Dodaj do ulubionych

Gdzie lecicie na urlop?

24.05.07, 11:22
albo jedziecie?
Ja jade w bieszczady ( nie byłem tam z 10 lat). Przeglądam mapy ( także te
intermnetowe) i do polańczyka można dojechać na conajmniej 5 sposobów....
Nie znam wogóle tej drogi ale wykombinowałem że pojadę tak:
Kozienice , Sandomierz, Nisko, Rzeszów, Domaradz, Brzozów, Sanok, Lesko,
Polańczyk.
Pomimo że map24, nakazuje przez radom...( szokuje mnie że pokazał 9,5godziny ;
((
Zastanawiam sie nad pożyczeniem urządzeń wspomagających lokalizowanie
amatorów łatwych pieniędzy czyli tzw. suszarkowców....
Obserwuj wątek
    • mrzagi01 Re: Gdzie lecicie na urlop? 24.05.07, 11:42
      strongwaz napisał:

> albo jedziecie?
      > Ja jade w bieszczady
      a ja calkowicie przeciwpołożnie- tzn. zachodnia część wybrzeża bałtyku. tylko że
      to dopiero we wrześniu, ale za to w czerwcu zabieramy młodego (z okazji urodzin)
      na dwa-trzy dni do legolandu w bawarii :)))
      • strongwaz Re: Gdzie lecicie na urlop? 24.05.07, 11:58
        Mrzagi,
        Apropo's zachodniego wybrzerza Bałtyku ( na terenie RP) uprzejmie donoszę
        aczkolwiek nie lubię ;)) że:
        W większych miejscowościach takich jak Międzyzdroje\,dziwnów, świnoujście ,
        jest drożej niż w osodach, wioskach mało znanych i jest dużo szwabów ( co mi
        akurat qw wypoczynku bardzo przeszkadza) Ale, szczególnie w świnoujściu jest
        ładna plaża itp.
        Legoland dla dzieciaków to faktycznie raj...
        • mrzagi01 Re: Gdzie lecicie na urlop? 24.05.07, 12:18
          strongwaz napisał:

> Mrzagi,
          > Apropo's zachodniego wybrzerza Bałtyku ( na terenie RP) uprzejmie donoszę
          > aczkolwiek nie lubię ;)) że:
          > W większych miejscowościach takich jak Międzyzdroje\,dziwnów, świnoujście ,
          > jest drożej niż w osodach, wioskach mało znanych i jest dużo szwabów ( co mi
          > akurat qw wypoczynku bardzo przeszkadza) Ale, szczególnie w świnoujściu jest
          > ładna plaża itp.

właśnie dlatego (bo nie lubie tłumów bez rozróznienia narodowości ;) wybieram
          się we wrześniu i do takiego wielokrotnie sprawdzonego przysiółka pt. Pustkowo
          (które we wrześniu jest wlaśnie takie jak wynika z nazwy)

> Legoland dla dzieciaków to faktycznie raj...
          Niby dlaczego tylko DLA DZIECIAKÓW ? hę??? ;)
          • simr1979 Re: Gdzie lecicie na urlop? 24.05.07, 14:07
            mrzagi01 napisał:

> (...) wybieram
            > się we wrześniu i do takiego wielokrotnie sprawdzonego przysiółka pt. Pustkowo
            > (które we wrześniu jest wlaśnie takie jak wynika z nazwy)

To tym razem poczujesz się jak w Tatrach...;)
            miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34959,4131575.html
            We wrześniu wszedzie puchy - nawet w Międzyzdrojach.....
            • mrzagi01 Re: Gdzie lecicie na urlop? 24.05.07, 15:40
              to sie poczuje jak w domu, bo u mnie nad miastem też taka metaloplastyka góruje :)))

www.sudety.it/index/galeria/table,obiekty/ID,185/from,1/picture,1/iID,1362
    • iberia.pl Re: Gdzie lecicie na urlop? 24.05.07, 11:51
      juz troche post factum:na urlopie bylam w marcu w cieplym lecz wietrznym Dahab,
      czerwcowy weekend w Niemczech i tydzien we wrzesniu nad naszym morzem:-)
    • edgar22 Ja też w góry, tyle że po drugiej stronie. 24.05.07, 11:58
      Czyli w Karkonosze. Po Bieszczadach już się nachodziłem. :)

> wykombinowałem że pojadę tak: Kozienice , Sandomierz, Nisko, Rzeszów,
      > Domaradz, Brzozów, Sanok, Lesko, Polańczyk.

W dzień też bym tak jechał. Nocą wybieram trasę przez Radom.
      • strongwaz Re: Ja też w góry, tyle że po drugiej stronie. 24.05.07, 12:02
        No właśnie planowany wyjazd jest o 17.00, więc jak będzie ciemno to będe już
        daleko...mam nadzieję....że nie będe jechał 9,5 godziny....
        • edgar22 Re: Ja też w góry, tyle że po drugiej stronie. 24.05.07, 12:22
          > mam nadzieję....że nie będe jechał 9,5 godziny....

Musiałeś źle skonfigurować prędkości w map24. Mi wyszło 6 godzin z malutkim
          kawałkiem. I tyle (mniej więcej) ostatnio jechałem.
    • pizza987 Re: Gdzie lecicie na urlop? 24.05.07, 12:38
      Dokładnie jedź tym wariantem który podałeś a odpuść sobie jazdę przez radom. Uważaj jedynie w okolicachg Lipska na poje*anych rowerzystów co próbują wyskakiwać pod koła. W tamtej okolicy 3 lata temu jeden tak mnie zaatakował. Gacie pełne strachu miałem aż do Tarnobrzega...
      • strongwaz Dzięki za wskazanie drogi 24.05.07, 12:48
        Jednak mój nos wciąż dobrze działa....
    • emes-nju Re: Gdzie lecicie na urlop? 24.05.07, 12:45
      Jezeli nieprzewidziane przeszkody finansowe nie nastapia, jade zeglowac i grzac stary zadek do Chorwacji. Biere jacht, kilku znajomych, wylaczam telefon i przez dwa tygodnie mam wszytko w... glebokim powazaniu :-)
      • iberia.pl Re: Gdzie lecicie na urlop? 24.05.07, 12:54
        emes-nju napisał:

>zeglowac i grzac stary zadek do Chorwacji.

a jak stary? :-))

> wylaczam telefon i przez dwa tygodnie mam wszytko w... glebokim powazaniu :-)

zdrowe podejscie-tez tak robie:-) jak urlop to urlop.
        • emes-nju Re: Gdzie lecicie na urlop? 24.05.07, 12:56
          iberia.pl napisała:

> emes-nju napisał:
          >
          > >zeglowac i grzac stary zadek do Chorwacji.
          >
          > a jak stary? :-))

Mentalnie 16 lat. Metrykalnie... eee... zapomnialem :-P
          • iberia.pl Re: Gdzie lecicie na urlop? 24.05.07, 15:42
            emes-nju napisał:

>
            > Mentalnie 16 lat.

tow iem :-PPP

> Metrykalnie... eee... zapomnialem :-P

taaa cfaniaku :-)))))
            • emes-nju Re: Gdzie lecicie na urlop? 24.05.07, 16:11
              No dobra. W innym watku przyznalem sie, ze jestem z epoki poznego Gomulki. Ale z dobrego rocznika :-)
    • edek40 Re: Gdzie lecicie na urlop? 24.05.07, 13:22
      Najsajmpierw juz niedlugo lece do Hiszpanii na tydzien + jakies 5-6 dni podrozy tanimi liniami lotniczymi via Zurych. Bo tak bylo taniej. Czasem mam ochote zamordowac malzonke ma slubna.

A potem w sierpniu na kilka dni na Mazury pozeglowac troszke po jeziorach (co do piet oczywiscie nie dorasta emesowi, szczegolnie, ze ja zabieram moje ledwo odchowane latorosli).

A potem (zapewne jak zwykle na przelomie pazdziernika i listopada) w Tatry, bo lubie tam jednego przewodnika, ktory zwykle ma dobrze wyposazony barek, a Zakopane jest na tyle niewielkie, ze nie jestem uwiazany do auta. Jak co roku wiec bede zataczal smiale zakosy... na Krupowkach wieczorowa pora ;)
      • emes-nju Re: Gdzie lecicie na urlop? 24.05.07, 13:31
        edek40 napisał:

> A potem w sierpniu na kilka dni na Mazury pozeglowac troszke po jeziorach
        > (co do piet oczywiscie nie dorasta emesowi, szczegolnie, ze ja zabieram moje
        > ledwo odchowane latorosli).

Dzieci sa wrogami dobrobytu...

> Jak co roku wiec bede zataczal smiale zakosy... na Krupowkach wieczorowa pora
        > ;)

Musisz baaardzo uwazac! Bo Krupowki swietnie sie nadaja do zakosow... Kiedys w ciagu tygodnia ciaglej ulewy puscilem w Zakopanem wiecej niz na dwutygodniowy wyjazd w cieple kraje. Wystarczylo, zeby wierzcholki wytyczonej przeze mnie sinusoidy zahaczaly o knajpy ;-)
      • sven_b Re: Gdzie lecicie na urlop? 24.05.07, 17:13
        'A potem (zapewne jak zwykle na przelomie pazdziernika i listopada) w Tatry'

Takze wybieram Tatry po sezonie. Spokojniej, mniej ludzi na szlakach a i
        mjejscowi bardziej przyjazni. Marzy mi sie marsz D.Roztoki do 5 Stawów i
        przeskok do Morskiego. O tej porze roku wieczorem w dolinach wstaje fajna
        mgiełka. Z góry to widok nad widoki.
        • emes-nju Re: Gdzie lecicie na urlop? 24.05.07, 17:18
          sven_b napisał:

> 'A potem (zapewne jak zwykle na przelomie pazdziernika i listopada) w Tatry'
          >
          > Takze wybieram Tatry po sezonie.

Tatry po sezonie sa przecudne. Maja wade... Trzeba strasznie wczesnie wstawac, zeby dokadkolwiek zdarzyc :-(
      • edek40 Malzowinka wlasnie kupila ubezpieczenie 28.05.07, 14:00
        Lojezu. Po pierwsze pieprzyc NFZ. Nie bede czekal jak debil w kolejce na druk/2007/numer sprawy/numer kolniezyka/wasz znak/mamy was w dupie po to, aby w Hiszpanii dowiedziec sie, ze NFZ nie refunduje np. oparzen slonecznych. Wykupilismy porzadna (mam nadzieje) polise. Polisa moja i malzowinki po 32 zl. Mlodszej 54 zl (dzieci sa bardzie statystycznie psujne). Starszej... 320 zl. Z powodu padaczki. No coz. Chociaz polisa jest full wypas. Z wpisana nazwa specyfiku leczniczego, ktory albo w razie zgubienia/uszkodzenia bedzie zakupiony w Hiszpanii lub kuryjerem dostarczony z Polski. Do tego nielimitowany dostep do pomocy medycznej na koszt ubezpieczenia bez zadnych opcji typu "zatamowali krwotok, w samolot i do domu". Drogo, ale chociaz czacha w miare spokojna.
    • drpawelek Nigdzie. 24.05.07, 16:46
      Milo poczytac o wakacyjnych planach rodakow. Kiedys w czasach studenckich
      przejechalem maluchem z Warszawy w Beskid Niski, czyli prawie w Bieszczady.
      Trasa wiodla przez Radom, Ilze, Staszow, Opatow i Sandomierz. Wszystko dosyc
      bocznymi drogami i w ciagu dnia, bo podroz byla czescia moich zimowych wakacji.

A w tym roku prawdopodobnie na urlop nie pojade. Tyle rzeczy do zrobienia...
    • pizza987 Re: Gdzie lecicie na urlop? 24.05.07, 21:39
      Pizza czeka na odzew czy młodą zakwalifikowali na turnus rehabilitacyjny po Gorzowem Wlkp. nad jakimiś jeziorami. Stamtąd może wypad na 1-2 dni do Berlina (bo już blisko),a we wrześniu/październiku może trafi się jakieś sensowne last minute i gdzieś polecimy. Moze Hiszpania?
      • lobuzek1 Re: Gdzie lecicie na urlop? 24.05.07, 22:46
        Pewnie zabierzemy córę na tydzień do Szczawnicy, podobno fajnie i dla dzieci
        raj, dla dorosłych toże, rowery można pozyczyć. Teraz trzeba Małej zrobić
        zdjęcie biometryczne do paszportu, bo na Słowację musowo trzeba pojechać. A
        poza tym remont łazienki, na poniedziałek się umawiam z majstrem na oględziny.
        • spqr5 Re: Gdzie lecicie na urlop? 25.05.07, 10:44
          A ile lat ma córka ?

Bo jeżeli mniej niż 5 lat to nie musi miec zdjęcia biometrycznego.

Ja też na Słowację do dolin niskich Tatr.
          • bassooner Re: Gdzie lecicie na urlop? 27.05.07, 13:27
            spqr5 napisał:
            A ile lat ma córka ?
            Bo jeżeli mniej niż 5 lat to nie musi miec zdjęcia biometrycznego.

No tak...ale z biometrycznym paszport ważny jest pięć lat, a zwykły ino rok.
            Nam udało się zrobić biometryczny, co w przypadku półtorarocznego osrusa, nie
            jest łatwe...;-)))
        • sherlock_holmes Re: Gdzie lecicie na urlop? 27.05.07, 14:37
          Polecam Jaworki - na końcu Szczawnicy, cisza i spokój, blisko do atrakcji turystycznych (wąwóz Homole, przepiękny rezerwat Białej Wody i przejściami przez potok, gdzie można ukoić styrane upałem nogi, bacówka gdzie robią prawdziwe oscypki, kościół zrobiony w bóżnicy), no i nieco taniej niż w samej Szczawnicy.
          • mrzagi01 Re: Gdzie lecicie na urlop? 28.05.07, 07:46
            sherlock_holmes napisał:

> Polecam Jaworki - na końcu Szczawnicy,

o! znasz Jaworki :)))) jeżdziłem tam z ziomkami pod namiot parę lat z rzędu w
            licealnych czasach, a od paru lat obiecujemy sobie z lepszą połową i
            niedobitkami naszej paczki że tam wrócimy :)))
            • adek28 Re: Gdzie lecicie na urlop? 29.05.07, 16:11
              ale mi serce drgnęło !!
              w Jaworkach na 3roku studiów miałem 2 tyg praktyki z meteorologii.
              tożto nie zapomniane casy
              homole , biała woda oj ale się działo
              spaliśmy w bazie jakiegoś instytutu i pijaństwa były w dwóch karczmach
              wędrowali szczytami besidu sądeckiego i codziennie zakupy w cerwonym
              klastorze . po słowackiej stronie
              Polecam słowackie Pieniny - bardzo ciekawe miejsca.

Raz jeden cały dzionek spedziliśmy w bacówce z bacami na wędzeniu oscypków a
              mieliśmy mierzyć coś tam higroskopem ....yeny ale fałszowaliśmy wyniki....-))
    • jawa99 Re: Gdzie lecicie na urlop? 24.05.07, 22:53
      Ja także bieszczady, a dokładniej 8 dni na jachcie na Solinie, już niedługo :) i
      zamierzam pokonać trasę tam niesamowitym pojazdem a mianowicie Fiatem CC :D
      • bassooner Re: Gdzie lecicie na urlop? 27.05.07, 13:31
        A ja z żonką i Tosią w łokolice Munchen, do szwagierki i szwagra, którzy kupili
        tam duuużą chałupę z duuużym ogrodem. Z tamtąd może do Słowenii, bo w miarę
        blisko, sie zobaczy.
    • sherlock_holmes Re: Gdzie lecicie na urlop? 27.05.07, 14:40
      My niestety w tym roku z powodu Rozwiązania wakacje mamy z głowy... Chociaż mamy już zaproszenie we wrześniu do Frankfurtu od szwagierki, coby sobie zwiedzić targi i przy okazji też Frankurt. Zobaczymy tylko czy z 3-miesięcznym bobasem będzie to realne... No i też jak rozwiązać problem zebrania klamotów do samolotu.
      • bassooner Re: Gdzie lecicie na urlop? 27.05.07, 15:21
        Ja jadę "by auto" i już się boję, czy Tośka da radę wysiedzieć te osiem godzin w
        foteliku-z przerwami, ale jednak to osiem godzin...;-(((
        • adek28 Re: Gdzie lecicie na urlop? 27.05.07, 22:37
          Witam Wszystkich
          my jedziemy z Guciem ( już ma 8 miesiecy ) do Makaroniarzy.
          Byliśmy już raz w tym roku i podróż zniósł wyśmienicie.
          Także na tydzień w Dolomity i paredni nad Adriatyk.
          Ja mam zamiar równiez uszykować ekipę na lekkie szwędanie się po słowackihc
          Tatrach , gdzieś w czerwcu.
    • mejson.e Re: Gdzie lecicie na urlop? 27.05.07, 22:54
      strongwaz napisał:

"Kozienice , Sandomierz, Nisko, Rzeszów, Domaradz, Brzozów, Sanok, Lesko,
      Polańczyk."

Bardzo dobra trasa, niczego nie zmieniaj ;-)

"Zastanawiam sie nad pożyczeniem urządzeń wspomagających lokalizowanie amatorów
      łatwych pieniędzy czyli tzw. suszarkowców...."

Nie opłaca się - do Sandomierza możesz ich spotkać tylko w dwóch miejscach -
      przed Kostusinem (za takim zakrętem 90 stopni w lewo) i w Zwoleniu.

Poza tym - trasa równa i spokojna, nie ma za dużo ograniczeń, większość jest
      uzasadniona i nie "zmusza" do ich przekraczania.
      Przed Garbatką w lesie uważaj na zwierzynę i grzybiarzy.

Za Niskiem miejscowość Nowosielec - jakieś 14 km zabudowanego z chodnikami po
      drugiej stronie głębokich rowów - test na cierpliwość ;-).

Górskie drogi trochę zdradliwie kręte, ale całość raczej równa i przyjemna.
      Miłej podróży!

Ja w tym roku spędzam urlop na Lubelszczyźnie - sprawy rodzinne.

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
    • m.a.n.n a ja odwrotnie :] 28.05.07, 10:38
      Czekam na urlopowiczów aż przywiozą swoje pieniążki. Nie da się ukryć, że sezon
      urlopowy to żniwa... ;) W ramach relaksu w sierpniu jadę na 10dniowy spływ
      kajakowy do Iławy, a stricte urlop - zimą;)
      • simr1979 Re: a ja odwrotnie :] 28.05.07, 11:21
        m.a.n.n napisał:

> Czekam na urlopowiczów aż przywiozą swoje pieniążki.

Tylko pozazdrościć - 10 miesięcy wakacji....szkoda tylko, że nie latem ;) :)
    • ecikp na Kaszuby 28.05.07, 11:45
      tam mnie niesie co roku :) - w lasy, nad jezioro Wdzydze, do słodkiego
      nieróbstwa i spacerów w ulubionym typie lasu - iglastym :)
      Zaczynam już w ten piątek :) - uwielbiam okres gdy jeszcze studentów nie ma bo
      mają sesje lub obrony, dzecie mają jeszcze szkołę i generalnie jest w miarę
      ciepło i cicho :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka