Dodaj do ulubionych

ALFA ROMEO 2.4 JTD 2000r.

01.03.07, 18:51
mam wielki problem z czarnym dymem z rury wydechowej. na poczatku auto
tracilo stopniowo moc az wkoncu stracilo ja calkiem, wciaga mi troche olej, i
leci czarny dym z rury. co to moze byc bo jestem teraz za granica i jezdze od
mechanika do mechanika i nikt nie wie do konca. mowia ze moze sie zepsulo
turbo, moze filtr powietrza albo katalizator. filtr powietrza juz wymienilem
ale nie wiem co dalej... prosze o pomoc z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • alcol Re: ALFA ROMEO 2.4 JTD 2000r. 01.03.07, 19:29
      Sprawdź przepływomierz bo uszkodzony ma podobne objawy czyli utrata mocy i czasem czarny bąk z rury. Jeżeli jednak bierze Ci olej to bardzo prawdopodobnym jest niestety awaria turbiny.
      • bedboys Re: ALFA ROMEO 2.4 JTD 2000r. 01.03.07, 22:10
        Wszystko co opisałeś pasuje jak ulał do awarii turbiny - niestety. Musisz
        znaleść warsztat który jest w stanie sprawdzić ciśnienie doładowania i wszystko
        się wyjaśni.
        • chunkpunk Re: ALFA ROMEO 2.4 JTD 2000r. 02.03.07, 07:38
          Eee.... a co ma czarny dym do turbiny ? (ile napewno masz czarny)
          Czarny dym: egr, nieszczelnosc, przeplywka. generalnie chodzi o malo powietrza
          bialy dym zatarcie turbawki
          • rtb28 Re: ALFA ROMEO 2.4 JTD 2000r. 02.03.07, 12:06
            Mój przedmówca to bardzo mądry człowiek. Zgadzam sie z nim w 100% i radze
            bardzo dokładnie skontrolować sobie szczelność przewodów doprowadzających
            powietrze (najlepiej je powykręcać) ja tak miałem i miałem "dziure" długości
            około 5 cm, której nie sposób było zauważyć od góry ani nawet od spodu-
            znajdowała się na zgieciu rury w miejscu gdzie nie ma żadnej widoczności
            (oglądało kilku mechaników) i dopiero przy innej naprawie(akurat było
            powyjmowane kilka innych elementów silnika) i zupełnie przypadkowo ją
            wytropiłem.Co do turbiny to w moim przypaku stopniowo traciło moc (nie kopciło
            wcale)- przyczyną okazała się padnięta turbina którą musiałem wymienić.
            Aha i jeszcze jedno -co do przepływomierza jeśli masz pdnięty a to wydaje mi
            sie najbardziej prawdopodobną przyczyną twoich problemów to kupuj zaminnika
            tylko orginał boscha -ja kupiłem zamiennik pojeżdziłem miesiąc i autem zaczeło
            szarpać i zaczęło puszczać "bączki" czarnego dymu-założyłem orginał jest
            wszysko ok.
            Kolega pisał że przyczyną może być zawór ERG-też prawda -współczuje tylko jeśli
            trzeba będzie go odkręcić- trzeba bardzo uważać żeby nie urwać całej śruby- mam
            taki zawór i próbowałem go odręcić ale wraz z mechanikiem daliśmy sobie spokój
            bo przyczyną kopcenia w mojej alfetce było co innego(przepływaka)
            Kurde ale się napisałem.
          • bedboys Re: ALFA ROMEO 2.4 JTD 2000r. 02.03.07, 14:42
            Zaprzeczasz sam sobie mówisz że czarny dym to mało powietrza i eleminujesz z
            tego turbinę. A właśnie uszkodszenie turbiny ( nie koniecznie zatarcie)
            powoduje dostarczenie zbyt małej ilości powietrza. Padnięcie turbiny to też
            zatarcie regulacji geometrii łopatek czy wyłamanie kilku łopatek co powoduje
            zmniejszenie ciśnienia doładowania mniej powietrza to bogatsza mieszanka i
            czarny dym. Patrząc inaczej co ma podyższone zużycie oleju silnikowego z
            uszkodzeniem przepływki czy egr ?? Kombinować można na wszystkie strony i
            wszystkie z wymienionych ( przez Ciebie i mnie ) usterek są możliwe a nawet
            obecność kilku z nich jednocześnie.
            • chunkpunk Re: ALFA ROMEO 2.4 JTD 2000r. 03.03.07, 10:59
              Kilkoma slowami "za wiele gdybania" moze byc wszystko moze byc byle pierdolka.
              nie ma sesu pisac ))))))))))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka