miron_s007 05.06.06, 10:32 mam trudnosci z ustaleniem poziomu oleju w silniku. Przy kilkukrotnym sprawdzaniu wskazania na bagnecie są na poziomioe max a innym razem bagnet jest czysty!!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgoska1 Re: poziom oleju AR 156 05.06.06, 10:50 Witam. > Przy kilkukrotnym sprawdzaniu wskazania na bagnecie są na poziomioe max a > innym razem bagnet jest czysty!!!! Pomiary wykonywane jeden za drugim w ciągu kilku minut bez uruchamiania silnika i innych mozliwych zakłóceń? Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
miron_s007 Re: poziom oleju AR 156 05.06.06, 11:32 właśnie chodzi mi o taką dziwną sytuację- po kilku minutach od zaprzestania jazdy kilkukrotne sprawdzenie poziomy daje taki efekt.Na bagnecie raz jest ślad oleju a raz nie ma... i w które wskazanie mam wierzyć? Odpowiedz Link
uki145 Re: poziom oleju AR 156 05.06.06, 11:46 Witam! sprwawdz tak :przejedz sie do zagrzania silnika do prawidłowej temperatury ,stan na równej nawierzchni(moze bład pomiaru jest wynikiem pochyłosci) i po 5 minutach sprawdz poziom oleju . nastepny pomiar powinien byc wykonany w identycznych warunkach . tylko to da 100% pewnosci .Pozdrawiam Łukasz Odpowiedz Link
maliek Re: poziom oleju AR 156 05.06.06, 15:01 Sprawdź stan oleju zanim zapalisz silnk np rano. Jeżeli jeździłeś w dniu poprzednim to do rana prawie cały olej spłynie do miski. Oczywiście auto ma stać na płaskim i równym podłożu. Odpowiedz Link
maciek1972a Re: poziom oleju AR 156 06.06.06, 18:57 Po ostatniej wymianie oleju miałem wrażenie, że wlali za dużo oleju. Byłem przy wymianie i wlane zostało tyle ile powinno być, natomiast bagnecik pokazywał inaczej. Z jednej jego strony było ok a z drugiej dużo ponad stan. Po kilku próbach wsadzania go i wyciągania w różnych położeniach udało się w końcu ustalić poziom i był ok. Dziwne to troche ale posprawdzaj w kilku ustawieniach bagnetu oczywiście na równej powierzchni i odstanym silniku. Odpowiedz Link
miron_s007 Re: poziom oleju AR 156 07.06.06, 11:50 dzięki maciek 1972- u mnie podobna sytuacja z tym,że chodzi o niedobór a nie nadwyżkę oleju.Są pomiary kiedy bagnet pokazuje max,więc traktuję,że tak jest.Może ktoś orientuje się jednak czy AR 156 II poł.2002 Desinctive ma czujnik niskiego poziomu oleju w silniku? Odpowiedz Link