sebol_ol Re: kupie silnik 16000 04.07.06, 13:24 1600 ts bezyna. Kupuje alfe za 12000 z uszkodzonym silnikiem.Auto już raz miało zmieniany silnik ale znowu coś sie stało(tak własciciel twierdzi) 4miesiące temu została załozona instalacja gazowa sekwencja jest na 2 letniej gwarancji.Co szanowni alfiści sądza czy powinienem dołączyć do grona alfistów z Katowic czy raczej odradzają....Ile taka wymiana i silnik mnie beda kosztować czy koszt na jaki sie nastawiam jest adekwatny(3000max.I jak to jest z alfą na gazie...? nIE ROZPADNIE MI SIE KOLEJNY SILNIK JAK GO ZAłOżE.... jEśLI KTOś BY MóGł NAPISAć MI COś MąDREGO NA TEN TEMAT...BEDE WDZIECZNY.Z GóRY DZIEKUJE I POZDRAWIAM.SEBA KATOWICE. Odpowiedz Link
maliek Re: kupie silnik 16000 05.07.06, 15:10 Silnik benzynowy powinień do 300 000 km "dojechać" więc dziwi mnie że w tym aucie już dwa padły. Właściciel musiał być albo beztalenciem lub prostakiem mechaicznym albo używać tego auta do sportu. Co w tym silniku padło? Gaz i LPG pasuje do siebie. Warsztat który to zakłada musi się na tym znać a właściciel pojazdu mieć pojęcie o obsłudze swego pojazdu tj. wymiana świec, filtrów, oleju, regulacje. Jak spełni się te warunki to wszystko działa. W mojej Alfie (1,4 TS) gaz działa od 100 000 km bez zarzutu. Odpowiedz Link
sebol_ol Re: kupie silnik 16000 04.07.06, 15:12 i jeszce jedno czy moge zamiast 1,6 włozyć 1,8 czy różni sie czymś i jest to nie możliwe.Pomóżcie. Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: pOmóŻcIe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !! 05.07.06, 14:23 napisz chociaz jaki to model, ktory rok, itp. zastanawiajace jest ze padl juz drugi silnik w tym aucie... albo wlasciciel nie umie jezdzic i nie wie ze czasem nalezy np. zmienic rozrzad i olej albo to jakas sciema. ja bym takie auto omijal bardzo szerokim lukiem. a instalacje gazowa to najlepiej podlaczyc na dzialce do kuchenki polowej ;) zaplac wiecej i kup dobre, pewne auto a nie jakies ch...j wie co za przeproszeniem. Odpowiedz Link
bedboys Re: pOmóŻcIe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 05.07.06, 14:36 A co tam takiego padło w tym silniku że jest do wymiany ????, napisz jakie auto ( ale wnioskuję że 156) i który dokładnie rok, mam wszystkie części do silnika 1,6 ale całego nie mam. Co do gazu od roku ( 33 tys km) jeżdżę na sekwencji i jestem bardzo zadowolony nic a nic sie nie dzieje więc jak widzisz opinie są podzielone a najwięcej wiedzą ci którzy na gazie nigdy nie jeździli. Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: pOmóŻcIe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.07.06, 15:27 >jak widzisz opinie są podzielone a najwięcej wiedzą ci którzy na gazie nigdy >nie jeździli. Jezeli do mnie pijesz to na gazie jezdzilem, moi kumple tez jezdza. Jednak gazu nie stosuje sie nawet w dobrych zapalniczkach to co tu dopiero mowic o samochodach ;) A tak na serio to niech sobie ludzie jezdza czym chca i na czym chca, moga jezdzic nawet na wlasnych sikach, ja jednak polecam benzynke!! Odpowiedz Link
sebol_ol Re: pOmóŻcIe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.07.06, 19:10 Dzięki wogule za zainteresowanie juz myślałem że mnie nie widać... Alfa 156 1,6 16v gaz na gwarancji załozony 4 miesiące temu. rok 1998 kupionu w salonie Polskim 1 własciciel.Konkretnie cała sprawa polega na tym iż moja żona jezdzi od roku clio 1.9 diesek jest z niego zadowolona aczkolwiek chciałbym żeby jezdziła zgabnym ładnym i nie starym (przedewszystkim)autem. Ja clio cenie 11000(i to jest cena ponizej której nie zszedłbym na 100% , byli już tacy co dawali 10000 ale jestem typem który jak sie uprze to....nie da rady przegadać tym bardziej że 2000r stoi od 12000 do 11500 , ale to nie o tym miałem pisać)i ja zaproponowałem że dam mu clio (sprowadzone i biały kolor to same ----pzry sprzedaży) i wezme alfe bez dopłat, to czy zostawi 17 calowe felgi zależy od tego czy to on mi auto przywiezie czy to ja po nie pojade dodam że jest to ok.800km w dwie strony,w każdym razie na felgach az tak mi nie zależy. Więc reasumując ja daje 11000 (clio) i biore alfe muśle ze 3000 wystarczą na silnik i jego wymiane.A co do uszkodzen twierdzi ze jest pęknięty wałek rozrządu który był wymieniony rzekomo 5000km przed zdarzeniem ( ma na wszystko faktury z aso) i tak stwierdził serwis jak zawiózł tam auto i odpalił, a dziś jak do niego dzwoniłem to coś tam jeszcze mówił ze to może panewki(nie wiem ja sie na mechanice zbytnio nie znam) chciałbym tylko skonsultować i usłyszeć co sądza urzytkownicy tej marki i czy jest to opłacalny interes. Dziękuje za porady i pozdrawiam wszystkich...... i czekam na szybkie podpowiedzi bo czas wymiany sie zbliża (sobota , niedziela, lub poniedziałek także mam nadzieje że jeszcze usłysze dobre rady... Odpowiedz Link
sebol_ol Re: pOmóŻcIe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.07.06, 20:00 Tam napisałem bzdure clio 2000r 1,9 diesel stoi od 12000-15000.Ale terazz to głównie chodzi o to co zrobić , czy oplacalny to biznes....:-)))))))))) Odpowiedz Link
sebol_ol Re: pOmóŻcIe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.07.06, 20:02 Aha i 5000km przed tym jak padł silnik był wymieniny rozrząd..... Odpowiedz Link
ttomee Re: pOmóŻcIe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.07.06, 20:31 kupno wysokiego ryzyka moim zdaniem, tym bardziej że piszesz że facet sam nie wie do końca co jest walnięte (może głowica do planowania, zawory wydechowe, prowadnice zaworów, szklanki...) niech to obejrzy fachura, chyba że zakładasz że kupujesz nowy silnik. Pozdr. Odpowiedz Link
sebol_ol Re: pOmóŻcIe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.07.06, 20:36 Tak oczywiście zakładam wymiane silnika. Przeciez nie kupi sie za 11000 alfy 156 98r z sekwencją i z wszystkim sprawnym. Licze że nie będzie mnie to kosztowało więcej niż 3000 zł z wymianą i z silnikiem.Chodzi mi o to czy opłaca sie czy nie. ccccczekam na podpowiedzi.................. Odpowiedz Link
aquarius01 Re: pOmóŻcIe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.07.06, 16:33 A ja byłbym ostrożny... Autko z przebojami - mnie się wydaje, że awaria była skutkiem zerwania paska rozrządu wymienionego 5000 km wcześniej w nieszczęśliwy lub nieprofesjonalny sposób. Jeżeli robiło to ASO to na taka usługę jest roczna gwarancja, a raczej rok od wymiany nie minął, no chyba, że auto praktycznie nie jeździ i te 5000 przybyło przez ponad 12 miesięcy, więc tędy można szukać sposobu na obniżenie kosztów - kwestia co zrobił w tej sprawie właściciel. Dziwi mnie jednak jego stanowisko - nie ma pojęcia co jest uszkodzone i co jest przyczyną uszkodzenia. Mnie to wygląda na jakąś kombinację i ja dał bym sobie z tym spokój. Po za tym - 3000 zł to może Cię kosztować naprawa silnika który jest (opcja chyba optymistyczna) jeżeli faktycznie jest to zerwanie paska i cały jest blok. Wymiana silnika to minimum 4000 na motor (takie ceny latają po allegro i kilku innych miejscach w temacie TwinSpark'ów), czas na jego znalezienie (a raczej nie kupuje się takich rzeczy u byle handlarza częściami na giełdzie), wymiana rozrządu jest w takim wypadku obowiązkowa no i jeszcze koszty swap'a a to swoje kosztuje, więc całość raczej zamknie się w 6000 zł jak nie więcej. Może się okazać że zakup sprawnego auta będzie kosztował tyle samo albo i mniej. Obstawiam przy tym aby się tym nie interesować, a jeżeli już to cena zakupu musi być znacznie niższa - wtedy może to mieć jakiś sens. Powodzenia i oby Twój wybór był słuszny :) Odpowiedz Link
sebol_ol Re: pOmóŻcIe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.07.06, 13:53 Super dzięki Zbyszek. Zostałem jednak przy clio.Na Alfe poczekam aż finanse wzrosną:-))))))) DZIEKI BARDZO To link do tej alfy (allegro.pl/show_item.php?item=113273608) Odpowiedz Link
aquarius01 Re: pOmóŻcIe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.07.06, 17:21 sebol_ol napisał: > Super dzięki Zbyszek. Zostałem jednak przy clio.Na Alfe poczekam aż finanse > wzrosną:-))))))) DZIEKI BARDZO Ależ proszę bardzo i życzę szybkiego wzrostu finansowego ;) P.S. Link do aukcji nie działa - coś nie tak chyba z numerkiem ;) Odpowiedz Link
sebol_ol Re: pOmóŻcIe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.07.06, 19:17 moto.allegro.pl/show_item.php?item=113273608 Odpowiedz Link
sebol_ol Re: pOmóŻcIe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.07.06, 19:18 Ten link musi wejść.POZDRO Odpowiedz Link