Dodaj do ulubionych

Opowiesci samochodowe

30.01.04, 01:31
Moj kolega ma nowiutkie 911 z nawigacja. I to nieszczesne 911 juz od 2
tygodni stoi w serwisie bo oryginalna nawigacja nie chciala nawigowac.
Montuja nowa - jest akcja serwisowa dotyczaca wszystkich 911. Ale zeby ja
zamontowac musza rozpruc polowe samochodu... Zeby bylo smieszniej nawet
zastepczego mu nie dali. Biedny musi swoim drugim pojazdem (Infiniti FX45)
zapieprzac do pracy. Klal dzis Porsche na potege. Sluchalem i pod nosem sie
smialem bo moj Pontiac jezdzi i nic nie trzeba pruc. Ale dotarlem do domu i
wyruszylem na krotka przejazdzke. W trakcie tejze okazalo sie ze paliwa mam
mniej niz zero. Doturlalem sie na 2 skaczacych cylindrach do stacji i
zatankowalem. Niestety po zatankowaniu jeden cylinder juz nie pali...
Podejrzewam ze cos sie zatkalo i czeka mnie jutro wycieczka do dealera
szczegolnie ze zapalila sie lampka "service engine soon" a do tego silnik sie
grzeje jak szalony, zgrzyta przy gaszeniu i generalnie brak paliwa mu
wyraznie nie posluzyl.

W kazdym razie nie smiej sie Tadku z cudzego wypadku...
Obserwuj wątek
    • marekatlanta71 Opowiesci samochodowe ciag dalszy 30.01.04, 01:52
      Tym razem o moim innym koledze i jego Mustangu 5.0 model 1984. Odpalil go i
      wyjechal z garazu. Niestety stanal jak krowa blokujac pozostale 2 miejsca
      (garaz na 3 pojazdy) i poszedl do domu po laptopa. Jak wrocil to Mustang juz
      nie chcial palic, rozrusznik tez nie krecil. Mustang 5.0 wazy duzo (silnik z
      zeliwa) wiec przepchniecie go samodzielnie (zona odmowila pomocy) nie jest
      proste. A teraz najciekawsze - co sie temu Mustangowi stalo? Odpowiedz ponizej,
      ale zastanowcie sie chwile zanim popatrzycie. W sumie sprawa sie wydaje prosta -
      lampki w srodku sie ledwo swieca, proba krecenia rozrusznikiem powoduje ze
      wszystko gasnie.
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      -
      Nie, nie byl to akumulator. Ze starosci przetarl sie przewod masowy laczacy
      silnik z reszta swiata...
      • rozaola Re: Opowiesci samochodowe ciag dalszy 30.01.04, 13:12
        A ja myslalam, ze powodem bylo to, ze mu ktos uszkodzil ten samochod ze zlosci
        o to, ze zatarasowal opzostale dwa garaze. Kolega ostatnio zaparkowal na
        chodniku tak, ze zatarasowal pol przejscia (przyslowiowa kobieta z wozkiem
        musiala obchodzic jego auto naokolo wchodzac na jezdnie) i po przyjsciu
        kwadrans pozniej do auta zastal przedziurawiona opone, a za wycieraczkami
        kartke z listem: "Naucz sie parkowac, chuju, to pierwsze ostrzezenie".

Pozdro
        Roza
        • marekatlanta71 Re: Opowiesci samochodowe ciag dalszy 30.01.04, 22:55
          To byly jego dwa pozostale garaze. Burzuj ma dom z 3 garazami...
    • sherlock_holmes Re: Opowiesci samochodowe 30.01.04, 08:42
      Niech sie gosc z Porsche cieszy. Na poczatku, gdy systemy nawigacji dopiero
      weszly na rynek, jeden "szczesliwy" posiadacz takiego cuda w Niemzcech wjechal
      do rzeki, bo tak go skierowaly strzalki :)))))
      Marku, a co do Twojego samochodu - dziwi mnie, ze nawet w Stanach moze sie
      znalezc w paliwie jakis syf - chyba cos przytkalo wtryskiwacz...
      • kierowiec1 Re: Opowiesci samochodowe 30.01.04, 09:20
        sherlock_holmes napisał:

> Niech sie gosc z Porsche cieszy. Na poczatku, gdy systemy nawigacji dopiero
        > weszly na rynek, jeden "szczesliwy" posiadacz takiego cuda w Niemzcech
        > wjechal do rzeki, bo tak go skierowaly strzalki :)))))

No bo lecial sobie w nocy wedlog IFR (Instruments Flight Rules) czyli na slepo.
        A podly system nawigacyjny nie poinformowal pilota, ze w poprzek drogi
        przebiega rzeka, a na polaczenie na druga strone jest realizowane promem :->

No i facet wjechal poprawnie i z gazem na slip, tyle ze prom byl na drugim
        brzegu. Pelne hamowanie na osiemnastoprocentowym spadku i na kostce bazaltowej
        zaowocowalo zatrzymaniem sie trzy metry _ponizej_ lustra wody :->

Jak na moj prosty umysl to system nawigacyjny dzialal dobrze :-)

POzdr.

K.
      • marekatlanta71 Re: Opowiesci samochodowe 30.01.04, 22:59
        Nie uwierzysz co sie dzis okazalo. Spadla rurka doprowadzajaca podcisnienie do
        pompy paliwowej (?) i pompa ssala powietrze. Ale oszusci od dealera probowali
        mi zmienic kable i swiece (przeciez ostatnio zmienialem), paski klinowe
        (powinno sie po 100 tys. mil), kabel od akumulatora (bo jest brudny), sam
        akumulator (bo cieknie kwas - gowno prawda), i naciac mnie na $1000. W koncu za
        zalozenie spowrotem tej rurki wzieli $90.
        • grzek Re: Opowiesci samochodowe 31.01.04, 10:52
          Myslałem, że w US jednak mimo wszystko jest inne podejście do klienta, może oni
          w serwisie nie wiedzieli co sie stało i szukali różnych dróg wyjścia, ale żeby
          tak kłamac prosto w oczy. W Polsce słyszałem o takim podejściu, ale nie ASO, że
          każda jakaś usterka związana z nieprawidłową pacą silnika kwalifikowała się do
          wymiany uszczelki pod głowicą :)
          • sherlock_holmes Re: Opowiesci samochodowe 31.01.04, 12:03
            Widze,ze to nie kraj,ale zawod determinuje oszustow :)
            Niedawno robilem przeglad kolezance (tzn. przeglad jej samochodu, nie kolezanki ;P ) i znalazlem pare ciekawych rzeczy: poprzecierane, sparcialem przewody paliwowe, zakrecone zardzewialymi opaskami (pekly przy lekkim ruszeniu), filtr paliwa zaloony odwrotnie (jakby strzalka to bylo malo). Przewody zaplonowe lezaly na kolektorze wydechowym - itp itd. Za to gosc ja naciagnal na 4-elektrodowe swiece Boscha - w sam raz do samochodu z rozdzielaczowym ukladem zaplonowym...
            • tomek854 Re: Opowiesci samochodowe 31.01.04, 18:47
              Hi Hi :)
              Bo przegladami kolezanek to sie zajmuje gin-ekolog. Moze byscie jakas spolke
              zalozyli :PP
          • marekatlanta71 Re: Opowiesci samochodowe 31.01.04, 20:43
            Dotychczas to w Polsce sie raczej spotykalem z uczciwoscia a w USA zawsze
            probowali mnie na cos naciagnac. Zwykle sie albo nie daje wcale albo pozwalam
            im cos ekstra niepotrzebnego za $20-$30 zrobic. Ale propozycja wymiany kabli i
            swiec ktore 3 tygodnie w pocie czola sam zmienilem mnie wkurzyla dokumentnie.
            Chetnie bym zmienil serwis, ale nastepny Pontiac jest daleko a serwisy
            niezalezne to oszusci pierwszej klasy.
            • franek-b Re: Opowiesci samochodowe 02.02.04, 15:12
              > Dotychczas to w Polsce sie raczej spotykalem z uczciwoscia a w USA zawsze
              > probowali mnie na cos naciagnac. Zwykle sie albo nie daje wcale albo pozwalam
              > im cos ekstra niepotrzebnego za $20-$30 zrobic. Ale propozycja wymiany kabli
              i
              > swiec ktore 3 tygodnie w pocie czola sam zmienilem mnie wkurzyla dokumentnie.
              > Chetnie bym zmienil serwis, ale nastepny Pontiac jest daleko a serwisy
              > niezalezne to oszusci pierwszej klasy.

naciagacze sa wszedzie, krotko mieszkalem w stanach ale pamietam reportaz jak
              to dziennikarze preparowali usterki, w stylu zdjeta klema z akumulatora,
              panienka dzwoni do warsztatu, biora auto na lawete i potem wystawiaja jej
              rachunek na 560$ z lista wymienionych czesci...
            • guest_of_honour przypomnij czym jeździsz 02.02.04, 20:19
              skoro świece wymieniałeś przez 3 tygodnie !?

>wymiany kabli i swiec ktore 3 tygodnie w pocie czola sam zmienilem
    • greenblack Re: Opowiesci samochodowe 30.01.04, 12:03
      marekatlanta71 napisał:

>Biedny musi swoim drugim pojazdem (Infiniti FX45)

Rzeczywiście, istna katorga;) Z tych dwóch wolałbym FX45, chyba że mowa o 911
      Turbo.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka