Dodaj do ulubionych

156 jtd muł ???

09.12.05, 22:03
Mam pytanko ?
Panie i Panowie czy wasze 156 Jtd sa tez takie muliste?
Moja jest z 2000 roku .
Obserwuj wątek
    • chunkpunk Re: 156 jtd muł ??? 09.12.05, 23:09
      Raczej tylko twoja :)
    • karolcia59 Re: 156 jtd muł ??? 10.12.05, 15:16
      Nie to chyba żart.140 koni pod maską ,nie może być mowy o muleniu.Przy mrozach
      pracuje ciut inaczej ale to nie przeszkadza.
      • mrdata Re: 156 jtd muł ??? 13.12.05, 13:06
        No chyba nie z 2000 te 140 koni. To pojawilo sie dopiero z nastaniem ery MJeta -
        zdaje sie kolo 2003/2004 ale nie ch sie specjalisci wypowiedza. Starsze JTD
        mialy po ok 115 koni.
    • chunkpunk Re: 156 jtd muł ??? 11.12.05, 20:44
      podjedz na komputerek i pewnie ci pokaze przeplywke moze wtryski moze doladowanie
      zaplac wymien i nie bedzie mula
      • szlichta1 Re: 156 jtd muł ??? 11.12.05, 22:04
        No rozsadniejsze gadanie! Moja alfa ma 105 konikow.
        No i do 2000obr/min jest strasznie mulista. Na 5-tym biegu slabo ciagnie .
        Max 175 km/h. Na examinerze nic nie pokazuje.
        Dwa razy pokazalo blad odczytu obrotomierza ,i przy okolo 3000 obr/min jest
        wachniecie mocy .Czy ktos mial taki problem?
        • kurtz25 Re: 156 jtd muł ??? 11.12.05, 23:46
          jezdze taka sama alfa z tym samym silnikiem i u mnie jest podobnie.Kiedys
          jezdzilem jeszcze innym jtd i bylo to samo co u nas.po prostu ten sprzet tak
          jezdzi i nic na to nie poradzimy.chyba ze maly chiptunig o czym intensywnie
          mysle.Pozdrawiam
        • hr.dracula Re: 156 jtd muł ??? 12.12.05, 11:28
          To jest wersja ekonomiczna , a nie sportowa :)
          105KM/>1300kg - proporcja wykluczająca sportowe osiągi.
          • 19-74pm Re: 156 jtd muł ??? 12.12.05, 12:45
            Witam.W mojej 145JTD silnik ma trochę mniej roboty bo alfa wazy
            1210kg.Oczywiście opisywane wachnięcie mocy przy ok. 3000 obr. było i u
            mnie.Ostatnio wjąłem i wyczyściłem przepływomierz i musze przyznać że efekty
            są.Lepsza reakcja na gaz z nizszych obrotów.Przymierzam się do czyszczenia
            zaworu EGR ale to dopiero wiosną.Piotrek
            • szlichta1 Re: 156 jtd muł ??? 12.12.05, 20:04
              Dziekuje wszystkim za odpowiedzi!!Wyciagne wnioski.A o czipie tez mysle tylko
              czy nie szkoda silnika? .Poniewaz jestem jeszcze lakiem w JTD przeplywomierz to
              ten grzybek z wezykiem zaraz z przodu kolo oslony silnika?
              Dzieki wszystkim!!!!
              • chunkpunk Re: 156 jtd muł ??? 12.12.05, 20:40
                tylko po co chesz wyminiac przeplywke jak nie pokazuje bledow zobacz ile
                powietrza daje a ile potrzebuje potem wymien jak sie nie miesci w normie
                a chipnac nie zaszkodzi choc wszyscy pisza ze 1.9 podatne na zerwanie rozrzadu
                jak sie przedobrzy
                • hr.dracula Re: 156 jtd muł ??? 12.12.05, 21:31
                  chunkpunk napisał:
                  > choc wszyscy pisza ze 1.9 podatne na zerwanie rozrzadu
                  > jak sie przedobrzy

legendy jakieś :)

A trochę schipować faktycznie go można :)
                  • kurtz25 Re: 156 jtd muł ??? 12.12.05, 23:13
                    przeplywka jest zaraz za filtrem powietrza.ale z tego co sie orientuja to jezeli
                    by padla to wogole nie byloby jazdy.pozdrawiam.p.s tez mam zamiar troszke go
                    podkrecic- o jakies 25-20 km.tylko zeby nie przesadzic z cisnieniem doladowania
                    bo turbina pozegna sie z wielkim hukiem i nie mozna jej dawac ognia ze zbyt
                    niskich obrotow ale ci co ci beda mieszac w sofcie bardzo dobrze o tym
                    wiedza.jezdzilem taka alfa jak nasze to chipie.powiem ze to dziala.dynamika duzo
                    lepsza i zaczyna jechac od 1.5tys obrotow.ale nie spodziewaj sie ze Vmax duzo
                    wzrosnie.jak przybedzie 10km/h to wszystko.Pozdrawiam
                  • chunkpunk Re: 156 jtd muł ??? 13.12.05, 07:51
                    e tam legendy na rorum tdi az glosno o tym bylo swego czasu 1.9 tak mialy na
                    kilku zawodach strzelaly no i sam masters pisal ze 3 krecil i 3 strzelily cos w
                    ytym jest
                    • kurtz25 Re: 156 jtd muł ??? 13.12.05, 12:42
                      tak strzelily 3 sztuki na zawodach ale to bylo jtd 140km wykrecone na 180km
                      czyli w sposob dosyc ekstremalny.Mysle ze jak sie zrobi ze 105km te 120 to nic
                      zlego nie bedzie sie dziac
                      • mrdata Re: 156 jtd muł ??? 13.12.05, 13:12
                        W chwili obecnej Alfa sprzedaje silnik 1.9jtd w wersji 150km. Jest to ten sam
                        silnik co do joty co wersja 140km - zmienione jest tylko oprogramowanie
                        µ-kontrolera w komputerze. Chip-Tuning oferowany masowo za granica i u nas to
                        140->165km. Co ciekawsze zrobi to dla Was rowniez autoryzowany serwis (np
                        Dukiewicz) i co wiecej da na to gwarancje. Nie sadze wiec aby mialo to sie
                        rozpasc (przynajmniej w okresie gwarancji;) Tak wiec to co kiedys komus gdzies
                        tam strzelilo to pewnie rzeczywiscie przerobki-samorobki w dosc ekstremalnym
                        wykonaniu.

Marcin
                        • chunkpunk Re: 156 jtd muł ??? 17.12.05, 16:36
                          I tu sie mylisz , jest tyle roznic ze miejsa by nie starczylo na pisanie o
                          silniku wystarczy przegladnac epera :)
                          ja mam 2.4 w serii 140 podciagnieta na 176 i 380 przy optymalnym przebiegu nic
                          na chama widzialem ze mozna wycisnac wiecej ale nikt tego nie robi po co komu
                          moment przy 1800 obr i spadek mocy jusz na 2500
                          a i powiem tyle ze raczej nikt nie poleca dukiewicza tylko wlasnie firmy
                          samorobki czyli ludzi ktorzy sie chyba bardziej znaja poczytaj fora typu tdi-tuning
                          • mrdata Re: 156 jtd muł ??? 17.12.05, 18:09
                            Nie bede sie sprzeczal ale to co mowisz wydaje sie malo prawdopodobne (roznice)
                            Co do tuningu to salon ma ta zalete ze utrzyma gwarancje po przerobce - czego
                            nie bedzie po wizycie w warsztacie-samorobce. Nie chce zbytnio fantazjowac ale
                            najprawdopodobniej "ludzie polecaja" takie miejsca gdzie sa w stanie zrobic
                            taniej a nadal przyzwoicie. Jestem tez ciekawy czy te inne miejsca maja hamownie
                            i robia badanie przed/po. Itd etc. Na koniec, oczywiscie, dlaczego nie zrobic
                            takiego tuningu gdzis indziej - tylko dla wlascicciela samochodu z gwarancja to
                            nie bedzie dobry deal.

Pozdr

Marcin
                            • chunkpunk Re: 156 jtd muł ??? 17.12.05, 19:25
                              vtech,unitronic,gt service,htp metropolis,povertronic,nxpolska, i wielle innych
                              wszyscy maja hamownie obciazeniowe ,i przygotowuja auta do 1/4 :) tzw perelki
                              wsrod polskich tunerow (raczej nie jakas amatorka ), co do dukiewicza to opinie
                              sa takie ze brak slow
                              (poczytaj na streetracing.pl o tym jaka sciema na tej hamowni panuje i jak
                              niedouczeni tunerzy autka hamuja i tyle
                      • ralf1977 Re: 156 jtd muł ??? 13.12.05, 15:27
                        Również rozmyślam nad chipem do AR 156 1,9 jtd 105 koni. Proszę o opinie tych,
                        którzy się zdecydowali. Jak wrażenia? Gdzie najlepiej się udać, aby
                        przeprowadzić całą operację?
                        • mrdata Re: 156 jtd muł ??? 17.12.05, 11:44
                          Obawiam sie ze nie znajdziesz wielu Alfistow z dieslami - w konsekwencji mala
                          szansa ze ktos tutaj ma chip-tuning zrobiony w dieslu. Ja nie omieszkam sie
                          pochwalic jak juz go przeprowadze. W miedzyczasie zobacz tu:

www.dukiewicz.pl/testy.ph
                          i np tu:

www.cth.be/index.php/chiptuning/diesel/Alfa/
                          Jak widac do "zrobienia" jest okolo 30km wiecej - to bardzo duzo. Te diesle maja
                          duzy zapas mocy, zarowno starsza jak i nowa generacja.

Pozdr

Marcin
                        • chunkpunk Re: 156 jtd muł ??? 17.12.05, 19:23
                          vtech,unitronic,gt service,htp metropolis,povertronic,nxpolska, i wielle innych
                          wszyscy maja hamownie obciazeniowe ,i przygotowuja auta do 1/4 :) tzw perelki
                          wsrod polskich tunerow, co do dukiewicza to opinie sa takie ze brak slow
                          (poczytaj na streetracing.pl o tym jaka sciema na tej hamowni panuje i jak
                          niedouczeni tunerzy atka hamuja tyle (ja polecam mastersa z nx tdi-tuning.pl
                          • mrdata Re: 156 jtd muł ??? 18.12.05, 20:43
                            Interesujace :) nie omieszkam rzucic okiem...
                          • ralf1977 Re: 156 jtd muł ??? 20.12.05, 08:37
                            Dzięki za info zrobię rozpoznanie. Byłem na stronie Mastersa i wygląda to
                            interesująco :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka