dwiesciepompka 03.01.05, 22:58 by chodziły pięknie w zimie.Już mi sie klapie bagażnika zamknac raz nie chciał, tak sobie wesoło jezdzilem z otwartą. Witam w Nowym Roku. To rok peugota 205, tylko o zero za dużo ma(2005 - 0 = 205) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marekatlanta71 Re: Czym zamki nasmarować? 03.01.05, 23:11 Bebenki polecam nasmarowac za pomoca dobrego plynu przeciwzamarzajacego - ma on zwykle w swoim skladzie specjalny olej. Wszystko inne zakonczy sie ciezkim problemem. Same mechanizmy najlepiej smarowac smarem litowym - nie scieka, swietnie smaruje i nie paskudzi. Odpowiedz Link
typson Re: Czym zamki nasmarować? 03.01.05, 23:13 jesli nie jest to kwestia przymrozkow to sa spraye do sarowania zamkow. Niestety zamek w tylnej klapie zapycha sie syfem z drogi. Najlepiej by bylo go wymontowac, wyjac wkladke i dokladnie oczyscic a pozniej nasmarowac czyms specjalistycznym. Moj znajomy chemik opracowal kiedys smar do zamkow. W maluchu nasmarowalem raz i starczylo na 6 lat (do sprzedazy). Mowie o czyszczeniu, mo w nissanie nie przeczyscilem w pore i dzieki temu nie dziala mi juz zaden poza stacyja i schowkiem. Kiedys jak wysiadl mi akumulator, musialem lamac zamek we wlasnym samochodzie ;-) Odpowiedz Link
sherlock_holmes Re: Czym zamki nasmarować? 04.01.05, 08:10 Koledzy maja rację, ale nie do końca :) WD40 działa zbyt "agresywnie" - bardziej myjąc niż smarując - można sobie zrobić więcej szkody niż pożytku. Odmrażacze są dobre, ale nie jest zalecane używanie ich stale - po prostu one nie służą do konserwacji zamków, ale wypierają wilgoć. Ja natomiast polecam dwa rozwiązania: - lekki olej (walezlinowy lub jeszcze lepiej silikonowy - mała buteleczka sprayu kosztyje ok. 5zł) - konkurencja WD40 firmy Dragon (nazywa się toto SpecSpay lub Penetrator). I właściwie wypadałoby użyć najpierw tego, potem oleju silikonowego. Choć osobiście używam tylko Penetratora i jest OK. Do tego cena jest 4x niższa niż WD40. A - i jeszcze jedno: szczerze odradzam produkt hamerykański Xeramic - wielkie g... - choć do czyszczenia się nadaje. Jednak smaruje chyba tylko kieszeń producenta... Odpowiedz Link
dwiesciepompka Re: Czym zamki nasmarować? 05.01.05, 09:34 Podziękował Zastosuje się Konta na samochodzie nie ma, zapomniał, że tam teraz z takimi pytaniami trzeba. P.S.Był wczoraj w W-wie na chwilę i nikogo z naklejką automobila nie zobaczył.Jakżetotakto?Gdzieśta się pochowali? Odpowiedz Link