Dodaj do ulubionych

tuning 156

11.10.06, 20:48
Czy ktoś montował taki zderzak u siebie? Wygląda całkiem świetnie, ale
zastanawia mnie sposób jego mocowania.
moto.allegro.pl/show_item.php?item=126677084
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • beboljo Re: tuning 156 11.10.06, 23:04
      Pamietaj ze dokladki z laminatu lubia byc badziewne... nie polecam
      • alces1 Re: tuning 156 11.10.06, 23:18
        Dzięki za ostrzeżenie, zastanawiałem się nad tym, z drugiej jednak strony
        wygląda wręcz rewelacyjnie, niemal jak GTA. A propos - czy oryginalny zderzak
        od GTA pasuje do "zwykłego" modelu 156? Mnie osobiście wydaje się, że GTA jest
        troszkę szersza (np. błotniki), ale to moje zdanie i chciałbym się upewnić, bo
        jeśli nie ma różnicy, to za wszelką cenę (no prawie) będę się starał znaleźć
        oryginalny zderzak GTA.
        Pozdrawiam!
    • maydayns Re: tuning 156 11.10.06, 23:10
      Wydaje mi sie, ze mocowany jest tak jak standardowy zderzak, ale nie jestem tego
      pewny na 100%. Moze poprostu napisz do sprzedawcy i zapytaj;)

Pozdrawiam
      maydayns
      • alces1 Re: tuning 156 11.10.06, 23:21
        Gdy zdecyduję się na zakup z pewnością tak zrobię, ale myślałem, że może już
        ktoś z autopsji coś będzie wiedział na ten temat, bo przyznaj, że wygląda
        całkiem ciekawie, kwestia tylko montażu i trwałości...
        Pozdrawiam!
        • maydayns Re: tuning 156 11.10.06, 23:29
          no wyglada ostro:) jezeli jest dobrej jakosci to nie bedziesz mial problemow z
          montarzem, ja mam przedni zderzak z tworzywa i nawet po mocnej stluczce go
          poskladali do kupy hehe no brakuje jeszcze dwuch uchwytow ale szybko je naprawie
          i zaloze bo dziwnie wyglada orginalny zderzak na ospojlerowanym aucie:)

Pozdrawiam
          maydayns
          • streetfighter69 Re: tuning 156 11.10.06, 23:36
            Zakladanie zderzaka od GTA do zwyklej 156 to mniej wiecej to samo co
            umieszczanie logo M3 na 316i ;)
            • alcol Re: tuning 156 12.10.06, 00:36
              > Zakladanie zderzaka od GTA do zwyklej 156 to mniej wiecej to samo co
              > umieszczanie logo M3 na 316i ;)

Chyba jak na zwykłej serii 3 BMW a nie na 316i - no bo skąd masz pewność, że mowa tu o AR z silnikiem 1.6 a nie 2,5 V6?
            • maydayns Re: tuning 156 12.10.06, 00:50
              haha street jak bys dobrze poczytal to bys wiedzial ze w tym linku to nie jest
              zderzak z GTA tylko b.podobny do niego:P od GTA nie pasi do "zwyklej" alfy, w
              sumie lepiej bo wtedy jak widzisz GTA to wiesz ze to jest GTA, w przypadku BMW
              kazdy moze zrobic taka podrobiona M serie, w mojej skromnej miescinie co drugie
              bmw ma znaczek M i silnik 1.6 buhahahaha wczoraj pokaralem takiego lepa w bmw,
              chcial sie sigac mimo ze wiedzial co drzemie pod maska mojej alfy:D uwielbiam
              ten moment, jak patrze w lusterko wsteczne i taki kozak znika z pola widzenia hahah

Pozdrawiam
              maydayns
            • maliek Re: tuning 156 12.10.06, 07:12
              No niby masz rację ale nawet BMW oferuje pakiet wyposażenia który upodabnia
              zwykłe auto do wersji M.
              • streetfighter69 Re: tuning 156 12.10.06, 10:41
                >haha street jak bys dobrze poczytal to bys wiedzial ze w tym linku to nie jest
                >zderzak z GTA tylko b.podobny do niego:P

wyobraz sobie ze wiem ze to nie jest orginal. tym gorzej bo zakladanie
                gownianych podrobek z laminatu to juz wogole wioska wg mnie. bmw z takimi
                podrobami tez sa dla mnie zenujace.

