Dodaj do ulubionych

prędkość a obroty

13.06.06, 00:12
witam
pytanie do kierowcow Alf 145/6 1.4 bx. jaka predkosc uzyskujecie na piątym
biegu przy 4 tys. obrotow. u mnie w tej chwili jest to rowno 120km/h. calkiem
inaczej wygladalo to w zimie, wtedy obroty musialy byc znacznie wyzsze zeby
uzyskac taka predkosc. pytam dlatego ze przed wymiana swiec, wachaczy predkosc
byla rowniez nizsza w tym zakresie obrotow. wiadomo ze to juz nie nowe auta i
wydaje mi sie ze roznie moze byc z osiagami.
Obserwuj wątek
    • uki145 Re: prędkość a obroty 13.06.06, 00:49
      Witam! zgadza sie .jest dokładnie tak jak piszesz : boxer 1.4 i 1.6 w alfie
      145/146 ma przy 4000 Obr/min 120 km/h (przy 150 km/h jest to odpowiednio 5000
      obr /minute). jedyna mozliwosc ,ze zima miałes inne odczyty z predkosciomierza
      jest fakt ,ze zimówki które masz maja inny rozmiar w stosunku do opon letnich
      (wtedy licznik moze przekłamywac ) . sprawdz ,bo innej mozliwosci nie ma .
      zestopniowanie skrzyni nie zmienia sie z sezonu letniego na zimowy i wiek auta
      nie ma tu nic do rzeczy ;-) .Pozdrawiam Łukasz
      • grabos146 Re: prędkość a obroty 13.06.06, 07:55
        dokładnie 120 - 4000obr/min
        150 - 5000obr/min

AR146 1,6Bx
      • alterro Re: prędkość a obroty 13.06.06, 08:04
        uki145 napisał:

> Witam! zgadza sie .jest dokładnie tak jak piszesz : boxer 1.4 i 1.6 w alfie
        > 145/146 ma przy 4000 Obr/min 120 km/h (przy 150 km/h jest to odpowiednio 5000
        > obr /minute). jedyna mozliwosc ,ze zima miałes inne odczyty z predkosciomierza
        >
        > jest fakt ,ze zimówki które masz maja inny rozmiar w stosunku do opon letnich
        > (wtedy licznik moze przekłamywac ) . sprawdz ,bo innej mozliwosci nie ma .
        > zestopniowanie skrzyni nie zmienia sie z sezonu letniego na zimowy i wiek auta
        > nie ma tu nic do rzeczy ;-)

A jak Ty to sobie wyobrażasz??? Od kiedy to niby inny rozmiar opon ma wpływ na prędkość pokazywaną na prędkościomierzu? No chyba, że kolega mierzył prędkość metodą inną niż zliczanie obrotów kół. Jeśli do uzyskania tej samej prędkości na tym samym biegu wymagane są dwie różne prędkości obrotowe silnika, to może to świadczyć jedynie o marnym stanie sprzęgła.

--
        Pozdrawiam,
        Adam
        • alces1 Re: prędkość a obroty 13.06.06, 09:42
          co Ty się z choinki zerwałeś? jasne, że rozmiar opon ma wpływ na wskzaania
          prędkościomierza, a co za tym idzie i na licznik kilometrów! Należy tylko dodać,
          że chodzi tutaj o średnicę kół, zmieniającą się w zależności od średnicy felgi,
          profilu i szerokości opony.
          • alterro Re: prędkość a obroty 13.06.06, 10:57
            alces1 napisał:

> co Ty się z choinki zerwałeś? jasne, że rozmiar opon ma wpływ na wskzaania
            > prędkościomierza, a co za tym idzie i na licznik kilometrów!

A w jaki sposób? Z tego co wiem, rozmiar opon ma wpływ na RÓŻNICĘ wskazania prędkościomierza i prędkości rzeczywistej. Nie bardzo wiem, jak różne opony mogłyby zmienić wskazania prędkościomierza na tym samym biegu i przy tych samych obrotach.

--
            Pozdrawiam,
            Adam
        • aquarius01 Re: prędkość a obroty 13.06.06, 10:00
          alterro napisał:

> A jak Ty to sobie wyobrażasz??? Od kiedy to niby inny rozmiar opon ma wpływ na
          > prędkość pokazywaną na prędkościomierzu? No chyba, że kolega mierzył prędkość m
          > etodą inną niż zliczanie obrotów kół. Jeśli do uzyskania tej samej prędkości na
          > tym samym biegu wymagane są dwie różne prędkości obrotowe silnika, to może to
          > świadczyć jedynie o marnym stanie sprzęgła.

Oczywiście, że ma - prędkość jest obliczana na podstawie wykoanaych obrotów w
          czasie. Jak pewnie wiesz z lekcji matematyki każdy okrąg (a taki model koła
          samochodowego możemy przyjąć) posiada kilka cech, m.in. takie jak średnica i
          obwód i oczywistym jest (tego udawadniać nie trzeba), że obwód koła jest
          proporcjonalny do połowy średnicy pomnożonej przez dwukrotność liczby Pi. A
          jeżeli zmienny jest obwód to i przebyta droga w czasie jednego obrotu również
          ulega zmianie, więc jaki wniosek się nasuwa ? Tak wskazania prędkościomierza są
          bardzo uzależone od średnicy koła, tak więc zawsze należy tak dobierać rozmiar
          felgi i opony (oczywiście mam na myśli profil opony) aby ten błąd był jak
          najmniejszy.
          • alterro Re: prędkość a obroty 13.06.06, 10:18
            aquarius01 napisał:

> alterro napisał:
            >
            > > A jak Ty to sobie wyobrażasz??? Od kiedy to niby inny rozmiar opon ma wpł
            > yw na
            > > prędkość pokazywaną na prędkościomierzu? No chyba, że kolega mierzył pręd
            > kość m
            > > etodą inną niż zliczanie obrotów kół. Jeśli do uzyskania tej samej prędko
            > ści na
            > > tym samym biegu wymagane są dwie różne prędkości obrotowe silnika, to mo
            > że to
            > > świadczyć jedynie o marnym stanie sprzęgła.
            >
            > Oczywiście, że ma - prędkość jest obliczana na podstawie wykoanaych obrotów w
            > czasie. Jak pewnie wiesz z lekcji matematyki każdy okrąg (a taki model koła
            > samochodowego możemy przyjąć) posiada kilka cech, m.in. takie jak średnica i
            > obwód i oczywistym jest (tego udawadniać nie trzeba), że obwód koła jest
            > proporcjonalny do połowy średnicy pomnożonej przez dwukrotność liczby Pi. A
            > jeżeli zmienny jest obwód to i przebyta droga w czasie jednego obrotu również
            > ulega zmianie, więc jaki wniosek się nasuwa ? Tak wskazania prędkościomierza są
            > bardzo uzależone od średnicy koła, tak więc zawsze należy tak dobierać rozmiar
            > felgi i opony (oczywiście mam na myśli profil opony) aby ten błąd był jak
            > najmniejszy.

Ja piszę o prędkości mierzonej prędkościomierzem, a Ty mi nagle piszesz o prędkości rzeczywistej. Proszę pokaż mi, jak opona wpływa na prędkość odczytaną z prędkościomierza (tylko i wyłącznie zależną od ilości obrotów), bo o niej pisze Uki145 (przeczytałeś wogóle jego post, do którego się odnoszę?).

--
            Pozdrawiam,
            Adam
            • aquarius01 Re: prędkość a obroty 13.06.06, 11:12
              Gdybym nie przeczytał to nie pisałbym tego co napisałem. Przeczytaj całość
              jeszcze raz i sam po pewnej chwili się dowiesz gdzie jest Twój byk.
              Prędkościomierz w samochodzie nie mierzy prędkości po obwodzie koła, a jedynie
              poprzez mały mechanizm w skrzyni biegów z odpowiednio dobranym przełożeniem
              (które właśnie powinno być modyfikowane) przekazuje informacje w postaci
              impulsów elektrycznych lub mechanicznie do prędkościomierza, więc w żaden sposób
              nie ma w nim wprowadzonej korekcji wskazań prędkości w zależności od średncy
              koła - nominlnie w fabryce były gumy 195/60/R15 i dla takiej średnicy koła
              wskazania prędkościomierza są obarczone najmniejszym błędem. Co się stanie jak w
              takim układnie założysz koła powiedzmy 215/40/R16 - śrdnica koła będzie mniejsza
              o czym całość układu "nie wie", więc i droga przejechana w tym samym czasie
              będzie inna (mniejsza) a jeżeli droga i czas to również i prędkość więc błąd
              wskazania prędkościomierza będzie jeszcze większy. Zakładając błąd fabryczny
              prędkościomierzy na poziomie 5% (bezwzględny jak mniemam i jest to moje
              przypuszczenie) dokładając jeszcze różnice w średnicach kół okaże się, że
              wskazania mogą się różnić znacznie od rzeczywistości.
              • alterro Re: prędkość a obroty 13.06.06, 11:27
                aquarius01 napisał:

> Gdybym nie przeczytał to nie pisałbym tego co napisałem. Przeczytaj całość
                > jeszcze raz i sam po pewnej chwili się dowiesz gdzie jest Twój byk.
                > Prędkościomierz w samochodzie nie mierzy prędkości po obwodzie koła, a jedynie
                > poprzez mały mechanizm w skrzyni biegów z odpowiednio dobranym przełożeniem
                > (które właśnie powinno być modyfikowane) przekazuje informacje w postaci
                > impulsów elektrycznych lub mechanicznie do prędkościomierza, więc w żaden sposó
                > b
                > nie ma w nim wprowadzonej korekcji wskazań prędkości w zależności od średncy
                > koła - nominlnie w fabryce były gumy 195/60/R15 i dla takiej średnicy koła
                > wskazania prędkościomierza są obarczone najmniejszym błędem. Co się stanie jak
                > w
                > takim układnie założysz koła powiedzmy 215/40/R16 - śrdnica koła będzie mniejsz
                > a
                > o czym całość układu "nie wie", więc i droga przejechana w tym samym czasie
                > będzie inna (mniejsza) a jeżeli droga i czas to również i prędkość więc błąd
                > wskazania prędkościomierza będzie jeszcze większy. Zakładając błąd fabryczny
                > prędkościomierzy na poziomie 5% (bezwzględny jak mniemam i jest to moje
                > przypuszczenie) dokładając jeszcze różnice w średnicach kół okaże się, że
                > wskazania mogą się różnić znacznie od rzeczywistości.
                >

A teraz mi napisz, jak ma się Twój post do sytuacji zaprezentowanej przez Ukiego145.

Jedziemy w/g prędkościomierza 120 km/h na piątce przy 4000 obr./min.
                Zakładamy opony o innej średnicy.
                Jedziemy jeszcze raz. Piątka, 4000 obr./min, prędkościomierz pokazuje powiedzmy 130 km/h.
                Pytanie: jak to jest możliwe?

Jesteś pewien, że przeczytałeś post Ukiego i dobrze zrozumiałeś zwrot "jedyna mozliwosc ,ze zima miałes inne odczyty z predkosciomierza
                jest fakt ,ze zimówki które masz maja inny rozmiar w stosunku do opon letnich"?

--
                Pozdramiaw,
                Adam
                • alterro Re: prędkość a obroty 13.06.06, 11:36
                  > Pytanie: jak to jest możliwe?
                  Albo inaczej: o ile się zmieniła średnica opony?

--
                  Pozdrawiam,
                  Adam
                • aquarius01 Re: prędkość a obroty 13.06.06, 11:40
                  alterro napisał:

> A teraz mi napisz, jak ma się Twój post do sytuacji zaprezentowanej przez Ukieg
                  > o145.
                  >
                  > Jedziemy w/g prędkościomierza 120 km/h na piątce przy 4000 obr./min.
                  > Zakładamy opony o innej średnicy.
                  > Jedziemy jeszcze raz. Piątka, 4000 obr./min, prędkościomierz pokazuje powiedzmy
                  > 130 km/h.
                  > Pytanie: jak to jest możliwe?

tego nie rozumiem bo musiałby istnie układ zmieniający przelożenie pomiarowe w
                  zależności od średnicy kół. Tutaj masz rację i zwracam honor - nieopatrznie
                  zinterpretowałem parametry, oczywiście wskazania prędkościomeirza mają się nijak
                  do prędkości rzeczywistej :)

> Jesteś pewien, że przeczytałeś post Ukiego i dobrze zrozumiałeś zwrot "jedyna m
                  > ozliwosc ,ze zima miałes inne odczyty z predkosciomierza
                  > jest fakt ,ze zimówki które masz maja inny rozmiar w stosunku do opon letnich"?

Oczywiście nie w połączeniu ze zmiennymi wskazaniami prędkościomierza a jedynie
                  ze zmianami rzeczywistej prędkości i tutaj masz rację.
                  • alterro Re: prędkość a obroty 13.06.06, 12:02
                    Cieszę się, że doszliśmy w końcu do porozumienia :-)

A alfiście biedziakowi ponownie radzę przyjrzeć się sprzęgłu i układowi odpowiedzialnemu za pokazywanie prędkości.

--
                    Pozdrawiam,
                    Adam
                    • alces1 Re: prędkość a obroty 13.06.06, 12:08
                      ciekawa dyskusja powstała, fajnie, że jest takie forum, a przede wszystkim tacy
                      alfiści. Ja również popełniłem błąd, bo miałem na uwadze wskazania
                      prędkościomierza bez uwzględnienia wskazań obrotomierza, dlatego również zwracam
                      honor!
                      Pozdrawiam!
                    • aquarius01 Re: prędkość a obroty 13.06.06, 12:26
                      alterro napisał:

> Cieszę się, że doszliśmy w końcu do porozumienia :-)

Zawsze uważam, że dwóch dorosłych i myślących osobników zawsze dojdzie do
                      porozumienia, a myślenie dzisiaj w cenie :D
                      • uki145 Re: prędkość a obroty 13.06.06, 13:18
                        Witam! trzeci ,juz dzisiaj myslacy ;-) ,tez ma cos do powiedzenia. oczywiscie
                        napisałem bzdure ,bo faktycznie rozmiar opon nie ma wpływu na róznice miedzy
                        wskazaniami obrotomierza, a predkosciomierza. opony wpływaja na predkosc
                        rzeczywista pojazdu(jak napisaliscie) ,a to da sie zweryfikowac tylko jadac
                        druga alfa obok ,na fabrycznych kapciach . czy to bedza opony 165/50 r14 czy
                        185/60 r14 to przy 4000 obr zawsze bedzie 120 km na predkosciomierzu . za bład
                        przepraszam .;-) tak czy inaczej , ciekawe co spowodowało takie rozbierznosci
                        we wskazaniach u Biedziak1 , byc moze slizgajace sie sprzegło ? chociaz na 5
                        biegu ,to mało prawdopodobne(na 1,2,3 juz bardziej ,bo przeciez wtedy
                        obciazenia na tarczy sa najwieksze )Pozdrawiam Łukasz
                        • biedziak1 Re: prędkość a obroty 14.06.06, 20:10
                          witam
                          az tylu postow sie nie spodziewalem, wlasciwie to myslalem ze nikogo to nie
                          zainteresuje:] co do opon to zimowki faktycznie mialy wyzszy profil o czym juz
                          przez pozna godzine nie napisalem.wskazania na liczniku predkosci i obrotow tez
                          sie zgadzaly tyle ze auto bylo bardziej mulowate. no a sprzeglo chociaz juz
                          leciwe jak narazie sobie radzi:D
                          A tak juz poza tematem... dzis przewiazlem kumpla z pracy ktory zakochaly jest w
                          swojej borze, silniczek 1,4. jak uslyszalem od niego " chopie zwolnij" i "
                          fajnie to to mruczy" to az sie milo zrobilo:D
                          Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka