02.10.10, 12:45
www.wawu.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=7&lang=de
i inne silniki
Obserwuj wątek
    • typson Re: Maly V12 02.10.10, 13:03
      Bardzo ładny kawał roboty. I jak żwawo wchodzi na obroty! Mógłbyś przetłumaczyć parametry z opisu?

pozdr
      • crannmer Re: Maly V12 02.10.10, 14:28
        Czterosuwowy silnik dwunastocylindrowy w ukladzie widlastym, z dwoma walkami rozrzadu w kadlubie, ze smarowaniem mieszankowym, chlodzony powietrzem

Srednica cylindra i skok tloka 21 x 21 mm, pojemnosc skokowa 87 cm3 (7,25 cm3/cylinder)
        Stopien sprezania 1:10, masa ok. 4,8 kg, obroty 950-5000 1/min
        Pasujace smigla w rozmiarach 20x10" do ok. 24x10"
        Dlugosc x szerokosc x wysokosc 350 mm x 160 mm x 140 mm
        Zawory wydechowe otwieraja ok. 30° przed ZW
        Zawory wydechowe zamykaja ok. 10° po ZZ
        Zawory dolotowe otwieraja ok. 10° przed ZZ
        Zawory dolotowe zamykaja ok. 30° za ZW
        Przekrywanie zaworow ok. 20°

Moc ok. 6..8 KM
        Zaplon iskrowy, swiece zaplonowe fmy Graupner
        Paliwo mieszanka metanolu z 5..10% nitrometanu i przynajmniej 10% syntetycznego oleju wysokiej jakosci
        Smarowanie walkow rozrzadu zwyklym olejem silnikowym np. 15W40
        W celu zwiekszenia niezawodnosci pracy zaleca sie stosowanie automatycznego ukladu zarzenia

A tu nastepny - z OHC i chlodzeniem ciecza
        www.wawu.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=16&Itemid=30&lang=de
        • typson Re: Maly V12 02.10.10, 15:51
          Dziękuję
        • margor24 Re: Maly V12 03.10.10, 15:16
          A co pisze o tym Stuka? To lata/ma latać? Zrozumiałem tylko (chyba), że ani silnik, ani samolot są nie do kupienia;).
    • marekatlanta71 Re: Maly V12 02.10.10, 14:03
      Piekne. Niech sie VW schowa ze swoim W12.
      • crannmer Co najwyzej "W"12 :-) 02.10.10, 14:29
        Bo taki on jest W, jak ja jestem Naomi Campbell.
        • marekatlanta71 Re: Co najwyzej "W"12 :-) 02.10.10, 14:49
          Alfabet lacinski jest zbyt ubogi by opisac wynalazek VW.

P.S. Abstrahujac od oczywistych mankamentow tego rozwiazania, to upchniecie 12 cylindrow, 2 turbo i ponad 500 KM w konstrukcji rozmiarow przecietnego V8 jest niezlym wynikiem. Tyle ze mozna prosciej i taniej jak pokazal Chevrolet z ZR1 (4 cylindry mniej, ale wieksza moc i sie mniej rzuca).
          • yamasz Re: Co najwyzej "W"12 :-) 02.10.10, 17:08
            Niesamowita sprawa. Pięknie widać jak pracują zawory. Chciałbym kiedyś zobaczyć coś takiego pod maską miniaturowego muscle cara. :)
          • crannmer Re: Co najwyzej "W"12 :-) 03.10.10, 11:53
            marekatlanta71 napisał:

> Alfabet lacinski jest zbyt ubogi by opisac wynalazek VW.

Okreslenia "doppel-V-Motor" albo "silnik podwojnie widlasty" uzywaja AFIK alfabetu lacinskiego ;-)
            (W zasadzie rzeczony silnik VW to podwojny VR, ale nie badzmy drobiazgowi ;-)

Mnie nie chodzi o niepasowanie wygladu litery W do ukladu silnika, lecz o fakt, ze oznaczenie "uklad W" jest od stu lat zajete na silnik z trzema rzedami cylindrow.

Np. na taki silnik:
            en.wikipedia.org/wiki/File:Napier_Lion_W12_@_Brooklands_Museum.JPG
            Zeby bylo smieszniej, pierwsze silniki do prototypow Veyrona oraz do studii Audi AVUS rzeczywiscie mialy uklad W. I takoz byly nazywane w materialach firmy. Po czym silnikowi urosl dodatkowy rzad cylindrow, ale oznaczenie ukladu w terminologii VW nijak sie nie zmienilo.
    • dewulot1 Re: Maly V12 03.10.10, 07:03
      Za czasow mojego modelarstwa lotniczego mielismy do dyspozycji silniczki jednocylindrowe Zeiss Jena (NRD) ze "Skladnicy Harcerskiej" o pojemnosci 1,0 albo 2,5 cm3. Ten "arsenal" byl wspomagany mojego Ojca importem, ETA i Cox z USA, ktory blok mial nie odlewany jak Jena tylko wyfrezowany z kawalka aluminium, ale to byly dalej silniki jednocylindrowe. Do modeli "redukcyjnych" zesmy po prostu toczyli z drewna pozostale osiem glowic silnika gwiazdowego dziewieciocylindrowego i wygladaly te glowice jak ta z Jeny, a wszystko razem wygladalo jak oryginal, przynajmniej dla nas (tak jak glowka pilota w kokpicie, z korka od butelki, ale z pasami i spadochronem):).
      Mysle ze zdecydowana wiekszosc ciekawych samolotow miala silniki gwiazdowe a ten 12-to cylindrowy to jednak wyjatek.
      • crannmer Re: Maly V12 03.10.10, 11:45
        dewulot1 napisał:
        > Mysle ze zdecydowana wiekszosc ciekawych samolotow miala silniki gwiazdowe a te
        > n 12-to cylindrowy to jednak wyjatek.

Lista wyjatkow (wybor przykladow z samych tylko czasow 2WS):
        Spitfire, Hurricane, Mustang, Lightning, Aircobra, Lancaster, Mosquito,
        Bf 109, Me-110, He-111, Ju-87, Ju-88, FW-190 D,
        Il-2, Il-6, Il-8, Il-10 MiG-1, MiG-3, Jak-1, Jak--3, Jak-4, Jak-7, Jak-9

Tych wyjatkow jest oczywiscie znacznie wiecej.
        • dewulot1 Re: Maly V12 03.10.10, 17:38
          Jestem tak stary ze jak zajmowalem sie modelarstwem, polowa z wymienionych przez Ciebie samolotow jeszcze nie istniala :)
          Moj model samolotu Hawker Tempest mial silnik jednocylindrowy, odwrocony glowica do dolu i glowica swietnie wpasowywala sie w obudowe chlodnicy oleju rzeczywistego samolotu. Gdybym tam zabudowal silnik dwunastocylindrowy i tak nikt by go nie widzial.
          Natomiast silnik gwiazdowy w samolotach bardziej historycznych (dla mnie ciekawszych) byl czesto caly wyeksponowany i mysle ze taki w miniaturze mialby spore powodzenie u modelarzy.
    • rapid130 Re: Maly V12 03.10.10, 13:20
      Perełki. :D

Z zastrzeżeniem, że użytkownik silniczka V12 powinien zadbać o odpowiedni kształt kadłuba samolotu-modelu. Mam na myśli jakieś dodatkowe wloty powietrza na bokach osłony silniczka, żeby zapewnić tylnym cylindrom wystarczające chłodzenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka