sven_b 01.07.10, 20:56 Ja już nie rozpoznaje tych nowych modeli. Zmieniają grill, dorzucają kilka koni i jest premiera. Nie ma nawet silnika V6 w ofercie. Ale ogólnie ładna linia. *Link* Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frax1 Re: Ford Mondeo 2010 01.07.10, 21:18 Jest i 2.0 203km. Mondeo ma wreszcie dobre benzyny, które mogą konkurować z VAG, do tego diesel z PSA. Wcześniej nie było dobrego silnika benzynowego oprócz 2.5T, a to już inna kategoria cenowa i inna akcyza. Jeżeli 2.0 turbo w słabszej wersji będzie tańsze niż tdci w "średniej" wersji to w PL ford ma szansę ugryźć spory kawałek tortu. Pozdrawiam Odpowiedz Link
sherlock_holmes Re: Ford Mondeo 2010 02.07.10, 20:57 Spoojnie, poczekajmy co z tego wyniknie. 2.0 Turbo to silnik oparty na znanym 2.0 145KM, który do tej pory słynął z ...wysokiego spalania ;) 2.5T Ford zaimportowałz Volvo, wszystkie diesle to PSA. Mało który - w historii firmy - silnik Fordowi wyszedł (diesle chyba żaden), a np. 1.8 z tej serii co 2.0 nie jeździ i żre paliwo jak głupi. Właściwie to 18 jeździ jak 1.6 Zetec (ten od Yamahy), pali 12 tam gdzie 1.6 spala 8. Plusem jest tylko łańcuch rozrządu zamaist paska. Odpowiedz Link
adek28 Re: Ford Mondeo 2010 03.07.10, 01:03 przedni zderzak jak by ktoś wiejski tjunning poczynił! obrzydliwy. Równie obrzydliwe są dodatki szaro srebrne na tylnym i przednim zderzaku w obecnje wersji titanium plus ----ku...to max obrzydliwa tandeta !!!! PS miałem w pon 80 000 przebieg w mondeo 2008 i mówię,że coś mi na tarcze kołysze kierownicą i by sprawdzili. powymieniali co trza oleje i inne ---------bez tarcz i klocków i mówią OK. pojechałem , przejechałem 100km i wracam i mówię TO SAMO proszę mi wymienić te tarcze. Wielkie oczy zrobili jak Czerwony Kapturek na widok wilka .........i wymienili wraz z klockami. Proszę bardzo jeżdzi , że ho ho. Ale , że extra 3h trza było poświęcić i strzępić jęzora!!! Mości Panowie nie ładnie! Odpowiedz Link
lobuzek1 Re: Ford Mondeo 2010 03.07.10, 06:51 Nie wszystkie silniki 1,8 i 2,0 to to samo. W Focusach I silnik 1,8 jest z rodziny Zetec i faktycznie nie jeździ lepiej niż 1,6 a pali więcej. Natomiast w Mondeo Mk III silnik 1,8 o mocy 125 km pochodzi od Mazdy i ma łańcuch rozrządu i wcale nie spala za dużo, uchodząc ogólnie za motor udany. Ale faktem jest że Duratec 2,0 145 km lubi sobie wypić. Co do diesli, to wszystkie tdci z I generacji Focusa i Mondeo III są ryzykowne. natomiast w opinii mojego mechanika i tego co przyjeżdża do nich do serwisu, należy się szczególnie wystrzegać diesla 1,6, który w połączeniu z dpf-em jest szczególnie wredny. W jego opinii silnik 1,8 tdci montowany w obecnych Focusach i Mondeo jest znacznie bardziej dopracowany i mało awaryjny, tyle że mało kto na niego się decyduje w zakupie. Odpowiedz Link
sherlock_holmes Re: Ford Mondeo 2010 03.07.10, 09:23 Potwierdzam - 1.6 (HDI) to ulubuiony silnik w serwisach - gdy już się skończy gwarancja ;) Znacznie lepszy jest 2.0 (też HDI - ma pasek rozrządu, nie jak fordowski TDCi łańcuch), z tym że po 2006 roku - wczesniej cierpiał na choroby wieku dziecięcego. Odpowiedz Link
lobuzek1 Re: Ford Mondeo 2010 03.07.10, 12:34 Według opinii mojego mechanika, 1,6 tdci jest wyjątkowo wredny, szczególnie gdy chodzi o dopalenie dpf-a, osobiście widziałem przypadek, gdy rozleciała się przy tym turbosprężarka i nie był to odosobniony przypadek. Co do innych silników, to 2,0 tdci doi którego się przymierzam w cmaxie raczej nie jest awaryjny. Nie ma dpf-a, rozrząd faktycznie wytrzymuje zakładane 240 000, wcześniej padnie pompa wody no i standardowo do roboty będzie sprzęgło i dwumasa, czyli po prostu diesel. Ogólnie silnik jest dużo bardziej udany niż 1,6 i co ważne, jest dostatecznie długo na rynku, by nie było kłopotów z kupnem części, ew. jakiś używek. Odpowiedz Link
frax1 Re: Ford Mondeo 2010 03.07.10, 20:29 Ojciec miał 2.0 w mondku z 97 i fakt, po mieście 12-13l, ale w trasie spalanie ok.. 7,5l i to przy szybkiej jeździe. Mistrz ekonomii to nie jest, ale przy przebiegu sporo ponad 200 tyś km, nie brał grama oleju i nie było z nim absolutnie żadnych problemów, podobnie jak z całym autem, oprócz rdzewiejących nadkoli :) Pozdrwiam Odpowiedz Link