Dodaj do ulubionych

Swiatlo vs. EU

09.12.03, 11:54
Z dalekiego Oregonu Swiatlo poucza nas, ze EU to "terror poprawnosci
politycznej", ktorego "skurwysynstwo" polega na tym, ze wymaga od swych
czlonkow zniesienie kary smierci.

"Terror poprawnosci politycznej" objawia sie np. tym, ze w polskim kodeksie
istnieja paragrafy zabraniajace szerzenia nienawisci rasowej, narodowej i
innych. Na podstawie tych paragrafow zostaly zaskarzone do sadu pewne
ksiazki. Na podstawie tych paragrafow sedzia ma prawo nakazac wycofanie
ksiazek z obiegu.

"Skurwysynstwo" EU wymaga , wg. Swiatla, zniesienia kary smierci przez w
krajach czlonkowskich.
Swiatlo zapomina, ze to ONZ- owska Karta Praw Czlowieka zabrania stosowania
kary smierci. EU sie do niej dostosowuje.
Natomiast USA , stosujac kare smierci w niektorych stanach, depcza te Karte,
wykorzystujac fakt, ze nie ma ona mocy prawnej.

Swiatlo zyczy sobie jak najszybszego konca EU. Czy wie Swiatlo, ze Polska z
tytulu unijnych funduszy strukturalnych otrzyma w latach 2004-2006 sumke
11,4 mlrd Euro?
Czy wie Swiatlo, ze wg. programu wyrownawczego, EU finansuje regiony w
ktorych srednie dochody pro capita nie osiagaja 75% sredniej EU? I ze Polska,
jako rejon o dochodach wynoszacych 45% seredniej EU bedzie dosyc dlugo
finansowana?

Co Swiatlo na to?
Obserwuj wątek
    • amerykanski_ksiegowy Re: Swiatlo vs. EU 09.12.03, 13:31
      ja nie swiatlo - tak na wszelki wypadek
      EU to jedno z najmadzejszych krokow jakie europa zrobila - ever.
      To jest jej jedyna szansa by konkurowac z US.
      Ja to mowi stare przyzlowie pszczol: w jednosci sila i w kupie cieplej :-)
      Jednakze to co biurokraci z Brukseli maja w glowach jest questionable.
      W prowadzanie na sile jednego prawa (nie ma znaczenia czy jest to kara smierci,
      czy wielkosc banana) nie rezonansuje dobrze z ludzmi i ich prawem do
      samostanowienia. Jezeli wziac US jako wzorzec dla Stanow Zjednoczonych Europy
      to kazde panstwo/stan ma swoje oddzielne prawa do ktorych federalas maja malo
      do powiedzenia. Rzad federalny powinien tylko okreslic ramy prawne ale co jaki
      banan jest dobry Polakowi a jaki Francuzowi to oni sami powinni okreslic. I
      jak z bananem tak i ze wszytkim.
      Osobiscie jestem przeciw karze smierci.
      AK
      • maria421 Re: Swiatlo vs. EU 09.12.03, 13:56
        To nie calkiem tak, panie Ksiegowy.

Wspolne normy przemyslowe to calkiem dobry wymysl w rejonie, w ktorym
        obowiazuje wolny przeplyw towarow. To ulatwia zycie. Firma niemiecka zamawiajac
        maszyne we Wloszech czy we Francji ma gwarancje, ze bedzie to maszyna
        odpowiadajaca ogolnym europejskiem standardom.
        Dowodem na to, ze normy CE nie dyktuja jednak wszystkiego, sa chocby .... rozne
        typy gniazdek i wtyczek w roznych krajach europejskich.

Co do innych spraw, (np. prawo cywilne), to kazdy kraj czlonkowski ma wlasciwie
        wolna reke. W kazdym kraju moze istniec np. inne prawo rozwodowe, inne prawo
        dotyczace aborcji itp.

Od jakiegos czasu dyskutuje sie nad europejskiem nakazem aresztowania. Mialoby
        to wygladac w ten sposob, ze nakaz aresztowania wydany przez prokurature
        jednego kraju czlonkowskiego wazny by byl we wszystkich krajach czlonkowskich.
        Ulatwiloby to walke ze zorganizowana przestepczoscia. Kraje czlonkowskie musza
        jednak sprawdzic, czy nie koliduje to z ich konstytucja, ew. wprowadzic
        poprawki do konstytucji. W kazdym razie, moim zdaniem, pomysl jest doskonaly.

Jasne, ze EU to jest cos, co sie rodzi w bolach, co ma jeszcze duzo brakow, co
        wymaga jeszcze duzo czasu i pracy. Ale czy jest dla niej alternatywa?

My tu nie uwazamy, ze po to mamy EU, zeby moc konkurowac z USA.
        Nie taka byla tez idea powstania EU. To jest cos, co ma laczyc rozne,
        ludnosciowo liczne, terytorialnie niewielkie panstwa o wielkim potencjale
        ekonomicznym. Kto ze soba handluje, ten nie wojuje. O to chodzilo kiedys Sir
        Winstonowi.
    • clairejoanna Re: Dlaczego kolejny raz atakujemy W. Światłę? n/t 09.12.03, 13:46

• lalka_01 Re: Dlaczego kolejny raz atakujemy W. Światłę? n/ 09.12.03, 13:51
        Bo Swiatlo nie kocha Brukselki i jako jedyny ma odwage na tym forum swoje
        poglady na powyzszy temat oglosic. Ja tez nie kocham, ale tu juz nie bede o tym
        pisac.
        • clairejoanna Re: Dlaczego kolejny raz atakujemy W. Światłę? n/ 09.12.03, 14:00
          lalka_01 napisała:

> Bo Swiatlo nie kocha Brukselki i jako jedyny ma odwage na tym forum swoje
          > poglady na powyzszy temat oglosic. Ja tez nie kocham, ale tu juz nie bede o
          tym
          >
          > pisac.

A ja głęboko wierzyłam w EU i kolejny raz się rozczarowałam... no cóż, trudno-
          jestem idealistka.

Pozdrowienia,

CJ
      • maria421 Re: Dlaczego kolejny raz atakujemy W. Światłę? n/ 09.12.03, 14:45
        Bo Swiatlo wypowiada sie na temat spraw, ktorych nie zna, ale ktore z racji
        swojej awersji do "politycznej poprawnosci" i do "starej matrony Europy", oraz
        z racji samookreslenia sie "dinozaurem" uwaza za absolutne zlo.

Przy okazji, pamietaj Joanno, zebys nie skrytykowala przypadkiem czegokolwiek w
        USA, bo bedziesz posadzona o "anty-amerykanizm".
        "Anty- amerykanizm " jest bowiem niewybaczalna wada, natomiast "anty-europeizm"
        jest absoltuna zaleta.
        • clairejoanna Re: Dlaczego kolejny raz atakujemy W. Światłę? n/ 09.12.03, 14:54
          Przepraszam Ciociu, ale uważam, że się czepiasz. Jakbym ja chciała napisać
          wątek o każdej osobie, o każdym zdaniu, z którym się nie zgadzam to... bym
          miała chyba zagwarantowane wszystkie posty od 11536 do 12365.

Mi Wujek nigdy nic nie zrobił, też, jak się z Nim nie zawsze zgadzam.

Pozdrowienia,

CJ
          • jan.kran Jako Europejka... 09.12.03, 15:00
            .. i Polka popieram Unie. Ale wczoraj na DW uslyszalam zdanie z ktorym sie a
            zgadzam , ze UE jest nieobiektywna jak chodzi o stosunki palestynsko -
            izraelskie i postawa Unii podsyca antysemityzm w Europie . Absolutnie sie z
            tym zgadzam . K.
            • don2 Re: Jako Europejka... 09.12.03, 17:26

swiatlo ma prawo pisac co chce.jak kazdy ,obojetnie czy ma pojecie o Unii czy
              tylko mowi ,bo tak to ladnie pod prad.Swiatlo ma swoje zdanie typowe dla ludzi
              z dugiej strony oceanu.Ale jak ,ktos kto korzysta juz z przywilejow i ekonomii
              Unii a twierdzi ,ze nie lubi,to jak to nazwac? na zlosc mamie nasram w majtki?
              bardzo nie lubie USA mawiaja Polacy,ale tylko tacy ,ktorzy tam nie sa
              i ,ktorym szans nie dano itp.Analogicznie z takimi co w Niemczech siedza i tez
              unia im sie nie podoba.Jest rada-emigracja do kraju nieunijnego.Zmuszac sie i
              cierpiec,bedac wolnym czlowiekiem? D.
              • jan.kran Don :-))) 09.12.03, 17:41
                Jutro sobie uzyjemy z Mloda na UE. Przynajmniej raz korzysc mieszkac w kraju
                europejskim , ale za to nieunijnym :-PPPP
                Zapraszamy Xurka do Klubu :-PPPPP K. na Rubiezy Europejskiej.
              • wkrasnicki Re: Jako Europejka... 09.12.03, 17:50
                don2 napisał:

bardzo nie lubie USA mawiaja Polacy,ale tylko tacy ,ktorzy tam nie sa
                i ,ktorym szans nie dano itp
                ###

Nie wiem skad ta teoria, ale kilka dni temu podano w Faktach (TVN), ze wg.
                badan statystycznych najbardziej lubianym krajem w Polsce sa USA. Drugie miejsce
                zajeli Czesi a dopiero szoste przyslowiowe bratanki - Wegrzy.
                • don2 Re: Jako Europejka... 09.12.03, 19:44
                  wkrasnicki napisał:

> don2 napisał:
                  >
                  >
                  > bardzo nie lubie USA mawiaja Polacy,ale tylko tacy ,ktorzy tam nie sa
                  > i ,ktorym szans nie dano itp
                  > ###
                  >
                  > Nie wiem skad ta teoria, ale kilka dni temu podano w Faktach (TVN), ze wg.
                  > badan statystycznych najbardziej lubianym krajem w Polsce sa USA. Drugie
                  miejsc
                  > e
                  > zajeli Czesi a dopiero szoste przyslowiowe bratanki - Wegrzy.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Czytaj fora przerozne.I wg statystyki to wypada na mnie 2.205 kobiety :))
                  • wkrasnicki Re: Jako Europejka... 09.12.03, 20:21
                    don2 napisał:

Czytaj fora przerozne.I wg statystyki to wypada na mnie 2.205 kobiety :))

###
                    Oczywiscie. Jedna Amerykanka, jedna Czaszka (ale troche mniejsza), a te 0.205
                    to wlasnie Wegierka. :-)
          • maria421 Re: Dlaczego kolejny raz atakujemy W. Światłę? n/ 09.12.03, 19:42
            clairejoanna napisała:

> Przepraszam Ciociu, ale uważam, że się czepiasz. Jakbym ja chciała napisać
            > wątek o każdej osobie, o każdym zdaniu, z którym się nie zgadzam to... bym
            > miała chyba zagwarantowane wszystkie posty od 11536 do 12365.

Joasiu, ja sie nie czepiam kazdego zdania i kazdego watka Swiatla. Z niektorymi
            jego opiniami zdarza mi sie nawet zgadzac.
            Ja sie czepiam jego OBSESJI.

• chris-joe Re: Dlaczego kolejny raz atakujemy W. Światłę? n/ 09.12.03, 22:07
            dlatego tez radze, dziecko, wrocic do zabawy. To sa rozmowy miedzy doroslymi
            wujkami i ciociami, ktorzy idealistami przestali juz byc.
            • don2 Re: Dlaczego kolejny raz atakujemy W. Światłę? n/ 09.12.03, 22:12

UFF :))))))))))
            • swiatlo Nieprzyjemna odpowiedź /nt 09.12.03, 23:21

• chris-joe Re: Nieprzyjemna odpowiedź /nt 10.12.03, 01:54
                a od kiedy to swiatlo pragnie, zeby bylo przyjemnie?
    • swiatlo Jezus Maryja 09.12.03, 19:02
      .. ale hałas!
      Cokolwiek jednak powiem, będzie kompletnie unieważnione jak tylko do
      zmasowanego ataku przyłączy się C-J. Tak więc poczekam na niego :)
    • swiatlo Mario, czy wiesz co napisałaś? 09.12.03, 20:01
      maria421 napisała:

> Od jakiegos czasu dyskutuje sie nad europejskiem nakazem aresztowania.
      > Mialoby to wygladac w ten sposob, ze nakaz aresztowania wydany przez
      > prokurature jednego kraju czlonkowskiego wazny by byl we wszystkich krajach
      > czlonkowskich.

