Dodaj do ulubionych

Ford Mondeo 2010

01.07.10, 20:56
Ja już nie rozpoznaje tych nowych modeli. Zmieniają grill, dorzucają kilka koni i jest premiera. Nie ma nawet silnika V6 w ofercie. Ale ogólnie ładna linia.

*Link*
Obserwuj wątek
    • dr.verte Re: Ford Mondeo 2010 01.07.10, 21:13

face lift , jest 2.0 turbo 240 KM
      • frax1 Re: Ford Mondeo 2010 01.07.10, 21:18
        Jest i 2.0 203km. Mondeo ma wreszcie dobre benzyny, które mogą konkurować z VAG,
        do tego diesel z PSA. Wcześniej nie było dobrego silnika benzynowego oprócz
        2.5T, a to już inna kategoria cenowa i inna akcyza. Jeżeli 2.0 turbo w słabszej
        wersji będzie tańsze niż tdci w "średniej" wersji to w PL ford ma szansę ugryźć
        spory kawałek tortu.
        Pozdrawiam
        • sherlock_holmes Re: Ford Mondeo 2010 02.07.10, 20:57
          Spoojnie, poczekajmy co z tego wyniknie. 2.0 Turbo to silnik oparty na znanym 2.0 145KM, który do tej pory słynął z ...wysokiego spalania ;)
          2.5T Ford zaimportowałz Volvo, wszystkie diesle to PSA.
          Mało który - w historii firmy - silnik Fordowi wyszedł (diesle chyba żaden), a np. 1.8 z tej serii co 2.0 nie jeździ i żre paliwo jak głupi. Właściwie to 18 jeździ jak 1.6 Zetec (ten od Yamahy), pali 12 tam gdzie 1.6 spala 8. Plusem jest tylko łańcuch rozrządu zamaist paska.
          • adek28 Re: Ford Mondeo 2010 03.07.10, 01:03
            przedni zderzak jak by ktoś wiejski tjunning poczynił!
            obrzydliwy.
            Równie obrzydliwe są dodatki szaro srebrne na tylnym i przednim
            zderzaku w obecnje wersji titanium plus ----ku...to max obrzydliwa
            tandeta !!!!
            PS
            miałem w pon 80 000 przebieg w mondeo 2008 i mówię,że coś mi na
            tarcze kołysze kierownicą i by sprawdzili.

powymieniali co trza oleje i inne ---------bez tarcz i klocków i
            mówią OK.
            pojechałem , przejechałem 100km i wracam i mówię TO SAMO proszę mi
            wymienić te tarcze.
            Wielkie oczy zrobili jak Czerwony Kapturek na widok wilka .........i
            wymienili wraz z klockami.
            Proszę bardzo jeżdzi , że ho ho.
            Ale , że extra 3h trza było poświęcić i strzępić jęzora!!!

Mości Panowie nie ładnie!
          • lobuzek1 Re: Ford Mondeo 2010 03.07.10, 06:51
            Nie wszystkie silniki 1,8 i 2,0 to to samo. W Focusach I silnik 1,8 jest z
            rodziny Zetec i faktycznie nie jeździ lepiej niż 1,6 a pali więcej. Natomiast w
            Mondeo Mk III silnik 1,8 o mocy 125 km pochodzi od Mazdy i ma łańcuch rozrządu i
            wcale nie spala za dużo, uchodząc ogólnie za motor udany. Ale faktem jest że
            Duratec 2,0 145 km lubi sobie wypić.
            Co do diesli, to wszystkie tdci z I generacji Focusa i Mondeo III są ryzykowne.
            natomiast w opinii mojego mechanika i tego co przyjeżdża do nich do serwisu,
            należy się szczególnie wystrzegać diesla 1,6, który w połączeniu z dpf-em jest
            szczególnie wredny. W jego opinii silnik 1,8 tdci montowany w obecnych Focusach
            i Mondeo jest znacznie bardziej dopracowany i mało awaryjny, tyle że mało kto na
            niego się decyduje w zakupie.
            • sherlock_holmes Re: Ford Mondeo 2010 03.07.10, 09:23
              Potwierdzam - 1.6 (HDI) to ulubuiony silnik w serwisach - gdy już się skończy gwarancja ;)
              Znacznie lepszy jest 2.0 (też HDI - ma pasek rozrządu, nie jak fordowski TDCi łańcuch), z tym że po 2006 roku - wczesniej cierpiał na choroby wieku dziecięcego.
              • lobuzek1 Re: Ford Mondeo 2010 03.07.10, 12:34
                Według opinii mojego mechanika, 1,6 tdci jest wyjątkowo wredny, szczególnie gdy
                chodzi o dopalenie dpf-a, osobiście widziałem przypadek, gdy rozleciała się przy
                tym turbosprężarka i nie był to odosobniony przypadek.
                Co do innych silników, to 2,0 tdci doi którego się przymierzam w cmaxie raczej
                nie jest awaryjny. Nie ma dpf-a, rozrząd faktycznie wytrzymuje zakładane 240
                000, wcześniej padnie pompa wody no i standardowo do roboty będzie sprzęgło i
                dwumasa, czyli po prostu diesel. Ogólnie silnik jest dużo bardziej udany niż 1,6
                i co ważne, jest dostatecznie długo na rynku, by nie było kłopotów z kupnem
                części, ew. jakiś używek.
          • frax1 Re: Ford Mondeo 2010 03.07.10, 20:29
            Ojciec miał 2.0 w mondku z 97 i fakt, po mieście 12-13l, ale w trasie
            spalanie ok.. 7,5l i to przy szybkiej jeździe. Mistrz ekonomii to nie
            jest, ale przy przebiegu sporo ponad 200 tyś km, nie brał grama oleju i
            nie było z nim absolutnie żadnych problemów, podobnie jak z całym
            autem, oprócz rdzewiejących nadkoli :)
            Pozdrwiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka