levis533 21.07.07, 19:50 Moze napiszmy o usterkch w naszych furach:tych powaznych oraz powtarzajacych sie. 1-problem z kontrolka wtrysku;swieci a auto reaguje na dodanie gazu z opoznieniem. 2-skrzypienie;nie moge tego usunac Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
purhed Re: Usterki 21.07.07, 20:29 u mnie jest jedna usterka, nikt nei potrafi jej usunąć. Mianowicie co jakiś czas (generalnie - im szybciej jeżdżę tym częściej się zapala) taka pomarańczowa kontrolka umieszczona w pobliżu wskaźnika ilości paliwa. ________________________________ QV Odpowiedz Link
malgoska1 Re: Usterki 21.07.07, 22:53 Witam. > co jakiś czas (generalnie - im szybciej jeżdżę tym częściej się zapala) taka > pomarańczowa kontrolka umieszczona w pobliżu wskaźnika ilości paliwa Zakleić... ;) Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
rtb28 Re: Usterki 21.07.07, 20:34 1.Włącza ci sie tryb awaryjny-przyczyn usterki może być wiele-podłącz pod examiner. 2.Wahacze do wymiany. Odpowiedz Link
gwincinski Re: Usterki 22.07.07, 07:57 czesc wszystkim...... gdybym ja chcial wymieniac wszystkie usterki w mojej alfuni to pisalbym do nocy..trafilem chyba na przeklety egzeplarz..po dwoch dniach padl mi rozrusznik,po trzech tygodniach skrzynia,pozniej alternator i rozne pierdoly,az przyszedl czas na silnik...i sie zaczelo..alfa stala prawie dwa msc u mechanika.kupilem drugi silnik wsadzili go i sie okazalo ze ma walniete panewki,ponowne wyjecie remoncik i wsadzik .pojezdzilem 6 dni i olej wyciekl mi na ulice .pewnie puscil jakis uszczelniacz.i alfunia znowu znalazla sie u doktora.za tydzien ma wyjazd moze zdazy zrobic z tym porzadek. pozdrawiam goraco i zycze bezawaryjnej frajdy z jazdy..Michal a Odpowiedz Link
klaudiusz76 Re: Usterki 22.07.07, 10:50 Chyba nie walniety a zajezdzony. Ale widac, ze nie wazne czy kupiles AR czy kupil Corolle to mialbys te same problemy. Niektorzy maja pecha i coz. Ale widze, ze niezlomnie walczysz i nie poddajesz sie. Trzymam kciuki. Wyrazy wspolczucia. KL Odpowiedz Link
alces1 Re: Usterki 22.07.07, 11:02 - Wyłamujące się, bądź odpadające itp. klapki od nawiewów. - kolejnych usterek brak. Pozdrawiam. - Rafał Odpowiedz Link
piotrdrozdel Re: Usterki 22.07.07, 11:27 AR 156 1.9 JTD 1999 153kkm - termostat - słabo zabezpieczona podłoga - koło napędu urządzeń z amortyzatorem drgań (po takim przebiegu miało prawo) - żarówki pozycyjnych ( przez 15 kkm 4 szt to trochę za często zwłaszcza że 12 zł/szt) - skrzypi z prawej strony pomimo wymiany górnych wahaczy poza tym OK, śmiga aż miło Odpowiedz Link
orion06 Re: Usterki 22.07.07, 12:03 1.Padły wycieraczki, jeśli to silniczek to w serwisie kosztuje 640 plus robocizna 130 zł. 2.Ostatnio w czasie silnego deszczu na autostradzie dostała się woda do wnętrza, mokra podłoga pod nogami kierowcy. Wydaje mi się, że musiała się dostać gdzieś w okolicach pedału gazu. Są tam jakieś otwory, uszczelki lub zaślepki? Auto jest dość nowe 2004 i niezardzewiałe. Macie jakieś wyjaśnienie? orion06 Odpowiedz Link
andrzejsroka Re: Usterki 22.07.07, 13:59 Ja też miałem kiedyś przeciek (156SW 2004 1,6TS)- na postoju przy silnych opadach, ale ciekło przez zagiętą i mocno ściśniętą uszczelkę drzwi u góry - był założony bagażnik dachowy. Później wywalczyłem (bo nie było to proste wbrew pozorom) gwarancyją regulację szczelin - bez bagażnika były co prawda ok, ale po jego założeniu drzi się trudniej domykały i ścinało uszczelki, po tej regulacji nie cieknie. Co do usterek, to poza nuymerami wyciętymi przez serwis (niestety nie wiem który - w dwóch była przedtem), nie wiadmo skąd pojawiła się zagięta sonda lambda i polutowane kable od niej z kablami z drugiej!!! - przez to nękające co chwile błędy EOBD, zmora ! ) Więc z "normalnych" usterek, to była duża niezgodność wskazań komp pokładowego w stos do licznika, kolejna - zacinające się pokrętło od klimatyzacji, no i po 15tys łącznik stabilizatora - stukało z przodu po prawej. Teraz jest 33tys i jest ok puk.. puk.. :) Pozdrawiam Andrzej Odpowiedz Link
spark1.8 Re: Usterki 23.07.07, 07:56 1. kilogramy owadów na przednim zderzaku 2. woda zagarniana przez wycieraczki leje się do środka przy otwartym oknie Odpowiedz Link
pawek9 Re: Usterki 23.07.07, 11:24 156 SW 2.0 TS 2000r 1. Po obfitych deszczach zalałem cały moduł ABS ( nowy 3 tyś więc kupiłem używany za 450 zł) 2. Czujnik położenia wału korbowego.( 25 zł + wymiana w ASO 250 zł ) 3. Padł mi silniczek tylnej wycieraczki ( 156 SW )( nowy 500zł a używany za 150zł) 4. Zatarłem łożysko na którym pracuje pedał sprzęgła. ( łożysko 18 zł a wymiana w ASO 160 zł) 5. Wymiana uszczelki pod głowicą, uszczelek pod kolektorami, uszczelniacze zaworów i docieranie zaworów ( 1000zł) 6. Falujące obroty ( przeczyszczene i adaptacja przepustnicy ) 7. Teraz obecnie pierdzi mi wydech i muszę się tym zająć, prawdopodobnie to złącze elastyczne ( mam nadzieje że tylko ) 8. Mam nadzieje że 8 pkt nie będzie i z optymizmem spoglądam w przód. Odpowiedz Link
ikar_29 Re: Usterki 23.07.07, 13:08 AR 156 2.0 Selespeed 2001r. przebieg 55tys.przy zakupie. Kupilem auto z awaria pompki ladowania hydrauliki selespeed - zakup pompki 1200 zl + wymiana 600 zl. przebieg 78 tys Swiacaca sie kontrolka "check engine" -diagnoza w BOSCH'u 180 zl - zakup diagnostycznej sondy lambda: 100 zl/zamiennik Bosch'a/ reset wartosi adaptacyjnych, wymazanie bledow w ASO w Bielsku - 38 zl!!!. Po drodze jeszcze 2 gorne wahacze + lozysko lewe koszt 250 zl/oryginal/wymiana w serwisie 80 zl.Na poczatku oczywiscie wymiana rozrzadu,tarcz ham.i klockow - przod i tyl, zapomnialem dodac.Dodatkowo drobne historie:zarowka postojowek, zarowka przedniego reflektora. Szykuje sie: wymiana prawego lozyska, wymiana plynu hamulcowego + przewody ham.niebawem takze ponownie rozrzad - zbliza sie 50 tys.od wymiany.Alfa mnie nie zawiodla - codziennie pokonuje dystans 140 km.Auto sobie chwale :)fajna ta wloszka. Pozdrawiam Ikar AR 156 2.0 Selespeed Odpowiedz Link
klaudiusz76 Re: Usterki 23.07.07, 13:46 To juz druga AR 156 1.8 TS, przy zakupie 119.500 (wrzesien 2006), padlo: 1. czujnik polozenia walu przy 129 tys (dobrej niemieckiej firmy Bosch), laweta, warszat, calosc operacji 400 zl. 2. lozysko w prawym przednim kole, wymiana na oryginal (pierwsza wymiana) 3. wahacze poprzeczne z tylu - prawie kompletny remont tylnego zawieszenia (4 wahacze, tulejki zwrotnicy, stabilizator, klocki hamulcowe, plyn hamulcowy) przy 131 500 km (byla to pierwsza wymiana w tym aucie). 4. teraz do wymiany idzie sprzeglo i lozysko z wysprzeglikiem oraz wahacze dolne przednie (w aucie jest jeszcze fabryczne). Pomijam klocki hamulcowe czy spalone zarowki, w sumie punktu 2-4 to typowa ekspoloatacja, jedynie pkt 1. mnie rozsierdzil, bo na czesci Boscha mam alergie (tylko to mi autach pada i to w rodzinie Fiata - radio, abs, wtryski). PZDR Klaudiusz Odpowiedz Link
dencior Re: Usterki 23.07.07, 13:59 Witam. Zakup wrzesień 2006 czerwona 146 1.6 ts. 1. Typowo eksploatacyjne sprawy. 2. Sonda lambda jakis miesiąc temu. 3. Jutro wtryskiwacz ( czyszczenie, lub wymiana na nowy oby to pierwsze) Pozdro Odpowiedz Link