Dodaj do ulubionych

Czym zamki nasmarować?

03.01.05, 22:58
by chodziły pięknie w zimie.Już mi sie klapie bagażnika zamknac raz nie
chciał, tak sobie wesoło jezdzilem z otwartą.
Witam w Nowym Roku. To rok peugota 205, tylko o zero za dużo ma(2005 - 0 =
205)
Obserwuj wątek
    • krakus.mp WD 40 03.01.05, 23:07
      Wódą 40%:)
    • krakus.mp Kolega nie ma konta na samochodzie? 03.01.05, 23:08

• marekatlanta71 Re: Czym zamki nasmarować? 03.01.05, 23:11
      Bebenki polecam nasmarowac za pomoca dobrego plynu przeciwzamarzajacego - ma on
      zwykle w swoim skladzie specjalny olej. Wszystko inne zakonczy sie ciezkim
      problemem. Same mechanizmy najlepiej smarowac smarem litowym - nie scieka,
      swietnie smaruje i nie paskudzi.
    • typson Re: Czym zamki nasmarować? 03.01.05, 23:13
      jesli nie jest to kwestia przymrozkow to sa spraye do sarowania zamkow.
      Niestety zamek w tylnej klapie zapycha sie syfem z drogi. Najlepiej by bylo go
      wymontowac, wyjac wkladke i dokladnie oczyscic a pozniej nasmarowac czyms
      specjalistycznym. Moj znajomy chemik opracowal kiedys smar do zamkow. W maluchu
      nasmarowalem raz i starczylo na 6 lat (do sprzedazy).

Mowie o czyszczeniu, mo w nissanie nie przeczyscilem w pore i dzieki temu nie
      dziala mi juz zaden poza stacyja i schowkiem. Kiedys jak wysiadl mi akumulator,
      musialem lamac zamek we wlasnym samochodzie ;-)
    • sherlock_holmes Re: Czym zamki nasmarować? 04.01.05, 08:10
      Koledzy maja rację, ale nie do końca :)
      WD40 działa zbyt "agresywnie" - bardziej myjąc niż smarując - można sobie zrobić więcej szkody niż pożytku.
      Odmrażacze są dobre, ale nie jest zalecane używanie ich stale - po prostu one nie służą do konserwacji zamków, ale wypierają wilgoć.
      Ja natomiast polecam dwa rozwiązania:
      - lekki olej (walezlinowy lub jeszcze lepiej silikonowy - mała buteleczka sprayu kosztyje ok. 5zł)
      - konkurencja WD40 firmy Dragon (nazywa się toto SpecSpay lub Penetrator). I właściwie wypadałoby użyć najpierw tego, potem oleju silikonowego. Choć osobiście używam tylko Penetratora i jest OK. Do tego cena jest 4x niższa niż WD40.

A - i jeszcze jedno: szczerze odradzam produkt hamerykański Xeramic - wielkie g... - choć do czyszczenia się nadaje. Jednak smaruje chyba tylko kieszeń producenta...
    • dwiesciepompka Re: Czym zamki nasmarować? 05.01.05, 09:34
      Podziękował
      Zastosuje się
      Konta na samochodzie nie ma, zapomniał, że tam teraz z takimi pytaniami trzeba.
      P.S.Był wczoraj w W-wie na chwilę i nikogo z naklejką automobila nie
      zobaczył.Jakżetotakto?Gdzieśta się pochowali?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka