lubelak6 03.08.06, 22:04 Pomóżcie! Nie wiecie jaka jest kara za jazdę na starym prawie jazdy???? Czy czeka mnie mandat? Czy ostrzeżenie?Czy co? Szukam odpowiedzi i nikt nie wie, dlatego jestem tu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aquarius01 Re: Stare prawo jazdy 03.08.06, 22:13 Czeka Cię okładnie taka sama kara jak za jazdę bez uprawnień do poruszania się samochodem. Innymi słowy jeżeli masz stare "prawko" to tak jak byś tego dokumentu wogóle nie miał - niestety. Odpowiedz Link
spark1.8 Re: Stare prawo jazdy 04.08.06, 08:26 nieprawda, można odmówić przyjęcia mandatu i sprawa kierowana jest do sądu (policjant musi to zrobić, bo takie jest polskie obowiązujące prawo - rozp. ministra transportu). Ponieważ minister transportu i budownictwa nie ma ustawowych uprawnień do określania kiedy stary blankiet traci ważność, jest duża szansa, że niezawisły sąd przyzna Ci rację. Nie straciłeś przecież uprawnień do kierowania pojazdem. Odpowiedz Link
aquarius01 Re: Stare prawo jazdy 04.08.06, 10:13 Czy prawda, czy nie tego to ja nie wiem, prawnikiem nie jestem, więc nie mam jak sprawdzić tych teorii. Mówię to co słyszałem nie raz w mediach jak zbliżał się ostateczny termin wymiany praw jazdy i tyle, tak więc wybacz ale to nie była moja opinia a jedynie zasłyszane komentarze :) Odpowiedz Link
klaudiusz76 Re: Stare prawo jazdy 04.08.06, 10:42 A nie prosciej zlozyc wniosek o nowe? 4 tygodnie czekania, a starego i tak do czasu wydania nowego, nie zabieraja. Odpowiedz Link
dudpiotr Re: Stare prawo jazdy 04.08.06, 12:44 Przerobiłem ten temat na własnej skórze. Czekam na wymianę mojego prawa jazdy już drugi miesiąc, a jeździć muszę. Złapali mnie za przekroczenie prędkości - jechałem 79km/h + stare prawo jazdy, ograniczenie do 40km/h. Efekt to mandat 300 zł + 6 pktów karnych. Mając na uwadze fakt, iż przekroczyłem dopuszczlną prędkość o prawie 100% posiadając stare prawo jazdy to kara raczej nie była zbyt wysoka. Nota bene policjant obniżył wysokość mandatu do 200zł po okazaniu skruchy. Po wszystkim wsiadłem do mojej alfy i odjechałem bez przeszkód w siną dal posiadając wciąż stare prawo jazdy. Taka sytuacja może jeszcze trochę potrwać bo podobno czas oczekiwania w moim mieście na nowe prawko wynosi ponad 2 miesiące. Pozdrawiam, dudpiotr Odpowiedz Link