Czy naprawdę już się o tym dyskutuje Mario? Jeśli to prawda, to jest to
      faktyczny horror. Potwierdzają się moje orwellowskie obawy.
      Mario, ja nie mam obsesji. Ja mam tylko komfort widzenia z daleka w jakim
      kierunku to zmierza. Przykład który ty podałaś jest tego horroru absolutnym
      dowodem. EU widzę dba już otwarcie aby od szpon brukselskiej inkwizycji nie
      było juz żadnej ucieczki.
      Dziwię się tylko że przykład pochodzi on od ciebie samej. To tak jakbyś
      zupełnie nie zdawała sobie sprawy o tym co się u was dzieje.
      • maria421 Re: Mario, czy wiesz co napisałaś? 09.12.03, 20:06
        I coz Cie tak przeraza, Swiatlo?

Macie w USA policje stanowa i federalna, prawda? I zdaje sie, ze nakaz
        aresztowania wydany przez policje federalna obowiazuje w kazdym stanie USA.

I nie dopatrujesz sie w tym Orwella?

• swiatlo Re: Mario, czy wiesz co napisałaś? 09.12.03, 20:33
          maria421 napisała:

> I coz Cie tak przeraza, Swiatlo?
          >
          > Macie w USA policje stanowa i federalna, prawda? I zdaje sie, ze nakaz
          > aresztowania wydany przez policje federalna obowiazuje w kazdym stanie USA.
          >
          > I nie dopatrujesz sie w tym Orwella?

Tak, tylko ze USA od początku było tworem logicznie i kulturowo spójnym, z
          jedną wizją, jednym prawem i jedną moralnością.
          W przypadku Europy każdy rejon był od zawsze kulturowo zupełnie odrębnym. Z
          zupełnie inną religią i wizją moralności.
          • don2 Re: Mario, czy wiesz co napisałaś? 09.12.03, 20:39

Pozwolisz swiatlo;USA spojne kulturowo,prawnie itp.od poczatku?Albo nie
            zrozumialem ?
            • swiatlo Re: Mario, czy wiesz co napisałaś? 09.12.03, 20:41
              don2 napisał:

>
              > Pozwolisz swiatlo;USA spojne kulturowo,prawnie itp.od poczatku?Albo nie
              > zrozumialem ?

Tak Donie. Multikulturowość to moda końca XX wieku.
              • don2 Re: Mario, czy wiesz co napisałaś? 09.12.03, 20:49

A ja idiota myslalem ,ze w takim tyglu z ktorego powstaly stany i do
                dzisiaj ,nie ma zadnej spojnosci.Prawnie bylo zawsze bardzo odmiennie od
                kanonow.pomieszanie modeli z europy i nowych koncepcji.Ile to czlowiek uczy sie.
                A moze mowimy o roznych rzeczach. Mnogosc kultur,Wszystkie rodzaje i kierunki
                wierzen.wymyslone koscioly przez wszelkiego rodzaju excentrykow i oszustow.
                Jak to ma byc spojnosc,to ja jestem glupszy niz myslalem.
          • maria421 Swiatlo, czy wiesz, co piszesz? 09.12.03, 20:51
            Co ma wsplnota kulturowa lub jej brak do europejskiego nakazu aresztowania lub
            do nakazu aresztowania amerykanskiej policji federalnej?

Don Cie juz zreszta zaczepil o te "wspolnote kulturowa" USA.
            Jak sie ona rodzila, Swiatlo? Nie bylo niewolnictwa? Nie bylo wojny secesyjnej?
            Nie bylo problemow rasowych? Nie bylo milionow imigrantow, ktorzy do smierci
            potrafili tylko w rodzimym jezyku rozmawiac, a jednak podlegali pod to samo
            prawo stanowe i pod nadrzedne prawo federalne?
            • swiatlo Re: Swiatlo, czy wiesz, co piszesz? 09.12.03, 20:59
              maria421 napisała:

> Nie bylo problemow rasowych? Nie bylo milionow imigrantow, ktorzy do smierci
              > potrafili tylko w rodzimym jezyku rozmawiac, a jednak podlegali pod to samo
              > prawo stanowe i pod nadrzedne prawo federalne?

USA zawsze miało jedną zasadę: różne kultury pod jednym sztandarem USA.
              Sztandar USA jest wartością najwyższą i wszystkie inne kultury się tej wartości
              podporządkowują. Tak było od początku i tak jest i dzisiaj.
              UE usiłuje narzucić tą samą filozofię, jednak kontekst jest zupełnie inny.
              Żadna europejska kultura nie podporządkuje się wspólnemu sztandarowi
              europejskiemu.
              Murzyn z Alabamy będzie ginął za białego z Montany i Meksykanin z Kalifornii
              będzie umierał za mormona z Utah.
              Natomiast Polak nigdy nie będzie umierał za Francuza ani Włoch nigdy nie będzie
              ginął za Irlandczyka.
              • don2 Re: Swiatlo, czy wiesz, co piszesz? 09.12.03, 21:16

swiatlo,wybacz ale walisz juz bez opamietania.daj sobie spokoj z tymi naiwnymi
                przykladami.Kto za kogo ginie nie zalezy os murzyna,tylko od tego kto go posle.
                Albo jestes naiwny ,albo grasz naiwnego w celu ciagniecia watku.
                A o wartosciach sztandaru pogadaj z Rambo lub tymi .ktorym placa za takie
                nadete frazesy.
              • maria421 Re: Swiatlo, czy wiesz, co piszesz? 09.12.03, 21:22
                swiatlo napisał:

> USA zawsze miało jedną zasadę: różne kultury pod jednym sztandarem USA.

Swiatlo, historia USA sie klania...
                Konfederaci i Unia szly na siebie w wojnie secesyjnej pod roznymi flagami.
                W poludniowych stanach zdaje sie do tej pory obok "Stars & Stripes" niektorzy
                wieszaja jeszcze cos innego...

> Sztandar USA jest wartością najwyższą i wszystkie inne kultury się tej
                wartości
                > podporządkowują. Tak było od początku i tak jest i dzisiaj.

Radze koniecznie powtorke z historii USA.

> UE usiłuje narzucić tą samą filozofię, jednak kontekst jest zupełnie inny.

Kto Ci tyle bzdur naopowiadal?
                Poczytaj sobie o europejskich wizjach Churchilla, Adenauera, De Gaulle´a.
                Poczytaj sobie o koncepcji Europy Narodow i scierajacej sie z nia koncepcji
                Narodu Europejskiego.

> Żadna europejska kultura nie podporządkuje się wspólnemu sztandarowi
                > europejskiemu.

I co z tego??????

> Murzyn z Alabamy będzie ginął za białego z Montany i Meksykanin z Kalifornii
                > będzie umierał za mormona z Utah.
                > Natomiast Polak nigdy nie będzie umierał za Francuza ani Włoch nigdy nie
                będzie
                > ginął za Irlandczyka.

Swiatlo, obudz sie! Unia zrodzila sie jako wspolnota gospodarcza, nie
                polityczna czy militarna. A sprawy kto za kogo ma ginac i tak sa regulowane
                przez NATO, bo kraje EU to rowniez kraje NATO.
                Wiec nie wyjezdzaj tu z patosem amerykanskiego Murzyna ginacego za
                amerykanskiego bialego, szczegolnie jezeli do tej pory zaden amerykanski Murzyn
                nie musial ginac za zadnego amerykanskiego bialego.

Uff! Ide poogladac TV.

• don2 Re: Mario, czy wiesz co napisałaś? 09.12.03, 20:08

Swiatlo ty to zupelnie jak Lepper i Mc carthy.Bardzo lubie czytac twoje
        wywody ,ale czasami to walisz jak pijany kazio.
        • swiatlo Re: Mario, czy wiesz co napisałaś? 09.12.03, 20:40
          don2 napisał:

> Swiatlo ty to zupelnie jak Lepper i Mc carthy.Bardzo lubie czytac twoje
          > wywody ,ale czasami to walisz jak pijany kazio.

Jest na odwrót Donie. McCarthy to był inkwizytor, a ja właśnie z inkwizycją
          walczę.
    • ertes Ostrzezenie (Maria, Swiatlo, CJ) 09.12.03, 23:25
      Tylko zeby mi, kuzwa, nie bylo potem zadnych pozegnan bo sie wkurze jak pragne
      podskoczyc.

Dziekuje za uwage a teraz prosze do boju ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka