msieion1 08.05.07, 23:30 czy któryś z Szanownych Kolegów miał do czynienia z tematem regeneraji wahaczy? jakieś doświadczenia własne? pozdr. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andypip Re: regeneracja wahaczy 09.05.07, 10:42 Jeśli chodzi Ci o górne przednie, to owszem wymieniałem w nich same tulejki. Żywotność była taka jak kompletnych (może nawet ciut szybciej poleciały) Odpowiedz Link
janioj Re: regeneracja wahaczy 09.05.07, 10:45 Jeśli masz na myśli wymianę silentbloków, to półltora roku temu wymieniałem w prawym przednim, a przed miesiącem w lewym przednim. Koszt silentbloków na na jeden wahacz 15 + 27 zł - robocizna własna. Odpowiedz Link
bedboys Re: regeneracja wahaczy 09.05.07, 11:40 Ale wydaje mi się że wymiana samych gum to nie regeneracja, przez regeneracje rozumiem wymianę sworzni - a więc tego co nie można zrobić bez specjalistycznych narzędzi, - o tym też kiedyś słyszałem ale ja chyba bym sie zdecydował na nowy - po pierwsze nie są aż tak drogie ( jak jeszcze 3 lata temu) a po drugie jak bym, miał kupić nowe gumy i zapłacić za regeneracje sworznia to pewnie nie wielka różnica. Odpowiedz Link
msieion1 Re: regeneracja wahaczy 09.05.07, 22:57 rzeczywiście wymiana tulejek to nie wszystko, problem to sworzeń... są warsztaty robiące to za podobno ok 100 PLN, a na niektórych forach powiadają, że trwałość takich elementów potrafi być większa niż fabrycznie nowych. Oczywiście zależy to od osoby zajmującej się regeneracją... A z innej beczki... mam problem z ustawieniem geometrii kół przednich w swojej 156 2.4 JTD- pochylenie i kąt natarcia koła trochę kuleje:-( czy znacie dobry warsztat w Warszawie, który robi zawieszenia?luzów nie ma, dwonu nie było, a nie trzyma norm i tnie opony Odpowiedz Link
bedboys Re: regeneracja wahaczy 10.05.07, 13:29 Te parametry o których piszesz a więc kąt wyprzedzenia i pochylenia sworznia zwrotnicy są nie rgólowalne w 156 - jeżeli auto nie było bite to znczy że dostało w koło ( dziura, krawężnik) i któryś z wachaczy ( stawiam na dolny) lub belka pod silnikiem jest krzywa - nie musi być luzów. Odpowiedz Link
janioj Re: regeneracja wahaczy 10.05.07, 11:59 Przy moim poprzednim samochodzie sworzeń był nitowany do wahacza, a więc jego wymiana też nie stanowiła żadnego problemu. W przypadku alfiszona, jest inaczej, a więc jeśli do wymiany są silentbloki i sworzeń, to szkoda zachodu, lepiej kupić nowy wahacz, u mnie sworznie nie wymagały wymiany. Odpowiedz Link