ph3n1x 05.08.06, 19:34 Chce kupić Alfe Romeo 146, rocznik 95', benzyna. Co myślicie o tym modelu? Słyszalem że jest bardzo awaryjny i nie wiem co zrobić. Może polecacie coś innego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alces1 Re: Alfa Romeo 146 05.08.06, 19:43 Jeśli trafisz na egzemplarz od miłośnika marki, badź motoryzacji, a nie jakiegoś rzeźnika, to warto zapłacić więcej niż cena rynkowa tego modelu, a samochód napewno Ci się odwedzięczy. Sam użytkuję 146 (rok prod. 2000), więc mogę coś na ten temat powiedzieć. Jeśli zdecydujesz się na zakup AR, przeglądnij forum, jest tutaj wiele uwag na co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie. Powodzenia! P.S. opisz wrażenia. Odpowiedz Link
da_vinci.go2.pl Re: Alfa Romeo 146 08.08.06, 13:48 Mam i polecam - nie żałuję, że kupiłem. Odpowiedz Link
qbus00 Re: Alfa Romeo 146 09.08.06, 11:17 Tutaj raczej nikt Ci Alfy nie odradzi ;). Jezeli bys sie zdecydowal na zakup (a wbrew pozorom warto) to musisz pamietac tylko o paru rzeczach: - nie napisales jaki silnik (95 to chyba bedzie z duzym prawdopodobienstwem bokser). Poczytaj forum i liste dyskusyja na cuoresportivo, dowiedz sie czy w okolicy masz jakiegos mechanika, ktory sie na takich silnikach zna. Sprawdz dokladnie silnik (analizator spalin, wycieki, jak wyglada olej) - czyli standardowe rzeczy, ktore sie sprawdza przy kupnie auta; - mozna zbic cene na pierdolkach (np przycinajaca sie szyba kierowcy - czesta usterka w tych alfach), takze sprawdz dokladnie czy chodza wszystkie bajery (szyby, elektryczne lusterka jak sa, klimatyzacja, centralny, swiatla cofania i inne takie duperelki); - zawieszenie: tutaj nie ma co sie przejmowac, zazwyczaj padaja gumowe tuleje na wahaczach, wymiana prosta, latwa i szybka (warto po tym zrobic zbieznosc) i dodatkowa mozliwosc zbicia ceny; - rdza raczej w tym modelu niewystepuje, jednak warto spojrzec czy nie byl uderzony, jak byl to jak zostal zrobiony (czy klepany, czy wymienione elementy) itd. Generalnie znowu tak jak przy kazdym zakupie uzywanego auta; - sproboj sie tym autem przejechac i obadac czy silnik chodzi rowno, czy nie ma problemow z wolnymi obrotami i czy nie znosi w ktoras strone ;) No to chyba tyle :) Pozdrawiam Odpowiedz Link