Dodaj do ulubionych

Stare prawo jazdy

03.08.06, 22:04
Pomóżcie! Nie wiecie jaka jest kara za jazdę na starym prawie jazdy???? Czy
czeka mnie mandat? Czy ostrzeżenie?Czy co? Szukam odpowiedzi i nikt nie wie,
dlatego jestem tu.
Obserwuj wątek
    • aquarius01 Re: Stare prawo jazdy 03.08.06, 22:13
      Czeka Cię okładnie taka sama kara jak za jazdę bez uprawnień do poruszania
      się samochodem. Innymi słowy jeżeli masz stare "prawko" to tak jak byś tego
      dokumentu wogóle nie miał - niestety.
      • spark1.8 Re: Stare prawo jazdy 04.08.06, 08:26
        nieprawda, można odmówić przyjęcia mandatu i sprawa kierowana jest do sądu
        (policjant musi to zrobić, bo takie jest polskie obowiązujące prawo - rozp.
        ministra transportu). Ponieważ minister transportu i budownictwa nie ma
        ustawowych uprawnień do określania kiedy stary blankiet traci ważność, jest
        duża szansa, że niezawisły sąd przyzna Ci rację. Nie straciłeś przecież
        uprawnień do kierowania pojazdem.
        • aquarius01 Re: Stare prawo jazdy 04.08.06, 10:13
          Czy prawda, czy nie tego to ja nie wiem, prawnikiem nie jestem, więc nie mam jak
          sprawdzić tych teorii. Mówię to co słyszałem nie raz w mediach jak zbliżał się
          ostateczny termin wymiany praw jazdy i tyle, tak więc wybacz ale to nie była
          moja opinia a jedynie zasłyszane komentarze :)
    • klaudiusz76 Re: Stare prawo jazdy 04.08.06, 10:42
      A nie prosciej zlozyc wniosek o nowe? 4 tygodnie czekania, a starego i tak do
      czasu wydania nowego, nie zabieraja.
    • dudpiotr Re: Stare prawo jazdy 04.08.06, 12:44
      Przerobiłem ten temat na własnej skórze. Czekam na wymianę mojego prawa jazdy
      już drugi miesiąc, a jeździć muszę. Złapali mnie za przekroczenie prędkości -
      jechałem 79km/h + stare prawo jazdy, ograniczenie do 40km/h. Efekt to mandat
      300 zł + 6 pktów karnych. Mając na uwadze fakt, iż przekroczyłem dopuszczlną
      prędkość o prawie 100% posiadając stare prawo jazdy to kara raczej nie była
      zbyt wysoka. Nota bene policjant obniżył wysokość mandatu do 200zł po okazaniu
      skruchy. Po wszystkim wsiadłem do mojej alfy i odjechałem bez przeszkód w siną
      dal posiadając wciąż stare prawo jazdy. Taka sytuacja może jeszcze trochę
      potrwać bo podobno czas oczekiwania w moim mieście na nowe prawko wynosi ponad
      2 miesiące.
      Pozdrawiam,
      dudpiotr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka