlego i ktora ma wiecej smiertelnych ofiar na sumieniu i ile z owych kwalifikuje sie na „czysto religijne“ a ile na „z innych powodow“ – moim zdaniem jest do dyskusja bez sensu i pewnie bez obiektywnej odowiedzi. Wydaje mi sie jedak, iz od dlugiego czasu religia chrzescjanska jest pokojowa i sama z siebie ani nie prowadzi ani nie nawoluje do religijnych wojen. A juz z pewnoscia nie robi tego ksiadz parafii sredniej wielkosci miasta w sercu Hesji. Dlatego przyznam uczciwie, tez mnie dziwi i tez zadaje sobie pytanie, skad u tego mlodego Turka taka nienawisci i nie potrafie sobie wyobrazic, ze spowodowala ja postawa owego ksiedza ani tez „caloksztalt dzialanosci wspolczesnego KK“, ktory to zdecydowanie mniej sie wtraca do Islamu niz swieckie rzady panstw zachodnich do polityki na np. BW. Odpowiedz Link
maria421 Re: Straszna wiadomosc 14.09.06, 16:52 Xurku, masz 100% racji. W parafii o ktorej mowa jest dwoch ksiezy, zaatakowany zostal ten mlodszy, starszy ma ok 80 tki. Dla mnie sa to prawdziwi ksieza z powolania, wiesz, tacy spokojniutcy, usmiechnieci, nikomu nie wadza, sa przyjaznie nastawieni do calego swiata. Ten mlodszy (zaatakowany) duzo pracowal z mlodzieza, urzadzal im wycieczki, dyskoteki , konkursy, sam czesto lapal za gitare , nawet w czasie mszy. W poniedzialek byla 5 rocznica ataku na WTC. Przypadek? Odpowiedz Link
republican A pamietacie? 14.09.06, 16:55 maria421 napisała: > Xurku, masz 100% racji. > W parafii o ktorej mowa jest dwoch ksiezy, zaatakowany zostal ten mlodszy, > starszy ma ok 80 tki. Dla mnie sa to prawdziwi ksieza z powolania, wiesz, tacy > spokojniutcy, usmiechnieci, nikomu nie wadza, sa przyjaznie nastawieni do > calego swiata. Ten mlodszy (zaatakowany) duzo pracowal z mlodzieza, urzadzal im > > wycieczki, dyskoteki , konkursy, sam czesto lapal za gitare , nawet w czasie > mszy. > > W poniedzialek byla 5 rocznica ataku na WTC. Przypadek? Odpowiedz Link
republican Re: A pamietacie? 14.09.06, 16:59 > maria421 napisała: > > >Ten mlodszy (zaatakowany) duzo pracowal z mlodzieza, urzad > zal > im > > > > wycieczki, dyskoteki , konkursy, sam czesto lapal za gitare , nawet w cza > sie > > mszy. > > Pamietacie byl juz taki Jeden, i byl tez Turek . > > Odpowiedz Link
maria421 Re: A pamietacie? 14.09.06, 19:25 republican napisał: > Pamietacie byl juz taki Jeden, i byl tez Turek . Za tamtym Turkiem stali komunisci, za tym z pewnoscia stoi ktos ínny. Przypuszczam jednak, ze ten ksiadz tez wybaczy swojemu Turkowi. Odpowiedz Link
ertes Re: Straszna wiadomosc 14.09.06, 17:03 > Wydaje mi sie jedak, iz od dlugiego czasu religia chrzescjanska jest pokojowa i To znaczy wedlug tego co piszesz gdy jakis tam Turek zamorduje ksiedza lub grupa, moze i calkiem spora kretynow wykorzystuje religie do wlasnych celow to znaczy ze to jest istota tej religii? Natomiast gdy Chrzescijanie prowadza wojny, rowniez dzisiaj, to wedlug ciebie nie ma to nic wspolnego z religia ktora jest pokojowa. Xurek, ja rozumiem ze fanatycy typu Marii tak uwazaja ale zeby, wydawac by sie moglo, normalni ludzie mieli podejscie ala Pawel i Gawel to jednak nie rozumiem. Odpowiedz Link
xurek Re: Straszna wiadomosc 14.09.06, 17:57 „To znaczy wedlug tego co piszesz gdy jakis tam Turek zamorduje ksiedza lub grupa, moze i calkiem spora kretynow wykorzystuje religie do wlasnych celow to znaczy ze to jest istota tej religii? Natomiast gdy Chrzescijanie prowadza wojny, rowniez dzisiaj, to wedlug ciebie nie ma to nic wspolnego z religia ktora jest pokojowa.“ Ertes, to sa dwa rozne aspekty sprawy, z ktorych ten „Twoj“ jest dla mnie w konkretnej sytuacji malo istotny. Dla mnie istota religii, czyli jej niejako „teologiczny ladunek“ jest malo istotna (badz bys nie zrozumial mnie zle, istoty wszytkich religii mi nie odpowiadaja, wiec po przeanalizowaniu ich subiektywnej przydatnosci odrzucilam je jako malo istotne). Istotnym w danej sytuacji jest dla mnie wlasnie to, do jakich celow owe religie przez spora mase je wyznajacych (nie wiem, czy to kretyni, wiec pozostane przy masie) sa wykorzystywane i dlaczego. Z tego punktu widzenia uwazam na dzis, iz to nie chrzescjanie prowadza w tej chwili wojny, lecz prowadzi je kapital i hegemonia geopolityczna, ktora tylko przypadkiem w wiekszosci swej jest chrzescjanska i nie prowadzi ich pod plaszczykiem wiary, lecz demokracji tudziez „prewencyjnej samoobrony“. W tym kontekscie religia chrzescjanska jako taka pozostaje dla mnie faktorem obecnie pokojowym. Inaczej widze w chwili obecnej wykorzystanie islamu przez mase: oni tocza „swoja wojne“ pod plaszczykiem religii i jak widac jest to sposob chwytny i moim zdaniem niebezbieczny. Moj punkt widzenia nie ma nic wspolnego z moja ocena istoty danych religii – jezeli chodzi o ta, to obie religie sa dla mnie malo tolerancyjne, niepostepowe i dyskryminujace kobiete. Tyle tylko, iz chrzescjanstwo robi to w sposob, ktory zupelnie nie zagraza mojemu sprzecznemu z owa religia sposobowi zycia, czego nie mozna na dzien dzisiejszy powiedziec o islamie. Z tego wiec wniosek prosty: chrzescjastwo z mojego punktu widzenia niewierzacej jest w najgorszym przypadku nieszkodliwe (a byc moze nawet w niektorych dziedzinach pozyteczne) – w islamie zas nie widze na dzien dzisiejszy nic, co godne byloby nasladowania badz poparcia. Mowie tutaj caly czas o tym, co owa „masa“ robi na codzien z owych religii i co glosza kaplani na ambonach a nie o tym, co wymyslaja oswieceni w swoich szklanych wiezach. No i juz zupelnie nie rozumiem, jaki moze byc cel „normalnego czlowieka“ w jakikolwiek sposob usprawiedliwiajacego czyn owego Turka czy odwracajacego od niego uwage. Nie moze byc przeciez w naszym (swiecko – europejskim) dobrze pojetym interesie, by fanatyczni islamisci, obojetnie jak wielu / niewielu ich jest, zagrazali zdrowiu, zyciu badz nawet dzialalnosci naszych obywateli, ktorych nawet zagorzale antychrysty musza chyba zakwalifikowac do kategorii zajmujacej sie chociazby troszke socjalnym dobrem spolecznosci (czego o imamach na terenie Europy chyba powiedziec nie mozna?). I raz jeszcze: dla mnie ksiadz to rodzaj „dzialacza spolecznego“, ktory powinien byc zawsze i ogolnie dostepny i z tego tez powodu cieszyc sie czyms w rodzaju „spolecznego immunitetu“ a nie byc narazonym na utrate zycia. Takie narazenie, jezeli czestsze, musi doprowadzic do zniszczenia tej funkcji, w czym ja osobiscie nie widze niczego pozytywnego. Pomijajac juz moja zwykla ludzka reakcje, ktora w tym konkretnym wypadku stawia mnie zdecydowanie po stronie ksiedza lezacego w szpitalu a nie fanatyka, ktory bez ZADNEGO moim zdaniem powodu usilowal go zabic. Mozesz mi powiedziec, co w tym jest nienormalnego? Odpowiedz Link
ertes Re: Straszna wiadomosc 14.09.06, 18:52 Xurek, to ze jakas procent czy raczej promil wykorzystuje religie do wlasnych celow wcale nie znaczy ze ta religia nie jest pokojowa!!! Jeszcze nie tak dawno my, Chrzescijanie, wykorzystywalismy religie do celow z pokojem nic wspolnego nie majacych!!! Ja po prostu nie rozumiem jak mozna oceniac tak arogancko Islam i wszystkich wyznawcow. Jasne ze od niedawna Crzescijanie nie prowadza wojen pod plaszczykiem religii ale raz, ze skutki tychze wojen sa dla wielu odczuwalne do dzis a dwa ktore panstwo arabskie prowadzi jakakolwiek wojne religijna??? Mysle ze Twoj patrzysz ze zlego punktu widzenia bo to nie religia, mowiac ogolnie, chrzescijanska ewolowala (?) a spoleczenstwo a kosciol i religia w szerokim pojeciu zmieniaja sie jako skutek a nie przyczyna. > Inaczej widze w chwili obecnej wykorzystanie islamu przez mase: oni > tocza „swoja wojne“ pod plaszczykiem religii i jak widac jest to sp > osob chwytny > i moim zdaniem niebezbieczny. Kto toczy wojne w imie religii? Zadne panstwo, zaden kraj tylko jakas tam grupa ekstremistow wykorzystujaca do tego biedote. A swoja droga to czy nasze "bronienie zdobyczy wolnego swiata" itp to nie jest swego rodzaju religia pod plaszczykiem ktorej toczymy wojny? Co rabia wojska NATO w Afganistanie? Jakim prawem narzucaja tamtym ludziom NASZ styl zycia? Przeciez w konstytucji EU ma byc wpis ze to wszystko powstalo na tradycjach chrzescijanskich. Wiec jest to rowniez wojna religijna, nieprawdaz? > Pomijajac juz moja zwykla ludzka reakcje, ktora w tym konkretnym wypadku stawia > > mnie zdecydowanie po stronie ksiedza lezacego w szpitalu a nie fanatyka, ktory > bez ZADNEGO moim zdaniem powodu usilowal go zabic. Mozesz mi powiedziec, co w > tym jest nienormalnego? Tutaj nie widze zadnego powodu do dyskusji. Jest to tragiczna smierc i jak kazdej przedwczesnej smierci nalezy wspolczuc. Odpowiedz Link
xurek Re: Straszna wiadomosc 15.09.06, 09:44 „Xurek, to ze jakas procent czy raczej promil wykorzystuje religie do wlasnych celow wcale nie znaczy ze ta religia nie jest pokojowa!!! Jeszcze nie tak dawno my, Chrzescijanie, wykorzystywalismy religie do celow z pokojem nic wspolnego nie majacych!!!“ Ertes, Ty chyba nie chcesz mnie zrozumiec. „Ja po prostu nie rozumiem jak mozna oceniac tak arogancko Islam i wszystkich wyznawcow. Jasne ze od niedawna Crzescijanie nie prowadza wojen pod plaszczykiem religii ale raz, ze skutki tychze wojen sa dla wielu odczuwalne do dzis a dwa ktore panstwo arabskie prowadzi jakakolwiek wojne religijna???“ Gdzie ja argoancko oceniam wszstkich wyznawcow Islamu? Czyz nie powiedzialam, ze z mojego subiektywnego punktu widzenia obie religie w swych zalozeniach sa rownie godne krytyki? I zadne panstwo muzulmanskie nie prowadzi w tej chwili religijnej wojny, ale sam napisales: „Kto toczy wojne w imie religii? Zadne panstwo, zaden kraj tylko jakas tam grupa ekstremistow wykorzystujaca do tego biedote.“ I dokladnie to jest moim zdaniem bardziej niebezpieczne, niz gdby jakies z tych panstw oficjalnie toczylo taka wojne. Walka z terroryzmem jest nie do wygrania, kosztuje wiele istnien ludzkich i rozwala nasze systemy od srodka bardziej niz taka „wojna na zewnatrz“. Wykorzystanie do tej walki religii jako „granicy podzialu“ czyni ja jeszcze bardziej niebezpieczna i jeszcze trudniejsza do zwalczenia. Taki rozwoj wypadkow jest moim zdaniem niepokojacy. „Mysle ze Twoj patrzysz ze zlego punktu widzenia bo to nie religia, mowiac ogolnie, chrzescijanska ewolowala (?) a spoleczenstwo a kosciol i religia w szerokim pojeciu zmieniaja sie jako skutek a nie przyczyna.