Dodaj do ulubionych

Lampy przednie - ruchome lustro

13.11.06, 11:10
Witam serdecznie

Wczoraj postanowiłem zmienić żarówki w lampach (tylko światła mijania) na
takie troszkę lepsze niż produkt "made in hipermarket". Wszystko poszło OK,
ale pojawił się problem. Lustra (te plastikowe) się ruszają> Nie wiem czy tak
powinno być. Okazało się, że nie działa mi regulacja świateł - ta z kabiny.
Proszę o informację czy te lustra mogą się tak ruszać. Zrobiłem test i
przejechałem się za kumplem i mówi, że światła mi nie drgają ani nic a nie
bardzo mi się uśmiecha rozbrajanie w taką pogodę całych lamp przed domem.

Jeżeli ktoś może mi udzielić odpowiedzi byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
Krechu
AR 145 1.4 Bx
Obserwuj wątek
    • aquarius01 Re: Lampy przednie - ruchome lustro 13.11.06, 11:16
      krechu napisał:

> Wczoraj postanowiłem zmienić żarówki w lampach (tylko światła mijania) na
      > takie troszkę lepsze niż produkt "made in hipermarket". Wszystko poszło OK,
      > ale pojawił się problem. Lustra (te plastikowe) się ruszają> Nie wiem czy t
      > ak
      > powinno być. Okazało się, że nie działa mi regulacja świateł - ta z kabiny.
      > Proszę o informację czy te lustra mogą się tak ruszać. Zrobiłem test i
      > przejechałem się za kumplem i mówi, że światła mi nie drgają ani nic a nie
      > bardzo mi się uśmiecha rozbrajanie w taką pogodę całych lamp przed domem.
      >
      > Jeżeli ktoś może mi udzielić odpowiedzi byłbym bardzo wdzięczny.

Nie będę miał dla Ciebie dobrych wiadomości. Tak nie powinno być. Ten efekt
      oznacza, że reflektor ma urwane wewnętrzne zawieszenie odbłyśnika i m.in efektem
      tego jest brak regulacji poziomu. Miałem to samo w obu swoich - postanowiłem
      wymienić na nowe i tak zrobiłem. Można reflektor próbować rozbierać i ratować
      ale nie zawsze przynosi to oczekiwany efekt. Na emila wysłałem Ci manuala jak
      rozebrać i naprawić reflektor w 145. Mam nadzieję, że się przyda :)
      • krechu Re: Lampy przednie - ruchome lustro 13.11.06, 12:30
        Dzięki wielkie za pomoc.

MOże w łykend uda mi się podskoczyć do kogoś, któ ma garaż i się temu przyjżę.
        Najciekawsze jest to, że jestem bardzo czuły na to, żeby nikomu z kierowców nie
        przeszkadzać i zawsze jak mam okazję, pytam ludzi, którzy jechali za mną lub
        przede mną czy im coś nie świeciło nie migało i ogólnie nie przeszkadzało -
        zgodnie z teorią, że jak się czegoś wymaga od innych to się powinno zacząć od
        siebie. Nawet po teście, który zrobiłem z kumplem wczoraj wieczorem , na trzeba
        to przyznać zdecydowanie lepszych światłach (już nigdy nie będę jeździł na
        żarówkach za 4,99 PLN), nie słyszałem od niego żadnych uwag - nic nie mruga
        itp, więc chyba światła są dobrze ustawione, co jest dla mnie zagadką.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Pozdro
        Krechu
        AR 145 1.4 Bx
        • 19-74pm Re: Lampy przednie - ruchome lustro 13.11.06, 13:50
          Witam.W mojej lampie mam troche inny problem.Lampa jest nowa firmy TYC ale to
          gów.... za przeproszeniem swieci max 5 m przed samochodem na max ustawionych do
          góry.W lampie tej widzę że jest za mała regulacja góra-dół.Więć chcę ją
          rozebrac i zobaczyć czy da się przerobić.Jak to nie będzie kłopotem prosze o
          manuala.Dzieki i Pozdrawiam Piotrek 145JTD
          alfista145@wp.pl
          • krechu Re: Lampy przednie - ruchome lustro 13.11.06, 14:12
            Witam

WYsłałem Panu Manuala.

Pozdrawiam
            Krechu
            AR 145 1.4 Bx
      • krechu Re: Lampy przednie - ruchome lustro 14.11.06, 10:16
        Witam

Jednak zdecydowałem się na wymianę reflektorów. Prosze jednak o wskazówkę. W
        opisach reflektorów są dopiski np: sterowany manualnie/elektrycznie - możliwość
        przełożenia silniczka ze starego reflektora (zakładam, że mam te silniczki) -
        krótkie pytanie czy jest to prawda.

Drugie pytanie czy ktoś już stosował zamienniki Helli jeśli tak to jakie
        poleca. Cena w intercarsie ponad 500 zł/szt a inne w okolicach 200-300 - jest
        różnica. Nie chciałbym mieć takiego problemu jak kolega, który ma zasięg lamp
        5m.

Swoją drogą to ciekawi mnie strasznie z jakiego powodu te lustra się
        poobrywały. Auto ani nie bite ani nic, światła ustawione prawidłowo
        (sprawdziłem w serwisie) a odbłyśniki latają :-/

A tak jeszcze nawiązując do wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
        f=14687&w=51677767 - dalej nie udało mi się rozwiązać tego problemu, mimo, że
        WD 40 poszło już we wszystkie możliwe miejsce - jest lekka poprawa ale nie do
        końca.

Pozdrawiam
        Krechu
        AR 145 1.4 Bx
        • 19-74pm Re: Lampy przednie - ruchome lustro 14.11.06, 12:51
          Witam.Też dałem sobie spokój z naprawą lamp i zamówiłem oryginał firmy hella
          używany za 150 .Lamp firmy TYC nie polecam bo to jest katastrofa.Nie dosc że
          swiecą jak mówiłem 5 m przed samochodem to jakosc tego światła w porównaniu ze
          starą hella jest o wiele gorsza.Swiecą tak punktowo nie oświetlając pasa
          drogi.Nie wiem jak z firmą depo niech sie wypowiedzą inni.Pozdr. Piotrek
          • tytan18 Re: Lampy przednie - ruchome lustro 14.11.06, 14:54
            Witam mam ten sam problem lustra sie ruszaja w obudwu lampach teraz nie bede
            sie tym bawil w zime ale na wiosne sproboje to naprawiac zobaczymy mozecie mi
            podeslac manuala.tytan18@op.pl dzieki z góry
            • krechu Re: Lampy przednie - ruchome lustro 14.11.06, 15:05
              Wysłałem

Niedługo się okaże, że wszystkim się ruszają :-)

Nawiasem mówiąc w większości sklepów w Krakowie kończą się żaróweczki H1. Zima
              idzie :-)

Pozdrawiam
              Krechu
              AR 145 1.4 Bx
            • qbus00 Re: Lampy przednie - ruchome lustro 14.11.06, 17:21
              Witam.

U mnie tez sie ruszaly, ale okazalo sie, ze winne sa silniczki regulacji, a
              dokladniej to, iz te bolce ktore pchaja/wpychaja lustro wypadly z prowadnic. Po
              wlozeniu jest OK.
        • mogatti Re: Lampy przednie - ruchome lustro 14.11.06, 21:18
          Witam a zapytaj o lampy Magneti Marelli i Valeo jakoscia napewno nie odbiegaja
          od Helli i napewno sa tansze
          --
          Pozdro
          • krechu Re: Lampy przednie - ruchome lustro 15.11.06, 13:29
            Witam

A z reflektorami Carello miał ktoś do czynienia? Niby też włoszczyzna

Pozdrawiam
            Krechu
            AR 145 1.4 Bx
            • aquarius01 Re: Lampy przednie - ruchome lustro 15.11.06, 13:42
              > A z reflektorami Carello miał ktoś do czynienia? Niby też włoszczyzna

Z samymi reflektorami nie miałem do czynienia ale z tego co się orientuję to
              fabryczne halogeny w 145 były właśnie od Carello - bynajmniej takie mam.
              Jakościowo bardzo dobrze wykonane i złego słowa powiedzieć nie można. Możne mieć
              jedynie nadzieję, że całość produkcji tej firmy jest równie dobra.
            • mogatti Re: Lampy przednie - ruchome lustro 15.11.06, 17:38
              Carello to nic innego jak odpowiednik Magneti Marelli jakosc ta sama.
              • rav145 Re: Lampy przednie - ruchome lustro 15.11.06, 22:22
                Carello to kawał historii a nie jakieś tam lampy...
                Nie są to również żadne zamienniki Magneti Marelli.
                Dzisiaj jak każda szanująca się firma produkuje lampy do większości osobówek
                (niemieckich, włoskich, francuskich a widziałem również na japońcu - Misubishi
                Pinin no ale to tłumaczy dlaczego). Ten kawał histori kosztuje dzisiaj majątek.
                Po ponad 2 latach poszukiwań kumpel ściągnął z Anglii piękny komplet Carello
                Megalux o średnicy 35cm za sumę około 3,2tyś zł nie licząc przesyłki oraz daty ;)
                ... są z 76r i czeka je teraz renowacja luster. Zresztą ten kto się interesował
                historią włoskiej motoryzacji to wie co to za firma i dlaczego warto mieć te
                lampy. Poza tym takie 2 pizze na przedzie niesamowicie oświetlają drogę ;)
                rav145 say lorelaj
                • aquarius01 Re: Lampy przednie - ruchome lustro 16.11.06, 09:01
                  Kurde wiedziałem, że ta nazwa mnie się kojarzy - dzięki za przypomnienie :D
            • krechu Re: Lampy przednie - ruchome lustro 16.11.06, 15:35
              Witam

Kontynuując problem ruszających się odbłyśników mam przestroge dla kupujących
              lampy używane zdalnie (np. przez Allegro) okazuje się, że ruszające się
              odbłyśniki (w lampach do AR) są uznawane przez handlarzy używanymi lampami jako
              norma. Przed chwilą facet przez telefon oferował mi promocyjną cenę 200 za
              używkę "bo mu się w środku rusza bo jest używany" podobną odpowiedź otrzymałem
              już od różnych sprzedawców "w pełni sprawnych używanych reflektorów".

Pozdrawiam
              Krechu
              AR 145 1.4 Bx
              • aquarius01 Re: Lampy przednie - ruchome lustro 16.11.06, 16:01
                Ciekawe czy przypadkiem coś innego mu się nie rusza i czy to coś nie jest
                przypadkiem mało używane...

Odbłyśniki nie mogą się ruszać wewnątrz. Powinny być pewni osadzone i dopiero
                użycie pewnej siły (nie dużej ale zdecydowanej) od strony gniazda żarówki
                powinno je poruszyć. Jeżeli odbłyśnik można spokojnie ruszyć dotykając go palcem
                to oznacza, że całość jest "zdeprecjonowana". Przeżyłem to i wiem doskonale o
                co chodzi. Większość części na allegro to rozbiórki rozbitków, w których
                pierwsze co pada po dzwonie to właśnie środek reflektorów, więc niech Pan
                sprzedawca strzeli sobie zdrowego barana bo pieprzy jak pogięty...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka