peter775 29.05.08, 20:12 Czy 2.0 TS (AR 145) to naprawdę tak drogi w utrzymaniu ,serwisowaniu silnik? Znacząco koszty jego eksploatacji różnią się od takiego np 1.6 TS? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emes-nju Re: 2 litrowy TS 29.05.08, 21:22 Przypuszczam, ze 2.0 TS od 1.6 TS rozni sie tylko paskiem od walkow balansowych i tymi walkami. Ale nie ukrywam - remont glowicy z wymiana walkow rozrzadu w 2.0 TS bede dlugo pamietal w kieszeni. Pewnie tak dlugo jak bede splacal karte kredytowa ;-) Odpowiedz Link
nieaugustyn Re: 2 litrowy TS 30.05.08, 00:45 Tu chyba chodzi generalnie o koszt zwykłej eksploatacji (nieawarynej). 1,6 nie posiadałem, ale za to 2,0 owszem. To chyba tyle, że oleiju więcej trza nalać, bo i engine jest obszerniejszy. Standardowo pilnować rorządu, a jeśli się dobrze pokombinuje, to nakład nie jest straszny. Co do oleju, to dobrej jakości - ja lałem valvoline syntetyk. Tam samoregulatory wrażliwe i nie lubią rzekomo cięzkich płynów. Wariator może strzelić, ale tu już na forum wszystko o tym powiedziano, więc nie ma co więcej dywagować. No i zasadnicza różnica - 2,0 chyba wiecej spali niż 1,6.:) Pozdrawiam. Odpowiedz Link
purhed Re: 2 litrowy TS 31.05.08, 08:33 teoretycznie, jak już napisano, 2.0 różni się od 1.6 paskiem do wałków wyrównoważających. Zużywa nieco więcej benzyny, ale to zależy głownie od sposobu jeżdżenia. Moim zdaniem zasadniczą wadą 2.0 w porównaniu do 1.6 będzie spory problem ze znalezieniem egzemplarza godnego uwagi i nie zamęczonego życiem. Takie to uroki najmocniejszych wersji. Odpowiedz Link