“ A gdzie ja twierdze, ze to religia ewoluowala? Z perspektywy efektow koncowych jest zupelnie obojetne, co bylo przyczyna a co skutkiem, faktem jest, iz religia chrzescjanska OBECNIE nie jest wykorzystywana przez jej wzynawcow do fanatycznych celow i ze najprawdopodobniej juz nigdy nie bedzie, poniewaz wyznawcy + religia zmienili sie na tyle, iz wyszli niejako poza ten etap. “A swoja droga to czy nasze "bronienie zdobyczy wolnego swiata" itp to nie jest swego rodzaju religia pod plaszczykiem ktorej toczymy wojny? Co rabia wojska NATO w Afganistanie? Jakim prawem narzucaja tamtym ludziom NASZ styl zycia? Przeciez w konstytucji EU ma byc wpis ze to wszystko powstalo na tradycjach chrzescijanskich. Wiec jest to rowniez wojna religijna, nieprawdaz?” Nie, nie jest religijna, co o tym mylse napisalam powyzej i pokrywa sie to moim zdaniem z Twoim wpisem bez ostatniego zdania: “Z tego punktu widzenia uwazam na dzis, iz to nie chrzescjanie prowadza w tej chwili wojny, lecz prowadzi je kapital i hegemonia geopolityczna, ktora tylko przypadkiem w wiekszosci swej jest chrzescjanska i nie prowadzi ich pod plaszczykiem wiary, lecz demokracji tudziez „prewencyjnej samoobrony“.” Jezeli zas chodzi o narzucanie naszych stylow zycia innym, to jestem ostatnia osoba, ktora to pochwala – krytykowalam ingerencje w Afganistanie, krytykowalam te w Iraku i globalnie uwazam, ze to my, swiat zachodni, namacilismy najbardziej na tym globie. Nie dlatego, ze nam tak nasza religia nakazywala, tylko dlatego, iz dazylismy do ekonomiczno-politycznej hegemonii nie przebierajac w srodkach. Tylko co to ma wspolnego z wpisem Marii? Oczywiscie mozna stworzyc sznureczek argumentacyjny zaczynajacy sie na interwencji Rosji w Afganistanie, prowadzacy przez wypromowanie Bin Ladena i WTC do wojny w Iraku a potem tego ksiedza w Kassel, ale jak na moj gust to troche zby teoretyczne i nieco absurdalne. Do tego dochodzi dla mnie fakt, iz migracje islamskie do Europy, jezeli w wiekszej ilosci, zawsze stanowily problem, niezaleznie od USA / Afganistanu / Iraku, dla ktorego juz dawno powinno bylo zostac znalezione jakies sensowne rozwiazanie. Teraz problem zaostrzyl sie diametralnie, wiec rozwiazanie trzeba znalezc tym bardziej. Czescia tego zaostrzonego problemu jest np. napasc na tego ksiedza, ktora to moim zdaniem powinna nas raczej sklonic do przemyslen, co zrobic, by temu zapobiec a nie do wywlekania tysiacletniej przeszlosci i walenia sie nia na wzajem w leb. No i nie zapominajmy o jednym. Maria napisala, iz zna tego ksiedza, ze jest jej bliski. Z jej punktu widzenia jego tragedia jest wiec nieporownywalna z tragediami osob, ktorych nie zna. Ta cala dyskusja to troche tak, jak gdyby ktos napisal, ze zmarl mu rodzic a w odpowiedzi miast wspolczucia dostal wpisy typu, ze cale rzesze ludzi zostalo osieroconych jako male dzieci, wiec w zasadzie to powinien sie cieszyc, ze rodzic tak dlugo zyl? Mowiac szczerze czuje troche niesmak, prowadzac taka dyskusje na tym watku, wiec sie z niej po tym wpisie wylacze. Odpowiedz Link
maria421 Re: Straszna wiadomosc 14.09.06, 19:22 ertes napisał: > To znaczy wedlug tego co piszesz gdy jakis tam Turek zamorduje ksiedza lub > grupa, moze i calkiem spora kretynow wykorzystuje religie do wlasnych celow to > znaczy ze to jest istota tej religii? Natomiast gdy Chrzescijanie prowadza > wojny, rowniez dzisiaj, to wedlug ciebie nie ma to nic wspolnego z religia ktor > a > jest pokojowa. > > Xurek, ja rozumiem ze fanatycy typu Marii tak uwazaja ale zeby, wydawac by sie > moglo, normalni ludzie mieli podejscie ala Pawel i Gawel to jednak nie rozumiem > . Ertes, jezeli Ty mnie , a nie tego Turka uwazasz za fanatyka, to jestes albo slepy, albo glupi. Przeczytaj, kolego, Koran, przeczytaj Ewangelie a potem , jezeli juz koniecznie musisz, wypowiadaj sie na temat religii. Odpowiedz Link
republican Dominatrix Vulgaris czy Blatta Orientalis? 14.09.06, 22:02 maria421 napisała: > > Ertes, jezeli Ty mnie , a nie tego Turka uwazasz za fanatyka, to jestes albo > slepy, albo glupi. > > Przeczytaj, kolego, Koran, przeczytaj Ewangelie a potem , jezeli juz koniecznie > > musisz, wypowiadaj sie na temat religii. Juz dawno temu chcialem sklasyfikowac tego naszego Ertesa do jednego z tych gatunkow, na tym Forum i mam dalej klopoty. Any ideas? Odpowiedz Link
pawel_z_melb naprawde Straszna wiadomosc 14.09.06, 21:33 to przykre - kazdy brutalny atak jest przykra wiadomoscia... ale czy nie umknely Ci Mario straszniejsze rzeczy? np. ok dwa miesiace temu wybuchla afera (CNN) amerykanscy marines zamordowali 21 niewinnych osob - w tym kobiety i dzieci spiace we wlasnych nozkach. Ale nie to jest dla mnie Naprwade Straszna Wiadomoscia - no bo coz, jak nasi koledzy wpadli an mine, to nie trudno wpasc we wscieklosc i zaczac mordowac na prawo i lewo. Potworne, ale ludzkie. Naprawde straszna wiadomosc to WYJASNIENIE ktore przyszlo kilka tygodni pozniej: incydent nie byl raportowany bo NIE BYLO W TYM NIC NIEZWYKLEGO. NO i mamy jasnosc -dlaczego Amerykanie przegrywaja wojne w Iraku. Jak idioci zaslepieni aroganckim poczuciem wyzszosci, pogarda i nienawiscia do obcy potrafia sobie zrobic wrogow rowniez z tych co na poczatku witali ich z entuzjazmem... Niestety, wsciekly krag nienawisci bedzie sie rozkrecal dopoki niezrozumiemy, ze niechec i pogarda dla innych tylko rodzi wiecej zla. przykre, ze wspolczesni chrzescijanie zupenie tego nie widza radosnie dajac sie zaprzegac do rydwanow kolejnych wladcow swiata. przykre Odpowiedz Link
ertes Re: naprawde Straszna wiadomosc 14.09.06, 21:45 Facet, pierdolisz, jak zwykle od rzeczy. I zamiast rzygac na Amerykanow spojrz na Australie w ktorej to zdaje sie niezbyt milo traktujecie Aborygenow, co? Tudziez innych emigrantow wsadzajac do niezbyt sympatycznych obozow. Odpowiedz Link
tortugo Re: naprawde Straszna wiadomosc 14.09.06, 21:57 a u was bijo murzynow! :))))))))) ~:O:=o Odpowiedz Link
ertes Re: naprawde Straszna wiadomosc 14.09.06, 22:00 Nieprawda, u nas nie mieszkajo Murzynow. Odpowiedz Link
pawel_z_melb Re: naprawde Straszna wiadomosc 14.09.06, 22:12 facet, chyba Ci cos umknelo, a co do aborygenow - to chyba mamy bardzo podobne problemy, czyz nie? a co do innych emigrantow, tj. azylanow - aboslutnie masz racje. To co rzad Howarda wyczynia w tej kwestii jest absolutnym skandalem. Odpowiedz Link
ertes Re: naprawde Straszna wiadomosc 14.09.06, 22:15 > facet, > chyba Ci cos umknelo, Muszem wlasnom piersiom bronic Ameryky bo Swiatlo po pobycie w EU stal sie kolejnym czerwoncem a Tortugo nie wiem czy jest ze mna czy naprzeciwko. Odpowiedz Link
pawel_z_melb Re: naprawde Straszna wiadomosc 14.09.06, 22:31 ertes napisał:, > > Muszem wlasnom piersiom bronic Ameryky bo Swiatlo po pobycie w EU stal sie > kolejnym czerwoncem a Tortugo nie wiem czy jest ze mna czy naprzeciwko. a po co? a\kazdy kraj (jak i czlowiek) moze stac sie wielki wtedy (i tylko wtedy) gdy zaakceptuje fakt, ze tez robi bledy i glupoty, a potem zacznie ja naprawiac. Na temat idiotyzmow w Au chetnie przy innej okazji... Odpowiedz Link
maria421 Pawle 14.09.06, 23:10 czy istnieje jakas politycznie poprawna klasyfikacja tego, co dla kogo ma byc straszne a co straszniejsze? I czy do licha nie mozna powiedziec ze jest sie powaznie poruszonym proba zabojstwa starszego niewinnego czlowieka, zeby nie byc skarconym ze przy okazji zapomina sie o innych ofiarach? Ja sie zaloze, ze Ciebie osobiscie te irackie ofiary nie wzruszaja. Mnie atak na tego ksiedza gleboko poruszyl. P.S. Zainteresuj sie tym, co sie dzieje w Darfurze. Odpowiedz Link
pawel_z_melb Re: Pawle 14.09.06, 23:21 nie jestem pewien jak powiedziec po polsku 'you have missed the point' - 'nie o to mi chodzilo' nie jest tak precyzyjne. to nie 21 niewinnych osob zamordowanych przez marines jest NAPRAWDE STRASZNA TRAGEDIA. Odpowiedz Link
pawel_z_melb kontynuacja 14.09.06, 23:27 NAPRAWDE STRASZNA TRAGEDIA jest to ze jest to 'normalka' to co mnie przeraza, to konsekwencje tego. one moga dotknac zarowno nas i nasze rodziny - w Australii, Niemczech, Polsce USa... Tak wlasnie najlepiejwyposazona, i jakoby najbardziej demokratczna armia swiata prowadzi do konfliktu cywilizacji czy ty naprwade tego nie rozumiesz, ze zbrodnie wojenne naszej strony daja inspiracje i wymowke dla zbrodni wojennych drugiej strony? Odpowiedz Link
maria421 Re: kontynuacja 14.09.06, 23:34 Pawle, czy Ty naprawde zapomniales rocznice jakiego wydarzenia obchodzilismy w poniedzialek? Juz nie pamietasz kto na kogo napadl i kto dal Bushowi inspiracje do wojny? Niemcy nie poszly na wojne z Irakiem i pomimo tego w lipcu mialy miejsce dwa, na szczescie nieudane, zamachy terrorystyczne na niemieckie pociagi pasazerskie. Niemcy nie poszli na wojne, a pomimo tego cichy i spokojny ksiadz ledwo z zyciem uszedl od ciosow fanatycznego Turka. Odpowiedz Link
pawel_z_melb Re: kontynuacja 14.09.06, 23:56 a Ty Mario naprawde nie wiesz, co bylo przyczyna 9/11 czy tylko nie chcesz wiedziec? czy naprawde tak latwo zapomniec ze USa bezkrytycznie popieraja Izraelska okupacje od wielu lat, ze Izrael systematycznie ignoruje od wielu, wielu lat rozmaite rezulucje ONZ, ze to Izrael jest okupanem? na nie popieram, ani nie usprawiedliwiam zabijania niewinnych ludzi przez ZADANA strone. co niestety jest niezrozumiale dla religijnych (czy jakich kolwiek innych) fantykow - po ktorej kolwiek stroni by oni byli... ale to juz chyba cwiczylismy, i nie mam poczucia, bysmy byli w stanie osiagnac jakikolwiek postep w naszej dyskusji Dlatego prosze, jesli nie masz do dodania nic poza tym co juz walkowalismy, daruj sobie... Odpowiedz Link
pawel_z_melb PS - poczatki i Niemcy 15.09.06, 00:12 powyzsze dotyczylo Busza i poczatku wojny, - moze nalezy w tym miejscu przypomniec RAZ JESZCZE poczatki Deir Yassin. Between 115 and 140 victims were killed, of whom 93 names are known. The massacre was a turning point in the history of the Palestinian people, since the terrible news about the brutal acts of the Jewish occupiers caused widespread shock and departure by the Palestinian population. “At Deir Yassin the ethnic cleansing of the land began,” she said. She also emphasized the importance of a respectful commemoration, and raised the hope that the state of Israel would be willing to allow the descendants of the refugees to enclose the cemetery of the village by a fence and turn it into a memorial site. Amit Landau of Zochrot read a statement by the organization: “Deir Yassin was a turning point in the sad history of this land…. Our path, Jews and Arabs, is not the path to shallow co-existence between those who love peace, although we do strive for peace. Our path does not seek to turn a new page between Jews and Arabs by forgetting the past and turning blankly to the future, although we do struggle for a better future for all of us. Our path is to remember and to look into the past. In 1948, Jews, who made up a minority of the residents of this land, enforced the establishment of a Jewish state through an act of violence. But the village here and its refugees have not disappeared. We remember and insist on reminding the entire world of the Palestinian life that existed here until 1948, of the expulsion of 80% of Palestinians and the erasure of 531 of their villages A ataki w Niemczech - raz jeszcze - pozalowania godne. Tak samo ja bombardowanie na prawo i lewo libanskich osiedli gdzie gineli libanscy muzulmanie i chrzescijanie tez. Tak samo jak cywilne ofiary w Izraelu. Probelem w tym, ze rozszalala nienawisc powoduje rozszerznie kregu wrogow na zasadzie 'kto nie znami ten przeciko nam'. Tak jak dla Ciebie muzulmanie generalnie sa wrogami, tak i dla tego Turka Chrzescijanie stali sie 'generalnie' wrogami... tragedia zaslepienia nienawiscia... (Przyznam, ze odszedlem od Kosciola Katolickiego bo w praktyce nie bylem w stanie dostrzec ani troche milosci ktora byla najwazniejszym przykazaniem Chrystusa...) Odpowiedz Link
pawel_z_melb zrodlo 15.09.06, 00:18 zrodlem powyzszego cytatu jest *Izraelska* organizacja Background on Zochrot Zochrot's purpose is to involve the Jewish public in remembering and talking about the Nakba. The memory of the Nakba is an alternative memory that opposes the hegemonic Zionist narrative of history. The Nakba is the catastrophe experienced by the Palestinians in 1948 — the destruction of their villages, the expulsion and killing — but it is also an integral part of the history of the Jews who live here. It is a history that has been silenced and almost completely erased from the physical landscape of the country. Zochrot supports the right of return of the Palestinian refugees which is the personal, civil right of all uprooted people who were expelled from their homes. The right of return is also a collective right that was recognized by international law, particularly by U.N. Resolution 194 of December 1948, which has been re-approved tens of times since then. ...... Chwala tym, co potrafia wytknac przewinienia wlasnej strony i wyciagaja dlon do przeciwnika... Odpowiedz Link
jutka1 Re: zrodlo 15.09.06, 00:22 Czy istnieje powod, dla ktorego opowiadasz sie po jakiejs stronie? Odpowiedz Link
pawel_z_melb Re: zrodlo 15.09.06, 05:35 moim marzeniem jest, zeby nie bylo stron. Nie cierpie napasci na Zydow, ale tez uwazam ze palestynczycy sa przedewszsytkim ofiarami na tym zeruja politykierzy (Jak Saddam Hussain, ktory to wygrywal dla swoich ambicji czy chorzy nienawiscia jak Osama... Odpowiedz Link
pawel_z_melb jutka, dzieki za pytanie 15.09.06, 06:47 Jutka, dzieki za pytanie - umozliwilo mi doklaniejsze uswiadomienie sobie, ze w kazdym konflikcie 2 grup sa trzy strony a) ci z grupy A co chca dowalic B b) ci z grupy B co chca dowalic A c) ci, co chca skonczyc z dowalaniem wiemy np. o brutalnym i krwawym konflikcie naszych slowianskich pobratymcow z poludnia gdy Nato//usa oblalo rzad Milosevica Serbowie (genrealnie rzecz biorac) protestowali w mysl plemiennej solidarnosci ale tez mamy tu grupe Vojevodina ktora jest konsekwentnie przeciwko podzialom... Odpowiedz Link
kan_z_oz Straszna wiadomosc 16.09.06, 12:03 Dla mnie straszna wiadomoscia jest zawsze informacja o smierci drugiej osoby. W szczegolnosci, gdy jest to smierc gwaltowna. Jestem sobie w stanie wyobrazic, stres rodziny, znajomych oraz bol wynikajacy z faktu, ze druga ludzka istota wazyla sie odebrac zycie drugiej osobie. Komentarze typu; religia, wyznanie stan cywilny czy wykonywany zawod sa w tym wypadku dodatkowymi i zbednymi dla mnie informacjami. Sa zbedne gdyz najczesciej insynuuja wyzszosc/nizszosc innej grupy. Pies z kulawa noga, a raczej zadna gazeta nie byla tak zainteresowana tym wypadkiem, gdyby sprawca okazal sie pacjent szpitala psychiatrycznego. Wkurza mnie to, bo fakt samej smierci jest tak samo tragiczny w obydwu przypadkach. Kan Odpowiedz Link
maria421 Re: Straszna wiadomosc 24.09.06, 08:13 kan_z_oz napisała: > Dla mnie straszna wiadomoscia jest zawsze informacja o smierci drugiej osoby. W > > szczegolnosci, gdy jest to smierc gwaltowna. > Jestem sobie w stanie wyobrazic, stres rodziny, znajomych oraz bol wynikajacy z > > faktu, ze druga ludzka istota wazyla sie odebrac zycie drugiej osobie. > > Komentarze typu; religia, wyznanie stan cywilny czy wykonywany zawod sa w tym > wypadku dodatkowymi i zbednymi dla mnie informacjami. Sa zbedne gdyz > najczesciej insynuuja wyzszosc/nizszosc innej grupy. > Pies z kulawa noga, a raczej zadna gazeta nie byla tak zainteresowana tym > wypadkiem, gdyby sprawca okazal sie pacjent szpitala psychiatrycznego. > Wkurza mnie to, bo fakt samej smierci jest tak samo tragiczny w obydwu > przypadkach. > Kanie, gazety donosza tez ze zostala napadnieta kasjerka, taksowkarz czy listonosz. Odpowiedz Link
maria421 Re: kontynuacja 25.09.06, 08:24 pawel_z_melb napisał: > a Ty Mario naprawde nie wiesz, co bylo przyczyna 9/11 > czy tylko nie chcesz wiedziec? Pawle, nie daj sobie wmowic, ze przyczyna 9/11 byla popieranie Izraela. I jakie popieranie? Moze to w Camp David???? Odpowiedz Link
pani-i-toto kopiuj/wklej 16.09.06, 16:32 Jest to niewątpliwie szokujące gdy coś niezrozumiałego i brutalnego spotyka lubianą przez nas osobę. Naturalną reakcją jest zastanowić nad przyczynami zajścia, nad tym czy można było temu zajściu zapobiec, oraz jak takich zajść uniknąć w przyszłości. Dlatego rozumiem Mario ten wątek rozpoczełaś. I bardzo się dziwię,że zamiast jakichś rozważań nad tym co się stało i co zrobić by można żeby przestało się to dziać, znajduję na tym wątku do niczego nie prowadzące przepychanki z religią i historią w tle. A przecież nie wypowiadają się tutaj kretyni. Chętnie bym przeczytała co każdy tutaj sugerowałby zrobić aby tego typu zdarzenia nie miały miejsca. Natomiast panie i panowie, darujcie sobie proszę wypowiedzi brzmiące jak wydaliny gadających głów z tv. W opcji kopiuj/wklej specjalizuje się tu już jeden osobnik, i chwacit. Wasza Stokrotka Odpowiedz Link