>w przypadku BMW kazdy moze zrobic taka podrobiona M serie

dokladnie. i moja ocena takiego projektu bedzie taka sama j.w. bmw oferuje tzw.
                m-pakiet ale to cos wiecej niz tylko zderzaki. a z tego co wiem AR nie ma w
                ofercie pakietu gta dla zwyklej (nawet niech to bedzie 2.5V6) AR 156.

>w mojej skromnej miescinie co drugie bmw ma znaczek M i silnik 1.6 buhahahaha
                >wczoraj pokaralem takiego lepa w bmw

gratuluje udanego killa ;) ale nastepnym razem sprobuj np. ze stara 540i bo
                objechanie jakiejs 316-tki duzo mocniejszym autem to chyba nie powod do dumy?
                ps. jaki masz silnik? V6?

>No niby masz rację ale nawet BMW oferuje pakiet wyposażenia który upodabnia
                >zwykłe auto do wersji M.

oczywiscie. jest to tzw. m-technik. tak wyjezdza z fabryki. ten pakiet kosztuje
                sporo kasy jak chcesz go sobie zalozyc do zwyklej trojki lub piatki. tym
                bardziej ze nie sa to tylko zderzaki ale rowniez elementy wnetrza i pare innych
                rzeczy.
                a swoja droga pakiet m-power (orginalny M3) takze nie pasuje do zwyklych
                wersji, podobnie jak pakiet gta nie pasuje do zwyklej 156 :)
                • maydayns Re: tuning 156 12.10.06, 14:37
                  Nie mam V6, mam zwykle 1.8ts, i to bylo chyba oczywiste ze go spokojnie pokonam,
                  normalnie sie nie scigam, ale ten koles zagadal do mnie na stacji benzynowej
                  zapytal jaki mam silnik i powiedzial ze nie mam z nim szans... chcialem go
                  poprostu wyprowadzic z bledu:D Co do laminatowych zderzakow to jestes w bledzie,
                  dobrze zrobiony laminat nie ustepuje fabrycznym produktom... wiem z
                  doswiadczenia, chociaz jestem dosc mlody:P
                • maliek Re: tuning 156 12.10.06, 15:23
                  No i w sumie dobrze, że ALFA nie oferuje wyposażenia samochodu ala GTA, bo ten
                  znaczek to kawałek historii motoryzacji. Spotykając na ulicy Alfę Romeo z
                  oznaczeniem GTA wiem, że to jest oryginał. W przypadku BMW oferowanie pakietu M
                  do normalnych wersji jest w moim mniemaniu trochę dziwne. Z jednej strony
                  kupując jakąś leciwą 3, 5 itp. (oczywiście w porównaniu do prawdziwych M)
                  wyposażoną w pakiet m-technik możesz się poczuć jak posiadacz prawdziwej M-ki.
                  Natomiast z drugiej strony kupujesz za ciężkie pieniądze M-ke a jakiś gość
                  kupuję 316 z pakietem m-technik i okazuje się, że ma prawie taki sam samochód
                  jak ty (chodzi o wygląd, bo ludzie głównie zwracają na to uwagę.) Mnie to
                  zawsze dziwiło i śmieszyło.
                  • streetfighter69 Re: tuning 156 12.10.06, 16:46
                    >Nie mam V6, mam zwykle 1.8ts, i to bylo chyba oczywiste ze go spokojnie pokonam

OK, w takim razie zwracam honor :) Zreszta nigdy nie twierdzilem ze Alfa nie
                    moze byc szybsza od BMW, rzeczywiscie w segmencie do 2 litrow czesciej gora
                    bedzie AR. W BMW silniki 1.6, 1.8 (poza iS) czy nawet 2.0R6 sa stosunkowo malo
                    wysilone i nastawione raczej na ekonomie. Jedyne sensowne porownania mocy i
                    osiagow mozna czynic pomiedzy AR 156 2.5V6 a BMW 325/328i albo pomiędzy 156 GTA
                    a nowym 330i.

>No i w sumie dobrze, że ALFA nie oferuje wyposażenia samochodu ala GTA

Z jednej strony tak. Z drugiej nie do konca bo ludzie, chcac upodobnic swoja
                    zwykla 156 do GTA beda siegac po takie wlasnie spojlery z laminatu, ktore w
                    przypadku rasowego auta sa troszke nie na miejscu.

>kupując jakąś leciwą 3, 5 itp. (oczywiście w porównaniu do prawdziwych M)
                    >wyposażoną w pakiet m-technik możesz się poczuć jak posiadacz prawdziwej M-ki.

Serio? :)) Mialem 325tds kombi wlasnie w fabrycznym M-pakiecie i mozesz mi
                    wierzyc ze ani troche nie czulem sie jak posiadacz M-ki. Czulem sie po prostu
                    jak posiadacz troszke ladniejszej i bardziej rasowej "trojki".
                    Poza tym sa ludzie ktorzy po prostu musza cos zmieniac w swoich autach i jestem
                    zdania ze lepiej jak kupia rasowy M-pakiet niz jakas podrobe z bazaru.

>Co do laminatowych zderzakow to jestes w bledzie, dobrze zrobiony laminat nie
                    >ustepuje fabrycznym produktom...

Ale to nigdy nie bedzie juz orginal, to zawsze bedzie podroba. I nie zrozum
                    mnie zle, orginal nie znaczy seria, za orginal uznaje tez produkty np.
                    oficjalych tunerow, np. Autodelty w przypadku AR czy Schnitzera w przypadku
                    BMW. Mam po prostu na mysli element dedykowany, do zalozenia (bez przerobek i
                    rzezbienia) w miejsce orginalu. Roznica mniej wiecej taka jak miedzy tlumikiem
                    uniwersalnym a "pod model". Wg mnie wiekszy prestiz ma auto zupelnie seryjne
                    albo "zrobione" przez tunera niz ze zderzakami z laminatu doczepionymi na
                    sztuke. Rozumiesz?

>Natomiast z drugiej strony kupujesz za ciężkie pieniądze M-ke a jakiś gość
                    >kupuję 316 z pakietem m-technik i okazuje się, że ma prawie taki sam samochód
                    >jak ty

Znawca od razu zauwazy roznice a laik i tak nie bedzie wiedzial co to M-ka :)
                    Wbrew pozorom M-power rozni sie wizualnie od M-technik dosc zasadniczo...

PS.
                    Bede wlasnie bronil pracy dyplomowej z zakresu estetyki tuningu jako wzornictwa
                    przemyslowego i w jedynm z rozdzialow pisze wlasnie na temat estetyki tuningu.
                    Naprawde granica miedzy sztuka a kiczem jest tutaj bardzo cienka :)
                • alcol Re: tuning 156 12.10.06, 16:43
                  > wyobraz sobie ze wiem ze to nie jest orginal. tym gorzej bo zakladanie
                  > gownianych podrobek z laminatu to juz wogole wioska wg mnie. bmw z takimi
                  > podrobami tez sa dla mnie zenujace.

Pamietam street, że niedawno podałeś linka do fotek swojego byłego i
                  wielbionego 306 S16 - chyba mie chcesz mi powiedzieć, że te progi i zderzaki (a
                  w szczególności przedni ala wąsy łukaszenki(sic!) to oryginały. Jesteś trochę
                  niekonsekwenty w tym co piszesz - teraz żenada a kiedyś wielki fan podróbek z
                  laminatu :D
                  • streetfighter69 Re: tuning 156 12.10.06, 16:54
                    alcol, bez urazy, ale nie znasz sie na rzeczy a mowisz jak ekspert.

1) przedni zderzak to orginal Carzone dedykowany do 306. Jest to jedyny
                    dedykowany firmowy produkt jaki na rynku polskim jest dostepny do tego auta.
                    Szukalem zestawow renomowanych firm (np. Ecosse) ale w PL sa nie do zdobycia.

2) tylny zderzak Carzone nie podoba mi sie, dlatego w tym przypadku
                    zdecydowalem sie na dokladke od BMW wkomponowana w tylny orginalny zderzak 306.

3) Progi sa jak najbardziej orginalne - oczywiscie w wersji S16. Nie mialem
                    zamiaru ich zmieniac na podrobki z laminatu.
                    • alcol Re: tuning 156 12.10.06, 17:14
                      Po czesci masz rację bo ekspertem nie jestem w tej dziedzinie, dlatego nie
                      rozpoznałem, ze to Carzone bo wybacz i nie mówie tego złosliwie ale oba
                      zderzaki wyglądały odpustowo albo delikatniej- poprostu nie podobały mi się i
                      tyle - dlatego pomyślałem, że są to podróbki - sorki
                      O gustach się nie dyskutuje.
                      Nie znaczy to, że jestem zdeklarowanym przeciwnikiem tuningu - lekki
                      podkreslający tylko wyjątkowość albo rasowość auta całkiem lubię.

• streetfighter69 Re: tuning 156 12.10.06, 18:09
                        Pug 306 byl eksperymentem pt. "Jak zrobic cos z niczego". Mam na mysli naprawde
                        bardzo ograniczony dostep do elementow dla tego modelu. A pomysl tuningowania
                        go powstal wlasciwie tylko dlatego ze byl uderzony tyl i tak czy owak trzeba
                        bylo wstawic auto do blacharza i lakiernika. Na dzien dzisiejszy, gdybym
                        jeszcze raz mial cos zmieniac w tym aucie to... nie zmienilbym nic :) No moze
                        poza paroma detalami. Raczej kupilbym nowszy model czyli GTI-6.
                        • marcinr75 Re: tuning 156 17.10.06, 23:46
                          Sluchaj ... jestem nowym właścicielem Alfy 156 i kupiłem ten zderzak iz jestem
                          osoba która lubi ladne Autka. Ten zderzak jest właśnie bardzo elegancki. Daleko
                          od oznaczenia ... wiejski tuning. taki tuning widziałem dzis na golfi 4 gdzie
                          mialem uwaga !!! wgląd do chlodnicy, wiatraka i takie tam. Wielki otwór w
                          zderzaku ... zero gustu. Nie widze duzego problemu przy zamocowaniu patrząc na
                          niego ale problem bede mial z halogenami. Jeszcze nie wiem jak to zrobie. Za
                          tydzień mnie spytaj .... Pozdrawiam MR
                          • alces1 Re: tuning 156 18.10.06, 11:00
                            Cześć!
                            Faktycznie zakupiłeś ten zderzak z podanego przeze mnie linku? Co powiesz o
                            jakości wykonania? Jestem ciekaw opini na ten temat no i ogólnie co do montażu,
                            bo mnie również się on się podoba. Są przy nim jakieś uchwyty? Bo jak pytałem
                            tego gościa z aukcji, to nie raczył mi odpowiedzieć... No i co z tymi halogenami?
                            Sorry, że tyle pytań na raz.
                            Pozdrawiam i czekam na Twoje wrażenia i opinie.
                            Pozdrawiam!
                            • marcinr75 Re: tuning 156 21.10.06, 23:48
                              Witam alces,

Kupiłem go zanim tu miałem login, jest elegancki i opis był:
                              Wyrób nowy, wysokiej jakości, wykonany z
                              laminatu. Pasuje w 100%.
                              Ale czego nie ma w opisie to z wewnątrz jest z takiego bardzo twardego
                              materiału.
                              Jak moja zonka przejedzie po kraweżniku to go zostawi na nim. hehe
                              Plastyk by sie wygiął a ten sie raczej złamie. No nic trudno ... kupie wtedy
                              inny ( pewnie juz orginał ). Ja sądze i tak ze najlepszy tuning wyglądu jest
                              Felga ( 17 cal ) - nawet na naszych drogach które sa jak pole minowe .. co
                              najmniej tu gdzie ja mieszkam. W niemczech w ebay zakupiłem.
                              Mocowania: hmmm masz miejsce aby sobie sam dziury wywiercić. Ja wierciłem. Masz
                              5 otworów z każdej strony zdezaka. Przód góra jest wyciety na gotowo ale na
                              dole mocowania wziełem ze starego połamanego zdeżaka. to wszystko to nic ...
                              ale jak założyć halogeny ???? Nie mam pojęcia ! :( Moj lakiernik juz zeżak
                              przymieżał jest fajny i pasuje. Ale zapłace ci jak mi powiesz jak do d.... mam
                              założyć te halogeny , 0 uchwytów !!! Jak znajde sposób to dam znać.

pozdrawiam

MR
                              • alces1 Re: tuning 156 22.10.06, 11:45
                                Witam!
                                Hm... czyli prosta sprawa, to jednak nie jest. Halogeny, hm... tak na "sucho" to
                                niestety nie potrafię Ci pomóc, jednak jak wiadomo - Polak potrafi!
                                Pozdrawiam i życzę Ci powodzenia!
                                • streetfighter69 Re: tuning 156 22.10.06, 12:59
                                  I to własnie nazywam rzeźbą ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka