crannmer 02.10.10, 12:45 www.wawu.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=7&lang=de i inne silniki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
typson Re: Maly V12 02.10.10, 13:03 Bardzo ładny kawał roboty. I jak żwawo wchodzi na obroty! Mógłbyś przetłumaczyć parametry z opisu? pozdr Odpowiedz Link
crannmer Re: Maly V12 02.10.10, 14:28 Czterosuwowy silnik dwunastocylindrowy w ukladzie widlastym, z dwoma walkami rozrzadu w kadlubie, ze smarowaniem mieszankowym, chlodzony powietrzem Srednica cylindra i skok tloka 21 x 21 mm, pojemnosc skokowa 87 cm3 (7,25 cm3/cylinder) Stopien sprezania 1:10, masa ok. 4,8 kg, obroty 950-5000 1/min Pasujace smigla w rozmiarach 20x10" do ok. 24x10" Dlugosc x szerokosc x wysokosc 350 mm x 160 mm x 140 mm Zawory wydechowe otwieraja ok. 30° przed ZW Zawory wydechowe zamykaja ok. 10° po ZZ Zawory dolotowe otwieraja ok. 10° przed ZZ Zawory dolotowe zamykaja ok. 30° za ZW Przekrywanie zaworow ok. 20° Moc ok. 6..8 KM Zaplon iskrowy, swiece zaplonowe fmy Graupner Paliwo mieszanka metanolu z 5..10% nitrometanu i przynajmniej 10% syntetycznego oleju wysokiej jakosci Smarowanie walkow rozrzadu zwyklym olejem silnikowym np. 15W40 W celu zwiekszenia niezawodnosci pracy zaleca sie stosowanie automatycznego ukladu zarzenia A tu nastepny - z OHC i chlodzeniem ciecza www.wawu.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=16&Itemid=30&lang=de Odpowiedz Link
margor24 Re: Maly V12 03.10.10, 15:16 A co pisze o tym Stuka? To lata/ma latać? Zrozumiałem tylko (chyba), że ani silnik, ani samolot są nie do kupienia;). Odpowiedz Link
crannmer Co najwyzej "W"12 :-) 02.10.10, 14:29 Bo taki on jest W, jak ja jestem Naomi Campbell. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Co najwyzej "W"12 :-) 02.10.10, 14:49 Alfabet lacinski jest zbyt ubogi by opisac wynalazek VW. P.S. Abstrahujac od oczywistych mankamentow tego rozwiazania, to upchniecie 12 cylindrow, 2 turbo i ponad 500 KM w konstrukcji rozmiarow przecietnego V8 jest niezlym wynikiem. Tyle ze mozna prosciej i taniej jak pokazal Chevrolet z ZR1 (4 cylindry mniej, ale wieksza moc i sie mniej rzuca). Odpowiedz Link
yamasz Re: Co najwyzej "W"12 :-) 02.10.10, 17:08 Niesamowita sprawa. Pięknie widać jak pracują zawory. Chciałbym kiedyś zobaczyć coś takiego pod maską miniaturowego muscle cara. :) Odpowiedz Link
crannmer Re: Co najwyzej "W"12 :-) 03.10.10, 11:53 marekatlanta71 napisał: > Alfabet lacinski jest zbyt ubogi by opisac wynalazek VW. Okreslenia "doppel-V-Motor" albo "silnik podwojnie widlasty" uzywaja AFIK alfabetu lacinskiego ;-) (W zasadzie rzeczony silnik VW to podwojny VR, ale nie badzmy drobiazgowi ;-) Mnie nie chodzi o niepasowanie wygladu litery W do ukladu silnika, lecz o fakt, ze oznaczenie "uklad W" jest od stu lat zajete na silnik z trzema rzedami cylindrow. Np. na taki silnik: en.wikipedia.org/wiki/File:Napier_Lion_W12_@_Brooklands_Museum.JPG Zeby bylo smieszniej, pierwsze silniki do prototypow Veyrona oraz do studii Audi AVUS rzeczywiscie mialy uklad W. I takoz byly nazywane w materialach firmy. Po czym silnikowi urosl dodatkowy rzad cylindrow, ale oznaczenie ukladu w terminologii VW nijak sie nie zmienilo. Odpowiedz Link
dewulot1 Re: Maly V12 03.10.10, 07:03 Za czasow mojego modelarstwa lotniczego mielismy do dyspozycji silniczki jednocylindrowe Zeiss Jena (NRD) ze "Skladnicy Harcerskiej" o pojemnosci 1,0 albo 2,5 cm3. Ten "arsenal" byl wspomagany mojego Ojca importem, ETA i Cox z USA, ktory blok mial nie odlewany jak Jena tylko wyfrezowany z kawalka aluminium, ale to byly dalej silniki jednocylindrowe. Do modeli "redukcyjnych" zesmy po prostu toczyli z drewna pozostale osiem glowic silnika gwiazdowego dziewieciocylindrowego i wygladaly te glowice jak ta z Jeny, a wszystko razem wygladalo jak oryginal, przynajmniej dla nas (tak jak glowka pilota w kokpicie, z korka od butelki, ale z pasami i spadochronem):). Mysle ze zdecydowana wiekszosc ciekawych samolotow miala silniki gwiazdowe a ten 12-to cylindrowy to jednak wyjatek. Odpowiedz Link
crannmer Re: Maly V12 03.10.10, 11:45 dewulot1 napisał: > Mysle ze zdecydowana wiekszosc ciekawych samolotow miala silniki gwiazdowe a te > n 12-to cylindrowy to jednak wyjatek. Lista wyjatkow (wybor przykladow z samych tylko czasow 2WS): Spitfire, Hurricane, Mustang, Lightning, Aircobra, Lancaster, Mosquito, Bf 109, Me-110, He-111, Ju-87, Ju-88, FW-190 D, Il-2, Il-6, Il-8, Il-10 MiG-1, MiG-3, Jak-1, Jak--3, Jak-4, Jak-7, Jak-9 Tych wyjatkow jest oczywiscie znacznie wiecej. Odpowiedz Link
dewulot1 Re: Maly V12 03.10.10, 17:38 Jestem tak stary ze jak zajmowalem sie modelarstwem, polowa z wymienionych przez Ciebie samolotow jeszcze nie istniala :) Moj model samolotu Hawker Tempest mial silnik jednocylindrowy, odwrocony glowica do dolu i glowica swietnie wpasowywala sie w obudowe chlodnicy oleju rzeczywistego samolotu. Gdybym tam zabudowal silnik dwunastocylindrowy i tak nikt by go nie widzial. Natomiast silnik gwiazdowy w samolotach bardziej historycznych (dla mnie ciekawszych) byl czesto caly wyeksponowany i mysle ze taki w miniaturze mialby spore powodzenie u modelarzy. Odpowiedz Link
rapid130 Re: Maly V12 03.10.10, 13:20 Perełki. :D Z zastrzeżeniem, że użytkownik silniczka V12 powinien zadbać o odpowiedni kształt kadłuba samolotu-modelu. Mam na myśli jakieś dodatkowe wloty powietrza na bokach osłony silniczka, żeby zapewnić tylnym cylindrom wystarczające chłodzenie. Odpowiedz Link