Dodaj do ulubionych

Sie pochwale

02.01.07, 02:06
Kupilem sobie telewizor :) 46", LCD, 1080i rozdzielczosc. Do tego satelitarny
odbiornik HD + troche kabelkow zeby sie dalo Maca podlaczyc. Na razie mam
zawroty glowy i sie zastanawiam czy nie jest przypadkiem za duzy...

Obserwuj wątek
    • pap10 Re: Sie pochwale 02.01.07, 08:14
      Gratulacjonen!

Ja sie zbieram do LCD 32" od 2-ch lat i zebrac sie nie moge :)

Pozdrowka i Milego Uzytkowania :)
      Pap
    • lexus400 Re: Sie pochwale 02.01.07, 08:29
      Ladny kawal telewizora,domyslam sie ze nie stoi w pokoju o wymiarach 3x3m:))
      • computerland1 Re: Sie pochwale 02.01.07, 10:53
        gratulacje. powiedz lepiej jaka marka i ile takie cudo u Was kosztuje...
        • marekatlanta71 Re: Sie pochwale 02.01.07, 13:46
          Samsung, model LNS-4696D. Udalo mi sie utargowac cene $2350 wraz z dowozem.
          • lexus400 Re: Sie pochwale 02.01.07, 15:02
            marekatlanta71 napisał:

> Samsung, model LNS-4696D. Udalo mi sie utargowac cene $2350 wraz z dowozem.

......u nas 40" kosztuje cos okolo 10-12 tys.
            • emes-nju Re: Sie pochwale 02.01.07, 15:43
              lexus400 napisał:

> marekatlanta71 napisał:
              >
              > > Samsung, model LNS-4696D. Udalo mi sie utargowac cene $2350 wraz z dowozem.
              >
              > ......u nas 40" kosztuje cos okolo 10-12 tys.

Bo ta hameryka, to biedny kraj jest! U nich nie mozna przegiac z cena, bo biedny hamerykanin nic by nie kupil. Nie to co my, bogaci Polacy :-)
    • typson Re: Sie pochwale 02.01.07, 11:36
      u nas 1080i (interlaced?) przy 46 calach sa koszmarnie drogie, moze i z 10k
      • marekatlanta71 Re: Sie pochwale 03.01.07, 02:55
        Oczywiscie dalem plame - nie 1080i ale 1080p, czyli pelna rozdzielczosc HDTV -
        1920 x 1080
        • typson Re: Sie pochwale 03.01.07, 03:11
          no własnie, tak coś mi nie pasowało. Z tego co kumam, to 1080p 46-52 cale
          kmosztuja w PL w granicach 10-15k czyli w sumie podobnie, zreszta mozna na
          allegro sprawdzic
        • typson Re: Sie pochwale 03.01.07, 03:37
          z drugiej strony to i tak jedna wielka sciema. Moj monitor (stary) swieci z
          rozdzielczoscia 1920x1440 (format 4:3) i jakos nie jest to zadnen "haj". Skoro
          juz lata temu nie bylo problemu z wyswietlaniem takich rozdzielczosci a ostatnio
          zniknely problemy z przesylem takiego obrazu (to przeciez tuner odkodowuje
          przekaz i wysyla obraz 1920x1080) to dlaczego wyswietlacz zwany jeszcze
          telewizorem moze kosztowac 5-20 k pln zaleznie od tego ktory standard HD
          spelnia. Moim zdaniem to zwyczajne, chamskie porcjowanie czy stopniowanie
          technologii tylko i wylacznie podyktowane "prawami rynku" czyli checia zysku.
          Ciekawe, czy nie okaze sie w ktoryms momencie, ze wystarczy zrobic flash
          jakiegos oprogramowania w TV lub wymienic jakis prosty moduł, by z 720i zrobic
          1080p, bo producentowi taniej bedzie robic jedna matryce i sztucznie ogranicznac
          jej mozliwosci
          • typson Re: Sie pochwale 03.01.07, 03:39
            a przy okazji filmow jeszcze - zona wlasnie sciaga pierwszy odcinek Lost Room,
            są nawet napisy na Hataku ( hatak.pl/ ) A to co jest na hataku czesto
            jest fajne :D
          • truskava Re: Sie pochwale 03.01.07, 08:43
            typson napisał:

> z drugiej strony to i tak jedna wielka sciema. Moj monitor (stary) swieci z
            > rozdzielczoscia 1920x1440 (format 4:3) i jakos nie jest to zadnen "haj". Skoro
            > juz lata temu nie bylo problemu z wyswietlaniem takich rozdzielczosci a ostatni
            > o
            > zniknely problemy z przesylem takiego obrazu (to przeciez tuner odkodowuje
            > przekaz i wysyla obraz 1920x1080) to dlaczego wyswietlacz zwany jeszcze
            > telewizorem moze kosztowac 5-20 k pln zaleznie od tego ktory standard HD
            > spelnia. Moim zdaniem to zwyczajne, chamskie porcjowanie czy stopniowanie
            > technologii tylko i wylacznie podyktowane "prawami rynku" czyli checia zysku.
            > Ciekawe, czy nie okaze sie w ktoryms momencie, ze wystarczy zrobic flash
            > jakiegos oprogramowania w TV lub wymienic jakis prosty moduł, by z 720i zrobic
            > 1080p, bo producentowi taniej bedzie robic jedna matryce i sztucznie
            > ogranicznac jej mozliwosci

Taki mechanizm działał już kiedyś przy okazji telewizorów z TXT lub bezTXT
            W pewnym momencie praktycznie wszystkie odbiorniki były fabrycznie wyposażone
            w moduł telegazety, ale tańsze wersje miały wyłączoną tą "usługę" - jak ktoś
            miał znajomego w jakimś serwisie firmowym RTV - to odpowiednimi kodami można
            było sobie włączyć TXT, pozostawała tylko kwestia pilota.

I chyba tak samo robili z głowicami odbiorników TV - tańsze były "zwykłe",
            a te droższe "hyper-bandowe" - a w realu to był jeden pies, tylko niektóre
            zakresy były pobkokowane w tanszych TV (i magnetowidach).
    • edek40 Re: Sie pochwale 02.01.07, 14:43
      To ja z kineskopowym telewizorem 21" posiedze sobie cichutko w kaciku.
      • tomek854 Re: Sie pochwale 02.01.07, 14:55
        Jeśli Cie to podbuduje, to ja wcale nie mam telewizora. Ale mi z tym dobrze :-)
        • edek40 Re: Sie pochwale 02.01.07, 15:37
          Ja nie narzekam. I tak z reguly nic do ogladania nie ma. Ale tak zupelnie bez telewizora? To nie jest normalne ;)
          • tomek854 Re: Sie pochwale 02.01.07, 20:26
            Bycie normalnym jest dla przecietnych ;-)
      • typson Re: Sie pochwale 02.01.07, 15:33
        ja tez mam kineskopowy tyle ze 32" - i powiem szczerze, ze nie predko wymienie
        na LCD. Te tańsze, owszem sa male, ladne, zgrabne ale kolory sa w caly swiat i
        pixeloza kluje w oczodoły. A te lepsze - z wygladzaniem obrazu, lepsza
        elektroniką (dopasowanie 4:3 do 16:9) kosztuja - no własnie, kostuja w caly
        swiat. Moj ma dupe wieksza niz wszystkie murzynki z bronxu ale stoi w kącie i
        mam to gdzies. Poki działa to jest OK
        • emes-nju Re: Sie pochwale 02.01.07, 15:45
          typson napisał:

> A te lepsze - z wygladzaniem obrazu

czesto maja obraz taki wygladzony, ze ludzie wygladaja na nich jakby ktos im rozowej farby nachlapal na twarze - zadnych poltonow.
        • marekatlanta71 Re: Sie pochwale 02.01.07, 18:19
          Moj poprzedni to byl 30" JVC z normalnym kineskopem - wazyl tyle ze wniesienie
          go na gore wymagalo 2 facetow...
      • sven_b Re: Sie pochwale 02.01.07, 18:22
        'To ja z kineskopowym telewizorem 21" posiedze sobie cichutko w kaciku.'

Posuń sie Edek. Nie jestes sam:-)
        • lobuzek1 Re: Sie pochwale 02.01.07, 20:25
          W takiej dużej telewizorni to chyba się spiker zmieści:-)
          Ja mam 29 cali 100 Hz z dużą dupą i jest ok. I tak go prawie wcale nie oglądam.
          Ale żużel wygląda w nim ładnie.
          • wowo5 Re: Sie pochwale 03.01.07, 04:51
            Ja mam 27" CRT. Wielkie to bydle i ciezkie. Chodzi mi po glowie LCD albo
            plazma. 40-42" nie wiekszy. Z LCD najbardziej mi lezy na razie Sony Bravia KDL
            40XBR2 albo KDL40V2500 oba 1080p albo plazma Pioneera albo Panasonica -
            niestety tylko 720p. Chce jednak zaczekac na HDMI 1.3, ktore bedzie pozwalalo
            na przesylanie wiekszej ilosci kolorow i wielokanalowe audio bez straty
            jakosci. Cablevision oferuje juz 12 programow w HD. Discovery jest szczegolnie
            ciekawe. Sport zyskuje bardzo w HD.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka