Dodaj do ulubionych

Ale wygwizd

08.04.11, 16:46
Wracałem wczoraj ze stolicy. W Dawidach na ścieżce podejścia do Okęcia samoloty zchodziły dziwnie odchylone. Nie sądziłem, że przy takim wietrze wogóle będą siadać. Okazuje sie że wystarczy się odchylić o 5-10 stopni, wow.
Na otwartej przestrzeni nosiło konstrukcją, latały reklamy, a w zalesionej z kolei deszcz gałęzi. Co pewien czas kolumna zwalniała do 20 żeby ominąć suche konary. Niektóre całkiem pokaźne. Chmury przesuwały się jak na przyspieszonym filmie. W okol. Rawy stał na poboczu zmartwoiny użytkownik Ave. Na dachu osiadł mu blaszany bilboard. Współczuje człowiekowi przeżyć. Kilkanaście km dalej ludzie stali przed zagrodą i patrzyli na dach stodoły. Części brakowało. Leżał 20m od niej. Na gierkówce leciałem max 90. Przy wyprzedzaniu dziwnie zasysało pod tiry.
Rozbawił mnie bocian, którego zauważyłem w jakiejś wiosce. Poderwał się z słupa, machał ostro dobrą chwilę, ale nie przemieszczając się nawet o metr, z powrotem na tym słupie usiadł. Plany wzięły w dzób:)

A tutaj pechowcy
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: Ale wygwizd 08.04.11, 16:50
      Zebys Ty wiedzial, jaki ja jestem zadowolony, ze okolicznosci zmusily mnie dzis do przesiadki na samochod. Na rowerze nie dalbym rady.
      • mrzagi01 Re: Ale wygwizd 08.04.11, 16:51
        zależy w którą stronę
        • emes-nju Re: Ale wygwizd 08.04.11, 17:05
          mrzagi01 napisał:

> zależy w którą stronę

Poza miastem moze i tak. A w miescie odkretki i zawirowania robia sie takie, ze trudno utrzymac rownowage. Wczoraj to cwiczylem zanim jeszcze sie na dobre rozwialo. Ostatnie 2 km jechalem jak pijany radosnie wozac sie polowa szerokosci pasa ;)
    • mrzagi01 Re: Ale wygwizd 08.04.11, 16:50
      fakt. Piździ.
      Przed chwilą przywiozlem na dachu cztery pólformatki sklejki. W sumie nie wiedziałem czego się bardziej bać, że mi sie urwie, czy że odlece.
    • typson Re: Ale wygwizd 08.04.11, 20:33
      > Wracałem wczoraj ze stolicy. W Dawidach na ścieżce podejścia do Okęcia samoloty
      > zchodziły dziwnie odchylone. Nie sądziłem, że przy takim wietrze wogóle będą s
      > iadać. Okazuje sie że wystarczy się odchylić o 5-10 stopni, wow.

przy podejściu na ILSie raczej nie ma wielkiego problemu gdyz maszyneria sama jako tako stara się trzymać zadany kurs (czyli kierunek geograficzny lub magnetyczny) oraz ścieżkę podejścia, przy manualnym byłoby to kłopotliwe. Normalnie na EPWA sa dwa pasy krzyrzujące się pod kątem więc łatwiej jest dobrać taki, by lądować pod wiatr. Ale krótszy jest w remoncie od jakiegoś czasu, bedzie czynny po wakacjach chyba. Problemem jest samo dotknięcie pasa, gdzie w ostatniej chwili trzeba ustawić statek w kierunku ruchu (co natychmiast powoduje zsuwanie go ze ścieżki). Polecam YT i hasło crosswind

ten znany z TV
      www.youtube.com/watch?v=qkQo4jO7EmY&feature=fvst
      oraz mase innych, jak choćby spektakularne lądowanie na starym juz VHHH
      www.youtube.com/watch?v=OtnL4KYVtDE
      Czasem jezdze z młodym pod ogrodzenie okęcia na przedłużeniu 15/33 (dużo błota) lub na górkę gdy 11/29 był czynny i oglądamy. Wygląda to cudownie :)
      • derwisz911 Re: Ale wygwizd 08.04.11, 21:07
        Oj tam, zaraz klopotliwe. Nie posadza za sterami kogos, dla kogo podejscie i przyziemienie 'z reki' przy normalnej widocznosci byloby klopotliwe. Przynajmniej w cywilu :D

A wyp*d niezly dzis w PL. Dzwonilem przed chwila do Brata. Utrzymywal, ze jest w Krakowie, a ja bylem przekonany, ze to sciema bo odglos sugerowal raczej, ze byl na zaglowcu...
      • marcinek101 Re: Ale wygwizd 09.04.11, 14:35
        Czyli lądowanie z trwersem w ty pierwszym znanym z TV filmiku podanym przez Typsona, ladowała jak się okazało jakaś młoda panna pilotka i zresztą pokazała jak lądować z bocznym wiatrem nie należy! Przy tym lądowaniu panna na moment przed zetknięciem z pasem kół podwozia dała ostro "prawą nogę" i nie skontrowała lotką spodziewanego gwałtownego przechylenia samolotu na lewe skrzydło. Powodem takiego zachowania się samolotu jest to, że "cofnięte skrzydło" podczas wyrównywania do osi pasa przyspieszyło znacznie w stosunku do drugiego, zaś siła nośna rośnie do kwadratu prędkości. Reasumując dzięki dużemu szczęściu, mimo braku umiejętności pilota pasażerowie przeżyli, a pani pilotka nabrała doświadczenia i niechcianego rozgłosu...

pozdrawiaM

typson napisał:

> Problemem jest samo dotknięcie pasa, gdzie w ostatniej chwili trzeba ustawić statek w
        > kierunku ruchu (co natychmiast powoduje zsuwanie go
        > ze ścieżki). Polecam YT i hasło crosswind

> ten znany z TV
        > www.youtube.com/watch?v=qkQo4jO7EmY&feature=fvst
        > oraz mase innych,

• crannmer Co wy tam q wiecie o pizdzieniu :-) 08.04.11, 21:15
      To ma byc wiatr?
      ;-)
      • mrzagi01 Re: Co wy tam q wiecie o pizdzieniu :-) 09.04.11, 00:41
        tjaaa... wiedzialem, że marynarz z Hamburga wtrąci swoje trzy grosze ;)
        Wiedz kolego,że i w Sudetach 45 nachylenia względem pionu bywa ortopedycznie poprawną sylwetką ;) ( w okreslonych warunkach)
      • marekatlanta71 Re: Co wy tam q wiecie o pizdzieniu :-) 09.04.11, 04:13
        U mnie kilka dni temu zanotowano stały wiatr 85 MPH w porywach do 110 MPH. Ciekawe jak się ma to do wiatru w Polsce bo wszędzie czytam o "silnym" wietrze, ale nie ma nigdzie danych o jego prędkości,
      • tomek854 Re: Co wy tam q wiecie o pizdzieniu :-) 13.04.11, 22:09
        Właśnie ;-)

Na PIK jak deszcz pada pod kątem mniejszym niż 45 stopni to mówią, że ładna pogoda jest :-)

Jeszcze tam nie startowałem/lądowałem, żeby porządnej jazdy nie było ;-)
        • franek-b filmik z Balic 14.04.11, 19:24
          Chyba powinni rozdawać w takie dni pampersy pasażerom :-)
          www.youtube.com/watch?v=72BDY7PTkQA&feature=player_embedded#at=53
          • tomek854 Re: filmik z Balic 14.04.11, 19:46
            myśmy kiedyś tak na prestwicku wylądowali, ze dałbym głowę, że przez moment był drift :-)
    • pizza987 Re: Ale wygwizd 08.04.11, 22:59
      Od wczorajszego wieczora płyta poliweglanu wypełnienia ramy daszku nad wejsciem radośnie łomocze. Póki do jestem spokojny bo rama jeswt podwieszona na stalowych linkach i ściska resztkę płyty, ale jednak...

Za to dzisiaj musiałem pojeździc z przyczepą. Szczęśliwie nie oplandekowaną na stelażu a tylko zakrytą, mimo to nosiło mi ją nieźle. Że plandeka próbowała swoich sił jako zagiel to inna sprawa.
    • edek40 Re: Ale wygwizd 09.04.11, 13:26
      > Wracałem wczoraj ze stolicy. W Dawidach na ścieżce podejścia do Okęcia samoloty
      > zchodziły dziwnie odchylone. Nie sądziłem, że przy takim wietrze wogóle będą s
      > iadać. Okazuje sie że wystarczy się odchylić o 5-10 stopni, wow.

Onegdaj przy podobnej wichurze siedzialem w ladujacym w Zurichu A320. Nie bylo zabawnie. Trawersu nie bylo widac/czuc. Ale przychyly ze skrzydna na skrzydlo owszem. Pilot przerwal znizanie kilkanascie metrow nad pasem i wyrownal lot. A potem, korzystajac z chwili bez powiewow, pierdolnal o pas. Bardzo przyjemne.

A potem ogladalem film z Hamburga, gdzie samolot skrzesal iskry skrzydlem, a potem, w cudowny sposob odszedl na drugi krag...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka